HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Kósa: 2-3 ezres csarnokot építünk

2009.04.02. 11:08 F. Kapus

A debreceni jégkorong nagy lendülettel halad afelé, hogy saját nevelésű játékosaira építve OB I.-es csapatot indítson. Tavaly hároméves programot alkottak, aminek a végén a 2011-es első osztályú indulás szerepel. Az ötletet teljes mellszélességgel támogatja a város szabadidejében jégkorongozó polgármestere, Kósa Lajos. Az ezzel kapcsolatos tervekről és az OB I./B-ben szerzett bajnoki címről beszélgettünk vele.

A polgármester az első kérdésre határozottan leszögezte, feltett szándékuk, hogy induljanak a felnőtt első osztályban. Továbbra is ez a tervünk, mondta. Aztán hozzátette a kötelezőt: "A mai helyzetben nagyon sok pénzünk nincsen." Ez a hoki nyelvére lefordítva annyit jelent, hogy jelentős mértékben szeretnének támaszkodni a náluk nevelkedő fiatalokra. "Úgy látjuk, az utánpótlásunk minőségi javuláson megy keresztül, egyre versenyképesebbek leszünk. Így van értelme a jövőn gondolkodni. Nem akarjuk légiósokkal telezsúfolni a csapatot. Ráadásul létszámban is szépen gyarapodunk. Egyelőre egy fedett jégpályánk van, itt most kellett bővítenünk az öltözőket, hogy elférjenek benne a sportolóink. A jégkorongozókon kívül műkorcsolyázók és short trackesek is szép számmal edzenek Debrecenben. Már-már ott tartunk, hogy nem tudunk jégidőt biztosítani a közönségnek a versenysport miatt. Hajnaltól éjfélig be van táblázva a mostani csarnok. Ezért azt tervezzük, hogy az Oláh Gábor utcai szabadtéri jégpályát befedjük,  2-3 ezres csarnokot építünk a helyén, mert bőven elkelne még egy létesítmény nálunk."

Kiderült, Debrecenben csak önkormányzati finanszírozásban képzelhető el az üzemeltetés, piaci alapon nem lehet fenntartani a jégcsarnokot. "Mind a versenysporthoz, mind a szabadidőshöz támogatást nyújtunk. Ha a közönségkorcsolyázás belépődíjáról gondolkodunk, akkor úgy tűnik, két óráért lehet elkérni egy mozijegy árát. Ennyiért van fizetőképes kereslet."

Kósa Lajos amatőr jégkorongozó, öregfiúkcsapatban játszik. "13-14 éves korom óta játszom ezt a csodálatos játékot. Persze akkor még műkorcsolyám volt, és kisméretű gumilabdát ütögettünk seprűnyéllel a jégen. Ez volt akkor a mi hokimeccsünk."

Egy kis értékelésre kértük a politikust, miként látta a Debrecen–Jégtörők másodosztályú finálét. "Tetszett az OB I./B döntője, nyilván azért, mert volt játék. Természetesen nem szabad elfelejteni, hogy ez csak a másodosztály, tulajdonképpen amatőr liga. A Debrecenben vannak néhányan, akik akár az OB I.-ben is játszhatnak majd, de sok meghatározó játékos, köztük a 49 éves Razov Igor már nem a jövő embere. Sajnos feltűnő volt, hogy a játékvezetők felfogása nagyon eltér attól, ahol a világ tart. Ez baj, mert ahhoz kell szoknunk, amerre a világ megy. És nem a bírók hibáival van a probléma, hanem a felfogással. A test test elleni harcok, a feltartások, a palánkra szorítások megítélésére gondolok elsősorban, az itt sokkal szigorúbb. Ami itt két perc, azt Kanadában nem veszik észre. És ez a mérkőzésekre is rányomja bélyegét, sok a kiállítás mindkét oldalon. Érdekes volt a Jégtörők elleni döntő azért is, mert 16 és 49 év között minden korú játékos megfordult a pályán. A vendégeknél sok ügyes fiatal hokis volt, de a rutinosok is szép dolgokat műveltek. Eszembe jutott, hogy ők is amatőrök, meg az a csapat is, ahol játszom, mégis mekkora a különbség. Néztem, hogy mi itt korongba nem érnénk."

Nagyon népszerű a jégkorong Debrecenben, mára amatőr bajnokságot is tudnának rendezni, de ahogy Kósa Lajos fogalmazott, egyelőre a lustaságuk miatt elmaradt ez, inkább páros mérkőzéseket játszanak a csapatok. "Azért szeretem ezt a játékot, mert a férfias jellemzőkön túl fantasztikus benne, hogy egy hatvanéves is értékesen tudja űzni. Nem annyira veszedelmes, mint a foci, ahol sűrűn előfordul komoly sérülés, a szalagok és a csontok károsodnak. Jégkorongban sosem kell félni. Nemrég mentem össze Csősz Imrével, aki képviselőtársam és Barcelona cselgáncsozó bronzérmese. Jóval több mint százkilós ember, kellő lendülettel érkezve odakent a palánkhoz, semmi bajom nem lett. A focipályáról egy hasonló találkozás után a mentők vittek volna el."

14 komment

Címkék: kósa debrecen debreceni hk ob i. ob i./b

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha a hoki is olyan jó lesz Debrecenben, mint amilyen erős a focicsapat a magyar bajnokságban, akkor lehet még 1 erős csapat.
"Nagyon népszerű a jégkorong Debrecenben"

Pár éve amikor ott volt a Div1,azért nem ezt lehetett látni. Emlékszem, hogy az iskolásokat már ingyen engedték be, hogy ne legyen annyi üres hely.

Ha azóta annyit változott, akkor visszavonom, de valahogy kétlem
reméljük, hogy amikor a város megszereti a hokicsapatot, akkor a város vezetői nem fogják úgy kinyírni, mint a Vadkakasok kosárcsapatát...
2-3 ezres csarnok? Kicsinek hangzik.

Debrecennek viszont szerencséje van, hogy ott van a Főnix.

Tegnap voltam Kassán, a szlovák bajnoki döntő első mérkőzésén, totál telt ház a Steel Arénában, 8300 ember üvöltötte, hogy "Kosice Do toho". A Kosice a Skalicával játszott, egy db jegy 17 euró volt, duplája az elődöntőének. Az SA területén belül kb. 30 büfé/kocsma/sörkimérés, de ahhoz képest, hogy lépni alig lehetett a söröző emberektől, senki nem volt részeg és később a meccsen anyázás se volt. Ki kell még emelnem a fokhagymás krumplilámgost, a pecsenyekolbászt és a pár virslit mustárral, végigettük az étlapot, 1,3 euro körül volt mindnek az ára.

A hangulat és a sportélmény isteni, ez az eredménynek is köszönhető, a Kassa 4-2-re nyert (1-0, 1-0, 2-2). 3-2-nél voltak izgalmak a kassai kapu előtt, de 1 perccel a vége előtt, a lehozott kapus taktikája megbosszulta magát.

Kassán nagyon jó a csapat és az egész közeg a jégkorong körül, jó lenne nálunk is néhány 8-10 ezres jégkorongcsarnok, bár a debreceni Főnix elég kihasználatlan, oda is bevihetnék Kósáék a jégkorongot, ha feljutnak. És akkor már lenne 4 nagy város (Debrecen, Miskolc, Székesfehérvár, Budapest) ahol megy a jó hoki.

Ajánlom mindenkinek a szlovák bajnoki döntőt, az egész rendezvény, mint népszórakoztató iparág világszínvonalú volt. Tele voltak a lelátók családokkal és gyerekekkel.
@Ford Mustang: Szerintem Magyarországon még nagyon hosszú időnek kell eltelnie, vagy nagyon látványos változásoknak kell bekövetkeznie ahhoz, hogy bármelyik klubcsapatnak nagyobb csarnokra legyen szüksége, mint egy 3-5000-es létesítmény. Abban viszont egyetértek, hogy legalább minden megyeszékhelyen szükség lenne egy stabilan működő klubra. Így nagyjából meg is lenne egy izmos OB1 és OB2 lehetősége, főleg ha beszámítjuk, hogy Budapesten legalább 3, de lehet hogy több csapat is nevezne, attól függően mennyire képes vállani az országos utaztatás költségeit.
Álom édes álom! De szép is lenne...
persze... majd úgy lesz úgy lesz csarnok is mint a foci csapatnak modern stadion:) ha jól emlékszem a stadion terveit már 2001-ben meg voltak:S
Sziasztok!

Fehérváriként azt mondhatom, hogy nagy szükség lenne egy új csarnokra, a nagyobb téttel rendelkező meccseken úgy állunk mint a heringek, pl az UTE ellen a döntőben ugy állatam a tömegben mint egy katonatiszt mert egyszerüen képtelenség megmozdulni, nem érzeztem túl kényelmessen magam. Szerintem ha a Volán bejutna az EBEL rájátszásba akkor az új csarnok is teltházközeli lenne, és egyébként is azért egy ilyen csapat jobb csarnokot érdemelne.Egyébként a mostaninak Fantaszitkus atmoszférája van, nem vagyok benne biztos hogy az új ezt visszaadná.
@Horiko: hát ezért is lenne jó megszerezni a vb-rendezés jogát. akkor azért nagy valószínűséggel felépülhetne fehérváron az új csarnok
@D. Gromov: Hahaha! Ugyanez volt a show az idén is! A tüzes játékoskijáró, fehér pólók ajándékba, csak a Slovan maradt el, mert egy szlovák milliárdos vett egy kisvárosban egy csapatot, a Skalicát, és mint Stadler, röpíti őket.

Visszaigazolták például Pálffit az NHL-ből. Tegnap Pálffi a 3. harmadban megkapta a korongot a támadóharmad jobb oldalán, kicsit tartotta, húzogatott, megindult középre, majd az alapvonal felé, közben kicselezett két védőt, átvezette a korongot a kapu mögött, ott két másik védőből csinált bohócot, húzogatta a korongot az alapvonal és a kék vonal között, majd bepasszolt középre és gól. Gólpassznak elég durva volt.
A Skalicáról annyit, hogy elsősorban az önkormányzat támogatja és nem egy miliárdos. Ez számszakilag annyit tesz, hogy az város durván 40 millió volt szlovák koronát adott a csapatnak(egyesek szerint 60...). Pálffy havi keresete 1 millió sk... Nekem a Slovan-Skalica elődöntő két meccsére volt szerencsém elmenni. Pozsonytól különösebben nem vagyok elájulva, az arénájuk jó,de nem különös...A kiszolgálás és a tisztaság idejét múlt, hogy finom legyek. A harmadok szünetében folyamatosan az új-régi csarnok képeit mutogatták, hogy ilyen volt egykor és ilyen lesz ekkor...A meccsek viszont nagyon komolyak voltak, Zsiga egy isten...( a meccsbelépő 15 euro volt, de feketén 25, a plexi mellett ültünk, szinte a pályán). Az összkép tehát négyes a jó meccsek miatt...
@Ford Mustang: hol vettél jegyet a meccsre?
tavaly mi az elődöntőn voltunk és akkor is pont a Skalicával játszottak,akkor is tele volt!
tényleg egyszer elkell menni és megnézni fantasztikus élmény de a magyar-finn sem volt semmi!
Magyarországnak és a magyar hokinak kívánom legyen Kósa Úr a miniszterelnök!
Ha ez nem jön össze akkor legalább Zalaegerszegre jöjjön polgármesternek!
(politikától független)
süti beállítások módosítása