HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Jégkorongban nincs köztünk feszültség

2009.02.25. 14:42 Hblog

Egy nap híján két hónap múlva lépünk jégre Szlovákia ellen az A csoportos vb nyitányán. U. N. Owen alapos munkájára építve összefoglaljuk, hogyan készül ellenünk északi szomszédunk. Végigvesszük, mely világsztárokkal kell számolnunk, melyekkel nem. Továbbá bölcs és megfontolandó gondolatokat idézünk Jan Filc szövetségi kapitánytól.

A szlovák jégkorong sötét korszakot kíván lezárni ebben a szezonban. A múlt nyáron már a pozsonyi médiumok is temették saját hokijukat. Természetesen ez csak a szokásos újságírói túlzás volt, de tény, zsinórban történtek olyan dolgok, amikhez nincsenek hozzászokva a szlovákok, és nem is akarnak belőle rendszert csinálni. 2008-ban mindhárom világbajnokságon az alsó ágra kerültek a csoportmeccsek után. Az ifjúságiaknál, a junioroknál és a felnőtteknél is a kiesés ellen kellett küzdeniük. Igaz, hogy ott mind a nyolc meccsüket megnyerték (a felnőttek Szlovénia ellen egyet csak a ráadásban), és magabiztosan maradtak a legfelső osztályban, de ez az eredmény Szlovákiában, a 2002-es világbajnok csapat hazájában édeskevés.

Julius Supler felnőtt szövetségi kapitányt azon nyomban elküldték. Felfelé bukott, a KHL-ben szereplő Dinamo Riga vezetőedzője lett. A korábbi sikeredzőt, Jan Filcet hozták vissza a válogatott élére. Vele nyertek világbajnokságot, a hírek szerint remekül ért a játékosok nyelvén, és nagyon jó viszonyt ápol az NHL-ben játszókkal. Supler sokukkal nem jött ki, azt is a szemére vetették, hogy miatta nem jöttek haza a válogatottba a tengerentúliak, és jó néhány európai sztár sem vállalta a szereplést. Bár nem nevezhetjük az előző vb szlovák csapatát gyengének, kétségtelenül sokan hiányoztak.

Filc gyorsan munkához látott. Nagyjából három részre osztotta tevékenységét. A hazai tehetségekkel rendzseresen edzőtáborozik, az európai játékosokat sűrűn látogatja, a nemzetközi szünetek alatt erős ellenfelekkel szemben gyakorlatozik. Élénk kapcsolatban áll az NHL-ben szereplő hokisokkal. A szövetségi kapitány a múlt héten indult észak-amerikai körútra, meccseket néz, találkozik a szlovák játékosokkal. Ennek is köszönhető, hogy azokon kívül, akik már rég lemondták a válogatottságot (ilyen például Zigmund Pálffy és még három jó hokis), más nem jelezte várható távol maradását.

Korábban két olyan sérülésről tájékoztattuk olvasóinkat, amelyek miatt Lubomir Visnovsky és Andrej Meszaros már biztosan nem szerepelhet Magyarország ellen. Időközben megsérült Martin Bartek, a német Kassel Huskies csatára. Bartek a DEL egyik legjobb góllövője, kéztörés miatt ebben a szezonban már nem fog játszani. Régóta sérüléssel bajlódik a sok jó közül az egyik legjobb csatár, Marian Gaborik is. A Minnesota Wild támadójáról márciusban derül ki, hogy mikor tud újra játszani. Gaborik csak hat mérkőzésen lépett jégre ebben a szezonban.

Érdemes figyelni a dátumokra. 2008-ban május 2-án kezdődött a vb, az NHL alapszakasza április 6-án fejeződött be, majd április 9-én kezdődött a rájátszás. Idén április 24-én kezdődik a világbajnokság, az NHL alapszakasza április 12-én fejeződik be, aztán április 15-én jön a playoff. Vagyis 2009-ben sokkal kevesebb idő lesz az NHL-rájátszás és a vb kezdete között. Gyakorlatilag biztosnak látszik, hogy olyan játékos, akinek a csapata bejut a 16-ba a tengerentúlon, nem fog játszani a válogatottban a vb nyitónapján, április 24-én. Így már most sejteni lehet a következőket.

Biztosan nem játszhat ellenünk: Zdeno Chara (Boston), Marian Hossa, Tomas Kopecky (Detroit), Milan Jurcina (Washington).

Valószínűleg nem játszhat: Pavol Demitra (Vancouver), Richard Zednik (Florida), Andrej Sekera (Buffalo), Marian Gaborik, Peter Olvecky (Minnesota), Jaroslav Halak (Montreal).

Valószínűleg játszhat: Miroslav Satan (Pittsburgh), Peter Budaj, Marek Svatos (Colorado), Michal Handzus (Los Angeles).

Biztosan játszhat: Boris Valabik (Atlanta) és Vladimir Mihalik (Tampa Bay).

Velük szemben a KHL-ben vitézkedő játékosok előtt szabad az út a vb-re, már amelyikükre számít Filc kapitány. Róluk itt találnak áttekintést.

A hokejportal.sk hosszabb interjút közölt Jan Filc szlovák szövetségi kapitánnyal. Az interjúban a szlovák U20-as vb-siker mellett elsősorban a felnőtt válogatottról van szó. Az utolsó kérdés a magyarok elleni meccsre vonatkozik. "A svájci vb-n az első meccset Magyarország ellen játsszuk. A jelenlegi politikai helyzet, de az a tény is, hogy a magyarok abszolút újoncok, kiélezett mérkőzést vetít előre" – állapítja meg a szlovák szakoldal újságírója. "Minden nyitómeccs bonyolult és nehéz egy nagy tornán. Ma már mindenki tud korcsolyázni, a magyaroktól a bolgárokig. A magyar csapat biztosan kellemetlen ellenfél lesz. De úgy gondolom, hogy a hokiban országaink között nincs semmilyen jelentős érzelmi feszültség. Ez a politikusok és részben az újságírók problémája, de a jégkorongnak ehhez semmi köze. Magyarországot úgy vesszük, mint az első akadályt, mint egy bizonyítani akaró újoncot. Az első mérkőzésre való felkészülésben semmilyen részletet nem fogunk lebecsülni, tulajdonképpen a vb-felkészülés egész zárószakasza arra irányul majd, hogy a nyitómeccset sikerrel vegyük."

A szlovák válogatott november óta szisztematikusan készül a világbajnokságra. A novemberi eredményeit – 7-0-s vereség Csehországól, majd újabb három zakó Kanada, Németország és Svájc ellen a Deutschland Cupon – nem szabad túl komolyan venni, az kifejezetten kísérleti keret volt, rengeteg újonccal. Jan Filc szövetségi kapitány azt akarta tesztelni, hogy a fiatalok közül kik azok, akikre 2-3 éves távlatban építeni lehetne a válogatottban. Az összes kerettag maximum 26-27 éves volt, túlnyomó részük a szlovák Extraligából érkezett. A Deutschland Cupra nevezett 25-ös keret itt található. 16 játékos került ki a szlovák Extraligából, 7 a cseh bajnokságból, 1-1 játékos a svéd és a német bajnokságból. Tizenhárom (!) újonc mutatkozott be a novemberi meccseken, köztük volt Michal Jurasko (ex-UTE) és az ifjabb Ivan Dornic, az UTE korábbi edzőjének a fia is.

Decemberben két hazai meccset játszott a szlovák válogatott Svájc ellen, 19-én Poprádon, 20-án Kassán. Itt már Filc igyekezett a lehető legerősebb társaságot összerakni az Európában játszó játékosokból, ez a 24 fős keret lesz az alapja a vb-csapatnak is, kiegészülve néhány NHL-játékossal. Itt 6 játékos volt a hazai bajnokságból, 5-5 a KHL-ből, a cseh és a svéd bajnokságból, 1-1 a finnből, a svájciból és a németből. Itt 2 Stanley-kupa-győztes is szerepelt, Bicek és Cibak személyében. Velük együtt összesen 14 olyan játékos volt, akik korábban az NHL-ben játszottak: Lasak (Nashville), Stana (Washington), Malec (Carolina, Ottawa), Kudroc (Tampa Bay, Philadelphia, Florida), Gron (New Jersey), Cibak (Tampa Bay), Surovy (Pittsburgh), Bartecko (St. Louis, Atlanta), J. Kolnik (NY Islanders, Florida), Nagy (St. Louis, Phoenix, Los Angeles), Radivojevic (Phoenix, Philadelphia, Minnesota), S. Ruzicka (Philadelphia), Marcel Hossa (Montreal, NY Rangers, Phoenix), Bicek (New Jersey).

Filc elmondta, két további KHL-játékost is beválogatott volna Stümpel és Baranka személyében, de ők sérülés miatt nem tudtak jönni. Az is eldőlt viszont, hogy három komoly erőt jelentő játékos, a KHL-ben játszó Podhradsky és a BL-győztes Zürich Lions légiósai, Suchy és Sejna biztosan nem lesznek ott a vb-n, ők hárman erre a szezonra lemondták a válogatottságot, és ezen nem változtatnak. A Svájc elleni két meccsből az elsőt Svájc nyerte 1-0-ra hosszabbítás után, a másodikat pedig Szlovákia 3-2-re úgy, hogy a győztes gól 3 másodperccel a meccs vége előtt született emberelőnyből. A két meccs előtti beharangozó cikk itt olvasható, jegyzőkönyvet, videó-összefoglalót és beszámolót is linkelünk. A második meccs: jegyzőkönyv, gólösszefoglaló és beszámoló.

Februárban Fehéroroszország és Svájc ellen készült Szlovákia. A 24 tagú keretbe 7-7 játékos a cseh és a szlovák Extraligából érkezett, 6 a KHL-ből, 2 a svéd és 2 a svájci bajnokságból. Bekerült a keretbe 2 játékos a sikeresen szerepelt U20-as válogatottból: Stajnoch és Tatar. A kerettagok közül 5 játékos volt tagja a 2002-ben világbajnoki címet szerzett csapatnak: Lasak, Stana, Lintner, Nagy és Pavlikovsky. A fehéroroszokat biztosan verték 4-0-ra, de Svájctól két vereséget szenvedtek.

A szlovák válogatott még hét felkészülési meccset játszik a vb előtt, valamennyit áprilisban. Kétszer hazai pályán Csehországgal (április 3. és 4.), kétszer újra hazai pályán Norvégiával (április 9. és 10.), kétszer idegenben Lettországgal (április 16. és 17.), végül egyszer idegenben Svédországgal (április 22.). Két napra rá pedig Magyarország következik. Ha Filc szavait igazolva "bonyolult és nehéz" mérkőzésre kényszerítjük Szlovákiát, maximálisan elégedettek lehetünk majd.

18 komment

Címkék: szlovákia filc válogatott

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jó cikk, gratula.
"Filc gyorsan munkához látott. Nagyjából három részre osztotta tevékenységét. A hazai tehetségekkel rendzseresen edzőtáborozik, az európai játékosokat sűrűn látogatja, a nemzetközi szünetek alatt erős ellenfelekkel szemben gyakorlatozik. Élénk kapcsolatban áll az NHL-ben szereplő hokisokkal. A szövetségi kapitány a múlt héten indult észak-amerikai körútra, meccseket néz, találkozik a szlovák játékosokkal." Lehetne tanulni tőle.
Azért Filc nem ennyire jóember, sajnos ő is nagyszerű tagja a szlovák hokiszövetségben tanyázó embereknek akik csak bomlasztanak.
Nagyon alapos cikk, gratula!!!
@Rock me Amadeus: "Lehetne tanulni tőle"-
csak ahhoz előbb NHL- játékosaink kellenének:DDDDD
@jágör68: nem kell NHL-meccsre menni, elég lenne Cortina mesternek megnéznie egy Dab-NZ-Stars meccset.
nekem szimpatikusnak tunik a hozza allasa
jon megy vegzi a dolgat megnez mindenkit akit csak erdemes oda megy es szemelyesen beszel a jatekosaival es igy tovabb szerintem ennek az lessz az eredmenye hogy nem lesznek kieso agon az iden
Heh. "Nagy" kihagyás lenne ha Satan nem játszana...
Hát Demitra ne is jöjjön... GO CANUCKS GO! :)
Satannal és Handzussal már találkoztak válogatott ászaink.
Háááttt.... nem azért mondom, de a leírtak alapján sokkal jobb a hozzá állása mint idén Cortinának.
@Rex: igen mert Jan Filc nem edzo meg mas jegkorong bajnoksagban is hanem csak a szlovak valogatott edzoje
sajnos ezt a luxust magyarorszagon nem tudjak vagy nem akarjak megengedni maguknak a MJSZnel
Sajnos a magyar hokiban nincs és nem is lesz ennyi pénz mint amennyivel a Szlovák Szövetség rendelkezhet. Az MJSZ sajnos még feketén sem kap pénzt mint pl. az MLSZ. De legalább a maffia elkerül minket.
Nem hiszem hogy sok esélyünk lesz a szlovákok ellen bárhogy is állnak fel. De azért Hajrá Magyarország.
nézzétek a blogomat!!!! köszi
@R i c s i: tedd fel a profilodnál az URL-be, és akkor minden kommentednél megjelenik majd a blogod
"Zsúfolt programot bonyolít le a következő három nap során Erwin Koeman: a szövetségi kapitány hozzávetőlegesen félszáz óra alatt három meccsen három kulcsjátékosát nézi meg élőben – valóságos ingajáratban lesz hazája és Németország között."

még a langyi focisokat is figyeli a szöv.kapitány...
@FRee: ne káromkodj többet, kérlek
süti beállítások módosítása