HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A csehek megállították Oroszországot

2010.05.23. 23:14 Hblog

Ötvenpercnyi óriási teljesítménnyel és tökéletes védekezéssel nyerte meg a 2010-es A csoportos világbajnokságot a cseh válogatott. A kevésbé esélyes csapat a döntő estéjén jobban játszott, mint a gólt szerezni sokáig képtelen, ezért az idő múlásával egyre inkább elanyátlanodó orosz válogatott. Csehország sikere megérdemelt, Oroszország másodszor bukott ebben az évben, hiába volt a kerete erősebb, mint az utóbbi években bármikor.

Cseh szempontból jobban nem kezdődhetett és nem végződhetett volna az első harmad. Jakub Klepis már a 20. másodpercben megszerezte a vezetést Szemjon Varlamov kapus és az orosz védelem bizonytalankodásának köszönhetően. Jagrék ezután pláne azt játszhatták, ami eredetileg is szerettek volna: zártan védekeztek és szórványosan kontráztak, amiben bőven benne volt az újabb gólok veszélye. Az oroszok pedig mentek, mint a meszes, de nem pontosan úgy, mint a németek elleni elődöntőben, amikor dettó egygólos hátrányból kellett felállniuk, hanem sokkal frissebben és élesebben. Ezzel együtt sehogyan sem sikerült betalálniuk, számolatlanul eleresztett lövéseik vagy mellé mentek, vagy vasat találtak, vagy ha minden kötél szakadt, Tomas Vokoun védett. Képtelenek voltak kihasználni két és fél emberelőnyüket is, az utolsó passzok nem igazán jöttek össze. Ezzel együtt a dudaszó pillanatában mégis a hálóba került a korong, ám a gólt hosszas videózás után időn túlinak ítélték a játékvezetők, maradt az 1-0-s cseh vezetés.

 

A második húsz percben nagyjából ott folytatódott minden, ahol abbamaradt, azzal a különbséggel, hogy az oroszok mintha kevesebb meggyőződéssel és még kevesebb kreativitással támadtak volna. Tökéletes ziccerig nem jutottak, emberelőnyöket sem tudtak kiharcolni, egy alkalommal ők kerültek hátrányba, azt szerencsésen kivédekezték. A csehek egyre többször jutottak el Varlamov kapujáig, a 39. percben sikerrel is jártak. Ovecskin a támadóharmadban elgázolta Fjodorovot, a csehek meglódultak, a középre tett korongot Rolinek korcsolyával sodorta a hálóba. Megint videóbírózás következett, rúgó mozdulatot nem láttak, a gólt megadták, 2-0-nál kezdődhetett a második szünet.

A harmadik harmadban még tanácstalanabbak lettek az oroszok, az első tíz percben lövésük sem volt, a szó szoros és átvitt értelmében sem. A felvonás közepén előbb egy csúnya ütközés után borzolódtak fel a kedélyek, amely kiállítást még nem vont magával, ám nem sokkal később Jemelin hátvéd bodicsekelte Jaromir Jagrt, aki megsérült, a bűnös büntetése 5+20 perc lett. Innentől a csehek csak ölték a játékot, eszükbe sem jutott kihasználni az emberelőnyüket, akkor sem, amikor az orosz kiállítás lejárta előtt kevéssel még két perc jött. Mindez kis híján megbosszulta magát, az utolsó két percben ugyanis több cseh és egy orosz kiállítás következtében hol öt a három, hol hat a négy, hol öt a négy ellen támadtak az oroszok. Egy gólt sikerült is ledolgozni a hátrányukból, de további ziccereiket nem bírták értékesíteni. Csehország 2-1-re győzött.

A csehek 2005 után először világbajnokok, az oroszoknak nem sikerült triplázniuk, a 2007-es moszkvai elődöntő után először kaptak ki vb-n. A vancouveri olimpia elbukott negyeddöntője után ez is nagy kudarc a fantasztikus kerettel felálló gárda számára. Csehország negyeddöntője is veszélyben volt a Svájctól és Norvégiától elszenvedett vereségek után, majd a legjobb négy közé és a döntőbe is büntetőkkel jutott.

A torna legjobb kapusának a német Dennis Endrast, legjobb hátvédjének a finn Petteri Nummelint, legjobb csatárának az orosz Pavel Dacjukot választották. A média All Star-csapata így alakult: Endras – Nummelin, Ehrhoff (GER) – Dacjuk, Malkin (RUS), Paajarvi Svensson (SWE). MVP: Endras. Kissé különös, hogy a világbajnok csapatból senki sem került be, ezért közreadjuk saját válogatottunkat is: Tomas Vokoun (CZE) – Szergej Goncsar (RUS), Crhistian Ehrhoff (GER) – Pavel Dacjuk (RUS), Jaromir Jagr (CZE), Magnus Paajarvi Svensson (SWE). A pontkirály az orosz Ilja Kovalcsuk lett 2+10-zel, a gólkirály a kanadai John Tavares 7-tel, Dacjuk és a svéd Jonas Andersson 6-tal követte.

A világbajnokság végeredménye: 1. Csehország, 2. Oroszország, 3. Svédország, 4. Németország, 5. Svájc, 6. Finnország, 7. Kanada, 8. Dánia, 9. Norvégia, 10. Fehéroroszország, 11. Lettország, 12. Szlovákia, 13. Egyesült Államok, 14. Franciaország, 15. Olaszország, 16. Kazahsztán.

Olaszország és Kazahsztán kiesett, előbbi a magyar érdekeltségű divízió 1-es vb-csoportba kerül, ezzel legerősebb ellenfelünk lesz a feljutásért vívott harcban. Ezt a tornát mi rendezzük, a Papp László Budapest Sportarénában kerül rá sor április 17. és 23. között. A következő A csoportos világbajnokság Szlovákiában lesz 2011 májusában. 2012-ben Finnországba, 2013-ban Svédországba, 2014-ben Fehéroroszországba, 2015-ben Csehországba megy az elit, utóbbiról pénteken döntött a szövetség.

239 komment

Címkék: vb döntő a csoport

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bánhatja az a 25 cseh játékos, aki visszautasította Ruzicka meghívását a válogatottba. No-name emberek (pár kivétellel) álltak helyt helyettük és minden elismerést megérdemelnek. És természetesen Jagr for president!
Nem is tudom... Inkább nem a csehek érdemelték meg a győzelmet, hanem az oroszok a vereséget.

Atyaég, ennyi kihagyott helyzetet, és most ugye a világ (egyik) legjobb csapatáról beszélünk! Szóval már a németek ellen is látszottak valamilyen repedés, és kérdés hogy az első cseh gól volt ilyen zavaró ("hamar kaptuk a gólt"), vagy eleve elfáradtak... De az orosz fél fejben mindenképp gyengébb volt, kapkodtak, figyelmetlenek voltak és idegesek. Ez nem a döntőben való mentalitás.

BTW, grat a cseheknek, azért az NHL után is van élet!
@butatót: zsoldosokkal nem sikerült volna, szívvel játszott ez a cseh cspat nagyon nagy gratula nekik, gyönyörű volt! :) Az már csak tetézi az örömömet hogy Ovi ezt se nyerte meg :D, a többi oroszt sajnálom, ma semmi se ment...
Nagyot küzdöttek a csehek, már nem először ezen a VB-n. Itt jött be ismét, hogy nem mindig a nagy nevek a tuti nyerők. Összességében jó mérkőzéseket láttam ezen a tornán.
@Stommy: Korrekt! Es lattad a vegen? ....szinte sirt a palankon konyokolve
@Thresher:
"Nem is tudom... Inkább nem a csehek érdemelték meg a győzelmet, hanem az oroszok a vereséget."

Nem is az oroszokra gondoltam, hanem arra, hogy azok a cseh játékosok, akiknek nem volt büdös eljönni egy ilyen csipcsup VB-re (Jágr, Vokoun, van még valaki?) ill. azok, akiknek a nagy nevek helyett kellett kiállniuk a legjobbak ellen, nagyon komolyan helytálltak, amiért hatalmas respect jár.
@butatót: Pont erre mondom, hogy itt egy csodacsapat, mint az oroszok, erre enerváltak, idegesek és pontatlanok.

Ez nagy fricska az NHL-nek, akárhogy nézzük is: A lyukas vödör megverte a telit.
@butatót: így van, ezen a meccsen eltörpült az, hogy ez egy "csip-csup" VB-nek indult. Viszont a VB legerősebb játékosállományával rendelkező csapatát sikerült legyőzniük. Óriási respect.
Igen, akik nem jöttek el megérdemelték. Lehetőségük volt, nem éltek vele. Korábban gondolkodtam azon, hogy NHL/Olimpia/VB, hogy miért szervezik egymásra... Jó, most az Olimpia másképp volt. Aztán ne is szervezzék, mert jobb lenne úgy, és akkor a játékosok akik esetleg nhl-esek, vb-zhetnek is, elmondhatnák, hogy megnyerték a vb-t, az nhl-től függetlenül. Na mind1!

Nem kedvencem a cseh csapat, nem kedvencem az orosz. Haragszom rájuk, mert megverték a finnjeimet, kikaptak a svédek is, búcsúzott Kanada.

De általánosságban nem kedvenceim az oroszok, vmivel jobb helyen állnak a csehek, és nagyon szimpatikusan játszottak ma (is).

én megmondtam, hogy megszakad vmikor az orosz veretlenség, lehet pont akkor amikor nem kellene. Így lett!

Dastyuk szimpatikus orosz (és Red Wings:) Ovechkin-nél pedig tetszett, hogy nem vette le az ezüstöt.

Na mind1, a csehek jól játszottak, az oroszok kicsit össze-vissza, nem volt összeszedve a csapat.

Kicsit off:
Nem érzitek úgy, hogy egy bronzéremnek jobban örülnek, mint egy ezüstnek? Mivel az elődöntőt követően lehet szomorúan vonulnak le, de azután ha a bronzmeccset megnyerik, megint örülnek, és mindent beleadnak, és mi szurkolók is tudunk örülni, ha az a csapat nyer akinek szurkolunk?
@hokimoki: Teljesen jól mondod, én is így gondolom valahogy, és vhogy ezért is szurkoltam ma a cseheknek!
Csehek megfojtották az oroszokat, és ez nagy dolog. Pártatlanként nagyon sajnálom, hogy a mérkőzés legszebb megmozdulása tizedmásodperccel időn túl esett, mert csodálatos csatárteljesítmény volt.
Nagyon nagy meccset láttam köszönet érte a csapatoknak.
Igen van NHL-en kívül is élet, remélem ebből rendszer lesz, nem tudom milyen lesz a tengerentúli sajtó, de az mindig hír ha egy ilyen válogatott végül elbukik, ez az bizonyos ... mi történik akkor, ha egy megállíthatatlan erő találkozik a megmozdíthatatlannal..
Bár volt egy olyan érzésem ha még tart a meccs két percig a nagyobb egyéni tudás csak összehozta volna a második egyenlítő gólt.
De a harmadik harmad 18 játékperce úgy telt el hogy az orosz játékosok belülről már tudták tehetetlenek,sőt ezt a cseh játékosok is látják rajtuk, ez hozta ki belőlük a bosszantó fegyelmezetlenségeket.
Örök tanulság, a legnagyobb nevekből álló ötös nem a legjobb ötös.
nagyon izgalmasan alakult, a végén majdnem egyenlítettek a ruszkik, akik nem túl sportszerűen viselték a vereséget, amit ma megérdemeltek.Jobban örültem volna, ha a svédek verik meg őket, de ez sem rossz. A KGST időket idézte, /CCCP vs. CSSR/ amikor szinte mindenki örült Magyarországon az ilyen típusú végkifejletnek...
@Lacquo: Te mondtad meg a választ...a bronzot győzelemmel lehet elnyerni, az ezüstöt meg vereséggel...
Jó szar vb volt, főleg, hogy csak ezüstérmesek lettünk. Mondjuk a gólunkat megadhatták volna, nem volt abban semmi időn túli. Jagr meg eljátszotta a nagyhalált. Volt egy érzésem a harmadik harmad közepén, hogy a bírók megnyeretik a cselákokkal a meccset. Mindegy, ez van, sokan cserélnének velünk így is: ezüstérem, a legszebb és leghatalmasabb ország a világon, gyönyörű lányok, akiknek a szemében mindig ott ég a tűz...
@Ramsas Samuilovich Perepiteinikov: /facepalm

Nagyon jó meccs volt, a csehek egyértelműen jobban játszottak (pártatlanul szemlélve)
@szekus: Nem tudom miért kell Ovechkinen röhögni...lehet szeretni vagy nem szeretni, de kevés olyan játékos van aki akkora szívvel játszik és olyan alázattal van a sport iránt mint ő...egyéni a stílusa. ÉS? Attól még ő az egyik legjobb jelenlegi játékos és ezt kár vitatni... Hallotta már valaki nagyképűen nyilatkozni őt?
Egyébként ma tényleg megérdemelték a győzelmet a csehek, de kár máson röhögni emiatt szerintem.
@gydavidka: egyetértek, én egyetlen egy játékos sem tudok utálni, ez egy szép sport, nem úgy mint a foci tele szimuláló kislányokkal
@Lacquo: Igen, nekem is tetszett, h Ovechkin nem vette le az ezüstöt, mint a legtöbb orosz.
Nagyon sajnálom őket, én mindigis nekik szurkoltam, szeretem az egész válogatottat, dehát sajna így alakult.
Grat a cseheknek :(:(
@Ramsas Samuilovich Perepiteinikov: a cseh lányok is nagyon szépek, az operatőr kolléga is kiszúrt kettőt, de már az elődöntőn is! :) Jah, és a magyar lányok szintén nagyon szépek, ha nem a legszebbek! :)
Most nem szépségverseny volt!

Az pedig időn túli gól volt...
A vb-t én sem értékelem jónak - idő előtt búcsúztak a finnek, Kanada nem volt erős.

Nem ilyen dőntőt vártam, de örülök, hogy a csehek nyertek!

Gratuláció nekik, és az oroszoknak is, mert azért eléggé ott voltak (majdnem) végig, és szimpatikus volt, hogy jöttek a nagy nevek, ahogy csak tudtak, hogy erősítsék a csapatot!

A végső győzelem nem sikerült, de az ezüstért sem kell búsulni!
Le fogtok szólni, de a Jágr esetén nem hiszem, hogy az ítelét helyes volt, és azt sem, hogy annyira fájt volna neki. Ha őt mutatta a kamera lefelé nézett (egyszer kétszer nézte a játékot, őt mutatta a kamera rögtön le), vége van a meccsnek rögtön felállt és ment ünnepelni
Általánosan, a játékvezetés kritikán aluli volt az egész torna során. A szabályokon is kéne változtatni, és a játékvezetésen is kéne javítani. Csak a 2 legkirívóbb eset: az orosz-németen Kulimin szabályos body-checkje után 5 plusz véglegest kapott. Mielőtt bárki azzal érvelne, hogy fejre ment, vagy hogy túl nagy lendületet vett, majd nézze vissza párszor a lassításokat. Azt fogja látni, hogy a német egy korábbi eséséből áll fel, Kulimin a vállát ütközi le a vállával. Erősen lejtett a hazai pálya.... A másik meg a mai cseh-oroszon, miután Jagr elé behajolt az orosz játékos, lassított felvételben épp hogy sikerült neki átesnie rajta, majd az orosz 5 plusz véglegest kap érte. Jagr-t nagyra tartom, méltatlan hozzá az ilyen fokú sportszerűtlenség. A csapatokat amúgy is elég érdekes döntésekkel akadályozták az egész tornán, de az is hozzá tartozik az igazsághoz, hogy a játékvezetők nem vettek észre olyan szabálytalanságokat, amelyeket a tv élő adásán is lehetett simán látni. Ezek között volt néhány bottal lökés, számtalan botra ütés, fej és nyak elleni támadásból én konkrétan kettő megtorlatlant láttam a torna alatt, volt pár bottal akasztás, és csak a mai aranymeccsen volt 2 botfogás, meg még ki tudja mi. A ma esti meccsen látottak kiábrándítóak voltak. A vonalbírók még csak-csak, de a 2 játékvezető egyáltalán nem érte fel a meccs színvonalát. Nem az ő hibájuk, hanem azoké, akik jégre engedik őket. Mondhatnám, hogy elfújták a meccset a csehek javára, mert objektív nézőként így festett, de egyszerűen csak nincsenek ezen a sebességen. Szerintem a felét nem látták annak, mint amit kellett volna. Az oroszok nagyon jól játszottak, de védelem nélkül akartak aranyat nyerni. Lehet, Bikov nagy edző, de hogy nem beszélt a hátvédekkel, az tuti. A csehek meg a németekhez hasonlóan végig bekkelték a meccset, kizárólag a kontrákra építve a támadó játékukat. Nem is játszottak a pár kontrát leszámítva, hanem csak végig törték a játékot. Idióta taktika. Az oroszok kaptak egy potyagólt az elején, és a csehek az egyik kontrából befaroltak-befékeztek-belábaztak egy másodikat. Ilyen gólokkal lehet győzni? Ez az egész így kiábrándító, öncsalás, önámítás.
Nézzük a vb egyik legjobb oldalát: soha többé nem kell meghallgatni a vébé hivatalos dalának első 20 másodpercét kényszerből...
@lorinczpeter: Erre azt tudom mondani, hogy a fociban se csak lábbal lehet gólt érvényesíteni, hanem fejjel is pl.
@2002: Nem fogunk leszólni, ez így van szerintem is...sajnos Jagr már van olyan tapasztalt és dörzsölt hogy tudja mit kell tenni az utolsó harmadban egy ilyen szituáció esetén...Ha emlékszik még valaki az olimpián volt egy ennél sokkal nagyobb "ütközése", amikor éppen Ovechkin gázolta el, az szerintem ennél jobban fájhatott sokkal....de ezt most úgy látszik nem bírta eléggé
@lorinczpeter: "Ilyen gólokkal lehet győzni? Ez az egész így kiábrándító, öncsalás, önámítás."

Nem olyan régí híradások még arról szóltak, hogy a magyar válogatott esélye, ha Szuper mindent véd és Ocskay majd csak meglóg....
hatalmas taps a cseheknek! jagr a legnagyobb király!
spiler vajon merre van a hatalmas arcával??? biztosan most zokogja teli az ovecskines - szives kispárnáját. nem vagyok egy kárörvendő típus de örülök, hogy kikaptak az oroszok mert így majd talán visszaolvassa azt a sok nagyképű, arrogáns hozzászólást amit írt.
közhely de most megtanulja, hogy sok jó játékos még nem jó csapat.
@lorinczpeter: Az a sportszerűtlen, hogy elesett? Jagr osztotta ki az 5+20-at, vagy megkérdezte őt a bíró? Te "miután Jagr elé behajolt az orosz játékos, l a s s í t o t t felvételben épp hogy sikerült neki átesnie rajta, majd az orosz 5 plusz véglegest kap érte", a lassított felvételen épp, hogy átesik rajta? Bravó! Valamelyik "okos" sportriporter számolta a lasstás alatt, hogy hány másodpercig volt a játékos (kézilabda)a levegőben. Rokonod?
@Lacquo: Igazad van. Milyen szép is lenne befejelni a korongot:) De nekem valahogy az a régi szabály, hogy sem lábbal, sem korcsolyával nem, csak a bottal lehet érvényes gólt szerezni, közelebb áll a jégkorong eredeti szemléletéhez és méltányosabbnek is tűnik. Nincs mérlegelés, így ki van kapcsolva az emberi tévedés lehetősége. A másik meg, hogy mindenki, aki jégkorongozik tudja, hogy kell "véletlenül/vétlenül" befékezni a korongot a kapuba.
@lorinczpeter: már meg ne haragudj, de az objektivitást, amit említesz, azt hiszem el lehet nálad is felejteni. A Kulemin gyereket, akiről beszélsz, már Kanada ellen hasonlóan ki kellett volna állítani. Az idióta taktika pedig ma bevált, ezért hatalmas respect jár inkább, mintsem szidás. Így volt ez tegnap is a BL döntőben, akkor fájó szívvel, de minden elismerésem az Interé. Ma kevésbé fájó szívvel, sőt, minden elismerésem a Cseheké.
@lorinczpeter: Értem amit mondasz. Ez egy ilyen szabály, és most a cseheknek kedvezett, és a végkimenetelnek meg örülök.

Nyilván a bottal való gól az igazi, de attól más is lehet érvényes a jelen szabályok szerint.
Ha az oroszok az utolsó percekben fegyelmezettebbek, valószínűleg meg lett volna az egyenlítés.

Nekem tetszett a mérkőzés; a vébé nem attól jó vagy rossz, hogy a kedvenc nyer vagy veszít...
@stero: én is spilert akarom, mert amit a múltkor művelt az nagyon gusztustalan volt...most esetleg önkritikát gyakorolhatna :-)))
@Ručínský: Az a sportszerűtlen, ahogy a műesés után viselkedett. A büntetés kiosztása a bíró hibája. A lassított felvételen ugyanaz látszik, mint az élőképen. Jagr átesik az oroszon. Melyik szabáltalanságot követte el az orosz? Érdekelne! Szerinted? Szerencsére egyik riporter sem a rokonom:)
@lorinczpeter: figyelj, a tények azt mutatják, hogy mindkét fél számára azonos szabályok szerint lejátszott mérkőzésen a csehek több gólt ütöttek.
Tehát ők a világbajnokok.

Okos, fegyelmezett játékot játszottak, talán az egyetlen célravezetőt. Nem muszáj örülnöd ennek, de a sportnak ugyanúgy része a taktika.
@Ringleader: Nem haragszom. Mint írtam, a bírók sokmindent benéztek ezen a tortánán. Totál objektív vagyok. Beállni bekkelni az nem játék. Az Inter kétszer villant, a Bayer pályán sem volt. Duplán sajnáltam őket. Nem tudom elismerni a cseheket. Na ez szubjektív volt:)
@Lacquo: Jaja. Ez van. Remélem, megváltoztatják.
Ez a mérközés az 1985 döntöt idézte fel bennem. Ott is egy erös CCCP csapat volt: Larionov-Krutov-Makarov-Fetisov-Kasatonov arany soral rendelkezö Szovjet csapat jácotta a döntöt egy sokkal gyengéb Cseszlovák csapat ellen ahol a pálya meg volt dölve vagy 45 fokot, és 2-0 arányba megnyerte a Cseszlovák gárda. Ezen a mérközésen ha kiszabad emelnem valakit a Cseh csapatbol az a kapus Vokun lenne , de inkább a csapatszellemet és az akarást meg a nagy fegyelmezett játékot emelném ki.
Gratula a Cseh csapatnak hogy megmutatták hogy kell megálittani egy sokkal jobb játékost képviselö csapatot.Ez ma is bebizonyosodott hogy egy zenekarba nem jo ha mind az 5 primás.
Jagr-nek jár egy különdíj a kiemelkedő színészi teljesítményért is.
Illetve Kangyal Balázst is megillet egy különdíj a legtöbb közhelyet mondó kommentátori (?) címért.
@lorinczpeter: Most ezek az első tv-s élményeid? A szabálytalanságok egy részében az egyik átesik a másikon. Amúgy ezt a "behajolok alá és átesik rajtamot" általában megadják bár nem ennyivel (5+20). Tényleg szerencsés vagy :)
@demizson bobby: Ezekből a szabályokból fognak kijönni a német-cseh meccsek... 2 okos, fegyelmezett védekező játékot játszó, kontrázó csapat??? Nem lesz unalmas kicsit sem:) Majd meglátjuk, utána hogy nyilatkozol:) Muszáj nem örülnöm az ilyen taktikának.
@lorinczpeter: miért is lenne Jagr sportszerűtlen? Éppen az ellenkezője. Kiállítottak róla valakit végleges fegyelmivel, sportszerű módon nem is ment vissza játszani.
Most őszintén.
Ott ülsz a padon 10 percen keresztül, minden porcikád fáj, aztán mikor megszólal a végső dudaszó és tudatosul benned, hogy bakker világbajnok vagy, akkor ne mond azt, hogy az adrenalintól és örömtől Te továbbra is fetrengenél és a fájdalmaiddal lennél elfoglalva.
Jártam már úgy én is, hogy nekizúgtam a palánknak, megbicsaklott a nyakam, azt sem tudtam hol vagyok, pár perc múlva meg visszamentem és gólt lőttem, másnap meg a balesetin ültem. Adrenalin csodákra képes.
szerintem ez inkább sportszerű volt részéről,mert biztos vissza tudott volna menni játszani.
Jágr ettől függetlenül óriási játékos, és hatalmas szerepe van a győzelemben. Véleményem szerint a Jágr ütközés önmagában nem ért egy ilyen szintű kiállítást, más kérdés,hogy az egyik legritkábban befújt kiállítást láthattuk(Clipping). Inkább az előtte levő ütközés ért véglegest aminek Koukal(?) volt az áldozata. Az inkább ért véglegest, a kettő együtt pedig...igen.

Igenis megérdemelték a csehek mert ők egy csapatot építettek fel, és nem sok indivídumból álló "válogatottat". Nem hiába nem tudott nyerni túl sok mindent a Real sem még a galaktikus korszakban - nem volt csapat.
A csehek edig csapattal, szerencsével, és a sokat emlegetett nyilatkozattal nyertek.

Ennyi.Gratuláció!
@Ručínský: Az első, még sosem láttam tv-t:) A "behajolok alá és átesik rajtamot" max azok a játékvezetők adják meg, akinek nincs lehetőségük a kivetítőn megnézni a visszajátszát, és csak a behajolás eredményét látják, tehát hogy a másik a jégen fetreng.
@lorinczpeter: te sem gondolod komolyan, hogy a németek ellen a csehek így állnának oda. Egyébként pedig, mivel korántsem a legjobb csapatukkal nyertek, ez csak növeli a győzelem értékét.
Jó sport ez a jégkorong, de ha itt is mindig a jobbnak mondott csapat nyerne, akkor nem nagyon akarnám nézni.
@lorinczpeter:
"A csehek meg a németekhez hasonlóan végig bekkelték a meccset, kizárólag a kontrákra építve a támadó játékukat. Nem is játszottak a pár kontrát leszámítva, hanem csak végig törték a játékot. Idióta taktika."

Tényleg idióta taktika. Inkább neki kellett volna rontani a játékosok képességei alapján középszerűnek sem nevezhető cseh csapatnak a gigasztár oroszoknak és bátran kikapni 5-6 góllal. Na az lett volna az átgondolt, okos taktika.
20 másodpercnyi bizakodás, 59 percnyi döbbenet és egy kiadós sírás után hadd gratuláljak a cseheknek.
őszintén.
@hokimoki: Szerintem akárhogy magyarázzuk, sportszerűtlen volt. Ha korongozol, tudod, az az átesés nem volt semmi. Hogy a meccs után visszajött ünnepelni, az nem érdekes ebből a szempontból. A baklövés a játékvezetőké....
@demizson bobby: Két külön dologról beszélünk. Amit írsz, abban igazad van. És nekem is:)
Fantasztikus, elképesztő! Óriási hangulat uralkodott Prágában, teljesen kihalt a város, mindenhol a meccset nézték :) Csehekhez képest óriási szurkolás :P Micsoda győzelem, hatalmas gratuláció a srácoknak!
@голубой вагон: na, ez már sokkal szimpatikusabb, mint ez @Ramsas Samuilovich Perepiteinikov: ...a végén még megkedvelem az oroszokat ;-)
@butatót: Más, amikor egy csapat úgy megy fel a jégre, hogy ötemberes védekezésre, játéktördelésre, alapoznak egy meccset, és az is más, amikor menet közben kiderül, hogy itt már csak védekezni lehet.
szabályok.
amíg nem vagyunk tisztában a szabályokkal, hogy mit miért meg miért nem fújnak, addig kár egy A csoportos VB-re rásütni, hogy kritikán aluli volt, ahol elvileg a világ legjobbjai fújnak.
Nekem az tetszett, hogy akármilyen szabálytalanság is volt, nem álltak le pofázni, nem is nagyon rémlik, hogy ezért osztogattak volna fegyelmiket. A másik pedig, hogy ha valaki ellen el is követtek valamit és nem fújtak, akkor nem vergődtek hanem felálltak és mentek tovább.

Jagr esetnél szerintem azért kapott az orosz végleges fegyelmit, mert korong a közelben sem volt, nagyon mélyre hajolt és az IIHF szigorúbban bünteti az ilyet. azt hiszem
@butatót: cseburáska az én hősöm, vele nőttem fel.
@Ringleader: minden vereség fáj (és nekünk kijutott belőle idén), de nem látom értelmét az ellenfélre vagy a bírókra köpködni.
@Ramsas Samuilovich Perepiteinikov: szerintem remek vb. volt és este nem a bírókon múlott a meccs eredménye. a lányok viszont tényleg gyönyörűek, jogos.
@lorinczpeter: egy ismerősömnek egy hasonlóba ment szét a térde, lehet belőle nagyot esni és a gerinced is meghúzhatod mégha semminek is látszik.
@Csehszlovák Kém: a sok Krtecsek nagy száját úgyis elkenjük 11-ben :)) kezdjük a priatyelekkel, folytatjuk az utopenecekkel!
@hokimoki: Tökéletesen tisztában vagyok a szabályokkal. Miért ne lehetne rásütni, ha egyszer az volt. A világ legjobbjait segíteni kéne, mert az végeredmény kárára megy a ténykedésük.
Igen, rendkívül szimpatikus a játékosok többségének a hozzáállása a játékvezetői döntésekhez.
Érdekes, amit írsz, de nekem úgy rémlik, a korong pont ott csúszott el Jagr előtt. Késő van már, az is lehet, hogy csak oda gondolom:) A riporterek mondták azt, hogy a közelben sem volt a korong, de én sajnos nem láttam, hogy konkrétan hol volt, vagy hol nem a korong. Ez tényleg sokat segítene a megfejtésben.
@hokimoki: Tudom milyen, repültem is már el behajolás következtében, és hajoltam már én is alá a botját torokmagasságban tartó felém száguldónak. Csúnya dolog ami utána van, nem tagadom.
@lorinczpeter: most már én sem emlékszem a szitura :) majd holnap megnézzük videón
azt nem tartom jónak csak, hogy miért Jagr-t kell sokaknak köpködniük, fájt neki, nem csinálta azt, mint sok magyar szokott,hogy eljátsza a nagyhalált, megkapja az ellenfél a véglegesét aztán 3 perc múlva újra játszik. ez így teljesen korrekt volt a részéről. A szabálytalanságot meg ki hogy itéli meg az nézőpont kérdése.
@lorinczpeter: az, hogy mennyire fájt Jagr-nek csupán találgatás. Belemagyarázhatsz te bármit, attól még nem úgy van, ahogy mondod. Nem azt mondom, hogy nem játszotta meg, de azt állítani a TVből látottak alapján, hogy nem is sérült meg... inkább nem is véleményezlek
@lorinczpeter:
Sokáig gondolkodtam, hogy ezt komolyan írtad-e, mert annyira nevetséges.
Szerinted Ruzickának x perc és y bekapott gól után kellett volna rájönnie, hogy "Nini, ezek az oroszok az NHL sztárjai, az enyémek meg csak a cseh bajnokságból és KHL középcsapatokból jöttek és ott sem nagy ászok"? Ezt a vak is látta előre (lehet, hogy te nem).
Te biztos valamelyik Klicsko ellen is bátran, támadóan állnál ki, aztán, amikor lecsapna, mint a taxiórát, akkor "kiderülne, hogy itt már csak védekezni lehet". ;)
@Modor Tibi: Angol ex-kollégám a Fácsén: "Omg would the lovely czech peeps stop tooting your car horns down my street.I know you won but it is eleven at night on a Sunday I need some sleep dammit"

LOL!!! :)))
@hokimoki: Tényleg mindjárt elalszom:)
Szóval, Jagr nekem egy fenomén! És gondolom, még jópáran vannak vele így. Ok, elfogadom, hogy rosszul esett, fájt neki, stb. De basszus, ő nem egy szimpla játékos, ő egy példakép. Nekem úgy tűnt, rájátszik. Ennyi.
A szabálytalanság megítélése ott a pályán a játékvezetők feladata. Valahogy csökkenteni kéne a hibaszázalékukat. Erről meg ennyit:)
Jó éjt mindenkinek!
@steaksauce: Nem állítottam, hogy nem sérült meg. Nem is engem kell véleményezned...
@butatót: Komolyan írtam. Nevess rajta, ha jól esik.
Az, hogy nem tudsz értelmezni, a te bajod. Mint nézőnek, neked sem lehet az érdeked, hogy egy unalmas játékot nézz végig. Mindegy, örülök, hogy nem vagyunk egyformák.
Hogy jön ide a klicskózás... inkább állj ki elllen te:) Látod, azt a meccset megnézném:)
Nagy gratula a cseheknek,Jagr csodálatos,igazi példakép...
Nem értek hozzá,de ideje lenne kitalálni,hogy legyen júniusban a VB,akkor sokkal jobb lenne..
Az Olimpia színvonalasabb volt mint ez a VB az biztos...Mennyivel jobb lenne végre egy svéd-kanadai döntő a sztárokkal,mint egy ilyen komolytalan német 4-dik hely...
@Csehszlovák Kém: persze, mert a 66-os csaláson kívül nem nyertek kb. soha semmit, krikettben meg rögbiben is folyton oktatják őket a gyarmatok :D
@lorinczpeter:
Értelmezni csak azt lehet, aminek van értelme. Azt írtad, a csehek taktikája idióta volt. Idiótának nevezni egy olyan taktikát, amivel VB döntőt lehet nyerni egy sokkal erősebb ellenféllel szemben, hát, ez csak a hozzáértésedet minősíti.

Szerinted unalmas volt a játék, mert a csehek az elejétől védekeztek. Szerintem meg így az utolsó másodpercekben is volt izgalom. Izgalmasabb lett volna szerinted, ha kiállnak nyílt sisakkal, mire az oroszok szétkorcsolyázzák őket és az első 10 percben eldöntik a meccset? Az lett volna csak az izgalom.

De mindegy, a cseh szövkap úgyis befejezte, jelentkezhetsz a helyére, aztán jövőre megmutatjátok :)
Lenyugodva azt kell mondanom, hogy megérdemelten nyerték meg a Csehek... ennyi helyzetet nem lehet büntetlenül kihagyni.. :/
3 játékos emelhető ki az egész torna során az Oroszoktól:
Datsyuk, Kovalchuk, Malkin.

Davaj Rosszija!
@Modor Tibi:
:))
Ja, snookerben is a fejükre nőttek.
hali.
Azt hiszem láttunk egy jégkorongot játszó csapatot, meg egy antihokit játszót.Az oroszok az első 20 másodpercben rontották el.A csehek meg addig játszottak.A németek játéka előtt le a kalappal.De azt hiszem a jégkorongot akkor is az oroszok játsszák!!!!!
Romantika. A jégkorongot hálistennek nem csak z oroszok játsszák, hanem többek között mi is, magyarok. Ki lehet kapni...és valaki nyilván ki is fog.
A jégkorong nagyszerüsége egyszerre wagneri és tanyasi, tessék mán ezt látni! Mondom, a világ legszebb "sportolója", a hokikapus aki gólt kapott... cseheknek szurkoltam.
Azért, a jégkorongot csak az oroszok játsszák blablabla... menjenek el bármilyen szinten csapatként dolgozni/sportolni bármi... és gondolkodjanak el taktikát, stratégián, győzelemhez vezető úton... és utána ítélkezzenek... Nincs A JÉKORONG JÁTÉK. Aki Kulemin németek elleni szabálytalanságát nem adta volna meg, a tényleg más meccset nézett, kedves Péter...
a Jagr ellen 5+20-at érő "szabálytalanság" az NHL-ben ott szerepelne a hits of the week videóöszefoglalóban. az, hogy Jagr 38 évesen nem bírta ki, hát ez van, lehet pl sakkozni is, ott nincs bodycheck. vagy bodicsek. vagy míííllyen. amúgy marhára nem ezen múlott, oroszok elbaszták, enerváltak voltak meg szerencsétlenek.
@Rüheskutya: ja persze, mi is játszuk, csak szerintem a színvonalban mégis van különbség, nem? azért ne vegyük már magunkat egy kalap alá Malkinnal meg Kovalcsukkal...
Soha nem szoktam fórumozni ...
MOST AZONBAN NEM ÁLLHATTAM MEG, HOGY NE REGISZTRÁLJAK .

Milyen unalmas, szinvonaltalanok volt a kommentátorok a sport tévén !!!!
Az a csapat nyert, amelyik megérdemelte. Ami csapatként ment Kanada ellen, az most egyénieskedésbe ment át. Nem tudom, hogy volt-e komolyabb korongjáratásuk az oroszoknak, amivel Vokounnak mozogni kellett. Értem arra, amilyen gólt ütött és rúgott a cseh válogatott.
KHL-es szempontból nézve: az orosz KHL-esek ugyanúgy egyénieskedtek, mint az NHL-es társaik (három bekk, Atyusov, Jemelin és Nyikulin egyszer-egyszer tutira megindultak a saját harmadukból, hogy utána eladják a korongot a támadóharmadban); míg a másik oldalon a KHL-esek húzóemberek tudtak lenni (Jagr, Klepis, Rachunek, Blaták, Rolinek, Marek), a csapattársaikkal kiegészülve.
Én Varlamovot nem tartom Kosecskinnél rosszabb kapusnak. Bár teszem hozzá, utoljára a Lokomotivban láttam Varlamovot, még a 2008-as döntőben, míg Kosecskint idén a Metallurgban is.
El kell ismernie mindenkinek, jogosan nyertek a csehek, míg az oroszok tudásuk alatt játszottak.
@zsolesz123: Ezért már megérte regisztrálnod, hogy ezt elmondhasd.
nem mindig az esélyes nyer:)ha igy volna akkor fociban barca-bayern bl-döntö lett volna...
jah jövöre ilyen játékkal verjük meg az olaszokat és jussunk fel...kivi vok ki fog akkor fanyalogni?:):):):)
@Modor Tibi: @butatót: csak zárójelben jegyzem meg, hogy a nemrég befejeződött krikett világbajnokságot az angolok nyerték...

@lorinczpeter: érdekes hozzászólás, egy szavával sem tudok egyetérteni... az ok pedig: az első harmad végén lőtt orosz gólt szerintem egyedül a világon csak Te láttad úgy, hogy nem időn túl született:) Videóbíró, lassítás, játékvezetők, nézők mindenki hülye:) Na, ezek után minden szavad hiteltelen...

Az oroszok azt gondolták, annyira erősek, hogy először megverik saját magukat, majd utána az ellenfelet, csak időközben arra már nem jutott idő, mert vége volt a meccsnek. Hiába hatalmas játékosok, ha csapatban nem muzsikálnak , ráadásul még fegyelmezetlenek is. Csehország megérdemelte a győzelmet.
Az orosz hoki, az orosz játékosok zseniálisak. Éppen ezért hatalmas gratuláció a cseheknek, hogy meg tudták valósítani azt a taktikát, amivel /talán/ egyedül győzhettek.
Riszpekt mind2 csapatnak!
Megvolt Jagr meg Klepis nője egymás mellett a megfelelő számú trikókban a kivetítőn?
Azért Kuljomint megint a semmiért küldték le a jégről.
vérzik a szívem, de gratulálok a cseh válogatottnak - ezen a meccsen ők és csak ők érdemeltek győzelmet. tökéletes taktikát dolgoztak ki, és azt tökéletesen meg is valósították - az első sokkra az oroszok nem tudtak érdemben reagálni, utána meg minden cseh kontra gólveszélyes volt. halkan jegyzem, hogy a csehek a "klasszikus" dunaújvárosi kontrajátékot idéző harcmodorral nyertek, és halkan jegyzem - bár valaki már említette az olaszok elleni 2011-es derbi kapcsán -, hogy szerintem ez lehet a nyerő taktika a mieink számára a jövő évi divíziós vb. ki-ki meccsein is. (én ideszámítom a Japán elleni meccset is, sőt, szerintem az lesz a vízválasztó). a tegnapi döntő fontos tanúsága (ezredszer!), hogy nem mindig az erősebb csapat nyer - most a csehek voltak a jobb csapat, nem vitás. ja, és persze de jó lehetett tegnap Prágában magyarnak lenni :))
üdv.
@jágör68: igen, meg (láttuk őket, hogy pontosítsak), vegytisztán szakmai meggondolásból beszéltük is, hogy kicsit szorosabbra kéne fűzni a cseh szálakat a Dab-os vonalon :))
A triplázás mindíg nehéz dolog. Vizilabdában az olimpián a szerbek ellen nekünk is nagyon rezgett a léc, pedig mi vagyunk a jobb csapat.
@lorinczpeter: Petikém nagyon szépen fogalmazol,tisztára mint egy politikus.
Kulemin németek elleni ütközése véglegest ért, aki mást mond az vagy elfogult vagy nem ért a hokihoz. A döntőben viszont szabályos volt az ütközése, csak két percet ért volna, mert nem volt Jagr-nál már a korong, csak már elindította a mozdulatot így is csak akadályozásért kaphatta volna a 2 percet. Ja és egy győzelmet sosem kell megmagyarázni, ez legyen mindig a vesztes dolga, látom ez jól is megy sokaknak.
Szerintem sok embernek szúrja a szemét a Jagr elleni bodicsekért ítélt 5+20 ,de ez nyilvánvaló birói kompenzáció, egy korábban észre sem vett másikért, a bírók ilyetén mérlegelése nyilván hiba ,de Jagr sportszerűségét is dicséri ,hogy utána ő sem jött vissza azaz magának is ítélt egy véglegest, ha így nézem Terescsenko kevésbé hiányzott az oroszoknak, mint Jagr a cseheknek.
Más, a csak védekező játékot játszó csapatot egy olyan játékban, ahol a gólhelyzetek száma messze felülmúlja a labdarúgásét ergo a csapatok közötti tudásbeli különbség 98%-ban kijön, mindig megveri a támadóbb szellemű. Tehát egy védekező csak akkor nyerhet ha legalább olyan gyors játékra képes, és mellette nem hibázik.
A játék irama fokozatosan nőtt, és ebben a csehek jól szervezett játékkal végig lépéselőnyben voltak, egyszerűen alig akadt olyan 5-5 elleni játékszituáció ,ahol "emberelőnyös helyzetet" tudott volna kialakulni az oroszok javára, sőt egy az egyben is mindig akadt keresztező ember. Ez volt az igazán frusztráló a medvéknek. Lehet hogy a csehek kisebb területet hokiztak be, de ezt hívják taktikának, az ellenszert meg Bikovnak kellett volna kieszelnie.
@Henry The Navigator: @hüjeliba: Ha jól látom, itt tévedés van: nem Kuljomin, és nem is Tyerecsenko kapott véglegest, hanem Jemelin.
@kovacsistvan: a medve , az medve, mindegy mi a neve:)
Két nagyon jó elődöntőt és egy remek döntőt láttam a hétvégén. Az oroszok már a németek elleni meccsen rájöhettek volna,hogy a szupersztárjaik ellen is van megfelelő taktika,mégis beleléptek ugyanabba a folyóba. Olvasgatva a kommenteket: lehet szidni a cseheket,hogy ölték a hokit,csak éppen nem érdemes. Pazarul védekeztek és a kontráik végig magukban hordozták a gólveszélyt. És ami tegnap nagyon fontos volt:amíg az egyik oldalon egyéniségek voltak,a másik oldalon egy CSAPAT!
grat a cseheknek! ez a győztes napja, széles ívben tojhatnak rá, hogy a szlovák arany óta nem volt ilyen alacsony a színvonal!
A csehek megérdemelten nyertek, senki sem hitt a csapatban, mivel 10 újoncuk volt és nagy játékosok sorra lemondták a részvételt. Bebizonyosodott, hogy a csapatszellem, osszefogás, szív meghozza a gyumolcsot. Az oroszok nem kuzdottek szívvel, némelyik sztár onzon játszott, nem volt bennuk annyi akarat.
@kovacsistvan: Bocs, tényleg. Elnézést, de a véleményemen természetesen nem változtat. Kulemin végleges, Emelin két perc. Azért ehhez is hozzáfűzhetted volna a véleményed.Mindig csak a kötekedés.:)
Lehet, hogy nem látjuk többet Bikov hüllő nézését az orosz válogatott padjánál? Egy ilyen keretből illett volna többet kihozni. Mindenki a saját játékát játszotta.
@kovacsistvan:
Elnéztem bocs.
Egyébként most néztem meg a statisztikát és nem előtte.
Van még valami ez már a statból : a jégidő.
A cseheknél mindössze ketten töltöttek 19 percnél többet a palánkok között míg az oroszoknál öten.
@butatót: Filozófikus alkat vagy:) Mindent lehet értelmezni. Max neked nem mindig jön össze, de ezért ne bánkódj nagyon:) Lehet sokkal jobb ez így mindenkinek:) Örülök, hogy szemben velem, te igen magas fokon érthetsz ehhez a játékhoz, ha átláttad, milyen taktikával lehet VB-t nyerni. Gratula.
Bocs, de szerintem ez így akkor is egy dögunalmas jövőt vetít elénk. Átengedem neked a cseh kapitányi posztot:) Te már elkötelezett vagy velünk:)
@sakic: Kedves Sakic! Kulemin nem szabálytalankodott. Szerintem.

@kiralyfi: Szerintem te egy másik fórumot nézel:) Mert ezen nem írtam semmi olyasmit, hogy az első harmad végén orosz gól született volna. Ennyit az ítéletedről.

@ogre1969: Zsoltikám, köszönöm:) Igyekszem:) Nem gondoltam, hogy ennyire megosztó, amit írok. Azt sem, hogy ennyi hozzá nem értő van:) De azt végképp nem, hogy ha az írásommal szemben állítanak valamit, akkor képtelenek érvekkel megvédeni... Felületesség, olvasni nem tudás, értelmezni nem tudás, belemagyarázás, stb.
de hova tűnt spiller istván ?:(
@Megköszönöd az italt,hazamész, kivered: a t. moderátorokhoz lenne az a költői kérdésem (már ha van moderáció a blogon), hogy nem lehetne esetleg törölni azokat a hozzászólásokat, ahol a tisztelt bejegyző összetéveszti a "hozzászólások" rovatot a legközelebbi nyilvános vécével? Vannak gyönyörű fórumok a neten, ahol mindenki kedvére anyázhatja Ovecskintől kezdve Crosbyn át a szlovákokkal bezárólag az összes játékost és nemzetet, miért kell ezt a blogot elrontani ezzel?

És akkor nézzük a tényeket.

1. A játékvezetők által megadott gólok száma 2-1 a csehek javára, tehát a csehek szabályosan nyertek :-).
2. Vihart kavart a hozzászólók között Dacjuk első, meg nem adott gólja. A hozzászólók közül senkinek sincs igaza :-). A zsűrióra nem azonos a képernyőn és a csarnokban az eredményjelzőn megjelenő órával, ez utóbbi a hiteles, ez alapján dönti el a játékvezető, hogy mit ítél. Ettől persze még ítélhet bármit, hiszen a felvételt ő sem látja (ezért telefonál) és hogy milyen beszélgetés zajlik le közte és a vonal másik végén ülő között, azt nem tudjuk.
3. A játékvezető dönti el azt is, hogy berúgták vagy nem a korongot a kapuba. Ez nem von le semmit a csehek érdemeiből, ha valakinek kifogása van, ne a csehekhez, hanem a bíróhoz forduljon.
Az kétségtelen tény, hogy felettébb különösen alakultak az oroszok kiállítási mutatói az utolsó két meccsükön, a bíróküldéssel kapcsolatban viszont Fazel elnök úrhoz kell fordulni, akiről én már leírtam a véleményemet korábban.
4. Jagr tigrisugrásánál ismét nem tették fel a bírók a karjukat :-). Az összes általam meglátogatott orosz ill észak-amerikai weboldalon (már ahol foglalkoznak az esettel) szabályosnak ítélték Jemelin megmozdulását, ettől persze nem kizárt, hogy a játékvezetőnek volt igaza.
5. Hblognak és Kovács István barátainknak egy nagy irgum-burgum: nekik ugyanis észre kellett volna venniük, hogy a harmadik harmadra az orosz támadótriók cserélődtek (és ennek is volt köszönhető a csatárok töketlenkedése a harmad elején), ugyanis Fjodorov az Ovecskinnel történt ütközés után megsérült, Anyiszimov pedig még korábban akkora ütést kapott bottal a kezére, hogy egyikük sem jött ki már a harmadik harmadra sem.
6. Az Ovecskint bírálóknak: annyit azért jegyezzünk meg, hogy Ovecskin már a németek ellen is sérülten játszott és tegnapelőtt sem edzett (ezt meg is írták az orosz portálok), tegnap is sérülten játszott.
7. Végül, de nem utolsósorban: kinek a pap, kinek a papné. Van, akinek a kombinatív hoki tetszik, van, akinek a testi kontaktust előtérbe helyező kanadai, van, akinek a Góliátot legyőző Dávid-féle játéktördelős. Mindegyik lehet izgalmas (ha jól játsszák) és mindegyiknek megvannak a szépségei, aki ezen vérre menő vitát folytat, az hülye :-). Ami a tegnapi döntőt illeti, az igazság (ami mindig a részletekből áll össze és soha nem egy átfogó kék égbolt) valószínűleg ott van, hogy az oroszoknak nem volt szerencséjük, az ellenfél saját képességeinek végső határán játszott és hát a játékvezetőnek sem sikerült egyszer sem az esélyesebb csapat javára tévednie :-). Minthogy azonban éppen az oroszok mutatták meg 2008-ban, hogy hasonló körülmények között is tudnak nyerni, így minden hátráltató körülmények dacára is nyerniük kellett volna, ahogy megtették a csehek ellen ezen a VB-n a norvégok vagy a svájciak :-). Olyan volt ez, mint a mi berni VB-döntőnk 54-ben, aminek az okait azóta is az egész ország kutatja...
@masterroofs: Meg is volnánk. Csípte az én szememet is.
Nem tudom néhány tejfölös szájjú honnan veszi azt , hogy nem küzdöttek az oroszok és hogy nagyképűek voltak ?:)
Szerintem végig küzdötték és végig támadták a meccset, de semmit nem tudtak beütni, valamint a csehek nagyon jól védekeztek.
@masterroofs: Az ötödik ponthoz: honnan gondolod, hogy nem vettük észre a sorcserélődést meccs közben? :)
Ezen a Vb-n egy új kifejezés tűnt fel: az ún. antihoki. A gyengébb erőt képviselő csapatok a korábbi meccseiket elemezgetve arra a felismerésre jutottak, hogy ez a követendő taktika. Jól megszervezni a védelmet, hirtelen találni kell egy kapust, akinek nem lehet gólt lőni és a helyzeteket pedig jó százalékkal értékesíteni kell. Norvég-cseh, dán-finn, majdnem a svéd-francia, a németek összes meccse és persze az oroszok ellen mindenki ezt az új stílust alkalmazta. Az erősebb ellenfélnek erre gyakran nem volt ellenlépése, hiába lőttek annyit kapura mint korábban, most ez már nem volt hatásos.Ez egy ilyen Vb-volt, lehet belőle okulni és nem lenézni az eddigi pofozógépeket.
@Henry The Navigator: Ide tartozik a magyar válogatott is a leírtak alapján
@FRee: Pontosan, ezt is írni akartam, hogy mi voltunk a példa.;)
küzdöttünk. épp elegen játszottak formán kívül, egyesek sérülten. küzdöttünk.
néhányan egyénieskedtek? klasszisok, akik el tudnak dönteni egyedül egy meccset. megpróbálták, nem jött össze.
ne várjon senki olyan csapatjátékot tőlünk, mint a finnektől.
@Henry The Navigator:
2008. február 9, Euro Hockey Tour:
Finnország-Oroszország 0-5
kapuralövések száma: 41-20
Akkor ez is "antihoki" volt? :)
stats.swehockey.se/online/40/91131/91131003/91131003_frame_default.htm
Szép volt csehek, megérdemelten nyertek az bizonyos. Aki meg a bíráskodással, meg bekkeléssel jön az elfogult.
@FRee: Sőt,ha tovább ragozzuk,a norvégok megverték a későbbi világbajnok cseheket,mi viszont két év alatt háromszor is a norvégokat. Akkor ki is a legjobb?:D
@kovacsistvan: Ha nem jött volna le,akkor bocsánat, gúnyos hangnemben próbáltam fogalmazni. Ez az egész antihoki kifejezés, egy ökörség. Korábbi vébéken is mindig így játszottak a kiscsapatok, az esélytelenebbek a nagyok ellen, ez most miért lett téma hirtelen? Csak az orosz vereség kapcsán került ez előtérbe, a németek ellen is már sokan emlegették. De ki tiltotta meg a csapatoknak, hogy 35-50 lövésből ne legyenek eredményesebbek? Tudod mi az antihoki: 15-5-ös kapuralövési arány 60 perc után.
@demizson bobby: Ne legyél már ünneprontó!:)
@Henry The Navigator: Én pedig arra próbáltam utalni, hogy az ún. "antihokit" néha a jobb csapatok is előveszik.
Egyébként nem hiszem, hogy észszerű húzás lett volna kétgólos előnynél rohamozni a cseheknek.
Érdekes meccs volt! A cseheknek óriási szerencse kellett ehhez a címhez, de azt nem lehet vitatni, hogy tettek is szerencséjükért.
A döntőben némiképp a bírók is segítették őket, bár számtalan hibás ítélet volt a csehek ellen is, végig nagyon gyenge volt a játékvezetés.
Szerintem a bíráskodás terén a színvonal iszonyatosat zuhant az utóbbi 5-10 évben, ezzel illene kezdeni vmit.
Az oroszok végig nyomtak, de valódi gólhelyzetük nem volt sokkal több mint a cseheknek.
Érdekes dolog -legalább is ez nekem eddig így nem állt össze - hogy ezzel a csehek az utóbbi 20 év legeredményesebb vb csapata.
Meg ez azért azt is mutatja, hogy egy csapat erejét nem feltétlenül azzal kell mérni, hogy melyik játékosa hányadik helyen kelt el az NHL-ben.
A SportTv szakkommentátorai az iszonyatos mennyiségű közhelyen kívül másról sem beszélnek, mint hogy X meg Y 1/hányas draft volt...
Mit számít ez a vb szempontjából? A csehek megmutatták, hogy semmit!
@lorinczpeter: megkövetlek, elnézést, nem neked szántam...:)
@Ramsas Samuilovich Perepiteinikov: azt a gólt , csak Te láttad időn belülinek:)
Nem vagyok szaki. Végigolvastam a kommenteket, de azt nem olvastam, hogy a hajrában az oroszok kifejezetten buták voltak. Hátrányban kellett játszaniuk egy csomót - pont mikor leginkább kellett volna nyomniuk -, és szerintem csak maguknak köszönhetően.
@progmet: így van, erről szólt a tegnapi mese - a kontrajáték diadala volt a tegnapi, ami messze nem egyenlő puszta betonvédelemmel. ha 5-3 a vége a cseheknek, akkor sem szólhatunk semmit - sajnos. Csehország elsősorban és mindenekelőtt csapatként múlta felül az oroszokat, na meg volt egy vezér, aki a legkiélezettebb helyzetben is vezér volt: adott egy szenzációs passzt úgy, hogy előtte a kapu mögött megcsinálta azt a finom kis lökést, amit ilyenkor soha és sehol sem fúj be senki (a 17. másodpercben), végig hajtott és osztott, ment, mint a bolond, és a végén még azt a taktikai lépést is volt ereje meghúzni: Jagr nagyon nagy király, nem vitás!
@kovacsistvan: Így van. Ráadásul már az első percben betaláltak, ez aztán végképp meghatározta onnantól a játékukat és az oroszokét is persze.
@ca2: Még egy gondolat a játékvezetéshez:
Az egy dolog, hogy számtalan a vitatható ítélet meg nincs egységes színvonal, de nem nagyon tudom értelmezni azt a már-már gyakorlattá váló dolgot, hogy a játék közben a szabálytalanságot a bírók nem jelzik, hanem amikor megszakad a játék és látják, hogy valaki lent maradt kiállítanak...
Ez valahol vicc! Ha lent marad az "áldozat" akkor szabálytalan (többnyire 5+20), ha meg nem akkor nem történt semmi? Azon múlik az ítélet, hogy milyen hangosan fütyül a közönség,vagy hogy van ez?!
Mert ha ez a fajta ítélkezés gyakorlattá válik akkor jégkorongban is felkészülhetünk a fociban látható műfetrengésekre.
Függetlenként néztem a meccset, mindkét csapatot nagyon szeretem. Antihoki ide vagy oda, baromijó kis meccs volt ez, dráma, csodálatos megoldások, ütközések, pörgés, volt itt miden. Ne hiszem a hogy a bírokon múlott vna. Nagy gratula a cseheknek, az oroszoknak pedig nem kell keseregni. Egy meccsen elkapták őket, csapatként most nem jött ki a lépés.
érdekes, hogy a sporttv pont a fontos meccseknél szúrta ki a sokat emlegetett hokirajongók szemét mezítlábas, stúdióbeszélgetés nélküli közvetítésekkel... ráadásul azt is spiller istván nélkül...rosszat sejtek :-(
"A játék irama fokozatosan nőtt, és ebben a csehek jól szervezett játékkal végig lépéselőnyben voltak, egyszerűen alig akadt olyan 5-5 elleni játékszituáció ,ahol "emberelőnyös helyzetet" tudott volna kialakulni az oroszok javára..."
Hát nagyonis volt, ha jól emlékszem a 2. harmadban majdnem 5 percen keresztül alig jüttek ki a csehek a harmadukból, 5-5 ellen.
Amúgy korrekt hozzászólás.
@hüjeliba: ja erre volt a válasz az előbbi.
Cseh szurkolóként maximálisan elégedett vagyok! Egyetlen problémám, hogy ezzel eldőlt, semmi esélyem Magyarországon látni Jagrt játszani, mert jelentősen megnő az a pénzmennyiség, amennyiért a csehek eljönnének a Pannon (Telenor) Kupára.
Az 5+20 perces kiállítás kicsit durvának tűnik, de miért kellene megvárni, míg valóban sérülést okoznak egymásnak a játékosok? Minél jobban közeledtünk a meccs végéhez az ideges oroszok annál inkább fizikai erejükkel akarták demoralizálni a cseheket. Jagrt egész meccsen faragták, míg végül a cseh védekezőharmadban eléfékeztek, amikor már rég elütötte a korongot. Az csak a szerencsén múlt, hogy nem lett ebből semmi, de fociban is jár hátulról becsúszásért a sárga, akkor is, ha nem töröm el a játékos lábát. Gyanítom, a bírók ezzel akarták megfogni a durvuló oroszokat. Ezek után simán megkapták az esélyt, hiszen az utolsó 3 percben kettős előnyük is volt, így egyáltalán nem lehet a bírókra fogni a vereséget. Egészen egyszerűen a csehek ésszel játszottak, az oroszok meg, éppen most, ész nélkül.
Én Orosz drukker vagyok de el kell ismernem, hogy megérdemelten nyertek a csehek... óriási taktikával álltak ki ami azt illeti... az 5+20 teljesen jogtalan volt szerintem ( és szerintem itt is dőlt el a mérkőzés ), azért adni egy véglegest mert csúszott a jégen és pont ott volt egy cseh...áhh.
De azért gratula a cseheknek, bár nekem egy kicsit passzív volt a játékuk, de érthető hogy a biztosra mentek.
A videó: www.youtube.com/watch?v=DgeTQMM8NAk
A tények: Jagr 0:33-nál kirúgja az orosz bal lábát. Ez sima 2 perc lenne, de helyette gól az eredmény. Ezen nincs mit véleményezni. Max annyit, hogy a játékvezetők ezt csúnyán elnézték.
3:54-nél tökéletesen látszik, hogy a cseh tudja, esélye sincs bottal megjátszani a korongot, ezért reflexből, öreg rutin-róka módjára szépen befarol a korong útjába, és a lábáról bepattan a korong. Rugó mozdulat valóban nincs. De ez akkor sem egyezik a jégkorong szellemével.
5:03-nál Jagr felpasszolja a palánkon a korongot a kiugró másik cseh játékonak, 5:05-nél az orosz elzárja Jagr útját úgy, hogy eléhajol közben, Jagr átesik rajta, és fájlalja a bal térdét. Na ezt bőven lehet véleményezni. Miért hajolt le az orosz, miért nem ütközte le? Palánkra akarta ültetni eredetileg Jagr-t? Akármi is a válasz, ez szerintem max 2 perc, akadályozásért. De csak azért mert Jagr Blaha Lujzát játszott. Mert különben hány ilyen van egyéb meccseken, és a játék úgy megy tovább, mintha mi sem történt volna.
@lorinczpeter: A jégkoronghoz hozzátartozik a csibészség is,a gólratörés minden szabályos eszközzel. Így egy teljesen szabályos gólnál ezt az érvet felhoznod, na ez nem egyezik a "jégkorong szellemével".
off: tudom telhetetlen vagyok ,de itt a hír :

http://www.erstebankliga.at/ffc4eeaac0bdc5520e2416c9c56d9f9a.html?arrSave[ArticleID]=5361

Ami igen nagy siker az EBEL-nek és innentől tényleg minta kéne legyen itthon is.
Ezzel a döntéssel Európa 8. legerősebb bajnokságában végzett 7. helyen a Volán
@lorinczpeter: Miért nem lehet már elfogadni, hogy a sokkal esélyesebb oroszokat hősiesen legyőzték a szívvel-lélekkel játszó csehek? Ha már ennyi mindent felsoroltál a videó kapcsán(szerintem 0:33 jelenetről hülyeség feltételezni a szándékosságot,3:54-nél a szbályok értelmében egyértelmű gól,5:03-nál már az orosz is láthatta, hogy semmi értelme, mert a korong már rég nincs Jagr-nál), akkor ezen a videón 8:00-nál kérlek állapítsd meg, hogy mennyire volt szabályos belemenés: www.youtube.com/watch?v=ZlznuUoWn6g
Ha jól tudom kb. ilyen szituációért járt volt az a 16 forduló az EBEL ben
@Henry The Navigator: A szabályok jelenleg lehetővé teszik az ilyen gólszerzést, nem vitatom, de szerintem ezen változtatni kéne. A csibészség valami teljesen más dolog különben...
@lorinczpeter: Ha ezt korábban is hajtogattad volna, akkor hitelesebb lennél. Így, hogy az oroszok kaptak egy ilyen gólt, kicsit visszás a fanyalgásod. A csibészség pedig hidd el, a hokiban is tág fogalom,de ha akarod mondhatjuk rutinosnak is, a lényegen nem változtat.
vita, vita, vita.... :) Meddig megy még?? :)
@lorinczpeter: akkor is így buzognál ha a kedvenc csapatod nyerte volna a VB-t egy "korcsolyás" góllal? ne nevettesd már magad.Fogadd el győzött a taktikusabb csapat. Titokban bíztama cseh éremben, de nem számítottam ilyen fényesre...szép volt fiúk. Kluci velká gratulace!!!
@Ramsas Samuilovich Perepiteinikov: @2002: @gydavidka: @Bambalazs: Urak, az megvan, hogy Jagr nem tudott visszamenni a jégre játszani a bodicsek után? Komolyan azt gondoljátok, hogy életszerű az, hogy a csehek legjobb játékosa az utolsó 10 percben a pad végén ülve röhög a markába, azt látva, ahogy a többiek próbálják kétségbeesetten tartani az előnyt? Ha sportolók lennél, nem próbálnátok meg mindenképp visszamenni a jégre segíteni a csapatotoknak egy VB-döntőben?
@kerusz: ...ha sportolók lennétek... természetesen
Uramisten... Ez vicc, h ezért 5+20-at ért, nem hiszem el. Atyaég...
hát, baszki, nem tudom, ki mire számított, én pont erre. nagyon jó meccs volt, és az oroszoknak tényleg nincsen miért keseregniük, ez sport, nem mindig a jobb vagy szebb hokit játszó csapat nyer. Jagr esete nem volt kiállítás, mentségére szóljon, hogy nem is ment vissza a jégre. nekem az tűnt föl, hogy míg a buta kanadaiak tudatos, látványos provokációkra épített játéka csúfosan megbukott, addig a csehek visszafogott alattomossága mennyire eredményes volt, kezdve onnan, hogy a zseniális Jagr a 15. másodpercben kihúzta az orosz védő lábát a kapu mögött. Én mondjuk mindkét csapatot nagyon szeretem, úgyhogy a véleményem erősen elfogult mindkét irányban! :)
@lorinczpeter: A játékvezető nem ítélkezhet a kivetítő alapján.
@kerusz: igen, ez "valóban" nagyon életszerű, nálam Jagr az MVP! Ha az oroszok nyernek, akkor Dacjuk
@kerusz: már nem azért de ha Jagr visszament volna (ha jól tudom, de nem biztos) akkor a csapaptát 2 perces büntetéssel sújtanák mert a sérülés okozásáért állították ki jemelint 5+20-ra....
Istenem, emberek hogy tudnak így kiakadni-összeveszni-hajbakapni NEMMAGYAR csapatok VB-szereplésén... Gyerekek...
@Bambalazs: Cristiano Ronaldo Trophy ?
@overgida: :-D Ez jó, ez tetszik, de sztem attól még, h nem darálták a jégbe az öreget, és attól, h szabályosnak tűnő bodycheck volt, attól még fájhat neki.
Endras az MVP? Lol-lol-lol... :-)
@sutyi2: Bikov mester mondta a minap, hogy az a dolgunk, hogy érzelmeket keltsünk, hát így! :) mondjuk nem mindenhol síkerült, mert pl a brianszon szurkolói fórumán a franciák vb-szereplése mintegy 15 hsz-t generált, míg a Ligue Magnus átigazolási híreiről szóló topik teljes sebességgel pörgött. érdekes ügy ez :)
@Ovechkin *: Amit említesz, az valami teljesen új dolog lenne.

Itt vannak az idevágó részek a szabálykönyvből:

416 – SÉRÜLT JÁTÉKOSOK
a) Ha egy játékos megsérül és nem tudja folytatni a játékot vagy nem tud a cserepadhoz menni, a játéknak folytatódnia kell, amíg a csapata meg nem szerzi a korongot, kivéve ha ez a csapat gólhelyzetben van.
b) Ha egy játékos, a kapus kivételével, megsérül vagy kénytelen elhagyni a jeget a játék folyamán, lemehet és helyette cserejátékos jöhet be, de a játéknak folytatódnia kell anélkül, hogy a csapatok elhagynák a jeget.
c) Ha egy büntetett játékos megsérült az öltözőbe mehet, és ha Kisbüntetést, Nagybüntetést vagy Végleges Kiállítást kapott, a büntetett csapatnak azonnal helyettesítő játékost kell a büntetőpadra küldenie, akinek csere nélkül kell letöltenie a büntetést, kivéve, ha a sérült büntetett játékos vissza tud jönni.
d) A sérült büntetett játékos nem játszhat, amíg a büntetése le nem telik.

e) Ha egy sérült játékos visszatér játszani, mielőtt letelt a büntetése, a Játékvezetőnek további büntetéssel kell sújtania ezt a játékost:

1. Ha nyilvánvaló, hogy egy játékos komoly sérülést
szenvedett, a Játékvezetőnek és/vagy a
Vonalbírónak azonnal meg kell állítania a játékot.

2. Ha a játékot sérült játékos miatt állították meg,
a kapus kivételével, a sérült játékosnak el kell
hagynia a jeget és nem térhet vissza a jégre,
amíg a játék nem folytatódik.

Kisbüntetés (554e szabály)

554e) – SÉRÜLT JÁTÉKOS NEM HAGYJA EL A JEGET
Azt a sérült játékost, aki nem hajlandó elhagyni a jeget, az alábbi büntetéssel kell sújtani:
- Kisbüntetés (2’)
@sutyi2: jaja de most akkor melyik alkatrésze fájt tulajdonképpen mert nem tudok rájönni
az mvp-t meg én se értem
Kiadták az új világranglistát, ez alapján a jövő évi VB csoportbeosztása a következő lesz:

A csoport: Oroszország, Szlovákia, Németország, Szlovénia.

B csoport: Kanada, Svájc, Fehéroroszország, Franciaország.

C csoport: Svédország, Egyesült Államok, Norvégia, Ausztria.

D csoport: Finnország, Csehország, Lettország, Dánia.
@overgida: én se tudom, h mije fájt, de fájhatott, ezt csak ő tudhatja.
@libolikala: Miért kéne elfogadni, hogy a csehek nyertek?:) Max beletörődni... Mondjuk hiába a szájtépés.. De lélekben akkor sem.
0:33-nál nem is feltételezni kell, hanem megállapítani a szándékosságot, mert az volt.
8:00-nál igazad van. Szívből rühellem ezt a sunyi, alattomos, sérülésokozásra menő játékot. Ha valamit, akkor ezt kéne igen komolyan megtorolni! A cseh nem vakoldalról kapta, és igen mélyre hajolt, de akkor sem, vagy pont ezért nem lett volna szabad így elütnie az orosznak.

@Henry The Navigator: Ha veszed a fáradtságot, és visszaolvasol, gyorsan rájössz, sosem állítottam önmagammal szemben semmit, így nem is értem, mire gondolsz. A csibészség nem mehet mértéktelenül el a sportszerűtlenség felé.

@Afterforever301: Te tudod, melyik az én kedvenc csapatom?:) Különben meg igen. Elfogadni nem tudom, de beletörődni kénytelen vagyok.

@kerusz: Ezt mire írod?
@vaze: Én ezt akkor se értem... Én imádom a svédeket, de az elődöntőben, mikor elcseszték a csehek ellen a végét, hát csak megvontam a vállam, és azt gondoltam, h "Van ilyen.", nem fröcsögtem (főleg nem itt!!!) össze-vissza, nem mocskolódtam, szitkozódtam. Pedig nem fél éve szurkolok nekik, és nem kicsit, szóval ne hidd, h nem vagyok igazi szurkolójuk. De úgy érzem a MAGYAR VÁLOGATOTT-nak és az EBEL-ben a Volán-nak KELL(!!!) igazán szurkolnom, nem a svédeknek, mert azt a két csapatot érzem igazán a magaménak.
@lorinczpeter: Ki akart kinek sérülést okozni? Hagyjuk már... Ez hoki! Amelyik nézőnek nem tetszik, ne nézze bakker! Aki meg rinyál játékosként, az tanuljon meg ütközni, és/vagy kivédeni az ütközéseket, kiforogni előlük, esetleg szedjen fel +20 kg izmot, netán korcsolyázzon ügyesebben, vagy figyeljen jobban a pályán!
@sutyi2: Általában írtam. És bizony van, aki sérülést akar okozni a másiknak a pályán. És ne hagyjuk! Jégkorongozol... esetleg? Vagy csak kívülről... szemléled? A hoki nem egyenlő a gusztustalankodással. Van olyan helyzet, hogy nem tudod kivédeni... hidd el...
@lorinczpeter: Én úgy értettem, h most a VB-döntőn láttál ilyet, h direkt sérülésokozásra utazott volna vki... Én nem igazán hokizom, párszor próbáltam csak jégen. Inkább betonon, és csak heccből, haverokkal, de azért ha megkérdezel, h hány meccset láttam, nem tudnám megmondani, és talán nem vagyok totál süket a hokihoz, úgyhogy nem dobálózom ostoba dolgokkal általában. Viszont azt se felejtsd el, h ez valahol egy nagy show, és ahhoz meg kell a durvulás, az ellenfél "fizikai megsemmisítése", a küzdelem, néha egy kis vér.
A vitához:

El tudnám viselni, ha Palkovics sérülést színlelve ülne a padon, miközben a többiek a 2 gólost előnyt próbálják tartani az oroszokkal szemben a VB-döntőn..s még akkor is örülnék, ha a második gólt korcsolyával szerezzük...
@sutyi2: Komolyan van olyan értelmes ember, aki azért néz hokit, hogy maradandó testi sérülést okozó "játékot" lásson? Nane...
@lorinczpeter: Azért az idézőjel, mert átvitt értelemben gondoltam, nem szó szerint a megsemmisítést. A box a legjobb párhuzam arra, h mit szerettem volna mondani. Ott is ütöd ütöd az ellenfelet, aki ezáltal fárad, lassul, hibázik, a végén ppedig "megsemmisül". A hokiban a bodycheck ez a fegyver, amivel ha nem élsz, véged. Na, így már értjük egymást? ;-)
@szobatars: Ez a jövő évi Div. I. VB-re is igaz. Az digók ellen az 50. percben felkenik Palkót, aki 2:0-nál szinlelve ücsörögne, és nézné, ahogy 5 percig tartjuk a feljutást, ez azért életszerűbb lenne! :-)
@lorinczpeter: "Ezt mire írod?"

erre: "A >>behajolok alá és átesik rajtamot<< max azok a játékvezetők adják meg, akinek nincs lehetőségük a kivetítőn megnézni a visszajátszát" idézet Tőled, ma 00:44-kor tett hozzászólásodból.
sziasztok

lehet ismétlek gondolatokat, de nem olvastam végig a 165 kommentet, bocsi előre is

Gratula a cseheknek, a győzelmet nem kell megmagyarázni
Örülnék, ha mindig csak ilyen "gyenge" VB kellene két hétig nézni :)))

Kedvenc svédjeim C sorukkal is nagyon szépen szerepeltek, fokozatosan javult a teljesítményük, az elődöntőben nem volt szerencséjük, de ilyen a sport
Ritka az olyan világverseny, ahol 100% os teljesítménnyel lehet tornát nyerni, hirtelen nem sok ilyen jut az eszembe (fociban a 2002es Brazil győzelem, kosárban a Dream Team, hokiban talán a hőskorban a szovjetek, vizipólóban Hazánk), a tegnapi orosz válogatottnak se sikerült.
A csehek pedig a legfontosabb meccsen játszottak a legjobban.
Azonban egy-két kérdést feltennék?
A szabályokat kik hozzák, mikor van lehetőség változtatásra?
Korongozott az vha aki kitalálta a korcsolyával történő gólszerzést? mégha vétlen dolgokról is beszélünk, bár a tegnap esti még vétlen se volt, igaz rúgómozdulat se
A korongkilövés már többször felmerült, de egy AGYBETEG szabály
Hasonlóan baromság, hogy nem az számít az utolsó másodperces gólnál, mikor hagyta el a játékos ütőjét a korong, hanem, hogy 0.00 előtt áthaladt-e a gólvonalon, a döntőn ez nem volt kérdés, mert ott jól hallhatóan a lövés is duda után volt
Jagr elleni bodicsek egyáltalán szabálytalan volt? ez miért akadályozás?

Mikor kezdik árulni a bérletet a VBre? :)))
Minden meccsre kell jegy vagy a Magyar meccses bérletek az összes meccsre bejárás engednek?
Sorsolás? Japánnal kezdünk?
Mikor lesznek a meccsek?

HAJRÁ MAGYARORSZÁG
@lorinczpeter: Milyen csibészség ment a sportszerűtlenség felé? Semmi ilyet nem állítottam.Azt pedig, hogy te egy szabályt nem tartasz helyesnek, őszíntén, mit számít? Csak annyit, hogy valami lila fogalomra hivatkozva negligálsz egy teljesen szabályos gólt mert azt a kedvenceid kapták.
@kerusz: Jajajaja! Így is történt a cseh-oroszon...
@Henry The Navigator: Már nem tudom, te hoztad szóba a csibészséget, arra válaszoltam. Sokat számít, ha a szurkolók nem élvezik az adott szabályok között folyó játékot. Pont annyit, hogy vagy szurkolóbaráttá teszik a játékot, vagy csökkenni fog a játék népszerűsége. De mégis ki találta ki, hogy a kedvenceim kapták azt a gólt? Melyik a lila fogalmam?:)
@sutyi2: ez is érdekes, pont az jutott tegnap eszembe, ha a finnek játszanak ugyanilyen hokit, mint a csehek, valószínűleg egyáltalán nem tetszett volna! :)

OFF: az egyébként mit jelent, hogy az iihf szabálykönyv 2006-2010-re szól? Most felülvizsgálják? Jó lenne az nhl-ből átvenni a tilos-szabályt!
ON
az első cseh gól kislesnek tűnik...
Soha életemben nem szurkoltam a cseheknek.Jagr sem volt a kedvencem.A nyilatkozata óta viszont direktben figyeltem a játékát és óriásként tisztelem!Tisztelem az akaraterejéért,az alázatáért,a küzdeni tudásáért,hogy az élére tudott állni egy viszonylag "nevesincs" csapatnak,akiket győzelemre is vezetett MINDENÁRON !!! Egy igazi idol,akire a csapattársak is felnéznek és követnek.Az oroszoknál ilyen vezéregyéniség nem volt,csak egyénieskedő sztárok.
Úgy gondolom ,amikor egy csapat vagy egy sportoló világversenyen a hazáját képviseli,annak kötelessége a győzelmet kiHARCOLNI bármi áron!-És ebben vitathatatlanul Csehország volt a legjobb ezen a világbajnokságon.
@aeroan42: most jön az, hogy a bírók nyerték meg a meccset a cselákoknak...
@kiralyfi: Kovalchuk már megtette, neki felettéb érdekesnek tűnik hogy szlovák spori vezette a mérkőzést :-)
@vaze: nincs bajom a finnekkel, meg semelyik válogatottal sincs...
@Afterforever301: És még a kanadaiakra mondják sokan, hogy nem tudnak veszíteni...
@Afterforever301: Ja, a másik meg finn volt, és nyilván ő is utálja a ruszkikat, mert sokáig megszállták Finnországot. Bullshit. Be kell lőni a helyzeteket. Meg az sincs sehol megírva, hogy úgy kell bekajálni a komplett csapatnak a 20. másodpercben Jagr passzát, hogy totál üres kapu legyen.
@kerusz: tudom, hogy végtelenül rosszmájú vagyok, de igen, azért hajtotta le a fejét, hogy ne látsszon, hogy röhög :) viccet félre: azért nem ment vissza, mert így sportszerű, ha már kiharcolt/összehozott egy ilyen mérvű büntetést; ezért maximális tisztelet jár neki. és hadd vegyek elő egy régi történetet: azon a meccsen, amin Cica leütközte Nikát, Kurt belőtte azt a szép buligólt Rajna Mikinek, volt egy hasonló eset, a Stars finn légiósával ütközött - Kohász-drukkerként természetesen: abszolút szabályosan; a Stars-fanok szemében: hentes és mészáros módjára - Magosi, a büntetés ugyanez volt, a meccs győztes gólját a finn srác verte be. Na, ez a különbség, amit már akkor szóvá merészeltünk tenni :)
@Nyuszí O_o: Ez a történet eléggé kuszára sikerült, nem 1x, és nem 2x kellett elolvasnom, h kibogózzam, h ki kivel volt, ki kivel ütközött, ki mit lőtt be, stb. ... :-)
@kerusz: Én eddig azt hittem, hogy a szlovákok jobban csípik az oroszokat mint a cseheket.
@sutyi2: Lassan kiderül, hogy senki nem tud veszíteni egy bizonyos szinten...
@Henry The Navigator: Hidd el, én sem tudtam volna elviselni az oroszok helyében... Ez a cseh-szlovák-orosz dolog meg egyáltalán nem egyértelmű, h ki kit mennyire bír vagy nem bír, de Ilya-nak sztem előbb gondolkodnia kellett volna. Vagy nem tanult törit? :-) Az első gondolatom az volt, hogy ha kis túlzással és csúsztatással is, de a CZE-SVK dolog olyan lehet kb., mint a RUS-UKR téma.
@sutyi2: fuss neki még egyszer, menni fog :)
@Nyuszí O_o: Nyugi, megvan, de azért szépen leírtad, tényleg! :-)
@Nyuszí O_o: És hány perc után illendő már visszajönni mondjuk azzal az indokkal, hogy hatott a fájdalomcsillapító? Mert abból az elvből, amit Te mondasz, az következik, hogy érdemes a normálisan büntetéseket leülő játékosokkal sérülést okozni az ellenfél jobbjainak, hiszen így bukik az egyik csapat egy ötperces hátrányt és egy negyedik soros játékost, a másik meg pusztán illendőségi szempontokból egy kulcsjátékost.

Nekem nagyon furcsa az a gondolkodás ami feltételezi Jágrról, hogy megjátszotta, hogy szarul esett. Megjegyzem, szerintem az az ütközés nem volt nyírás, ugyanis derékmagasságban ütközött Jemelin Jágrral. Ellenben másodpercekkel korábban Tyerescsenko könyököse simán 5+20 lehetett volna.
@Henry The Navigator: a szlovákok érzelmeiről nem kívántam elmélkedni, csak továbbfűztem a gondolatot. De visszafogtam magam, mert az amerikai vonalbíróról meg sem emlékeztem.
@sutyi2: Csak az a baj, hogy ezzel Ilja fokozza az indulatokat feleslegesen,bár gondolom kell valami magyarázat az orosz népnek.Ezek után, azért érdekes, hogy az olimpiai döntőben kanadai bíró vezetett és nem volt ebből semmi probléma.Szóval az amcsik talán tudnak veszíteni...
@sutyi2: ok, ki is kerestem - docler.hu/video/178624

@kerusz: nem tudom, mennyi ideig illendő, sztem az adott harmadban már nem túlságosan sportszerű, mi több, fals helyzet egy ilyen súlyos büntetésre még rákontrázni azzal, hogy visszamegy valaki. (a finn sráca persze rámcáfolt, visszament, belőtte, szép kis gól volt máskülönben.) Jagr esetében: nem hiszem, hogy csak az illendőség motiválta, de nekem akkor is furcsa volt. ahhoz képest, hogy az utolsó perceket fejet horgasztva ülte végig (vagy a röhögés, vagy a félelem...vicc..), a lefújás után két perccel már nyakában a cseh zászlóval ünnepelt és nagyon szélesen mosolygott - ami persze érthető is. ezzel együtt ugyanis max. respekt jár neki az egész vb-n mutatott játékért, teljesítményért, de még a seggcsókos mondatokért is; bocs, hogy a korábban említett "nagyon nagy király" titulust már nem fokoztam :)
iljukát sem a nyilatkozataiért szeretjük! :) a cseh-szlovák viszony meg szerintem sokkal bonyibb, bár erről Dukla és társai sokkal többet tudna mesélni
@vaze: dehogy bonyibb, ahogy a klasszikus térkép is mutatja, a szlovákok a magyarul beszélő csehek, bázz. :)) [tréfa volt, nem így gondolom, kedvenc söröm a Zlaty Bazant, a zöld címkés.]
azért Tretiak is nyilatkozott próbálta javítani Ilja nyilatkozatát:
"Annak ellenére hogy Kovalchuk ellenezte, nem volt okunk megvétózni a szlovák játékvezető kinevezését, elvégre az elődöntőn is ő fújta sípot és jól teljesített.A legnagyobb probléma az volt hogy nem lőttük be a helyzeteinket." Na ennyi Medvedev gratulációját majd talán valaki más lefordítja. :-)
Szerintem a hokinak jót tett, hogy nem az oroszok nyertek, annak ellenére, hogy én nekik szurkoltam!
Ez a "kis" csapatok VB-je volt. Elég csak a németekre, svájciakra, dánokra, norvégokra gondolni.
Amúgy a két jv szerintem nemigen fog már VB-én fújni. Max az U-20-as DIV II-ben....
hova tűnt démon...ööö spiller? :-PPPPPP
Találtam egy érdekesebb nyilatkozatot is Bikovtól:
"Hála a KHL-nek megerősödtek az ellenfeleink.A döntőben kapott két gólunkat is olyan játékosok szerezték ill. készítették elő akik a KHL-ben játszanak.Ha lényegesen nem változnaka dolgok a Szövetség ill. a KHL között és nem közelednek az álláspontok akkor az Orosz jégkorong rövid időn belül megszűnik létezni.Hiszen az orosz játékosok helyét idegenek veszik át.Már 6 külföldi játékos szerepelhet egy csapatban és most szeretnék ezt aszámot 7-re emelni.Ezen felül ott vannak a Fehéroroszok,Litvánok,Kazahok és Ukránok akik nem számítanak külföldinek.Mi vár ránk? A fiatalok elhagyják országukat mivel nem lesz helyük a KHL-ben.Állítólag szeretnénk utolérni az NHL-t,helyette nagyon mély gödörbe eshetünk.Az orosz játékosok nélkül nincs semmi jövője a válogatottnak."
valaki esetleg meg tudja erősíteni nekem ezt a nyilatkozatot? Állítólag azt is mondta hogy azt szeretné elérni ha minél kevesebb külföldi jégkorongozó kapna szerepet a KHL-ben.Hallott róla valaki valamit?Mennyi ennek az esélye?
@Afterforever301: Nem fogják csökkenteni a légiósok számát. Egyébként annyi fordítási hiba van csak, hogy nem litván, hanem lett játékosok. De írtam is a legelső kommentemben is a bejegyzésnél, hogy a KHL-esek voltak a húzóemberek a cseheknél.
@kovacsistvan: köszi és bocsi a hibáért, :-)
@Afterforever301: Ha Bikov már 5+1 légiósnál nemtetszését fejezi ki a légiósok miatt, akkor mi lenne, ha nem lenne korlát? Ezt nem gondolhatta komolyan.
@Afterforever301: ezt nevezem én mesteri szintre emelt felelősséghárításnak.
@kovacsistvan: hogy hogyan gondolta ezt csak Bikov tudja, de nagyon a bögyében vannak a légiósok.Ezért kérdeztem hogy neki milyen befolyása van a KHL-re azon felül hogy a Salavat edzője.
@Afterforever301: Nem szereti a légiósokat, az biztos. A Szalavat Julajevtől elzavarta őket, csak Blaták és Thoresen játszhatott nála, szezon közben jött Hannula.
Bikov jobb lenne, ha nem értékelne, hanem csendben Szibériába száműzné magát...
@stero: pihen, úgyhogy Te se cikizd, kérlek.
Bikov meg van futva. Ekkora marhát . . . ha nem lennének légiósok, nem sokat érne a KHL.
Úgy látom lőrincpeti eléggé frusztrált. El kellene végre fogadni, hogy a jobbik csapat nyert és nem holmi magyarázkodásokat találni. Ilyen szimulálás, meg ilyen érvényes gól. Szöveg. Miért nem üttek a szovjetek egy góllal többet mint a csehek és akkor semmi gond nem volna. Az olimpián is felvágta Ovecskin Jágrt a pálya közepén, rögtön kaptak is egy gólt emiatt. Ügyesebbek voltak a csehek, el kell ismerni és kész. Most akkor szapuljuk Mourinhót is éjjel nappal? Megvan a bajnokok ligája vagy nem? Mire fel ez a szájtépés?
@Ceska: Egy. Örülnék, ha egy hokimeccs eredménye frusztrálni tudna, mert akkor érdekelt lennék benne. De nem vagyok az. Kettő. A cseh nem jobb csapat. Három. Örülök, hogy ismét egy szakértő szólt hozzá a témához:) Négy. A gondom nem amiatt van a meccs végeredményével, mert egyik vagy másik csapatnak drukkolok, hanem mert a győzelemhez vezető út több ponton hibádzik. Ezt kéne megérteni, elfogadni, és javaslatokkal bombázni az illetékeseket, hogy változtassanak. Például te mint szakértő ezt biztos jobban tudnád...
@lorinczpeter: Isten ments, hogy megbantsalak, de ez neked nem jott le ezidaig, hogy mindenki hulye korulotted, csak te latod tokeletesen a dologokat, es csak a te velemenyed helyes?
@Joegep: Te látsz így, nem én magamat. Ne vetítsd rám! Inkább gondolkozz tovább:) Sajnállak, ha te nem látod, hogy pl van szabályos bodycheck, és van amikor szabálytalanul, a vak oldalról elütnek. Az első az hoki, a második pedig nem. Ennyi. Így érhető? Ok, akkor mondom tovább. A játékvezetők néha, valamilyen okból kifolyólag nem látják meg egyik-másik ilyen esetet. Vagy észreveszik, de tévesen ítélik meg. Erre írtam, segíteni kéne őket valahogy, hogy a te igazságérzeted se sérüljön, és élvezhető legyen a játék mások számára is.
a győzelemhez vezető út több ponton hibádzik

che???
@lorinczpeter: Allj meg egy percre joember!:) Errol beszelek, egy szot sem ejtettem arrol, hogy ki erdemelt volna gyozelmet vagy mi szabalyos vagy mi nem, egyszeruen csak szoltam... Nem itelkezni akarok, vagy dontobiro lenni, csak megkerdeztem, neked nem furcsa, hogy szinte mindenkivel konfliktusba kerultel e bejegyzes alatt?
@lorinczpeter: Szerintem attól lenne csak igazán élvezhetetlen játék a hoki, ha minden egyes eset megítéléséhez külső segítség lenne. Minden tízmásodperces akción kétperces kupaktanácsokat tartanának, a meccs félnapos lenne, és az életed is elunnád a sok tanácskozás alatt. Nem véletlen, hogy ahol van videobíró, ott is korlátozzák a használatát.

Aztán akkor is kurva unalmas lenne a játék, ha nemcsak a bírók nem hibáznának (mert van segítségük), de mondjuk Ovecskin is minden egyes alkalommal gólt ütne, amint helyzetbe kerül, egyet sem rontana el (ahogy éppen tegnap tette számtalanszor).
@Joegep: Nem furcsa. Mondjuk nem gondoltam, hogy megosztó lesz, amit írok, de egy pillanatig sem zavar. Szerintem itt senki sem megmondóember, ahogy én sem. Mindenkinek megvan a maga véleménye, amit leír, és én is. Ez így normális. A vita előre visz.

Különben mondok valamit, hogy megnyugodj:) Nem mindenkivel kerültem itt konfliktusba. De erről legyen elég ennyi.
@kerusz: Szó nem volt itt arról, amit írsz. Különben tudomásom szerint tesztelték azt is korábban, és valóban nem vált be. Én spec nem ilyen segítségre gondoltam elsősorban, hanem pl arra, hogy a vonalbírók jobban segítsék a játékvezetőket. Ők sokmindent látnak, de számtalan esetben mégsem jelzik. Ennek rengeteg oka lehet. De jobban be kéne vonni őket.

A bírók hibáin VB-k múlnak... Persze hibátlan meccs sosem lesz, de ha van lehetőség a hibákat minimalizálni, akkor miért ne?
@lorinczpeter: Oh,en nem vagyok ideges, de igazad van errol eleg ennyi, a vita elore visz es nem a veszekedes. ;)
Volt par ficko, akik kozbe-kozbe forditva ult itt a bilire es meg is lett az eredmenye, megegyszer mondom csak szoltam!
A bírók hibáin VB-k múlnak...

Mondjál már egyet vagy kettőt
@lorinczpeter: Itt bármit is a bírókra kenni értelmetlen... Mindenki tévedhet, de itt az 5+VF ítéletet és az előtte történt ütközést is megbeszélte a 4 bíró. Az meg, hogy mit lehet visszanézni külön le van írva: jegkorong.blog.hu/2009/05/13/a_videobiro

Erre a tornára nem kapott meghívást minden olyan bíró, aki az olimpián részt vett, így mondhatni a legjobbak nem voltak itt.
@malibuhc: :) ja a legjobbak nincsenek ott.
Holnap felhívom a főnököt, hogy...azért nem mentem, mert a legjobbak nem lehetnek ott. ;)
halló! azért a bírói hibát megelőzően volt cirka 50 perc játék :)
@hull: köszönjük, emese...
@hull: ezért , neked is kár volt regisztrálnod
a mostani dontorol nekem az a nehany evtizeddel ezelotti - azt hiszem, becsben lejatszott szovjet - csehszlovak donto jutott az eszembe, amikor a szovejetek ellenfelei ugy jatszottak a hokit, hogy nem jatszottak sehogy. (legalabbis a szo klasszikus ertelmeben) egy pillanatig sem voltak hajlandok engedelyezni a szovjeteknek, hogy azt csinaljanak a palyan, amit csak akarnak. utkoztek, romboltak szanaszet tordeltek a jatekot. nem voltak szimpatikusak - sot akkor kifejezetten ellenszenves volt szamomra az a stilus. (nem neveztem volna azt eszak-amerikainak, mivel azert ott a kemenyseg es a latszolag celtalanul belovoldozott korongok ellenere is volt egyszer-egyszer jatek is a palyan) de itt - illetve ott akkor errol szo nem volt. aztan valahogy talaltak ket golt, es megnyertek a vb-t nem kis meglepetesre.

no, ez a tortenet vilaglott ki a mostani osszecsapasbol. en a finn-cseh meccset kovetoen hoztam be a cseheket a dontobe (magamban persze, es az oroszok ellen) sokan biraltak a cseheket, hogy ok ugyan nyertek, de a hoki jo nagy zakot kapott...hat lehet, hogy nekik van igazuk. en mindvegig ugy neztem, hogy kerestem azzal a regi meccsel az analogiakat - es igen, a cseheknek drukkoltam. mondhat barki barmit: ezen a donton az a csapat nyert, amelyik jobb volt a masiknal.

emlitette itt valaki, hogy az oroszoknak a harmadik harmad elejen lovesuk sem volt igazan...aki latta, tudja miert. igy pedig - marmint loves nelkul - nyerni...hat azert nagy igazsagtalansag lett volna. azon elmelazni, hogy Jagr elleni vetseg veglegessel buntetheto volt-e, vagy sem hiabavalo. a bironak ez volt a velemenye a rovid idon belul masodik alkalommal bekovetkezo osszecsapasok utan. gondolom, ugy ertelmezhette, hogy az oroszok megprobaljak akar serules okozas kockazataval is megtorni az ellenfelet. lehet, ha nem Jagr-t talalja el a srac, semmi sincs belole. vagy csak ket perc...vagy ha hat kerekem lenne, meg aramszedom, akkor troli is lehetnek...szoval nyugodjon bele mindenki: jo helyre kerult a trofea. a nemetekenek (a szervezoknek a kozonsegnek is) nagy tenkju a vb-ert!

(meg valami: kivancsi lennek a cseh nhl-esekre, akik inkabb pecaztak a vb helyett...)
Remélem lassan lezáródik ez a vita :)
Amúgy kell a szerencse is. Ha ovi-nak a kapuvasa és a szokásos hátvéd lábaközött eleresztett lövése nem a kapus ütőjének felső szárán változtat irányt... akkor ők a vb győztesek :) Fedorov is vasat lőtt. Centimétereken múlnak sokszor a dolgok :)
Sebaj, ennek így kellett lennie.
Lőrinczpetinek: annyira hibádzik a győzelemhez vezető út, hogy világbajnoki trófea lett belőle. És igenis a csehek jobbak, ezen a vb-n jobbak voltak, ezt bizonyítja a helyezés. 1. Csehország, 2. Oroszország, 3. Svédország. Milyen bizonyíték kell még neked. Amúgy meg nem állítottam, hogy szakember vagyok, nem is kell annak lenni, egy egyszerű szurkoló is látja a tényeket. Te mitől vagy szakértő? Ne legyél már annyira elfogult.
Ja és a csehek nem jobbak. Hát kedves, ott volt a szovjeteknél elég sok nagy név, míg a cseheknél Jagr és esetleg Vokoun. Ez ismét igazolja, hogy ezen a vb-n igen is jobbak voltak.
@Ceska: A VB győzelemhez vezető út hibádzik. Ez van. Az eredmény nem fejezi ki a hibákat, az tuti. Max szerencséjük volt a cseheknek, de jobbak semmiképpen nem voltak.
Nem vagyok szakértő. Látom a hibákat, leírom, és meg tudom védeni őket érvekkel.
Elfogult vagyok, de nem abban az értelemben ahogy te gondolod.
@malibuhc: Attila! Senki sem keni a bírókra. Pont fordítva! Épp azért írtam, hogy segítsük a bírókat. Ötletekkel, eszközökkel, mittudomén még mikkel:) Csak legyen végre elmozdulás erről a pontról, ami most van. Már 4 bíró van jégen, mégis nagyon csúnya benézések vannak.
@lorinczpeter: Sztem egy kicsit vedd le a lószemüveget. Nem kell kimentened az oroszokat, majd valahogy csak feldolgozzák nélküled is. Kissé túlmagyaráztad már sztem, nyugodtan ülj le és szusszanj egyet, nem bánt itt senki...
@jegib: Kettőnk közül szerintem te vagy, akinek nyugalomra lenne szüksége:))))))))
@ambolygoszekely: A bolondok hazabol szoktel meg?
@HSC: Nem hiszem, szamba sem kellesne venni ot egyebkent, csak az a baj, hogy minket jarat le...
@Joegep: Én azon csodálkozom, hogy nem vágják ki innen a kattantat.
@HSC: Szerintem is onnan szökött meg. :)
NAGY-NAGY GRATULÁCIÓ A CSEHEKNEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!
süti beállítások módosítása