HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Összekarcolták Kercsó Daciáját

2008.06.11. 07:20 krk

Kercsó Árpád, a magyar jégkorong feltámasztásának atyja volt nemrégiben Borókai Gábor Heti Válasz-főszerkesztő vendége a Kovács Á.–Tiffán-féle Andante Borpatikában. Olvasónk-tudósítónk részt vett az eseményen. Lesznek ismerős kérdések-válaszok.

Érdekesnek tűnik a páros, vajon mekkora a politikát és a jégkorongot egyaránt szeretők halmaza, vajon az egyik legszínvonalasabb exkormányszóvivő mire megy az egyik legszínvonalasabb hazai jégkorongedzővel? Nem kellett csalatkoznom, ha szellősen is, de megtelt a Bem rakparti helyiség.

A diskurzus egy laza bevezető után, amelyben a főszerkesztő méltatta az edzőt, a módszerek felé kanyarodik. Kercsó, aki a mesteredzői titulust a közelmúltban érdemelte ki, a gyerekeket három csoportba osztja: az elsőbe azok kerülnek, akik értenek a szép szóból, a másodikba, akik értenek a hangos szóból, a harmadikba pedig, akik kívánják a pofont. Persze ez utóbbi módszer manapság már problémás, de a csomafalvi tréner teljesítményét nem lehet megkérdőjelezni.

Majd lelkes és humorral jócskán fűszerezett anekdotázásba kezd a mester, amelyből megtudjuk hogy Dáciáját anno egy ikerpár összekarcolta, és a páros ártatlan fele bűnhődött (azaz kapta a fülest), hogy a gyergyói havasok keleti csúcsaira járt hokit nézni és tanulni, a háromhavi fizetésén vett Junoszty tévén. Azért kellet hegyet másznia, mert a román tévé 2 órás adásából 110 percet Ceausescu one-man-show-ja, tíz percet pedig az észak-koreai lapszemle töltött ki, orosz minőségi hokit nem adtak.

Sebaj, Kercsó megmászta a havasokat, behangolta az orosz tv-t, majd Makarovtól, Fetyiszovtól és Larionovtól tanult. A csomafalvi gyerekekkel szombat éjjel 11-re járt edzeni a szeredai Vákár Lajos jégpályára, feltéve, ha a portás megelégedett az egy üveg rum pályabérleti díjjal. Előfordult, hogy 11 kisgyereket vitt az autójában, és reggel 5-re értek haza. A román válogatott nagy részét az ő tanítványai adták, ennek ellenére egyetlen világversenyre sem vitték el.

Ezt megunva Magyarországra jött és elkezdett dolgozni. Dunaújvárosban talált menedéket, ahol a más sportágak edzői által meghagyott maradékból alkotott szenzációs csapatot, amely jó fél évtizedig uralta a magyar mezőnyt. Mellesleg kiharcolt egy jégcsarnokot a városnak, csakúgy, ahogy ezt korábban Csomafalván tette. Később néhányan kijelentik, nem is ért annyira a hokihoz. Végül is csak kilenc játékost nevelt a Szapporóban vb-t nyert csapatból.

Ezután a Budapest Starsnál gyúrt össze korosztályát végigverő brigádot, manapság ugyanezt teszi Zalaegerszegen, egy megszállott önzetlen jóvoltából. Megtudjuk, sikeresen nevelni a gyerekek iránti szeretet nélkül nem lehet. És ami még fontos: munka, munka, munka. Érezni Kercsón, megszállott, fanatikus, nem az a beijedős fajta.

Érdekes beszélgetés alakult ki, a politikáról is esett szó, de nem feszegetjük, a lényeg, hogy a végén kiderült, a mesteredző szerint legalább ötven százalék esélyünk van megkapaszkodni. Úgyhogy jövőre irány Svájc.

25 komment

Címkék: kercsó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha gonoszkodni akarnék, azt mondanám, az 50%-ot én is megtippelem, mert vagy bent maradunk, vagy nem. :) Sok újdonságot mindenesetre nem tudtam meg. Ettől még egy a jelszó... ;)
Kercsó szerepe a magyar hoki fejlődésében megkérdőjelezhetetlen, csakúgy, mint az egykor itt dolgozó szlovák edzőknek, stb.
Ha a magyar hoki további fejlődésről van szó akkor sem a Kercsó féle "orosz-porosz" módszereknek, sem a szlovák hokinak nincs már igazán előremutató létjogosultsága.
A fejlődés iránya ma a skandináv és a tengerentúli hoki.
Azért ez a hegymászós tévénézés nem kispálya..
hokipapa ez tetszett, nem akarom minősíteni, de jól értem kalap kabát az összes utánpótlásedzőnek és irány Skandinávia vagy É-Amerika?
ja ja régi szép idők, Kolozsváról meg a szomszéd Bükki erdőbe kellett felkapaszkodni VB nézni saját gyártmányu összeszerelhető antenával :) Aztán a francia brazil vb döntő után úgy szét vert az eső hogy a gatyámat is kicsavartam :)
A gyerekekről csak annyit, ki szépszóval ki hangosan, ki pofozva neveli otthon, és akkor senki se csodálkozzon ha ezt igénylik mihelyst kilépnek az ajtón :)
verado, az már '98-ban volt - akkor is volt még áramhiány meg Ceau túlvilági bosszúja?
Még mindig Ő a Nr.l, aki nevelt, nevel, és nevelni fog...
Az új szelek Pat Cortinától fújnak: sportág iránti alázat, rengeteg munka szép csendben és komoly mentális képzés. Ezek a "finom" eszközök szükségesek a sikerhez.
Ha még van ember, aki nem látja az utánpótlásedzők sportág iránti alázatát, akik saját bevallásuk szerint a mai napig tanulnak a jobbaktól, újítanak, hogy az alapokat mielőbb és minél szélesebb kőrben elsajátítják, akkor az nem igazán törődik a hokival. Szerencsére nem ezek a döntéshozók.
"Kercsó Árpád, a magyar jégkorong feltámasztásának atyja" Milyen jó mondat, és mennyi igazság van benne...
Jacint70 semennyi!!!!!
A mai válogatott zömét - mikor még ifisták voltak talán vitte volna egypár Kanadai meg egypár Svéd klubb ( az öltözői hírek szerint) Ha ez valóban így volt annak idején miért nem tudtak a szülők róla? Talán azér mert Dunaújvárosba nem lett volna meg az első csapatsport aranyérem- ki tudja? Ennek ellenére a legjobb véleményem van Kercsóról olyan a "gyerekeivel" mint egy szülő-bár erre semmi nem jogosítja fel pofozza-szídja-dícséri-és neveli őket!
Kong, rég láttunk, hiányoztál, örülünk, hogy megint megszólaltál és okosat mondtál.
Emlékező leírta a tutit, csak egyet lehet vele érteni.
Köszi banyszi! Biztosan igazából nem is vagy banyszi! ;)
Annélkül, hogy kétségbe vonnám Cortina érdemeit de sz-tem az igazi munka a háttérbe zajlott. Elsősorba ott, ahol egy új eddző más felfogásba eddzette a játékosokat ( Sator - eddzésen a hírek szerint levitette a kaput mert "minek az úgy-sem lőnek kapura- még az eddzés ideje alatt-sem) Az eredmény megmutatkozott az EBEL-ben és sz-tem ez jött ki Szapporóban-is! Megtanultunk egy kicsit Kanadai-módon játszani-talán ez nekünk jobban fekszik mint az Orosz-vagy Cseh- stílusú játék.
Cortina valoban nagyszeru szov. kapitany es az Ove (is) a dicsoseg, de az utanpotlas hihetetlenul fontos. Ebben pedig Kercso Arpadnak rengeteg munkaja van es ezt tudni es ertekelni kell. Barhol elkezdi a gyerekeket edzeni ott nagyszeru jatekosokat nevel.En biztos vagyok benne h a mostani zalaegerszegi gyerekek kozul nagyszeru valogatott szintu jatekosok kerulnek majd ki, mint ahogy tortent ez Ujvarosban is. Lattam mar jatszani a zalaegerszegi gyerekeket es igenis jatszak a jegkorongot es azt jol! Hajra magyarok!!
D.gromov!

Nem olvasod a bologt?? Szerintem nem rég írtam!

Igazából aki nem játszott a kercsónál,vagy nincs edzői végzetsége az olyan laikus mint Te!
Tehát a véleménye indifferens,hidd el ez így van!Kercsó egy szenfényvesztő!!!
Kedves skate, vagy kong??? (D. gromov honnan is tudhatná, hogy ki kinek a reinkarnációja?
Szélig Viktor ugye nem laikus és a játékosok közül is a szofisztikáltak közé sorolható?
Szerintem hallgasd meg a VB utáni legelső nyilatkozatának legelső mondatát.
:)))

Nem tudtam, hogy két néven nyomulsz, Skate-Kong. Skate-ként valahogy nem sziporkáztál annyira feltűnően.
Igazad van Skate.
Hiszen Újvárosban a kohó pattogó szikrái között termett a jó hokis, Zalában pedig a susnyásban lehet találni ügyes srácokat.
Félre a tréfát. Az biztos, hogy Árpi maximálisan biztosította, biztosítja Önmaga és csapata számára a jégidőt, a szakmai függetlenséget. Jó kapusedzői voltak, vannak. Nem utolsó szempont pedig, valamicskét ért a hokihoz, sőt megkockáztatom , még a gyerekekhez is, talán.
/ Sajnos csak egy röpke félzezonban tudtam, akkor mint edzőtanonc résztvenni az edzéseken, elsajátítani valamit Árpi szakmai tudásábol./
Azt hiszem senki sem akarja vitatni, hogy K.Á-nak szerepe volt/van az utánpótlás nevelésében. Nekem egyedül csak az a furcsa, hogy egyesek úgy állítják be, mintha egyedül ő képezné az utánpótlást, csak nála lehet minőségi hokit tanulni. Ez pedig elég erős túlzás. Szerintem...
Kedves MeLa!
Nem tudom, szerinted kik az egyesek. Mindenesetre ehelyütt senki nem állította be úgy, ahogy te írod, szerintem sem a szerkesztők, sem a kommentelők. Kiváltképp nem lehetett az eddigiekből az egyedül és a csak szavak indokolt használatát.
Ilyet szerintem senki nem gondolhat komolyan.
De ha igen, akkor ki?
Lehet, hogy rossz helyre írtam... Ha visszaolvasod más bejegyzéseknél található kommenteket, illetve a nyomtatott sajtóban megjelent cikkeket, akkor egy "külső" személőnek bizony ez lehet a benyomása. A bejegyzések tárgyilagosságához kétség sem fér.

De leírom ismét: Szerintem...
verado
szerintem az az egy ket atyai pofon nem art senkinek sot nagyon jot tessz a gyerekeknek ez nekem szemelye tapasztalatom.
süti beállítások módosítása