HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Gömöri: Éremért utazunk Norvégiába

2011.12.18. 18:20 F. Kapus

Fantasztikus sikeren van túl női ifjúsági válogatottunk, mind az öt mérkőzését fölényesen nyerte az olaszországi Asiagóban megrendezett kvalifikációs világbajnokságon, így magabiztosan jutott a divízió 1-es vb-re, ahol magyar női csapat még soha nem járt. A norvégiai eseményre december 29. és január 4. között kerül sor, a házigazdákon kívül Ausztria, Szlovákia, Japán és a selejtezőből utánunk feljutó Nagy-Britannia lesz az ellenfelünk. A sikertörténet 2009 szeptemberében kezdődött, amikor is feltámasztották tetszhalott állapotából a női válogatottat. Már akkor, két és fél éve megfogalmazott célként jelent meg egy komoly ifjúsági szelekció versenyeztetése, ebből mára valóság lett. Interjúk és szép gólok tovább után.

Decemberben három összetartással készül a divízió 1-es női ifjúsági világbajnokságra Gömöri Csaba csapata. "Nem lesz ott mindenki a keretből ezeken, mert halaszthatatlan meccsek vannak, de ehhez már hozzászoktunk, ez korábban is így volt." A szakvezető hozzátette, a legjobb felkészülésen már túl van a keret. "Ez a kvalifikációs világbajnokság volt. A divízió 1-re készülő csapatok öt ilyen színvonalú mérkőzést biztos, hogy nem tudnak játszani a vb-ig hátralévő időben." A 18 évnél fiatalabb lányoknál főleg az emberelőnyt és -hátrányt kell gyakorolni, mert bár jól ment ez a játékelem Olaszországban, de Norvégiában más minőségű csapatok lesznek az ellenfelek.

A tromsői vb december 29-én kezdődik, első ellenfelünk Ausztria lesz. "A karácsonyi napokat szabadon hagyjuk, 27-én edzünk egyet vagy kettőt, és 28-án utazunk Norvégiába. A csapaton csak akkor változtatunk, ha Huszák Alexandra nem épül fel. Ez esetben Jókai-Szilágyi Kinga utazik helyette. Kérdéses még a második számú kapus személy, Csató Viktória küzd még a kerettagságért. A stáb kis mértékben változik, Szlaby Gyöngyi és Kolbenheyer Zsuzsanna nem tud velünk tartani, azt már eldöntöttük, hogy ha Huszák Alexandra nem tud játszani, akkor stábtagként tart a csapattal. Mindentől függetlenül egyértelműen kijelentem, éremért utazunk Norvégiába."

Az ellenfelek természetesen figyelemmel követték a selejtező eseményeit. Az egyik legnagyobb riválisunk Szlovákia lesz, edzőjük, Stanislav Kubus a következőket mondta az asiagói eredményekről: "A magyaroknak megvan a maguk ereje, de meglepő a magabiztos elsőségük. Kisebb meglepetés a további sorrend is, valamint az, hogy az olaszok csak negyedik helyezést értek el hazai jégen. Tromsőben nehéz meccsek várnak ránk, ez alól a magyarok elleni sem lesz kivétel." A vb mezőnye erősödött, hiszen az eddig itt szereplő két válogatott, a francia és a kazah az utolsó két helyen végzett Olaszországban.

"A csapatnak nagyot javulnia nem kell, mert nagyon összeszokottá váltunk az elmúlt két év során, de amit tudunk, azt teljes egészében ki kell adnunk magunkból Norvégiában is – mondta blogunknak Kiss-Simon Franciska, akit a vb végén a magyar válogatott legjobb játékosának választottak az edzők. – Talán abban kell előrébb lépnünk, hogy gyengébb csapatok ellen is többet játsszunk össze, ne legyenek hisztik, és bárhogy is alakul a mérkőzés, küzdjünk az utolsó percig szívvel-lélekkel.

Norvégiában is meccsről meccsre kell jól játszanunk, és akkor bármi megtörténhet, mint például Asiagóban is. Éremmel szeretnék hazatérni. Van még bennünk tartalék, de céljaink eléréséhez nagyon fontos, hogy számíthassunk Huszák Alexandra játékára. Sajnálatos sérülést szenvedett, és őt nem lehet pótolni az első sorban, reméljük, felépül a vb-ig, mert az első sor nélküle nem teljes."

Egy férfi jégkorongozónál egyértelmű, milyen lehetőségek közül választhat pályafutása során. De mi lehet a célja egy női hokisnak, meddig juthat el? "Egyszer majd külföldön szeretnék játszani. Jelenleg is vannak olyan magyar női játékosok, akik a svéd élvonalban hokiznak, szóval nem lehetetlen elérni ezt. De az biztos, hogy csak kemény munkával tudok eljutni arra a szintre."

Huszák Alexandra ötből csak három mérkőzésen játszott, a harmadikon sem végig, de így is gól- és pontkirály lett a vb-n. A britek elleni meccsen részleges oldalszalag-szakadás szenvedett. "Nagyon komolyan végzem a térdrehabilitációt, nemrégen már a mankót is eldobtam. Nagy szerencsémnek kell lennie ahhoz, hogy ott lehessek a világbajnokságon, de mindent megteszek ezért, és bízom benne nagyon. Nagyon gyorsan gyógyul a sérülés, a gyógytornán már le tudok guggolni, de azért a futások és egyéb feladatok még nem jönnek szóba. Az orvosom dönti el, hogy részt vehetek-e a vb-n, és hogy mikor kezdhetem az edzéseket.

Asiagóban csak az első három mérkőzésen tudtam játszani, de így is eszméletlen jó volt a világbajnokság. Jó meccseket játszottunk, utólag azt mondhatom, picit nehezebb feljutásra számítottam, de örülök, hogy így alakult." A világbajnokság talán legszebb gólját is Huszák Alexandra lőtte, íme:

Természetesen nem hagytuk ki a kérdést, milyen céljai vannak a jégkorongban. "Igen merész álmaim vannak, szeretnék egyszer a tengerentúlra eljutni, és megtapasztalni az ottani körülményeket. Jó lenne komoly szinten játszani, miközben jól megtanulom a nyelvet. Természetesen tisztában vagyok a női hoki helyzetével, és tudom, ebből nem egyszerű megélni."

Két lány a fiúk között játszik a magyar ifjúsági bajnokságban. Meddig lehet eljutni? "Hát az ifi korosztály a végállomás, ennél feljebb lány nem játszhat, ebben biztos vagyok." Utána tehát marad a női bajnokság, ami elég kevés mérkőzést biztosít ez évben. Mi lehet a megoldás a versenyképesség fenntartására? "A hazai női bajnokság valóban nem mondható erősnek. Azt gondolom, nagyon jó lenne az osztrák élvonalban, az EWHL-ben elindulni egy magyar csapattal."

A végére egy másik szép gólt mutatunk, amelynek szerzője Medgyes Dorottya. A MAC csatára is ismertette a norvégiai célkitűzést: "A csapat teljesítménye alapján megérdemelne egy előkelő helyet, de az álmunk mindenképpen az, hogy érmet szerezzünk." A végére egy szép szóló maradt:

Szólj hozzá!

Címkék: vb nők válogatott női gömöri u18 huszák medgyes kiss simon

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása