HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Pat Cortina: A válogatott mellett leszek

2009.04.12. 20:46 Hblog

A magyar szövetségi kapitány klubcsapata, az EHC München szombat este bejutott a német másodosztály rájátszásának döntőjébe. A Bietigheimmel vívnak a feljutásért, a párharc április 17-én kezdődik, három nyert mérkőzésig tart. Ha netán ötödik, mindent eldöntő csatára kerülne sor, azt pontosan április 26-án, a Magyaroszág–Kanada vb-csoportmeccs napján rendeznék. Mit tehet ebben a helyzetben Pat Cortina?

Az EHC München 4-1-re legyőzte az EVR Tower Starst a német másodosztályú bajnokság elődöntőjében. Pat Cortina csapata a Bietigheim Steelersszel küzd a legmagasabb osztályba kerülésért. Tudni kell, hogy nem a München az esélyes, a Bietigheim simán nyerte az alapszakaszt, és a playoffban eddig mindkétszer 4-0-val lépett túl ellenfelén. Ezzel együtt könnyen előfordulhat, hogy szorosabb lesz a csata, ami nehéz helyzetbe sodorja a magyar szövetségi kapitányt. A kétlakiság eddig is okozott gondot, igaz, elsősorban csak az ide-oda rohangászó Cortina számára, hiszen a Diego Scandella és Énekes Lajos által irányította csapat terv szerint végzi a felkészülést, és eddig zömmel kiváló eredményeket ért el az edzőmérkőzéseken is.

A helyzet mostantól annyiban módosul, hogy az egyelőre 27 fős válogatott keret Münchenben folytatja az edzőtáborozást, vagyis a kapitány szeme előtt zajlanak a további események. Ezzel együtt most már nagyon is időszerű volt feltennünk a Pat Cortinának a legfontosabb aktuális kérdéseket.

– Tudta követni a válogatott legutóbbi mérkőzését?

– Pont abban az időpontban játszott a klubcsapatom is, de minden harmad után az interneten értesültem az eredményről. Remek érzés volt, hogy jól működnek a dolgok, különösen boldog voltam, hogy Budainak ilyen csodálatosan sikerült a visszatérése.

– Lehet egyszerre hatékonyan foglalkozni a klubcsapatával és a magyar válogatottal?

– A feladat megoldásának a záloga a szakmai stáb, amellyel együtt dolgozom. Teammunkában haladunk, felépített terv szerint. A klubcsapatom vezetői is elfogadták a helyzetet, mindenről tudnak, partnerek. Nyilván nem ideális ez az állapot, de ahogy mind a két csapat eredményei igazolják, a dolog működik, és ez a lényeg.

– Melyek a legfontosabb feladatok a kettős szerepben?

– Münchenben minden adott lesz a jövő héttől ahhoz, hogy mind a két gárdával közvetlenül tudjam tartani a kapcsolatot, ez nagy előny. Jó lesz újra együtt lenni a játékosokkal és a stábbal. Az EHC mérkőzéseinek időpontjától eltekintve mindig a magyar válogatott mellett leszek. Az EHC össze van rakva, az idény utolsó mérkőzéseit játssza. Már nem gyakorlunk új dolgokat. A meccseket kell jól lehozni, amihez az kell, hogy jó fizikai és pszihikai állapotban legyenek. A válogatottal más síkon folyik a munka. Ez építkezés, még nincs készen a csapat. Taktikai elemeket gyakorlunk, struktúrát építünk.

– A döntő csak 17-én kezdődik, és ha nem lesz vége három nekifutásra, összecsúsznak a találkozók a válogatott csoportmeccseivel. Akkor mit tesz?

Ha negyedik és ötödik mérkőzést is játszunk, valóban lesznek átfedések. De megígértem a magyar szövetségnek, hogy ebben az esetben a válogatott az első. Ezt azért lehetőleg ne németül írják meg, bár a klub vezetőivel is megegyeztem erről.

Nincs más hátra, söpréssel kell nyerniük.

Jó lenne.

– Most hogyan tartja a kapcsolatot a válogatottal?

– Mindennap legalább háromszor-négyszer beszélünk telefonon Diego Scandellával és Énekes Lajossal, Imre Lajos csapatvezetővel, Kangyal Balázs csapatkapitánnyal. Megbeszéljük az aktualitásokat, a feladatokat.

– Tervezi újabb felkészülési meccsek beiktatását? Esetleg egyet a klubcsapata ellen?

– Erre már nincs lehetőség. Nemzeti válogatottak ellen kívántam tesztelni a csapatot. Az A csoportos ellenfelek után még a divízió 1 valamely erős csapatával lett volna jó edzőmérkőzést játszani, de ők már a saját világbajnokságukat vívják. Van még hátra egy komoly megméretés a világbajnok oroszokkal.

– Ha  legyőzik a Bietigheim Steelerst, jövőre a DEL-ben fognak játszani?

A helyzet bonyolultabb. A győzelmeken kívül sok tényezőnek kell összejönnie a DEL-szerepléshez. Ebben a rendszerben nem egyszerűen kiesők és feljutók párharcáról van szó. A német extraligában szerepelni nehezen megszerezhető vagyoni értékű jog. A liga szervezői komoly feltételeket támasztanak a tagokkal szemben, így a mi csapatunktól is garanciákat kérnek. Ma még nem adok sok esélyt magunknak. Az én eredeti vállalásom szerint a következő szezon után leszünk készek a kihívásra.

A magyar válogatott müncheni kerete:

Kapusok: Budai Krisztián, Hetényi Zoltán, Szuper Levente

Védők: Ennaffati Omar, Horváth András, Kangyal Balázs, Ondrejcik Rastislav, Sille Tamás, Svasznek Bence, Szélig Viktor, Tokaji Viktor

Csatárok: Benk András, Fekete Dániel, Fodor Szabolcs, Holéczy Roger, Jánosi Csaba, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Ladányi Balázs, Majoross Gergely, Nagy Gergő, Palkovics Krisztián, Peterdi Imre, Sofron István, Vas János, Vas Márton, Vaszjunyin Artyom

A magyar válogatott vb-felkészülési mérkőzései:

2009. április 2. Magyarország–Finnország 4-3
2009. április 3. Magyarország–Finnország 0-6
2009. április 6. Magyarország–Norvégia 4-3
2009. április 7. Magyarország–Norvégia 4-1
2009. április 22. Magyarország–Oroszország (Sierre, Svájc)

A magyar válogatott csoportmérkőzései a vb-n:

2009. április 24. Magyarország–Szlovákia (Zürich-Kloten)
2009. április 26. Magyarország–Kanada (Zürich-Kloten)
2009. április 28. Magyarország–Fehéroroszország (Zürich-Kloten)

34 komment

Címkék: magyarország vb válogatott a csoport felkészülés cortina

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Látom, képben vagytok! ?)
Fodort ha lehet ne vigyük...
Én is azt gondoltam, hogy majd a München ellen lesz egy meccsünk, de egy playoff finalista csapat nem kockáztathat, nehogy lesérüljön valaki.
Már feltettem a kérdést egy régebbi témánál:
Ma láttam a DSF-en a német 2. osztály rájátszásának az összefoglalóját. A München csapatában (azaz Cortina irányítása alatt) játszik egy Dylan Győri nevezetű kanadai játékos. Lehet arról valamit tudni, hogy magyar származású e, vagy hogy kiféle-miféle?
@Bodicsek: ezzel a névvel nehéz elképzelni, hogy ne rendelekezzen magyar felmenőkkel. itt szemezgetheted végig pályafutását: hockeydb.com/ihdb/stats/pdisplay.php?pid=23721. tavaly német másodosztályú bajnok lett :)
azért nagyon hiányzik még egy felkészülési meccs, hogy lehet, hogy ez kimaradt???
@Bodicsek: 1979-ben Rimbeyben (Alberta állam, Kanada) született. Részletek karrierjéről németül:
de.wikipedia.org/wiki/Dylan_Gyori
ha már Münchenben leszünk a németekkel igazán játszhatnánk egy edzőmeccset. Őket is épp ideje lenne elverni... :-)

remélem azért ebből a párhuzamos edzősködésből nem lesz baj. Tekintve, hogy Cortina igazi maximalista, nem fog tudni dönteni és ott fog őrlődni a két csapat és annak vezetése és szurkolótábora között.
én Münchenben élek. reméltem, hogy szurkolhatok a magyaroknak egy EHC München - Ungarn meccsen :) na de sebaj! talán egy-két sört meg lehet inni a lazító srácokkal... :)

Ha más nem, akkor egy Erdinger Sportbiert... :)
Háth akárki akármit mond: Közös lónak túrós a háta, és igazán szemét dolog Cortinától, hogy csak úgy vissza ment a csapatához. Kell nekik a feljutás, de nekünk pedig a csoportban maradás. Előttem elvágta magát... a Szövetségi kapitány dolga az, hogy végig a csapat mellett legyen a felkészülés alatt és a VB-n is ... még jó, hogy velünk lesz a Kanadai meccsen... kicsit elszállt vele a ló, de ezt mi tettük vele...(
@L&M: ezt inkább nem kommentelném mert megint kizárnak....
Szerintem L&M attól hogy ezt gondolod, szerintem ő még nyugodtan alszik, és hozzáteszem én is. Ismered a mondást: a kutya ugat, a karaván halad.
@L&M:
Már bocs, de ezt te hogy gondoltad? Ennyi pénzért egy ilyen jó edzőt. Amíg nem lesz elég jó a bajnokság, nem lesz több néző, ha nem lesz jobb a színvonal, akkor nem lesz több pénz az államtól egy olyan szöv. kapitányra, aki csak a nemzeti csapattal foglalkozik. Szerintem,ha így is jól végzi a munkáját akkor hagyjuk már őt békén.
A Fehéroroszoknak volt vagy van, NHL- scapatot és a fehérorosz válogatottat edzette.
Hááát... Úgy tűnik, a szerződésében az van, hogy a klubcsapata élvez elsőbbséget. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy ha 5 meccses a döntő, akkor közben ülhet majd a válogatott kispadján.

Kicsit szúrkolok is, hogy "boruljon a bili", mert talán az illetékesek (szövetség, szponzorok, minisztérium) figyelmét felhívná erre a helyzetre!

Ha egy olyan csapat meg tudja fizetni Cortinát, melynek gondot jelent a DEL-hez szükséges források előteremtése, akkor talán Magyarországnak (!) is lehet ennyi pénze.
Jó lesz ez így. Nem leszünk fáradtak a VB-n legalább.
@L&M: nem tudom mit pattogsz, amikor mindenki tudja hogy ez így lett megbeszélve a szövetség meg a klub között, akkor meg??? Szerintem nem szállt el vele a ló, kötelezettségei vannak más irányban is! Amíg meg nem megy a magyar csapat rovására addig szerintem ne támadd...
Jövőre ezen mindenképpen változtatni kell. Mert ha esetleg kiesnénk akkor már most VB-t játszanánk és Cortina pedig döntőzne.
Sokszor elhangzott, hogy jövőre bármi lesz generációváltás fog bekövetkezni. Lehet ehhez egy új szövetségi kapitányt is kellene találni aki egész évben figyelemmel tudná kísérni a válogatottesélyes játékosokat.
hát nem tudom ide-oda utazgatni szerintem nem egészséges a dolog,tudom,hogy a válogatott nem lehet csak főállás de ez így nem jó szerintem
@L&M: Nem értek egyet, olyan szempontból, hogy sajnos nekünk nem volt annyi keretünk, hogy főállásban megfizessük.
A szerződése szerint, mint ahogy többször elhangzott, a válogatott élvez elsőbbséget, remélem, ez a valóságban is így lesz.

Abba azonban rossz belegondolni, hogy - a legrosszabb eshetőséget figyelembe véve - ha az idén kiesünk az A-csoportból, és a München jövőre is így menetel, akkor a jövő évi Div.1-es vb teljes ideje alatt ez a két csapat közötti őrlődés lesz Cortina reszortja. Nem lenne jó.
@OliBLOOD: Hopp, egyre gondolunk. Csak mire leírtam, ugye :)

No a generációváltást meg szerintem azért nem úgy kellene csinálni, hogy mindenki, aki mondjuk 32-33-34-35 év feletti, annak szevasz, hanem fokozatosan. Mondjuk vannak ígéretes fiatalok most is, az tény, de egyszerre nem egy fél csapatot kellene "leváltani"
Ez az egész a szövetség és Cortina kapitány közös döntése, nem leszünk okosabbak csak a Vb után.
Az biztos ezen csak a kapitány bukhat, számára csak a bajnoki győzelem és a bennmaradás jelenthetne megoldást, de az sem teljesen.
Hiszen ha úgy nyer a csapata ,hogy nincs ott akkor a bajnokság megnyerése csak részben az ő érdeme, ha úgy maradunk bent, nincs velünk akkor kinek az érdeme ?
A negatív végleteket meg már nem is elemzem.
Természetesen neki is igaza van : Ha egy csapat van olyan jó ,hogy bejut a döntőbe akkor oda már nem kell edző. Illetve az is igaz lehet hogy ha válogatott jól elsajátítja és végre is tudja hajtani azokat a taktikai elemeket amit most még közösen gyakorolnak akkor bennmarad nélküle is.
@hüjeliba: "ha úgy nyer a csapata ,hogy nincs ott akkor a bajnokság megnyerése csak részben az ő érdeme" ?!!! A Blikk "sportszakértői" szerint, persze. De aki ért a hokihoz, nem mond ilyeneket.
@L&M: Szerintem örüljünk, hogy a nyilatkozatában is kiemelte, hogy fontosabba válogatott a klubcsapatánál. Gondolom a Münchennél sokkal több pénzt kap, mint a szerény költségvetéssel rendelkező MJSZ-től. 10 edzőből kevés lenne olyan aki nem a több pénzzel kecsegetető klubcsapatot részesítené előnyben (hogy csak egy másik sportágra rátérjek nézd meg Hiddinket a labdarúgásban, jó pénzért csak odament a Chelseahez párhuzamosan az orosz válogatottal). Így inkább le a kalappal Cortina előtt, hogy az elveit teszi előbbre, s igenis a magyar csapatot akarja a bentmaradásra felépíteni. Igaza van abban Corinának, hogy nekünk nagyobb szükség van rá, mint a Münchennek, hisz ott egy év alatt több, mint 50 meccset együtt játszott a csapat, a válogatott meg nem.
Szerintem örüljünk a sikereinek itt is, ott is.
A kapitány eddig is tudta kezelni a helyzetet, felesleges belekötni. Az eredmények is őt igazolják.
@Tommaso1981: Azért ne essünk át a ló túloldalára. Nehogy már annak is örülni kelljen, hogy a szövetségi kapitány a VB-n a csapattal lesz. Szerintem ez a minimum.
@Tommaso1981: jahh és az igazi fasza sport emberek a pénzért dolgoznak és oda mennek ahol több a pénz stb. tényleg nekem nincs bajom Cortinával, de azért tényleg ne dicsérjük már meg érte, hogy velünk lesz a vb-n :-D
Sőt, úgy is fogalmazhatnék, hogy KUTYA KÖTELESSÉGE OTT LENNI!
"Ezt azért lehetőleg ne németül írják meg, bár a klub vezetőivel is megegyeztem erről."

és akkor szerintem ezzel mindent elmondtam :D
@OliBLOOD: Ez a minimum, de akár azt is mondhatta volna Cortina, hogy lemond a szövetségi kapitány posztjáról, mert ő a Münchenre akar koncentrálni. Gondolom akkor gyoran megtették volna Scandellát vagy Énekest kapitánynak, de morálisan nem biztos, hogy jót tett volna a válogatottnak ez az eset. Én csak azért álltam ki mellette, mert az elvei a mi érdekeinket képviselték.
@OliBLOOD:Megnéztem a 4 felkészülési meccset ezek után isten ments egy generáció váltásra /nincs kire váltani/ mert könnyen a D2 találjuk magunkat. A válogatottunk nem öreg évek óta 29év az átlag életkor . Minden évben került a csapatba új fiatal játékos , most is fog. A Palkovics Ladányi Szélig féle generációnak inkább könyörögni kellene , hogy egy 3-5 évet még legalább vállalják a válogatottságot, és ne egyszerre nyugdíjazzák magukat.
@KP: Generációváltás lényegében a védelemben fog bekövetkezni, mert csatárposzton már megtörtént: Kangyal, Sille, Svasznek helyett Jobb, Hegyi, Erdélyi, de akár Lencsés is szóbajöhet.

Csatárposzton pedig az látszódott, hogy aki megfelelő lehetőséget kapott az élt is vele. Nem mondanám, hogy nincs kire és közeleg a Div2.
@KP: Mi az, hogy nincs kire váltani? Az U-18-as csapat 3. lett a D1-es VB-n ráadásul ott nincs 16 csapat az A csoportban.
@OliBLOOD: Kangyal, Sille velük egyet értek. Svasznek még évekig stabil tag lesz.Lencsés már kapott lehetőséget nem élt vele bár remélem felszívja magát mert tehetséges az nem vitás. A D2 veszélye csak akkor fenyegetne ha a 30 feletti játékosokat egyszerre akarnánk cserélni, mert sajnos nincs kire. Évi 2-3 játékos építhetőbe zökkenő mentesen.
@hokifan526:Úgy értem jövőre még nincs kire váltani. Az U-18 csapat tagjai zömében 17 évesek.
Mire ők elérik az érett játékos fogalmát az legalább 5 év . Nagyon jó egyéni adottságok esetén is 2év. Tehát a mai ászoknak legalább 2-5 évet kell még játszani.
süti beállítások módosítása