HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Kommentátorok

2009.07.23. 12:42 quitz

A jégkorongot tévében követni nem könnyű, ezért nagy szüksége van a sportágnak jó kommentátorokra. Az első mérkőzést 1923-ban közvetítette egy kanadai rádió. Kanada Szepesi Gyurija, a legendás Foster Hewitt hosszú időre meghatározta a hokiközvetítések alaphangját. Ő a "He shoots, he scores!" fordulat atyja, ő felel a pörgős ritmusú nazális közvetítés hosszú távú evolúciós sikeréért. 1952-ben adta első jégkorongközvetítését a kanadai televízió francia nyelven, hét hónappal később angolul. Pontosan öt évvel azelőtt, hogy elindult volna a magyar televízió első kísérleti adása.

A kanadai és a hazai jégkorongkultúra közötti különbség hatalmas, ehhez képest elég jók  a hazai kommentátorok. Különösen sokat fejlődtek a sportcsatornák megjelenése óta. Az unott Vitray-iskolát a Kartell által halhatatlanná tett Knézy Jenő-közvetítés példázza a lejgobban. Finn rokonaink vb-győzelmét oly egykedvűen közvetíti, hogy azt ki lehetne állítani a Néprajzi Múzeum aktuális kiállításán, nem pisszegnék le a teremőrök. Nem véletlen, hogy downtempo lett a tiszteletadás ritmusa. A világ leggyorsabb csapatsportjának vb-döntője esetén a lelassult bólogatásra ösztönző zene elég bizarr, de Jenő bácsi kimért stílusához jól passzol.

Az új generációról látszik, hogy szeretik a hokit, és sokszor elég felkészültek is. A Bodicseken megemlékeztem már szegény Léderer Ákosról, aki azóta a sok szárazedzésnek köszönhetően kezd belenőni a szerelésbe. Spiller és Máté közvetítései néha nagyon szórakoztatóak, néha pedig nagyon enerváltak, vagy elmerülnek a jópofizásban.  Amerikai közvetítésben ritkán hallani akkora szüneteket, amilyeneketők szoktak tartani. Van, hogy egy-két percen át is engedik érvényesülti a zajmikrofont.  Azért a 2009-es hoki-vb-n igazán ihletettek voltak. Valljuk be, volt is miért. 

Nézzük meg, mit lenne érdemes átvenni más nemzetektől. És ha van mit, ne szégyelljük, tanuljunk tőlük!

Nemzetenként más-más a hőfok és a stílus. Talán a legőrületesebb teljesítmény Finnországból érkezett. A finn kolléga itt például mintha egy 3x20 perces nyelvtörőt mondana fel hajnalban egy keceli speedes buli után. Ami külön érdekes, sosem fogy el úgy a levegője, mint a hasonló temperamentumú Torgyán Józsefnek.

Láttatlanban is titkos esélyes az olasz közvetítés. Az olasz nyelv dallama nemcsak Jovanotti rapjének, Ramazotti búgásának, a jégkorongnak is jól áll. És tényleg! Külön pont jár azért, hogy minden hangot igyekeznek olasz módra kiejteni. Robbberto Luongooo!!!

Aztán itt van a globalizáció terméke a multikulturális Hockey Night In Canada punjabi kommentárral indiai bevándorlóknak. Nagy tisztelet a két turbános figurának! A sportnál aligha van békésebb és csodálatosabb közösségteremtő erő.

Nyelvtörvényük és kiöregedett bokszolóik nem sok szóra érdemesek. haluskájuk és jégkorongjuk azonban vitathatatlanul fantasztikus. A hozzánk jutott légiósaik  sokat tesznek a nemzeti hokikultúráért. A szlovák közvetítés pedig gyerekkoromat idézi, amikor jó időben bejött a csehszlovák kettes, és két biciklifocimeccs között el lehetett csípni egy-egy jégkorongmérkőzést.

A színvonalas közvetítés táptalaja a minőségi sport és a sok tévénéző. Oroszországban mind a kettő adott. A jégkorong huszonegyedik századi új szárnyalása nem kis részben annak köszönhető, hogy az uralkodó elit az energiajövedelmek újraelosztása helyett nemzeti büszkeséget próbálja újraosztani. Ennek kíváló eszköze ez a csodálatos játék. A 2009-es világbajnokság utolsó pillanataiban már elég magabiztos az orosz kommentátor, de valahogy nem fűti az a hév, ami a hetvenes években a legendás Nyikolaj Ozerovot. De ebből a kis részletből is megállapítható, hogy passzol az orosz nyelv a hokihoz. Egy kicsit több emelkedettséget, jég anyácskánk dicsőítését vártam volna.

 

További egzotikus nyelvek is találhatók az interneten. De az igazán komoly csemegét jelentő algériai közvetítéseket szégyenlősen valami közhelyes rockzenével takarják el rendszeresen. Nemzetközi körképünk alapján bátran üzenjük arab testvéreinknek, hogy nincsen hokihoz nem illő nemzet vagy nyelv. Legyenek büszkék alzsír testvéreink, és zengjen közvetítésük, mint Nusrat Fateh Ali Khan quawwali zenéje.

Búcsúzóul a nemzetközi jégkorong-testvériséget példázó videóval zárunk. A luxemburgi székhelyű, német tulajdonú RTL csoport romániai sportcsatornája így közvetíti a csíkszeredai derbit románul.

 

29 komment

Címkék: videók közvetítés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Remek cikk, de egy gondolattal nem értek egyet.

> Amerikai közvetítésben ritkán hallani akkora szüneteket, amilyeneketők szoktak tartani. Van, hogy egy-két percen át is engedik érvényesülti a zajmikrofont.

Tudsz erre konkrét példát írni? Mondjuk én az NHL-t nem nézem, ha ott van ilyen, akkor nem szóltam. De kizártnak tartom, hogy ilyen bármilyen magyar vonatkozású meccsen előfordult volna. Az egy-két perc nagyon-nagyon sok. Tv-ben a harminc másodperc is annak tűnik...
a hc- sc merkozest Csikszereda polgarmestere kommentalta...tobbet ert a hokihoz mint barmely mas roman kommentator...
de a finn a legjobb.... huhuu
Spillert nagyon kedvelem, nelkule valahogy nem az igazi egy kozvetites. Bennfentes csibeszseggel poenkodik es sosem erzem azt, hogy ezt onceluan tenne.
Nagyon jó a cikk, én is imádom Spillert a poénjaival együtt. Csak az zavart egy kicsit, hogy az NHL nagydöntőn az egész Sport Tv a Wingsnek szurkolt :(
Ezt a svajci meccset meg mindig nagyon jo nezni... miota hazajottunk mar parszor megneztem. De meg mindig tudok izgulni - annak ellenere hogy nagyon jol tudom mi lett a vege. :)
@Hunhockey29: Egyetértek veled. Abszolút nem voltak pártatlanok. És ez engem is nagyon zavart. Bár (szerencsére)nem értek a szurkolásukkal semmit.
@Raon: költői túlzás volt az 1-2 perc, inkább 20-30 másodperc az. Én elég sok amerikai közvetítést nézek és ott ritkábban vesznek nagy levegőt.

@Lorinczistvan: köszi az infot a polgiról, nagy tisztelet neki, hogy ilyeneket is elvállal :)

Spiller-Máté + Balogh nagyon élvezetes belépési pontot nyújtanak a hoki családjába. Aztán az együttélés során, ahogy múlik a szenvedély, egy-két vonás kicsit bosszantóvá tud válni. De minden kapcsolattal így van ez.
Én az orosz kommentárhoz annyit tudok hozzáfűzni, hogy tényleg nem túl érzelemgazdagok. Ahogy ecs említette egyszer, ott tisztán közvetítés folyik, semmi sztorizgatás. De a kiállítást ők tudják a legjobban mondani :) událennye, událennye!
Én meghallgattam mindegyiket, és megmondom őszintén, nekem a finn pörgős tetszik a legjobban. Igazi átéléssel mondja(nem értem amúgy mit mondd), bár nem tudom milyen meccset is közvetített konkrétan. Az olasztól vártam volna egy ilyet, de az nem tetszik.
Az indiai aranyos, megboldogult Knézyt meg jobb lett volna nem meghallgatni.
Neha nezem eredeti kommentarral az NHL-t. Ott is szoktak lenni eleg jo szunetek. Spillereket en szeretem hallgatni, idonkent jokat derulok, s meg az asszonynak is tetszik. :)
Amugy a SportTV-s kozvetitesekkel csak az a baj, hogy az ott dolgozok kedvenc csapatai vannak szinte folyamatosan kepernyon. Wings/Pens/Flyers a legtobbet. Engem erdekelne egy Devils mecs, de talan az az egyik legritkabb. :)
@Szekig:
nem őmiattuk vannak ezek a csapatok képernyőn,kiajánlanak nekik egy pár meccset és abból választhatnak,nagyon szűk ebben a mozgásterük
Én azt nem szeretem Spillerékbe, hogy néha elkalandoznak, beszélnek valami jelentéktelen statról, vagy sztoriról, miközben a meccsen, volt három kapuvas és vagy húsz lövés, én infarktusközeli állapotban, és ők csak mesélnek mesélnek mint a Mónikashowban, mintha nem érdekelné őket a meccs.
Spillerékkel én általában elégedett vagyok, néha ugyan erőltetik a jópofát, de általában jók. Külön jól jön a szakkommentátorok bennfenntessége és szakmai infói, érdekesebbé teszik a közvetítést. Ezzel együtt nekem nagyon hiányzik szegény Knézy. Nekem ő volt a kedvenc sportriporterem nagyon nagyra értékeltem, hogy mindig teljesen felkészült volt az adott eseményből. Ha kellett tudott tárgyilagos és objektív maradni, de amikor úgy hozta a helyzet nagyon magával ragadta az esemény és ez nagyon jó volt.
Minden tiszteletem Spiller Istváné (szerintem nála senki sem tud többet az NHL-ről itthon), de mióta itthon is elérhető az ESPN America, én szinte csak ott nézek NHL-t.
Eleve sokkal nagyobb a választék, ráadásul az ottani kommentátorok 1 perc alatt több új infot mondanak mint az itthoniak 1 egész meccs alatt. Nagyon jó Spillerék poénos stilusa, de egy idő után már inkább a kinti kommentátorokat hallgatom szivesebben.
Spillerék mentéségére még annyit, hogy azért a kinti kollégáik lényegese közelebb vannak az akcióhoz (minden téren). Innen azért nehéz Crosby-t mikrofonvégre kapni.
Ha már finn kommentárról van szó, akkor érdemes megnézni ezt: www.youtube.com/watch?v=hbVvQSrsQf4
Megvan a szlovák - magyar meccs finn kommentárral, ez abból egy részlet, méghozzá a kedvencem.
Paul Ferguson és Richard Boffrey (ne vagyok biztos benne, hogy így írják) neve mond valakinek valamit? Régi Eurosportos időkben ők közvetítették a VB-ket, rajtuk nőttem fel, nagyrészt miattuk szerettem meg a hokit.
@nazgul: Utánanéztem, helyesen Richard Boprey.
Nekem Léderer is nagyon bejön a Volán - Vienna meccsen... Emlékezetes üreskapu, majd amikor Üvölti, hogy Ocsky belőtte... Igaz később kideról, hogy nem 19, hanem 91, így Fekete Dani lőtte, de az a stílus kellene "nevörending " verzióban!
Szerintem is jól közvetíti Léderer az EBEL meccseket, viszont az NHL eredeti kommentárral sokkal jobb mint Spillerékkel, a döntőt élő közvetítését is jobb lett volna eredeti kommentárral nézni, persze a másnapi ismétlést azt szívesen hallgatom az ő kommentálásukban.
hát ezen besz..tam! :-)))

Amúgy Knézy Jenő is tudott kiugrani a bőréből:
www.youtube.com/watch?v=56poNWkrsAU
Spillertől nekem spec a kezdetektől feláll a szőr a hátamon. Amikor Volán meccseken Ennaffatit folyamatosan Enafatti, szegény Buřil-t (gyk: burzsil) egyfolytában Buril néven emlegette, még jobban idegesített. De azóta is képes elképesztő hülyeségeket elejteni olykor. A stílus meg ízlés kérdése, nekem ráadásul az sem jön be...
A finn TV-től viszont van egy full VB-m (pár éve kölcsönben videón), igen felvidító élmény. :)
@dtpeter: Legjobb :)
Megnéztem az összefoglalót (a teljeset) finnül, legjobb szövegek: ükszi-ükszi (1-1), kakszi-ükszi (2-1)
:DD
De úgy látom, ahogy nálunk a SportTv-s közvetítésben a 3. magyar gólnál nem volt hang a kommentátorállásból, úgy a finneknél ez a második magyar gólnál nem volt (pedig meghallgattam volna, mit ordít a finn kommentátor, mert marha nagy gól volt)
A Sport1-2 riporterei rendben vannak, de mondjuk az állandó Szuper imádatot nem bírom. Még ha Spiller a Levente hivatalos PR embere is...
Levente jó kapus, de emberileg egy F@sz...
@Licsimi: Szívemből szólsz, ez a másik dolog amiből visszavehetnének egy kicsit. Szuper így, Szuper úgy Leventének ilyen botja, Leventének olyan tökvédője van. Kit érdekel...
@ricsi_80:
LOL. Van egy nhl.hu oldal, na ott mindenki többet tud nála:)
Ember, aki írsz! Úgy érzem a szavaidból, elmúltál már 16... Néhány hülye videó belinkelgetése mellett elmélyedhetnél a témában, ha már cikket fabrikálsz. Knézy Jenő /RIP/ minden hokivébén és Izvesztyija Kupán úgy berekedt a 3. napra, hogy a negyediken meg az ötödiken alig tudott megszólalni, de a hatodikon újra üvöltött. Imádta a hokit. A finneket pont nem annyira, na de nem szerethetett mindenkit... :-) Hogy lehet egy ilyen cikkből Török Lászlót kihagyni?? Ha ő nem lett volna, ma fele ekkora lenne a hokirajongók tábora. Máté meg kábé 15 éve közvetít hokit, még jó, hogy jutott neki fél sor. Amúgy Spillerrel száznál több meccset nyomnak szezononként 1-2 perc csönd belefér... Az alap tényleg igaz. Egész jók a kommentátoraink.
@párnahaider: Köszi a tippeket. Ha majd wikipedia szócikket írok a magyar jégkorong közvetítésekről, feltétlenül felhasználom.
süti beállítások módosítása