HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

5 – Szélig Viktor

2008.05.09. 12:21 F. Kapus

A hősöket ünnepelni kell. Nem egy-két óráig, nem egy-két napig. Ehhez tartjuk magunkat. Hosszú sorozat keretében, egyesével mutatjuk be őket kedves olvasóinknak. A sorrend tetszőleges, a címben a játékos neve előtt a vb-n viselt mezszám szerepel

1975-ös születésűként Szélig Viktor az első nagy újvárosi generáció egyik oszlopa. Tagja volt az 1996-ban fennállása első bajnoki címét nyerő csapatnak. Onnantól kezdve kétévente nyertek bajnokságot, összesen négyszer. Nagyon fiatalon válogatott lett, 18 évesen felnőtt világbajnokságon is bemutatkozott a Szapporo után már 186-szoros válogatott védő.

Többször volt az év legjobb védője Magyarországon, 2007-ben az év játékosa díjat is átvehette a szövetségtől. Dunaújvárosi nevelésként evidens, hogy Kercsó Árpádnak köszöni a legtöbbet. "Pályafutásom kezdetétől a felnőtt bajnoki címig úgy tekintettem rá, mintha az édesapám lenne. Ez azzal is együtt járt, hogy mindig gyerekként kezelt. Viszonyunk is ilyen maradt." Mint Viktor elmondta, minden eddigi edzőjének köszönhet valamit, de név szerint csak Kercsót kívánta külön megnevezni.

Kercsó Árpád, a jelenleg Zalaegerszegen dolgozó tréner is szívesen beszél Viktorról: "Fékezni, koszorúzni a gyerekek többsége megtanul egy-két év alatt. Szélig Viktor Szanyi Lacival volt bekkpárban. Mindig azon nevettünk, hogy jól kiegészítik egymást, egyikőjük balra, másikójuk jobbra tud kanyarodni. Komolyra fordítva a szót, már kisgyermekként nagyon jó alany volt. Céltudatos, megbízható srác. Lázadó tini, nagy hajú, de a jégen soha nem volt probléma. Emlékszem, egyszer megmentettem az apja haragjától. Tán 16 éves lehetett, amikor tetoválást csináltatott a lábára. Az öreg Szélig ki akarta tagadni, én beszéltem le. Mára fantasztikus védővé vált."

2006 nyarán, húszéves dunaújvárosi pályafutás után távozott a francia Brianconhoz. A Dab.extra.hu honlapján emlékezik a klubnál eltöltött időszakra. Franciaországban komoly a bajnokság, A csoportos színvonalú. Széliggel elégedett mind a szakvezetés, mind a szurkolók. Csakúgy, mint a magyar trió másik két tagjával, Ladányival és Vas Mártonnal.

A jó kameraállásnak köszönhetően sokáig emlékezetes marad a világbajnoki feljutást ünneplő Szélig-mozdulat. A játékosok ezerrel koriztak Szuper Levente irányába, Szélig is ezt tette, kesztyűjét széles mozdulattal elrepítette, majd a kapu mellett hatalmasat esett. Éppen a kapu mögötti kamera előtt. "Ez van, mindenki cikiz, de sebaj. A nagy lendülettől vágódtam el. Ilyen a jég, mindenki eleshet rajta, és minden játékosnak van valami ehhez hasonló momentuma" – mesélte.

Öt másodperccel az ukránok elleni mérkőzés lefújása előtt hitte el, hogy sikerülhet nagy álmunk, a legjobbak közé jutni. "Jól használtuk ki a lehetőségeinket, 2002 után másodszor fordult elő a történelemben, hogy esélyesek voltunk a feljutásra."

Nem emlékszik olyan ellenfélre, akivel kifejezetten rossz volt találkoznia a jégen, mert kemény, netán alattomos volt. De a kérdésre megemlítette Palkovics Krisztián nevét. "Ő egyszer nagyon átrázott, ha jól emlékszem, egy fehérvári Alba–Dunaferr meccsen. Egy mozdulatsorával úgy átvert, hogy nagyon szégyelltem magam. Szerencsére Szapporóban láthattam, hogy a japánok és az ukránok is sorra ették meg trükkjeit. Így nem is annyira ciki a történet."

A sérülések elkerülik. "Szerencsére semmi komolyabb bajom nem volt, a kicsiket meg átvészeltem." Emlékezetes, hogy egy korong eltalálta az orrát az ukránok elleni mérkőzés vége előtt. "Nem történt nagy baj, maradt a helyén. Kemény fából faragták. Eddig még soha nem tört el, remélem, megtartja jó szokását."

Pályafutása legemlékezetesebb pillanata a világbajnokságig az első dunaújvárosi bajnoki címe volt, 1996-ban. Ehhez hasonlítható élményt jelentett legutóbb francia klubcsapata, a Briancon bajnoki döntője. Bár jól sikerült ez az év, a csapat mégsem elégedett teljesen, egy címet meg akartak szerezni a háromból: bajnokság, kupa, ligakupa. Jövőre erősebb csapatot szeretnének.

Lelkileg a legmélyebben 2006-ban állt. A Dunaferr kiszállásával a csapat helyzete megingott. Azon a nyáron úgy tűnt, a polgári dolgok fontosabb szerepet fognak betölteni életében, mint a jégkorong, és a hoki megmarad munka melletti hobbinak. A francia ajánlat a legjobbkor érkezett, akkor már alig látott fényt az alagút végén.

A jövőről a ezeket mondta: "Nyugodt szakasz következik. Újabb két évet írtam alá a Brianconhoz. Jól érezzük ott magunkat." És mi lesz két év múlva? "Pályafutásom végét még nem terveztem meg. Az biztos, hogy még legalább két évet játszom. De inkább többet, mert ebben a szezonban ismét nagyon élveztem a hokit." A játékos-pályafutás után megmarad a sportágban, vagy jogászként dolgozik? "Lehet, hogy egyik, lehet, hogy másik, lehet, hogy mindkettő. Most elképzelhető, hogy maradok a jégkorong közelében. Szívesen foglalkoznék a kicsik nevelésével. Persze ehhez edzői képesítést kell szereznem. Az a helyzet, hogy eddig is, de most aztán végképp nagyon sokat kaptam ettől a sportágtól. Egyszer, ha eljön az ideje, majd szívesen adnék én is."

2004-ben Pécsett megszerezte a jogi doktori címet. A jogász folyamatosan tanul, tervezi a szakvizsgát is, de ebben az évben a vb és az azt követő ünnepléssorozat miatt már nem lesz rá módja.

Énekes Lajos, a válogatott edzője igen jó véleménnyel van Széligről mint játékosról és Széligről mint emberről: "Meghatározó alakja a válogatottnak, régóta vezető szerepet tölt be. Személyisége is erre predesztinálja. Rutinos, jó kezű, biztos pont a védelemben. Nagy előnye kreativitása, több emberrel tud együtt játszani. Ez nagyon szerencsés és hasznos, szükség van játékosokra, akik képesek váltani, ha kell, akár mérkőzés közben is. Ezzel együtt az A csoportos mérkőzéseket látva jövőre nagyon nehéz dolga lesz. Nemcsak neki, az egész védelemnek. Az ő feladatuk lesz a legkeményebb. Hihetetlen az A csoport tempója, védőink lassabbak ennél. Alapfeladatukon kívül is sok teendőjük van, korongszerzés, támadásépítés. Viktor kulturált játékos, képes keményen hokizni, de érzi ennek határát. Okos, fejben nagyon ott van a mérkőzésen. Szimpatikus ember, akinek már csak a csapatépítés szempontjából is a válogatottban a helye."

A vb öt meccsén egy gólpasszt adott, kapott tíz perc kisbüntetést, négyszer találta el a kaput, pluszmínusz mutatója +2.

A sorozatunkban eddig bemutatott játékosok:

23 – Fekete Dániel
9 – Benk András
20 – Holéczy Roger
7 - Ennaffati Omar

10 komment

Címkék: magyarország vb válogatott szélig

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az első "Kercsó generáció"-tagja,igazi sportember,intelligens,szerény,-méltán lehet példaképe a jövő hokisainak.Szép volt Vitya...
átkonvertáltam aviba a dvdket, hogy ráférjen 1 lemezre, ha valakinek sok az 5
www.mininova.org/tor/1393175
Viktor igazi csapatember, nagyon jó hátvéd. A humora is jó, s egy ideig őrizheti a csapattól kapott zsiráfot is.
és vki seedelné is légyszi?:S
amúgy tényleg baromi jó bekk
Volt szerencsém gratulálni neki szerdán a zsiráfhoz :-)

Hülyeséget félretéve: valóban jó játékos aki szintén megérdemelte már az A csoportot!
Szélig igazi sportember és mindig is nemes ellenfél volt. Tíz, tizenkét éve még nem volt ennyire higgadt a jégen, de ebben is sokat fejlődött.

Azért nem állom meg, hogy ne linkeljem be 2001-es döntről, amikor a Volánból Rybovic eléggé megszivatta. Sose fogom elfelejteni, a kapu mögött álltam és nem hittem a szememnek: oda-vissza megpörgette, majd kötényben adott gólpasszt.

youtube.com/watch?v=GMNS3dlaRCU
én viszont arra emlékszem, hogy 2004-ben a norvégoknak kétszer is (egyszer a vb-n, egyszer az olimpiai selejtezőn) a félpályáról ütött gólt, persze a kapus hathatós közreműködésével.
Az egyik legjobb védőnk!! kemény,jó nincs vele gond! Régen sokat szidtuk,tojással is megdobáltuk 1998-as dötő után! Remélem már nem haragszik érte!
süti beállítások módosítása