HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Semmiből jöttek, mint a jamaicai bobcsapat

2012.01.04. 19:30 F. Kapus

Világra szóló sikert ért el a magyar női ifjúsági válogatott a norvégiai divízió 1-es világbajnokságon. Veretlenül nyerte a hatcsapatos tornát, olyan hokinagyhatalmakat győzött le irigylésre méltó magabiztossággal, mint Szlovákia, Norvégia és Japán. Így jövőre az A csoportban játszik, a világ nyolc legjobbja egyikeként többek között Kanada, az Egyesült Államok és Svédország lesz a riválisa. Gömöri Csaba és Buzás Norbert csapata mindezt úgy érte el, hogy Magyarországon nemhogy egy-, de még félcsapatnyi ifjúsági korú női jégkorongozó sincs.

Kicsit olyan ez a magyar női ifjúsági válogatott, mint a jamaicai bobcsapat volt – de akár annak magyar megfelelőjét is említhetnénk: tökéletesen a semmiből érkezett. 2009 előtt nem létezett, akkor néhány lelkes szülő és edző ötlete és összefogása nyomán indult egy cselekvési program, amely alighanem most csúcsosodott ki. Jellemző a magyar női hokira és erre az ifjúsági csapatra, hogy a mostani vb gólkirálya, Huszák Alexandra 13 évesen a magyar bajnokság pontkirálya volt – nem hétköznapi teljesítménnyel: 18 mérkőzésen 66 gólt lőtt és 44 gólpasszt adott, azaz 110 pontot szerzett –, még ugyanabban az esztendőben az év felnőtt játékosává választották. Egy évvel később hasonlóan fiatalon lett a legjobb Medgyes Dorottya is. Nem szeretnénk most azzal előhozakodni, hogy előre láttuk a jövőt, mert dehogy. Azonban annyit meg kell jegyeznünk, hogy már három éve is érződött, ez a női generáció sokra hivatott, az utolsó két bekezdést ajánljuk e témában nyájas olvasóink figyelmébe. Mára a nemzetközi felnőtt élmezőnyben is megállják a helyüket, és olyan összjátékra képesek, amely egy férfi csapat esetében is szemkápráztató lenne.

Gömöri Csaba edző már az egy hónappal ezelőtti kvalifikációs vb után is azt mondta, hogy megismételhetetlen és feledhetetlen, ami Olaszországban történt. De talán már akkor is tökéletesen tisztában volt a csapatában rejlő lehetőségekkel. A tromsői világbajnokság előtt már biztosan, először éremszerzési célokról beszélt, majd közvetlenül az utazás előtt a feljutás is szóba került. Akkor még félve, de elárulta álmait blogunk olvasóinak: "Nem szabad elfelejtenünk, hogy december 29-én egy olyan világeseményen korcsolyázunk ki a jégre, amilyen magas szintű eseményen magyar női jégkorongozó és edzője még nem járt. Ezért végig alázatosan és szerényen kell viselkedünk Tromsőben. Ha így teszünk és minden sikerül, akkor eljuthatunk egy olyan helyre, ahol tényleg csak nagyon ritkán járt magyar hokis, és nem csak a nők közül."

Hogy most valóban a helyünkre kerültünk-e, vagy sem, az egy év múlva kiderül. A világ legjobb nyolc csapata közül csak egy esik ki 2013-ban is. Ha bent marad az A csoportban, azzal ismét sporttörténelmet írna a magyar U18-as női szelekció, ilyenre korábban egy magyar jégkorongcsapat sem volt képes. Egy hónap alatt két csúcsot már megmászott ez a gárda, hiszen ne feledjük, női csapat nemhogy az elitben, de még a másodosztálynak számító divízió 1-es világbajnokságon sem járt korábban soha.

A Gömöri Csaba szerint hat világklasszis játszik a magyar ifjúsági válogatottban. Bár nem nevezte meg őket, de gyaníthatjuk, közülük öten ott lesznek 2013-ban az A csoportos világbajnokságon is. Mert az idei 20 játékosból 17 a következő vb-n is ott lehet, nem öregszik ki. Ráadásképpen a mostani siker közvetlen hatásaként még azelőtt lesz módjuk a lányoknak egy kőkemény megméretésre. Az MJSZ az U18-as siker másnapján úgy döntött, elindítja a felnőtt válogatottat a 2014-es téli olimpia selejtezőjében. Ilyen sem történt még a honi női hokiban.

Az MJSZ adatbázisa szerint 1994-es születésű női játékos mindösszesen 4, míg 1995-ös 8 található hazánkban, közülük 3, illetve 5 hokis ott volt a világbajnokságon. A keret nagyobbik része egy korosztállyal fiatalabbakból, serdülőkből, azaz U16-osokból állt, náluk ha nem is sokkal, de némileg nagyobb a merítési lehetőség. Ugyanakkor hangsúlyozni kell, ez a siker nem valaminek a kezdete, hanem egy nagyon tehetséges generáció magas színvonalú menedzselésének az eredménye. Megfelelő hazai bajnokság hiányában komoly feladat áll a szövetség, a klubcsapatok és az edzők előtt: miként tudják továbbfejleszteni ezt a társaságot és biztosítani a megfelelő utánpótlást.

Nagyon csúnyán szólva, de az igazat megvallva, a női utánpótláskorú játékosok nevelése jelenleg hasonló folyamat eredménye, mint a benzin előállítása során keletkezett gázolajé: melléktermék. Egész egyszerűen nincs női jégkorongos utánpótlás-nevelés, hanem mindez a fiúk között valósul meg, miközben a legtöbb egyesületben sokáig nem is adtak sportolási lehetőséget a lányoknak. Komolyan pedig csak két-három klubban foglalkoznak velük, mindenekelőtt a Bp. Stars, az UTE és a MAC nevét kell megemlíteni. A lányok versenyeztetése is a fiúbajnokságokban valósul meg, a fizikai különbségek legkésőbb serdülő korban, a 15-16 éveseknél jelentenek korlátot. Efölött már csak extrém esetben tud versenyképesen és balesetmentesen hokizni nő a férfimezőnyben, a jelenlegi keretben két olyan játékos található, aki az U18-as bajnokságban is jégre léphet. Huszák Alexandra és Gasparics Fanni pedig ott is megállja a helyét, a jelenleg bronzérmes helyen álló Vasasban játszó csatárok már gólt is lőttek az ifjúsági bajnokságban.

A felnőtt női bajnokság vegetál, három csapat egy évben néhány alkalommal játszik egymással. Sajnos ez nagyon kevés ehhez a színvonalhoz. Az ifjúsági válogatott meghatározó játékosai egyértelműen külföldi csapathoz szeretnének szerződni, de azt tudni kell, hogy még a világ legjobb játékosai is amatőr vagy félprofi státusban játsszák ezt a sportágat. A többség nyilván itthon marad, nekik mindenáron lehetőséget kell biztosítani. A legkézenfekvőbb megoldásnak az osztrák nyílt bajnokságban történő indulás látszik, ahol a szomszédos országok legjobb klubcsapatai mellett több felnőtt válogatott is versenyez, és ahová rengeteg erős idegenlégióst igazolnak a csapatok. Ehhez sok pénz kell – becslések szerint nagyságrendileg évi 20 millió forint, ennél jobb helyre aligha kerülhet pénz a látványsportágak társaságiadó-támogatásából, a következő szezonra április 1-jéig lehet pályázni, idő van –, amely előteremtése mellett egy valamire még mindenképpen szükség lesz: a még ebben a többi látványsportághoz képest egységes játékban is példátlan mértékű összefogásra. Egyértelműnek látszik, anélkül nem lesz perspektívája ennek a csapatnak sem.

A magyar női ifjúsági válogatott játékoskerete:

Kapusok: Németh Anikó (FTC/Erzsébeti Farkasok), Csató Viktória (Bp. Stars).
Hátvédek: Köles Kata (MAC), Kocsondi Nóra (MAC/Erzsébeti Farkasok), Kiss-Simon Franciska, Molnár Mónika (Bp. Stars), Németh Bernadett (FTC/Erzsébeti Farkasok), Tóth Enikő (Sarisanka Presov, SVK).
Csatárok: Bikás Luca (Guildford Lightning, GBR), Gasparics Fanni, Horváth Tifani, Huszák Alexandra, Jókai-Szilágyi Kinga, Krivi Krisztina, Maszlova Kátya, Ungár Rebeka (Bp. Stars), Kiss Andrea, Medgyes Dorottya, Pintér Lili, Somogyi Vivien (MAC), Dabasi Réka (MTK).

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország vb nők ifjúsági világbajnokság válogatott női gömöri u18 buzás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása