HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Beszéljünk megint a magyar utánpótlásról

2009.07.15. 18:28 hokikori

A legutóbbi szezon alatt is megállapítottuk, minden tekintetben javult az utánpótlás-bajnokságok színvonala, és úgy tűnik, a töretlen továbbfejlődés feltételei az előttünk álló évadban is adottak. Noha tény, hogy talán még soha annyi fiatal tehetség nem játszott külföldön, mint a következő szezonban fog, maradt kiből válogatni idehaza is.

A fejlődést szolgálja az is, hogy az itthon maradó játékosok közül jelentős számban vesznek részt szinvonalas külföldi nyári edzőtáborokban. Többször elhangzott már szakértő hozzászólásokban, hogy a 10-18 év közötti korosztályban nem feltétlenül lineáris a fiatalok fejlődése, egyik évről a másikra is előreléphetnek olyan tehetségek, akik korábban a húzóemberek árnyékában nem tudták felhívni magukra a szakma figyelmét. A távozók helyét fel kell tölteni, így edzőik olyan gyerekeket nevezhetnek a keretbe, akik nem fértek be, olyan srácok próbálhatják ki magukat a speciális sorokban, akik eddig csak a padról figyelték társaik emberelőnyös vagy épp -hátrányos ténykedését.

A játékosok mellett a szakmai stáb is erősödik. Újabb külföldi szakemberek jelennek meg a klubcsapatoknál, a korosztályos válogatottak élén. Egyre több hazai tréner szerzi meg az edzői licencet, annak is egyre magasabb fokozatát, növekszik a külföldi továbbképzések száma. A játékvezetés fejlesztése is terítékre került. Pozitív jel, hogy a már eddig is nemzetközi szintű online statisztikai rendszerben újabb mutatók bevezetése esedékes az ősszel induló bajnokságokban. Most tekintsük át a különböző korosztályokat.

Többévi szünet után indul újra a juniorbajnokság, amely egy évvel kibővülve a 21 éven aluliak küzdelemsorozata lesz. A négy részt vevő csapat játékosai között sok olyan hokis lesz, akik a felnőttek között is szóhoz jutnak. Lesznek feljátszók, akik többnyire az ifjúsági korúak között vitézkednek. Fontos azonban, hogy olyan fiatalok is lehetőséget kapnak, akik már elmúltak 18 évesek, de különböző okokból nem vehetnek részt a felnőtt első osztályú csapataik küzdelmeiben. Ők is megmaradnak a sportágnak, és esetlegesen példaként szolgálhatnak arra, hogy tanulás és/vagy munka mellett is lehet folytatni az aktív jégkorongot. És ha az élet úgy hozza, egy-két-öt év múlva akár csatlakozhatnak is valamelyik OB I.-es csapathoz.

A debreceniek bemutatkozásával az ifjúsági bajnokságban a hivatalos résztvevők tekintetében bővül a mezőny. Az UTE és a MAC közös csapattal indul, a Bp. Stars hivatalosan is a versengés tagjává válik a tavalyi kurta-furcsa megoldás után. A miskolciak remek alapszakasszal rukkoltak elő az előző szezonban, és évről évre látványosan mutatkozik meg a már fedett pályán felkészített fiatal generáció folyamatosan javuló teljesítménye. A debreceniek erejét még nehéz felmérni, de örömteli, hogy vállalják a korosztályos megméretést. Ez feltehetően a már régóta ígért felnőttcsapat első osztályú debütálásának egyik előkészítő lépése. A döntőben is szerepelt két Fejér megyei csapat célja az lehet, hogy eredményesen vegyék fel a versenyt a korábban bajnokságon kívül brillírozó Bp. Starsszal. A feladatot könnyíti, hogy a fővárosiaktól több korosztályos éljátékos távozott a nyár folyamán. A résztvevők nagy része többé-kevésbé ismeri egymást, várhatóan tovább csökken a csapatok közötti különbség, és a nagy gólarányú vereségek egyre kevésbé lesznek jellemzőek a bajnoki összecsapásokon.

A serdülők között már két számjegyű az indulók létszáma. Ugyan a kaposvári csapat még nem jelezte a részvételét (a kölyökbajnokságban ugyanez a helyzet), de a szakvezetőváltás miatt a szövetség türelemmel vár végleges döntésükre. Nélkülük is már 10 csapat részvételével indul a 16 éven aluliak vetélkedése. Rajthoz áll két új klub, a Drago Skorpiók és a korosztályos problémák miatt egy évet kihagyó Dunaferr SE. A legutóbbi bajnoki döntőt budapesti csapatok vívták, várhatóan komoly trónkövetelőkre számíthatnak, a székesfehérvári és a székely csapat is meg fogja nehezíteni a dolgukat, és más csapatok is csatlakozhatnak az elithez. Érdekesnek ígérkezik, hogy a két kelet-magyarországi város csapata közül az egyik a végén közel tud-e kerülni a dobogóhoz.

A kölyökbajnokságban 18 csapat vesz részt. Ez öttel több, mint tavaly. Ez a szám már fehéren-feketén mutatja a sportágban az utóbbi években végbement fejlődést. A divízió 1-es nagyválogatottal büszkélkedő országok között nem sok tud felmutatni ekkora U14-es mezőnyt. Bemutatkozhat az előkészítőben sok dicsérettel illetett Győri ETO HC, továbbá az Erzsébeti Farkasok is. Érdekes színfolt lehet a zalaegerszegiek két csapatának a teljesítménye, mert jelen állás szerint a Kercsó Árpáddal együtt dolgozni nem akarók külön gárdát szerveznek. Két Pest megyei mellett hét budapesti csapat teszi ki az egész mezőny felét. A szinvonalra már a múlt évben sem lehetett panasz. A felsőházban nyilvánvalóan ezúttal is komoly harc folyhat a dobogós helyekért. A kiöregedő és az újonnan érkező gyerekek miatt a végső sorrend tekintetében nehéz lenne jóslásokba bocsátkozni, de szoros és izgalmas mérkőzésekben nem lehet hiány.

Ennél a korosztálynál kezdődik az a szisztematikus fejlesztő munka, amely komoly szakmai alapokra felépített szelekció után egész évben havi rendszerességgel, összetartások keretében próbálja felkészíteni a hokispalántákat a nemzetközi versenyzésre. A tehetséggondozási program, amelyben több mint háromválogatottnyi kölyökkorú játékos vesz részt, második évébe lép. A rendkívül erős prágai torna tanulságait komoly elemző munka keretében a szakmai felelősök prezentálták, és remélhetően mind a játékvezetésre vonatkozó, mind az egyéni és csapatjátékra utaló fejlesztési javaslatokat sikerült eljuttatni az érdekeltekhez, valamint a klubok szakvezetőihez.

Nem szabad elhallgatni azt a negatívumot, hogy az U12-es korosztály fölött két, korábban egyszer-egyszer bemutatkozott nagyváros, Pécs és Szeged egyáltalán nem képviselteti magát. Biztatásként fontos megjegyezni, hogy a legkisebbek küzdelmeibe már kezdenek bekapcsolódni a nyíregyházi és az egri gyerekek, és vannak kezdeményezések Szombathelyen és Sopronban is. Örömteli, hogy a BHG kispályáján évek alatt egyre szélesebb bázist kialakító Budai Bocsok már az előkészítő bajnokságban is indulnak, bízzunk benne, hogy az utóbbi évben szintén Budán és kispályán otthonra lelt Gepárdok JE is hasonlóan fejlődik. Remélhetőleg néhány éven belül hallani fogunk a jászberényi, a tatabányai és az itt most meg nem említett városok hokispalántáinak szerveződéséről is.

111 komment

Címkék: utánpótlás

A magyar jégkorong utánpótlásról - annak előnyös és árnyoldalairól, vagy a hibák megszüntetéséről és fejlesztés további lehetőségéről - szerintem könyvet lehetne írni. Az is bonyolítja a képet, hogy egyazon eseményt más és más módon értékel és raktároz magában a játékos, az edző, a szülő. És meggyőződésem, hogy mindenki aki érintett az utánpótlás jégkorongozásban, a lehető legjobb szándékkal teszi a dolgát, mégis időnként óriási erővel lángolnak fel a viták. Szerencsésnek mondhatom magam, mert a sportági elittel foglalkozhatok, és az időnként felbukkanó nehézségek ellenére az összképem nagyon pozitív. Osztom azt a véleményt, hogy a problémákat nem a szőnyeg alá kell söpörni, hanem megoldani. Erre azonban a megfelelő hangnemet és a megfelelő fórumot kell megtalálni.
PL. jó lenne néhány új jégcsarnok: Pécs, Nyíregyháza, Kecskemét, Szombathely, hogy a legnagyobb vidéki városainkat említsem...innen lehet indulni, aztán jöhetnének sorban a többiek Békéscsaba, Szolnok, Tatabánya, Veszprém, Hódmezővásárhely, Nagykanizsa, Salgótarján...stb. szép álom,persze, de tudtommal a korábbi szövetségi tervek a min. 100.000 lélekszámú szűk vonzárkörzetekkel kalkuláltak..., nos, az első négy bőven átlépi azt. Furcsa, hogy egy hétköznapokon negyedmilliós Pécs még mindíg a rohadó jégpályával kínlódik...
Azért az érdekes, hogy sikernek van elkönyvelve, hogy ennyi fiatal külföldre megy játszani, pedig az igazi ok az, hogy gyenge a magyar bajnokság.Ezért mennek külfödre mert, itthon nem látják a további töretlen fejlödést.Ezeknek a gyerekek zömét nem fogjátok látni a magyar nagyválogatottban bár mindegyik igéri hazajön de meddig?Amikor kint kap egy mesés ajánlatott, akkor elgondolkodik hol van esélye egy VB vagy olimpiát nyerni.Bár ne lenne igazam!
@bonsay:

erre 2 dolgot mondanék:

1. Szerintem a hokiban nem túl gyakori a honosítás, pláne nem az erős nemzeteknél. Szerintem Hári esete kivétel volt.

2. Ha belegondolsz, a vízilabdát kivéve minden sportban siker és törekvés nívós külföldi bajnokságokban szerepelni. Még kézilabdában is ha leigazol egy Bundesliga csapat egy fiatal magyart, az előrelépésnek számít. Persze, nem veri az eget a bajnokság színvonala, de szerintem a válogatott és a bajnokság fejlődése párhuzamos. Arra a vb valóban rávilágított, a magyar szint nem elég (MÉG?). A bajnokság fejlesztése mellett azonban szükséges, hogy legjobbjaink külföldön szerepeljenek, és a valóban előttünk járó NHL-ben, Svédorszhágban, Oroszországban, Finnországban játszanak. Szerintem az, hogy ezek a bajnokságok erősebbek, ezáltal vonzóbbak a magyar OBI-nél, nem meglepő.
@borostom83:
Csakhogy ezek a srácok nem az NHL-be mentek, hanem utánpotlás csapatokhoz.Vannak egyes csapatok akik többet szeretnének tenni a fejlődés érdekében, de a szövetség ott tart be nekik ahol csak lehet.A Starstól elment három kíváló csatár, és még egy elfog, aki eddig nem volt publikus.Milyen lesz így jövőre a bajnokság színvonala, ha mindig a legjobbak elmennek.Lehet hogy felnőt korukba kamatoztatják tudásukat a válogatottban, ha addig nem honosítják őket, de ettől függetlenül a magyar bajnokság ugrásszerüen nem lesz jobb.Lehet, hogy lassan emelkedik a színvonal, de az elitet és a középmezőnyt sose fogja utolérni.
@bonsay:

Nyilván nem az NHL-be mentek (ámbár a Hardi testvérek Kanada felé vették az irányt, a többi a jövő zenéje), de szerintem azt is látni kell, hogy az első komoly(nak látszó) generáció most 16-18(-19) éves. Ekkor még ritka a felnőtt csapat komoly élbajnokságokban.
@bonsay:Én is így látom és gondolom.
@borostom83: szerintem igazad van, annyit még, hogy vízilabdában is így van, lásd: kotor, pro recco. én nem félteném a srácokat.
Az természetes a sport világában, hogy általános iskola után a legtehetségesebb gyerekek jobb lehetőségeket akarnak már. Kapják is meg! Sőt éljenek is vele bátran!

Az utánuk következők kilépve a legjobbak árnyékából innentől tudják megmutatni, hogy van-e bennük több. Mindenki számára a szorosabb bajnokság és az új kihívások jelentenek további lendületet. Akit eddig nehéz volt legyőzni, idén talán már elérhetőbb cél lehet. Ha nem mennének el a legjobbak, akkor sokkal több gyerek érezné, hogy szélmalom harc a következő időszak.

Ezért folyamatos lüktetés,változás /természetesen jó irányba/ szükséges az utánpótlás bajnokságokba is.
Csak az a külömbség, hogy a vizilabda rólunk szól a jégkorong meg nem.A két sportott mégcsak összehasonlitani sem szabad, mert téves következtetésre ad okot.
Tavaly volt egy felmérő amit minden jégkorongos országban elvégeztek.Ha jól tudom, Nemes a világon a negyedik lett több ezer gyerek közül.Szóval ha ilyen tehetséges gyerek előtt felcsillan a remény, hogy pl olimpiát nyerhet, nem gondolkodik el a honosítás mellet?Bárki meginogna!Föleg egy új közegben teljesen egyedül van.De emlithettem volna a Hardi Ricsit is vagy majd a további távozot is.
@bonsay: ne haragudj, de ezt nem értem. nem értem, miért kellene attól tartanunk, hogy a külföldön pallérozódó srácok más országok válogatottjai lesznek? szerintem ez a félelem két okból sem megalapozott. egyrészt, olyanokból, mint ők, a finneknél, a svédeknél vagy az oroszoknál több tucat van, miért kellene nekik más? miért legyenek szürkék sok más között, ahelyett, hogy csillagok legyenek a magyarok között? másodszor, az ember nem szerintem nem vált olyan könnyen zászlót és himnuszt. egyedi esetek előfordulhatnak, tíz évben egyszer, de hogy ez általános problémaként felmerülhet, az szerintem több mint kétséges.
Nem az ellen vagyok, hogy elmenjenek hanem az ellen, hogy a szövetség ne tündököljön hány magyar tehetség van külföldön,mikor pont az ő impotens lépései miatt mennek el a tehetségek.
@AG 2.0:
Nem hiszem, hogy pl egy Nemes szürke lenne bár melyik nemzeti csapatban.Ha nem ismered akkor egy kicsit tájékozodj róla.
@emlékező:
Szerintem ha legjobbak minden évben elmennek attól nem lesz jobb az utánpotlás színvonala.Legfeljebb egy két szülő elájul, hogy a gyereke nem a harmadik vagy negyedik sorban játszik henem egy két sorral előrébb.Ők lehet, hogy azt hiszik a gyerek mennyit fejlődött, mert azt nem veszik észre, hogy a legjobbak már nem náluk játszanak.........
@bonsay: tényleg azt állítod, hogy svédországban, finnországban vagy kanadában nincsenek hozzá hasonló tehetségek? maradjunk annyiban, nagyon bízom benne, hogy a legjobb magyar hokisok egyike lesz 5 év múlva, éppúgy, mint ahogyan most is az a saját korosztályában.
@AG 2.0:
Látom nem tudod kiről írsz,mert ők már régen nem a korosztályuk legjobbjai.........
@D. Gromov:
Ha egy serdülő korosztályos az IFI VB-n tündököl, az tényleg nem a korosztálya legjobbja..........
@bonsay: De nem az A csoportban
@b23:
Végül is igazad van, hiába énvagyok a Velence tó legjobb úszója, attol a Balaton bajnoka nem vagyok............
Mégha jobb időt is úszok..........
geriszu.

ha olvasod ezt -bár nem tudom-, akkor legyél szíves egy e-mailt rámdobni, publikus a mailem, ha rámkattintasz.

fontos ügyben.
geriszun kívül:

aki salgótarjáni, vagy salgótarjáni érdekeltségekkel rendelkezik valamilyen úton-módon, az legyen szíves szintén megkeresni.(esetleg más nógrádi település, de inkább tarjánhoz közel.)
fontos lenne.

köszönöm.
@Pályagondnok:
Milyen érdekeltség érdekel?
Polgármester, vagy játékos érdekel?:-)
@bonsay: Nem az utánpótlás színvonal emelkedéséről írtam, hanem az esélyekről. Ha minden tehetség magyar színvonalon kap csupán esélyt, az azt jelentené, hogy az igazi tehetségeknek megtörne a fejlődése, hiszen a gyengébbeket legyőzni 25-ödször nem kihívás.

Ezt nyilatkozta Ladányi is nemrég, hogy nekik 15 év magyar bajnokság kevés volt az elithez. Pedig ő is évekig a kispad végén ücsörgött és a korábban érő társai sikereinek árnyékából lépett ki.

Többen vannak, akik később érnek és időt kell nekik hagyni a fejlődésre, de a MAGYAR HOKI jelenlegi helyzetében minden gyerek /és támogató szülő/ roppant értékes tudásszinttől függetlenül!

Másrész luxus lenne a mostani legjobb tinik fiatalságát és tehetségét eldagonyászni! Őket magasabb szinten kell fejleszteni, hiszen nincs újabb 15 éve nekik sem, hogy a csúcsra érjenek. A világon mindehol fiatalítanak, a válogatott játékosok többsége 22-25 éves. Klub szinten is több esély kell adni egy 18-20 évesnek, mint ahogy ez itthon is egyre inkább tendencia.

Egyébként had ájuljon el az a néhány szülő kisfiának sikerétől. A szülőnek is lendület, kitartás kell. Ehhez pedig apró sikerek és új esélyek szükségesek!
@bonsay: Ki nem publikus? G.P.?
Egyik nagy negatívum az utánpótlásban: a jó körülmények között készülő miskolci és debreceni utánpótláscsapatok is gyengébb, ez a kölyökbajnokságban a legérzékelhetőbb. Nagyon jó körülmények, mégis a mezőny végén vannak, miért van ez?!?!
@lines: Mert a csarnok építést az önkormányzatok jobban szeretik, mint a létesítmények későbbi fenntartását.
Miért van ez? Mert saját anyaggal dolgoznak!
Nem szipkázzák el más csapatoktól a tehetségeket pl.:Bp.Stars Z.titánok stb... Könnyű azoknak a csapatoknak akik Romániának nevelnek hokisokat a magyarok pénzéből!!!
@lines: kevés a jó edző.És ha van olyan kitörő tehetségű klasszis képességű gyerek ,aki a többiek élére állna,azt azonnal "ellopják" a nagyobb csapatok.Így nehéz eredményesnek lenniük ,ezeknek a jó körülményekkel bíró városoknak.
@lines: ahogy @canadien írja, az edző személye is fontos a jó környezet mellé!

@canadien: ez minden hokis országban így van
@heves jeges:
Az hogy ki kit szipkáz el ezt inkább hagyjuk, mert sokkal több a távozó mint az érkező.A fiam csapatában is a gerinc minimum 6-7 éve együtt van.Ilyen indokkal támadhatnád a felnőtt Albát is.Miértnem teszed?
@canadien:
Igen.Azért írom, hogy nem publikus mert, hívatalosan még nem hallottam sehol.
@lines: Miskolcon még az ifik is csak 3x, nagy szerencsével néha 4x kapnak 50 perc jeget hetente. És ez, a többi miskolci utánpótlás csapatra is vonatkozik. Ez nagyságrendekkel kevesebb, mint amennyi kellene az ütőképes fejlődéshez.
Nekünk szerencsénk volt, hogy Pesten körbejárhattam az összes csapatott holvan a legtöbb jégidő.Így kerültünk a Starshoz.Bár Fradita létemre nagyon fájt, hogy a gyerköcöt nem zöldbe látom, de az Ő fejlődése érdekében a legjobbat választottam, amit mai napig nem bántam meg.
@F. Kapus:

Igen pár ilyen ötlet már elhangzott,
Pl hogy olyan bajnokság, kupa is kellene ahol azok a cspatok gyerekei játszhatnának akik egyenként nem tudnak kiállni, de a köreikben tudnak néhány ügyes korosztályos játékost, akik nem akarnak elszerződni sehova, ezek tömörülhetnénk egy csapatba a bajnokságban. Pl egri-vitézek kapus, gepárd hátvédek, jégkert csatárok. Nem beszélve azokról a csapatokról, ahol tavaly még volt B csapat, de most kevesen vannak, így meccs nélkül lesz 10-12 gyerek, pl MAC. Edzzenek otthon de legyen közös csapat.

el tudok képzelni olyat hogy ezek mind elmennek és ott összeraknak két-három csapatot.

Ne kallódjanak már el.

Ez egy gyengeség, hogy alig van gyerek, és mégis hihetetlen a lemorzsolódás, mert ugye a jövő elkezdődött és hiába lesz 10 év múlva Egerben csapat, a mostaniakon ez már nem segít. És a statiszika szerint biztos hogy ott kergeti a pakkot egy-két frankón tehetséges gyerek.

Én örülök a Budai Bocsoknak, de honnan az infó, hogy indulnak elők.-ban, van infó a pótnevezésekről?
Miért is Debrecent kell mindig felhozni? Gyengébbek kedvéért elmagyarázom. Először is ez egy 200 ezres város. Nem kétmilliós. Sokkal sokkal kisebb a merítés, és a válogatás lehetősége. Mindannyian tudjuk, hogy a fővárosi csapatok, a gyengébben szereplő gyerekeket egyszerűen eltanácsolják, hiszen van helyette 10 -20 másik.
Nálunk például az előkészitő korosztálytól fölfele annyi játékos van, hogy éppen kiadja a kötelező létszámot. A szülők is tudják, és az edzők is, ahhoz hogy egy csapat eltudjon elindulni, meg kell lenni a létszámnak. Mi itt mindenkinek lehetőséget adunk. Olyan gyerek is szerepelt pl a tavalyi kölyök csapatban, és az előkészítőben, aki előző szezonban kezdett korizni. Akkor tanult meg!!!!!!! Mert igy volt meg a kötelező létszám. A lényeg, hogy elindultunk, és tudott játszani az a 10 db gyerek is aki komolyan gondolta. Hát ezért nem lehet előre törni. De azért megnézném én azt a fővárosi csapatot aki, mindenféle képességű gyerekkel játszana, ő hol tartana a listán. Én úgy gondolom ez igy helyes, és mielőtt ilyen , és hasonló megjegyzéseket tesztek, el kellene gondolkodni. Mert baromi könnyű egy csomó szortírozott játékossal eljönni ide, és arcoskodni, hogy bezzeg Debrecennek megvan minden feltétele, és mégis x góllal vertük őket. Ráadásul volt egy bajnokság tavaly, az előkészitő korosztálynak, ahová bizonyos fővárosi csapatot meghivtunk. Ebben acsapatban rengeteg lány szerepel, és a lányok ugye akár több évet is lejátszhatnak. persze, hogy ők végeztek az első helyen. Nem ez a probléma. Hanem az, hogy a dijkiosztás után az edzőjük szólt a lányoknak, hogy a fényképezésnél ne álljanak oda. Ne szerepeljenek a képeken, mert ők nem előkészitős korosztályuak. Hazaérkezve boldogan újságolták mindenkinek, hogy ez a csapat a tuti aranyérmes, a legjobb, és lemosták a pályáról az összes résztvevőt. Holott pedig, ha ezek a túlkoros lányok nem játszanak, sehol nincsenek. Debrecen korrekten játszik, kiáll minden csapat ellen, nem simliskedi el a dolgokat, és lehetőséget ad minden játékosának. Mert komolyan gondolja a hokit.
Jégmama! Csak így tovább! Lelkesen. Szerezzetek még 3-4 kezdő EK és kölyök korú játékost és még több minit és szuperminit. Lépésről lépésre, sok türelemmel, edzőképzéssel. Néhány év múlva komoly jégkorongos fellegvár lesztek. Mi mindíg jól érezzük magunkat Nálatok. Hajrá Debrecen !
JAAAAJ NEEEEEE. Ez annyira nem kéne.

A nevezésnél el kell kérni az igazolásokat és megnézni, hogy ki hány éves, ha van olyan szabály egy tornán, hogy játszhat idősebb lány akkor játszhat. Persze a rendszer azért rossz, mert van olyan 12 éves aki még 10 nek sem néz ki és van olyan 10 éves aki meg 12-nek néz ki, aztán kezdődhet a buli meg az undorító bekiabálások. Ha úgy menne, hogy ez most egy utánpótlás torna, nem pedig ki a béna és ki a király torna, amit persze a szülők generálnak, akkor tényleg lehetne engedni, hogy rugalmasabb legyen a rendszer. Addig pedig, 1000 évig kb., marad az igazolásnézés. Amit persze lehet hamisítani, de eddig már ne süllyedjünk.
Az is van, hogy van egy csomó gyerek, akik tök vidáman edzenek, aztán jön az idomított, két-három szituációt a végletekig begyakoroltatott, szupercsapat és agyonveri őket 15 góllal. Na ennek ki örül? És ha még kiderül, hogy csalnak is akkor vér ciki.
Láttam olyan mini meccset, hogy a sorcserénél egyszerűen mindig visszapasszolták a korongot a bejövő játékosnak. Az edző meg pacsizik. Már itt kezdődne a nevelés. De az ilyen viselkedést melyik licenses oktatáson lehet levetkőzni? Tartok tőle, hogy semelyiken.
Erre, ha az én gyerekem csinálja akkor azt kell mindanom, hogy talpraesett a gyerek? Hát tőlem nem dicséretet kapna.
Ha pedig nagyobbakkal nyersz kupát annak az értéke 0, Ezt egy 12 éves gyerek is tudja, és akkor oda a tekintély, meg minden.

na ne már.
Na igen, de gondolom ez a kupa, és a mellette lévő fénykép amin csak előkészitő koru játékosok vannak, azért ez jó reklám. Mert igy meglehet vezetni a szülőket, hogy milyen szuper csapatba kerül a gyermeke. Hisz még Csikszeredát , meg gyergyót is 5-6 góllal verték. A szülő ezt meg beveszi, hisz nem volt ott, enm látta, hogy valójában a 2-3 évvel idősebb lányok nyerték azt a kupát, akik a nekik derékig érő gyerekeket simán ledarálták. Igazi parasztvakitás. És a legrosszabb a szülők hozzáállása volt, hogy mennyire szuper tehetségesek az ő játékosaik.
Mindenestre legközelebbi tornán meg lesz határozva, hogy csak a pl 96-97-es születésű játékosok jöhetnek. Mert most úgy volt hirdetve, hogy előkészítő torna
@jégmama: mivel nem ismerem a konkrét helyzetet, így véleményt is csak általánosságban tudok megfogalmazni. Az MJSZ szabályai szerint a lányok serdülő korosztályig 1 (nem kettő vagy 3) évvel számítanak fiatalabbnak, ezt követően pedig 2 évvel. Ez a szabály, ennek értelmében kell a torna ELŐTT ellenőrizni az igazolásokat, szükség esetén a diákigazolványokat.
Kedves Jégmama!
Ki kell ábrándítsalak,az álltalad túlkorosnak tartott lányok,96-os születésűek voltak és teljesen szabályosan vettek részt a tornán.A fényképes sztorid meg egész egyszerűen hülyeség,ilyen nem történt,ott voltam,az egyik "daráló" lány az én kislányom.Egyébként érdekes dolog ez a hoki.Ha a saját korosztályában játszik akkor mit keres ott,csak útban van,mégis csak egy lány,ha visszajátszik/teljesen szabályosan/ akkor "migyerekeinketledaráló" nagylány lesz belőle.Egyébként,ha ez ilyen lelki traumát okozott neked,miért nem jöttél oda a csúnya pesti csapat szüleihez,edzőjéhez reklamálni?Amennyire emlékszem mi ott tőletek csak gratulációt kaptunk,és sok kedves gesztust.Úgyhogy ez most elég kiábrándító.Üdv@jégmama:
Pár héttel előtte meg a kölyök csapatot verték meg debrecenbe ugyanezek a lányok egy másik tornán! Ja ott 95-ös fiúk ellen! Ezek a lányok 96-os születésűek, abból is szeptember-december hónapban születtek!Az igazolások pedig mind a két tornán ellenőrizve lettek!!! Amit monjuk más csapatoknál nem hiszem mert mások játszottak szombaton s más vasárnap! No ennyi kölyök korú játékos meg nincs a misi-be!... :)
@jégmama:
Nem hiszem, hogy eltanácsolják a gyengébb képességüt Pesten, mert a haví tagdíjat ők is fizetik és ez a legfontosabb.És van olyan szülő aki szponzori pénzt szerez a csapatnak és az ő gyerekeit se tanácsolják el akár milyen tehetségtelen is.
Nem visel meg lelkileg a dolog, és nem vitatkozni akarok, de az tény, hogy minimum 3-4 95-ös születésű lány is részt vett a tornán. Ez tény, és nem értem miért tagadjátok le.
Mindenestre én ebből problémát nem akarok, tudom amit tudok, és nagyon jól tudom, az oklevelekre milyen neveket kellett ráirni. Elég ha beirok egy pár monogrammot? MM, BL. És ezekre konkrétan emlékszem. De hagyjuk is az egészet.
Nem vitatkozni akarok, de úgy gondolom az én gyermekem inkább játszon olyan csapatban aki becsületesen lesz akár utolsó is, mint olyanban amelyik csalással első. De tudom, én vagyok a hülye. És szerintem itt zárjuk is le, mert igazából semmi jelentősége nincs az egésznek. Ez csak egy hétvégi torna volt. Már sajnálom, hogy egyáltalán szóba hoztam
Jégmama!
Nincs is a nevezett pesti csapatnak 95-játékosa csak max 2 fő BL , TEÉ! A nevezett MM ott se volt! Ja a TEÉ se!! Öt 96-os leány, egy kapus négy játékos +BL de Ő engedélyezve lett!A 96-os lányok az előkészítőbe is játszottak meg a kölyökbe is nézd szövetség jegyzőkönyveit!
@jégmama: Debrecenben a '70-es évek végén épült a nagyerdei nyitott jégpálya. A '80-as évek közepétől felső korosztályokban már létezett csapat. Emléxem: nem volt szabad magasabbat lőni a vendég csapatnak a hazaiakra és a melegedő ablakaira tekintettel. ;(

Telt-múlt az idő és az ezredforduló utáni években már kész volt a második pálya /nem számítva a Főnix csarnokot/. Ezzel kb. egy időben a dunántúlról igen komoly játékos múlttal rendelkező, addigra évtizedes edzői tapasztalattal rendelkező vezetőedző is érkezett.

Ez alatt a 3 évtized alatt a dunántúlon, Miskolcon /és még Jászberényben is/ több klubnál Debrecennél jóval kisebb lakosú városokban töretlen volt a játékos toborzás.

Kérdem tisztelettel: miért nem hallunk soha debreceni jégkorong béli sikerekről?
@emlékező: Mert karmolós az edző felesége és senki nem mer szólni
@b23: Az akkori történelem előtti időkben, mikor dinoszauruszok üvöltöttek, megesett az ilyesmi ;) a debreceni Nagyerdőben! A klub elnök feleségére gondolsz. Szerintem...
egy kicsit visszatérve az elözö hozzászólásokhoz Debrecen adottságaial kapcsolatban:

Mi az Ürömmel alig voltunk jégen. Max heti 3x de általában 2x.Augusztustól október közepéig talán összesen 4-szer voltunk jégen. Mindennap száraz edzés. Sajnos sokaknak elment a kedve ettöl.Vagy abbahagyták vagy elmentek máshova.
Annyi gyerek van hogy az elsö kettö sor játszik általában (a 3. csak akkor ha van néhány kölcsön játékos vagy meccsenként nagyon keveset)
3 sorunk még van de a 4. már nincs
éppen ezért a 3. sorban mindenki jégre lép legalább egyszer egy meccsen.
az is aki alig tud korizni!!!
A másik dolog meg a szülök:
Azt hiszi hogy a gyereke milyen nagy játékos aztán viszi az UTE-ba meg mindenhová.
Meg ami borzalmas dolog:
Emlitettem h mien körülményeink vannak.
Ezek után ha kikapunk x góllal avn egy szülö (nem nevezem meg)aki folyton szid mindenkit érte.
Valaki meg tudná mondani hogy a MAC-ban hány serdülö játékos lesz 2009/2010-ben???
@jegkorong94:

Gondolom egy 94-es születésű játékos vagy. Szerintem egyáltalán nem baj, ha valaki elmegy a nevelőegyesületétől. Még mindig jobb, mintha szétveti az ideg a sok sikertelenségtől, vagy egyéb gondok miatt, és abbahagyja.
Gondolom nem újdonság neked, hogy a szövetség honlapján megtalálod a nyilvántartást.
www.icehockey.hu/index.php?pg=sub_60
innen kivehető. A macnak 13fő 94-s és 11fő 95-ös gyereke volt 2008-2009-ben
Itt keresgélhetsz magadnak olyan klubokat ahol befogadnak és nincsnek meg. Már ha menni akarsz.
Hidd el mindenhol szívesen látnak.
Csak abba ne hagyd.
Persze szerintem egyáltalán nem rossz az ürömben hokizni. Én kiscsapat párti vagyok, ameddig indulnak a korosztályodban addig feltétlenül maradnék. Aztán utána úgy fogynak el a hokisok a korosztályokban, hogy juniorban már csak 4 csapatnyi tud játszani az országban, (remélem köztük leszel). És sajnos ezek közt nincs a MAC. Ez szomorú, remélem ez megváltozik, és javul a helyzet.

Addig is hajrá üröm!
@jegkorong94: ob4-nek igaza van a kiscsapattal kapcsolatban.Ameddig indulni tudtok a bajnokságban,maradj ott,mert ott legalább játszol!Ha átmész egy "népesebb"csapathoz,hiába vagy jó adottságú vagy jó képességű játékos sokkal kevesebb időt fogsz mérkőzésen a jégen tölteni. Ott meg kell majd küzdened a helyi "szupersztárokkal" és azok szüleivel is, és az egy nehéz feladat!Kitartás,türelem.
@jegkorong94: Szia! Nyilvántartásunk szerint a MAC serdülő korosztályában jelenleg 11 fő '94-ben született (ebben még benne van Sebők Balázs is - aki külföldön folytatja) és 15 fő '95-ben született játékosa van (ebből 1 fő kapus). A versenyszabályzat értelmében serdülő korúnak számít még 1 fő '94-ben született lány.
@MeLa:
Ebbe egy kicsit belebonyolódtál. A '94-es lány alanyi jogon serdülős. Gondolom a '93-as leányzóra gondoltál:-)
@Tillasz: úgy bizony... ;) Bár a hölgyek ugye sosem bánják, ha fiatalabbnak tekintik őket a valós koruknál. :)
@ob4: ok
köszi a segitséget
Köszi mindenkinek.
Midenképpen szeretnék játszani még juniorban is. Ezzel nincs is gond mert szeretem csinálni.
Azon gondolkoztam hogy átmegyek a MAC-ba, hogy ott eddzek és jobban fejlödjek de a legjobb az lenne ha kölcsön adnának az Ürömnek és akkor ott még játszanék is de a MAC-ba eddzenék. Csak azért kérdeztem mert hogy a MAC-ba lenne-e esélyem csapatba kerülni.
@jégmama: sziasztok
Én az egyik ,,daráló" lány vagyok .
Abból 1szó sem igaz h a lányokat elküldték a csapatképről de ha nem hiszed elküldök 1 csapatképet amin a LÁNYOK is rajta vannak. efrud.com/images/dsc0229.jpg
És az sem igaz h ledaráltuk volna a nekünk derékig?? érő debrecenieket....
üdv én is ebe a csapatba játszo fiú játékos vagyok és küldenék egy listát a csapatról :
Németh Anikó kapus "96"
Bozsó Kristóf kapus "98"

Zekov Áron hátvéd "97"
Németh Bernadet hátvéd "96"
Szedlák Alexandra csatár "96"
Horváth Tiffany csatár "96"
Dabasi Réka csatár "96"
Bikás Luca hátvéd "95" ENGEDÉLYEZVE
Balázs Péter hátvéd "97"
Jakab Péter csatár "97"
Szick Dániel csatár "97"
Bolla Bence csatár "97"
Barcza-Rotter Béla hátvéd "98"
Kaszab Patrik hátvéd "97"
Salamon Péter csatár "97"
Kováts Márkó csatár "98"
Boross Sámuel csatár "98"
És a 95-ös se befolyásolta nagyon az eredményeket . nem lött golt golpaszt se adott szoval még azt se lehet mondani h miatta nyertünk volna..!
Kedves Jégmama!
Remélem gyerekeink válaszaival meg vagy elégedve!
Mi szívesen megyünk Hozzátok játszani. Ne rontsd el a gyerekek játékát. Egyet tudhatsz a Fradinál a gyerekeink a 3E alapján élnek,edzenek,tanulnak Erő, Erkölcs, Egyetértés. Csalással szerzett győzelem nálunk nem ér semmit.
Az edzőtökkel előre egyeztettük a csapat összeállítását, igy játszhatott a 95-ös Luca.
Üdvözlettel
@jégmama: Amugy az ön által emlitet MM egy STARS os játékos ezelöt egy ével jötem onan afradiba és nem tünt úgy mintha nálunk játszana
@Ice cube: Én tudom ki ön és ott sem volt ezen a tornán !! ezért nem a debrecennek kell hajrázni
.
Egyet értek a csapattársaim véleményével!!!!Valószínűleg ön ott sem volt ezen a tornán!!!Ez hülyeség,hogy az edzőnk kiállított minket a csapatképről.......!!!
@egy fradi hockey academias: No de azért meg kell nézni a szövetség honlapján hova van nevezve!!! :)
Édua tom csak a lányoknál játszik!
Ezen a Fradi Hoki Akadémián olyat nem tanítanak,hogy magyar nyelvtan, vagy helyesírás? Katasztrófa.
@zöldsas: "Fradinál a gyerekeink a 3E alapján élnek,edzenek,tanulnak Erő, Erkölcs, Egyetértés"
HAHAHAHAHAHAHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA:)))
Kedves "egy fradi hockey academias" !
Örülök, hogy ismer, de én nem tudom Ön kicsoda.
Valamit nagyon félre értett. Mikor mondtam, hogy én ott voltam ezen a tornán? Nem is a tornával szorosan kapcsolatban írtam, hogy hajrá Debrecen. Főleg nem a Fradi ellen. Ha tudja ki vagyok, nem is értem ...?! Fradi honlapon szét kellene nézni.
A lényeg : legyen minél több utánpótlás csapat Magyarországon. Ne csökkenjen a lelkesedés sehol és annak meg lesz majd az eredménye.
Hajrá MAGYAR JÉGKORONG !!!!
(Remélem ez már nem sértő senki számára ! )
@Kivago Ivan Györgyné: Mi olyan vicces azon,hogy a 3E alapján élünk,edzünk,tanulunk?:O
(L)(L)Erkölcs,Erő,Egyetértés(L)(L)!!!!
@moszkvicssluszkulcs: Nem FRADI HOKI ACADEMIÁN hokizni tanitanak ,és ellnézést máskor figyelek a helyes írásra
Oké igy már értetem . Kedves "Ice cube"
@moszkvicssluszkulcs: A Fradi Hockey Academian jégkorongozni tanítanak nem pedig írni.....!!!xD
Szóval mégegyszer, a hoki akadémián hokit tanítanak, én pedig elnézést kérek a helyesírás miatt, máskor majd jobban figyelek.
@Kivago Ivan Györgyné: Nem tom mi ezen a nevtnivaló. De mind1.
@jégmama: Remélem megnézted a fényképet szerintem ,,elég jó reklám". :)
@jégmama: nincs is 3-4 95-ös lány a csapatban :D

efrud.com/images/dsc0229.jpg itt van még 1x a kép
Természetesen tisztába vagyok vele, hogy a FHA-án jégkorongosokat nevelnek. A magam szerény módján csak fel szerettem volna hívni a figyelmet arra, hogy katasztrófális méreteket ölt ezen a fórumon a magyar nyelv meggyalázása.
Gyerekek, lépjünk túl a Debreceni Torna miatti vitán. Tudjátok mi fenőttek nehezebben viseljük a vereséget. Rakjatok fel képeket arról mikor a székely gyerekekkel együtt fényképeztünk le titeket. Arra a szeretetre amit irányukba mutattatok büszke lehet minden magyar. Ezek a képek legyenek a téma utolsó Fradis hozzászolásai. Jön az edzőtábor ott kell majd beleadni mindet!
Hajrá Fradi !
Zalaegerszegen csak egy elfogadható megoldás van,mentsétek meg a gyerekeket! A és B csapat,fogjatok össze,és üzemeltessétek a csarnokot!Most nincsértelme a marakodásnak!
Még valami!Nagyon sokan sajnálnák,ha nálatok megszünne a hoki!Írom ezt úgy minden alkalommal kikaptunk Zalaegerszegen!De a vereségből is van tanulság,tovább kell dolgozni!
talán még sikerülhet.................
miért kellett kivenni másfél hónapnyi kommentet innen?
valami dátum probléma lehetett... remélem sikerül visszavarázsolni.
@MeLa: dátumprobléma csak nem a rendszerben hanem néhány kommentezőnél... Nem a múltal kellene foglalkozni, hanem összefogni és előre nézni. Ez a gyerekek érdeke.
Tudod aki úgy próbál haladni, hogy mindig hátratekint az előbb-utóbb pofára esik!
@Trinity28: köszi a jó tanácsot! Mondjuk azt nem igazán értem miért nekem címezted, de hátha egyszer megvilágosodok...
@MeLa: Bocs, nem neked szántam. Megvilágosodni nem neked kellene...
@kamphore: Amit Te hiányolsz az a "Beszéljünk akkor az utánpótlásról" című topic!Ez egy másik,2009.07.15.-én indult.
@canadien: Nálad a pont! MOndjuk a kommentezést ott zárolták...

jegkorong.blog.hu/2008/02/25/a_hokis_utanpotlas_tenyei

Azt hiszem a zalai helyzet fokozódásának okán következett ez be.
"Kivánjuk a' sajtó szabadságát, censura eltörlését."
Tudjátok ez még 1848 óta nem értük el! :(
@heves jeges: nem kevered-e a szezont a fazonnal?
@canadien: valóban, pont tényleg neked!
@AG 2.0:szerintem Te kevered, miért nem lehet a valóságról véleményt cserélni - persze normálisan.

Továbbra is kérdezem pl. miért nem lehet a Kalle prágai 95-s tornáról készült elemzését a nagyközönségnek megismerni, néhányan olvashatták és igen sok tanulságos dolgot írt le!!!
Miért nem lehet a zalai helyzetről beszélgetni, mindenki szurkol nekik vagy segít, nem is értem, hogy 1-2 élesebb véleménycsere után zárlat következik.
Ez is a magyar hoki része, sajnos!
Kit kell védeni az ilyen lépésekkel?
Szóval "Valami bűzlik Zegen" S Ti illatosítót használtok! Csak nem mester földiei vagytok!
Nálunk a trágyát kihordják a földekre!
@kamphore: @heves jeges: kedveseim, el lehet indítani a zalaegerszegihoki.blog.hu-t vagy a buzikercso.blog.hu-t, és aztán nyomatni ezerrel. nemcsak mi unjuk, hanem mindenki más is, néhány zegi hokiszülőt leszámítva. ennyi. a bazár most itt is bezár, a továbbiakban minden off komment töröltetik.
süti beállítások módosítása