HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Mi ilyennek szeretnénk látni a Mol Ligát

2010.05.14. 15:37 Hblog

Hogy nézzen ki a Mol Liga, menjen-e második magyar csapat az EBEL-be, milyen legyen a versenykiírás, mit kíván a magyar hokifan? Már a sokadik évben is olyan folyamatokat és fejleményeket látunk, tapasztalunk ezen kérdések körül, amelyek nem tetszenek nekünk. Ezért a blog szerkesztői összedugták fejüket, az alkotó csapatba Vaze nicknevű levelező tagunkat is bevontuk. Ebből aztán helyzetértékelés és megoldási javaslat született. Nem mondhatjuk, hogy mindenben egyetértettünk, de konszenzusra jutottunk. Szokásunktól némileg eltérően az alábbiakban megmondjuk, milyen bajnokságot szeretnénk.

Az Alba Volán első csapatának kiválásával és az Interliga megszűnésével a magyar bajnokság számára új utakat kellett találni. Kézenfekvő volt, hogy az ekkor már a magyar pontvadászatban is játszó SC Csíkszereda mellett további erdélyi csapatok is vegyenek részt a küzdelmekben, próbálják meg legalább részben betölteni a fehérváriak által hagyott űrt. 2007-2008-ban érkezett a HC Csíkszereda, és rögtön döntőzött, majd a következő szezonban bekapcsolódott a Progym és a Steaua Bucuresti is, új szponzor belépésével létrejött a Mol Liga. Az új sorozatban mindenki meg akarta mutatni az erejét, komoly támogatással több csapat is soha nem látott erősségű kerettel vágott neki az évnek. A csapatok erejére jellemző, hogy az EBEL-szereplő Volán több mérkőzésen is kemény küzdelemre kényszerült a Mol ligások ellen, két alkalommal vereséget is szenvedett.

Sajnos az első Mol Liga-szezon mindent megmutatni akarása komoly áldozatokkal járt. Főtámogatója visszalépését követően megszűnt a ligagyőztes HC Csíkszereda, a Progym már év közben megvált legjobbjaitól, és a következő szezonnak javarészt ifista korúakból összeállított csapattal vágott neki, a Steaua pedig hónapokig nem tudott fizetést adni játékosainak. Mindkettejüknek ki kellett hagyniuk a Mol Liga 2009-2010-es idényét. Mellettük távozott az Alba Volán farmcsapata is, rájuk az EBEL-keret megerősítése miatt nem jutott elegendő pénz, igaz, ezzel a frissen indított juniorbajnokság létszáma nőtt.

Mindezek ellenére a második idény az előzőnél is kiegyenlítettebb küzdelmeket hozott. A mérkőzések színvonala ugyan olykor elmaradt a korábbi szezonban látottakétól, de a csapatok játékereje közelebb került, gyakorlatilag nem volt előre lefutott mérkőzés. Több csapat esetében – a Dab.Docler, a Ferencváros és a Miskolc ide sorolandó – határozott és jelentős fejlődésről beszélhetünk. A Mol Ligát követő OB I. heti négymérkőzéses terhelése megfelelt a komoly bajnokságokénak, sőt túl is ment azon, az izgalmak nőttek, az esélyek kiegyenlítődtek. Az eredményeket előre megtippelni szinte lehetetlen volt, minden egyes forduló komoly izgalmakat, 60 percig éles küzdelmet tartogatott. Túlzás nélkül minden idők legérdekesebb magyar bajnokságának voltunk tanúi.

Mit tanulhatunk mindebből? Ahhoz, hogy a játékosok fejlődni tudjanak, rendszeresen olyan mérkőzéseket kell játszaniuk, ahol az elsőtől az utolsó pillanatig koncentrálni kell, ahol gyorsan kell jó döntéseket hozni, és ahol minden hibának komoly ára van. A játék minden elemében, így az erőhokiban is próba elé kell kerüljenek, hiszen az A csoportban, de még a divízió 1 élmezőnyében szereplő válogatottak játékosai is mind ilyen közegből érkeznek. Tempót diktálnak, ütköznek, brusztolnak, pozíciót foglalnak és tartanak meg.

Eredményesen csak akkor lehet felvenni velük a versenyt, ha játékosaink ilyen helyzetekben is helyt tudnak állni. Nem kétséges, hogy az EBEL minderre felkészíti őket. És az sem kétséges, hogy nem lehet csak az EBEL-ben játszókra számítani a válogatott összeállításánál. A magyar jégkorong jelene és jövője szempontjából az EBEL-szereplés nagyon lényeges, de nem erre épül a következő generációk tudása.

A második nagyon fontos tanulság, hogy tartós fejlődés csak lépcsőzetesen valósítható meg. Hogyan is jutott el a Volán az EBEL-be? Az első lépcsőfokot meggyőződésünk szerint az jelentette, hogy éveken keresztül (2003 óta folyamatosan) viszonylag simán nyerték a magyar bajnokságot. Ezután döntöttek úgy, hogy feljebb lépnek, és kipróbálják magukat egy erősebb közegben. Az első két évük vergődés volt, saját játékosállományukat kiegészítették magyar szinten erős és drága légiósokkal, ám ez kevés volt ahhoz, hogy partiban legyenek az osztrák közép- és a szlovén élcsapatokkal. A harmadik évben – részben a szerencsének és a gazdasági válságnak, részben a kétéves tanulási folyamatnak köszönhetően – a keretet feltöltötték a még nem náluk játszó legjobb magyar játékosokkal (Vas testvérek, Mihály, Ladányi), a hiányposztokra EBEL-szintű légiósokat igazoltak, a fiatalokat kölcsönadták, a kevésbé hatékony játékosok eligazoltak. Mindezt a többi EBEL-csapat költségvetésének töredékéből valósították meg.

Mit tudna csinálni egy második magyar csapat az osztrák ligában? Ugyanezt semmiképpen, hiszen nincs annyi EBEL-kompatibilis magyar játékos, amennyi egy második csapat gerincét alkothatná. Lehetne venni két és fél vagy három légiós sort és játszhatna 5-8 magyar játékos. Mindezt alsó hangon kétszer akkora pénzből, mint amennyivel a Volán most gazdálkodik. Ráadásul tudjuk, hogy a légiósok vásárlása bizonyos mértékig mindig lutri, tehát a sikerre, a tisztes helytállásra semmi garancia nincs. Esetleg a Volántól próbálhatna meg elcsábítani játékosokat, ebben az esetben ugyanazt a tortát osztjuk el másképpen, miközben felverjük az árakat. Természetesen ha üzletileg sikeressé, de legalább nullszaldósá tehető lenne egy ilyen vállalkozás, azonnal bele kellene fogni. De jelenleg égen-földön nem látszik olyan csapat, amelyik saját lábán meg tudna állni, amelyik a kiadásait, jelen esetben 300-400 millió forintot a bevételeiből, üzleti alapú szponzorációból, jegyeladásból, merchandise-ból fedezni tudna. Fontos szempont az is, hogy a Volán kiválása óta nincs egy csapat sem, amelyik tartósan kiemelkedne a magyar mezőnyből, mint korábban éppen a székesfehérvári alakulat.

A gondokat fokozza, hogy a jelenlegi Volán gerince pár éven belül kiöregszik, tehát a kérdés reálisan nézve nem az, hogy induljon-e második magyar csapat, hanem hogy hogyan tartható versenyben a meglévő egy. Ne feledjük, hogy idén Peterdi Imre is ki tudott kerülni a keretből, amin ugyan lehet vitatkozni, de jelzi, hogy milyen erősségű játékosok kellenek. Palkovics Krisztián nyilatkozta nemrégiben, hogy lehetséges, ez az utolsó idénye a válogatottnál, tehát nincs messze az idő, amikor Fehérváron is el kell gondolkodni a közvetlen utánpótlás kérdésén. Mindezeken felül a hol, mikor, kivel kérdését is fel kell tegyük. Az EBEL-szereplés komoly összegekbe kerül, a Mol ligás, OB I-es, illetve az EBEL-es csapatok költségvetése között jelenleg egy-két nagyságrend a különbség, a jegybevétel komoly tétel kell legyen a költségvetésekben. A Volán az EBEL egyik legkisebb, de a magyar bajnokság egyik legnagyobb befogadóképességű csarnokában játszik, ehhez mérhető, reálisan évi 25-30 hazai meccsre igénybe vehető csarnok egy van még, Dunaújvárosban. Kangyal Balázs, a Vasas Bp. Stars klubmenedzsere említette, némi átalakítással az Icecenter is több néző befogadására lenne alkalmas.

Ami a fent leírtakból következik: a magyar jégkorong nem attól lesz jó, hogy két csapatot indít az EBEL-ben, hanem akkor lesz jó, ha még egy csapatot ki tud állítani. Jelenleg nem ez a helyzet. Fordítva ülünk a lovon, ha összekeverjük az okokat és az indikátorokat. A szakadék pénzügyileg talán még nagyobb, a Magyarországon játszó élklubok költségvetését minimum több mint háromszorozni kellene.

Mit kínálhat ehhez képest egy jó Mol Liga? Fokozatos, belső folyamatokból építkező fejlődést, egyre erősödő, hazai viszonylatban piacképesebb szereplési lehetőséget a magyar játékosok (ifjú tehetségek, rutinosak és vízhordók) nagyobb számának. És ez sem kevés. A magyar jégkorong szerkezetét piramisszerűen kell felépíteni. Ma már – számos okból kifolyólag – rengeteg gyerek jár hokizni, a szuperminiben régiókra kellett osztani az országot, az alsóbb korosztályokban, de mára már a serdülőknél is soha nem látott létszámú mezőny alakult ki. A fejlődés alapja és az elsődleges cél, hogy ezeket a gyerekeket minél tovább bent tartsuk a rendszerben. Ehhez jó infrastruktúrára, egyre erősebb korosztályos bajnokságokra, egyre erősebb felnőtt bajnokságra van szükség.

Egészségtelen arányokra utalna a hosszú évek után épp újraindult juniorbajnokság és a négy magyar csapat részvételével zajló Mol Liga mellett két csapat szerepeltetése az osztrák ligában. Ezt a magyar jégkorong jelenleg nem tudja eltartani, sem gazdaságilag, sem a játékosállományt tekintve. Ha a fejlődés következő lépcsőjeként egy második EBEL-csapat indítására fordítjuk az erőforrásokat, azzal a magyar bajnokság ismételt háttérbe szorítása mellett is letesszük a garast. Ennek negatív következményei lehetnek a támogatásokban, a médiaérdeklődésben, a nézőszámokban. Az EBEL zárt liga, kiesni, feljutni nem lehet, irreális azt gondolni, hogy a hazai bajnokság erősödésével újabb és újabb csapatok nyernek bebocsáttatást a klubba. Egyes csapatok önkényes kiemelésével a magyar jégkorongot óhatatlanul első- és másodrendű szereplőkre osztjuk fel. Aki kimarad, annak a zárt klub és a másodrendűség miatt nem lesz lehetősége utolérni a többieket egyhamar, konzerválódik a különbség az EBEL-csapatok és a többiek között. A magyar jégkorong nem eléggé nagy ahhoz, hogy hat jelenlegi csapata közül négy mintegy háttérmunkásként a két kiváltságos egyesület táplálására legyen kárhoztatva.

A kívánatos cél tehát a korosztályos bajnokságok és a Mol Liga további erősítése. Ehhez az első lépések nem is igényelnek sok befektetést. A követendő példa, az EBEL szem előtt van, nem kell messzire menni, elég Székesfehérvárig. Jó csapatok, kiegyenlített erőviszonyok, összehangolt marketingstratégia, kemény kézzel vezetett, következetes liga, a döntéseket magukra nézve kötelezőnek tartó klubok a siker alapjai. Fontos a bíró- és edzőképzés tudatos tervezése (nem tudjuk nem észrevenni az észak-amerikai trénerek fokozatos beszivárgását), az, hogy a nem volános magyar játékosoknak is legyen több mint 50 komoly meccsük az idényben, egyenletesen elosztva, egyre nagyobb nézőszámok előtt. Arra kell ösztönözni a csapatokat, hogy ne csak az utolsó két hónapra építsenek versenyképes kereteket. Egyszóval tegyük vonzóvá a Mol Ligát, egyszersmind adjuk vissza az alapszakasz értékét. Hogy hogyan lehet mindezt megtenni, arra van alább egy javaslatunk, hangsúlyozottan vitaindítóként. Bár a továbbiakban kizárólag a Mol Ligával foglalkozunk, jelezzük, hogy természetesen a teljes magyar versenyrendszert át kell gondolni, benne a Magyar Kupával és a másodosztállyal.

A Mol Liga létezésének elmúlt két éve alatt egyértelműen a szlovák Extraliga utáni legszínvonalasabb bajnoksággá nőtte ki magát a Kárpát-medencében. A cél nem lehet más, mint a további fokozatos, szerves fejlesztés, az, hogy az itt versenyző klubok hosszú távon elkötelezzék magukat a részvétel mellett, ne lebegtessék minden szezon elején, hogy esetleg máshol szeretnének indulni. A nagy létszámú utánpótlás pár éven belül felnőttkorba lép, várható, hogy a csapatok száma növekedni fog. Debrecen évek óta 2011-re teszi a visszakapcsolódást. De ha számottevően nem is nő az első osztályú csapatok létszáma, akkor legalább a színvonal emelkedik a vérfrissítésnek köszönhetően. Ezért nem lehet cél, hogy a magyar bajnokság másodrangú sorba süllyedjen az EBEL mellett. Előremutató program mellett a Mol Ligának nem is lehet alternatívája az osztrák vagy szlovák másodosztály, netán a szlovén vezetésű Slohokej Liga.

Természetesen ehhez sok mindenben előre kell lépni. Míg a március-április a legtöbb európai bajnokságban a következő szezon előkészítésének is az ideje, Magyarországon ekkor pihenőre tér a jégkorong. A következő szezont időben elő kell készíteni, a bajnokságot ki kell írni. Ennek március végéig meg kell történnie ahhoz, hogy elég idő legyen a felkészülésre. Ezt a feladatot a szövetségnek kell elvégeznie. Meg kell szerezni a szükséges pénzt, ki kell alakítani a szabályrendszert. Fontosnak tartjuk, hogy ne a klubok alkupozíciójától és akaratától függjön a kiírás, hanem előre lefektetett, szakmaiságra épülő szempontok mentén kerüljön kialakításra. Ehhez nagyon fontos, hogy az anyagi fedezetet is megszerezze, ráadásul nem nyár folyamán, hanem már tavasszal, a versenykiírás kiküldéséig. Ha nem teszi, középtávon ki fogja szervezni az MJSZ alól a bajnokságot egy tőkeerős vagy tőkét szerző vállalkozó, ahogy az EBEL vagy a Slohokej Liga esetében is történt. Ez nekünk ma Magyarországon nem tűnik kívánatos fejleménynek.

Tudomásul kell venni, hogy főleg földrajzi és gazdasági okokból a jelenlegi keretek (magyarországi és romániai csapatok) nem nagyon fognak megváltozni. Ehhez kell igazítani a liga gazdasági stratégiáját, ideértve a szponzorok keresését is. A szponzoráció egész éves feladat, nem kizárólag az új szezon előkészítésének időszakára korlátozódik.

A Mol Ligának a jövőben a teljes szezonon átívelő, komoly sorozatnak kell lennie, amely teljes egészében a magyar bajnokság helyébe lép. Így a szezon első felében elvégzett munka nem válna köddé a Mol Liga befejeződése és az OB I. középszakaszának kezdete között, a szeptember és január közötti sikeres szereplés a szezon végi helyezésben is megmutatkozik. Legyünk őszinték, az elmúlt években két fél bajnokságból állt a szezon, menet közben többször is nullázódtak az elmúlt hónapok munkájának eredményei. A közös liga magasabb szintre emelése nem utolsósorban a főszponzor által vásárolt portfólió értékét is jelentősen növelné. Ez esetben az országos bajnokság szuverenitása némileg korlátozódik, hiszen más ország(ok) csapatainak teljesítménye beleszól a bajnoki végeredménybe, de úgy gondoljuk, ez nem túl jelentős kompromisszum. Ha az EBEL miatt az osztrákok el tudják ezt fogadni, akkor mi is tegyünk így.

Javaslatunk szerint az alapszakasz 3 oda-vissza körből áll. Ez a 2010-11-es szezonra várt 9 csapat esetén csapatonként 48, 10 résztvevő esetén pedig 54 mérkőzést jelent, mindkét esetben 54 játéknapon. A meccsekre hetente 3, az utóbbi évek szokásainak megfelelően állandó játéknapon kerül sor. Az 54 játéknap az osztrák ligához hasonlóan azt jelenti, hogy nincs egyhónapos téli szünet, a világ legjobb sportja tehát saját közegében, télen folyamatosan programot kínál a szurkolóknak. Természetesen a fentiekből az is következik, hogy a Volán EBEL-csapata nem tud hazajönni, hogy bekapcsolódjon a végjátékba. A magyar bajnok ennek megfelelően az itt legjobb helyen végzett magyarországi csapat, a Volánnal pedig egy külön tornán mérkőzhetnének meg a legjobb hazai csapatok a szezon végén, egy külön trófeáért. Jelen cikkünk mellékszálaként jegyezzük meg, hogy a Magyar Kupa szezon előtti lebonyolítása esetén még egy jeles alkalom kínálkozna a fehérváriak, jelen esetben a legjobb magyar hokisok hazai láthatására. De az MK esetében hosszú távon fontosnak tartjuk, hogy ez ne csak az OB I.-es csapatok terepe legyen, hiszen az országos kupák egyik legfontosabb sajátossága, hogy a lehető legtöbb csapat vegyen részt rajtuk.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a dobogós helyezéseket eldöntő rájátszást "drágán" lehessen csak elérni. Ezért azt javasoljuk, hogy csak négycsapatos legyen a felsőházi rájátszás. Automatikusan ide kerülne az alapszakasz első két helyezettje, a melléjük csatlakozó további két csapatról pedig a 3.-6. helyezettek két nyert mérkőzésig tartó mini-selejtezője dönt 3.-6. és 4.-5. párosításban. Ez a selejtező összesen 3 játéknapot igényel, tehát az első két helyezettnek csak egy hétig nincs tétmérkőzése. Az elődöntők és a döntők négy, a bronzmeccsek három nyert mérkőzésig tartanak, a négy közé jutott csapatok kiemelési sorrendje az alapszakaszban elért sorrendjüknek megfelelő.

Mivel a bajnokság célja az is, hogy a szezon során minden csapat megfelelő számú mérkőzést játsszon, az alsóházba került csapatok számára alsóházi rájátszást kell rendezni. Ennek során (az alapszakaszban elért pontszámot megtartva) még egy oda-vissza körmérkőzéses sorozatra kerülne sor. Ez a résztvevők számától függően csapatonként további 8 vagy 10 mérkőzést jelent. Ezzel a csapatok minimum 55 (9 induló esetén) illetve 61 mérkőzést (10 induló esetén) játszanának a bajnoki idényben.

A körmérkőzéses szakaszban a 3x20 perc után 5 perces hosszabbításra, majd büntetőkre kerülne sor, az egyenes kieséses szakaszban (selejtező a felsőházba kerülésért, és a felsőházi mérkőzések) pedig a 3x20 perc után, ha szükséges, 20 perces időtartamú hosszabbításokra kerülne sor mindaddig, amíg valamelyik csapat el nem éri a győztes gólt. Az egyenes kieséses párharcokban a sorsolást úgy kell kialakítani, hogy a pályaelőny nélküli csapat is garantáltan kapjon hazai mérkőzést.

Fontos a légiósszabály újragondolása is. Jelenleg a 3+1/5+0 szabály érvényes. Az első szezonban egységesen 5+1 légióst lehetett nevezni, információink szerint a romániai csapatok e szabály visszaállítását szeretnék elérni. Ekkor a 10 közül mindössze 3 csapat játszott légiós kapus nélkül. A második évadnak a 7 közül 5 csapat légiós kapus nélkül vágott neki. Úgy tűnik tehát, hogy lehet a csapatokat ösztönözni arra, hogy hazai kapussal játsszanak. Feltétlenül szükségesnek tartjuk tehát a differenciálást aszerint, hogy hazai vagy légiós kapus véd. Ugyanakkor a színvonalat emelik a jó légiósok. A 3+1/5+0 helyett ennek érdekében megfontolandó lehet tehát pl. a 4+1/7+0 szabály bevezetése. Természetesen ez továbbra is csak az egy mérkőzésre nevezhető légiósok számát korlátozza, a keretben továbbra is korlátlan számú légiós lehet.

Az átigazolási időszak vége és az OB I. középszakaszának kezdete az elmúlt két szezonban gyakorlatilag egybeesett. Ez, és a középszakasz előtt az addig megszerzett pontok eltörlése ösztönözte a csapatokat arra, hogy január vége felé a keretüket gyökeresen átalakítva a magyar bajnokság érdemi részének egy megújult, a korábbinál sokkal értékesebb csapattal vágjanak neki, holott a jó és színvonalas bajnokságra egész évben szükség van. A bajnokság szempontjából az lenne a kívánatos, hogy a csapatok már az első fordulótól kezdve teljes értékű kerettel játsszanak. Éppen ezért szükségesnek tartjuk az átigazolások korlátozását. Két javaslatunk van: az egyik, hogy az idény során csak korlátozott számú (pl. négy) játékost lehessen igazolni. A másik szerint a külföldi játékosok átigazolásának végső határideje december közepe legyen. A hazai játékosokra ilyen korlátozás nem vonatkozna. (A dátumhoz kötött korlátozást sem lehet mérkőzések tologatásával kijátszani, hiszen a halasztott mérkőzéseken csak a meccsek eredeti időpontjában a kerethez tartozó játékosok játszhatnak.) Ugyancsak rendezni kell a farmcsapat és az anyaklub közötti játékosmozgásra, illetve a kölcsönben szereplő játékosokra vonatkozó szabályokat, hogy olyanok ne játszhassanak egy csapat legfontosabb mérkőzésein, akik korábban abban a csapatban egyáltalán nem is szerepeltek.

Nem lehet tovább halogatni egy megfelelő verseny- és fegyelmi szabályzat elkészítését. Számos olyan eset történt a közelmúltban, amelyekben a szövetség és a liga a hiányos szövegezés vagy a megfelelő szankciók hiányában az események után kullogott. Nem kell itt sem feltalálni a melegvizet, elég lenne az EBEL megfelelő szabályzatait értelemszerűen átvenni, és a jelenlegi szabályzatok homályos utalásait konkrétakká tenni.

Egy komoly sorozatnak kötelező saját magát is komolyan vennie. Az elmúlt három szezon mindegyikében előfordult, hogy elmaradtak mérkőzések gyakorlatilag büntetlenül azért, mert vagy az egyik, vagy mindkét csapat úgy döntött, hogy nincs kedve a mérkőzést lejátszani. Alapvető követelmény, hogy minden mérkőzést le kell játszani. Természetesen előfordulhat, hogy az eredeti időpontban ez lehetetlen. Ezért a bajnoki idényben három játéknapot fenn kell tartani az elmaradt mérkőzések pótlására. Ezeket minden csapatnak kötelező szabadon hagynia.

El kell érni, hogy mindenkiben tudatosuljon, a Mol Liga termék. Léte attól függ, hogy a közönség hogy fogadja. Nem lehet a nézőszámot mellékesnek tekinteni. A szurkolók ma már sok minden egyéb lehetőség közül választhatnak, a csapatoknak hétről hétre meg kell nyerniük maguknak a nézőket. Meg kell érteniük, hogy ehhez minőségi produkciót kell nyújtani. A Mol Liga és a benne játszó csapatok egymásra vannak utalva, az egyik sikere elképzelhetetlen a másiké nélkül. Ha – akár szóban a sajtón keresztül, akár tettekkel – a Mol Liga ellen dolgozunk, akkor hosszabb távon a saját csapataink ellen teszünk. A mégoly elkötelezett szurkoló is akkor megy ki szívesen kedvenc csapata mérkőzéseire, ha magas színvonalat és izgalmakat kaphat a pénzéért cserébe. Mindezek mellett pedig mindenképpen szükséges a mindeddig szinte nem is létező marketingmunka erősítése. Hogy csak egyet említsünk, két, sok szempontból sikeresnek értékelhető idény után végre el lehetne indítani a liga saját honlapját is.

140 komment

Címkék: esszéjellegű mol liga ob i.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyszerű írás (megint)! Az X*20 perces hosszabbításon kívül gyakorlatilag egyetértek vele, talán a Volán és az OB I. helyzetét kéne kicsit átgondolni. Remélem a szövi olvassa és megfontolja a leírtakat...
jo cikk kitetettek magatokert :)
A 7+0 legios egy kicsit soknak tunik nekem mert peldaul a Starsnak van egy Rajna Mikije es ha meg hozza jon 7 minosegi legios az egy szerenyebb koltsegvetesu Miskolcnak peldaul jo eselyell verhetetlen csapat lenne, a Fradin segitene valamelyest de kerdeses ,hogy az anyagiakat elo tudjak-e teremteni a 7 db legioshoz.
Mol liga honlap tenyleg olyan dolog ami alapveto kellene legyen amugy valami fele design-ja csak a Dab-nak van.
Érdekes írás. Egyetlen dolog: Vajh miért kell mindig mindenhol beleeröltetni a jégkorongtól oly távol álló alsóházi bohóckodást? A jelen állás szerint meglehet az 55-60 meccs anélkül is...
Érdekes írás. Egyetlen dolog. Vajh miért kell mindig, mindenhol ezt az eröltetett alsóházi bohóckodást elővenni? A jelen állás szerint anélkül is megvan az 55-60 meccs.
Álom-álom-álom :D. De hátha van értéke a szavaitoknak. Amúgy szerintem a leggyorsabb út a Csató Imi féle meglátás: Városonként 4-5 mágnás befektet, az önkormányzatok átvállalnák a jégpályaüzemeltetést, és építenének ujjakat(ha nincs rá pénz hívják a BKV-t :D). A szövetség hisztizze ki hogy kapjanak felszereléseket , amit ingyen használhatnak a gyerekek az egyesületek, és akkor mégtöbben mennének, azokból a családokból is, ahol nincs rá pénz. A helyekért keljen megküzdeni, és a szülőket nem engedni beleszólni a történésekbe :D. De ez se ma lesz :D.
és szerintem többet írhatnátok ilyeneket :D.
Jó összefoglaló írás. ami kimaradt az az anno Alpen liga lépcsőfoka .
Azonkívül így van ,Marketing-marketing és marketing újítások kellenek.
Mert ez így nem nagyon " vendégcsalogató" eddig.
Bocsánat hogy ide írom: Dánia-Szlovákia 13:42-nél 6-0
Remek írás!
Remélem a szövetségben és a klubházakban is elolvassák.
A három legfontosabb dolog:
1.Végre egy egységes szigorúan szankcionáló verseny és fegyelmi szabályzat.
2.A szövetségnek végre előre is kéne gondolkodnia, akár több évre előre is. (bajnokságok kiírása időben, nem augusztusban is még ezen ötletelni)
3.Marketing, marketing, marketing

A versenykiíráshoz annyit, hogy szerintem is ki kéne hagyni az alsóházi meccseket. Inkább 8csapattal kezdeni a rájátszást. 3nyert meccsig, döntőn 4nyert meccsig.
Az átigazolási, és légiós kérdést pedig az EBEl mintájára is lehetne.
Le vagyok nyűgözve! Tényleg. Szinte minden gondolattal egyetértek, kivéve talán a légiós korlátozásról írottakat. Én vagy áttérnék egy igényes (EBEL-féle) pontrendszerre, vagy simán visszahoznám a tavalyi 5+1-et.

Egyébként zseniális, hiszen kész receptet kaptak az illetékesek. Úgyszólván, "csak" be kell vezetni!
esetleg a tv-s/rádiós közvetítésekre ki lehetne még térni. pl amit a fehérvár tv megcsinál arra a szövetség is "fillérekből" képes lenne.

nem gondoltatok arra, hogy direktben elkülditek a szövetségnek/kluboknak?

azok az olvasók, akik teljesen vagy jelentős részével egyetértenek, akár aláírásukkal is megerősíthetnék...
Értékes írás! Vhogy így kéne hozzáállni minden tisztelt érintettnek!
Szinte mindennel tökéletesen egyetértek.
A szinte pedig a következő:
-7+0 soknak tűnik, de csak egyel :) 6+0 elegendő.
-Alsóházi meccsek nem kellenek. Igazából ezek érdektelenségbe fulladnak nézői szempontból is, hiszen nincsen tétje.

De ez legyen a legnagyobb bajom, ha így megvalósulna már annak is nagyon örülnék.
Nem rossz otlet, de nekem tetszett Raduly Robi elkepzelese is, csak sajnos nem talalom a cikket,es nem akarok pontatlansagot irni.
A lenyeg ott is az volt, hogy legyen sokkal tobb merkozes, csak tobb rajatszasos hellyel, also-, felsohazzal, ahol az alsohaz nyertese is bejutna a rajatszasba.
Koszonom, hogy ezt elolvashattam.
Ha jol emlekszem, tavaly fent volt egy allashirdetes a szov. honlapjan marketingmenedzser poziciora...
Mivel kulfoldon elek, ezert szivesen vennem (es biztos nem vagyok egyedul ezzel) ha online is nezhetoek lennenek a meccsek, mondjuk nem ingyen, de pl. egy belepojegy araert. Nem kell hozza nagy beruhazas: egy jo minosegu kamera es mikrofon a diszpaholyok kornyekerol es mehetne is a stream:-)
@qx92: nézd meg a kazany honlapját, mégis címet védtek a khl-ben
amúgy egyetértek :)
ill. a magyar átlag húsz-harmincszorosát viszik be meccsenként a csarnokba
A cikkel nagy vonalakban egyetértek. Főként a marketing háttérmunkát látom a legnagyobb hiányosságnak. Ezen a téren nem csak a honlap hiányát lehet megemlíteni:
Nincsen többek között marketing adatbázisa sem a kluboknak, sem a ligáknak. Egy marketing adatbázis az elsődleges lépés, hogy egy épkézláb stratégiát ki lehessen építeni. Értem ezalatt a szurkolókkal kapcsolatos összes adatot (nem, életkor,stb) és szokásokat. Enélkül nem megy. Ha ez megvan akkor lehet tovább lépni.
Aztán a tv közvetítések és a a tv adókkal való kapcsolat a következő. A Volán EBEL meccsei szinte mindig a képernyőn vannak. De MOL-Ligára csak az elődöntőre illetve a döntőre emlékszem. Ehhez az első út egy országos lefedettségű csatornán (pl RTL - úgy is övék a Sportklub) keresztül vezet. Első lépcsőben akár ingyen is oda kell adni nekik a jogokat, ezáltal is növelve a produktum piaci értéket a jelenlegi és leendő szpozoroknak.
Érdeklődve várom Csicsó bá' reakcióját, vajon lemondanak-e a magyar (Mol) bajnoki címről. Ez a helyes irány egyébként, mérkőzzenek meg a szuperkupáért.

Az alsóházi "bohóckodásnak" én sem látom sok értelmét, mondjuk ha egy mini-bajnokság keretei között, valami díjért menne (valamelyik hokis legendáról elnevezve), az már motiváló lehetne.

A felsőházi rájátszásba az egymás elleni pontokat vinnék a csapatok, vagy bónuszokat, ha utóbbi, milyen lépésközökkel (6-4-2-0 vagy 9-6-3-0)?
A lényeg az, hogy a jégkorong egy üzleti vállalkozás. A szurkolóknak nyújtunk egy terméket. Egy jegy 500-800-1000 forint. Azt kell elérni, hogy ebből az 500-800-1000 forintból ne gyrost/mozijegyet/magazint/stb-t vegyen magának, hanem belépőjegyet! Ezt úgy lehet elérni, ha elhitetjük a SZURKOLÓVAL, hogy a meccsnézés jobb neki mint a gyros/mozijegy/magazin/stb. Ilyen szempontból kell mindent megvizsgálni. Az alsóházi rájátszást, a Magyar Kupát és a Volán itthoni szereplését is! Ha megéri, akkor meg kell csinálni, ha nem éri meg akkor nem. Tehát: ha az alsóházi rájátszásról azt mondják a klubvezetők, hogy előzetes várakozásaik alapján anyagilag megéri, mert van rá érdeklődő, és persze hosszútávon sem árt, akkor kell alsóházi rájátszás. Ha nem, akkor meg nem. Itt persze a szponzorok szerepe is nagy: Őket is meg kell kérdezni, hogy mit szeretnének, mert a pénzt Ők adják!
Egyébként igen jó, körültekintő cikk, gratulálok!
@zsolesz1980: Teljesen igazad van. Ugyan rövidtávon drága és feleslegesnek tűnő munka felmérni a szurkolók szokásait és összetételét, de hosszútávon csak ez vezet eredményre. Mert így a szponzornak tett ajánlatod "személyre" szabott, így tárgyalási pozícióban vagy (illetve tudsz válaszolni a kérdéseire).
Szerintem ilyen lehet másik magyar EBEL csapat. Támadók: Magosi, Kiss, Galanisz, Azari, Dubek, Sikorcin, Somogyi, Berta, Peterdi, Macsweyn, Korol, Popovics. Védők: Hegyi, Pozsgai, Szirányi, Svasznek, Orbán, Erdélyi T. Kapusok: ?. És modjuk amerikából Josh Hennessy, Kory Nagy (úgy látszik magyarok :-)), meg egy-két idegen védők. Ez csak vicből írtam, de jó kis csapat lehetne :-D.
@Zolika87: a masodik EBEL csapat mitoszat felejtsuk el Kapus es tarsai kivaloan megindokoljak a masodik EBEL csapat hatranyait az egesz sportagra nezve akkor miert ragaszkodtok hozza ,hogy ezt fujjatok reggeltol estig???
@Fugeute: ez az alsohazi kupa eleg furcsan hangzik szerintem marmint az ,hogy az 5 helyert adnak egy kupat a 4-ikert pedig csak egy baratsagos vall veregetest :)egy kicsit abszurdnak hangzik nekem.Azzal egyet ertek ,hogy valamit ki kell talalni azert ,hogy erdekesek es legyen tetje ezeknek a meccseknek de nem igazan tudom mi lenne az.

A marketing hattermunkakat esetleg nem lehetne megcsinalni olyan formaban ,hogy egy nagyobb marketinges ceg ilyen formaban tamogatna a ligat ? es az egyszerubb feladatokra pedig szerintem sok szurkolo is jelentkezne onkentes alapon, Kapusek meghirdetik a blogon es egymast fogjak letapodni a szurkerek ebben biztos vagyok :D
@qx92: Nem életidegen a kupáért való játszás:)
Pl a kézilabda világbajnokságokon, az alsóházban (csoportból tovább nem jutók)az elnöki kupáért küzdenek.
@1116001: Minimális motivációval, azt is tegyük hozzá.
Jó lenne ha a játékvezetés is erősödne.Ötletem nincs hogy hogyan de a következetesség....!Gondolok itt a bajnoki döntő 4.ik mérkőzés hírtelen halál Dab játékosnak apalánkralökése.Pedig az ominózus Dab-Stars meccs után micsoda fogadkozások voltak.
Talán az alsóházi rájátszás tényleg nem kell, viszont a felsőházi rájátszásba én sem engednék 4 csapatnál többet. 8 csapatnál megint nem lenne miért hajtani, szinte mindenki bejut.
Talán a légiósoknál kiköthető lehetne, hogy ha igazolnak egyet akkor egy 20 éven aluli magyar játékos is legyen a meccsre nevezett keretben. Kettőnél kettő és így tovább.
@Henry The Navigator: van valami logika abban amit mondasz ,hogy a magyar fiataloknak is biztositsanak jatek lehetoseget a legiosok ellenere de a 7+7 az kb 3 sor akkor a mostani 20-35 generacio maradna jatek nelkul.Az is igaz ,hogy nem fog mindenki 7 legiost hozni szerintem az ugy lenne jo ,hogy mindeni koteles lenne minden meccsre nevzeni 5 db 22-21 ev alatti jatekost es igy akkor a legiosok szamatol fuggetlenul meg lenne adva az esely a magyar fiataloknak is.
Az EBEL pont rendszer mennyire komplikalt azt nem lehetne honositani valamilyen formaban??
@qx92: Ez csak egy gyors ötlet volt, nyilván nyers és kidolgozatlan, egyébként azért attől nem félnék, hogy egy Peterdit vagy akár egy Bertát feláldoznának egy légiósért. Aki nem kellene, az pedig mehetne a kevesebb légióst foglalkoztató csapathoz.A 20 pedig lehetne 22 de 19 is. Az EBEL pontrendszerrel az lenne a gond, hogy a többi csapat pontozná a játékosokat és ez elég sok bonyodalomhoz, vitához vezethetne.
7+ 0 szabály szerintem nem lenne szerencsés (felrémlik 2évvel ezelőtti ute ,ahol szinte csak szlovákok játszottak)magyar bajnokság szinvonal emelkedéséhez jó légiósok kellenének,akik tényleg pozitivan kilógnak a mezőnyből,( emelik a színvonalat )nem pedig a szlovák extraliga 7-8.helyezett csapatainak taktikai 4.soros cseréi.Jó légiósokhoz pénz kell,nem is kevés,( lakás,kocsi ,cca 1milla/ hó fiz)honnan szedne szerencsétlen klub vezető annyit,amiből 6-7 minőségi légióst tudna igazolni?ha lenne annyi ,mehetne a csapata az ebelbe is.Jó magyar kapust találni ( Rajna kivételével) nemigen találni ezért ha eredményes akar lenni egy csapat,akkor légiós kapust fog hozni ( Sevela , vagy Palko szintűt )Nézőszám is igen sarkalatos kérdés.1-2 extrém esetet leszámítva egész szezonban minden pályán 500 alatt volt a nézőszám.Kongó lelátók előtt nem kellemes játszani,nincs hangulat,nembeszélve róla hogy a hazai csapatnak a meccs rendezése így erősen mínuszos,minden klubra ráférne a jegybevétel ,nem is kicsit.
Remélem az illetékesek elolvassák a cikket, mert szinte kész "használati utasítást" kaptak, amit már csak használni kell, ráadásul a realitás talaján mozog...
Különben számomra egyértelmű, hogy a MOL-liga győztesének a Volánnal egy szuperkupában kell megmérkőznie.
@Henry The Navigator:
A vitákat elkerülendő le lehetne fektetni a kritériumokat. pl: légiós, szerződéskötés időpontjáig nem volt válogatott: 2pont :)
Nem tudom ebelben hogy működik, de mondjuk a pontértékek meghatározásnál akkor lehetne a klub delegáltak által javasolt pontértékek átlaga, titkos szavazáson.
@exL:1: Igazad van abban ,hogy elso es legfontosabb a nezo szam novelese lenne ehez pedig elso sorban jo marketing es rengeteg reklam felulet kellene szerintem.Ezzel kapcsolatban tamadt nekem egy olyan otletem ,hogy minden varosban ami erintett a MOL ligaban minden MOL bezinkuthoz heti rendszereseggel kitenni egy plakatot vagy valami ilyesmit mert nagyon sok ember lathatna esetleg iskolaknal is, nem tudom lehet ,hogy mar volt ilyen en mindenesetre otthon szeredaban a MOL kutnal nem lattam ilyet.
@Henry The Navigator: Az EBEL pontrendszert pedig valamilyen statisztikai alapon (pont atlag loves atlag jegido vallogatottsag szam es ilyenkbol egy egyenlettel vagy egyenlett rendszerrel valamit ki lehetne okoskodni) esetleg egy egeszen fuggetlen bizottosaggal lehetne megoldani de ez a bizottsag dolog mar egy kicsit szubjektiv ertekeles ami pedig szerintem nem kivanatos mert azon mindig de mindig vitak lesznek.
@qx92: volán hazai ebel meccseire,rendszeresen hoznak 1,5busznyi iskolás gyereket ingyen és bérmentve ( míg az ott játszó u 1-u20 játékosoknak megkell venni a bérletet :-) )
Egyrészt ez egy nagyon jó írás, másrészt nagyon szívesen olvasnám minden az írásban érintett klub vezetőjének, képviselőjének a reakcióját erre. Kimondtátok, hogy legyen ez vitaindító, de ahhoz partnerek kellenek!
A marketing része valóban nagyon fontos. Gyanítom, nem én vagyok az egyetlen, aki hirdeti az igét az ismerőseinek, hogy ez milyen jó játék, érdemes nézni. Ám lássuk be, aki még sosem látott hokimeccset az nem is nagyon érti, mit lát. Tessék szépen csinálni egy színvonalas weboldalt, a Ligának, aminek fontos részlete legyen a felvilágosítás, szabálymagyarázat, miazmás. Ha minden blogolvasó kirakná a linket arra a közösségi oldalra, ahová regisztrálva van, "ingyen" érnek el egy kazal embert, ráadásul egy ismerős ajánlata mindig jobb reklám, mint egy TV-spot. A csapatok meg vegyenek példát az Újvárosról. Remekül kitalált, színvonalas megjelenésük van. Én hiányolok egy olyan eseményt is, ami végképp a szórakoztatásról szól. Lehetne ez akár a MOL-Liga győztes - Volán meccs, ahol a meccs előtt, közben, után koriverseny, célbalövő verseny, stb. lenne a játékosok részvételével. Ezt ki sem kell találni, mert minden évben látható, hogyan csinálják a tengerentúlon.
Végül pedig szőrszálhasogatásnak tűnik, de ez a megjegyzés: "a Mol ligás, OB I-es, illetve az EBEL-es csapatok költségvetése között jelenleg egy-két nagyságrend a különbség" nem lehet igaz. A nagyságrendnyi eltérés 10-szeres szorzást/osztást jelent. De ez már csak szőrszálhasogatás, mindenki érti, hogy jelentős különbségre gondoltok.
"Esetleg a Volántól próbálhatna meg elcsábítani játékosokat, ebben az esetben ugyanazt a tortát osztjuk el másképpen, miközben felverjük az árakat."

Szerintem ez jelenleg forditva tortenik, a Volan folozi le a az OBI.-et. De mikor mondja azt Magosi, hogy marad a MOLban, hogy erositse inkabb a magyar hokit? Szerintem az elemzes EBELes resze santit egy kicsit.A MOL megkapja a hasznalt Volan arut, ami meg mindig jobb mint a semmi. A Volan tovabba begyujti a szurkolokat is. Ha lenne egy eros MOL liga amiben eros Ujvaros, Stars, Fradi ...stb lenne, egy kicsit megcsappanna a Volan meccsek latogatottsaga es emelkedne a MOL ligae. 2008-2009 ota sok uj szurkolo van, de azert annyian meg nincsenek, hogy megtoltsunk minden csarnokot. Ahhoz sokkal jobbnak kell lennie a bajnoksagnak es a marketingnek is. Tovabba par szurkolot eltaszit az, hogy az "os szurkolok" le "divatszurkolozzak" az ujakat. Ez a sport legyen minel tobb embere. Majd beletanulnak a szurkolasba :). Vesznek majd kulon orakat. Minden figyelemre szukseg van a hokiban.

A MOL liga reszevel egyetertek. Jo cikk. Remeljuk minek tobb jo meccset latunk majd.
Az igazság az ,hogy ezt így már többen felvetették,
tényleg nem értem miért kell jövőre is az OB1-hez ragaszkodni, külön táblázaton simán nyilvántartható mint eddig.
Egy baj van a szövetség tervezete még teljesen másról szól...
Érdemes lehetne egy -egy speciális fordulót is beiktatni. Mondjuk Debrecenben lenne 2 meccs a Főnixben,Kaposvárott és Debrecenben is,nyitott Lehel pályán, több Winter Classic-Kisstadion mellett Csíkszereda, Győr stb. Papp Lászlóban egy Újpest-Fradi-Vasas körmérkőzés, így arra az adott fordulóra, eseményre, jobban felfigyelne a média és a közvélemény is,közvetíthetőbb lenne, ahol pedig nincsen MOL ligás klub, ott talán nagyobb lenne az érdeklődés erre az egy-két meccsre. Nyilván ez felboríthatná a versenynaptárt, nem lenne hazai pálya, sok szervezést és plusz költséget jelentene, de talán nem lehetetlen. És népszerűsítené a ligát és a hokit ott is ahol nincsen élcsapat, de igény igen.
Biztos volt néhány más fajta lebonyolítási elképzelés is, nem lehetne egy szavazólapot feltenni?
Ha nincs,nem volt, akkor épp elég a szövetség kontra poszt is.
A szavazatok száma önmagában vélemény lenne.
@Morgó Muki: a nagyságrendekről: Miskolc, UTE, Fradi, Dab 10 milliós nagyságrend (nagyjából 50 és 75 millió közti költségvetés). Salzburg: cirka 8 millió EUR, ami már milliárdos nagyságrend (2 milliárd felett). Ezért írtuk a 2 nagyságrend különbséget.
A rájátszásba jutók számáról:

Az elmúlt szezonok tapasztalatai alapján van egy hajlam a Mol Liga résztvevőiben arra, hogy egy lelazsált szezon végén a rájátszásra rákészülve érjenek el végeredményben jobb helyezést, mint amit a teljes szezon után megérdemelnének. Ha relatíve sokan (9-ből 8-an vagy 10-ből 8-an) jutnak a rájátszásba, akkor fennáll a veszélye annak, hogy ez megtörténhet.

Arra gondoltunk, hogy ha az alapszakasz komolyan szelektál a rájátszás előtt (kevesek juthatnak az éremért folyó csatákba), akkor ezzel is megnő az alapszakasz jelentősége.
Még csak az első bekezdést olvastam el, de már így is fantasztikus írás. Nagyon jó!

Ilyen blogírók mellett illett volna A osztályba jutni ;) Gratula minden jegkorong.blog.hu (kontrí)bútornak!
Egy különös gondolat a rájátszásra. Mi lenne, ha 8 csapat jutna be oda, (1 vagy két csapat esne
ki az alapszakasz után nevezéstől függően) de a párosítások után az előkelőbb helyen végzett csapatok mindíg 1-0-ás előnyből kezdenék meg a küzdelmet. Így az alapszakaszban kialakult helyezéseknek komoly szerepe lenne egészen a döntő végéig. Mert persze az elődöntőkben és a döntőben is maradna ez a szisztéma.
@kerusz: Hmm! Én azt gondoltam, hogy nincs ekkora eltérés a Volán és a DAB költségvetése között. A Salzburg annyira nem lep meg. Ebben az esetben elnézést és megint tanultam valamit.
nagyon jo iras.hosszu de kiraly.minden benne van.asszem.gratula
Technikailag néhány kézenfekvő kérdés pl.az utazási költséggel és idővel a javaslat egyáltalán nem foglalkozik. Vagy mindenki kap egy különrepülőgépet, mint az NHL-ben /sem/??, Aztán kérdés, ez román bajnokság is lenne? Vagyis belemnnének ők is abba, hogy a legjobb helyezést elérő a bajnok?
A Volán szerepe: szinte kizárt dolog, hogy a Volán lemondhat a bajnoki címről!Ez a városnak , helyi támogatóknak fontos. De szerintem a többi magyar csapat is a Volánhoz szereti mérni magát, a "Szuper kupa" ezt nem helyettesítheti.A legjobb magyar csapat nélküli bajnoki cím sportértéke erősen kérdéses, sőt ki merem mondani, értelmetlen.Láttuk a DAB is mire ment az idén a Volánnal. Inkább azt mondanám, a Volán esetleg kuparendszerben két meccset játszon, a legjobb MOL ligás magyar csapattal a bajnoki címért. Oda és visszavágót, így tényleg lenne egy minimális sansz, hogy a végén akár a gyengébb nyerjen. Négy nyert meccsig tartó küzdelemnél ez lehetetlen, ugyis a Volán nyerne, a jelenlegi helyzet szerint legalábbis, a frusztráció hatalmas maradna.
Egyébként , ha rajtam múlna én igenis "nyitnék" a fejlettebb hoki kultúrával rendelkező A csoportos szomszédok felé, és nemcsak a romjaiban lévő "C csoportost" favorizálnám, mégha elismerem, Csíkszeredán elvileg meglenne /esetleg idén újra meg is lesz/ a feltétele egy erős, akár a legjobb csapat müködtetésének.
Az utazás is sokkal simább lenne, autópályák vezetnek szinte mindenhova, nagyrészt 5 órán belül
mindenki elérhető, a tetemes utazási költség is kisebb lenne, a kiesett időről nem is beszélve.
Végül de nem utolsó sorban régiós MOL liga kellene, szlovén, osztrák esetleg szlovák szereplőkkel, mivel a MOL is régiós vállalkozás, és a fenti országokban is jelen van, biztos örülnének, ha oda is benyúlna a szponzorált alakulat, ha egyáltalán lesz kedvük az egészhez. Tényleg erre gondoltatok?
@budaijegesmedve:

"A legjobb magyar csapat nélküli bajnoki cím sportértéke erősen kérdéses, sőt ki merem mondani, értelmetlen."

Ez a cikk nem a Volánról szólt. A MOL ligához semmi köze a Volánnak. Kevered itt a lényeget, mert itt arról van szó, hogy az itthon játszó csapatok, a legjobb megoldást keresik a működésükhöz.
@gogosz: Akkor nem ugyanazt a cikket olvastuk...A lényeg, ha jól értettem, hogy a MOL liga legyen egyben a magyar bajnokság, kerüljön kiosztásra a magyar bajnoki cím is ezen belül.Ez nem érintené a Volánt? Gondolod, vagy bárki is azt gondolja, hogy a Volán nélkül a tervről érdemben, komolyan lehetne beszélni egy olyan helyen, ahol nem csak álmodoznak, hanem esetleg döntenek is.De ne ragadjunk le a Volánnál, mert az most itt csak egy faktor, bár nagyon lényeges.
1. Idézem: "Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a dobogós helyezéseket eldöntő rájátszást "drágán" lehessen csak elérni. Ezért azt javasoljuk, hogy csak négycsapatos legyen a felsőházi rájátszás. Automatikusan ide kerülne az alapszakasz első két helyezettje, a melléjük csatlakozó további két csapatról pedig a 3.-6. helyezettek két nyert mérkőzésig tartó mini-selejtezője dönt 3.-6. és 4.-5. párosításban. Ez a selejtező összesen 3 játéknapot igényel, tehát az első két helyezettnek csak egy hétig nincs tétmérkőzése. Az elődöntők és a döntők négy, a bronzmeccsek három nyert mérkőzésig tartanak, a négy közé jutott csapatok kiemelési sorrendje az alapszakaszban elért sorrendjüknek megfelelő."
Ez lenne a legfontosabb változtatás. Ez CSAK így korrekt. Játszassz mint a hülye, utazol, költesz, és a végén egy szar mecssel elbaszol mindent (lásd az idei ligát).
2. A Volánnak az EBELben a helye, az idén teljesen megmutatta, minden egyéb komment óriási marhaság. Jöjjön a MOL ligába (és ahogy ismerem a vezetőséget ezt is fogja tenni) a farmcsapatával, amelynek meglegyen a joga hogy az EBELben nem játszó játékosok szerepelhessenek benne (játszassanak szoros meccseket, ne csak a kispadot melegítsék az EBELben).
3. A TV közvetítéseket meg kell oldani mindkét országban, erre a Sportklubbot látom jó partnernek. Bízos vagyok benne hogy jó nézettsége volna a komolyabb mecsseknek. Ezt én MOL helyében expressz módon kérném a szervezőktől.
4. Cikketek szerinti lebonyolítási renszer esetén kb. 20%-kal megnőnének a résztvételi költségek, de ezt vállalni kell mindenkinek. A régió legkomolyabb bajnokságává nőtte ki magát a MOL Liga, és nagy kár lenne "visszafele fejlődni".
5. Légiósok: 4+1, vagy 6+0! Emelik a szintet, de nem szólhat róluk a bajnokság! Emlékezzünk csak, mennyire visszataszító az osztrák élvonalbeli csapatok összetétele... Ugy-e nem akarunk oda jutni.
Gratulálok a cikkért! A szervezőbizottságnak nem sok munkát hagytatok. :)
Bocs a helyesírási hibákért, egy kicsit még reggel van :(
@budaijegesmedve:
A többi magyar csapatnak miért a Volánhoz kellene igazodnia?

Hogy most szuperkupa, vagy végül ob1 döntőjének nevezzük a végső összecsapás sorozatot tök mind1. Játszanak 2-3nyert meccsig, váltott pályaválasztói joggal, de a pályaelőny a Mol liga győztesé legyen.
És már a szezon elött jelöljék ki az időpontot. Ha a volán nem tud jönni akkor így járt. Abban a szezonban nem lesz bajnok. Az osztrák bajnokságban való indulással ezt a kockázatot is vállalták.
@kerusz: Pontosan. A sok rájátszásba jutó az alapszakaszt gyengíti, így hiába a nagyobb meccsszám.

@budaijegesmedve: Bajnoknak jó lenne egy olyan csapatot nevezni, amelyik a bajnokság összes csapatával játszott legalább egyszer. De ez is megoldható, ha a szuperkupa lényegében +1 kör (2 ha van rá idő és így mindenki játszana hazai pályán) lenne és az OB1-et az nyerné aki a végén az élen lenne. Így nevezhetnénk ezt az OB1-nek is Szuperkupa helyett.
@OliBLOOD: Jó, így is lehet.Csak ezt, legalábbis, ha a Volán kívánja, meg kell oldani, ha tetszik egyeseknek, ha nem. Ez így fair, azért mert ők egy másik, jobb iskolába járnak, attól még a mi diákjaink, nehogy büntessük őket, meg persze magunkat.Különben is ők is részt vesznek a MOL ligában, vagy nem?
Szlovénok, lettek, fehéroroszok stb akiknél szintén van egy "disszidens," vagy kettő azok hogy csinálják?
@budaijegesmedve: A szlovének kiírnak egy külön minitornát, mint arról már korábban többször írtunk. A letteknél, fehéroroszoknál a KHL-csapat nem megy haza, nem lesz hazai bajnok.
@budaijegesmedve: Az utazási költségekkel, és utazási idővel nem számoltunk, ugyanis a MOL Liga két éve pontosan ugyanígy működött (volt heti 3 játéknap), tehát a dolog bizonyítottan megoldható.

Amennyire fontos a Volánnak a helyi szponzorai miatt a bajnoki cím, pont ugyanannyira fontos a többi csapatnak is (szintén a helyi szponzorai miatt) az, hogy legyen esélyük nyerni valamit. Rádaásul a Volán helyi szponzorai a szezon során is összehasonlíthatatlanul több médiaszerepléshez juthatnak, mint a többiek szponzorai együttvéve. Nem hiszem, hogy a Volánt támogató fehérvári éttermek áldozatvállalását így kellene elismertni a mondjuk a Miskolcot támogató ottani éttermek áldozatvállalása kárára.

Az azért abszurd lenne, hogy van egy teljes szezonos, 50 meccs feletti hosszúságú, komollyá válni akaró sorozat, amelynek a végén arra várnának a résztvevők, hogy akkor most mi van szegény Volánnal, tud-e jönni vagy sem, a pont ugyanannyi ideig tartó másik bajnokságból. Ez minden erőfeszítést lenullázna, ami arról szólna, hogy legyen a Mol Liga is komoly. Ráadásul pont id. Ocskay nyilatkozta, hogy idén is csak azért jöttek már, mert a többi csapat ezt szerette volna.
Poszt legfontosabb üzenete szerintem az, hogy legyen végre egy "termék" ami eladható, addig míg a MOl liga csak egy alapszakasz nem várható, hogy nagyobb médiafigyelmet kapjon, anélkül meg nem nem lesz több néző a csarnokokban, tv előtt, ha pedig nincs elég néző, nincs kinek hirdetni.
Ki kéne használni azt a kivételes lehetőséget ,hogy a jégkorong nézői döntő többségében olyanok akik családosak, középkorúak, tehát a reklámozók szempontjából a legfontosabb 17-45 korosztály, akik megveszik a zsíros kenyeret, sört, a büfében, sapkát, sálat vesznek a boltban a gyereknek és képesek több száz km-t utazni egy meccsért.
Nekik érdemes banki szolgáltatásokat, lízinget, biztosítást, plüssmacit stb. reklámozni.
Szemben például a labdarúgással, ahol a szurkolók fele, két doboz cigi áráért "bandásat" játszik az aktuális hétvégi rangadón.
A hazai hoki legfontosabb feladata a következő években az ,hogy az elmúlt néhány évben megjelent "kisbefektetőket" a szülőket, akik a gyereket a jégre vitték ne vigyék el onnan 15-18 évesen mondván, itt a vége ebből nem lehet megélni, kell neked egy rendes szakma. Ahhoz hogy a jelenleg 700-800 utánpótlás korú játékosnak fizetést, kezdő életpályát lehessen biztosítani, nagyságrenddel több pénzt kell a sportágnak szereznie, ez meg csak ezen a ligán keresztül csatornázható be.
@kerusz: Utazás...Erdélybe úttalan utakon...egy-egy napot.Hármas szériákat nyomtak,hogy sporóljanak, olyan muszáj alapon, szinte nézők nélkül. A Fradinál konkrétan tudom, hogy a pokolba kívánták, minden egyes útra úgy kellett egy-egy alkalmi szponzortól kikuncsorogni az utazási költségeket. A sportérték /"fejlődési lehetőség"/ kérdéses...ez szerinted a "bizonyítottan " jó megoldás?
Először is gratulálok a cikkhez!

@kerusz: " Ráadásul pont id. Ocskay nyilatkozta, hogy idén is csak azért jöttek már, mert a többi csapat ezt szerette volna."
Ha azt a csak azért jöttek részt kiveszed a mondatból, akkor lesz igaz.
Szerintem a magyar bajnoki címnek egy plusz körben kell eldőlnie !!!
Az EBEL-ben legjobb helyen végzett magyar csapat és a MOL ligában legjobb helyen végzett magyar csapat között.
@budaijegesmedve: itt arrol van szo ,hogy komolya akarjak tenni a MOL ligat eldahatova mint termeket te pedig azert ervelsz ,hogy ne ezt tegyek hanem csinaljak ugyanugy mint tavalys.A nagyszeru cikk ellenere elegge csolatasu vagy nem gondolod?
A Volan jatszik szuperkupat ha megnyeri jo hanem nyeri meg ugyis jo ennyi.
Az szezon vegi vagy eleji Szuper kupat es Magyar kupat vagy ammi lessz azt ha ilyen mini torna formajaban rendeznek akkor lehetne akar az Arenaban is rendezni es egy nagyon jo reklam "hadjarattal" belehetne csalogatni 4-5-6 ezer nezot is akar vagy esetleg ket negyes csoportra oszatni a mezonyt es egyik csoport fehervaron egyik csoport pesten lenne es a negyed dontok pedig lehetnenek az Arenaban.Gondolom ennek nem feltetlenul orulnenek az ujvarosi es fehervari szurkolok de ha sikerulne egy jo marketinget csinalni es reklamot csinalni neki es sokan kimennenek akkor meg erne szerintem.
@budaijegesmedve:
Ezért kéne a szövetségnek felépíteni a márkát, és még több szponzort keresni. Nem csak a kezdéshez, hanem folyamatosan.
Aztán ebből lehetne pl a költségtérítést kifizetni.
Vagy puhatolózni az orangewaysnél, fapadosoknál.
Az jutott eszembe, hogy a Jégkorong blog stábja meg is csinálhatná a MOL liga honlapját. A tartalom garantált lenne.
"Erdélybe úttalan utakon"

hát, ilyen jót rég nevettem...
@vaze: Arcodra fagyna a mosoly, ha mondjuk a Várad Kolozsvár , majd a Marosvásárhely Csikszereda, vagy onnan Brassóig utat egy közepes forgalomban megtennéd egyszer...De ha már az a megtiszteltetés ért, hogy társszerző lehettél, ha valaki hozzászól, ahogy kértétek, akkor érdemben is reflektálhatnál a mulatozás közben, után...vaze...
ha jól értem a mondandód lényegét, addig ne szerepeljenek erdélyi csapatok a MOL Ligában, amíg nem lesznek járhatók az utak, well...
Remek cikk. Minden szavával egyet lehet érteni.
De nekem van egy kis hiányérzetem.
Egy dolgot felejtenek el a szerzők.
A "nem magyar" csapatok biztosan haza akarnának érni a saját bajnokságaikba. Ezzel kapcsolatban a cikk semmit nem mond. Ok, hogy MOL liga az OB1 helyett, de mi lesz pl. a román bajnoksággal. Persze mondhatjuk, hogy az már nem mi a dolgunk, de a liga szempontjából nagyon is fontos ez. Nem várhatjuk el az erdélyi csapatoktól, hogy a MOL Liga miatt lemondják a román bajnoki részvételt, és így lemaradjanak a román bajnoki címről...
A cikkben érzésem szerint mindenképpen kellett volna ezzel foglalkozni.
Én csak egyszer vezettem Pestről Csíkszeredába, nekem egy örökkévalóságnak tűnt. Minden tiszteletem a buszsofőrőké és a játékosoké. Mondjuk én a sportértékét sem értem a Brassó, a Bukarest vagy a Progym csatlakozásának. Ettől a magyar hoki aligha fog fejlődni, sokkal több értelme lenne a szlovénokhoz cstlakozni. Persze tudom, minden politika... De ha már minden így marad, szerintem ne legyen ob1, a Mol-ligában legjobb magyarországi csapat legyen a magyar bajnok, a Volánnal meg játszanak egy tornát a legjobb hazai csapatok.
@Rettenet tábornok: azert a Szteli abban a szezonban amikor reszt vett a MOL ligaban tisztessen helyt allt nem volt pofozogep.
Ami Brassot illeti az iden nem ment nekik jol nem voltak legiosok stb de jovore sokkal kemenyebb dio lessz ez biztos a roman bajnoksag es MOL liga 2 nagyon jo csatarat szerzodtettek (Zsok es Szocs Sz) es megbizhato ismert legiosokat hoznak tehat nem lotto szeruen igazolnak jatekosokat (Kiricsenko Polc Filip Richard) A nagy helyzet az ,hogy a magyar bajnoksag sincs olyan sokkal elobb klub szineten mint a roman a Volan kivetelevel.
@tiriakos: hogyha a Szteli Brasso es a HSC is fog indulni a MOL ligaban akkor a roman szovetseg a roman bajnoksagot megoldja ugy ,hogy az semmikepp ne utkozzon a MOL ligaval mert a romaniai hoki fejlodesenek is ugyan ugy hanem jobban a MOL liga az alapja es sarok kove.
@Rettenet tábornok: Jelenleg a romániai csapatok tőkeerősebbek mint a magyarországiak döntő része és a Csíkszereda célja pl. a MOL liga megnyerése, így nem hiszem, hogy annyira lehúznának minket vagy ne lenne ezeknek a meccseknek sporértéke. Ha az utolsó 3 helyezett lenne a Szereda, Brassó, Steaua akkor azt mondanám, igazad van, de az eddigi és a jövőbeni tendenciákat nézve erről szó sincs.A Progym pedig nem is indul.
@vaze: nem jól értetted, a legjobb /!/ erdélyi csapat/ok/ szerepeljen/ek/, ha lesz egyáltalán, a MOL ligában, csak az utazás kérdésével, nehézségeivel, és főleg költségeivel nem kalkuláltátok szerintem rendesen , amikor az 54 meccses alapszakaszt vizionáltátok, sorry...
Egy javaslat

A szövetség írjon ki pályázatot a MOL liga marketingtervére a közgázegyetemeken, TE-n!!

Szponzornak (hogy a díjnak anyagilag is súlya legyen) a névadót jó eséllyel meg lehet nyerni ez PR, imázsszempontból is nyereség a cégnek, aprópénzből és a hokival kapcsolatos elképzeléseinek sem mond ellent.

Teljes értékű, megvalósítható tervek valószínűleg nem születnek majd, de hasznosítható ötletek, szakmai vita, sajtóviszhang, és a hokira mint üzletre irányuló figyelem igen.

A marketingterveket akár itt a blogon is ki lehet majd vesézni.
Max egyetértés, hozzátéve, hogy lehetőleg a játéknapok ne ütközzenek az EBEL-lel. Nem tudom hányan vagyunk még, de nálam a színvonal miatt (ezt ne vegye senki sértésnek) első az EBEL, aztán jön a MOL liga.
A honlap nagyon jó ötlet, itt sem szégyen tanulni a sógoroktól.
Csak most olvastam, nagyon jól összefoglaltátok mi lenne jó, a magyar hoki klubok, csapatok fejlődéséhez. Gratulálok!
Korábban(~1 éve) volt egy együttműködésetek a szövetséggel. Ez abbamaradt, elsikkadt vagy tart még vmilyen formában? Jó ötletnek tartanám ha ezt az elemzést, akár szurkolói aláírásokkal ellátva is, eljuttatnátok a szövetséghez, klubokhoz!
A rossz hír, hogy nem lesz juniorbajnokság.
@Zdrast: igen, de nem is nagyon lenne értelme, talán. A cikkben emlegetett piramis-szerkezet leginkább ebben a korosztályban görbül be homokórába. Nincs elég játékos, aki meg van, azok jórészt már a felnőttben nyomják. Ide kéne pénzeket, programokat találni...
@vaze: de lenne értelme! Legalább annyi, mint tavaly. Azon junior korú játékosoknak is szükségük van a +meccsre, akik a felnőttek között játszanak. Sok esetben 5-8 perc/mérkőzéssel.
Az ifi korúakról nem is beszélve, akiknek ez egy fejlődési lehetőség.

A junior-bajnokság jelen pillanatban nem több, mint egy tömítőanyag, amely a lyukakat betömi, de kell!

kár, hogy sokan nem látják. Aztán majd egész évben megy a sírás, hogy x játékos nem játszik eleget. :(
@vaze: @Zdrast: Katasztrofális döntés nem kiírni a juniorbajnokságot, rengeteg értelme lenne. Biztos, hogy nőtt a juniorok létszáma tavalyhoz képest. Nyilván sokan közülük abbahagyják majd játéklehetőség hiányában. Kötve hiszem, hogy pl. az ifiből most kiöregedett Erdélyi Tamás vagy Komáromi Dávid elég meccset fog játszani juniorbajnokság nélkül (tehát a felnőttek között). 20 1899-es játékos öregedett ki a juniorbajnokságból, és kb. 60 1992-es születésű játékos öregedett ki most ifiből, tehát a létszám elvben 40 fővel nő. A töredékük fog játéklehetőséghez jutni rendszeresen.
@kerusz: 1899-es = 1989-es, természetesen.....
@budaijegesmedve: ajanlom a Szeged Nagylak Arad Deva Szeben Brasso Csikszeredat

Nekem sokkal jobbnak tunik
@csaboti: nem hinnem ,hogy jobb de minden esetre hosszabbnak tunik nekem.Pest Varad Kolozsvar Vasarhely Szereda kb650 km es ugy ahogy elfogadhatoak az utak is plusz ki lehet kerulni Kolozsvart az uj otostradan :D
@budaijegesmedve: A "kacskaringós utak" hányósainak adott a repülőgép. Sajnos ez a helyzet. A "jó" hír az, hogy az idénre egy (mondom:1) km autópályát sem tervez átadni a kormány! Ez a szopás, nem a csőgyárban dolgozni 40 évig... Mi már mexoktuk :(
@tiriakos: A román(iai) bajnokságért ne izgulj, 3 komoly csapat van benne, valszeg majd a MOL Liga meccsek belszámítanak, s csókolom, tészta. A lényeg, hogy a légiósszám megegyezzen. A letiltások esetében kell majd egyeztetni, mert szopás hogy 3 játékos le van tiltva a MOLban, 2 a román bajnokságban, és egyik sem játszhat egy olyan meccsen amely mindkettőbe beleszámt.
@Rettenet tábornok: A Brassónak is, a Steauanak is nagyon kemény csapata lesz. A pete mindenkinek ki fog esni a gatyából! Nagyon szoros bajnokságnak nézünk elébe!
@Sziszó Csíxeredából: Legyen igazad! Legyen szoros a bajnokság.
Ezen a cikken sem lepődtem meg, mert ez már nem az első, amiből kiolvasható, egy nagyon fontos dolog. A blog régen túlnőtte egy pusztán szurkolói oldal kereteit. A szerkesztők és a hozzászólók nagy többségénél már nem csak klúb és hokiszeretet érezhető. Ki merem jelenteni, hogy komoly hozzáértés és olyan élőremutató szándék és bátorság érezhető, amely a jégkorongban dolgozó "hivatásosok"-nál nem igazán látható.
Tudom, hogy nem kevés nehézséggel, gátló körülménnyel kell küzdeniük.
Azt is elismerem, hogy a döntés felelőssége nélkül mindig könnyebb.
Viszont az is igaz, hogy gyáva embernek nincs hazája. Ennek ellenkezőjére viszont, pont a jégkorongban, van példa!
Innen most "Nyilas Misi pakkot kapott".
Akkor egy kis matekozás Junior ügyben:
Az előző idényben 151, '89 után született játékos volt nevezve az OB I-be.

Jelenleg, 20 '89-s, 29 '90-s, 31 '91-s, és 56 '92-s születésű regisztrált játékos található az MJSZ honlapján.
Ez összesen:136 fő
Ha összeadjuk, a 151-et, meg 136-ot, az 287 játékos.
Ha ezt elosztjuk a 22 fős keret számmal, akkor ez 13 csapatot jelent.
Ezzel szemben, én csak hat csapat indításáról tudok!
Így hát 110 gyerek mehet a lecsóba.
És ezt a döntést, magukat felelősségteljes vezetőknek nevező emberek hozzák.
Jövőre majd egyes vezetők legnagyobb örömére, megemelik az idegenlégiósok számát hétre, aztán nyolcra..... Hivatkozva arra, hogy nincs elég sajátnevelésű utánpótlás játékos.
Az Ifik a '09-2010-s szezonban a döntőkkel együtt, 21 mérkőzést játszottak. Ez kb. a fele annak amit a fejlett hoki országokban játszanak, ebben a korosztályban.
Most még a feljátszás lehetőségét is elzárják.
Nesze neked utánpótlás nevelés!
Bár egyes döntéshozóknak ez eddig is csak nyűg volt.
Kíváncsi vagyok, vállalják-e névvel azok a vezetők, akik ellene szavaztak a Junior bajnokság megrendezésének.
Én kötelezném őket!
@csillagok: Az az igazság, hogy akkor volt juniorbajnokság, amikor a volánnak volt egyáltalán esélye nyerni. Amikor volt a második csapatuk, akkor nem lett volna esélyük, nem is volt, most jól ment nekik, megcsinálták. Biztos jól néz ki náluk mégegy kupa.
Utánpótlásnevelés már évek óta nincs, most is folytatták a hagyományt. Ha így marad, akkor olyan helyzet lesz mint 10-20 éve, hogy éppen 1 csapatnyi ember volt, aki közepesen tudott játszani, és már válogatott is volt.
Remélem addig nem megyünk vissza, hogy egyik oldalon be kelljen lökni a játékost, a másikon meg megfogni.
@Zdrast: Az a szomorú, hogy aki teheti, menekül külföldre. Ez nekik jó, de mi lesz az itthon maradókkal?
@csillagok: Kicsit elszámoltad magad, nincs 287 juniorkorú játékos sajnos, de 120 akadna. Kötve hiszem, hogy közülük 40-nél több rendszeresen játéklehetőséghez jutna majd a felnőttek között. Viszont van vagy 60 utolsóéves ifi is, akik szintén minden további nélkül feljátszhattak volna juniorba is.
Az itt olvasottak,írottak is erősítik:Mindenképpen KELL JUNIÓRBAJNOKSÁG!!! a SZÖVETSÉG VEZETŐI MÉG VÁLTOZTATHATNAK!
@kerusz: 151 fő '89 után született, meg 136 '89-'92 között születtett=287fő.
Ugyan arról beszéllünk.
A cikk nagyon jó, de mivel nem voltam net közelben a hétvégén, most pedig már vár rám a munka, így nem olvasom végig a kommenteket. Remélem, nem olyan dolgokat írok, amelyeket már mások is "elcsépeltek" előttem.

1) A 3-as pontrendszert 2-re csökkenteném, hasonlóképpen mint az EBEL-ben. Ugyanis ezáltal a bajnokság végére kisebb, de inkább nagyobb szakadék keletkezik a mezőnyben. Ez nem nem túl szerencsés, amikor már fordulókkal előre el van dőlve minden, ellenben az EBEL-ben az volt tapasztalható, hogy még az utolsó forduló előtt is ment a matekolás, hogy vajon ha mi nyerünk és az xy csapat kikap, egy másik meg nyer, akkor éppen hol végzünk... kvázi sokkal izgalmasabb az egész a legvégsőkig.

2) MOL Liga final four - ne egy mérkőzés, hanem minimum 2, 3 vagy akár 4 mérkőzés döntsön a továbbjutásról illetve az arany sorsáról. Tavaly elég érdekesen alakult a négyes döntő, amit igazságosnak nem neveznék. Ez nem egy kupa sorozat, ez egy bajnokság. Szerintem ez a lebonyolítási rendszer nem idevaló.

3) Meccsnapok betartása - komolyabban kellene venni a bajnokság kiírását és nem lenne szabad hagyni, hogy a csapatok szórakozzanak vele (pl.: Ferencváros - Miskolc elmaradt találkozó). Olyan szankciórendszert kellene felállítani, amivel igenis rá lehetne bírni a klubokat, hogy ha meccs nap van x.-én, akkor a találkozó legyen is lejátszva. Szezon közben ránéztem a tabellára és elég nyakatekert volt, hogy az egyik csapat már 17 meccset játszott le, míg egy másik meg 13-at. Lehet, hogy csak én látom ezt problémának, de ha megnézek egy bármely más bajnoki tabellát, ilyennel nem nagyon találkozok.

4) TV - jó lenne, ha rendszeres időszakonként lehetne látni összefoglalókat. Mondjuk edzők.játékosok meghívása mellett összegeznék het, kétheti vagy havi rendszerességgel a MOL Liga történéseit. Ahogy például a hazai focibajnokságban is megszokott. Ez nem csak a hoki szurkolóknak lenne jó, de talán sportág népszerűsítésnek is tökéletes lenne. Hogy ez pénz vagy a televízióktól való hajlandóságtól függ, nem tudom, de sajnálom, hogy ilyen műsor nincs jelenleg.

5) Reklám - jó lenne, ha különféle televíziós társaságokkal szerződést tudna kötni a Szövetség és mondjuk palánkreklámért vagy egyéb megjelenésért cserébe reklámidőt adnának. Egy-egy ütős 10-20 másodpercek felvételekkel még jobban bele lehetne itatni a köztudatba, hogy van jégkorong Magyarországon és nem is rossz minőségben. Na nem gondolom, hogy Palkót megkeresnék egy sütő Rama reklámhoz ezek után www.youtube.com/watch?v=3zsdqY_XJJY, de kitudja... :-)

6) Közönségtalálkozó - tök jó, hogy volt pár MOL Liga Klub találkozó, de elég ötlettelen próbálkozás volt. Semmi váza nem volt, szervezés ügyileg egy nagy nulla. Nem volt menetrend, csak ahogy esik úgy puffanik. A játékosok szétúnták a fejüket, a szervezők engedték őket beülni a boxokba, így aztán a szurkoló nem nagyon tudott a közelükbe férkőzni. Arról nem is beszélve, hogy a propagálása is igen gyengére sikerült. Attól, hogy a jégkorong blogon megírják, még nincs letudva szerintem. Ráadásul nekem az is szúrta a szemem ezzel kapcsolatban, hogy mindig Bp.-en került megrendezésre, ráadásul egy nem olcsó helyen és a hónap első hétfőjén (azaz fizetés előtt).

7) Winter Classic - lehetőség szerint ne EBEL meccsel egy időbe szervezzék, hogy a fehérvári szurkolók is el tudjanak menni rá anélkül, hogy saját csapatuk meccséről kellene lemondaniuk.

8) Nézőszám növelés - jó lenne, ha rohamosan fel tudnák verni a nézőszámokat országszerte. Itt akár a Szövetségnek is lehetne nyomást gyakorolnia a klubokra, hogy amíg nem éri el az adott csarnok a 70%-os kihasználtságot, addig iskolák, cégek vagy egyéb intézmények részére ingyen belépőket biztosítsanak. Mert ha ingyen is, de eljön fordulónként 1-200 hokiszűz és csak alkalmanként 5 ember harap rá az ízére, akkor hosszútávon megtérülhet ez az összeg. Az nem kerül plusz pénzbe, hogy 300 fizetővendég mellett további 200 ingyenesen bejutott néző van egy 1500-200 fős csarnokban. Sőt, talán már a büfében pozitív változások lehetnek.

9) Volán szereplés EBEL után VB felkészülés előtt - azon felül, hogy a magyar bajnoki címért megy a küzdelem, már ha annak nevezhető; mindenki tudja, hogy az egyik legfontosabb dolog, hogy a játékosok ne essenek ki a ritmusból, vagyis játszatni kell őket. Sajnos egy kicsit olyan érzésem van, hogy a Volán az OB1-ben kifúj egy kicsit és ez nem biztos, hogy szerencsés VB előtt. Esetleg lehetne szervezni olyan tornákat hétvégékre esetleg akár 1-2 hétre, ahol hasonszőrű csapatok versenyezhetnének egymással. Körbe kell nézni mely bajnokságok csapatai lennének kapható egy hasonló történetre, hisz elvileg mindenki szeretné formában tartani a legjobbjait. Egy ukrán, olasz, cseh, szlovák, szlovén vagy lengyel csapatokból álló vagy esetleg magasabb ligákból már kihullott klubokból verbuvált mini tornára/bajnokságra gondoltam. Lehet, hogy ez hülyeség vagy ha nem, akkor drága mulatság. Erre a felvetésemre is várnám az illetékesek válaszát.

Egyébként a fenti poszt nagyon jól sikerült, Gratula a szerzőknek hozzá! Remélem, hogy az értelmes, hasznos hozzászólásokat a Jégkorong Szövetség és valamennyi delikvens elolvassa és esetleg felhasználja a következő kiírásban. Ha pedig ilyen vagy olyan okokból nem megvalósítható javaslatokat érdemben megválaszolnák az illetékesek!
@csillagok: De a '89 után születetteknek részhalmaza a '89 és '92 között születetteké.
@M.Lac: Ne haragudj, de a 2 pontos rendszer egy kalap sz*r... az EBELben is mindig mi szívunk vele
A junior bajnokságot ki kell írni, aki nem indít csapatot az kölcsönadja a játékosait másnak.

Amelyik csapat erre sem hajlandó az adja vissza az up támogatási lóvét.

Ez nem vicc, ha valaki ebben a korban kihagy egy két évet, az lehúzhatja a redőnyt. És szerencsére van egy pár egyetemista, meg máshol tanuló gyerek aki nem tud most, és nem is akar felmenni egy nagycsapatba. De juniorban még elhokizik.
@M.Lac: Nekem úgy rémlik, hogy idén is volt számolgatás a MOL ligában is. A 2 pontos rendszer csak a döntetleneknek kedvez. Jobban megéri a csapatoknak arra játszani, mert rosszabb esetben is 2 helyett 1 pontot kapnak, jobb esetben pedig a teljes megszerezhető pontot (ami eleve furcsa, hogy 2 pontos rendszerben 3 pontot osztanak ki egy meccsre). 3 pontos rendszernél, a hosszabbítás eleve 1 pont veszteség, így a csapatok jobban rá vannak kényszerítve a rendes játékidőben történő eldöntésre.
@Dave55: @OliBLOOD: kinek ez jön be, kinek az. Nekem a 2 pontos rendszer. Szerintem ezzel is kiegyenlítettebbé lehet tenné a mezőnyt hosszabb távon. A gyengébb csapatokat teljesen ellehetetleníti ez a rendszer. De hát kinek a pap, kinek a paplan :)
@M.Lac: Nem a pontrendszer teszi kiegyenlítetté a mezőnyt, hanem az, ha bárki meg tud verni bárkit.

Ettől függetlenül én is azt szeretem, ha minden meccsen ugyanannyi pontot osztanak szét. Nekem az a fixa ideám, hogy az nem buli, ha a hosszabbításban elért győzelem ugyanannyit ér, mint a rendes játékidőben elért.
A juniorbajnokság hiányát orvosolhatná egy normális másodosztályú bajnokság. A tavalyi OB.I/B-ben játszott jó pár junior korú játékos, aki nem kapott elég szerepet az elsőosztályú nevelőegyesületénél. Ahogy az idei összeállításokat nézem nem igazán látok most ilyen arcokat. Persze, miért is lennének? Egy 8 mérkőzésből álló alapszakasz nem nyújt túl sok fejlődési lehetőséget. Sem a junioroknak, sem a másodosztályú csapatoknak. Márpedig Debrecen, vagy Szeged csak úgy léphet előre, ha a másodosztály lehetőséget ad a fejlődésre. Ehhez azonban nagyon kevés a mérkőzések száma.
Junior bajnokság mindenhol van, ahol komolyan veszik ezt a sportot. Itt is kell lennie és kész.

Amelyik csapat nem indul, annak ez legyen szégyen, magyarázkodjon és oldja meg valahogy, adja kölcsön, bénázzon, amit akar. De kerüljön ki a nevelőegyesület szó a történelmükből.
És ha ilyen sok 6-14 éves gyerekből ennyi marad, hogy nem tudnak kiállítani egy ilyen tág korosztályt, akkor ott komoly emberi-nevelői gondok vannak.

Emellett a "rengeteg meccs" mellett ob2 ben simán játszhatnak akik akarnak.
@kerusz:
1. ha nől a juniorkorúak létszáma, akkor miért nem lesz junior-bajnokság? (zvezda akar indulni?)
2. tudod, nekem évek óta vesszőparipám a 2 pontos rendszer. Ez nem foci, itt nem lehet döntetlenre játszani, ha vki megpróbálja, az biztos veszteni fog! Az sem véletlen, hogy minden komoly bajnokság 2 pontos rendzerben zajlik.
3. MK nagyon jó ötlet. Lehetne csinálni egy 4-5 napos hokiünnepet! Szerda-péntek: selejtezők; szombat-vasárnap: helyosztók. Az amatőr csapatok játékosainak hozzátartozói, barátai simán megtöltenének egy kisebb csarnokot.
@kerusz: A tavalyi idényben, 151 '89 után született játékos volt az OB I-ben.
Ez önmagában is több, mint hat csapat kerete.
Ehhez jönne az a 136 fő, '89 és '92 között született játékos.
Ennyi játékos versenyeztetéséhez, legalább 12 csapatot kellene indítani az OB I-be.
Ehelyett lehetne, egy hat csapatos Junior.
Ide tudnának feljátszani az Ifik.
Ezt szerintem, mindketten tudjuk. Csak azok nem, akiknek kellene tudni.
@Bpstars: Zvezda akar indulni. Nem tudom, miért nem lesz juniorbajnokság, de tényleg.

Lehet tudni, hogy pl. a Starsnak mennyibe került a most befejeződött szezonban a juniorcsapat versenyeztetése?
A hoki népszerűsítését egyáltalán nem a blogon kell folytatni - itt már eleve olyanok vannak, akik meccsre is járnak. Hanem ennél eggyel szofisztikáltabb, több melót igénylő helyeken: pl. az m1 reggeli sportműsorában hokiról alig esik szó. De ha készen, az orruk alá kapnának valammi foduló-összefoglalót, szívesen felolvasnák szerintem. Az az érzésem, hogy a WinterClassic, macidobálás is leginkább a "civil" marketing miatt lett ismert (youtube video, stb). A Szövetségnek sokkal jobban oda kellene figyelnie erre: nem beleülni a készbe, amit itt a rengeteg lelkes, és jórészt a blog által összefogott nép öntevékenyen bevállal, hanem bizony dolgozni azon, hogy a "körön kívülre" is eljussanak a hokihírek.

PS: Én a 2pontosra szavazok :)
@kerusz: Nekünk nagyon drága, mert piaci áron vesszük a jeget. Ez azt jelenti, hogy egy hazai mérközés lebonyolítása kb. 140 000 Ft.
Kilenc hazai mérkőzés az 9x140 000.
Az edzések nálunk az Ifivel vagy a felnőttel közösen zajlanak, úgy hogy ez nem jelentet töbletköltséget.
Ehhez jön az edzők fizetése és az egyébb járulékos költségek.
A többi nagypályás korosztály többe kerül.
Ahol olcsóbb a jég (ingyen) és az utazást megoldják a szülők, ennek a töredéke.
@csillagok: @kerusz: @Bpstars:
Megdöbbentő, hogy olyan nagy csapatok mint, a DAB, STRAS, UTE, FRADI, májusban még tartoznak a játékvezetőknek,(OB I és Junior bajnokság).
Ha jól emlékszem márciusban volt utoljára meccs.
2 hónap telt el és nem fizettek, pedig a mérkőzések lementek, bíró volt. Hol a hiba?
Komolyan érdekelne hogy a zsűrit és az orvost, ami ugyebár szülők barátok közössége mikor fizetik ki? Azért emeltem ki a bírókat, mert erről tudunk. Nem rég lehetett olvasni, hogy már az elnökség előtt az ügy. Illetve ha jól tudom az orvosoknak és a versenybíróknak nincs olyan testülete mint a JT. és nem vesznek részt elnökségi üléseken.
A másik fontos kérdés, mit tesznek akkor a csapatok, ha a bírók, zsűritagok, orvosok megunják és nem hitelezik meg a csapatoknak a tankolást, a szabadságot, és a költségeik megtérítésére nem hajlandóak hónapokat várni.
Szándékosan írtam költségeket, mert a tiszteletdíj ezután jön.
Ilyen morállal rendelkező klubvezetőkkel az élen milyen ligát akarunk?
Miért vegyek bérletet, ha azt olvasom, hogy lehetséges hogy nem lesz meccs?
Ezért cseréljek a munkahelyemen?
Tételezzük hogy Stars-Dab meccsre mennék ugye mind a két klub feketelistás, berágnak az említett urak hölgyek és nincs meccs?
Nem túl hiteles ez az egész ilyen vezetőkkel, olyanok mint a politikusaink annyira sosem szegények hogy ígérni ne tudjanak.
Ha fizettek vissza az egész, bár akkor is csúsztak
és ez így erkölcsileg és morálisan lehúzza a liga hírnevét.
@csillagok: Azt akarod írni, hogy 1989 ELŐTT született, mert másképpen én nem tudom értelmezni...

@Bpstars: Nézzünk néhány komolytalan bajnokságot, ahol a három pontos rendszer dívik: DEL, KHL, Elitserien, svájci, cseh, szlovák bajnokság...
Én hülye, nem kihagytam a világbajnokságot?!
@venegoor of hesselink: Bocs! Már én is bele zavarodtam.
Természetesen, ELŐTT
@venegoor of hesselink: khl? upsz ezt benéztem. Amúgy ezekre gondoltam: nhl, khl, ebel. Jelen pillanatban ezek képviselik a csúcsot v. ebben vagyunk érdekeltek.
Majd meglátjuk melyik formáció fog teret nyerni...
@Calgary: jogos, amiket írsz. Gondolom megvannak az érvek a túloldalon is.

Biztos vagyok benne, hogy emelni kell a játékvezetés színvonalát a jövőben, profibb módon kell képezni őket, aminek velejárója, hogy többet is kell kapniuk!
@Bpstars:
Szerintem nem érted amit mondani akartam.
Ki akarsz bújni a felelősség alól, az történt hogy, a bíró elvégezte amit vállalt, levezette a meccset, Ti pedig nem fizettétek ki amit vállaltatok, hiteltelen egyesületté váltok így.
Ha elmegyek egy stars meccsre akkor ott közlik velem a jegy árát, vagy megveszem és bemegyek, vagy nem. Ha szar meccset látok mert a játékosok lusták vagy ügyetlenek így jártam nem volt szerencsém. Nekem miért nem adod meg a lehetőséget, hogy csak jó színvonalú mérkőzés után fizessem ki a jegyemet.
Az hogy kihasználják a csapatok, (többek között a stars is) a lehetőséget, hogy a beérkező számlára kell fizetni, amit ugye a meccs után kell kiállítani, és erre nem fizetnek, amikor a bíró, a zsűri és az orvos elvégezte a dolgát, ez aljas dolog.
Nem értem mért kavarod ide a játékvezetés színvonalát. Ehhez ennek semmi köze.
A játékvezetés színvonalát ismeritek, ha jó ha nem jó ez van. Hívjatok osztrák vagy svájci vagy olyan bírót amilyet akartok. Szerintem a 400 eurós vezető bírói számlához nem fülelne a fogatok, ha a magyar díjakat nem bírjátok kifizetni.
De ha elment levezette a mérkőzést fizessétek ki.
Amíg ilyen van egy fabakát sem ér amit mondotok, haladunk a futball irányába.
Az EBEL-n ilyenről nem hallottam, vagy legalábbis nincs média hír, hogy a nagy Red Bull meg Bécs nem képes kifizetni 3 bírót. Gondolom ha kell fizet a szövetség és leveri a csapatokon
Ez így vicc, tényleg el fog menni a MOL ha ilyen vezetők vannak a klubok élén.
@Calgary: Légy szíves hagyd abba ezt a hangnemet! Én nem akarok semmi alól kibújni, mivel magánemberként irogatok ide!!!

Másrészről, ha a kommentemből ezt a következtetést vontad le, akkor értelmezési problémáid vannak! Rögtön javaslom az első mondatot még1szer!
Részemről ennyi, tisztelettel búcsúzom ettől a cikktől.
@Bpstars: csak csatlakozni tudok: húzz innen ezzel a stílussal a hokibirok.hu-ra! :) bármennyire is jogos a fölvetésed, süt belőle a személyes érintettség, azzal hogy névtelenül és konkrétumok nélkül szapulod itt a klubvezetőket, még nem fogsz a pénzedhez jutni, a blog erre alkalmatlan.
@Bpstars:
Sorry, ha túllőttem a célon.
@vaze:
Kicsi rigó, konkrétum kell, itt írtátok le, hogy a mai napig tartoznak, meg ez már az elnökségin is téma, meg büntető kamat, meg nincs jövőre rajt engedély.
Értem én hogy csapatok nélkül nincs bajnokság, de azért ne legyél vak, rájuk is kel vonatkozzon a szabály.
Javaslom te húzz el az említett oldalra, már ha azt akarod, hogy legyen miről írnod, mert meccsek nélkül nehéz lesz.
Hozzá teszem nekem nem tartozik egy csapat sem nincs miért, de utálom ha elvégzek egy munkát és nem fizetik ki, legyen az szoba festés, vagy autószerelés, vagy bármi.
Ha ilyen embereket veszel a védelmedbe,na az gyönyörű.
Na isten áldjon!
@Calgary: látod, ez a baj a magyar bírókkal: vagy nem is látják, mi történik vagy ha látják/olvassák, értelmezni nem tudják! Tisztelet a kivételnek!
1. nekem semmi közöm a bloghoz hivatalason, életemben még egy meccsről nem írtam

2. akik írnak róla, azok sem ebből élnek, hanem hobbiból csinálják

3. mindezekből következően te minket semmilyen módon nem tudsz revolverezni egzisztenciálisan azzal, hogy jövőre nem vezettek

4. idézd már be, hogy hol védtem én azokat, akik tartoznak, ha tartoznak

5. elismétlem: ez nem az a hely, ahol a névtelen rágalmazásokat meg kell tenni, ez olyan kádári kisemberesen nevetséges, mint ahogy az egész nevetséges zsarolásod az

6. te magad írod, hogy az elnökség előtt az ügy. na látod: és nem véletlenül, mert ott lehet névvel címmel, telefonszámmal felelősségre vonni, tisztázni satöbbi. egyáltalán, mire számítasz: hogy ezt a te böfögésedet elolvassák és rohannak a kasszához? ennyire ostoba még te sem lehetsz!

7. ha még így sem érted, akkor meg igyál kannás bort, igyál rá gyógyszert, hugyozz a konnektorba és elérsz a csúcsra, hogy itteni míves gondolataid közül csak egyet idézzek, te buta egybites játékvezetők szégyene, te... :)))
Kicsit off:
Azari:"Tavaly a klub egészét tekintve nagyon sokat fejlődtünk. Nyertünk a serdülőben, az ifiben, döntőt játszottak a juniorok, a felnőtt csapat megnyerte a MOL Ligát." (forrás: icehockey.hu)

Kérdéseim:
1. én maradtam le valamiről?
2. Azari úr nem tudja miről beszél?
3. a cikk író nem tudta miről beszélget az interjúalannyal?

Szerintem egyik állítás sem állja meg a helyét...
@[Roller]: A cikk a dh-online-ra hivatkozik. Minden bizonnyal erre: www.dh-online.hu/sport-orszag_vilag/20100512_a_mag_egyutt_marad
De ebben az utolsó bekezdés nem szerepel, szóval érdekes, hogy ezt honnan szerezték.
@OliBLOOD: azt nem is néztem, de ismerős volt már ez a bekezdés és most meg is találtam hol olvastam:
icezone.hu/hir.asp?id=857
(utolsó bekezdés) :D, a szezon, meg a fazon... ciki
Tehát egyik tippem sem talált, ill. a harmadik részben. :)
Mondjuk eddig is feltünt, hogy úgy ollózák össze a cikkeik nagy részét, de arra azért lehetne figyelni, hogy ne keveredjenek a csapatok, meg a személyek.
@vaze: Túllihegjük ezt a kérdést.
Egyszerű igen nem választ adj.
Igénybe veszel egy szolgáltatást és nem fizeted ki.
Ez tisztességes magatartás vagy nem?
hopp, calgary barátunk eltűnt az éterből. vajon blogmotor vagy modera? ha az utóbbi, vajon én is eltűnök hirtelen? :lol:
kérdésedre válaszolva, amit ugyan csak az oldalsávban láttam, de azért kábé nem nehéz kitalálni: minden szolgáltatásért fizetek, és elvárom, hogy fizessenek nekem, az esetek többségében. de ezt már mondtam neked kb. két hsz-szel ezelőtt, te fajankó! az a kérdés, hogy illik-e a blogon mocskolódni. naugye, hogy ez sem kérdés. melyik a nagyobb bűn? természetesen az utóbbi. de ez már az ilyennek szeretném Magyarországot topikra tartozik, úgyhogy ne offoljunk...
@vaze:
Tényként lett közölve hogy tartoznak.
Ez nem mocskolódás, szerintem.
Ha ezt nem érted meg veled van a baj.
Többen többször leírták itt a blog arra való hogy leírd a véleményed név cím telefonszám nélkül.
Te is így teszel, vagy nem?
@Calgary: Mondjuk azt azért nem bánnám, ha a MOL döntését nem Te próbálnád megelőlegezni, indoklással. Mert az már nem "tényként lett közölve", hogy ezzel a tőled vett fordulattal éljek.

Továbbá jó lenne, ha ilyen témájú hozzászóláaid előtt akkor legalább a JT-vel egyeztetnél, hátha ők nem a jégkorong blogon való hadakozást látják a legcélszerűbbnek. Annál is inkább gondolom, hogy így lehet ez, mert ők az elnökség elé vitték az ügyet, nem pedig a blog közössége elé. Egyébként azt gondolom, hogy ez is a célszerűbb, tekintve, hogy az elnökség tud büntetni a késedelmes fizetésért, a blog pedig nem.

Továbbá árnyékra vetődtél, mert Bpstars kolléga nem tisztségviselője a Budapest Starsnak, tehát semmiféle felelősség alól nem bújt ki.

Tanulni, tanulni, tanulni...
@kerusz:
Semmi megelőlegezés, csak vélemény, láttam már ilyet nyilván kisebben, de szerintem más is. Nincs rend, nincs marketing érték, nincs pénz.

Nincs miről egyeztetnem a JT-el, ez a saját véleményem. Nem értem miért keveritek ide folyton a JT-t.
Azt tesznek a bírók amit jónak látnak, ahhoz hogy megkapják a pénzüket. Nekem nem fáj ha nem kapják meg a pénzüket, de attól még tisztességtelen magatartásnak gondolom.
Bpstars kollega felé pedig már léptem.
@Calgary: "Azt tesznek a bírók amit jónak látnak"
Sajnos ez nagy igazság!
na megyek sorba:
a második magyar EBELes igaz, hogy megosztaná a tortát (vagy ha lokálpatriótizmusra gondolok nem is biztos :D) valamint fiatal de olcsó és jó, azaz alacsony pontértékű idegenlégióst (kanadai van ilyen sztem jópár) lehetne igazolni, akkor a maradék helyeket föl lehetne osztani az egyébként nemzetközi szinten talán használható, erősíthető játékosokat a ligában. Ennek két veszélye van: kiüríti a ligát; ha az aranygeneráció kifut -már pedig ez 1-2 év után várható ezen a szinten-, akkor már nem lesz kikkel pótolni őket EBEL szintűekkel, épp az első ok miatt. És ahogy írjátok is, egyáltalán idővel lehet örülnénk egynek is, szerintem is reális a veszély.

A jelenlegi valószínűsíthető helyzethez írt bajnoki lebonyolításban a 3 kör a megfelelő. Hogy szinte két bajnokság van az némileg zavaró, de hát dél-Amerikában is két bajnoki címet osztanak .:D a 3-4. helyes rájátszás sztem felesleges. Ellenben az alsóházi rájátszásba az OBI/b csapatait bevonnám.
A rájátszásbeli ilyen hosszabítás nagyon jó lenne.
4+1 7+0 csak támogatni tudnám.

Az igazolásokhoz: az alapszakasz 2/3áig engedném. Volánosoknál is csak azoknak engedném a középszakasztól a játékot, akik az alapszakasz egyharmadát lejátszák.Ez mondjuk az EBELesek visszajátszását a magyar bajnokságért szinte teljesen ellehetetlenítené (tekintve, hogy az ebel biztos sokáig fog tartani, pláne, ha POzik a csapat, talán nem okoz óriási felháborodást)(bár ha óriás létszámmal indulnának -nem 13 emberrel- lehetne annyi fel és lejátszó, hogy akár kétcsapatnyi játékos is lejátssza a maga 1/3át)

Persze kell a marketing, de a saját honlap sztem a legkevesebb, mert bár az internet is elég elterjedt, de van annyi remek oldal, ami megfelelő publicitást ad ezen médiumformán. Interneten én a stream adás bevezetését látom inkább a fejlődési iránynak. Úgy észlelem, hogy a stream léte a jegyeladást rendkívűl kis mértékben érinti, viszont nagy igény lenne az amúgy is akadályoztatott szurkolók közt a mérkőzések ilyen megtekintésére.
Az országos írott média nemEBELes részlegét kéne vhogy növeltetni, mondjuk erre ötletem nincs.
És a TV. Tavaly most akkor ez hogy volt, mert mintha úgy emlékeznék, hogy a Sport1től átmentek a SportKlubhoz, aztán a döntő csak a Sport1en volt. Megmondom őszintén bár lehetne persze több meccs, de ismerve a gyártás költségét és a nézettséget, igazán meglennénk a délben és az éjfélkor adott magyar bajnokik nélkül is.
Viszont ha már készülnek felvételek a mérkőzésekről, és ezt el is kérik akár saját használatra a TVk, akkor egy heti (akár heti 2-3 adásos) magazin műsort igazán el tudnék képzelni, Ahogy látom vannak olyan szent őrültek, akik felveszik, megvágják az anyagokat; valószínűsítem a játékosok is szívesen mennék még stúdióba is nyilatkozni, és műsortámogatására is lehetne szponzorokat találni könnyebben.

@Henry The Navigator: óriási ötlet, bár én 23at mondanék, addigra aztán már tényleg mindenkiről ki kell derüljön képes e a csapatba bekerülni e szabály segítsége nélkül qx92 által felvetett probléma alapján. (meg addigra már iskolában is szerezhetnek annyi tudást, hogy ha mégse lesznek jégkorongozók, akkor is megállhassanak a világban)
@qx92: újabb remek ötlet, nem hiszem, hogy a MOLnak nagyon megerőltető lenne egy figyelemfelkeltő plakát, mondjuk heti cserével, az összes mérkőzés lehetőségével. Bár ugye a kutak használóinak nagyrésze nem érintett effektíve, de legalább tudnának róla, marketing ugye.
@Morgó Muki: tényleg kéne All-Star is, ha már Winter Classicunk volt, mostmár azt a könnyebb összehozni, mint a nyitottpályás meccset. :D
@hüjeliba: már csak azért is kell külön OBI, mert a román válogatott előbb érintett a saját VBjén. :)
@budaijegesmedve: hát vetsd be a meggyőzőerődet, hogy egy fapados cég szálljon be támogatónak, aki hordaná a csapatokat Bp és Brassó (kész már a reptér?) közt.
én gondolkodnék vmi névváltáson, mert a budaiördög, vagy a fevérvárimedve jobb lenne. :D
márpedig az Ebelesek saját elfoglaltságuk, és a VB miatt nem fognak beférni szvsz. Vb után meg senkinek sincs kedve játszani. Így a MOL legjobb romániai képviselőjével se lehet számolni sztem egy Szuperkupán, de egy 3 részvevős minibajnokság jó ötlet, kérdés az beférne e.
@jokerit33: az ebentől eltérő meccsnapokat támogatom, egyrészt minden nap karácsony (kivétel mondjuk szerda), másrészt pl a volánba is könnyebb lenne lejátszani, de mégis nagyobb terhelés.
@M.Lac: 3pontos rendszer sztem legalább olyan izgalmas jó csapatok közt, mint amennyire igazságos.
Én úgy vettem észre, hogy az iskolásokat mikor volt is lehetőségük annyira nem érdekelték pl a DAB meccsei még kedvezményesen se. Mások meg vagy kapnak jegyet, mint (leendő) támogató, vagy nem is adnék (ha nincs meg benne ez a potenciál)
ha le is ereszt a volán, nehogy már a szövi találjon neki ellenfelet, ez már nem az Ocsayliga :D

Juniort nem indítani óriási hiba, vagy vmit ki kell találni ezen játékosok játszatására. Vagy a felnőtt csapatba neveztetés kényszerét, vagy más bajnokságokban való versenyeztetést!

Egyéb csapatok bevonása. Sokan felvetették már, és sokszor meg lett magyarázva jelenlegi formában nem lehetséges.
Az egyetlen kivétellel kezdeném: Szerbia. Ha nem lesz junior, akkor a Zvezdát hívnám, ellenkező esetben a Partizant. :D De akármelyik is, van egy jó MOL szintű potenciál Szerbiában egy csapat erejéig, utazásban se rosszabbak bármely egyéb változatnál, még az erdélyi csapatok számára se. És tán friss Pannon győztesként akarnának is új szintre lépni.
Tavaly nagyon örültem, de sajnos semmi sem realizálódott a szlovák I déli csoportjaként való elindulásból. Igaz volt most átalakítás náluk is, de épp pont most simán ki lehetett volna alakítani a 3x6 csapatos régiót. Ez gondolom múlt a szlovákokon, rajtunk, és az erdélyieken is.
Igen rajtuk is, mert szerintem ők az akadályaik a MOL további erősödésének. Egyszerűen túl messze vannak az A csoportos bajnokságok résztvevőinek. Rájuk sztem csak akkor lehetne alapozni egy ilyen bajnokságot, ha egy fapados légitársaságot is be tudnánk vonni a fő támogatók közé, aki a menetrendjét a helyszínekhez (közel eső repterekhez) és a fordulókhoz kötné a menetrendjét.
Másik esélyesnek tartanám még a lengyeleket. Azért nem olyan rossz az a bajnokság, még ha 6-0ra nyerünk is. Buszos verzióban erdélyiek kiesnek, viszont akkor Gdansk és Varsó is, úgy meg nehéz lenne összehangolni. Viszont repülőtere mindkét városnak, Katowicének, Krakkónak is van, egész jó kis 18-20 csapatos bajnokságot lehetne összehozni.
Egyéb KuK csapatok: (csak mert így írtam) Cseh 2-3. osztály felejtős, Ukrajna pláne (bár repülővel sőt kitartók busszal Lvovba mehetnének, ha ott összehoznának olyan szintű csapatot), horvát-szlovén szerintem még romániaiak nélkül se könne, jól el vannak ők magukban, meg nem is hoznának azokkal csapatokkal színvonal emelkedést. osztrák kettes csapatok messze vannak.
Summárum: aki megnyeri az ötöst csináljon fapadost Gdansk, Varsó, Krakkó, Pozsony, Kassa, Bp, Brassó, Buki uticélokkal. :)

Köszönöm, aki végigolvasta.
és még egy elveteműlt ötlet: a junior bajnokik menjenek idegen pályákra: Zeg, Kaposvár, Szeged, Debrecen, esetleg Győr, JBerény.
(sőt sztem a Volán fakót pl Kaposváron se néznék kevesebben, mint Fehérváron)
Mai MJSZ elnökségi ülésen:
"Zárásként a testület elé került a Vasas Bp. Starst működtető gazdasági társaság kérelme, miszerint a káposztásmegyeri együttes az új idényben a szlovén ligában kíván indulni."
Reméljük a Stars a MOL ligában indul. Nézettségben nem hiszem,hogy a szlovén liga jobb lenne. Sőt szakmailag sem!
@hokiss: Talán éppen holnap tart a Stars komoly gyűlést ahol a tagok is hangot adhatnak a véleményüknek.Vajon a kétszer akkora távolság és a szállásköltség nagyobb motiváció, vagy az ehelyett megtakarított pénzből az utánpótlás fejlesztése, illetve a játékosok motiválása az előrébb való dolog. Az idő tényezőről nem is beszélve. Kieső idő (buszon és a szállodában),elmaradt edzések és a fiatalabbaknál hiányzás az iskolából. Mindez egy olyan ligáért amely cseppet sem erősebb a körvonalazódó MOL ligánál.
@hokikori: Persze hogy megéri, hiszen így ezzel el tudják adni, hogy ők már kinőtték a MOL ligát és jobb helyre pájáznak. És úgy látszik a célközönségük erre fogékony.
@OliBLOOD: hát, azért erre mérget nem vennék, egyik állításodra sem
@OliBLOOD: Na de ki veszi be ma a hazai jégkorong társadalomban, hogy a szlovén liga jobb hely????
Hozzátok is inteződött ám egy üzenet, de eddig egy újvárosi sem reagált a "provokációra":
"....A dunaújvárosiak válasza egyelőre még nem ismert, de remélhetőleg ők sem ölbe tett kézzel várnak a szebb eredményekre, hiszen a helyi szurkolók mindig joggal hirdetik büszkén, hogy a magyar EBEL-csapat és a válogatott jelentős része Újvárosban nevelkedett.
jegkorong.blog.hu/2010/05/29/up_2026#more2038733
@vaze: Más logikus érvet nem látok, hogy miért lenne ez jó nekik. Ez sem az, de ezt legalább róluk el tudom képzelni.

@hokikori: Erre érdemben csak az utánpótlásvezetés tudna reagálni, mezei szurkolóként én is csak remélem, hogy folyik nálunk a munka.
süti beállítások módosítása