HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Beszéljünk akkor a magyar jégkorongról 2.

2009.05.26. 19:27 Hblog

Bő egy évvel ezelőtt, 2008 májusának közepén publikáltuk Beszéljünk akkor a magyar jégkorongról című írásunkat. Nagy siker, a szapporói feljutás után voltunk, úgy éreztük, érdemes pontokba szedve elemeznünk, mi kell ahhoz, hogy még feljebb lépjünk. Izgalmas év van mögöttünk, sok a teendő előttünk, aligha butaság ismét számot vetnünk. Nem az akkori vázlat szerint megyünk végig, de igyekszünk mélyre ásni megint. Vitaindító céllal.

Kezdjük felnőtt klubcsapatainkkal. Az Alba Volán második EBEL-szezonja a játékban előrelépést hozott. Az eredményekhez kétfelől lehet közelíteni. A fő cél, a rájátszásba jutás nem sikerült, de nem utolsó lett a fehérvári csapat. Emellett az is fontos, hogy pontszámban korántsem volt akkora a szakadék, mint egy évvel korábban.

Ted Sator csapata kitűnő rajt után sokáig esélyes volt a playoffra. Nem túlzás, ha azt állítjuk: abban, hogy ez mégsem sikerült, jelentős szerepe volt a két idegenlégiós méltánytalan eltiltásának a fight night után. Figyelemre méltó körülmény, hogy a csapat sok mérkőzést vesztett az utolsó pillanatokban, vagy a hosszabbításban és a büntetőlövések során. Az Alba Volán EBEL-indulása válogatott kerettag játékosok sorát állította hetente többször is komoly terhelés elé. A jelenlegi első számú magyar csapat komoly tapasztalatokkal gazdagíthatta a jégkorongsport vezetőit is.

Nem túlzás ugyanakkor azt állítani: a magyar bajnokságok az elmúlt években az Alba Volán távozása ellenére is lépésről lépésre fejlődtek. 2006-ban az SC Csíkszereda érkezésével magyar mércével erős, versenyképes csapat kapcsolódott be a küzdelmekbe, nőtt a létszám, több kiélezett mérkőzést játszottak. A folyamat folytatódott 2007-ben, amikor bekapcsolódott a HC Csíkszereda is. A két csíki csapat gazdagította a bajnokságot, de még inkább megmutatkozott az, hogy a szervezettség sok kívánni valót hagy maga után. A kontrasztot erősítette, hogy ezzel párhuzamosan a Volán nagycsapata egy németes precizitással működtetett ligában szerepelt. A tapasztalatok alapján sokan sok javaslatot fogalmaztak meg, közéjük tartoztunk mi is. Örömmel láttuk, hogy felvetéseink jelentős része meghallgatásra talált. Nem túlzás azt állítani, a 2008-2009-es magyar bajnoki szezon újabb komoly lépést jelentett a helyes irányba.

A küzdelmekbe két újabb romániai csapat kapcsolódott be, és a Mollal egy igen jól csengő nevű szponzor is belépett. A tízcsapatos Mol Liga szervezettségével, változatos küzdelmeivel és izgalmaival komoly érdeklődést keltett a két országban, és nagy örömünkre azok határain túl is. A fordulós rendszerű sorozat, az azonos napon játszott mérkőzések erősítették a figyelmet, megannyi év után a jégkorong hazai bajnoksága a sportnapilapban túllépett az apró betűs hírek és az ömlesztett eredmények kategóriáján, a jégkorong a bajnoki szezon alatt naponta pozitív témát szolgáltatott a sajtóban. A Mol Liga hírei minden kedden fél oldalon megjelentek a legnagyobb ingyenes napilap oldalain is. Az előző éveknél jóval több bajnoki mérkőzést közvetített a televízió, bár ezen a téren még messze nem lehetünk elégedettek. Barátaink és szponzorunk segítségének hála a mérkőzések igen nagy részéről tudtunk videós összefoglalót mutatni az interneten.

A Mol Liga és az annak folytatásaként lebonyolított OB I.-es bajnokság révén klubcsapataink soha nem látott terhelést kaptak. A Miskolc, a Ferencváros és az Alba Volán farmcsapata egyaránt 52 tétmérkőzést játszott a szezonban, a felsőháziak ennél is többet: a Budapest Stars 55, az Újpest 59, a Dab.Docler a Kontinentális Kupával együtt 61, az Alba Volán az EBEL-ben és az OB I.-ben összesen 62 tétmeccset hozott le. Ez már olyan mérkőzésszám, ami alapot nyújthat a játékosok fejlődéséhez.

Nem lehet panasz a Mol Liga színvonalára sem. Az első közös szezonban minden csapat igyekezett jól erősíteni, néhány nemzetközi mércével mérve is figyelemre méltó játékos is érkezett. Nem túlzás azt állítani, ilyen erősségű csapatok ekkora számban még nem játszottak a hazai bajnokságban. Különösen az élcsapatok egymás elleni mérkőzésein láthattunk nagy iramú, sokszor látványos megoldásokkal teli mérkőzéseket, de sokáig emlékezetes marad a gól nélküli döntetlen után büntetőkkel eldőlt Miskolc–Ferencváros tévés találkozó is, amely tökéletesen alkalmas volt arra, hogy új hokiszurkolókat toborozzon. A Mol Ligából érkezett játékosok megállták a helyüket az A csoportos világbajnokságon szerepelt magyar válogatottban is. Góljaink többségét Mol ligások szerezték Svájcban, és játékukkal nem lógtak ki a csapatból.

Természetesen bőven van javítani való is. Nem mehetünk el szó nélkül a versenykiírás kisebb-nagyobb pontatlanságai mellett. Egyértelmű szabályok, pontos hivatkozások kellenek, hogy minél kevesebb ok legyen vitára, panaszra. A versenykiírás minden kötelezően betartandó pontja mellé meg kell szabni a megsértéséért járó büntetést, amely alól nem lehet kivételt tenni. Egy valamirevaló bajnokságban nem maradhat el mérkőzés. Ha az eredeti időpont nem alkalmas, akkor később, de le kell játszani, még akkor is, ha az eredménye a táblázaton nem változtat.

Érdemes elgondolkozni a rájátszás szabályain is. Költségcsökkentési okokból a két nyert mérkőzésig tartó elődöntőkben idén az első két mérkőzést az alapszakaszt jobb helyen záró csapat otthonában rendezték, és az történt, amit várni lehetett: a gyengébb helyről érkezők nem játszhattak hazai pályán elődöntőt. Néhány egyszerűnek tűnő kérdésben is érdemes lenne változtatást eszközölni. Ilyen például az a roppant kézenfekvőnek látszó előírás, hogy egy adott játékosnak egy csapatban a bajnokság során minden mérkőzésen azonos legyen a mezszáma.

A Mol Liga befejezése után kezdődött az OB I. tízfordulós középszakasza. Sokaknak nem nyerte el tetszését a bónuszpontos rendszer, Liladino nevű nyájas olvasónk hosszú cikkben írta le javaslatait, amelyek jó részével egyetértünk. A következő szezonban csökkenő létszámú mezőnnyel számolhatunk, nem indul ugyanis az Alba Volán farmcsapata. Így az Alba Volán EBEL-szereplése miatt az idény nagy részében öt magyar csapat versenyez. Emiatt mindenképpen szükséges az OB I. újragondolása, ugyanis az alsóházi rájátszásra nem marad elegendő csapat. Véleményünk szerint a csapatonkénti legalább ötven mérkőzésből nem szabad engedni. Sok klubvezető kifogásolta, hogy az alapszakaszban nyújtott teljesítmény semmit nem számít a végjátékban, így – mint mondják – fölösleges egész évben erős légiósokat tartani, ráérnek a rájátszásra igazolni, ahogy az elmúlt szezonban a Miskolc és részben az FTC is tette. Ezt a felvetést is érdemes megvizsgálni, majd jó megoldással, kompromisszummal orvosolni.

Nem megkerülhető kérdés, hogy milyen módon lehet a hazai bajnokságban szereplő csapatokat segíteni a felzárkózásban az Alba Volánhoz. Előbb-utóbb a csapatok léte múlhat azon, hogy képesek lesznek-e bajnokesélyessé emelkedni. A Volán jelenleg mind anyagi lehetőségeit, mind játéktudását tekintve óriási előnyben van. Egyértelmű, hogy az itthon játszó csapatokat is rendszeres, komoly terhelésnek kell kitenni. Úgy látjuk, egyéni akciók nem visznek el a megoldáshoz, komolyabb, többéves, jól átgondolt, minden csapatot egyformán érintő programmal kell és lehet a csapatok pozícióit erősíteni.

A magyar jégkorong valószínűleg és szerencsére már nem olyan kicsi, hogy a teljes bajnoki mezőnyt bevihessük egy másik ország létező versenysorozatába. Mindezek mellett néhány éven belül reálisan számolhatunk azzal, hogy újabb csapatok érkeznek. Ha nincs hazai bajnokság az év nagyobb részében, nincs mihez csatlakozniuk az újoncoknak. A megoldást nem ismerjük, de bármilyen döntés megalapozásához és előkészítéséhez az szükséges, hogy a szövetség és a csapatok jó előre – például a 2010-11-es bajnokságot tekintve már most – számba vegyék, merre vezethet tovább az út. Több évre előre kell tekinteni, meg kell egyezni az alapelvekben, és fontos, hogy aztán ehhez mindenki tartsa magát. Mind a szövetség, mind a liga részéről nagyobb aktivitásra lesz szükség, jóval korábbra hozott döntésekkel. Remélhetőleg jövő év május 26-án már tudni fogják a hokiszurkolók, csapatuk milyen bajnokságban indul szeptemberben.

Részletkérdésnek tűnhet, de nagyon fontos, sokszor képezi vitat tárgyát blogunkon is: vegyen részt az országos bajnokságban az Alba Volán, vagy sem? Álláspontunk egyértelmű: támogatjuk az utóbbi évek bajnokának bekapcsolódását a rájátszásban. Más kérdés, lesz-e erre mód 2009/10-ben. Hiszen amennyiben a fehérváriak bejutnak az EBEL-playoffba, nem lesz könnyű egyeztetni a versenynaptárukat. Ezzel együtt úgy gondoljuk, egy bajnoki cím csak akkor teljes értékű, ha megszerzéséhez a legerősebb csapatok legyőzésén át vezet az út. Nagyon lényeges nüansz: alapvetőnek gondolnánk, hogy az esetleg ismét az elődöntőben versenybe szálló Alba Volán ne élvezhessen pályaelőnyt azokkal szemben, akik végigjátszották az OB I.-et.

Hogy a magyar bajnokság erősödjön, szükség van a hátország megerősítésére is. Ha egy héttel ezelőtt írtuk volna ezt a cikket, az önálló juniorbajnokság létrehozása mellett kellett volna érvelnünk. Szerencsére ez a kívánságunk már teljesült. Ám fontos, hogy önálló egyesületi érdekek ne lehetetlenítsék el ismét ezt a sorozatot. Néhány éves távlatban az első osztályú bajnokság csapatai számára kötelezővé kellene tenni a juniorok indítását. A juniorbajnokság jelenlegi kiírása, és az a tény, hogy a mérkőzések kitérnek a felnőtt- és az ifjúsági mérkőzések elől is, a kevés juniorkorú játékos miatt orvosolja az ifibajnokság alacsony mérkőzésszáma miatti sebeket is, hiszen sok lesz a feljátszó játékos. Ezekben a korosztályokban a fiataloknak minimálisan is évi 30-40 mérkőzésre van szükségük a fejlődéshez. A játékosok és a csapatok számának a függvényében a szövetség fontos feladata, hogy a versenykiírások megalkotásakor erre figyelemmel legyen.

A serdülőbajnokság kilenc csapata sokak szerint minden idők legszínvonalasabb magyar U16-os versengését produkálta. Itt a csapat- és a gyermekszám eléri azt az alsó határt, aminél már komoly verseny alakulhat ki. Ráadásul a korosztály bővülés előtt áll, hamarosan még több csapat és játékos lesz itt, ugyanis innentől lefelé egyre szélesedik a bázis, nő a hokisok száma.

Ennek kézzelfogható példája, hogy a kölyökbajnokságban soha nem látott nagyságú mezőny, 13 csapat küzdött a bajnoki címért. Az alapszakasz után kialakult alsó-, illetve felsőházi körrel és a helyosztókkal együtt 20-28 mérkőzés jutott egy-egy csapatnak. Az erősorrend alapján két részre osztott mezőnyben mindenki több szoros és küzdelmes mérkőzést játszhatott. Bár a zalaegerszegi események jelentősen befolyásolták a végjátékot, a szakemberek egybehangzóan dicsérték az U14-es együttesek felkészültségét, szakmai munkáját.

Az előkészítő, mini és szupermini bajnokságok legfontosabb és legörömtelibb fejleménye a csapatok számának jelentős növekedése. Előkészítőben 17, miniben 39 (!), szuperminiben 18 csapat indult. Az eredmény itt még másodlagos, a fő az, hogy mindenki kellő játékidőhöz jusson, és megszeresse a sportágat. Fontos lépés lehet a regionális alapon szervezett versenyek megszervezése. Hamarosan egy nagyon komoly problémát kell megoldani: a rengeteg kisméretű pályán készülő-szereplő szuperminis, minis csapat számára az előkészítő korosztálytól meg kell teremteni a nagypályás versenyzés feltételeit. Elsősorban Budapest kerülhet nagyon rövid időn belül komoly jégidőhiányba, ugyanis a kis, de nagyon fontos műhelyek csapatai sorra érnek be, válnak nagypályássá. Elhelyezésüket megoldani nem lesz egyszerű feladat, tekintve a meglehetősen szűkös jégidőt a szabványméretű pályákon.

Előre kell lépni a másodosztályú bajnokságban is. Komolytalannak nevezhető, hogy az OB I./B csapatai kevesebb mérkőzést játszanak, mint az amatőrbajnokságokban indulók. Nyolcmérkőzéses bajnoki alapszakasszal nem lehet élvonalbeli indulásra felkészülni, rekreációs célú versengést pedig teljesen felesleges egy ország másodosztályú bajnokságának nevezni. A másodosztály csapatainak el kell dönteniük, mit akarnak. Ha szabadidős tevékenységként tekintenek a jégkorongozásra, kell keresni egy szabadidős bajnokságot, ha komoly jégkorongot, akkor több mérkőzést kell játszani. A másodosztályt alkalmassá kell tenni arra, hogy ifi- és juniorkorú játékosok, illetve olyan élvonalbeliek, akik nem kapnak új szerződést, játékban tudjanak maradni, később helyt tudjanak állni az élvonalban. Örömteli, hogy idén két amatőr bajnokság is elindult, mi több, szerveződik egy harmadik is. Soha nem látott számban vesznek részt csapatok bajnoki küzdelmekben. Általuk a jégkorong egyre több helyen veti meg a lábát.

Végezetül ejtsünk néhány szót a legutóbb elmaradt Magyar Kupáról. Véleményünk szerint a Magyar Kupának helyet kell szorítani a versenynaptárban. Ha az Alba Volán nem tud elindulni, akkor nélküle, ha lehet olyan időpontot találni, amikor a bajnok is ráér, vele együtt. A mindenkori Magyar Kupa lényege, hogy nemcsak az első ossztályú csapatok vehetnek részt. Az MK-nak a magyar jégkorong egészének seregszemléjévé kell válnia ismét. Tavaly majdnem harminc csapat vett részt valamilyen szervezett bajnoki küzdelemben, közülük csak heten az első osztályban. Az egyes bajnokságok között semmiféle átjárás nincs, senkinek sem lehet reális képe arról, melyik csapat hol tart játéktudásban. A Magyar Kupa lehetne az a sorozat, amely segítene az erősorrend kialakításában. Helyes lenne ismét lehetővé tenni azt, hogy a nem OB I.-es csapatok is elindulhassanak a sorozatban, és közülük a legjobb(ak) részt vegyen(ek) a Magyar Kupa végső szakaszában is, ahol az OB I.-esek is bekapcsolódnának.

A sportág fejlődésének fontos és elválaszthatatlan részét képezik a válogatottakkal, a játékvezetőkkel és a nézőkkel kapcsolatos kérdések. Ezekről a témákről bővebben értekezünk az elkövetkezendő hetekben, így ezen a helyen most nem térünk ki rájuk.

68 komment

Címkék: esszéjellegű mol liga ob i.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon jó lett a cikk, bár van egy két dolog amivel nem teljesen értek egyet, vagy nem ilyen formában, azért alapjában véve nagyon jók az elképzelések.
Ismételten kiváló gondolatok!

Sajnos nem valószínű, hogy a közeljövőben a nagypályás helyzet javuljon. De remélem valaki megcáfol ebben:)

Talán a legfontosabb a felnőttbajnokság szempontjából (de ez igaz a korosztályos bajnokságra is), hogy már elkezdjék tervezni-szervezni a 2010/11-es bajnokságot. Hogy minnél előbb lehessen kilincselni szponszoroknál, tv adóknál!
Ha más időpont nem összeegyeztethető, akkor tartsák a felkészülési szezonban (augusztusban-szept. eleje) a Magyar Kupa küzdelmeit. Ez azon csapatoknak, akik nem tudnak rangosabb tornán részt venni, szolgálhatná a felkészülést is.
@solarys: Ez nem is olyan rossz ötlet!

Nyáron miért nincsen jég a fedett csarnokokban? Technikai okok (légkondi nem bírja, karbantartás) vagy költségkímélés miatt?
@1116001: Tudtommal, általában június, július hónapban karbantartási munkák zajlanak.
Viszont a forróságban nem lenne könnyű jó jeget készíteni, mivel a legtöbb csarnokban nincs légkondi.
Hát eleve jó lenne tudni, hogy a mol hogy is képzeli a folytatást. Elmúlt hétfő is, de még mindig nem tudjuk mi lesz a hc val. Engem most a bizonytalanság zavar a legjobban, már lassan június, és totál homály a jövő. Felettébb érdekelne, hogy a liga, meg a szövetség hogy képzeli a jövőt. Most a leginkább az lenne jó, ha szövetség, csapatok, szurkolók ismernék a jövő évi felállást, lehetne tervezni, lenne valami koncepció rövid, és hosszútávra is.
Megint csak köszönet érte,hogy így összeszedted a témákat. Néhány megjegyzés (ha már vitaindító, bár vitázni nehéz a leírtakkal):
A kupa mindenképpen a teljes magyar hokiélet ünnepe kell, hogy legyen, így indulhasson bármely - akár amatőr - csapat is. Nem kellene ezért nyáron jeget csinálni. Sejtem, hogy sok csarnok küszködik anyagi és üzemeltetési gondokkal. Nyáron bizony jobb a lakat. Itt is a legnagyobb kérdés, hogy mikor szálljanak be az OB1-es klubok és mikor a Volán?
Erre kellene megoldást találni, bár tudom a legnagyobb gond az EBEL jelentős terhelése. Mégis meg kellene oldani a Volán jelenlétét.
Az OBI/B csak helyi önkormányzati vagy helyi szponzori támogatással lehetséges. Példának veszem Debrecent. A focin kívül szinte minden elmúlt. Mi lesz a Főnix csarnokkal? Jó tudom, egy 8000-es csarnokban 300 szurker nagyon lehangoló tud lenni. (Azt is tudom, hogy jelenleg szponzorokról beszélni illúzió.) Ami nagyon ösztönző viszont az az, hogy a sportág alulról kezd építkezni, ami a hokiért rajongóknak jó jel.
A korosztályos bajnokságok létszámán én magam meglepődtem.
Amit viszont meg szeretnék említeni (újra és újra) az a meccsek látogatottsága. Már párszor leírtam, de nagyon szégyellem magam, hogy pl. Újpesten rendre 200-300-an vagyunk. Egy ekkora város és környéke ki kell, hogy adjon legalább egy 1500 fős átlag nézőszámot. A hoki már megvan hozzá. Mikor jönnek az emberek???
Na most megint olvastam valamit ami tetszik.
Pár megjegyzés.
Az A.V.19 EBEL indulása az utóbbi évek sikertörténete és a Magyar hoki fejlődésének egyik alapvető,fontos része.A Rájátszás elérése jó lett volna, de az erről való lecsúszást én nem tartom sikertelenségnek. Ekkorát más csapat nem lépett volna előre ennyit,ennyi idő alatt, ilyen relativ szűk keresztmetszettel.(az EBEL-t nézve)
A bajnokság minden tekintetben javult a Csikiak részvételével és a többiek belépése is szinesitette a palettát.Még akkor is ha voltak problémák.
A MOL belépése alapvető és hasznos, a megtartása fontos lenne.
A médiák jelenlétét én nem látom ennyire pozitivan, szerintem csak sikerorientáltak,nem népszerűsitik kellőképpen szeretett sportunkat.
(jó,elfogult vagyok)
Nekem vesszőparipám a mérkőzésszám de ehhez profi szerződések kellenek és aki ezt magas szinten műveli,az meg is tudjon élni belőle.
Javitani való a versenykiiráson bőven van,főleg a következetességben.Nem kifogásolnám az A.V.19. sikeressége esetén,(úgy legyen) a rájátszás módositását,ha ez alapból benne lenne a kiirásban.
A bonuszpontos rendszert mindenféle képpen fenntartanám, az alapszakasztól kezdve,mert ez "kényszerhelyzetbe" hozná a csapatokat.
Az A.V.19.hez való felzárkózáshoz elsősorban a klúbokban történő szemléletváltás és eltökéltség kell,(pl.DAB)némi(?)szövetségi segitséggel(létesitmények).
A fiatalok versenyeztetése az alap és nem tartom célszerűnek az eredménykényszert.A játék szeretete,fontossága ki fogja nevelni a győztes, nyerő tipusokat,lesznek Ocskaik, Ladányik,Palkovicsok ...
Ehhez kellünk mi is,a szurkolók,akik szintől függetlenül, egymás mellé állunk,mert ez alapvető érdekünk.
Uteapu! A svájci magatartásunk azt hiszem megmutatta, hogy egymás mellett álltunk és nem volt klub, meg egyéb zűr. A hoki már csak ilyen,hogy összehoz minket. Bizony szurkolók nélkül nehezebb a helyzet. Én szeretek Közétek tartozni.
Nagyon jó a cikk, 2 észrevételem lenne:1 reklamálnak a csapatok,hogy az alapszakaszban elért helyezések mit sem érnek elvesznek a középszakaszra.Amióta a rájátszás rendszerét bevezették ez már csak így van,nemcsak a hokiban,hanem mindefajta csapatsportágban.Ez külön érdekes műfaj.Férfi kosárlabda bajnokságban ,épp a az alapszakasz 3.ik helyen végzett Albacomp esett ki a mögötte 4.helyen végzett falco ellenében,de a hokinál maradva,az idei szezonban is az európai topligák élcsapatai sorra bukták el a rájátszás meccseit a mögöttük végzettek ellen. NHL ben sem mindig a konferencia győztes megy tovább.Azért hogy ne lehessen csak a rájátszásra beerősíteni, rögzíteni kell,hogy az átigazolási időszak lezárul dec végén. 2 fehérváriként én sem tartottam igazságosnak hogy nálunk volt végig a pálya előny.Erre lenne 1 sportszerűbb megoldás.A Magyar alapszakaszból a volánnak jutó ellenfél ellen az első meccset semleges pályán kellene megrendezni (debrecen,miskolc,ez hírverésnek sem lenne rossz) aki ott nyer azon kívűl, hogy összesítésben 1-0 ra vezet,megszerzi a pálya előnyt is a 3.v. 4 nyert meccsig tartó párharcban.Teljes igazságot nem lehet tenni,kis átalakítással igaz ide Borisz jelcin ex elnök egyik mondása: "nem lehet meginni minden vodkát,és megdugni minden jó nőt, de törekedni kell rá.
@Szenátor: "pl. Újpesten rendre 200-300-an vagyunk. Egy ekkora város és környéke ki kell, hogy adjon legalább egy 1500 fős átlag nézőszámot. A hoki már megvan hozzá. Mikor jönnek az emberek???"

Ezért is kell az erőteljes terjeszkedés a médiában:
pl: oriásplakátok, tv spotok, szórólapok, internetes megjelenés
Valamint a klubbok részéről akciók: pl: 2meccs 1jegy áráért, ajándék poló vagy mez x db belépő vagy bérletvásárlása esetén, stb..
@Szenátor: Igy van,azt jó volt nézni hallani, de sajnos már olvastam a blogon némi "hazait" .Jó lenne ilyenek nélkül.
Nekem is hiányoznak Újpestről a szurkolók,de elmondok egy esetet.A rájátszásban az egyik meccsen többen voltunk a "megszokottnál" és az egyik mellettem álló szurkolótárstól(?)többször hallottam a k..anyádat, mint azt,hogy hajrá lilák.
Amikor rákérdeztem,hogy ezt miért kell,felhivta a figyelmemet,hogy ha nem tetszik menjek operába, ez jégkorong.Igaz,hogy több meccsen már nem láttam,de az ilyenek nekem nem hiányoznak.Inkább legyünk 300-an.
1116001-el teljesen egyetértek! A cikk is nagyon jó.
Sokkalta többet kell marketingre költeni, el kell tudni adni a csapatokat. Ehhez akciók kellenek, meg mindenhol hirdetni a meccseket (akár Interneten is).
Jól felépített reklámok ás arculat kellene minden csapatnak. Ez már Dunaújvárosban elkezdődött.
Az viszont nagyon pozitív, hogy minden csapatnak már egész jó honlapja van.
Tehát média, média, média kell. Ezt nézik a szponzorok is: médiamegjelenés, felhajtás meg nézőszám. Ha meg van pénz, jobb utánpótlás lesz, jobb edzőket lehet szerezni, több tornára lehet a kicsiket elvinni, vagy akár lehet sokkal jobb idegenlégiósokat szerezni, így növekedni fog a nézőszám.
A szurkolói rendbontásokat nagyon szigorúan kellene büntetni, akár éves, vagy örökös eltiltással is. A hokimeccsre kijárás legyen családi szokás, hagyomány. :))
Más: MK legyen Augusztus végén, Szeptember elején. Máskor úgysem tudna a Volán esetleg jelen lenni.
@orion66: Szerintem amennyiben lesz Mol Liga, jobb lenne a ligán belül egyfajta kollektív marketingtevékenységet folytatni. Kevésbé költséges, viszont rendszerezettebb és hatékonyabb megoldás. Ehhez kéne egy kisebb saját apparátus a ligának - meglátjuk, mire lesz pénz.
@guriga uram jr.: Végül is, ebben is van valami. Venni kell valami profi menedzser-reklámos csókát.
De ez szerintem nem zárja ki a csapatok egyéni arculatát, és ennek reklámozását.
@orion66: szerintem minden csapatnak kell legyen egyeni arculata es a ligaarculatba pedig becsempeszni ugymond a csapatokat peldaul valami olyasmi logot csinalni a mol ligannak amiben minden csapat cimere benne van es persze a mol logo is
Aki jol bannik a photoshoppal annak nem annyira nagy kihivas...
Ami leginkabb tetszik nekem hogy a szurkolok a Blogon keresztul elmondhatjak az otleteik meglatasaikat a szovetsegenek vagy az illetekeseknek, es ezt feltetlenul jo dolognak tartom.
Vissza terve az elobbi temahoz szerintem a Mol altal adott szponzor penzbol kellene kotni szerzodest egy profi marketing ceggel (ugy ertem a liga kellene) es akkor tobb esely van arra hogy a 2010-2011-es szezonban mar konyebb lessz szponzort talalni.Esetleg a liga hozhatna egy valamilyen szabalyt hogy minden csapat a koltsegvetesebol felteszem x osszeget vagy szazalekot koltson marketingre.
Szerintem lehetne az egesz Mol liganak egyseges plakatot csinalni hogy az emberek ha meglatjak akkor tudjak hogy ez Mol liga meccs.A plakatokat akkar mi szurkolok, jegkorong kedvelok is meg tervezhetnenk (ahogyan volt a meztervezo verseny) es a legjobbakat meglehetne mutatni a szovetsegnek es termeszetesen a Mol-nak.
A liga letre kellen hozzon egy egyseges szabalyzatott a szurkoloi rendbontasokkal es kihagasokkal kapcsolatban (peldaul mit szabad mit nem szabad es mekorrak a buntetesek stb) es ezt a szabalyzatott minden csarnok szurkoloi bajaratahoz kifugesszteni.Szep nagy tablakra hogy mindenki elolvashassa igy nem lehet kifogas hogy nem tudom nem lattam stb es ezeket a szabalyokat veresen komolyan betartattni a szurkolokkal igy el lehetne kerulni hogy minden fele foci huliganok stb-vel megteljennek a csarnokok, es egy ido utan nyugis csaladi program lehetne a jegkorong merkozes.
Bocs ha egy kicsit hosszu voltam de egesz delutan jo munkas ember modjara fundatii projektet csinaltam es most nagyon fel vagyok porogve :)
Remek cikk, valamelyik hozzászólásomban említettem hogy profibbá kéne tenni a magyar jégkorong egészét.
Valami ilyesmire gondoltam én is. Igaz, hogy még messze vagyunk attól, hogy egy jól szervezett profi bajnokságunk legyen, de az első lépést megtettük, hiszen szó van róla, beszélünk róla, akarunk fejlődni és ez a legfontosabb. Tetszik az ehhez hasonló előremutató gondolkodásmód.

Ezt a mondatot különösen kiemelném:
"A másodosztály csapatainak el kell dönteniük, mit akarnak. Ha szabadidős tevékenységként tekintenek a jégkorongozásra, kell keresni egy szabadidős bajnokságot, ha komoly jégkorongot, akkor több mérkőzést kell játszani."

Nem csak a másodosztálynak kell eldönteni szerintem, jelen pillanatban a MOL ligára is igaz lehet ez a mondat. És most nem a játékosokra gondolok , nem is az edzőkre, sokkal inkább a liga vezetőire, hamarabb kell cselekedni igen is kell az a 3 éves terv az asztalra...... az aztalnál is végre profivá kellene válni.
Megint milyen jó cikk! :)
Csak pár megjegyzés:
pl. a játékosok azért szerepelnek különböző mezszámmal, mert nem volt zseton új vendégmezre, ez a mostani kb. 4 szezon óta használódik - legalábbis Újpesten. A magam részéről bajnoki szempontoktól függetlenül fájlalom nagyon, hogy az utolsó fehérvári meccs végén kiderült: valószínűleg jövőre se lesz.
A felvetések egy része sajna ilyen: pénzfüggő. Viszont talán van pár olyan, ahol okossággal lehet pótolni a pénzhiányt.
@exL:1 - Ez nekem nagyon tetszik!!!! Főleg azért, mert szerintem a Volánnak nem kéne az OB1-ben indulnia, hanem az OB1 bajnokával egy Szuperkupa-szerű többmeccses döntőt játszania. (Persze azt nem tudhatom, hogy a Volán szponzorai mennyire ragaszkodnak az OB bajnoki címhez, vagy megelégednének-e egy ilyen Szuperkupával.) És a turnézás is jót tenne nagyon - ld. pólóválogatott -, főleg olyan városokba, ahol még nincs OB1-es jégkorong (Zalaegerszeg, Debrecen).
A néző-kérdéshez tartozik, de ha már felmerült: nagyon klassz, hogy mind milyen lelkesek vagytok plakát-ügyben! Nem csodálkozom: Fehérvárott, Svájcban, stb. már sok alkalommal kiderült, hogy össze tudunk fogni, ha fontos ügy van. Veszélyes persze visszaélni evvel, de ha ki tudnánk gondolni olyasmi ötleteket, amik egyesével nekünk nem kerülnének sok energiába, de a nagy számunk miatt mégis hatékony - és nagyon olcsó reklámot biztosítanának a MOLLigának és a bajnokságnak, az szper lenne! Az különösen nagy erő (egyúttal pl. olcsóbb is), ha ezt nem csapatonként, hanem közösen csinálnánk (pl. ilyen lehetne a plakátszórás vagy az internetes (nem hokis)fórumok összehangolt elárasztása a meccsbeharangozókkal. Nem csak wiw, de pl. középsulik honlapjai-fórumai, stb.) Hűdehosszúlettbocs.
@Szenátor: Tudod miért vagyunk 300-an, mert sokan ahogy mi is fehérvárra járunk EBEL-t nézni. Ha lenne egy pesti EBEL-csapat kicsi lenne a stadion.
hosszú sorokon át éltettem a blogot és a cikkíró(ka)t, mikor elküldtem, egy hanyatt fekvő süni nézett rám, szóval képzeljetek ide egy virtuális betérdelést :-)
meg még annyit írtam, hogy a Pensről több cikk kéne :-)
A szezon elején, amikor megvannak a az időpontok, helyszínek(országosan) készíteni szép színes kétoldalt nyomott A/5- ös szórólapot 100.000 db-ot(kb 300.000.ft), amin rajta vannak a meccs időpontok, csapatok.....1,2 web site, és szórni ahol csak lehet. Közönség korizásokon, sport rendezvényeken, iskolákban,hoki edzéseken.....ezt hazaviszik, megnézik, megtervezik, és eljönnek..Ezt azért írom, mert játszok amatőr csapatban, képben vagyok a NHL-ben....valami kezdeti fogalmam van a sporthoz, de nem tudtam kideríteni az elmúlt fél évben a hazai hokimeccsek időpontját, helyszínét( a magyar-norvégot, és 1-2 stars meccset kivéve), az EBEL- ről meg nem is hallottam. Lehet, hogy rájövök idővel a forrásokra, de ezt a fajta tudományos phd-s kutatómunkát nem biztos, hogy tudja vállalni egy átlag jeget szerető szurkoló jelölt..... teljesen egyet értek a szurkolói stílus szabályozásáról. ezt is oktatni kellene. Minden meccs előtt szórólap, amiben felvilágosítást kapunk a szurkolói magatartásról......és nem ártana egy-két biztonsági ember sem, néha félek meccsen...
Nagyon jók a felvetések. A magyar kupával is teljesen egyetértek.
A bajnokság szerintem idén visszalépés lesz, mert több magyar klub küzdd gondokkal, hogy mást ne említsek az előző szezon ezüstérmese is. ( idióta nusi :S). A mol liga csapatai között is van bizonytalan tényező, szóval ez így nem kecsegtet sok jóval. Tudja valaki mikorra lesz meg a versenykiírás stb. ?
Szenátor: Szerintem azért maradtatok 2-300-an mert az Újpest szurkolók hosszú ideig kilátástalan, sikertelen csapatok miatt nem veszik a fáradságot hogy kimenjenek a meccsre és vegyék a belépőt (ami az egyik legdrágább évek óta a jégkorong bajnokságban). A csapatnak nincs esélye semmit nyerni és ez behatárolja az érdeklődést. Nekem 4 évig folyamatosan volt bérletem és kijártam minden hazai meccsre és néha idegenbe is. Az előző szezonban kb. 6-8 meccset láttam összesen a 3 elődöntő és 2 döntő mellett kb. 2 meccsen voltam kinnt. Idén sem megyek többre... (nincs értelme 1 órát utaznom oda és vissza emiatt). Hasonló a helyzet mint a vizilabda csapatnál amúgy.

uprmedia: Szerintem ez a fajta hozzáállás mint a tietek tenné szükségessé az eredményességet ill. a magasabb szinvonalú bajnokságbeli részvételt, ahogy írtad is. Ha ez nincs meg akkor olyan drukkereket lehetne legkönyebben kihozni, akik klubszimpatizánsok. (ergo futballdrukkerek. ott van 3000-es átlagnézőszám bőven. ha csak a fele kijönne...) Viszont ezek az emberek nem a jégkorong miatt hanem a csapat(Újpest) miatt jönnek ki, és nem igazán kedvelik mondjuk a fehérvárt...

Szóval ugyanott vagyunk...
Nagyon jót írt a blog, gratula hozzá ismét.

Én egy nagyon fontos pontot emelnék ki a marketing, nézőszám, stb. területen: legyen egy hokej.sk / erstebankliga.at / hokej.cz jellegű jégkorongos portál, aminek a fő profilja az OB I illetve a MOL Liga lenne. Mert ma még a neten is úgy kell "vadászni" a meccstudósításokat, a riportokat, interjúkat, beszámolókat, híreket a magyar jégkorongról. Persze ezt össze kéne vonni az icehockey.hu élő közvetítéses, netes jegyzőkönyves + automatikus statisztikákat készítő rendszerével.
Ja és az Újpest 2-300 fős nézőszámairól:

300 alatt kizárólag az Alba Volán farm, a Miskolc és egyszer a Progym elleni meccseken voltunk.

A többi hazain gyakorlatilag mindig megvolt minimum 300 néző, de a rangadókon (FTC, NZ-Stars) inkább az 500-800 fő volt a jellemző. A DAB és a Csíkszeredák ellen inkább a 300-500.

Szóval az UTE nézőszáma 300-500 fő között mozgott az alapszakaszban. Nem nagy különbség, de azért különbség :-)

Jövőre meg kéne duplázni!

HAJRÁ LILÁK!!!!
"komolyabb, többéves, jól átgondolt, minden csapatot egyformán érintő programmal kell és lehet a csapatok pozícióit erősíteni."

Csak amíg csarnokokat zárnak be, csapatok túlélésért küzdenek, nem olyan egyszerű ez. Sajnos
@gabute: Emlékszem még telt házra az UTE stadionban, amikor fehérváriként úgy kellett besompolyogni. A mostani közönség viszont már messze nem ilyen. Bátran beülhettem egy UTE-AV farm meccsre egyedüli szurkolóként a lila táborba és még csak egy megjegyzés sem esett érte. Szóval én ezt a közönséget jobban szeretem :-)Persze lehetnétek azért kicsit többen. Egyébként Fehérvár sem büszkélkedhet a Farm meccsek nézőszámával! :-( Volt mérkőzés ahol mindössze 70 embert számoltunk össze.
@silac: A szurkoló alapból csapatszimpatizáns és szine van.A relativ sikertelenség visszatarthatja a szurkerek egy részét de az "igazhivőket"nem.
A jégkoronghoz "jó szem" és jobb szabályismeret, a lehetséges taktikai variációk felismerése,a
mit-miért hez nem elég beesni egy-két meccsre.
Az ellenfelek szurkolóit nem kedvelni, hanem elfogadni és tisztelni kell,ugyanúgy mint egy jobb csapatot amennyiben győzött kedvenceink ellen.
Járok focira is,de sok olyan szurkoló van akit nem szivesen látnék hokin,ha behozná azt a fajta stilust.
Nekünk "Svájci"szinvonalon kell maradnunk!
@Uteapu: Tökéletesen egyetértek veled. az "igazhívő" akkor is a csapattal van, amikor az kevéssé sikeres. 2008-2009 szezon elején csapatunkat teljesen leirták ezért ez a mérkőzések látogatottságán is meglátszott. Amikor sorra nyertük a mérkőzéseket és feljutottunk a tabella tetejére megjelentek az "izig-vérig lilák" akik csak a dicsőségben akarnak a csapattal együtt örülni. Én annak örülnék, ha ez a sikeres csapat együtt maradna max. 1-2 magyar játékossal (akik tényleg erősitést jelentenének) kiegészülve.
Ismét remek post, aminek a hogyan legyen több szurkoló kérdéskörhöz szólnék csak hozzá. Fentebb is volt már egy csomó jó javaslat. Egyet fizet kettőt kap, ajándék, szórólap stb. Talán ki lehetne használni a jégkorong blog közösségét is. Ha már megvan a szórólap, akkor azt már könnyű pl. jpeg-be konvertálni és ha ide felkerül, akkor e-mailben mindenki tudná küldeni az ismerősöknek kollégáknak. Miután egy csomó ember nem ismeri a szabályokat és ezért nem mer meccsre menni, nem lehetne csinálni valami flash animációs szabálymagyarázatot? Leírni felesleges, mert úgy sem olvassa el egy kezdő, talán nem is értené.
@Szanee: Én azt az időszakot szerettem amikor a fehérváriaknak úgy kellett besompolyogni :-). de hát izlések és pofonok..

Uteapu:

Az igazhívők ott vannak. 300 körül. :).
Azért nem hiszem hogy minden focimeccsre kijáró ember azt nézi hogy tolódik a védelem és milyen taktikai feladatot látnak el az egyes játékosok. Szimplán csak drukkolni és győzni szeretnének. Ehhez meg elég beesni pár meccsre is :-) akár jégkorongon is.
megértem, hogy nem látnál szivesen sok focidrukkert( más a stílus és az ellenfélhez való hozzáállás), akkor meg tudomásul kell venni, hogy ennyi embert tud megmozgatni 1-1 magyar bajnoki jégkorong mérkőzés.
@silac: Hát nem tudom..nekem tetszik, hogy nem kell félve bemenni egy stadionba sem, hogy mérkőzés után meg lehet beszélni az eredményt egy sör kíséretében, hogy nem kell attól tartani hogy mire kiérsz a mérkőzésről nem lesz szélvédő az autódon stb. Én erre gondoltam!
Szerintem nem azokat a szinpatizansokat kellene bevonzani, akik foci meccsen "ugralnak", a szo peiorativ ertelmeben, hanem ujakat toborozni, az alvokat megszolitani.
Alvo alatt ertem azokat, akik kimennek a gala meccsekre, svedek, finnek ellen, vagy a pannon tornakra. Sztem sok kozottuk az, aki nem jar bajnokikra. A foci meccsrol az emberek ugyis megfognak jelenni, ha tet meccs es esely van...

2 dolog jutott eszembe ami ilyen alvo emberek megszolitasa. Lehet hulyeseg, de sztem a maci dobalas olyan buli, ami bevisz + embereket. Oks ezt nem kellene surubbe, akar havi rendszerre fejleszteni mert akkor atgordulne az unalmasba.

Masik ilyen a svajci meccsek utan egyik forumozo kolegatol is elhangzott, de helyszinen is tapasztaltam. Miatta mentek ki csaladostul, eredetileg 1 meccsre akarta vinni a csaladot, de a kislanya beleszeretett Coolyba es tadaam ott voltak a kovetkezo meccsen is.
Sz'al ahogy a pelda is mutatja, ha van egy "jopofa" kabala szurkoloja a csapatnak, az lehet magnes.

Ugyanakkor bekell vallanom vannak szabalyok, amivel passziv szinten vagyok tisztaban, valamivel meg ugy sem. Szinten nem jarok bajnokira, de tervezem (ezert ha van ilyen kabala allatos cucc akkor bocs;) ). A bajnoksagot evek ota szemmel kovetem eredmeny szinten. A valogatottat pedig jo 10 eve. Sapporo utan az elso volt, amit elkezdtem szervezni a svajci ut. Ki is jutottunk. Imadtam. Jovore tervezzuk szloveniat is. Nincsenek olyan indokaim, hogy azert nem jarok bajnokikra, mert felek, de azert sem mert egy csapatert rajongok.
@silac: Lehet, sőt biztos,hogy nem fogalmaztam pontosan de olyan dologra gondoltam mint pl. az emberhátrányos "időhutás".Itt ilyen esetben még az ellenfelek "inyencei"is bosszankodva, de elismerik.Legalábbis én igy vagyok vele.Máshol ez inkább dühöt vált ki.A legfontosabbat kihagytam ezt megtetted helyettem köszi.Hosszú tömött sorban mennék fociszurker barátaimmal,csak nem mindegyikkel.Van egy olyan érzésem,hogy a média nagyrésze csak egy szaftosabb balhéra vár, mert sok támogatást a hoki tölük nem igen kap. Ez is hozzátartozik a kis nézőszámhoz és persze a játék minősége is.Vittem már magammal "hokiszüzet",azt mondta,hogy baromi hangulatos,de sokszor nem látja azt a k...a korongot.Ezért kell sokat járni,kitartóan és mindig lesz valaki aki segit a "kezdőknek". Vittem már ki sört albásnak azért,mert én elől álltam,Ő is szomjas volt a harmad is kezdődött,sietni kellett.Nem tudom,hogy sok más helyen ez természetes lenne-e. Itt az.

amit leirtam olyan a hokiban nincs,jav:időhúzás
@silac: egy dolog a klubzimpátia a másik pedig a jó jégkorong. Ha az ember Magyarországon szinvonalas jágkorongot akar látni akkor tetszik vagy nem Fehérvárra kell menni. Ha jársz le, tudod miről beszélek. Azt viszont már korábban is felvetettem az Alba Volán egy-két EBEL meccset nyugodtan felhozhatna Pestre, tudom hogy a fehérvári szurkolóknak ez kényelmetlenséget jelentene, de a klub számára sok új szimpatizánst, médianyilvánosságot és hirdetőt jvonzana. Lehet hogy egy jól promótált Alba-Vienna Capitalsra az Aréna is megtelne. Én biztosan kint lennék!
A másik amihez még szeretnék hozzászólni, hogy Szlovéniában is két EBEL csapat van, ők is kihagyják az alapszakaszt és csak a végén kapcsolódnak be, és ők is játszák a döntőt feltehetően,mert annyival jobbak a többinél. Mégis a többi csapat tudomásul veszi, nincs vita. A bajnoknak mindíg az adott ország legerősebb csapatának kell lenni, különben nincs értéke a bajnoki címnek.
@uprmedia:
A volánnak nincs szüksége hírvrerő meccsre. Esetleg egy MOL liga rangadóval lehetne kombinálni. De nem hiszem, hogy az osztrák liga erre áldását adná.
@uprmedia: A klubszimpátia nagyon fontos,a jó jégkorong is.Nekünk és a többieknek az lesz,lenne a feladat,hogy felnőjünk a Volánhoz,és ha ez sikerül, egyre előrébb "taszigáljuk" őket is.
A többi amint irtál rendben.Olyan érzésem van mintha a jobbitás csak a blogosoknak lenne igazán fontos.Itt megjelennek ötletek,jók vagy kevésbé jók, vezetői szinten még nem olvastam,vagy nem találtam.Bejelentkezhetnének ide, jó lenne ha hallhatnánk valamit.
Sziasztok!

Sajnos a jövő korántsem rózsás. Nézzétek meg a www.gyerehokizni.hu oldalon a felhívást/tiltakozást és tegyetek legjobb belátásotok szetint.
@BG123456789: ebből szerintem lehetne csinálni egy post-ot reggelre. Talán nagyobb lenne a hatása, ha az olvasók is beszállnának...
@1116001: Én nem hírverő meccsről beszélek! Ha nem arról, azok, akik nem jutnak le Fehérvárra ( esetleg nem is tudnak róla, hogy van ilyen) megismerhessék ezt a világot. Hátha eszükbe jutna, hogy itt pesten is lehetne valami hasonlót csinálni. Szerintem id. Ocskay-nak (akit én nagyon tisztelek ) min 60%-os szerepe van abban, hogy a Volán igy kinőtte magát. Meggyőződésem, ha az UTE-nál vagy az FTC-nél lett volna szakosztályigazgató akkor ez most fordítva lenne.
Higgyétek el a vezetőség közötti különbség itt is nagyon számit, nem mindegy hogy valaki él-hal a hokiért, vagy csak ebből él. És akkor a két városvezetőség közötti felfogásbeli különbségről ne is beszéljünk.
@MeLa: Igazad van, csak fogalmam sincs róla, hogyan.
@BG123456789:

Hát ez nem annyira tetszik. Megmondom őszintén, hogy ez a sírós-pityogós levél súrolja a hányinger fogalmát. Szaladjunk a tanítóbácsihoz. Még a gyakorló csak-csak, de az UTE pálya? Ez egy egyszerű kérdés. Vannak jégkorongozó gyerekek akik 16.000 forint tagdíjat fizetnek és vannak az Utésok akik ennek a töredékét kb a felét, hogy miért? Azért mert az ő tagdíjuk másik felét az adófizetők termelik ki. Ennyire egyszerű. A gyakorló pályára ki tehette be a lábát? Azok a gyerekek akiknek a szüleik, edzőik aktívak (ott ülnek) a szövetségben, ennyi. Aki korongozni akar az fizessen, vagy szerezzen szponzort, miért kell ilyen leveleket írni? Ezzel csak lejáratjuk magunkat. Tehetetlen balfaszoknak nézünk ki.
Nekem ez a belátásom. Jobb lenne több pénz, de lássuk be: ez tiszta gáz.
@uprmedia:"Azt viszont már korábban is felvetettem az Alba Volán egy-két EBEL meccset nyugodtan felhozhatna Pestre"
Ez nagyon jó ötlet, kíváncsi lennék mennyi ember gyűlne össze! Szerintem elég sok. Én néha elmegyek Fehérvárra, de egy pesti mecs még tö9bb embert mozgatna meg.

@1116001: A Volánnak tényleg nincs szüksége EBEL hírverő mecsre, így is teltház van szinte mindig. Viszont magának a jégkorongnak szüksége lenne hírverésre, amit egy jó színvonalú EBEL mecs megadhatna. Ebből talán még a Volán is profitálhatna!
@ob4: Ez szép volt. Szóval dögöljön meg a szomszéd tehene. Egyébként nem tudom, honnan szeded, hogy újpesten mennyi a havi tagdíj, nem hiszen, hogy közöd lenne hozzá de U10-ben 12000 forint (a jég nélküli hónapokban is).
Az fel sem merül benned, hogy most arról van szó, hogy egy felszámolás alatt álló állami kht lezárja a csarnokot vagy 300 gyermek előtt? A gyakorlón tudomásom szerint másik 4-500 gyerek maradt edzési lehetőség nélkül. Sajnállak, hogy ennyire egysíkú a gondolkodásod.
Bocs az OFF-ért, de fontos lenne a dolog:

Segítsetek, hogy az Újpesti Jégcsarnokot Vedres Mátyásról nevezzék el!
http://realujpest.blog.hu/2009/05/27/emlekezes_24

Köszi.
@BG123456789:

Ez nem az egysíkuság, csak egyszerűen nem ez az út.
Vannak vezetők a szövetségben, most ez a helyzet, lesz új pálya a millenárison, ha ez nem felel meg valakinek az menjen oda és beszélje meg velük. Az nem megy hogy átnyúlunk felettük és megmondjuk őket a Bajnai bácsinak. Nyílván ez egy kompromisszum, (jó vagy rossz az mindegy, mi nem tudjuk megitélni, mert nem vagyunk benne) amit nem lehet ilyen bühühűvel elintézni.
Az én tehenem nem döglött meg.
És azért zárták le a csaronokot mert nem tudják és akarják fizetni a rezsit. Én vagyok a legszomorúbb, de ez nem érzelmi kérdés. Kell pénz, ennyi. 300gyerek az egy évben 43 millio forint, ez nem elég a rezsire.
Ezért nincs másnak pályája, mert bérleti díjra elég lenne. De akkor el kell viselni néhány más mezszínű gyereket. Nehéz leszállni a magas lórol.
Tudomásul kéne venni, hogy ez egy állami intézmény és bengedni mást is a csarnokba, vagy tudni kéne fizetni a számlákat.
Nem más zsebében kotorászok, de 4000x12x300 az 15 Milio, ez a pénz nem hiányzik?
Ez szintiszta gazdasági kérdés, nem személyes, ha úgy érzed megbántottam valakit, hidd el nem volt szándékomban.
@ob4:
aztán még azis van, hogy Magyarország parlamentális demokrácia és nem királyság ebből kifolyólag Bajnai Gordon nem Magyarország királya, hanem miniszterelnöke. Ezért nem tudja a jégkorongcsarnokokat királyi rendeletben megmenteni. ÉS ha valamennyire is követitek a gazdasági helyzetet akkor tudhatjátok, hogy nem a műkorisok és a jégkorongozók vitája áll az első helyen a listáján. Neki ez a kettő kolonc, mint ahogy minden más is ami viszi a pénzt és nem hozza.
@ob4: Ettől függetlenül egy levél elküldése nem kerül semmibe!
@Szanee: ez igaz, el is küldtem már.
@ob4: A www.gyerehokizni.hu a www.gyerehokizni.hu/index.php/magunkrol lap szerint a szövettség honlapja. valszeg ők is kifogytak a lehetőségekből és ezért indították ezt az akciót.
@solarys:
Rosszul fogalmaztram bocsánat.
Szóval szerintem nem lenne túl etikus húzás ha volán meccset elhoznának pestre, mert igaz ugyan hogy új potenciális szurkolókat szerezne, de csak a volánnak és nem a többi egyesületnek. Mert ugye mit akarunk? Még több nézőt a MOL ligához.
De te is leírad a végén: ". Ebből talán még a Volán is profitálhatna!" Itt a gond hogy csak a volán profitálna.

Mielött Volán elleneséggel vádolnál:) Egyik csapatnak sem szurkolok, csak a magyar válogatottnak. (Más lenne a helyzet, ha lenne angyalföldön profi csapat és pálya:) )

Többen hangoztatják, hogy miért nem csinálnak pesten is egy ebel csapatot.
Azért nem egyszerű egy új klubbot felépíteni csak ezért. (szurkolói bázisról nem is beszélve) Meg itt olvastam valakitől, hogy miért nem állít ki közösen a Stars és az UTE egy közös csapatot? Ugye nem kell leírnom hogy ez mekkora hülyeség:)
@BG123456789:

"valszeg ők is kifogytak a lehetőségekből és ezért indították ezt az akciót"

erre én azért nem vennék mérget
Sokszor olvastam a létesitményfenntartással kapcsolatos dolgokról,az önkormányzati támogatásokról.
Az önkormányzati támogatások is adóforintokból állnak.
Nem azért zárták be a csarnokot mert:"nem tudják és akarjákfizetni a rezsit".Tudomásom szerint a költségek 60%-át állták, pedig az eredeti, hosszútávu szerződésben ez nem igy szerepelt.A fenntartó műcégeknek a hosszutávu szerződés nem tetszik,ebből nem profitálhatnak.Ha állami létesitmény,szedjenek bérleti dijat,szerződésben határozzák meg a használati jogokat időt stb.
A fenntartás költségeit viszont állniuk kell.
A szponzori támogatás az más, az a klúb vezetésétől és a teljesitménytől függ.
A ló csak akkor magas,ha valakinek rövid a lába.

Amerikában sok bevásárlócsarnok mellé készül jégpálya. Az ok egyszerű. A bevásárlóközpontoknál a fűtést újabban hőszivattyúval oldják meg. A hőszivattyúban spciális fagyálló van ami kb -40 fokra hül vissza miután leadja a kb hatvan fokot a szekunder körnek. Az így visszahűtött közeget bevezetik a jégpálya alá, és kész a jég. Utána megy vissza a földbe ahol megint felmelegszik. Tehát ha van egy elég nagy komplexumunk amit fűteni kell akkor tudunk hűteni is.
Az UTE pálya mellett kell valamit fűteni?: Hát persze. Nem olyan hatalmas beruházás és ágyő számlák. Persze azért van számla csak pici.
és az kinek jó? Hát nekünk.
ja a legfontosabb nyáron ingyen klíma.
@ob4: igen, gazdag országokban így megy ez, mert ők smucig disznók, még ezzel si spórolnak, de nem nálunk. Nálunk megépült az erzsébeti csarnok, meg most mellette az uszoda, de még véletlenül sem kötötték össze a kettő hőtechnikai rendszereit, pedig tankönyvi példa, hogy jégpálya mellé legjobb az uszoda, mert az uszoda sok meleget igényel, ami a jég hűtéséből orrba-szájba rendelkezésre áll...

Ami meg a Megyeri úti csarnok kérdését illeti, az alapelv, hogy mindennek ára van, és ki köll azt fizetni, rendben is van, de ha egyszer van egy (amúgy elkúrt) szerződés, azt azért illik betartani, még akkor is, ha állam bácsiról van szó.

És mint tudjuk, a Megyeri úti eseményeket idén a Gyakorló Jégcsarnok körüli huzavona is motiválta. Nevezetesen, hogy majd az onnan kiszorult gyerekeknek a Megyeri úton adnak helyet. Ez pedig nehezen fog sikerülni, mert az erre alkalmas jégidő véges.
@ob4: mintha úgy emlékeznék, hogy újpesten a jégcsarnok hűtőgépének a hőjével fűtenék a focipálya gyepét...
@Lazlee: Csodálkoznék rajta, ha így lenne.
@ob4: Az UTE-pályáról annyit, hogy a jégcsarnok 2003 nyarán-őszén épült, 2004. januárra lett teljesen készen.

A futballpályát 2004. május és augusztus között újrafüvezték, de úgy, hogy a gyepszőnyeg alatt alácsövezték, hogy ne álljon meg rajta a víz. Az Újpest FC és az UTE vezetősége gyakorlatilag napi szinten kérte a magyar államot, mint a stadionfelújítás beruházóját, a jégcsarnok tulajdonosát és egyben az egész sporttelep fenntartóját, hogy kössék össze a jégpálya hűtőgépét a stadion gyepének alácsövezésével. Így - Magyarországon egyedülálló módon - fűthető gyepszőnyeget nyernének, gyakorlatilag ingyen.

A magyar állam erre nem volt hajlandó. Sőt, a futballpálya gyepszőnyegét úgy alakították ki, hogy ahhoz, hogy esetleg a jövőben be lehessen mégis vezetni a felesleges hőt, teljesen fel kell bontani az egészet. Mert ez volt a második opció, hogy az Újpest FC és az UTE azt kérte az államtól, hogy legalább a lehetőséget alakítsák ki, és akkor a klub majd önerőből majd összeköti a csöveket meg a jéggépet...

De nem. Az észszerűség nem szempont
@kerusz: Teljesen egyetértek. A szerződéseket tartsa be mindenki, akkor is, ha magyar államnak hívnák...

Ha bíróságra mennénk, tuti nekünk adna igazat. Csak mit csinálnánk? Felszámolást kérünk Magyarország ellen, ha nem állják a költségeket?

És ezt a helyzetet egyesek remekül kihasználják, kijátsszák az Újpesti Torna Egylet ellen.
@1116001: Én sem vagyok megszállott Volán szurkoló, inkább csak szimpatizáns, aki Pest mellől(Dunakeszi) elmegy néha Fehérvárra egy izgalmas mecs élményéért, vagy néha elmegy Újpestre Stars vagy UTE mecsre. Én alapvetően magát ezt a csodás sportot szeretem.
Egy egyszeri pesti EBEL mecs csak a hoki népszerűsítését szolgálhatná, nem kellene belőle rendszert csinálni, a hazai pálya mégiscsak Fehérváron van.
Amikor fehérváriként voltunk UTE meccsen nagyon meglepett a rendőri biztosítás: nem értettem mire ez a nagy felkészültség? Aztán be is bizonyítottuk, hogy mi egy nagy család vagyunk és barátság van köztünk.
De! Ami a focimeccsen történt a minap, az alátámasztja a felkészültséget. Csak a HOKI MÁS!!
Meglepő és felháborító, hogy a foci játékosok között kezdődött a verekedés.....tovább gondolva a hoki meccsen is verekednek a pályán, de ez megint MÁS. Benne van a pakliban! A játék része! Jól néznénk ki a lelátón, ha egy ilyen után, ott is adok-kapok lenne!
MOL LIGA meccsek nézőszáma.....

Láttam két ilyen mérkőzést Fehérváron.
Az elsőnél azt hittem, hogy eltévesztettem az időpontot, mert: a csarnok felé közeledve, sehol egy autó, pedig az EBEL meccseknél parkolót is alig találni. Aztán közvetlenül a csarnok előtt állt néhány. Még én is odafértem!
A nézőtér kongott, nagy ellentéte volt a pár nappal azelőtti estinek! Nem akartam hinni a szememnek, hogy hol vannak a nézők?! A mérkőzések jók voltak. /A HC Csíkszereda, illv. a DAB - Farm összecsapásokat láttam./
@EisHockey: Igazad van ,hogy a hoki más és remélem igy is marad. A pályán történő bunyó azért itt sem a játék szerves része,de a felfokozott állapot,a játék gyorsasága stb.előhozza a "visszaütést" a feszültség levezetést.Az indulatok hamar lecsillapodnak,és ez még a nézőkre is "jó hatással"lehet.Sokszor irtam már,hogy kik nem hiányoznak,és ez ismét igazolást nyert.Legyünk inkább kevesebben,de normálisak.
Sziasztok!
Kovács Attila vagyok, a tavaly megjelent Magyar Hokisztori című könyv társszerzője.
Kb. nyolc hónappal ezelőtt szerzőtársam és barátom, Tejfalussy Béla hívta fel figyelmemet a blogra, melyet korábban nem ismertem, ám amelynek tavaly ősz óta rendszeres látogatója lettem!
Amikor könyvünk - nagyjából egy időben a Jégkorszakkal - megjelent, akkor közzétett a blog egy elemző írást erről a másik kiadványról. Abban szerepelt, hogy rövidesen a mi könyvünk értékelője is megjelenik, ám eddig nem láttam ilyen témájú írást.
Bennünket Bélával viszont nagyon érdekelne, hogy a hokis társadalom azon része, mely ezt a blogot is látogatja, milyen véleményt alkot(ott) közös munkánkról!
Ezért azt szeretném megkérdezni, hogy várható-e elemzés, amely a Magyar Hokisztori című könyvről szól majd, és ha igen, akkor körülbelül mikor?
Azért is bátorkodtam felvetni mindezt, mert - Bélával egyetemben - nagy örömmel látom, hogy újabban a magyar jégkorongsportot górcső alá vevő, hosszabb lélegzetvételű, elemző írások is felkerülnek a blogra. Azt pedig nem kis büszkeséggel jelenthetjük ki, hogy könyvünkben szinte minden, a blog által vizsgált területet érintettünk mi is...
Levelemet - hozzászólásomat - egyben vitaindítónak is szánom, szánjuk, melynek keretén belül nagy érdeklődéssel várjuk könyvükkel kapcsolatos észrevételeiteket!
Sportbaráti Üdvözlettel:
Kovács Attila
süti beállítások módosítása