HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Magyarul fejezi ki részvétét Szlovákia

2009.03.27. 08:30 D. Gromov

A jégkorongban nincs köztünk feszültség, nyilatkozta nemrég Ján Filc, a vb-ellenfél szlovák válogatott szövetségi kapitánya. A szomszédos ország szövetsége fantasztikus gesztussal magyar nyelven küldött részvétnyilvánító levelet Studniczky Ferenc MJSZ-elnöknek. A magyar válogatott által a divízió 1-es vb-n legyőzött japánok kapitánya pedig ifj. Ocskay Gábor utolsó, éppen ellenük lőtt világbajnoki gólját idézi fel.

A szlovák szövetség üzenetét Ján Filc kapitány mellett Igor Nemecek főtitkár és Juraj Siroky elnök írta alá. A szöveget teljes terjedelmében közöljük:

"Mély megdöbbenéssel fogadtuk a szomorú hírt, hogy váratlanul elhunyt a magyar válogatott vezéregyénisége, ifjabb Ocskay Gábor. A bajnok Alba Volán igazi ikonja, a magyar jégkorong legendás fia elhunytával nagy veszteség érte az egész magyar sportcsaládot. A hír annál fájdalmasabb, hogy a kiváló sportember áprilisban Svájcban, az A csoportos vb-n koronázhatta volna meg arany pályafutását, és pont a nyitó mérkőzésen, a szlovák válogatott ellen. Ifjabb Ocskay Gábor a szívünkben marad mint a magyar sport felejthetetlen jégkorongművésze. Fogadják a legmélyebb részvétünket."

Mark Mahon, a japán válogatott szövetségi kapitánya már tavaly áprilisban, a szapporói vb idején kivívta tiszteletünket. Emlékezetes: a magyar csapat úgy nyert 4-2-re, hogy a játékvezetők nem adták meg ellenfelünk szabályos gólját. Mahon azonban nem dühöngött és nem kereste a hibát senkiben, hanem férfiasan gratulált a győztesnek. Most ezt a levelet írta Kovács Zoltán MJSZ-főtitkárnak: "A Japán Jégkorong Szövetség lesújtva értesült ifjabb Ocskay Gábor tragikus haláláról. Ő volt az, aki Szapporóban a győztes gólt lőtte mérkőzésünkön. Részvétünk az egész magyar jégkorongközösségnek."

42 komment

Címkék: szlovákia gyász japán filc ocskay mahon

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomorú az apropó, de a jégkorong kapcsán egyik ámulatból esek a másikba. És köszönjük nekik, azt hiszem, írhatom többesszámban.
Ebből is látszik, hogy, ha az a sok hülye politikus nem lenne, nem lenne semmi bajunk a körülöttünk élőkkel és viszont.
Micsoda paradoxon, hogy a gyász, a közös fájdalom mekkora csodákra képes.Most is.
nagyon szép gesztus.
becsülöm a jéghokisokat, jó emberek!
talán ebben a pozitív fejlemény-sorozatban az Újpest szlovák sorának és Budai Krisztiánnak is lehetett szerepe. Jó lenne ha a világbajnokságon a szurkólók is megtapsolnák egymást, ahogy az Újpest-Volán meccs végén is történt.
igen szep...van meg remeny, hogy nem csinaljuk ki egymast meg1*... sajnalatos, hogy Gabor miatt kellett ilyen levelet kapnunk
Nekem Szlovákiában van a vállalkozásom és egyáltalán nem veszem észre azt, amiről a politikusok hazudnak. Biztos van ilyen is, de megközelítőleg sem annyi, mint amiről hazudnak.

A hoki mindig is más sport volt, mint a foci. Nekem Kanadában soha nem kellett félnem, ha a másik csapat szurkolói között ültem le. Bunyó maximum a jégen volt... :-)

Talán ha betiltanák a focit és többen járnának hokimeccsre, akkor jobb lenne a világ is. Talán még a politikusok is megváltoznának...
Az alapvető emberi kapcsolatok nem politikától és felsőbb vezetők véleményétől függenek, hanem mi magunk alakítjuk azokat. Megdöbbentő, hogy embereknek kell ahoz meghalnia, hogy felülkerekedjük egysíkú politika által szennyezett gondolatvilágunkból. De ha úgy tetszik tanuljunk mások halálából és hadjuk hogy "emberi" érzések irányítsák gondolatainkat.
Ha betiltanák a focit, akkor a csűrhe átmenne egy olyan sporteseményre, ahol addog béke volt.

Cozma halála a Románokkal, ez a levél pedig a Szlovákokkla hozott közelebb minket.
Ilyenkor mindig elgondolkozom, mi is képesek lennénk-e ilyen gesztusokra (nem csak a jégkorongra gondolok). Remélem, igen.
Szerintem a hokiban a magyar-szlovák közeledést nem Gábor halála váltotta ki, bár azok sem arra gondoltak úgy hiszem, akik hasonlót írtak.
Nekem így már meg is van a jelöltem a következő Jószomszédságért és megértésért díjra.
Érdekes módon a románok is milyen szimpatikusak voltak szegény Cozma esetében, és most a szlovákok is... Nem lehet, hogy bennünk (politikusok?) van a hiba?
igazatok van,csak sajnos ezt az oldalt politikus nem olvassa!!!Ahogy a véleményünket se kérdezték meg soha!!!
csak a köcsög politikusok kavarják a szart. Nekem van több szlovák barátom, semmi bajuk a magyarokkal. Nekem se velük. Sőt, tök normálisak és megbizhatóak. Csak a rohadt Fico-keveri a szart, ja meg a félkatonai szervezetek magyarországon akik többet ártanak mint használnak a határontúliaknak. Olvastam egy tanulmányt angolul népekről és szokásokról. Elég mélyreható volt és a kulturális,szokásbeli-hasonlóságok alapján csoportosította össze a népeket (nem származás szerint). Eredmények voltak pl. természetesen Skandináv (Svéd,Norvég,Dán) népek együtt, Közel ketetiek együtt, és meglepetésre Magyarokkal legrokonabb nép a szlovák volt, minden tekintetben. Gondolom több száz év együttélést nehéz kitörölni bármennyire is probálkoznak a politikusok.
Olvastam a román sajtót a Cozma-gyilkosság után, mind az újságírók, mind a kommentezők meg voltak lepődve azon, hogy a magyarok mennyire szerették Cozmát, és arról írtak, hogy a magyar emberek emberségből "egy újabb leckét adtak nekünk". A hiba nem bennük (románok, szlovákok) és nem bennünk, hanem a politikusainkban van. Nem nyer értelmet egyikük halála sem, de ha már megtörtént, legalább annyi vigasztalhat minket, hogy egy-egy ilyen szép gesztus közelebb hozhatja a szomszédokat egymáshoz. Nekünk, szurkolóknak Svájcban két dolgunk lesz. Megmutatni, hogy igenis békében meg tudunk lenni a szlovák szurkolókkal, másrészt meg kell mutatnunk a világnak, hogy egy ilyen tragédia után hogy kell viselkedni, méltó módon emlékezni, és kettőzött erővel szurkolni a csapatnak (a veszprémi szurkolók már megmutatták, hogyan).
Azért az tényleg elgondolkodtató, hogy politikusok nélkül mennyivel egyszerűbb lenne a helyzet. Lásd Cosma édesapját és a Romániai temetést. Inkáb ez lenne az általáson és nem az hogy kampányidőszakban nem engedem leszállni a másik köz elnököt. Igaz aki sportolt az tudja mennyi szenvedés vezet redményre és ezt tiszteli az ellenfelében. Pont ezért kellene nyagyobb szerepnek lenni a sportnak, élsportnak a nevelésben. Mocsai is erről beszélt a mérkőzés végén és ez most méginkább igazzá vált ezzel a sajnálatos eseménnyel.
zseniális, mély, emberi gesztus... le a kalappal...
megdöbbentően és meglepően őszinte Papp professzor felelősséget vállaló nyilatkozata is...

Nagyon szép gesztus mindkét féltől! Le a kalappal.
R3SP3CT.

Mindig mondom, hogy a feszült szlovák-magyar viszony csak a hülye politikusok miatt létezik. A gesztus felemelő.
sajnos, én nem vagyok ilyen optimista.
Isten őrizz, hogy védeni akarnám őket, de nem hinném, hogy nélkülük gyökeresen megváltozna minden.
Valószínüleg arról is szó lehet, hogy ilyen szomorú esetben nem ugyanazok a kommentezők, mint egy esetleges konfliktus okán.
múltkor volt egy felmérés, hogy szlovákok 75%-nak semmi baja a magyarokkal, és többség szerint (szlovákok szerint) ha van is konfliktus, az szerintük is csak politikai okokból van szítva
@manitu x:
Igen, de erről a híradások hallgatnak, vagy legalábbis én nem hallottam. Azt egyből bemondták, hogy egy iskolások körében végzett felmérés alapján ők a magyarokat szeretik a legkevésbé.
de ők még könnyen megvezettethetők. De azt is mutatták, hogy szlovák értelmiségiek meg tiltakoztak a "magyarellenesség" ellen, szolidaritásos tüntetést szerveztek, kultúrált formában. Na ez a követendő. De persze ezt sem harsogták túl, ellentétben Dunaszerdahellyel.

Média napjainkban, no comment ... (Pedig én is tevékenykedem ott, de nem úgy ...)
Már több, mint húsz éve Szlovákiában nem nagyon akarnak kiszolgálni, ha magyarul szólalsz meg, s látod, hogy értik amit mondasz. Ha megnézed a szlovák filmeket, hogy miként ábrázolják a magyarokat, akkor érdekes dolgokat tapasztalhatsz. Volt olyan szlovák kabaré, ami a magyarok kifigurázásából élt. S váltak a benne szereplők népszerűvé. Tehát a nagy összeborulást, nem a politikusok akadályozzák, de nem is segítik. Amúgy gondolom ez a természetes a szlovák szövetség részéről. Az én kérdésem az, hogy a magyar szövetség képes lenne szlovák nyelven hasonló részvét nyilvánításra.
@Hans Lopkowitz: "Talán ha betiltanák a focit és többen járnának hokimeccsre, akkor jobb lenne a világ is. Talán még a politikusok is megváltoznának..."

Azért ne essünk túlzásokba.
Hol nem akarnak kiszolgálni? Ha pozsonyba mész perszehogy. Én dél szlovákiában élek, sok helyen voltam már, és egyszer sem tapasztaltam effélét. Egyszer sem láttam olyan szlovák filmet, ahol a magyarokat kicsúfolnák, vagy akármi effélét.
@2002: Sőt, ha belépsz egy boltba, azt kérdik hogy prosim - tessék.
@2002:

Specko Kassán úgy néztek át rajtam, mintha üvegből lettem volna.
fran7, Sokat járok Szlovákiába turistáskodni, nekem sem volt ilyen kellemetlen (ha lett volna 1-2, annyi meg belefért volna, mindenhol vannak buta emberek) élményem, max. annyi, hogy nem tudtunk rendesen kommunikálni. A levél szép gesztus, kifejezi, hogy a magyar jégkorong milyen sok szállal kötődik a szlovákhoz.
@Bio74: És akkor most mi van? attól hogy valaki hülye, azért a egész nemzet hülye?

szomorú hogy egy efféle hír hallatán ide jutunk el, ezért nem is irok többet a témáról.
@2002:

Nem, egyáltalán nem, de én ezt nem is mondtam.
Ez a szép gesztus egy szűkebb körnek a gesztusa, melyre a nacionalizmus nem tud hatást gyakorolni.
Sok ilyen kis, egymásba érő kör kellene.

@2002:
"attól hogy valaki hülye, azért a egész nemzet hülye?"

természetesen nem. mint ahogy attól, hogy egy (vagy két) komment nem olyan, mint a túlnyomó többség, még nem a kisebbség kerül többségbe

egyébként pedig én szlovákiában mindig megpróbálom összeszedni azt a nem túl sok szlovák szót, amit tudok, és erre kedves mosoly és osztályon felüli segítőkészség a válasz. mindig
bocsi, megint elragadtak az indulatok, teljesen igazatok van.
@2002: Engem spec. Kassán zavart ki a pincér, mert Magyar vagyok. Szóval van azért ellentét!
Ettől a levéltől még nem lett semmi szebb, de nem kellene álltalánosítani, de mindenki ezt teszi, én se vagyok kivétel. Ilyen az ember!
ecsém, ez nagyon ruzvelt volt tőle.

Ján Filc, respect!
Őszintén! Néhány ember felfogta, hogy itt miről van szó? Ki a f...t érdekel a politika meg, hogy kit szeretnek odaát és mi a véleményük róluk? Meghalt egy sportoló, egy jégkorong ikon!! És ti arról vitáztok, hogy kit bántottak meg és kit szeretnek? Gondolkodjatok!
Csak azon gondolkodom, hogy ez ugyan az a szövetség, amely évek óta betart a magyar játékosoknak??????
@kaloszoli:

Gondolkodunk, és gyászolunk. És gondolkodunk tovább.
Jó ezt látni, olvasni, de az embernek összefacsarodik a szíve, hogy egy fiatal, kiváló sportolónak (vagy kettőnek...) kell meghalnia ahhoz, hogy kiderüljön: a határ mindkét oldalán normális, érző emberek laknak, akik magasról tesznek arra, hogy milyen nyelven beszél a másik. Akik olyan szerencsések, hogy mennek Svájcba a vb-re, ne felejtsék el megköszönni a szlovák szurkereknek a szövetségük gesztusát, és igyanak egy sört a Gábor emlékére, meg a barátságra.
A sport mellett pedig a zene is összehozza az embereket, pl. így:
www.a38.hu/?p=programok&id=1675
nem az újdonság kedvéért: valóban el kéne felejteni már azt a baromságot, hogy a szlovákok utálják a magyarokat és fordítva.
Teljesen egyetértek, és igazolhatom az előttem szóló sportbarátok kommentjeit.Nekünk szurkolóknak (és Magyar-Szlovák állampolgároknak)semmi bajunk egymással ! Mint annyi minden másban, a politika uszít itt is !
Az Extraliga Play-Off rájátszásának három mérkőzésére sikerült jegyet szereznem, így az elmúlt időszakban többször voltam Pozsonyban, kedvenc Szlovák csapatom, a Slovan mérkőzésein. Mint régebben (20 éve járok Slovan meccsekre) úgy ma sem találkoztam a rosszindulat,az ellenségeskedés legkisebb jelével, sem a pályán, sem a városban, ahol a meccs előtt sörözgetünk, pedig a nyelvet nem beszélem így azonnal látják, hogy Magyarok vagyunk.A meccseken kitűnő a hangulat,a lelátón együtt örülünk, barátkozunk, pedig voltam már a "kemény mag" szektorában is. Bárcsak hazai pályákon találkoznák hasonlókkal ! Amikor alkalmi tolmács segítségével elmondtam a Magyar jégkorongsport szavakkal le nem írható gyászát, csupa őszinte részvéttel találkoztam.
Egyébként végtelenül sajnálom, hogy tegnap (márc.28.-án) a Slovan elvesztette a 7.döntő mérkőzést a Skalica ellenében (hazai pályán, 2:2-es döntetlen után a rájátszásban)pedig a Stadionban olyan szépen indult minden, leírhatatlan hangulat volt. Zs.Pálffy megint naqyot játszott a Skalica színeiben, örülhetünk,hogy lemondta a válogatottságot.
Összegzésképpen tényleg nemes gesztus volt a Szlovák szövetség levele, de ezt politikusaink nem tették volna meg, nekik "kifizetődőbb" gyűlölködni.
süti beállítások módosítása