HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

24 – Palkovics Krisztián

2008.05.26. 13:04 F. Kapus

A hősöket ünnepelni kell. Nem egy-két óráig, nem egy-két napig. Ehhez tartjuk magunkat. Hosszú sorozat keretében, egyesével mutatjuk be őket kedves olvasóinknak. A sorrend tetszőleges, a címben a játékos neve előtt a vb-n viselt mezszám szerepel.

Édesanyja a Volán sportirodáján dolgozott, ott találkozott Ocskay Gáborral, aki elhívta hokizni. Mindez lassan 26 éve történt. Nyolcéves kora óta a székesfehérvári csapat igazolt tagja. Soha sehol másutt nem játszott.

"Fejből meg nem mondom, mikor voltam gólkirály, és hányszor. Hétszeres felnőtt bajnok vagyok, az biztos." Utánpótlásban csak előkészítő korosztályban, egyszer szereztek aranyérmet. Legnagyobb ellenfelük, a Kercsó-féle dunaújvárosi csapat szinte mindvégig jobbnak bizonyult náluk. Ez nem törte meg, sőt nagyobb erőbedobásra késztette őket. A Volán felnőttcsapatában eddig 15 szezont játszott végig. 468 mérkőzésen lépett pályára. 397 gól melett 326 gólpasszt vállalt, azaz nem kevesebb, mint 723 pont. Az OB 1 mellett az interligát és az EBEL-t is beszámítottuk.

Címei számosak. Az 1992/93-as szezonban az év juniorja lett, egy évre a felnőtt első osztályú bajnokság legjobb újonca. Többször volt a legjobb csatár és a legtechnikásabb játékos. Az év játékosa cím sem hiányzik, ezt három éve kapta meg.

A 2007/08-as magyar bajnokság alapszakaszában három találkozón lépett jégre. Három gólt lőtt, két gólpasszt adott. A rájátszásra már odafigyelt az Alba legjobb kerete. Kilenc meccsen nyolc gólt és tizenhárom asszisztot hozott össze Krisztián. Ocskay Gáborral közösen a rájátszás gólkirályai lettek, a pontkirályságot szólóban szerezte meg.

EBEL-beli mutatói (42 meccsen 20 gól és 17 gólpassz, 37 pont) alapján messze a legeredményesebb magyar játékos volt. Mögötte a legtöbb gólt Ocskay szerezte, 8-at. Húsz góljával az EBEL mezőnyében is előkelő helyen végzett. Összesítésben a 14. lett, az osztrákok, szlovének, magyarok játékosok között a 3., Kalt és Baumgartner mögött.

Nevelőedzői közül Ocskay Gábor nevét kérte kiemelni. Az Alba Volán szakosztály- igazgatója ezeket mondta egyik legjobb csatáráról: "Palkoviccsal különösen elfogult vagyok. Ötéves kora óta ismerem, édesanyja kolléganőm volt, így került hozzánk. Ügyes, tehetséges kisfiú volt, nagyon jó mozgáskoordinációval. Már a fiatalok között is a legjobbak közé tartozott. 25-26 év alatt edzésről is alig-alig hiányzott. Igazi példakép a fiatalok számára. Serdülőkorban látszott rajta, hogy felnőttként is kiemelkedő játékos lehet. Szerencsére nem maradt ígéret, beváltotta a reményeket. Ha 17-18 éves korában külföldre kerül, nagyon sokra vitte volna. Azt gondolom, így sem panaszkodhat."

Sikeres pályafutása során többször volt fent, mint lent, de ez utóbbi sem példa nélküli. "Legjelentősebb emlékem a nagy kanadai válogatott elleni mérkőzés, valamint a Svédország felett aratott győzelem. Legmélyebben 3-4 éve voltam, amikor térdsérülést szenvedtem. A porcműtét után nehéz volt újra formába lendülni."

Mióta játszik 24-es számú mezben, és miért? "A kezdetek óta. Amikor először számozott mezt kaptunk, tízéves lehettem. Akkor választottam, nem tudom megmagyarázni, miért. Aztán megmaradt. Végül is megtetszett. Talán Makarov is ezt viselte akkoriban."

Addig folytatja a pályafutását, ameddig egészsége engedi. "Van, aki 38-40 évesen is magas színvonalon játszik. Amikor néhány éve megműtöttek, és ráadásul ízületi problémák is jelentkeztek, azt hittem, megöregedtem. De ma már a egy csomó fiatalnak vannak ilyen gondjai. Szóval, ez nem korfüggő. Meg ezek amúgy sem zavarnak a játékban."

Legkomolyabb sérüléseként azt említi, amikor a válla kiugrott. "Bár ez igazából nem is sérülés, visszarakták. Keveset kellett kihagynom, szerencsés alkat vagyok."

Szerződése az Alba Volánnál lejárt. Nagy izgalomban tartják a vele kapcsolatos hírek a hokiközvéleményt. A HC Csíkszereda mesés ajánlatot tett, erről írtunk is annak idején. Azóta ez a vonal elhalni látszik, de jött helyette osztrák ajánlat. A Vienna Capitals és a Red Bull Salzburg csapatainak nevét maga a játékos is említette egy interjúban, mint olyan klubokét, amelyek csábították. Palkovics egy osztrák játékosmenedzserrel kötött szerződést. Olyasvalakivel, aki rengeteg hokis ügyeit intézi. Több mint félszáz EBEL-játékos szerepel portfóliójában, osztrák és szlovén válogatottak. Kalt, Koch, a Rodman testvérek, Ivo Jan. A Klagenfurthoz is ő hozta a kanadai játékosokat.

Palkovics egy nemrégiben megjelent nyilatkozatában jelezte, nála az Alba Volán prioritást élvez. Persze az érzelmiek mellett az anyagi szempontok is megfontolandóak. Krisztián szerint már nem kell sokáig várni a válaszra. "Május végéig eldől, hol folytatom."

Legkellemetlenebb ellenfele a pályán Szélig Viktor volt. Hosszas gondolkodás után jutott erre a fehérvári játékos. Ez azért is érdekes, mert Szélig sorozatunk egy korábbi részében éppen Palkovicsot jelölte meg. Az ide vezető linket legalul megtalálják.

Krisztián 2002-ben gondolt először az A csoportba jutásra, a dánok elleni meccs előtt, Székesfehérváron. Szapporóban a japánok elleni győzelem után érezte meg az esélyt. "Addig álomnak tűnt, utána már tudtuk, hogy ismét egy mérkőzés választ el minket a legjobbaktól. Miért ne sikerülhetne, gondoltam. Látszott a mérkőzésen is, hogy hittünk benne."

Énekes Lajos, a magyar válogatott és az Alba Volán edzője is elmondta véleményét: "Az idei volt élete legjobb szezonja. Megmutatta, világszinten is oda kell rá figyelni. Ha hatékonyan akarnak ellene védekezni, az EBEL- és az A csoportos csapatoknak is készülniük kell a játékából. Alapadottságai kiválóak. Ehhez jött, hogy idén kiváló fizikai munkát végzett. Fejlődött gyorsasága, lövőereje, kéztechnikája. A csoportos szintre jutott. Jó versenyzőtípus. Mindig nyugodt, mindig készül a meccsekre. Igazi profi. Remek EBEL-szezon áll mögötte, várható volt, hogy több klub fog versengeni érte. Bízom benne, hogy Magyarországon marad. Duója Ocskayval sokat jelent a Volán és a válogatott számára. Sokat segítenek egymásnak, remekül egészítik ki a másik játékát. Pályafutása három csúcséve következik. Ezzel együtt még ennél is több van benne."

Kercsó Árpád mesteredző is szívesen emlékezik arra a nyolc évre, amikor a korosztály válogatottjával foglalkozott: "Már az első tornán kitűnt az Ocskay-Palkovics páros játéka. A válogatott meghatározó tagja a kölyök (14 éven aluliak – F. K.) korosztálytól kezdődően a felnőttekig. Hihetetlen szorgalmas volt, soha semmiért nem kellett nógatnom. Egyet sajnálhatunk, hogy nem 21 éves korára érett be, mert akkor az NHL-ben köthetett volna ki. A korosztályokon belül mindvégig ugyanolyan játékot nyújtott, mint manapság. Bár voltak gyengébb időszakai, teljesítménye nem ingadozott túl sokat. A legjobb magyar játékosok egyike, ez egyértelmű."

A japán világbajnokság is nagyon jól sikerült számára, akár az egész szezon. Szapporóban gólkirály lett, a kanadai táblázaton Ladányi Balázs mögött a második. Öt mérkőzésen hat gólt szerzett, két gólpasszt adott. Az ellenfél kapuját 25-ször találta el, a legtöbbször a magyar csapatból. A vb legjobb csatára lett az IIHF, a magyar csapat legjobb játékosa az edzők szerint.

A jégkorongblog szavazásán olvasóink az év játékosának választották. A világ legjobb olvasótábora szintén az első helyre emelte Palkovicsot a világbajnokság legjobb játékosa voksolás alkalmával. A kupa átadásával még adósak vagyunk, reményeink szerint legfeljebb június 6-ig.

A sorozatunkban eddig bemutatott játékosok:

23 – Fekete Dániel
9 – Benk András
20 – Holéczy Roger
7 - Ennaffati Omar
5 – Szélig Viktor

26 komment

Címkék: magyarország vb válogatott palkovics

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez az ember egy igazi sportolo mindenkinek peldakepe lehet
Grat Palkó! Jól emlékszem, hogy egyszer felmerült a neve valamelyik cseh élvonalbeli csapatnál? Talán próbajátékra is sor került.
sajnalni fogom ha elmegy a volantol de egy EBEL rajtszas vagy netalan donto sok fejlodesi lehetoseget es jatektapasztalatot jelentene neki es ha elemegy csak gratulalni lehet neki mert azt jelenti hogy tovabb eggyel fenneb lepet ami a valogatottnak is hasznos sok sikert Krisztian
Kedves qx92!Azért azt se zárjuk ki, hogy ha maradna Székesfehérváron akkor Ted Sator vezetésével is bekerülhetnének a rájátszásba.
Ezek a srácok rengeteget tanultak és az utolsó mérkőzéseken már nem sok külömbség volt a többi EBEL csapathoz képest.Egy erős felkészüléssel , jó szakmai háttérrel, motivált fiatalokkal és egy sornyi minőségi légióssal a tapasztalt játékosok sokáig repíthetik az EBEL-ben a csapatot.
Hokikori!
Isten szóljon belőled!
Én most pozitívan nézem a jövőt.
Ha tényleg bírunk egy normális légiós sort szerződtetni, akkor nem lehet gond.
Mindez akkor igaz, ha itt tudjuk marasztalni az első sort.
Ja és kell egy jó kapus is!
Nekem mindkét "régi" mez tetszik! De nagyon! Mivel történelmet írtak vele. :)
Palko egyéni érdeke azt kívánná kerüljön legalább Salzburg vagy Vienna szintű csapatba, esetleg a még erősebb svájci vagy német ligába, megérdemelné. Nagyszerű játékos, az ukránoknak lőtt gólja sokáig felejthetetlen lesz!!
Viszont a Volánnak nagy veszteséget jelentene ha elmenne, nehéz lenne őt pótolni.
egyetertek solaryssal. Ketelu a dolog azt is kivanom h elszerzodjon, azt is, hogy ne. De szerintem nem donthet nagyon rosszul.
Én személy szerint nagyon értékelném, ha végre jönne egy izmos szponzor, akivel tényleg meg lehetne tartani az első sort, Palkóval az élen, és néhány remek légióssal hiszem azt, hogy nem biztos, hogy előrelépés lenne neki a Caps vagy a Salzburg. (megfelelő médiaháttérrel és tévés meccsekkel egy egész ország állna a Volán mögött az EBELben, és ezt semelyik másik ott szereplő csapat nem tudja felmutatni(csak azt nézd, hogy egy hazai csapat, és ne azt, hogy itthon kinek szurkolsz)) Egy remek edzőnk már van. Egy kis odafigyeléssel és rengeteg munkával itt is megteremthető az a fajta háttér, ami kint van. Persze utóbbihoz értelemszerűen rengeteg pénz kell:további jégfelület a gyakorláshoz, speciális edzések, felszerelések, és talán egy két szakember is pluszban: egy kíváló erőnléti edző, egy csapatpszichológus.... aki csak azért kellene, hogy egyenlő erőknél mi jöjjünk ki jobban a csatákból, hogy a kőkemény edzésmunka gyümölcse a meccseken érjen be.....
Én meg nem bánom a vérfrissítést, láthattuk, hogy a friss légiósoknak is milyen jót tett. A Kisstadionban volt szerencsém válbaveregetni, mintha egy fából faragott emberi testet ütögettem volna :-)
Látta valaki már elesni Palkót?
Én nagyon remélem, hogy nem megy el másik EBEL-es csapathoz. A Volán csak anyagiakban nem tudja felvenni velük a versenyt, minden másba megvan a fejlődés lehetősége. Ugyanúgy osztrák liga, jó edző, ugyanannyi meccs. És én láttam már Ocskay nélkül játszani, sokkal haloványabb volt. 25, egy sorban eltöltött év nem múlik el nyomtalanul... A tehetsége és játéktudása kimagasló, ez nem vitás, de kérdés, mire képes Ocskay nélkül. Jó társak nélkül senkinek a kvalitásai nem jönnek ki
En nem akarok senkit meg serteni se ocskay se a volanosokat tehat egyaltalan senkit de :
1 ha a Volan adja az Isten be is kerul az EBEL rajatszasba akkor sem fogja azt a jatekerot kepviselni mint a Salzburg vagy a Caps szerintem ez igy realis meg el kell teljen egy par ev amig a sogorek szintjere jutunk szerintem.
2 Az hogy Ocskayval egy sorban hokizik nagyon regota ez rengeteget szamit en sajat magamon tapasztalatam de ez nem minden mashol is talalhat olyan kiemelkedo sved osztrak orosz vagy barmilyen jatekost akivel tud jatszani akivel meg ertik egymast a jegen ez nem fugg feltetlenul attol hogy hany eve jatszanak egyutt
Remelem senkit nem szertettem meg
Tisztelette Qx
Ez szerintem is így van, viszont erre nem csak mi jöttünk rá :)

Lehet, hogy van több olyan EBEL-es csapat, akik egyszerre akarják leigazolni Ocskayt és Palkót. Úgy viszont lehet, hogy könnyebben mennének légióskodni.
Rúgja meg a macska, de 1999, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 az nyolc bajnoki cím, nem? :)
Inferno szerintem is ugy nyerne a legtobbet a magyar valogatott es ezen keresztul a magyar jegkorong sport ha a tovabiakban is egyutt jatszhatnanak egy erosebb jobb bajnoksagban
az biztos,hogy egy Palkovics szintü légios sokkal többe kerülne a volánnak ezért valoszinö öt probálják meg megtartani.
Például egy Intranuovo és egy Fox mellett azért azt hiszem elég sokat tudna nyújtani, őt is feldobná egy új környezet, nem lehet kényszeríteni arra, hogy belefásuljon az örök székesfehérvári teher cipelő szerepbe, aránylag kis fizetésért. Egyszerűen megérdemli a nemzetközi színvonalat és fizetést...Az ő karrierjét nézzük, ne a saját, honi érdekeinket.
A világ legjobb olvasótáborából egy drukker....
nemrég hallottam hogy Torma Gábor aki most a REAC világverő alakulatában focizik, majdnem jégkorongozó lett, Kercsó fedezte fel őt még korcsolyával a lábán, de ő mégis később a stoplis cipőt választotta:D
igen, igen!
Június 6-án a SYMA csarnokban leszenk a srácok :) én már alig várom, hogy ismét találkozhassak velük!
üdv.
azt el tudjátok képzelni hogy az IKREK Fehérváron idegenben játszanának, s verik a gólókat?!??
én nem.
üdv :)
erdekes latvany lenne a fehervari szurkoloknak az biztos :)
szatyis:

jegkorong.blog.hu/2008/05/03/mi_a_jelszo_eljen_kercso

"...Emlékszem jól, hogy Torma Gábort is kiválasztottam, de focizni akart...."
Nem megy sehova! Minden évben eljátsza ezt,ide köti minden,biztos maradni fog! Nyugi!
Sztem is max akkor fog lelepni, ha az osztrak bajnoksagnal erösebb ligaban jatszhat. Szoval, ha "csak" a Becs es Salzburg csabitotta eddig, akkor valszeg marad! Palko, a legnagyobb kiraly, a legnagyobb kiraly...
A legjobbakat kívánom Krisztiánnak ami tudom, hogy nem feltétlen Székesfehérvár, de nagyon remélem marad nálunk, mer ha Ő is elmegy a Volánnak szinte befellegzett!
süti beállítások módosítása