HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Sikorcin: Magyar válogatott szeretnék lenni

2009.01.17. 18:04 Hblog

Mol Liga-játékosokat bemutató sorozatunkban egyelőre a csatároké a főszerep. Kezdtük Jánosi Csabával, folytattuk Patrik Wallenberggel, most az UTE szlovák támadója, a kanadai táblázat éllovasa, Ladislav Sikorcin jön. Talán kevesen tudják róla: Szlovákiában juniorválogatott és felnőtt bajnok is volt, korosztályának egyik legponterősebb csatára.

Az UTE szlovák sora a liga leghatékonyabb támadótriója. Sikorcin Zlochával és Dubekkel 84 gólt lőtt eddig. Fontos az is, hogy csak hatodennyi gólt kaptak. Nagyban teljesítményüknek köszönhető, hogy a szezon előtt nem eléggé komolyan vett Újpest a Mol Ligában és az OB 1-ben is a legjobb helyen álló magyar csapat. Ladislav Sikorcin kézsérülése miatt kihagyott néhány mérkőzést az elmúlt hetekben, így 32-szer lépett pályára, 31 gólt lőtt, 43 értékesített passzt adott, tehát 74 pontja van.

"Talán gyerekkoromban voltam ilyen eredményes utoljára – állapította meg a fiatal jégkorongozó. – Tény, hogy ez a váltás most nagyon jót tett nekem." Hat egységgel előzi meg Wallenberget. Az NZ-Stars ellen megkapta élete első végleges fegyelmijét, amelyet a lilák edzője erősen kétségesnek tartott mérkőzés utáni nyilatkozatában.

Sikorcin 21 éves koráig a Dukla Trencin színeiben nevelkedett. A kezdetekre jól emlékszik a még ma is csak 23 éves fiatalember. "Négyévesen, családtagjaim hatására kezdtem korcsolyázni Trencsénben. Édesanyám műkorcsolyaedző volt, a nővérem is nála edzett. Lábamra műkorcsolyát húztak, de már akkor jobban tetszett a hokisok korija. Kértem szüleimet, inkább olyat adjanak rám. Így kezdődött jégkorongos pályafutásom Bakos és Bobcek edzők irányításával."

Utánpótláskorban mindig sok pontot termelt, rengeteg különdíjat kapott a tornák, bajnokságok végén. Társai, edzői megbíztak benne, szinte végig csapatkapitány volt eddigi pályafutása során. Azt mondja, minden meccs, amit játszott, adott neki valamit. "Ötször jártam Amerikában nagyszabású tornákon, ahová nem a klubcsapattal mentünk, hanem egy Szlovákiából összeválogatott játékoskerettel, mondhatnám, a korosztályos válogatottal. Az első ilyen úton kilencéves voltam. A szlovák juniorbajnoki cím is kedves emlék számomra, amelyet nem is olyan rég nyertünk meg."

Szerényen elhallgatja, hogy igen fiatalon, 17 évesen mutatkozott be a juniorok között. Kiemelkedően ponterős játékának jutalmául a 2003/04-es szezon vége felé a Dukla Trencin felnőtt extraligás csapatában is pályára léphetett egy alkalommal. Ennek jelentősége abban áll, hogy ezáltal egyszeres szlovák bajnoknak vallhatja magát a felnőttek között is.

A következő, tehát a 2004/05-ös év hozta az általa is említett sikert. A Dukla Trencinnel megnyerték a junior extraligát. Ehhez a sikerhez valóban nagy mértékben hozzájárult ponterős játékával. A HC Kosice elleni, két győzelemig tartó döntőben 2-1-re nyertek. Bár a finálé három mérkőzésén csupán két gólpasszt adott, a bajnokság kanadai táblázatán a harmadik helyen végzett. Ha egy ponttal többet szerez, akkor sok góljának (a góllistán ezüstérmes lett) köszönhetően megnyerte volna.

Ebben az évben ezen kívül is egy életre meghatározó élményeket szerzett. Az NHL-szünet évében hazaigazolt jó néhány szlovák NHL-játékos. Sikorcin így együtt játszhatott és edzhetett Demitrával, Gaborikkal, Marian Hossával, Mezeivel. Korábban együtt szerepelt az idővel szintén NHL-ig jutó Andrej Mészárossal és Sekerával. (A trencséni csapat amúgy sem szűkölködött tehetségekben. Olyan játékosok nevelődtek és/vagy szerepeltek itt a felsoroltakon kívül is, mint Zdeno Chara, Zigmund Pálffy, Robert Petrovicky, Miroslav Satan – a bal oldali képen gyermekként vele látható –, Robert Svehla vagy éppen Andrej Nederost.) Ebben az évben a másodosztályban is szerepelt párhuzamosan, és a Piestany színeiben szerezte meg első felnőtt pontjait.

Egy évre rá, a 2005/06-os szezonban, kinőtte az utánpótlás-korosztályt, és végig játszott a felnőttek trencséni csapatában. Az egész szezonban egy gólig jutott és néhány assziszotot jegyzett. A másodosztályban bizonyította tehetségét, ott pont/meccs fölött teljesített.

Két bajnoksággal ezelőtt ismét bajnoki döntőbe került a trencséni csapat. Negyedik soros csatárként a meccsek kétharmadán jutott szóhoz, 2-2 gól és assziszt jött össze ezalatt. A Slovan Bratislava 4-0-val söpörte el őket a fináléban, Sikorcin az utolsó mérkőzésen kapott játéklehetőséget.

Ezután trencséni edzőjét, Vladimír Hiadlovskyt, akit remek szakembernek tart, Zsolnára hívták, ő pedig néhány régi tanítványát magával vitte. Így 2007 nyarán életében először klubot váltott, Zsolnára költözött. 54 mérkőzést játszott az előző szezonban, 4 gól és 1 gólpassz a mérlege. Innentől ismerős a történet, 2008 júliusában Újpestre érkezett. A szurkolók kezdetben távolságtartással figyelték a szlovák játékosimportot, aminek oka az előző évi invázió kudarca volt. Az éles szemű UTE-hívek először a nyári iglói torna után fantáziáltak a csapat életében eljövendő szép időszakról.

Sikorcin meséli: mezszámot kétszer változtatott életében. Mario Lemieux miatt 66-osban kezdett, majd az új ideált, Paul Kariyát követve 9-esre cserélte a mezét. Újpestre kerülésekor a 18-as került rá először, és azt a sikerre tekintettel meg is tartotta.

Az adatok alapján hatalmas a külünbség a szlovák Extraliga és a Mol Liga között. Míg ott alig szerzett pontot, itt gőzerővel termel. "Nincs ekkora a különbség. Az edzőt kedveltem Zsolnán, de a szezon elején, amikor ő irányította a csapatot, sérülésekkel bajlódtam. Aztán sajnos Hiadlovskyt menesztették. Ezt követően felépültem, de az új edző csak a negyedik sorba tett. Volt, hogy pályára sem léptem, néha adott 3-5 perc játéklehetőséget. Ezért volt ilyen kevés pontom."

Ekkor kereste meg az Újpest. Jozef Jakócs segített a liláknak szlovák játékosokat igazolni. "Azt mondták, gólerős csatárt keresnek, Jakócs a szóba jöhető lehetőségek közül rám gondolt. Én pedig eljöttem Budapestre, hogy kipróbáljam magam. Nem kapkodom el, ha kijelentem, bejött." Hogy miben különböznek a zsolnai és az újpesti tréningek? "Nem lehet összehasonlítani, nem tudom megmondani, hogy melyik a jobb. Mindegyik más. Nagyon sok jó edzővel találkoztam már, és mindannyian tudtak újat mutatni."

A magyar hokiról minden információja Zlochától – vagy ahogy Sikorcin hívja, Janótól – származott. Jól ismerték egymást nevelőegyesületéből. "Azt mondta, jó meccsek vannak, színvonalas a bajnokság, gyorsan fejlődik a sportág, a csapatok is erősek. Arról pedig természetesen én is hallottam, hogy idén a válogatott feljutott az A csoportba."

Az Extraliga után sem érezte visszalépésnek a mi bajnokságunkat, hiszen itt sokkal több játékidőhöz jut, ami nagyobb lehetőséget biztosít a fejlődésre. "Sok tanulságos meccset is játszunk. A romániai csapatok indulásával nagyon jó bajnokság alakult ki. Karrierem eddigi legjobb döntésének tartom, hogy ide igazoltam. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki itt, Újpesten a csapatunkért dolgozik, szurkol nekünk. A vezetőségnek is hálával tartozom a bizalmukért. Szuperül érzem magam az UTE-nál, már csak azért is, mert itt semmi probléma nincsen, mindenki kedves, rendes, aranyos. A szurkolók fantasztikusak, nagy erőt tudnak adni nekem és a csapatnak. Ez fontos, amikor pályán vagyunk. Egy picit lehetnének többen, de a meglévőknek óriási köszönet jár, hogy biztatnak minket."

A magyar játékosokkal is jól kijönnek, egy célért küzdenek, összetartó a csapat. A soruk sikerességének titka, hogy jó barátok alkotják, a pályán és azon kívül is. "Nagyon örülök, hogy velük játszhatok, Dubótól (Vladimír Dubek) és Janótól sokat tanulhatok. Mindenki maximális teljesítményt akar nyújtani, talán ez lehet a titok nyitja."

Amikor szóba kerül, hogy miben kell még fejlődnie, általános választ ad, merthogy az ellenfeleinek nem szabad megtudniuk, mik a gyengeségei. Érzi, sokat kell még tanulnia, "mindenben és mindig, hogy jobb és jobb legyek". Kiskora óta maximalista, mindig talál új célokat, rendkívül ambiciózus, tartja róla a családi legendárium.

Szerződése erre a szezonra szól, a folytatásról egyelőre nem is igen mond semmit. "Utálok előre gondolkozni. Ebben a pillanatban egy dolog jár a fejemben, az nem más, mint a rájátszás. Ígérem, minden energiámat erre fogom áldozni, minden tőlem telhetőt meg fogok tenni, hogy elérjük céljainkat. Egyelőre nem érdekelnek az erősebb bajnokságok, az EBEL és az NHL sem." A pénz nem játszik nagy szerepet élete jelenlegi szakaszában, ezért is lehet, hogy Magyarországra igazolt. "A szezon előtt volt cseh extraligás ajánlatom is, ott kevesebb játéklehetőséget és több pénzt ajánlottak, mint Újpesten. Nem fogadtam el, mert maximalista vagyok, mindig jégen akarok lenni, és menni, menni előre. Csak akkor fejlődhetek még, ha sokat játszom."

A Mol Liga legjobb játékosának Jan Zlochát tartja. "Fantasztikusan játszik 40 évesen is, öröm vele a játék, felnézek rá. A magyarok közül Borbás, Berta, Hüffner nagyon jó játékosok. Sorolhatnék még sok embert a csapatunkból. A választásom is egyértelmű, azért közülünk mondok neveket, mert a csapattársait ismeri a legjobban az ember."

Azért valamelyest mégiscsak tervezget, ez kiderül, amikor arról beszél, szeretné befejezni felsőfokú tanulmányait, amit már megkezdett. Építésznek készül, édesapja példáját követi. "Ez azonban még várhat, most a hoki az első az életemben." És már azon is gondolkodott, hogy pályafutása befejezése után edzösködni próbál. Gyerekekkel foglalkozna, de egyelőre szeretne minél tovább játszani, akár 40 évesen is. Ebben is Zlocha a példaképe, de csak akkor, ha olyan kitűnő fizikai állapotban lesz, mint ő.

A hírek szerint magyar állampolgárságért folyamodik. Hogy áll a dolog, és mik az okok? "Az édesanyám és a nagyszüleim magyarok. Már összeszedtük a szükséges papírokat, reméljük, ez elég lesz az állampolgárság megszerzéséhez. Nagyon szeretném, ha sikerülne, óriási megtiszteltetés lenne. Arról, hogy mikor kapom meg az állampolgárságot, vagy hogy megkapom-e egyáltalán, nem tudunk semmit. Most van a türelmes várakozás időszaka." Adódik a kérdés, ha lehetősége lenne rá, szeretne-e a magyar válogatottban szerepelni. "Persze, nagyon szeretnék. Legalább annyira, mint állampolgár lenni. Bármilyen eseményen hatalmas megtiszteltetés és dicsőség lenne jégre lépni a magyar válogatottban, legyen az nemzetközi torna, világbajnokság, esetleg olimpia."

A magyar válogatott szövetségi kapitányát, Pat Cortinát, nem ismeri személyesen, de sikereiről hallott. Magyar válogatottságát szlovákiai előélete nem nehezíti meg. Mert bár kilencéves korától a junior korosztályig szerepelt északi szomszédunk szelekciójában, hivatalos IIHF-rendezvényen nem járt. Így a hatályos szabályok szerint két naptári évet kell választott hazája bajnokságában lejátszani ahhoz, hogy új országa nemzeti csapatában szerepelhessen. Érdekes kérdés, hogy miért pont a magyar válogatottban szeretne játszani. "Mert itt mutattam meg, valójában mit tudok. Ez az ország, ez a bajnokság adta meg a lehetőséget ahhoz, hogy tudásom legjavát adjam."

(A cikkünk elkészítéshez nyújtott segítséget nagyon köszönjük Cziller Andreának, aki a játékossal és édesanyjával beszélgetett. A fotókat Bogár László, az utehoki.hu és a családi archívum bocsátotta rendelkezésünkre. A videó Atish munkáját dicséri.)

108 komment

Címkék: válogatott ute sikorcin dukla trencin

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Remélem sokáig ittmarad mert szeretjük Újpesten! A válogatottba is simán megállja majd a helyét! Gratulálok Andi,hogy elkészítetted ezt a fantasztikus interjút!
@Szekig: Bizony, mire válogatott lenne, talán már felnőtt korúak/minőségűek lennének a - mostani nagyon jó - "kicsik".

Öcsi bácsi sokkal könnyebben volt spanyol válogatott, pedig talán csak spanyol náthája volt a felmenőjének.
Az édesanyja magyar nemzetiségű vagy magyar állampolgár? Mert jelen esetben nem mindegy.
@KCs: Szerintem tökmindegy. Úgysem ezen múlik a dolog. :)
Nagyon jó ötlet, támogatom ! :)
Amúgy hihetetlen a srác, én sosem néztem utána a korának, UTE-meccsen meg kb. 3 éve nem jártam, tehát azt hittem, valami idősebb emberről van szó, aki levezetni jött ide.
De most, hogy kiderült, erről szó sincs, így különösképp remélem, hogy megkapja a magyar állampolgárságot és válogatott lesz egyszer.
Nagyon király a cikk, mindenkiek gratulálok hozzá!
Szimpatikus fiatalember, szimpatikus nyilatkozattal. Kívánom, hogy minden álma úgy teljesüljön, ahogyan Ő szeretné!
ÉS a videó is pazar. Szép volt Atish :)
@KCs: magyar nemzetiségű, szlovák állampolgár.
A cikk remek, a srác meg szimpatikus dolgokat mondott. Kívánom, hogy teljesüljenek az álmai. :)
Úgy éreztem, a biztos játéklehetőség miatt jött ide elsősorban, mert sérült volt. Most, hogy egészséges, lehet, hogy jövőre tovább állna. Jó lenne, ha valaki mozdulna az állampolgárság úgyében, mert akkor szerintem könnyebb lenne marasztalni.
@KCs: Amennyiben édesanyja 1938 és 1944 között született, akkor magyar állampolgárként látta meg a napvilágot, majd 1945-ben megfosztották állampolgárságától.
Gab! Azért ennél ránézésre is fiatalabb az anyuka :) Másrészt nem is értem hogy ez miért lényeges, anno pl. senki nem érdeklődött azután hogy Ennafatti anyja milyen államplogár...
@gabute: tudtommal, ilyenkor visszahonosítás történik a gyermekek esetében is. Ami egyszerűbb. Néhány éve legalábbis így volt.
Sikorcinnak ott kéne lenni Svájcban
@Video Tóni: Nagyon egyszerű. Ha az anya magyar állampolgár, akkor a gyerek is az. Ha nem, akkor állampolgársági vizsga, nyelvtudás igazolása stb - bonyolult ügy.
@Video Tóni: Azt még kifelejtettem, hogy Ennaffati sose lett volna magyar válogatott tán, ha az édesanyja nem magyar. Annak, hogy ő állampolgári vizsgát tegyen, 0 esélye lett volna kb.
Így van, ezért is fölösleges ez a felvetés, mivel a cikkben le is írják hogy elkezdték ezt az eljárást.
Minden szép és jó, de hátulról leütni valakit az nem szép és jó! Ugye Sikorcin László?!
@freddyD: Nem lehet, ahhoz legalább két szezont le kéne előbb húznia a magyar bajnokságban.
Egy dolgot nem értek, fogy a magyar rendesen.
Ha valaki nem büntetett előéletű, netalántán lakással , esetleg felépített egzisztenciával rendelkezik itt ,vagy jómódú, vagy szakmai tekintélye van, vagy ha megtanulja a nyelvünket, és kifejezetten nem egy bűnöző alkat, miért gond, ha állampolgár akar lenni?
Nekem, (diplomás orvos) ismerősöm települt át magyar barátnője kedvéért, kevesebb fizetésért ide, dolgozik, mint állat, nem is a magyar állam taníttatta ki, lakása van, nincs priusza-és évek óta rohangál hivatalból-hivatalba, úgy-hogy lassan feladja, és elmegy innen.
Csúcs, ami itt megy- a bürokrácia fellegvára vagyunk.
Nagyon szimpatikus a hozzáállása!Az állampolgárság megszerzésében,és a játékban is sok sikert kívánok neki!
Na végre megjött a cikk. :))))

NAGYON ZSÍR !!!!
Lehet picit off, meg nem is vagyok teljesen járatos, de elég furcsának tartom ezt a "két évet a bajnokságban" szabályt. Vajon miért nem elég a "két éve állampolgár", vagy a "két szövetség megegyezett" szabály. Ugyanígy nem értem, hogy miért nem lehet valaki életében több országban válogatott? Más sportágakban erre elég sok példa van...
@jacint70: Jégkorongban minden sportoló életében egyszer változtathat "hazát". Ha tehát hivatalosan IIHF rendezvényen válogatott szinten képvieslt egy országot, egyszer válthat, és képviselhet más országot onnantól. Ekkor viszont 4 évet kell az új hazájában játszani, mielőtt ezt megtehetné. Ezért szrencse, hogy Sikorcin nem játszott Szlovákia színeiben IIHF tornán.
@jacint70:
Azért hozták ezt a szabályt, hogy ne fajuljon kanadai bajnoksággá a VB, olimpia, stb:) (pl e szabály elött az olasz válogatott)
Tettszettek volna jó helye húzni az X-et a népszavazáskor:)
@KCs:

"Kedvezményes honosítás közérdekből:

Ha a kérelmező honosításához a Magyar Köztársaságnak fontos érdeke fűződik, akkor a köztársasági elnök - az igazságügyi és rendészeti miniszter javaslatára - felmentést adhat az alábbi feltételek teljesítése alól:

a meghatározott időtartamú (nyolc, öt vagy három éves), folyamatos magyarországi lakóhely igazolása,
a magyarországi megélhetés és lakóhely igazolása, illetve
az alkotmányos alapismeretek vizsga eredményes letétele."

Több ismert sportoló lett így honosítva (legutóbb talán Puljezevics). Szóval Sólyom Laci bá'nak tessenek hokimezeket küldözgetni.
@KCs:

"Kedvezményes honosítás közérdekből:

Ha a kérelmező honosításához a Magyar Köztársaságnak fontos érdeke fűződik, akkor a köztársasági elnök - az igazságügyi és rendészeti miniszter javaslatára - felmentést adhat az alábbi feltételek teljesítése alól:

a meghatározott időtartamú (nyolc, öt vagy három éves), folyamatos magyarországi lakóhely igazolása,
a magyarországi megélhetés és lakóhely igazolása, illetve
az alkotmányos alapismeretek vizsga eredményes letétele."

Több ismert sportoló lett így honosítva (legutóbb talán Puljezevics). Szóval Sólyom Laci bá'nak tessenek hokimezeket küldözgetni.
Egy szabadkai lány, aki Magyarországon kosárlabdázott, kb 6 évet várt arra, hogy megkapja a magyar állampolgárságot, pedig az anyukája magyar volt és a nagymama trianon előtt született magyar földön, tehát minden gond nélkül meg kellett volna kapja az állampolgárságot. Ja és magyarul beszélt... ehelyett várt rá 6-7 évet, addig válagottatban sem játszhatott és az állampolgársági vizsgán minden baromságot kérdeztek... Szóval sok sikert Sika Laci! Drukkoljunk h gyorsabban haladjon!
Igen, nagyon fontos a közérdek, lehet nem volt annyira jó kosárlabdában.
épp ma volt a tévében (inverze a dolognak): www.rtlhirek.hu/video/40594
Volt szerencsém végignézni a családi fotóalbumot. Valami hihetetlen, hogy mennyire ugyanazok az arcok néztek vissza egy-egy gyerekcsapat képéről, mint idehaza! Ugyanazok a kis csillogó, dacos tekintetek (NHL-es leszek!), vagy épp csak vagány csibészség. Mögöttük ugyanazok a büszke mesterek, áldozatos szülők (sok magyarországi kép is volt, tehát itt is jártak többször a kis Laciék). A hazai jégkorong társadalom tagjai előtt az átlagnál nyitottabb a szomszéd országok élete, jól tudjuk, hogy lakóik épp olyanok, mint bárki itthon. Az ilyen felismerések, mint amit sokakban ez a cikk inspirált, ráerősítenek erre. Talán meg tudják érttetni végre itthon és túl, hogy rég le kéne már venni a világfájdalmas szemüveget, visszafogni az eleve minősítő szövegeket, mert a határátkelők semerre sem a gonosz birodalmába vezetnek, odaát és idehaza rendes emberek és nagyszerű jégkorongozók élnek, akiket jó dolog megismerni.
Szerintem válogatotthoz és hokihoz sem méltó megmozdulást láthattunk tegnap az ujpestiek által istenített sikorcintól indokolatlanul hátulról fejre és még csodálkozott a véglegesen köszönjük szépen ilyen magatartású játékosra nincs szükség a magyar válogatottban!
@kapus 31: ülj le fiam, egyes, lefőtt a kávé
Azért jó, hogy végre felbukkant egy Stars-rajongó:) Ez eggyel több, mint a 0.
Minden követ meg kell mozgatni, fiatal a srác, tehetséges is, hosszú ideig ott lehet a válogatottban!
@hokimoki: nem mind1 h mikor...
mult evtol bevezettek hogy ha VISSZAHONISTAS a kerelem alapja (ergo, ha a felemnok kozul valaha VOLT valaki magyar ALLAMPOLGAR) akkor mar csak 1 ev a kerelem beadasatol...

en is vartam ra vagy 5-6 kurv@ evet....

de mivel sportolo, en is ugytudom hogy van sportoloi kiskapu...
Inkább rutinos védőre lenne szükség. Amúgy meg sztem Cortina sem akarja telenyomni a válogatottat szlovák állampolgárokkal
Jágör! Ez 2 év múlva lesz aktuális!
az 1. kommentig nekem eszembe se jutott a magyar-szlovák "ellentét"
Nem azért a húsz fillérért, de a Szlovákok is tudnak ultizni, kézilabdázni, vízilabdázni, na nem úgy mint mi. Hokizni, az nem kérdés. Nem hiszem hogy a knédli, vagy a nyelv segített volna nekik. Régebben és sokkal többen művelték, mint itthon. Kezdünk sokasodni. Csak egy kis időt kell még kivárni.
@jágör68: csak magyar állampolgárt tud a váolgatottba nyomni. És ha a vlogatottban is úgy szerepel, mint a bajnokságban, akkor sokat nyerhetünk vele.
@jágör68: Azért nem jön rosszul egy gólerős csatár. Örüljünk a bőség zavarának. :)
@oldspieler: Valójában az nem igaz, hogy régebben. :)
@Rock me Amadeus: "az alkotmányos alapismeretek vizsga eredményes letétele." - Ezen amúgy hány jelenlegi magyar állampolgár menne át? :)
Tudtam, hogy a cikk során előkerül majd a tegnapi eset. Az orrom elött történt, egyáltalán nem látszott szándékosnak és élete első végleges fegyelmije...Mélységesen elitélem a szándékos sérülés okozást, de egyébként szerintem nem volt az. A másik, hogy: közvetlen a mérkőzés után érdeklődtem az érintett játékos szüleinél, hogy hogy van a srác, de nem a választ kaptam, hanem, hogy tessék szemét szlovákoknak nyaljátok a .....(censored)és még hasonló finomságok. Én nem tudom, hogy mi volt ez, amit a szülök a mérk. után a nyakamba zúdítottak, de az biztos, hogy nem nekem kellett volna kapni, főleg, hogy eddig jó viszonyt ápoltam a szülökkel és mikor a gyerekük nálunk játszott én ugyanúgy tiszteltem és szerettem, mint Sikorcint...
@guriga uram jr.:
Szerintem sokunknak a magyar nyelv is gondot okozna:D
@Irányító:

hát nekem se, ez a "fene nagy" magyar-szlovák "ellentét" inkább politikai szinten nyomul, de mivel ezt itt nem olyan fórum,ezért szót se rőla többet!
@a10: Jó fiú ő, nem érdemli meg a rossz szavakat. Neki és Szapinak is drukkolok, hogy bekerüljenek a válogatottba.
@guriga uram jr.:

kb a 99% bukna meg, a maradék jogász vagy hasonkó menne csak át..

De ne feledjük, hogy más az ami alanyi, született jogon "jár", vagy az amit szerezni lehet..
@Rock me Amadeus:
Mindenek előtt Draskovics elvtársak tessék mezeket küldözgetni...Sólyomon nem fog múlni, ld. Nenad.
sziasztok!
Tapasztalatból tudom hoy ha voltak a felmenőid magyar állampolgárok( akik az első világháború elött magyar állampolgárok voltak) akkor egy év alatt megkapja a papírokat!!!!
ja, sok idióta politikus keveri a kakát :(

szimpatikus fiatalember, remélem továbbra is sikeres lesz.
Aki szeretne még több gyerekkori fotót látni Sikiről, dobjon nekem egy emailt a nevemre kattintva.
Én meg tapasztalatból tudom, hogy nem kapod meg. (Persze a sportolók kivételek.)
Nagyon szimpatikus srác, mindenben támogatni kell, segíteni az állampolgárságát, és minél előbb ráadni a címeres mezt!
@KCs: Köszi a választ, ezt a változtatást nem tudtam... És, ha csak szuperminiben játszott az már jó? Van itt egy-két magyar tehetség akik nagyon fiatalon külföldre mentek...
ezt is az andi csinálta? már anyósal is ilyen jóba van, hogy vele beszélik le? az igen, bár tegnap meccs után is együt láttam a Sikivel távozni...kár továb tagadni:) gratulálok nekik :)
Sajnos a video áldozatul esett a Youtube zenei legalizálós akciójának, reméljük hamarosan megoldódik a probléma!
@jacint70: A lényeg az IIHF-rendezvény, tehát kb. az U18, az U20 és a felnőtt vb jön szóba. Például a finnek elleni barátságos meccsre akár Aaron Vöröst is pályára küldhetnénk címeres magyar mezben, de nagy valószínűséggel akár még Wayne Gretzkyt is. Ha a magyar szövkap akarná, akkor már csak három apró feltétel teljesülése szükséges ehhez, az említett urak akarata, klubcsapatuk engedélye, az aktuális ellenfél hozzájárulása.
@jacint70: Másfelől nézve, ha a magyar tehetség külföldre megy, és ott állampolgárságot szerez, akkor nyugodtan játszhat új hazája színeiben, ha legalább két éve ott játszik.
Nagyon jó a cikk, gratula!!!
Kár, hogy idén nem játszhat, mekkora lenne ha ütne egy mesterhármast a Tótoknak! :-D
Tényleg tartalmas írás. És szimpatikus a srác! Látszik rajta, hogy élvezi, amit csinál. Jó nézni, ahogy örülni tud minden gólnak.
Bééé: Remek, hogy örömet okozol másoknak a hokiStory magazinoddal...

Más: Örülök, hogy ilyen sokatoknak átjött a pozitivizmusa Szikinek, nagyon féltem, hogy nem lehet belőle kihozni írásban azt, amit mondott, hogy mennyire akar, mennyire megy és mennyire csinálja a dolgát. A sikereit meg úgy kellett belőle kihúzni, a végtelenségéig szerény.

Meg egy kerdes, nem olvastam az osszes kommentot.
Tud ez a gyerek magyarul?:) Remelem az anyuka ebben jo befolyassal volt fiacskajara :)
@Taszi: nem.(még nem) szlovákul és angolul.
@a10: ez a tipikus "hockeymum" :( Csak azért mert valakinek a gyereke ügyes a jégen, nem ugrik meg az ő intelligenciaszintje :( Az ő fiacskája a drága, a legjobb, és stb.

Kézenfekvő volt a szlovák állampolgárság, hát ezt hozta fel az objektív szülő. Gondolom, régi tüske lehetett, hogy valami "idegenek" miatt a drága nem került a "megérdemelt" helyre. Ha ez nem lett volna, akkor jött volna a "B terv": az edző rokona vagy ismerőse, a klubelnök rokona vagy ismerőse, stb. stb.
@fabot: Huhhh...ha nincs gurigauramjr. akkor azt hiszem, hogy engem nézel Sikorcin anyjának. De rájöttem, hogy ezt a szlovákozó szülőkre írtad. Na itt bizony tényleg jól jött volna, hogyha számozottak a hsz.ok:)
Egyébként már túltettem magam rajta, nyilván a pillanatnyi helyzet hevessége hozta magával, remélem semmi hatása nem lesz a továbbiakra. Hajrá Sziki, Szapi, magyar hoki!:)
@a10:Saját - szülői - tapasztalatom mondatja velem, ha sérülést okoznak gyermekünknek (függetlenül annak szándékos voltától), nagyon nehezen kezelhető indulatok öntik el az embert. Ilyen esetben gyakran mondanak olyanokat a szülők, amit más esetben nem tennének. Eltelik néhány nap, kiveszik a varratokat és megszűnik az indulat. Kedves A10! Azt kívánom neked, hogy soha ne tapasztald meg ezt az érzést sem kisöcsédnél, sem leendő gyermekednél. :)
Mivel a szlovák válogatottra a srácnak sansza sincs nagyon hamar felismerte, hogy valójában félig magyar. Reméljük majd dupla bizonyítási vágy lesz benne...

Kár, hogy az ugyancsak félig magyar (apja és magyar környezetben, 9 éves koráig Nagymegyeren élő) Pálffy Zsiga azt mondja, ha kérdezik "nem beszélni magyar", még jött volna Mészáros, meg egy-két kevésbé ismert szlovákiai magyar, félmagyar, meg kanadai, s nem lenne kiesési gondunk a VB-n.
Tisztára vicces, hogy a Fehérváriak, az Ujvárosiak, a Miskolciak és tán még a Ferencvárosiak is szimpatikusnak találják a fiatalembert és szurkolnak neki.
jó-jó, kicsit sok a "meleg kenyér" érzés sugárzása, de azért szimpi a fiu. az UTE első két sorárol nem is beszélve.
A "Tótókra", meg jelen pillanatban simán felnézhetünk, mert úgy itt hagytak minket a fene nagy jogvédőlibarilstademokráciánkkal , mint a garfild a az üres tálat.

Én már többsuör szerettem volna megkérdezni, hogy ki szurkol a sztársznak . Most sem kérdezem meg inkább. A tegnapi "hátulról bőllér módra állságosan leütést" nem láttam. Nekem nem tünik egy tipikusan sunyi játékosnak mint KissÁ.

Viszont még csak elképzelni sem tudom, hogy be fog e kerülni a válogatottba. Eléggé nyugdíjaskorig bebetonozattnak tünnek ott a posztok.Ez, ha megy a csapat, akkor jó, ha nem , akkor ....
Én szurkolok neki !
Még azt is elképzelem, ahogy KCs agya pörögforog, miként lehetne a fiut Fehérvárra vinni!

-KCs ! Ez most némi iróniával terhelt hsz. volt -
Nem besértődni ! (nem tudom, melyik a kacagós műszmájli )
Válaszomat nem írom egyik kommentelőnek sem, csak leírom a tapasztalataimat. Két felnőtt gyermekem jégkorongozik, 25 éve állok a pályák szélén, sok mindent megéltem. De még ma sem tudom elképzelni, hogy valamelyik játékos szándékos sérülést okozna egy másiknak, még verekedés közben sem! Évek óta az a tapasztalatom, hogy a fiúk ellenfelek és nem ellenségek. Jobbnak tartom, ha az érintett felek "beszélik" meg a dolgokat és felnőtt ember (szülő, testvér, stb.) ebbe nem szól bele. A jégkorong nem kisasszonysport, minden meccsben benne van még a legsúlyosabb sérülés veszélye is. Nem kellemes, amikor egy bajnoki döntő után pl. a gyerekem nyakából (Farkas caja bottal megszúrta, mert nem bírta elviselni a vereséget és beállt rendet tenni) még hajnali 5 órakor is szivárog a vér, de le kellett nyelnem a békát, az ember extázisban volt, azt sem tudta mit csinál. Egy csomó remek szülő áll a pálya szélén - mi sem bizonyítja jobban, hogy 25 éve nem bántottuk egymást, pedig nem mindig játszottak a gyerekeink egy csapatban. Az én fiam pl minden volán meccs előtt a Csicsó mamájától kért egy "volánverő sportszeletet", amit rendre egy mosoly kiséretében meg is kapott. Hát ennyi.
Szükségünk van néhány honosított játékosra, ezt tudomásul kell venni. Persze az sem tesz jót, ha az egész vállogatott belülük áll. De kellenek nagyon, és akkor inkább olyanokat 'igazoljunk', akik magyarok, vagy félig magyarok. A szlovák 'piacon' nagyon is érdemes körülnézni, szerintem találni olyanokat, akik nem férnek be oda, de hozzánk nagyon is. És én nagyon várom a székelyeket is ide!
@hargitaifarkas: "Tapasztalatból tudom hoy ha voltak a felmenőid magyar állampolgárok( akik az első világháború elött magyar állampolgárok voltak) akkor egy év alatt megkapja a papírokat!!!!"

A szlovák állampolgárok 99,9%-ára igaz ez: a nagyszülei a Magyar Királyság területén éltek 1920-ig, így magyar állampolgárok voltak.
A szlovák válogatotba nem tud bejutni,azért probálja meg magyarországon.Sok olyan szlovák ment osztrák válogatotba is,franciába,mert ném voltak olyan szinten hogy a szlovák valogatotba lehessenek.Nagy a konkurencia.Ijenkor jonnek a kornyezo országok,ahol tudnak érvényesulni.Ez tiszta ugy akár a fociban is.Hát csak megkapja a magyar állampolgáságot.Még fiatal.Sok szlovák extraligás játékos van,akik soha nem jutnak be a szlovák válogatottba.Bizony nehéz az A cspoportos vb-re kijutni mint válogatott.Soknak csak álom marad.
@gabute: Kicsit butaságot írsz.Komárnoi vagyok,de a szuleim csahek.Csehszlovák az anyanyelvem,de a magyart tudom mert az itteniek páran beszélik a magyart ,így meglehet ezt a nyelvet is tanulni.Magyar utodok meg nincsenek.
@Zdeno Chára: Épp a múlt héten hívták őket a téli universiadéra, de a magyar klubnak nem áll módjában elengedni őket, mert itthon kb. akkor kezdődik a rájátszás.
Habár a stílusát nem szeretem,igazat kell adnom Charának.
Nekünk is volt egy Universiades Malinkánk,a Hc-nál mégsem tudta megváltani a világot.
www.hockeyagency.org/MalinkaGB.html
@Zdeno Chára: Üdv a fórumon! Akkor Te pont abba a 0,1%-ba esel, akit írtam. Egyébként ezúton is gratulálok, hogy elsajátítottad a magyar nyelvet! Mindenkit nagyon becsülök, aki ezt megteszi, úgy, hogy közben senki és semmi nem kötelezi rá!
Egyébként az Újpest már nevelt ki szlovák válogatott játékost: Michal Jurasko a neve. És Sziki jobb játékos nála (ugye a saját posztján belül) szerintem.
Szimpatikus fiatalember.
Szerintem, ha ő úgy érzi hogy "magyar", akkor csak rajta múlik hogy igazán tényleg válogatott akar lenni. Biztos vagyok benne, hogy Cortina is felfigyelne a statisztikájára, ha ott lenne mellette hogy magyar.... ;)
"Nagyon szimpatikus srác" - addig veri tarkón hátulról a magyar játékosokat, míg nem lesz már talpon vetélytárs a válogatottba kerüléshez? Én inkább ELTILTANÁM az ilyen játékost, mindegy milyen állampolgár.
@konigin: Te magyar állampolgár vagy gondolom, de eláshatnád magad a rosszindulatoddal együtt ;) .
@konigin: sikorcinnak az értők szerint ez volt élete első fegyelmije. értjük, hogy az áldozatnak nem esett jól, rá is fogunk kérdezni, hogy van a támadás után, de azért nem kellene túlzásokba esni. köszönjük a megértést.
@D. Gromov: Lehet egy régi jó ismerősünk új nick-kel, első hozzászólással :) .
@forestjr: szerintem ne fokozzuk a feszültséget.
@konigin: szerintem ezt a vitát már fennt kivesézték, lépjünk túl rajta. Köszi.
@showtimes: Azért legyünk mértéktartóak a honosításokkal. Amiről Te beszélsz, azt már nem lehetne magyar válogatottnak hívni.
Kangyal Balázs tájékoztatása szerint a Ladislav Sikorcin által palánkra lökött Szappanos Dávid szemöldökét és arcát a mérkőzés után a kórházban összevarrták. A nyaka fájt, ezért megröntgenezték, izomrándulást szenvedett, de agyrázkódást nem. Bár még csúnyán néz ki a feje, vasárnap játszani szeretne.
Jobbulást, mielőbbi gyógyulást kívánok Szappanos Dávidnak!
Én is, nyolc perc alatt két gólt rámolt, remélem ez már a gyógyulás jele :) .
@hargitaifarkas: Elég érdekes lenne így, mert akkor rengeteg román, szerb, stb. kérhetne ilyen alapon magyar állampolgárságot. Az 1940-45 közötti magyar állampolgárság számít. Egyébként ha C. Perez és Puljezevics tudta teljesíteni a feltéteket (nyelvtudás, vizsga), valszeg Sikorcin is tudja.
@rexford: ne viccelj mar.... nevbol, vallasi hovatarozasbol 1 masodperc kideriteni bizonyitani h valaki magyar e vagy sem... igenis, ha 40-45 kozott van egy magyar felmeno (apa, nagyapa...) akkor kerheto a visszahonositas. de ha pl ezt ion valakiescu kerne, csak ugy mert akkor epp a szulei/nagyszulei a "magyar edelyben" eltek, nem kapna semmit.

tavol alljon tolem a politizalas, csak memento mori, dec 5 is ezen csuszott el h ezt nem ertettek meg sokan.
nyaljátok már ki a bambaborju seggét , nem tud izgatni volt e eddig fegyelmije,vagy véglegese vagy bármije. Remélem sikorcin visszakapja amit a haverommal csinált.
süti beállítások módosítása