HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Mekkora hülyeség kidobni a pénzt

2008.10.02. 10:04 D. Gromov

A magyar jégkorongválogatott áprilisi bravúrja után számtalan lelkes újságcikket írtunk és olvastunk. Azt feltételeztük akkor, hogy az A csoportba jutás jelentős lökést ad a sportágnak. Töretlen és meredek felívelés következhet, gondoltuk, és ettől nagyon jó lesz mindenkinek. Most sem gondoljuk másképp, de árnyalnivalónk támadt.

Írtuk ezt is, még a szapporói divízió 1-es siker előtt: "Ha feljutunk, nem megkétszereződik, megszázszorozódik kedvenc sportunk népszerűsége. És előbb-utóbb a tőke is észreveszi, mibe érdemes mennie."

Az elmúlt fél év alatt sok minden történt. A jégkorongban is, azon kívül is. Ami az azon kívült illeti, nyári olimpiát rendeztek Pekingben, amelyen gyengén szerepeltek a magyar sportolók. Ezzel felhívták a figyelmet arra, hogy a magyar sport háttere különösen egyenetlen. Hiába fizetnek komoly összegeket azoknak, akik a legnagyobb sikereket aratják, az alapokra nem jut. Még egy önidézet, közvetlenül az olimpia utánról: "Nagyon sokat fognak beszélni a sportfinanszírozásról is. Arról van miért. Tele van az ország rothadó stadionokkal, koszos öltözőkkel, omladozó csarnokokkal, a fenének van kedve ilyen körülmények közé vinni a gyerekét. Megállt az idő, ideje elindítani az órát."

Ami a jégkorongot illeti, ott a helyzet többé-kevésbé más. A gondok elől elugrani nem lehet. A kormány jégkorong-fejlesztési koncepciót kér, aztán félrelöki, nem is foglalkozik vele, mások jobban tudnak lobbizni. A zalaegerszegi tehetségekről lekapcsolják a villanyt, a gyakorló jégcsarnokot einstandolják, a klubvezetők füléről le sem szakad a telefon, a költségvetések mégis lyukasak, már öröm, ha elfogy kétszáz darab éves bérlet. De akkor is akadnak izgalmas vívmányok.

Hosszas szervezkedés után nyár végére létrejött a Mol Liga, a magyar–román közös bajnokság, tíz csapattal, még soha nem volt ilyen. A nevéből is látszik, megjelent a jégkorongban a jó nevű szponzor. Továbbá ismét elindult a komoly pénzeket mozgató osztrák bajnokságban, az Erste Bank Eishockey Ligában az Alba Volán. Nem is akárhogy. Tavaly, az első EBEL-idényében a csapat tucatnyi pofonnal kezdett, most négy győzelemmel.

A magyar válogatott szapporói sikerében felmérhetetlen a jelentősége annak, hogy az Alba Volán – amelynek a légiósokon kívüli része szinte teljes egészében érdekelt a nemzeti szelekcióban – Ausztriában játszott, kemény, lendületes meccseket, felvette a ritmust, gyorsabbak, erősebbek lettek a játékosok. Az Alba Volán mostani startjában pedig meghatározó szerepet játszik, hogy a magyar válogatott A csoportos lett. Más jégre menni úgy, hogy tudod, a legjobbak közé tartozol. Egymást erősítő, egymásból következő dolgok ezek. A Mol Liga is ide tartozik, arra jó, hogy a hat magyarországi csapatban lehetőséget kapjanak a fiatalabbak, a Palkovics–Ocskay-generáció után következők, akiknek néhány év múlva sikeres elődeik helyére kell lépniük.

Ez így mind helyes.

A tőke azonban még nem vette észre, mibe érdemes mennie. A Mol csak a kivétel. De legalább gyengíti a szabályt, és ez jó. A szabályt ki kell irtani.

Ocskay Gábor, az osztrák bajnokság harmadik helyezettjének szakosztály-igazgatója azt mondta, még kéne 70 millió forint, hogy a szezon végén is legyen miből gazdálkodni. Az Alba Volán költségvetése nagyjából 300 millió forint, annyi, mint a gyatrább NB I.-es futballcsapatoké. Hétszer kevesebb, mint az osztrák jégkorongbajnok Red Bull Salzburgé – amelyet szeptember 21-én legyőztek 3-2-re –, háromszor több, mint a jobban eleresztett mol ligásoké.

A tőke vár. Minden jel szerint előbb van, még nincs utóbb. A kormány is másra költ, a szövetségben azt mondják, legalább egy ajándék könyvet kaphattak volna, ha már folyton jelentkeztek és jelesre feleltek.

A jégkorongszakmában sokan azt hitték, a szapporói csoda kinyitja a csapokat, dőlni fog a lé. Mint a rendszerváltáskor: a 90-es évek legelején az emberek úgy tudták, pillanatokon belül úgy élhetnek, mint a nyugatiak Nyugaton. Koppantak. A struktúrák a sportban és környékén sem változhatnak gyorsan.

Az eladhatatlan, érdektelen, reménytelen magyar labdarúgásban százmilliók forognak, a szervezettebb, tisztább, perspektivikusabb jégkorongban a töredéke. Pedig az Alba Volán fapados csarnokában többen szurkolnak, mint az NB I.-es futballmeccsek zömén. A futballra költött pénz kidobott pénz. A jégkorongra költött pénz hasznosul. De nem várhatjuk, hogy ezt mindenki visszakézből átlássa.

Mindennek átfutása van.

A rendszerváltás nem jólétet hozott, hanem lehetőségeket. A lehetőségek benne vannak a jégkorongban is, ki kell várni az idejét. Ott kell lenni a spiccen az EBEL-ben, tovább kell jutni az olimpiai selejtezőkön, még erősebbé, még izgalmasabbá kell tenni a Mol Ligát, helyt kell állni a svájci világbajnokságon. 2009 májusa a magyar jégkorong történetének csúcspontja lesz, bárhogy szerepeljen a csapat.

Biztos, hogy 2008 októberében többen látják, mi a lényeg, mint Szapporó előtt. Biztos, hogy a lényeg ismerői még többen lesznek Svájc után.

Addig sem baj, ha segítünk tekerni a mutatókat.

(ezt a szöveget az Index véleményrovatába írtam, hogy minél többen lássák, ide egy az egyben emeltem át, hogy mások is elmondhassák, mit gondolnak a dolgokról)

70 komment

Címkék: alba volán ebel mol liga

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hááát, én a magam részéről már áprilisban sem hittem, hogy bekövetkezik a Nagy Bukszanyílás.
Miért is nem?
Nagyjából akkor volt tíz éve, hogy a csapat feljutott a C-ből a B-be. Amit mindenki annyira várt, és az volt a hitegetések alapja, hogy majd lesz minden, ha lesz B.
Na, utána nem történt semmi, illetve ami mégis, ahhoz nem sok köze van az államnak, az azoknak a megszállottaknak a műve, akik az "ellenszél" ellenére mindent megtesznek...
Aztán jöttek az újabb sikerek, a helyzet ugyanez maradt.
Ami idén történik, az szerintem egy icipici előrelépés a "nagy úthoz".
Sajnos rendszeres közvetítés még mindig nincs, szerintem az tudná meghozni a jelentős áttörést.
Nem véletlen, hogy még mindig annyi pénz van az "unalomfociban", amíg állandóan közvetítik.
A foci egy nagyon magas szintről (olimpiai arany, VB ezüst) szálldogált lefelé, amíg el nem zárják a "tvcsapot" mindig lesznek olyanok, akik megszokásból nézik, még akkor is, ha ott van a jóval minőségibb angol, spanyol stb. verzió is. És amíg nézik, addig pénz is lesz benne, ami - természetesen - sokkal jobb helyen lenne a hokiban, vagy hogy ne legyek ennyire elfogult, a vizipólóban, kézilabdában, stb.
Elnézést, ha hosszú voltam.
Nem szeretném védeni a focit, de már túl sok fórumról hangzik el, hogy helyettük inkább a korongot kellene támogatni. Ez nagyon rossz felfogás!
A piac szabályozza önmagát, majd a vállalkozó eldönti, hogy kinek ad és az neki miért jó. Volán, most a jó EBEL szerepléssel produkál 3000-3500 nézőt és a csarnok kapacitása miatt ennél jóval többet nem is tud, ez a maximum. Többi csapatnál az 1000 néző már jónak számít, sajnos. Átlagnézőszám jó ha az 500-at eléri. Ami valljuk be nagyon kevés. Ezt a nézőszámot simán produkálják a legkevesebb nézővel rendelkező focicsapatok is.
Összeszedtem az NS szerinti 9. fordulós nézőszámokat:
Kaposvár 3000
Debrecen 4000
REAC 1000
Szombathely 6000
Siófok 4500
Újpest 4500
Kecskemét 4500
Kispest 2000

A szponzornak pedig az a fontos minnél többen lássák a logójukat. Amíg 1-1 hazai hokimeccs nézettsége szinte nem mérhető addig a tv sem fogja azt adni, csak ha megtérítik neki a közvetítés költségeinek egy részét.

Világranglistán a focisták az 50. helyen állnak a 200-ból.
Jégkorongozók 20-ak a 48-ból.

Félre ne értsen senki, távol álljon tőlem a jégkorongozók bántása, mert tudom, hogy a vezetők nagyon sokat dolgoznak a népszerűsítésen. De ez nem megy egyik napról a másikra, sokan még azt sem tudják, hogy van Magyarországon jégkorong. De azt sem szeretem, hogy mindig mindenért a focisták a hibásak. Legyünk náluk jobbak, az első lépéseket csak mi tehetjük meg azzal, hogy megvesszük a bérleteket, kimegyünk minden meccsre és kivisszük a családot, barátokat is!
Most mit is mondjak sok az igazsag ebben. Viszont egy olyan sportban kitunni mint a jegkorong, vagy a vizilabda sokkal konnyebb mint a labdarugasban. elnezest de szerintem hulyeseg osszehasonlitani ket olyan sportot ami nincs egy sulycsoportban. a focit a legszegenyebb orszagokban is jatszak ezert, viszont a jeghokibol eleve foldreszek vannak kizarva az idojaras miatt. egy labdarugas barmikor jobban eladhato mindenhol mig a hoki csak europaban es eszak amerikaban. ezzel azt akarom mondani, hogy a szar focihoz is sokkal tobb penz kell mint ahhoz, hogy a hokibol kitunj.
A magyar sportfinanszírozás átka, hogy az "állam" számára csak az olimpia létezik, hiszen ez az esemény tart el számos olyan sportágat, melyre csak ekkor, figyelünk mi és a világ is, burkoltan ,de csak is az eredmény fontos, ebben a játékban az a szép hogy sok nyertese van, minden országnak lehet hőse, ettől is népszerű, és ettől nagyszerű is egyben.
A közepesen gazdag, közepes méretű országokban mint nálunk, kis piac kis reklám érték, majd minden fontos tőkeerős mecénást arra ösztökélnek kormányzati szinten, hogy ide fektessen, sajnos másra már nem jut elég a keretükből. Olimpiai évben meg pláne nem.
A téli olimpia viszont egy lehetséges dobás lenne..de itt is csak a krém számára szerezhető pénz.
A választás egyszerűbb volna, ha az olimpiai hagyományok olyanok lennének mint Svájcban, Ausztriában, vagy Portugáliában.. A profi sport üzleti alapon, a nyári olimpia meg a lelkes amatőröké, ha nyernek 2-3 érmet az jó ha nem az is.
Sajnos választani kell, járni jár ,de nem jut.
Magyar labdarúgás pénzmosó hely ,ezért van benn ennyi "kisebb nagyobb támogató, szponzor".Lényeg a haszon,és business ,foci sokadlagos járulék.Egy ebel meccsen 3000körüli a nézőszám nálunk,tavaly mikor nem ment a csapatnak , majd ugyanennyien voltak,mert akik kijöttek minőségi hokit láttak!Mennyi a nézőszám a reac., siófok, mtk , meccsein?? bravúrral veri az 1000et, a többi csapat nézőszáma,loki, hali zte, dvtk kivételével is alatta marad egy hazai ebel meccsének.Pedig a hoki pálya 60m hosszú,nem pedig 100-110m mint egy foci pályáé,ahol lényegesen nagyobb a reklám felület,és férőhely.Magyar média???nevetséges!!!,hoki meccsek időpontjaiban( nemcsak ebelről van szó)sport tv-kben bármi máskor leadható: póker , sakk, sznúker,golf tv,H2O magazin megy.Közszolgálati tv-k műsorának nézettsége veri a 3-4% -ot a jó műsorai miatt.Pedig a jégkorongozók évek óta vastagon erőn felül teljesítenek,ennek eredménye az " A " csoport,és per.pillanat a volán szereplése is ,amit bekell látni bravúr.Valószínű leszünk ennél hátrább is, mert nekünk nem a Kac,Jesenice,Salzburg ,ÉS Capitals az ellenfél,hanem Ljubljana, Graz,Villach,őket kell beelőzni a végén.Sapporó után azt hittem dőlni fog a pénz a szövetségbe,és a klubok vezetői nem győzik elhessegetni a szponzorokat a jégcsarnokok kapui elől.Tévedtem, rákellett jönnöm, hogy ez Magyar ország, ahogy Fleto mondta kurva ország!
Azért volt tv-s közvetítés, borsodi bivaly liga néven futott a bajnokság, emlékszem mindig közelharcot vívtam népes családommal, hogy nézhessem, az Alba Dunaferr derbiket, - mindezt Erdélyben, kamaszként - mígnem kaptam egy tv-t :). Aztán egyszercsak vége lett, a borsodi kiszállt a duna áttért a focira, és mindennek lőttek.
Majd jött Szapporó, bevallom féltem, hogy az állam "segíteni fog". Ez nem történt meg, így azt nem tudom, hogy mi lett volna ha, de lett egy a korábbi évekhez képest jól szervezett liga, több csapatos, alba pedig az ebelben, csodálatos. Én most úgy látom, hogy a jelenleg emelkedőben van a sportág és remélem így is marad. Lehetne növelni a tempót, levenni a szülők, és csapatvezetők válláról a terhet, de ez nem az az ország. Nem akarom minősíteni a vezérpolitikusokat, ez nem az a hely, mindenki döntse el maga, hogy mire jók és mire nem.
A sportolók előtt meg le a kalappal. Semmit nem várok el tőlük, de ha tovább jutnak az olimpiai selejtezőn és az A-ban is megragadnak, le nagyon boldog leszek.
Oliblood:
Ha jársz focimeccsre - én 87 óta járok Videoton meccsekre -, akkor tudnod kell, hogy a nézőszámok, amelyeket említesz, a valóságban kutyául nem azok. Régebben az ilyen-olyan engedélyezések miatt a lefelé kerekítés dívott (pl: kilencvenkettőben 24-25 ezer ember volt kint a legendás 3-2-es Vidi-Fradin, de hogy ne legyen gond a biztonsági előírásoikkal, hivatalosan csak 18-at írhattak), úgy 2000-től kezdve meg az erős felfelé kerekítés megy. Hogy mutatna a főszponzor előtt a 854 néző? Az 1500 mégiscsak jobban hangzik, nem? Aki jár idegenbeli meccsekre is, annak pár év után van összehasonlítási alapja... szóval a listád reaálisan kb. így nézne ki:

Kaposvár 2500
Debrecen 4000 (ez itt hihető)
REAC 600
Szombathely 6000 (ez itt nagyjából hihető)
Siófok 4500 (ez egy vicc, csak a vendégszurkolók miatt lehetett, egyébként 1000 alatt van)
Újpest 3500 (rég voltak Újpesten 4500-an)
Kecskemét 4000 (ez nagyjából ok)
Kispest 1200 (napersze, miután a kispesti ultrák testületileg tiltakoznak a tulaj ellen...)

A fenti számokhoz hozzátartozik, hogy ezek ráadásul nem átlagnézőszámok - az pedig sokkal siralmasabb ennél. De ha teljes keresztmetszetet akarsz, írd meg az Mtk 800, a Vasas 1000, a Vidi 1400 brutális nézőszámát is... (egyébként én sokáig sem hittem, hogy ilyen siralmasan kevesen járnak, de amint bevezették nálunk a beléptetőrendszert, már nem lehetett csalni. Vissza is esett a papíron 2500-3000 néző úgy 1800-ra).

Amúgy szerintem reális képet a mi városunk nyújthat. Két éve, amikor a Vidi kupagyőztes és harmadik lett, kb. 3500 néző volt az átlagunk. Tavaly, a Volán tizenharmadik veresége után is kimentek 1800-an. Idén a Vidi elképesztő mélyrepüléssel borzolja a fehérváriak idegeit, az átlagnézőszám nem is több 1700-nál. A legutóbbi Volán meccsen 3500-an voltak.
Na szeritnem EZ az egyértelmű állásfoglalás a nézők részéről.
L1: hát, úgy tűnik ebben is egyetértünk. :)
Honved meccsen voltak 2000-en ha jol emlekszem az NS elokozvetitesnel 5000-rol indult az nb1.hu meg 3500-rol az ultrak reg visszatertek, mert rajottek, hogy nem a tulajt buntetik hanem a csapatot. na de mindegy nem ez a lenyeg hanem a hoki ami nyilvan tobb penzt erdemelne, de tovabbra sem hasonlitanam ossze a focival mert nincs ertelme, mas diemnzio, de ezt mar leirtam es leirtak masok is
Hello Raon, úgylátszik:))Érdekes egy kis ország vagyunk.Összefogás?? nulla!!! volán -fradi 5-10es meccsen egy fradi drukker megkérdezte mellettem a büfénél egy fehéváritól mi az állás klagenfurtban,Mikor megtudta igen megörült,és azt mondta ez a fas..opó köc...ög volán megérdemli.Nem gondolom hogy mindenkinek szeretni kell a volánt, de csak magyar csapat ,aki külföldi ligában nyomja,és az A csoportba való feljutás ezt bizonyítja,hogy megéri.Mikor world trade center le amortizálódott egész usa összefogott,nálunk ez elképzelhetetlen lenne, mert magyarok vagyunk. Elképzeltem ha a parlamentbe csapodott volna egy repülő,mi lett volna.Ment volna az egymásra mutogatás az akkori 6 párt között,mindenki a másikat hibáztatta volna, mert ilyenek vagyunk mi magyarok.Utoljára árpád vezér fogta össze a népet a vérszerződéssel, mert ő már akkor tudta, szerződés kell, mert a szó elszáll
Re: lacika78 2008.10.02. 11:26:20
Értem az álláspontod, csak elfogadni nem tudom.
Mert az ugyan igaz, hogy kevesebb országban űzik a jégkorongot mint a futballt, de legalább olyan nehéz az igazi tehetségeket megtalálni is. Mert mondjuk Szlovákiával ellentétben, nekünk bizony van olyan nagyvárosunk, ahol nincs jégcsarnok. (Míg szlovákiában több faluban is van ilyen létesítmény.)
Szerintem a futball létesítmények száma, (tekintve, hogy bárhol lenyírható a fű) lényegesen magasabb, plusz, ehhez jön még a magasabb anyagi "elismerés" (ezt csak azért tettem idézőjelbe, mert nem értem ezen a teljesítményen mit kéne elismerni).
Szóval itt egy lényegesen kisebb merítésből sikerült világszínvonalú válogatottat csinálni.
A futball elfolyó pénzeit pedig legalább húsz éve tartós sikertelenség, csalódottság övezi.
Miskolcon amatőr jégkorong van, ugye ez azt jelenti, hogy aki itt játszik az nem ebből él, hanem amellett még állása van, esetleg tanul. Mégis minden mérkőzésen kimennek a jégre, és mindent megtesznek azért, hogy legyőzzenek olyan csapatokat a MOL Ligában, amelyek olyan játékosokkal állnak pályára, akik között van olyan, akinek éves bére a miskolci egyesület egész éves költségvetésénél több. De van alázat, van tempó, van játék. És tudott ez évben is úgy játszani a csapat, hogy hiába kaptunk ki, emelt fővel mentünk le a lelátóról, mert éreztük, itt tisztes helytállás van.
Ezért hidd el, akik azt látják, hogy milyen alibi labdatologatás folyik időnként az NB I.-ben, azoknak elég nehéz megmagyarázni, hogy azért még fizetni is illik...

Qrvára alantas dolog mások gucsmolásával fényezni magam. Főleg úgy, ha a fényezésre nem szolgálok rá. A magyar jégkorong nem szolgál rá. Fényes a nélkül is. Mert egyébként a foci az foci akár tetszik akár nem. A pénz pedig nagyon kevés a magyar fociban is még, ha divat azt mondani, hogy a falábúaknak ez is sok.Az is tény, hogy a két sportág népszerűségét nem lehet összehasonlítani. Nem egy dimenzió. Akár a nézettséget, akár a sportágat játszók számát tekintve.
Sajna egy magyar foci 30-40. világranglista helyezés - a sűrűbb mezőny miatt - legalább olyan értékes, mint az A csoport.A jó foci az egész magyar sportra hívná fel a figyelmet. Míg a jégkorong, a vízilabda? A példa mutatja...
a foci az foci? jó tudni :)
Szerintem örömödben táncikálnál, ha játékosok hozzáállása és teljesítménye a fociban olyan lenne, mint a magyar jégkorongban. Valld csak be nyugodtan magadnak, nem szégyen. Akár tetszik, akár nem.
Én nem akartam megsérteni senkit, s nem is akartam köszörülni a nyelvem a focin. Csak a mentalitásbeli különbségeket említettem meg.
Amíg nem ismertem a korongot, magam is hittem a futball feltámadásában, de aztán ráuntam az évről-évre tartó csodavárásra. És a magyar foci meccsekre is.
A cikkben több dologgal sem értek egyet. Észre kell venni, hogy a labdarúgásban a játékosok játékjogának átruházása komoly bevétel még a magyar fociban is. Itt Fehérváron is tízmilliós nagyságrendű összegekért sikerül félévente eladni egy-egy játékost. Sőt, volt, hogy Simek eladásából kapott pénzből élt egy évig majdnem a klub. Ez jégkorongban nincs. És lehet ezt piti üzletnek tartani, de legalább fel lehet mutatni egy konkrét bevételi forrást, ami legalább kecsegtet a beruházás megtérülésével. A nemzetközi porondra kijutás esetleges pénzdíjáról, az azért kapható TV-jogdíjakról már nem is szólva. Van egy pénztermelő képessége, még akkor is, ha mondjuk a jegyárbevétel nem a legmagasabb.

Jégkorongban ez nincs. A játékjogoknak nincs piaca nemzetközileg, pénzdíjas nemzetközi tornák nincsenek (esetleg az egy szem, eléggé zárt körű CHL majd jövőre), TV-jogdíjak szóba sem jönnek. Egyedül a reklámfelületek áruba bocsátása jöhet szóba, ahol egy jól körülírható célcsoportot lehet felkínálni a hirdetőknek. És ez az egy pont, ahol mondjuk előny van - és ez is pillanatnyi és rövid távú - a focival szemben, hogy ti. több emberhez jut el a csarnokban a hirdetés. Csakhogy a TV-ben már kevesebben nézik a hokit, mint bármelyik Fradi-meccs ismétlését, az újságokban a hoki nem igazán adja el a lapot, még ha van is fotó a csapatról. Itt sincs tehát előnye a hokinak a focival szemben.

A hoki nagyon sokat lépett előre az elmúlt években, rengeteget, nagyon igaz volt a "Rendszerváltás nyertesei" cikk. De sajnos az a tény, hogy 50 profi játékossal és tizenvalahány jégcsarnokkal lettünk A-csoportosak, egészen egyértelműen azt is kijelöli, hogy a háttérbázis más tekintetben is szűk. Országos szinten kevés embert mozgat a hoki (bár egyre többet), és ez meg is határoz mindent. Emiatt minden lehetséges piac országosan nézve igen szűk, amellyel a hokiklubok kapcsolatban vannak. Maximum lokálisan lehet ezt tágítani egy ideig. Ld. Volán: a szponzorok döntő többsége megyén belüli.
"Az eladhatatlan, érdektelen, reménytelen magyar labdarúgásban százmilliók forognak, a szervezettebb, tisztább, perspektivikusabb jégkorongban a töredéke. Pedig az Alba Volán fapados csarnokában többen szurkolnak, mint az NB I.-es futballmeccsek zömén. A futballra költött pénz kidobott pénz. A jégkorongra költött pénz hasznosul..." Teljesen igaz!!!

Inferno!

"Szerintem örömödben táncikálnál, ha játékosok hozzáállása és teljesítménye a fociban olyan lenne, mint a magyar jégkorongban... " Számból vetted ki a szót, ha a magyar foci és a magyar jégkorong hozzáállásáról van szó! Össze sem lehet hasonlítani őket! Igazad van!
Azért azzal vitatkoznék, hogy a futball világranglista 30-40. helye felér az A csoporttal. Az A csoporttal a foci vb 32-es mezőnyében való szereplés, és ott a csroportkör utáni búcsú ér fel.
Azt azért nem kell elfeledni, hogy a magyar labdarúgók az utóbbi 22 évben tétmeccsen nem játszottak Európán kívüli csapattal, tehát ez a "hány országban űzzük" is csalóka, mert mi csak Európával versenyzünk, és maradunk le tőlük, de nagyon.
Egy fontos szó van, alázat. Pár éve a labdarúgásban az volt, hogy sokkal rosszabbak voltunk, de volt tartás bennünk, és 2-3 góllal kaptunk ki idegenben. Ma, rosszul játszunk, hazai pályán kikapunk 3-4 góllal, idegenben meg sokszor többel. Ezt a klubcsapatokra értem, nem a válogatottra.
Amúgy meg szerintem mindenki boldogan táncikálna örömében a tv közvetítéseket illetően heti egy Mol liga, és kéthetente egy EBEL közvetítéssel. Nekem még ismétlés sem kell, ha lemaradok róla, dögöljek meg :-) !
Én Nyíregyházán jégkorongozok amatőr szinten. Ez azért is érdekes, mert Níregyházán nincs nincs is jégpálya. Debrecenbe járunk át, mert ott van 2 pálya is, az egyik csarnok. Éjszaka járunk, mert akkor van időpont, de nem számít csak játszhassunk.
Persze volt ígéret a jégpályára nálunk is. A hetvenes-nyolcvanas években a tanácselnök (a mostani polgármester) ígért fűt-fát, még téglajegyet is lehetett venni. Valahova eltűnt az a pénz. Aztán minden választáskor előjött a téma, minden oldal ígérte, hogy majd ő fog építeni.
Na végül 3 éve annyi történt, hogy októbertől áprilisig felhúznak egy rendezvénysátrat és abban készítenek pályát. Kisebb a mérete, rosszabb a minősége, gyenge a palánkja. Igazi jégkorongra nem alkalmas. De legalább állandó jég, mert egyébként a városban lévő tavakra jártunk játszani és volt olyan év, hogy nem volt rendes jég.
Egy jégcsarnok önmagát nem képes eltartani, nagyon drága a fagyasztás, még Debrecenben is tönkre ment az üzemeltető, de legalább átvette a város. Nálunk csak a focira jut pénz, stadion felújítás, új lelátó, éjszakai világítás, műfüves pálya, 100 milliós támogatás a csapatnak, a nézőszám meg olyan mint a többi városban. Ezek után pedig sajnos nem jut pénz a jégre. De nem jut rendesen a kosárlabdára, röplabdára, kézilabdára szintén, pedig ők nagyobb sikereket érnek el, mint a focistáink.
A magyar focit vissza kellene fokozni amatőr szintre, mint a san Marinó-i csapat, pont ugyanannyi sikert érnének el, mint a mostani formájában. Aki nagyon tud az úgy is külföldre megy, aki meg itthon marad az legyen amatőr. A nemzetközi meccsekre haza kell hívni az idegenlégiósokat.Igen sokat lehetne megtakarítani, amit pl. jégcsarnokra lehetne költeni.:)
Sziasztok,

Mindannyiótok kommentjében vannak igazságok. Én sem vagyok futbal rajongó, csak EB-VB elődöntőket nézek meg a tévében, és bevallom hősiesen nem kedvelem a magyar futbalt. Ettől függetlenül semmilyen írásos, vagy szóbeli "fórumon" nem fikázom őket. Ha eredményt érnek el, elismerem a sikerüket, és félszemmel néha észlelem, hogy az utánpótlás azért beérik lassacskán a maga sikereivel. Amit megjegyeznék, a jégkoronggal kapcsolatban. olyan 9 éves koromtól kezdtem a sportot még a műjégpályán a kis fapalánkos fedetlen hokipályán a jégkorongozást a Fradiban (sajnos kicsit már túlkorosan). Akik most a válogatott és a klubbok tagjai 78-82 es korosztály körül, jórészében ismerőseim barátaim. úgy ifi korosztályig együtt játszottam velük. Kiemelném azt amiről van tapasztalatom. Pl a fradiban évekig olyan dolgok mentek, hogy pl ha a játékos lemond a február, márciusi fizetéséről, akkor megkapja az áprilisit. De azért a szakosztályvezető évente lecserélte a jaguárját... Most a szezon kezdete előtt kijelentették, hogy a játékosok akkor kapják meg a tavalyról elmaradt fizetésüket, ha elkezdenek edzeni és minden edzésen jelen vannak. Anno mikor a fradi focicsapata bejutott a BL 16 közé és jött némi pénz, szó volt arról, hogy a már amúgy is tervben lévő saját fradi jégkorong csarnok is elkészül 98-99 re. Addig úgymond a kisstadion volt a "székhelye" az edzéseknek és mérkőzéseknek, de az sem a ferencvárosi TC tulajdona volt. 2008at írunk. Az ide oda vergődő csapat egykori fényes múltját lassan elfeledhetjük és beszélhetünk alba volánról, esetleg dunaferről, némi újpest kiséretében ahol azért láthatjuk rengeteg az idegenlégiós. Az ifi óta egy amatőr csapatban folytattam hobbi szinten, és innen budapestről késő esti órákban jártunk le fehérvárra edzeni, hetente kétszer, önköltségen. Örömmel láttuk, hogy felépült az Astra Zeneca, az Újpesti jégpályát befedték, felépült egy jégpálya Erzsébeten is. De felháborítónak találom hogy néhány év működés után az Astra két pályájából már csak az edzőpálya használható, mert a lelátós főpálya helyére egy rendezvénytermet rendeztek be. Azt hiszem ez volt az a pont mikor azt mondtam, hogy már csak akkor fogok tudni önfeledten játszani, ha megengedhetem magamnak, hogy a birtokomon a házam közelében egy kis fedett pályácskát építhessek magamnak. Nem örülnék neki, de pl a Népstadionból mikor csinálnak irodaházat? Vagy rakétakilövő állomást? Kik és mikor találják ki, milyen érdekből, hogy egy sportlétesítményt használjunk olyasmire, ami majdnemhogy felesleges. Egy kultúrális rendezvényközpont mondjuk nem felesleges, de nem más kárára kell erőforrást biztosítani hozzá.
Bocsánat azt még hozzátenném, hogy a ki nem fizetések ellenére, a játékosok játszanak. Nemhogy motiválva nincsenek, még demotiválva is vannak. Sportosztályba jártam anno, és volt osztálytársam aki 18 éves kora körül már egy NB3as futbalcsapat kispadján sérülten üldögélve 100ezret kapott + meccsnyeréskor prémium. Ezt senki ne vegye a futbal fikázásának, ez tény. Vannak motiválva, de eredményeik sajnos még nemigen. Ez betudható annak is, hogy jobb az ellenfél.
"Az eladhatatlan, érdektelen, reménytelen magyar labdarúgásban százmilliók forognak, a szervezettebb, tisztább, perspektivikusabb jégkorongban a töredéke. Pedig az Alba Volán fapados csarnokában többen szurkolnak, mint az NB I.-es futballmeccsek zömén. A futballra költött pénz kidobott pénz. A jégkorongra költött pénz hasznosul..." Én is tökéletesen egyetértek!


Régen ha a magyarokra gondoltunk büszkék lehettünk Puskásékra,most mire lehetünk büszkék? talán a focinkra?NEM!Azokra a bénákra akik 20 éve semmit nem tettek az asztalra,csak a pénzt zsebre tették és egy-kettőt bele rúgtak a labdába? Magyarországnak elveszett a "sportbeli értéke".Idelye lenni egy olyan sportot támogatni és odafigyelni rá amiben eredményket érünk el és tehetséges fiatalokat vélünk felfedezni,tegyük hozzá (így is kevés pénzből mit el nem érnek,értek a hokisaink)!
egy dolog biztos: Magyarországon - mint szinte mindenhol az egész világon - a fociban van a legtöbb pénz; ezért bármely más sportágban elért siker után megállapíthatjuk, hogy "bezzeg a fociba mennyit beleölnek, lám, mégsincs semmi.."

Pont ez a beleölt pénz a magyar foci baja és rákfenéje: a vezetői pozícióban ülő gazdasági bűnözők célja nem más, mint hogy minél több pénzt kilopjanak belőle/tisztára mossanak stb. Elhivatottság 0; a sok pénz kifajtázza ezt az embertípust. Mutasson valaki egy embert, aki a magyar fociban valóban dolgozni akar, meg kemény munkával eredményt elérni. A jégkorong pont azért működik, mert akik benne mozognak szenvedélyből és elhivatottságból csinálják; szeretik ezt a játékot. Ahogy tele lenne pumpálva kamupénzekkel (mert azt senki ne mondja, hogy van gazdasági alapja vagy marketingértéke egy honvéd-mezre plecsnizett matricának), itt is megjelennének azok az arcok, akik csak meg akarják pumpolni a rendszert.

Azért félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy jó a hoki pénztelen állapota, sokkal inkább azt, hogy a "magyar foci, mint finanszírozási modell" teljesen zsákutca. Örülni kell annak, hogy néhányan valóban piaci alapon már adják nevüket/pénzüket a sportághoz, de szerintem érdemesebb kivárni a lassabban reagáló piacot, mint ha állami dotációból és haveri alapú ál-szponzorokból építünk légvárat.
Értem én, hogy a foci így meg úgy milyen nagy üzlet meg népszerű- de hogy van az, h még OKTÓBERben is- napi 24 órán keresztül svájci meg skót 2. osztályú focikat adnak, egy két színvonalas ERSTE- liga helyett? Mert az egy dolog, h magyar foci, de skót 2. osztály meg osztrák 2. osztály- hol érdekel ez minket?????
Kcs ,majdnem igaz amit irtál, de áruld el nekem melyik magyar focicsapat gazdagodott meg a nemzetközi kupában nyújtott remek kimagasló szereplésének köszönhetően az utóbbi 5-8évben???Simekért kapott lé azért volt mentőöv ,mert előtte szokás szerint elcse...ték a pénzt a klubtól városunk nagyjai.Foci valóban nagy üzlet a világon bárhol ahol valóban van foci, de nem nálunk
Kedves hozzászólók, kétségtelen, hogy a párhuzamot én vontam a jégkorong és a futball között, de a legkevésbé sem ezt szerettem volna hangsúlyozni.

Nagyon nem.

Azt meg pláne nem szeretném, ha a futballpénzek a jégkorongba vándorolnának. Még áprilisban írtam, közvetlenül az A csoportba jutás után:

"Itt álljunk meg. Szögezzük le nagyon határozottan: isten óvja a magyar jégkorongot attól, hogy azok a közép- és alsó kategóriás bizniszmenek keressék a környékén a szerencséjüket, akik az utóbbi húsz évben állítólag a futballba teszik a pénzüket, de valójában abból élnek – riszpekt a kivételnek. Ide más pénzek kellenek, máshonnan. Komoly emberek tiszta pénze kell."

De ha már itt tartunk: mindent tendenciájában kell nézni, nem pillanatnyi állapotában. Minden tart valahonnan valahová. A jégkorong felfelé, és ez jó. A tőke - a komoly emberek tiszta pénze - ezt még nem látja, azért kell hajtani, hogy észrevegye. Szerintem észre fogja, csak tartson ki addig az erő és a fillér.

A másik a sportpolitika. Mindenki fekszik valahogy a politikánál, a jégkorong minden jel szerint rosszul. Ez baj is, meg nem is. Nem baj, mert legalább kevésbé koszolódik. Baj, mert rosszul lobbizik. De az már mégis mekkora agybaj, hogy a sportpolitika fejlesztési koncepciót kér, megkapja, félredobja, majd azt hazudja, hogy meg sem kapta?
A baj az, hogy a komoly emberek a tiszta pénzzel elvárnák, hogy viszont is lássanak belőle valamit. Egyedül a Volánnak van annyi reklámértéke, hogy erre egyáltalán minimális esély is legyen, és a Volánnak is azért, mert az EBEL miatt Ausztriában is van publicitása, és érdeklődés iránta. És még ekkor is a kiadások azonnaliak és számszerűsíthetőek és a bevételek pedig hosszú távúak és nehezen számszerűsíthetőek. Ez pedig ilyen gazdasági környezetben nem kedvező kilátás.
Egyébként a Mol hiába jó nevű szponzor, ha a román Molról van szó. Ugyanúgy nem magyarországi pénz.
Amugy a labdarugasba es megerkeztek vegre a hosszutavra epito befektetok, Szombathelyen Illesek, Hammingway a honvedban, Orban Vitya fehervarott, McCabe a fradinal, Varszegi mararadt az MTK utanpotlasaban. es az eredmenyek mar ott is megvannak, persze meg csak az utanpotlason latszik, de mar vannak eredmenyek. a felnott csapatra nem erdemes kolteni, ha negyedannyibol kinevelek egy teljes garniturat (MTKbol a 23 eves Pollak kioregedett)
amugy ha nyernek a lotton akkor a panzem befektetnem minden joba es vegul nyitnek egy sportiskolat a magam oromere ahol lenne fiu es lany foci, szinten ket nemu hoki, kezilabda es roplabda, plusz esetleg vizilabda es rogbi.
Kcs-nak:

"De ha már itt tartunk: mindent tendenciájában kell nézni, nem pillanatnyi állapotában. Minden tart valahonnan valahová. A jégkorong felfelé, és ez jó."

Másfél éve a Volánnak sem volt semennyi reklámértéke, hiszen nem Ausztriában játszott.
A vitaindító post ismét remek, a hozzászólók is sok igazságot mondanak. Nem kívánok állást foglalni, mert nem látok sem egyik, sem másik oldal kártyáiba. Elmondom inkább, hogy miért jégkorongra járok és nem focira.
Mint a magyar hímneműek jelentős része, nekem is az első meccsélményem a foci volt. Az akkor még létező Volán (ma REAC) pályán. Aztán tízen-húszon évesen is kijártam, alapvetően a válogatott, de nem egy, nem kettő bajnokira is. Az esetek jelentős részében azzal az érzéssel, hogy értem, ha kikap a jobbtól, de miért nem fárad el? Gyerekként kajakoztam. Megszoktam, hogy ki lehet kapni, de az nem lehet, hogy nem adok ki magamból mindent! Arra nem emlékszem, melyik volt az első hokimeccsem. A B-csoportba jutást biztosan TV-n néztem, nem élőben. Mindenesetre szépen lassan rájöttem, hogy a hokisok sokszor kikapnak, de mindig meghalnak a pályán. Szimpatikus volt a hozzáállás. Azután öröm lett látni, hogy ennek a mentalitásnak van eredménye. Budapestiként lementünk Fehérvárra, ha ott játszott a hoki válogatott, a fővárosban meg csapatszimpátiától függetlenül jártunk/járunk meccsekre. Időközben leszoktam a magyar fociról. Reménytelen. Nem az eredményt, hanem a mentalitás miatt. Lélektelen, "munkájukat" félvállról vevő emberek nem érdekelnek. Ezért ma sem az eredményekkel hírdetem ismerőseimnek a magyar jégkorongot, hanem a hozzáállásukkal.
Még mindig itt tartunk? Hogy a másik sportágnak miért van? Hogy az állam miért nem ad? Hogy a gazdag emberek, cégek miért nem raknak bele (ja, hogy kivenni nem tudnak? Az nem baj.)?
Azt nem értem, hogy például a Molnak hol van a megtérülése, ha a jégkorongba teszi a pénzét?

Mert még a szutyok fociból is ki lehet venni. Mezszponzor nélkül. Elég két gyereket eladni háromévente a Liverpoolnak. A saját neveldéből.

A magyar jégkorongban nagyon tisztességesen dolgoznak, példaértékű teljesítményeket láthatunk, de az nem elég, hogy néha egy-egy mérkőzésen összegyűlnek ötezren. Ezt még a Fradi is tudja. A másodosztályban. Neki meg még ingatlanja is van...

A reklámérték is roppant fontos. De talán Vajda Attilának is van akkora nézettsége egy évre vetítve, mint az összes magyar jégkorongmérkőzésnek. Évi hetvenmillióból például nagyon sok Vajda Attilát lehetne szponzorálni.

S bár a magyar foci szem előtt lévő része egy fillért sem érdemel, a lényeg már jó ideje magánkézben van. S legyen bármilyen szomorú is: egy Németh Krisztián nevű focista mindig többet fog érni, mint egy Ladányi Balázs nevű korongozó. Ha már mindenáron forintosítani akarjuk. Ne akarjuk, nem éri meg. Mint ahogyan nem illik ujjal mutogatni más sportokra.
A Molnak ott van a megtérülése, hogy a romániai Mol adja a pénzt, és nekik jó reklám a Steaua Bukarest miatt, amelyiknek van közönsége. Ha nem lenne Steaua a bajnokságban, nem lenne Mol sem a névadó szponzor.
pancho_sanza

Szerintem a liga kizárólag imázskampány a MOL-nak és ahogy a St. Bukaresthez való ragaszkodás mutatta elsősorban Románia a célja.

Valahogy úgy kalkulálhatnak Molnál, hogy ezzel relatív kevés pénzből tudják javítani a cég ottani elfogadottságát. Leginkább a román politika berkein belül, ami a további terjeszkedéshez nyilván szükséges.

A Slovnaft hokiszponzorációja valószínűleg jó visszajelzést kapott, a befektetett pénz meg úgy látom arányos a romániai üzleti perspektívákkal. Ennyit ért nekik.
Pancho: Sehogy. A Mol egyik vezetője, lehet hogy több is, de róla biztosan tudom, Erdélyben született. Kvázi, bár a hivatalos kommunikáció a jelentős román érdekeltségeket és a nagyobb piacot jelöli meg érvéként, de úgy tűnik, ez is csupán érzelmi alapon meghozott döntés volt. Persze nem baj, ha a sportnak adnak, sőt. Csak szomorú, hogy ez még mindig így működik idehaza.
Egy biztos, ez a cikket - mint kiderült, a szándékával ellentétben - sokan úgy értelmezték, hogy a fő üzenete az, hogy "Miért a fociba megy a pénz és helyette nem a hokiba?" És sajnos ez az üzenet nem segít a hokin...
D. Gromov: „A jégkorongra költött pénz hasznosul.”

Tényleg? Hogyan? Attól, mert Te így gondolod, vagy szeretnéd, ez sajnos közel sincs így.

Hány hazai mérkőzést közvetít a televízió és ez milyen nézetséget produkál? Milyen az éves megjelenése a hokinak az egyéb sajtóorgánumokban? Hányan nézik meg a helyszínen? Milyen körülmények között szurkolhatnak? Mennyi a csapatok és az igazolt játékosok száma? Utána ezeket a kérdéseket tedd fel a focival, kézivel, kosárlabdával kapcsolatban, majd hasonlítsd össze a számokat a hokival? És ez csak egyik oldala a történetnek.
Nemcsak a pénz.. Miért nincs Erste- Liga közvetítés? Miért elérhetetlen Mo-n a Premiere- amelyik német és osztrák profi jégkorongot is ad.. Stb.. Még szerencse, h a bal oldali menüsorban lehet válogatni és minden napra jut legalább egy KHL- meccs élőben. Amúgy a tegnapi Rangers- Metallurg linkért 1000 hála a blognak!
Hát ha már a pénzről van szó. Szerintem érdemes összehasonlítani mondjuk egy tételt:

Vas János versus Németh Krisztián

Nagyjából azonos szinten játszottak tavaly (tartalék bajnokságok), kiváncsi lennék anyagilag melyik járt jobban. Nem vagyok benne biztos, hogy Németh jönne ki győztesen az összehasonlításból.

De visszatérve a kérdésre, a jégkoronban is fizetnének komolyabb pénzeket utánpótlás nevelésért, amennyiben magyar játékosokat draftolnának az NHL-be (és ha az MJSz is szerepel a partnerek listáján). Sajnos mi nem vagyunk annyira szem előtt, hogy innen válogatnának a draft során. A Jankónak is Svédország érintésével sikerült. Az A csoport ezen is segíthet, hogy a játékosügynökök látókörébe kerüljünk. Ezt csak a jó eredmények hozhatják meg. Máshogy nem megy.

De szerintem az európai jégkorong is változás előtt áll. Ha ügyesen csinálják, akkor ez lehet a második legnépszerűbb sport Európában (bár vannak országok, ahol már most is az) és akkor hasonló szinten állhatna a sportág, mint a foci. De ehhez összefogás kell az európai szövetségek között és tiszta viszonyok.
Engem teljesen nem érdekel, hogy mit játszik a Volán, addig amíg ilyen jó meccseket játszanak mint az EBEL-ben. Pedig én már 13 éve focizom és mindig mentem a meccsekre, amikor tudtam, de ezek a jégkorong meccsek mindenkit jobban vonzanak mint a matéria magyar fociszínpad.
Hajrá Volán! Hajrá Fehérvár!
Hogy a cikkre is reagáljak, én azt gondolom, nem feltétlenül baj az állami pénzcsapok szűkössége.

Az állami alapon működtetett sportfinanszírozás még legjobb esetben is kuncsorgással, kiszolgáltatottsággal és bizonytalansággal jár. Ami elvárható állami segítség lenne, az inkább a hoki tömegsport bázisának az iskolai, helyi lehetőségek támogatása.

A hoki piaci megtérülését a sportág növekvő népszerűsége tudja csak hosszútávon biztosítani. Lassabb és göröngyösebb út, de erre lehet építeni.
Azt hiszem, kb akkor nyílnak majd meg a komoly céges szponzorációs lehetőségek, ha lesz mondjuk 4-5 Volánhoz hasonló népszerűségű vidéki és két pesti klub. Egy ligafordulóban 10-15 ezer szurkoló, ami már értékelhető nézőszámot jelentene a Tv-ben is. Addig kétlem, hogy igen.
Az nem kérdés, hogy a Volán produkciója az EBEL-ben magas színvonalú szórakozás, a szurkolóknak élményt ad, és olyan értékeket testesít meg, amelyekkel azonosulhatnak. Ez nem jellemzi a magyar focimeccsek többségét.

És azért ne felejtsük már el, a Volánnak 280 millió körüli költségvetése van, ami nem kevés magyar szinten. Igenis sok-sok vállalkozás, több, mint 80 szponzor adja ezt össze, tehát az sem igaz, hogy senki ne venné észre azt, ami történik Fehérváron.

Ettől függetlenül én magam is a magyar hoki és azon belül a Volán kapcsán teljesen más érvek mentén gondolkodom közgazdászként, másként szurkolóként és másként a weboldal révén a klub márkájának és stratégiai kommunikációjának építésén dolgozó munkatársként.

Minden ilyen, nagy figyelmet kapó cikk esetén fontos eldönteni, hogy a közgazdász vagy a szurkoló beszél a szerzőből, és a kettőt nem célszerű összekeverni. Jelen esetben ez történt, és itt látom a vegyes visszajelzések okát.
Elnézést én nem a liganév megtérülésére gondoltam, hanem arra az esetre, ha a Mol mondjuk adna 70 milliót a Volánnak.
Na ja, sajnos előrelépés helyettt ilyeneket kell olvasni, hogy a zalai gyerekeknek nincs hol edzeni. Tényleg ebben az ügyben mik a fejlemények? Az utánpótlást kéne nyomni valahogy. Szerintem néhány magyar quasi sikersportot nem kellene már erőltetni, koncentrálhatnánk már valamire , amire oda is figyel a világ és nem élni a mi kis parallel univerzumunkban,senkit nem érdeklő sikereket vizionálva,pláne, hogy lassan már onnan is kiszorulunk. Mindegy, remélem kap az ALBA 70 milliót és a kis Titánok is játszhatnak tovább.
Meg tudja mondani nekem vki hogy az Erste mint fő támogató milyen feltételeket állított a Volán elé az EBEL-ben? Gondolok így arra hogy más pénzintézet nem támogathatja a csapatot vagy ilyesmi. Létezik ilyen szabály? Vagy a bankok csak simán elkerülik a csapatot?
Pakero: az Allianz meg Kinizsi Bank is szerepel szponzorként a Volánnál, szóval...
Amúgy meg az iskolák, egyetemek, főiskolák hoki- lehetőségeit kéne biztosítani, ahogy az amcsiknál. Dehát, ahogy Kangyal telitalálóan megjegyezte: "Ebben az országban a hokinál 1000x fontosabb dolgokra sem jut pénz"
jágör68: ebben igazad van, de ha megnézed, az EBEL csapat mezén, és meccsein egyik sem szerepel,az Allianz is csak azután jelent meg, mikor végetért számunkra az EBEL, szóval...
A címhez kapcsolódván:

MEKKORA HÜLYESÉG A FOCIHOZ HASONLÍTANI MÁS SPORTÁGAKAT!!!

A focit a Föld nevű bolygó szinte mindegyik országában űzik, ez nagyságrendileg 200 országot jelent. Az első 80-100 ország egymással történő meccselése során szinte már nem beszélhetünk meglepetés eredményről. Erre jó példa a BATE Boriszov BL-be jutása,a ciprusi Famaguszta tegnapi 3-1-es győzelme, vagy a francia válogatott csapat veresége Ausztriától. A jégkorongban a világranglista első 7-8 csapatát a többi csapat csak valami isteni csodával tudja legyőzni. A magyar futballban kb. 70-80 ezer igazolt játékos van(ami nemzetközi összeghasonlításban az ország népességéhez viszonyítva Európában a legalacsonyabb=TÖK UTOLSÓK VAGYUNK; a jégkorongról inkább ne is beszéljünk).

Az tény, hogy a mai magyar foci elég siralmas állapotban van, de erre nem az a megoldás, hogy ne adjunk semmit a sportágra, hanem az, hogy megpróbáljunk felzárkózni az előttünk járó országokhoz. A fociban a legnehezebb lépést tartani a gazdag és jól működő focival rendelkező országokhoz, mivel itt a legnagyobb a konkurencia. Ezek a tények ellenére én bízom abban, hogy 30 ezer ember előtt a VIDI BL meccset játszik mondjuk a Real Madriddal és 2-0 győz. Én tulajdonképpen minden sportágnak a híve és nagy szurkolója vagyok, igazából én a MAGYAROKNAK SZURKOLOK. Akkor lennék boldog, ha a kosár olimpia döntőjében pl. az amcsikkal vívnánk ki-ki csatát(férfi, női egyaránt), jégkorongban Kanadával és Szávay Ági a Grand Slam győzelmeit számolgatná. Ezentúl azt is vallom, hogy az utánpótlás és a tömegsport fellendítésére, sportágtól függetlenül sokkal nagyobb szerepet kellene fordítani az államnak is. Ezt azért is mondom, mert így megalapozhatnánk a jobb felnőtt szereplést, egészségesebb lenne az ország->ezekből adódóan kevesebb lenne a káros szenvedélyek gyakorisága->jobb lenne az ország gazdasági teljesítménye...a sort nagyon sokáig lehetne folytatni.

Ezekből az adatokból is látszik, hogy a foci más kategória. Miután már elég alaposan felhúztam a "falábú focistákat és vonjuk el a focitól a pénzt" kiabálókat, elárulom, hogy a VIDI és a VOLÁN mérkőzéseire is bérlettel rendelkezem.

Várom a reakciókat!

HAJRÁ MAGYAROK!
Ezt a sok focis okfejtést megértem- finanszírozási oldalról-
DE: a KÖZVETÍTÉSEKnél miért van az, hogy Magyarországon (aláhúzva) előbb láthatsz skót meg német 2. osztályú focit októberben, novemberben- amihez sok közünk van, ugye- mint pl egy Mol- Liga vagy Erste Liga mérkőzést???
ÉN erre a skót meg, német 2. osztályra is megadom a választ. Pofon egyszerű az egész. Mi az egyszerűbb és olcsóbb, megvenni az ilyen meccseket, vagy kiállni a csarnokba/stadionba és saját műsort készíteni?
jagr68: Azért, mert olcsóbb, lehet, hogy abszolút értelemben is - de egy nézőre vetítve halálbiztos.
Borsynak teljesen igaza van,és akkor felvetődik a kérdés-egy magyar sportszurkoló/tehát akármelyik csapatsportban/nem szeretne inkább magyarokat látni,mint az említett skot stb 2.osztály? Erre is gondolni kéne a Tv sportközvetítőinek!
Kedves hölgyek, kedves urak,

örülök a vitának, annak külön örülök, hogy van egy leágazása az indexes fórumban is (jót mulattam azon a hozzászóláson, hogy ezt a cikket olyan ember írta, aki csak a jégkorongos szalagcímeket látja), annak pedig még jobban örülök, hogy sokan vannak, akik úgy értették a mondandómat, ahogyan én magam is érteni szerettem volna, nekik köszönöm nagyon

nyilván a vitában ismerszik meg az igazság, más kérdés, hogy a félreértelmezések és a tudálékoskodások (a tett halála az okos skodás) az igazság megismerését a legkevésbé sem segítik

ezért aztán megpróbálok így utólag helyre tenni egy-két dolgot, amennyire ez még lehetséges

- először is, a félreértelmezéseket elsősorban én magam generáltam a címválasztással és az egymondatnyi jégkorong-futball párhuzam felvillantásával, megbántam rettenetesen. tehát még egyszer leszögezem: NEM állítom, hogy a futballtól el kell venni a pénzt; NEM állítom, hogy a futballba befektetni tilos; NEM állítom, hogy a futballt nem kétszáz országban játsszák; NEM állítom, hogy senkinek nem szabadna futballmeccsre járnia; NEM állítom, hogy a futballt és a jégkorongot nem lehet egyszerre szeretni (bár azon csodálkozom, hogy hogy lehet). a továbbiakban NEM kívánok a futballal foglalkozni ezen a blogon, annyira semmiképp sem tartozik ide, amennyire ide keveredett - elismerem még egyszer, az én hibámból

de akkor mit is AKARTAM állítani ebben a cikkben?

- elsősorban és mindenekelőtt azt, hogy a jégkorong sokkal kevesebb elismerést és forrást kapott a válogatott szapporói bravúrja után, mint amennyire sokan számítottak, ráadásul a kormány (az minisztérium, az államtitkárság) is packázik, mert megteheti, és ez nem jó

- mindazonáltal a jégkorong minden nehézség ellenére változatlanul fejlődik, aminek számtalan kézzelfogható jele van. az egyik ilyen nagyon fontos elem a mol liga létrejötte, ahol a korábbiaknál sokkal keményebb meccseken lehet megalapozni a további fejlődést. tökéletesen mindegy, hogy ezt a ligát a magyar vagy a román (vagy a délkelet-mozambiki) mol szponzorálja, a lényeg az, hogy a liga VAN. a másik fontos elem, hogy az alba volán ott van az ebel-ben, és jól kezdett, de az baj, hogy a pénzt úgy kell összekalapoznia

- abban biztos vagyok, hogy ha a sportág az utóbbi öt-hat évben megtapasztalt tempóban lépeget előre, TÖBB pénz is kerül majd bele. most is több van benne, mint tavaly, jövőre is több lesz, mint idén

- nem győzöm elégszer hangsúlyozni, mindent TENDENCIÁJÁBAN kell nézni, és nem a pillanatnyi állapotok felett keseregni. az alba volánnak két éve még nem volt reklámértéke, most van, ha helytáll, jövőre még nagyobb lesz. valamint annak a csapatnak, amelynek ma nincs reklámértéke, lehet, hogy jövőre lesz

- kurva fontos: amikor azt mondom, hogy a jégkorongra költött pénz HASZNOSUL, nem azt mondom, hogy a ma betett fillérből holnap kettőt ki lehet venni. hanem azt, hogy közép-hosszú távon létre lehet vele hozni valami ÉRTÉKESET

és végül ide másolom a cikk utolsó néhány mondatát, hiszen ott található - elég kiemelt helyen, különös, hogy sokan nem vették észre - az ESZMEI MONDANIVALÓ:

"A rendszerváltás nem jólétet hozott, hanem lehetőségeket. A lehetőségek benne vannak a jégkorongban is, ki kell várni az idejét. Ott kell lenni a spiccen az EBEL-ben, tovább kell jutni az olimpiai selejtezőkön, még erősebbé, még izgalmasabbá kell tenni a Mol Ligát, helyt kell állni a svájci világbajnokságon. 2009 májusa a magyar jégkorong történetének csúcspontja lesz, bárhogy szerepeljen a csapat.

Biztos, hogy 2008 októberében többen látják, mi a lényeg, mint Szapporó előtt. Biztos, hogy a lényeg ismerői még többen lesznek Svájc után.

Addig sem baj, ha SEGÍTÜNK TEKERNI A MUTATÓKAT."

további vidám polémiát kívánok minden kedves olvasónknak
Tisztelt D.Gromov !
Maximálisan egyetértek veled, csak az a bajom, hogy nehogy úgy járjunk. mint az a "kissebség" lova, ami mielőtt megszokta a koplalást, éhen döglött.
Szóval, a majd jön a pénz...., hát ezzel van bajom.
D. Gromov, van egy e-mail címed, kérdeznék tőled vmit. Ha nem akarod megadni itt a fórumon, akkor leírom az enyémet:

bortam@freemail.hu
D. Gromov vagy valaki!
Az ismert, hogy az állam mennyi pénzt ad focira, és mennyit hokira, pólóra, stb.?
Mert amíg van ilyen pénz (adóból), addig megáll a párhuzam és érdemes is firtatni, bármennyire is nem akartad.
Miért is? Talán azért, mert az államnak befektetni kellene és nem herdálnia. A hokiba fordított pénz megtérül(ne), ahogy írod. Itt van az olimpia, ami jó kis mentális gumicukor a népnek, mert lehet aranyakat számolni. Ami jólesik.
Szerintem Szapporó is ilyen mentális gumicukor volt. Ha bennmaradnánk, urambocsá' megragadnánk az A-ban, az ugyanilyen lenne. Viszont erre pénzt kéne áldoznia az államnak, leginkább utánpótlás szinten, nem lehet arra számítani, hogy ocskaypalkovicsszuper 106 éves korában is válogatott lesz, meghogy Csicsóbá addig kalapozik, amíg a Volánt be nem ügyeskedi valahogy az NHL-be...
Borostom83, ha bámelyik szerző nevére kattintasz, lehet neki üzenetet küldeni jól, egyébként pedig: kosztya.gromov@gmail.com
Amennyire tudom, a Magyar Jégkorong SZövetség állami támogatása a Magyar Rádióamatőr Szövetségééhez hasonló.
Érdekesebb 2007-es támogatások:

MJSZ: 5,9 millió
MLSZ: 8,9 millió
Magyar Rádióamatőr Szövetség: 5,6 millió
Magyar Baseball Szövetség: 4,6 millió
Magyar Rögbi Szövetség: 4,4 millió
Magyar Szumó Szövetség: 3,5 millió
Jacint 70!

Ráadásul a hoki által, ha nem is most, de egy jó felkészüléssel a 2014-esre (és még a 2010-est se írjuk le) kijutni a téli olimpiára, annak a hazánkban kivetített értékét is növelné. Mi mostanában szerencsére rövidpályás gyorskorcsolyában szállítunk pontszerző helyeket, de másban a téli olimpián olyan nagy sanszunk nincs. Hokiban sem, de ott már a szereplés is nagy dolog (lenne).

D. Gromov

Köszönöm, nem néztem meg eléggé a jobb felső sarkos kiírásokat, akkor hamarosan megy egy e-mail.
Köszi Kcs!

Hát, nem látok akkora különbséget, hogy az eszmefuttatásom helytálló lenne...
D. Gromov!

Ment az e-mail.
Kedves KCs!
Az általad leírt támogatási összeg valós, azt a szövetség - tudomásom szerint - az olimpiai felkészülésre kapta. Az utánpótlás fejlesztésére ezt az összeget többszörösen meghaladó állami támogatás volt(szerencsére:). Érdekes lehetne azonban azt is megvizsgálni, hogy a kluboknak szponzori támogatásban mennyi állami forint jutott. Egy véleményen vagyok minden előttem szólóval, aki a hokira fordított forintok mögött értéket lát teremtődni, a kép azonban így teljes. Semmiképpen nem negatívumként gondolok az állami tulajdonú cégek részéről nyújtott klubtámogatásokra, inkább a helyi management sikereként.
D. Gromov! Elismerésem, a vitaindító poszt kíváló! Ja, hogy sokan félreértik? Hát istenem Mországon vagyunk. Csak annyit szerettem volna leírni a kedves hozzászólóknak, hogy melyik focicsapat, vagy olimpiai csapat nyert bármikor, bárhol, bármit úgy, hogy még edzőtáborban sem volt a csapat? A magyar jégkorongválogatottat a hozzáállásáért, a kitartásáért, a tenni akarásáért szeretjük mi szurkolók és igen, kiröhögjük a focistákat, a nélkül, hogy összehasonlítanánk a fiúkkal, mert nem lehet egy napon emlegetni őket. Hajrá magyar jégkorong!
A hoki az hoki, a futbal meg nem hoki. Valakik azt allitjak, hogy kezd kipukkadni az europai sztarfutbal.. itt is lesz majd lockout szerintem. de ez nem is lenne baj. helyette ott van a hoki. igen en is azt hianyolom, hogy amikor 1000 eves PL meccseket adnak orrbaszajba helyettuk miert nem lehet europai bajnoksagok hokimeccseit kozvetiteni?! Egy finn, sved vagy a nemet liga meccsei legalabb olyan izgalmasak - ha nem izgalmasabbak -, mint az unos untalan kozvetitett foci ismetlesek. arrol nem is beszelve, hogy jo lenne, ha az IIHF vegre engedne szarnyakat bontani egy izigverig europai liganak. es nem azzal menne el az idejenek nagy resze, hogy pozicionalja magat az NHL es a KHL kozott.

egyetertek azokkal a hozzaszolokkal akik azt fejtegetik, hogy a hokit a piacnak kell letartania. csak akkor engedjuk vegre a piacot kozelebb a hokihoz. mondjuk azzal, hogy megtobb hokimeccset engedunk be fomusoridoben a TV-csatornakba. a TV nagyon sokat szamit. a digitalis TV-zes pedig segithet az olyan jellegu kritikak enyhiteseben, hogy ..._azert nem szertem a hokit, mert nem latom a korongot_...

amugy meg azon igyekezete a szovetsegnek, hogy nagy nevu csapatokat hiv ide jatszani azert is jo, mert igy a nezok testkozelbol lathatjak a jatekot. nem kell ahhoz hokisnak lennie senkinek, hogy meccseket nezzen! eleg, ha egy-ket osszecsapast eloben megnez. egy tapasztalat mondatja ezt velem, egyik rokonomek vagy 30 eve kint Csehszlovakiaban lattak egy ottani bajnokit. Azota is emlekeznek meg a palank duborgesere amikor utkoztek rajta a jatekosok, meg ugy az egesz feelingje megfogta oket. Szoval szerintem szep gyengeden meg kell fertozni _ujfent_ a magyar sportbaratokat a hokival. Utana szerintem a dolgok szepen maguktol a jobbik iranyba veszik majd az iranyt.
süti beállítások módosítása