HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Válogatott svéd az Alba Volánban

2009.08.03. 10:46 F. Kapus

Az Alba Volán 19 három védő és egy center légióst keres a jövő évi feladatokra. Egyelőre a probléma felét megoldották, leigazolták a svéd válogatottban is megfordult Oscar Ackerströmöt és a finn Juha Alent. Andreas Byström azonban távozott, így eldőlt, hogy az előző évi külföldiek közül senki sem maradt Székesfehérváron.

Ackerström a 37. évében jár, nagyon rutinos bekk. A Hannover Scorpionstól érkezik, (érdekesség, hogy Szuper Levente éppen ehhez a német csapathoz távozott). Nyolcszáz élvonalbeli mérkőzést vívott Európa legjobb bajnokságaiban, 2003-ban svéd bajnok lett a Frölundával, rá egy évre a nemzeti szelekcióban is szerepelt. Egy évvel ezelőtt a pozsonyi HC Slovannál járt próbajátékon, amely kifejezetten a Bajnokok Ligájára kívánta leigazolni. Ebből végül nem lett semmi, a Slovan honlapján azt írták, elsősorban a gyorsaság hiánya miatt. Ami a BL-ben kevés, az az EBEL-ben bőven elég lehet, annál is inkább, mert Ackerström a szlovák kaland után visszatért a Frölundához, majd a DEL élcsapatához távozott, ahol remek szezont zárt.

Mellette Juha Alen képviselheti a lendületességet. Az Anaheim által 2003-ban a harmadik körben draftolt hátvéd a svéd másodosztályból érkezik. Korábban majd 150 meccset játszott a finn élvonalban, de egy évig az AHL-ben is szerepelt. 27 évesen, pályafutása legjobb időszakában érkezik az Alba Volán 19-hez. A finn edző, Jarmo Tolvanen szombaton megérkezett, és vasárnap meg is tartotta az első játékosértekezletet. A csapat hétfőtől két hétig Dunaújvárosba jár edzőtáborba, mert az Ifj. Ocskay Gábor Csarnokban csak augusztus 16-17-étől lesz jég a felújítás miatt. A programban két óra jeges edzés szerepel, emellett konditeremben erősítenek a Volán játékosai.

Ocskay Gábor szakosztály-igazgató a blogunknak elmondta, a légiósok közül a héten mindenki megérkezik, szerdán a svéd védő, csütörtökön Mihály Árpád, a hét végén a finn kapus, Tommi Satosaari, valamint Juha Alen. A külföldi centert továbbra is keresik, de a harmadik légiós védő helyét egyelőre nem töltik be (Byström a svéd harmadosztályú KB 65-ben folytatja pályafutását), várnak az edzőtábor tapasztalataira.

Kóger Dániel és Palkovics Krisztián továbbra sem írta alá szerződését,  a klubvezér azt mondja, "ez nem jelent semmit, mindketten a csapattal készülnek". Sok olyan játékos is részt vesz Tolvanen edzésein, akik jövő évi szerződésükért vagy az EBEL-kerettagságért küzdenek. A saját nevelésű Balogh Bálint és Hajós Roland, a Red Bull Salzburgtól visszatérő Hetényi Péter és Kiss Dávid és a felnőtt válogatott Fodor Szabolcs is ide sorolható. Sorsuk szeptember első hetében dől el. A HC Csíkszeredától érkező Flinta Botond helyzete más. Mivel ő román állampolgár, ezért négypontos játékosnak számít, és a játékoskeret korlátozott létszámába (a hazai U20-asokon kívül legfeljebb 22 játékos nevezhető 60 pont értékben, szezon közben maximum három cserére van mód) is figyelembe kell venni. Ezért kimagaslóan kell teljesítenie ahhoz, hogy ne Észak-Európából érkezzen a harmadik külföldi bekk a csapathoz.

A keret egyelőre tehát bő, mindenképpen szűkíteni kell, 5-6 sorral nem lehet edzeni a szezon során. "Amikor vasárnap beléptem az öltözőbe, olyan érzésem volt, mintha egy ificsapatnál járnék – mesélte Ocskay Gábor. – Nagy örömömre szolgál, hogy sok a fiatal játékosunk, akiknek az EBEL-szereplés sokat lendíthet pályafutásukon. Ahogy számolom, ha egy öregek-fiatalok focimeccset rendeznénk, Sofron István a maga 21 évével lassan az öregek közé kerülhetne. A fiataloknak még meg kell küzdeniük a helyükért, közülük többen először a juniorbajnokságban jutnak szóhoz. És azt is el kell dönteniük, vállalják-e a harcot a csapatba kerülésért, vagy elmennek egy másik OB I.-es csapathoz játszani."

A héten szakosztály-értekezletet tartanak, akkor tárgyalják át a vezetők a jegy- és bérletárakat, amiről a közönség a jövő heti sajtótájékoztatón értesülhet. Az ígéretek szerint a bérletek legkésőbb az ifj. Ocskay Gábor-emléktorna időpontjáig elkészülnek.

42 komment

Címkék: alba volán ocskay alen ackerström

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megirna valaki a jatekosok pontozasat az Ebelben? Koszonom
Azért ez a két statisztika több, mint meggyőzőnek tűnik. Remélem valamelyikük személyében újra lesz nálunk egy Buril szintű bekk. Persze az sem baj, ha mindketten hozzák ezt a szintet. :))
Mostmár nagyon várom a szezon kezdetét,szerintem jok lesznek ezek a srácok a védelembe.
Kapusposzt is megoldva,kezdödhet a bajnokság.
Valahogy eltelik ez a nyár,aztán hajrá...
Istenem, ha a #19-es is velünk lehetne, akkor nagyon jó lenne ez a csapat. Én még az első sorunkat nem látom, nehogy az legyen mint a válogatottnál, hogy csak a Godóék fognak gólt lőni.
Reméljük Flinta Botond jol fog játszani és bekerül a csapatba. Jó játékos ...
Kár, hogy Flinta nem játszhat a juniorok között, mert így megszerezhetné a magyar állampolgárságot, aztán nem lenne ilyen gond, hog yromán állampolgár. Esetleg én még azt a verziót is elképzelhetőnke tartanám, hogy a Volán leigazolja és kölcsönadná más magyar csapatnak, amennyiben szükség lenne valahol rá.
Azért Balogh Bálintról már ne írjuk azt, hogy saját nevelésű. Ott voltam az első jeges edzésén, és nem egyszer én vittem haza edzésről, főleg azért, mert a fiammal jár egy osztályba, a környéken lakik és a családjával nagyon jó kapcsolatban vagyok immár 10 éve. Köszönöm
@Tillasz: jogos észrevétel, izzadjak egész éven át ilyen kánikulában, ha még egyszer azt állítom róla, hogy fehérvári nevelés
Hajrá! Hajrá! Azért a Byströmnek nyilván "nagy előrelépés" lesz a svéd 3. osztály, de ő tudja. Én sajnálom, hogy nem maradt.
@ifjvit: Byströmöt én is sajnálom, hogy elment, de hát ez van:S

Remélem ők ketten jó igazolások lesznek! A statisztikájuk nagyon jónak tűnik. Reméljük itt is hasonlóan jól fognak játszani.

Hajrá Volán!
+/- mutatók azért nekem hiányoznak, illetve az is, hányadik soros játékosok voltak legutóbb csapataikban (sok illúzióm nincs nyilván, de nem mindegy a jégidő)
És a Galvins által tanácsolt lett srácról van valami infó?
Reméljük komoly erősítést jelentenek majd mindketten.

Üdv A CSAPATban.


Nem gyenge az Olimpija új kapusa sem:

eliteprospects.com/player.php?player=12240
@cuceró: Jók a mutató, de egy kapus még nem váltja meg a világot, mivel mezőnyben sokat gyengültek. Remélem sokkal jobbak leszünk náluk, mert mi szerintem lényegesen erősödünk.
@Borsy: sajnos gyengébbek leszünk mint az elöző szezonba...
Istenem micsoda csapat lehetne ha egy 19#-el többen lehetnének!Nagyon várom már a 14.-ét,remélem játszik "mindenki"
HAJRÁ FIÚK!!! már úgy kiabálnám.....
@Borsy: Légyszí magyarázd már meg, hogy miért gyengült az Olimpija!
aki maradt a frontemberek közül: Yarema,Mitchell, ezen kívül a keretben van Banham (aki sztem az EBEL egyik legjobb támadója), és komoly tapasztalattal bíró kapust igazoltak. Majdhogynem náluk játszik az Ebelben a legtöbb ex-NHL-es.
Hazaigazolt az egyik sztárjuk Jan Ivo és még tárgyalásban állnak pár fiatal tehetséges játékossal. Ez nálam elég ütős keret.

Volán részről pedig bravúr lesz/lenne a 8.-ba kerülés, mert a többi Ebel csapat se vakarta a seggét a szezonkezdetig, továbbá Ladányi szintű játékosokkal meg tucatszám találkoztunk már az elmúlt 2 évben is... A Medvescakról már nem is beszélnék, azok szinte minden nap bejelentik hogy, leigazoltak vmi ászt állítólag Volán szintű büdzséből... Szóval jó kis bajnokság lesz ez, de sztem ne szálljunk el magunktól, mert qrva nagy égés lehet belőle.
@mike80: Ne szálljunk el, de remélem meglesz a legjobb 8. Hajrá Volán!
@Scofi: ha Csicsóra gondolsz, akkor valóban... de amúgy azért ez egy "ütős" csapat lesz! Merek nagyot álmodni... Alapszakasz 7. :)
@cuceró: Az Olimpija hogy mindig ki tud fogni ilyen kapusokat... Úgy tudom ,amikor az Atlanta bekerült az NHL-be, akkor került át a Wingstől.Minimum Westlund szintű lesz kb. szerintem. Az Omszkban is volt egy-két komoly szezonja.Most már a kapus is ex-NHL-es, és nem 1-2 meccset védett ott sem.
Nem tudom ki mire számított, de engem ez pozitív meglepetésként ért! Komoly erősítésnek tűnik a két rutinos védő. Jó bajnokságokban is bizonyítottak már!

Ennek ellenére Byströmöt sajnálom, ő szeretett itt lenni!

Várom már az őszt nagyon!
@Scofi: erre azért ne vegyél mérget...
@F. Kapus:
Áh, csak tudod, amikor az ember már öregszik, és elveszíti azokat, akikkel kezdte, kissé morózussá válik.:-( És eszébe jut, Ő lesz-e a következő?
Amúgy a Fradi honlapon Hortay neve is rosszul van......
RIP Balogh, Hortay faterok...
@Tillasz: átolvastam, amit írtam, félreérthető lett, eszem ágában nem volt pikírtkedni, bocs, teljesen jogos volt, amit írtál, és tényleg igyekszem ezután erre figyelni
@F. Kapus:
Félreértettél!
Nagyon becsülöm azt a munkát, amit itt csináltok.
Csak néhány dologra már nagyon érzékeny vagyok, és szar napjaim vannak.
Üdv
Akárhogy nézem és gondolkodom a dolgon, külföldi centernek én bizony a jesenicei Conny Strömberget hoznám a Volánba. Persze csak ha nem annyira drága. Most éppen szerződése sincs még.
Ponterős, nagyon jó, és ismerjük, tudjuk, hogy mit tud az Ebelben.
Még csak 33 éves, ereje teljében, rutinosan még több remek éve lehetne itt :) Ja és akkor nem nekünk kéne agyalni a centeren, hogy ki legyen, hanem az ellennek :)

@Tillasz: Fel a fejjel!!! A szar napok elmúlnak!

@F. Kapus: neked csak azt tudom mondani, hogy csak így tovább, és egy újabb pozitív dolog, hogy még ilyenekre is igyekszel figyelni.
Mondjuk akkor már ki is lehetne javítani a szövegben:
... a 8 évnyi MAC nevelés után 2 éve fehérváron edződő B.B. ...
, vagy valami hasonló :)
De persze ez a te reszortod és jobban is értesz hozzá.

Csak hogy Tillasznak is jobb napja legyen! :)
Ja amúgy ha már így belelendültem: egy kis apró részlet Connyval kapcsolatban:
Connynak az a KB65 a nevelőegyesülete, ahova most szerződött A.Byström.
Esetlegesen Byströmön keresztül lehetne egy olyat lépni, hogy a KB65 fiatal svéd tehetségei közül 1-2 egy-egy évre eljöhetne erőfelmérőnek a Volánhoz, mint ahogy Galvins is így került egy komolyabb csapathoz 1 év után.
Mit szóltok? Ti ezt milyen ötletnek látjátok?
@ekanai: Elméletben jól hangzik, de az új EBEL-szabályok erőteljesen annak ellenében mozognak, hogy a klubok kísérletezzenek potenciális tehetségnek számító külföldivel, pláne a svéd harmadosztályból. Túl rizikós a be nem válás kérdése.

A Galvins a cseh Extraligában töltött egy évet mielőtt a Volánhoz jött volna, ráadásul részt vett három A-csoportos VB-n, tehát ő már kimondottan érett és komoly bajnokságban edződött hokisnak számított.
@KCs: @ekanai:

Gondolom Tolvanen bácsinak is van egy-két név még a tarsolyában - ami egyenesen arányos a Volán bukszájában lévő aranytallérok számával :-))
(már ha van már/még ilyen)

Conny Strömberg sztem nem Volán dimenzió se fizuban se tudásban. Teszem hozzá sajnos...
@mike80: Azért Strömberg nem egy extraklasszis. 24 éves koráig a svád harmadosztályban játszott, utána kapott 25 meccset a svéd Elitserienben, de mindössze 2 pontot ért el. Utána svéd másodosztály, majd német harmad- és másodosztály jött.

A Jesenicével jól ment neki, de egy ilyen játékosmúltú hokis messze nem mondhatni, hogy más dimenzió, mint ami a Volánt jellemzi.
@KCs: A múltjával kapcsolatban nem is érvelnék, amire én gondoltam az a Jesenicében mutatott produktum, ami alapján nem csodálkoznék, ha a DEL-ben v. esetleg más, az Ebelnél is nívósabb bajnokságban töltené a következő szezont. (meglátásom szerint talán Volántól eltérő kondíciókkal.) Persze ezek csak fikciók részemről, de talán nem állok messze a valóságtól, ha azt mondom más top csapatnál más a fizu.(sajnos) Ez utóbbi pedig erénye is egyben a Volánnak, hogy ár/érték arányban messze jobban teljesít évek óta, mint mondjuk némely Ebel rivális.
szerintem meg az innsbrucki Vincent Bellissimót kéne megpróbálni... szét szívatott minket tavaly... :(
@Francesco70: Egy gond van vele: március 25-én szerződött Ingolstadtba, a DEL-be. Szóval ki kéne vásárolni, és a fizetése is többszöröse lenne, mint mondjuk Connynak.
@ekanai: köszi az infót, nem tudtam... :(
de annak azért örülök hogy nem csalt a szemem :)
süti beállítások módosítása