HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A tizenegyedik napon is túl vagyunk

2008.05.13. 14:54 D. Gromov

A középdöntő immár történelem, a múlt elmúlt, ideje szusszanni egyet a szünnapon, megvonni a világbajnokság eddig lezajlott meccseinek mérlegét, előretekinteni kissé.

Tudjuk, az A csoportos küzdelmek igazán az egyenes kieséses szakaszban válnak élessé, ezzel együtt is láthattunk már néhány egészen remek csatát. Nekünk mindenekelőtt Kanada és az Egyesült Államok egymásnak feszülése tetszett.

Kanada a rendezvény legerősebb csapata, a start előtt is fő esélyesnek sejtettük, párban Oroszországgal. Most úgy gondoljuk, Heatleyék felkészültebbek, mint Ovecskinék, utóbbiak sarkában viszont szorosan ott loholnak a svédek, a csehek és a finnek, sőt talán az amerikaiak is. A kanadaiak erejükkel és megingathatatlanságukkal tűnnek ki, jók támadásban, kiválóak védekezésben, nem vesztettek még pontot. Akadtak szoros mérkőzéseik, az Egyesült Államok csapata megszorította őket, a fiatal amerikai csatárok fürgébbek és invenciózusabbak voltak, pontot érdemeltek, de a rutin diadalra vezette a hazaiakat. Nem kérdés, hogy Norvégián túllépni nem jelenthet számukra gondot, utána a cseh–svéd párharc győztesével elődöntőzhetnek, annak a mérkőzésnek az eredményére nem tennénk fel nagyobb összeget.

Az oroszok minden évben győzelmi esélyekkel vágnak neki a sorozatnak, aztán sosem nyernek, legalábbis 1993 óta. Érdekes, hogy tavaly nekik állt a zászló, aztán a finnek elgáncsolták őket két lépéssel a cél előtt. Most összeszedettebbek, mint Moszkvában, csapatabbak, mégis kevésbé favoritok, pusztán azért, mert a kanadaiak náluk is többet léptek előre. Svájcot muszáj elkapniuk másodszor is. Utána viszont lehet, hogy ismét a finnekkel kerülnek össze a négy között. Nem lesz könnyű.

A harmadik helyre most éppen a finneket soroljuk. Hihetetlenül okosan védekeznek, de az Egyesült Államok ellen az utolsó harmadban bebizonyították, hogy elöl is képesek szellemesen és technikásan jégkorongozni. A nagy nevek szinte mind Halifaxban vannak már, ennél sokkal jobb válogatottat nem nagyon tudtak volna összeállítani. Más kérdés, az elődöntőt még messze nem vehetik biztosra.

Útjukban áll ugyanis az Egyesült Államok válogatottja. Amely a torna legkellemesebb meglepetését okozta. Furcsának tűnhet, ami mondunk, de mintha az amerikaiak művelnék a legeurópaibb jégkorongot. Gyorsak, sokat és ügyesen passzolnak, nem csak annyiból áll a tudományuk, hogy beütik a korongot a támadóharmadba, aztán robognak utána. Különösen igazságtalan körülmények között veszítették el a finn meccset, majd a fejüket is. Nem tudni, mi sül ki abból, hogy annak a háborúnak a visszavágóját alig néhány nap után már megrendezik. Lehet, hogy újabb harc, lehet, hogy nemes bosszú, lehet, hogy a rutin sima diadala.

Visszavágásra fenik a fogukat a csehek is. A közép-európaiak sem mennek a szomszédba egy kis huncutságért, de amit a kőkemény svédek csinálnak, az még nekik is sok volt. Nem kérdés, ez a két gárda abszolút egyenlő erőket képvisel, nüanszok dönthetnek találkozójukon. Mondjuk a hatgólos Elias. Vagy a zseniális Lundqvist kapus.

A svájciaknak és a norvégoknak minden bizonnyal már csak egy mérkőzésük van a vb-n. Svájc nagyszerűen szerepelt, a nagyok közül elkapta Svédországot, a kicsik közül nem hozta zavarba senki, lassan nem kérdés, a legjobb nyolcban a helyük, állandó jelleggel. Norvégia messze-messze erőn felül teljesített, amit elsősorban a németeknek köszönhet. Ha a germánok nem győzik le előbb Szlovákiát, majd Lettországot, nem sokra jutottak volna. Persze Németországot meg ők iktatták ki, úgyhogy helyük megérdemelt. Ráadásul a finnektől is elvettek egy pontot, ez is szép dolog.

Röviden az alsóbb régiókról. A fehéroroszokkal hosszabb távon muszáj számolni. Utánpótlásuk kitűnő, a jégkorong fejlesztését állami programok segítik a hokirajongó diktátor jóvoltából, a szovjet iskola hatása nem enyészett el, legjobbjaik az NHL-ben pallérozódnak, van pénzük klasszis edzőkre, szövetségi kapitányra. Minden sanszuk megvan, hogy a Big Sevent Big Eightté szélesítsék középtávon. Vagy Big Nine-ná, hogy Svájcról se feledkezzünk meg.

Abban nem hiszünk, hogy Szlovákia kikopik a legjobbak közül. Igaz, hogy a kiesés ellen kellett küzdeniük, igaz, hogy Szlovéniát másodjára csak büntetőkkel verték meg, igaz, hogy szakíróik panaszkodnak utánpótlásuk miatt, de akkor is biztosak vagyunk benne, hogy rendezni fogják soraikat. Láttuk a helyszínen a Kosice–Slovan bajnoki döntő egyik mérkőzését. Ahol ilyen színvonalon játsszák ezt a sportot, ott nem lesz összeomlás. Meglehet, már az idén is jobban tették volna, ha a hazai játékosokból válogatnak, akik legalább motivációnak nem lettek volna híján.

A maradékból Németország emelkedik ki még, nekik bármikor összejöhet egy-két siker, ahogy a szlovákok ellen össze is jött, viszont ha úgy adódik, a legrosszabbkor csúszik be a hirtelen kudarc. A norvégokkal így jártak, ez megpecsételte a sorsukat. A lettek már tavaly sem voltak a topon, idén ugyan bekerültek a középdöntőbe, de bután elbuktak az utolsó pillanatban. Figyelmeztető jelek ezek, a néhány évvel ezelőtti felívelés megtört. A dánokat a 2002-es feljutás óta igazán nem legyintette meg a kiesés szele, ez elég dicséretnek. A franciák bent maradtak, kedvezett nekik a lebonyolítás megkavart rendje.

Szlovénia és Olaszország kiesett. Nagyon meghökkennénk, ha Szlovénia nem liftezne vissza jövőre kapásból. Az olaszok sikerét jósolni ellenben óvakodnánk.

Azt még nem állapíthatjuk meg határozottan, mennyire jobb/rosszabb ez a vb, mint a korábbiak, hiszen a java most jön. Új klasszisokkal egyelőre nem találkoztunk, az ismert nevek viszik a prímet. Bár az amerikaiakat érdemes szóba hozni itt, Kane-tól Kesselig, Browntól O'Sullivanig. A többit meglátjuk.

Egy megjegyzés a végére. Nem tetszik nekünk a játékvezetés koncepciója. Sokat fújnak, sokszor rosszkor. Ennek az lenne az értelme, hogy védjék a játékosokat, pláne a csatárokat. Ám így is rengeteg a sérülés, talán több, mint máskor, bár nem számoltunk utána. Nem mi fogjuk eldönteni, hogyan bíráskodjanak ezentúl, de annyit mondhatunk: mindenkinek jobb lenne, ha folyamatos játékot élvezhetnénk, ahol a csapatok és az egyének teljesítménye dönt, és nem a külső körülmények. Innen folytatjuk.

A negyeddöntők menetrendje
(k-európai idő szerint)

május 14. 19:00: Csehország–Svédország (Sport 2, élő)
május 14. 21:30: Norvégia–Kanada (Sport 2, felvételről, 23:15-től)
május 15. 01:15: Oroszország–Svájc (Sport 1, élő)
május 15. 01:15: Egyesült Államok–Finnország (Sport 2, élő)

8 komment

Címkék: vb a csoport

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bocs, valszeg már volt róla szó, de akkor Morozov most hazament vagy tud még játszani?
Valszeg fog még játszani, ő már a következő meccsen szeretne.
Morozovnak enyhe agyrázkódása van, játszani szeretne a negyeddöntőben.

Murray szerint vicc, hogy kiállították, pláne vicc, hogy eltiltották.

Murray egy utolsó gazember:
www.championat.ru/hockey/news-109238.html

Az okos finn védekezésről csak annyit hogy a téli olimpián 7 meccsen nem kaptak annyi gól mint most a kanadaiaktól! SZÉGYEN! Követelem vissza Erkka Westerlund-ot!!!
Köszi az infót! Murray-(e?)n én nem lepődök meg, ezek ezt élvezik, sose felejtem Ruutu arcát mikor kivégezte Jagr-t...
Ubiquitin-nek teljesen igaza van. Katasztrófa volt, amit a finn védelem mutatott a tegnapi napon (Kanada ellen). Így volt már a korábbi meccsükön is. Három emberhátrányos gól egy meccsen és szégyenletes tamadó-beengedések a kapu elé nem ad okot az "okosan védekeznek" titulusra.
"Új klasszukusok"? A finn csapatban figyeljétek a kis- Koivu -t (Mika Koivu, 9) és Philström Aki-t (38); Selänne meg nem hozza azt a formát, amit várnak tőle.
hmmm...édes kín...mindenki azért is szoríthat a kedvenc csapatának mert a világbajnok a mi csoportunk fog jövőre kerülni:-P
Én személy szerint az oroszoknak szurkolok (megérdemelnék már, plusz Ovi-t én nagyon nagy játékosnak tartom), ha összejön nekik azért fogok szorítani hogy az érintett csapatok NHL-ben ne jussanak be play off-ba és lássam Szupert Ovi lövéseit védeni, vagy hogy Ocskay meghúzza a cselét Nabukov ellen:-P Ráadásul élőben TÉTMECCSEN.:-D Ó ha egy szurkolói álom valóra válik....
ComLo!
Tévedsz,nem a feltétlenül a világbajnok,hanem a világranglista-vezető fog a mi csoportunkba kerülni.Aki persze lehet,hogy ugyanaz lesz.
süti beállítások módosítása