HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Botrányos, hogyan bukjuk el a meccseket

2009.01.05. 08:35 F. Kapus

Egyenlő létszámban megfelelően játszik az Alba Volán, előnyben-hátrányban azonban bajok vannak, sorra veszíti el a csapat a speciális játékok minősége miatt a meccseket, ahogy vasárnap a Salzburg ellen is. Ezen nem könnyű változtatni, de a szakvezetés igyekszik. Énekes Lajos szokásos értékelése következik.

"Nem lehet azt mondani, hogy rosszul játszottunk a Red Bull Salzburg ellen, az 51. percig egyenlő állásban tartottuk az eredményt. A mérkőzés az előnyös és a hátrányos helyzetekben mutatott gyengébb teljesítményen ment el. Ezekben ellenfelünk fölénk tudott nőni. Ők keményebben dolgoztak, ez egy jó csapat, csodák nincsenek.

De ha jobban tettük volna a dolgunkat, számíthattunk volna pontra vagy pontokra megint, mert mezőnyben egyenrangú ellenfelek voltunk. Szuper Levente végig jól védett, megadta az esélyt a csapatnak a győzelemre, de a játékosok nem éltek vele.

A kapura lövéseket a mi adataink szerint 33-25 arányban a vendégek nyerték. Csak az első sorunk lőtt gólt ma, és a lövések, valamint a helyzetek nagy része is az ő nevükhöz fűződött. A harmadik sorunk nem hozta azt a játékot, amit megszoktunk, de a második egység is ritkán lőtt, és kevés helyzetet alakított ki.

Sok kritika érte a játékvezetést, én azt mondom, legyen ez a legrosszabb bíráskodás, amit az EBEL-ben kapunk, és egy szavunk sem lesz.

Beszélgettem a mérkőzés után a salzburgiakkal. Az ő edzőiknek hétsornyi játékos áll a rendelkezésükre, az edzéseken is ennyien gyakorolnak. Aki a legjobb formában van közülük, és a legaktívabb, az játszik. Ha valaki nem pörög kellően, otthon marad. A utazásokat is másképpen oldják meg. A meccs előtti napon eljöttek Bécsbe, ott aludtak. Mérkőzés után visszamennek oda, mert éjszaka soha nem buszoznak, és reggel mennek tovább. Ezeket a dolgokat az Alba Volánnál nem engedhetjük meg magunknak. Ha valaki gyengén játszik, nincs szankcionálási lehetőségünk, mert annyian vagyunk, ahányan a mérkőzésen jégre léphetnek.

A héten háromszor játszunk idegenben. Kedden Bécsben kezdünk, ott ennél több kell a sikerhez. Addig orrba-szájba gyakoroljuk az előnyös és a hátrányos játékot, mert botrányos, hogy immáron zsinórban emiatt veszítjük el a meccseket, miközben öt az öt ellen jók vagyunk."

Érdekesség a találkozóval kapcsolatban, hogy miközben mindkét Alba Volán-edző elismerően szólt a csapat teljesítményéről általában, addig az emberelőnyös és –hátrányos játékról igen kritikusan beszéltek. Ted Sator a klub hivatalos honlapján így fogalmazott: "Kilenc perccel a vége előttig minden rendben volt, ám akkor a 2+2 perces kiállítás megváltoztatott mindent. Az emberelőnyös játékunk alkalmatlan volt bármire is, a Salzburg kétszer is betalált embefórból. Ez a különbség. Tíz ember jöhet számításba nálunk emberelőnyben. Vagy nem elég jók, vagy nem dolgoznak megfelelően. Nem vagyunk eléggé határozottak, eléggé gólra éhesek, ez ide vezet."

38 komment

Címkék: énekes alba volán ebel

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Kilenc perccel a vége előttig minden rendben volt, ám akkor a 2+2 perces kiállítás megváltoztatott mindent. Az emberelőnyös játékunk alkalmatlan volt bármire is, a Salzburg kétszer is betalált embefórból. Ez a különbség. Tíz ember jöhet számításba nálunk emberelőnyben. Vagy nem elég jók, vagy nem dolgoznak megfelelően. Nem vagyunk eléggé határozottak, eléggé gólra éhesek, ez ide vezet."

Ezen játékelemeken való változtatás, a illetve a hozzáálláson (?, feltéve ha tényleg így van) való javítás vajon kinek a feladata?
@Tgabor: mindenesetre nem az edzőnek kell határozottnak és gólra éhesnek lennie a jégen, mint ahogy nem is ő fogja az ütőt, ami a tiszta helyzetben elüt a korong felett a kapu torkában.
nem is ezt állítottam, csak kissé ilyen futballszínezetet kezd venni az értékelés: ha győzelem van mindenki tudása legjavát adta, kiváló volt a taktika, a hozzáállás, minden, ha meg zacskó, akkor nem elég gólra éhesek, fegyelmezettek stb. Úgy gondolom, hogy Sator mester azért nagy hírű, jó referenciákkal rendelkező edző és azért is lett leszerződtetve, hogy abban az esetben ha büntetési eszközök nincsenek vagy csak korlátozottan állnak rendelkezésére az ismert okok miatt, akkor valami mással próbálkozzon. Bármilyen sportágban a játékosnak úgy kell kijönie az öltözőből, hogy kettéharapja ('gólra éhes') az ellenfelet. Ha nem így van akkor a felkészülés nem volt teljes, mert a mentális elem hiányzik. Ha elüt a korong fel, az más. De ha tízszer üt el felette, az megint problémát jelez (tudom, qrva okos vagyok a gép előtt :)
Lehet, hogy a Volán kicsit elhamarkodottan gondolta, hogy külföldön is megállja a helyét?
@freddyD: szerintem nem, mert megállja. jelenleg ez egy a csoportos bajnokság alsóházához elég ahol történetesen most épp utolsók vagyunk, nagy küzdelemben
Igaz hogy az emberelőnyős játékunk nulla volt megint, de 1-2 alkalommal egész jól játszottuk meg.Igaz 1-2 alkalommal felsem tudtunk állni.Nem Ted Sator,és nem is Énekes Lajos tehet arról,hogy a csapat zöme (30év feletti) kiforott válogatott játékos a helyzetek,és ziccerek tömkelegét kapu közepére lövi- csúsztatja,akár kapussal szemben állva 3méterről,mint tegnap nem is 1x .A kapus ha akarna sem tudna elugrani előlük.Ellenünk ezért van minden ebel kapusnak 95%körüli védési statisztikája,mert semmi dolga a lövéseinknél, csak ott kell állnia középen és a lövések menetrend szerint érkeznek a mammutjába vagy mellmagasságba, véletlenül sem helyezve a szélére(mind2 tegnapi gólunk szélre ment egy felső egy alsó sarok,ilyen egyszerű! )ha pedig véletlenül nem középre lövünk, akkor a másik megoldás,hogy szélről nullaszögből ( Sándor Csikar) féle megoldással akarunk gólt lőni, ez még az ob2 ben sem megy be.Ezért ha tényleg gyakorolják az emberelőnyös felállásokat ami tényleg nemárt, mert cirka minden 60-75iket ütjük be,nem ártana felhívni a csapat figyelmét,hogy a kapu felülete,nem csak középső részből áll,hanem vannak szélek , sarkok is.Nemcsak lőni kell eszetlenül ,hanem helyezni is .A 7en a 3idegenbeli meccsen eldől a sorsunk végérvényesen,ha nem szerzünk minimum 3-4pontot ( erősen kétlem) akkor thats all,max a 9ik.helyért hajthatunk.
Nem gondolta elhamarkodottan, mert ott a helyük.
Ez az egész magyar jégkorong érdeke.
Ennek köszönhető, hogy vannak a még egyenlőre ritka sikerek mellett olyan mellesleg büszkén felvállalható vereségek amelyeket ki lehet elemezni. A jobbaktól lehet tanulni és nem a szerényebb képességüektől. A tanulás egy folyamat és nem megy egyik napról a másikra.Az egyetem is 5 éves !!!
Itt most az Alba Volán olyanokkal veszi fel a harcot akik sokkal jobb háttérrel rendelkeznek.
Nem lehet behozni évtizedes lemaradást 1-2 év alatt. A VB-n a japánok és az ukránok ellen minden összejött a válogatottunknak, de vak aki nem veszi észre az említett két ország válogatottjai és az egész EBEL liga csapatainak a korcsolyázótudásbeli fölényét.Ezt a fölényt a mi játékosaink nehezen tudják kompenzálni.
Nem Ted Sator feladata az alapok lerakása.
Az emberelőny hatékony megoldása nem megy sok és gyors korcsolyázás nélkül.Alfa és Omega, hogy a támadóharmadba be kell jutni. Az osztrák csapatok játékosai nagy lendülettel a védőinktől nem zavartatva hamar bejutnak a támadó harmadba.
Irány, oldal és egyensúlyváltások, elzárások mind mind a stabil gyors korcsolyázáson alapulnak.
Az Alba Volán játkosai távolról próbálják meg zavarni az emberelőnyben támadó ellenfeleket, míg ellentétes szituációban az osztrák csapatok játékosai a palánkig és a kékvonalig kijőve lihegnek a támadó Alba Volán játékosok nyakában.
A kettős (mentális és fizikai)presszió alatt nehezebbjó döntéseket hozni!!!
Ez egy hosszú évekig tartó folyamat, tessék türelemmel lenni és örülni, hogy találkozunk konkrétan kielemezhető játékszituációkkal.
@exL:1: @hokikori:
Tökéletesen egyetértek veletek:

Valamelyik korábbi meccshez írtam, de sajnos jelenleg is aktuális:
"emberelőnyben röpke másfél perc alatt berontunk az ellen harmadába, ahol néhány pazar figura után akkora löketeket zúdítunk a kapura, hogy néhány még a kapusig is eljut! Továbbra is igaz, hogy az ellenfél kapusnának tökéletesen felesleges, botot, lepkést és maszkot viselni, egy pár mammuttal símán lehozza a meccset, még mozognia sem nagyon kell, elég, ha letérdel és arccal nagyjából az események felé fordul. Csak a kötény... "
A MOL és az EBEL csapat nem edz együtt?
Én eddig ezt hittem ez így megy esetleg kiderülne pár emberről hogy az EBEL-ben is bevethetők.
A fenti nyilatkozat alapján az eddzésben is segítene akkor? A Volán is tarthatna 7 sorral edzést.
@Tgabor: Az OB1 is A csoportos bajnokság... :D
Tény és való, hogy savanyú a szőlő, viszont nem emlékszem, hogy tavaly áprilisban bárki is azt mondta volna, hogy a Volán EBEL szereplése "elhamarkodott" lett volna.

A nagy többség a csapat és a vezetőség "temetésével" van elfoglalva. Én azt javaslom, hogy a hátralévő 11 meccset inkább szurkoljuk végig, aztán lesz ami lesz. Számomra az volt botrányos tegnap, hogy a néhány senkiházi salzburgi szurkoló leordított 3000 fehérvárit a saját otthonában. És nem egyszer, hanem úgy a meccs 85-90 %-ban.

Tény, hogy nem valami jó az emberelőnyös játékunk, tény, hogy sokszor nyerhető meccsek mennek el, de szurkolás most százszorta impotensebb volt, mint a legrosszabb játékunk az egész szezonban.

A szurkolónak az a dolga, hogy szurkoljon, az edzőknek hogy gatyába rázzák a csapatot, a játékosoknak meg hogy hozzák a meccseket. Szerintem az ossza az észt, aki a saját "feladatát" elvégezte.
Ne vegyétek már át a tipikus magyar focista szokást , hogy ha valami nem megy akkor elküldjük az edzőt. Bizonyítványai alapján jó szakember , és azt hiszem mióta itt van elég sokat javultunk. sok szurkoló mit csinál ? szapulja az edzőt , aki szerintem jó munkát végez . Bezzeg valóban lekiabál minket pár ellenfél szurkoló , de a srácok mindig megköszönik a bíztatást és sator is. Szurkolni kéne , nem pedig szakosztályvezetőként nyilatkozni itt , amikor épp nem megy a csapatnak. hajrá volan , hajrá sator
A kulcsszó Ted Sator nyilatkozatában, 10 ember jöhet számításba emberelőnyben, de emberhátrányban és úgy egyébként is. Szemben más csapatokkal, ahol minimum 22 játékos ül a padon, a legjobb formájában. Ha véletlenül ebből a 10 emberből csak egy épp most épül fel egy a betegségéből, vagy sérült, de vállalja a játékot a csapatért, a szurkolókért (persze sztem nem jól teszi, mert 40 éves korukra már 1 hétre előre meg tudják majd mondani mikor havazik), magáért, akkor ő mindent megtett, de nyilván nem 100 %-os, tehát a játéka sem lehet az. A vanból könnyű, a nincsből nehéz válogatni, arról nem is beszélve, hogy 10 játékos az két sor nem négy. Aztán a végén még annyi, hogy ez csapatjáték, csapatmunka, de ezt már sokszor leírtam. M. Lacnak van igaza, mindenki tegye a dolgát és akkor minden rendben lesz, mert sztem ez nem botrány, hanem a realitás!
freddyD! Szerintem nem volt elhamarkodott, ugyanis annak nem lenne sok értelme, ha félgázon nyernénk az ob1-et.
Smits41! A "kis"Volán-ban a nagy többség 90-91-es születésű. még nem érettek az EBEL megmérettetésre. Talán 1-2 év.
M.Lac! Igazad van, de a szurkolónak is szíve joga, hogy hogyan szurkol. Ha csak csendben nézi a meccset, akkor tegye úgy. Viszont a játékosok, szakvezetők fikázását én is elítélem.
www.leventeszuper.hu SZUPER LEVI a legnagyobb király:)
@Zsoldos: ez így van Zsoldos!!!!, de azért Hete sem rossz
Donald MacLean újra szabad , tavaly a Salzburgban 24 mérkőzésen 34 pontot szerzett ha jól emlékszem . (nem kellene nekünk egy csatár?) Gyerünk fiúk, a holnapi mérkőzés is 0-0 kezdődik!
Láttam a meccs első 5 gólját a Telesportban. Így egyszer (!) visszanézve, az a véleményem, hogy meg lehetett adni.

A szurkolásról: azt senki se gondolja komolyan, hogy 3000 ember végig fog szurkolni egy meccset. Kellene egy igazi "B-közép" - mint amilyen kb. 6-8 éve volt is -, akik végig buzdítják a csapatot, énekelnek, stb., és a szolídabb szurkolók hozzájuk tudnának csatlakozni alkalmanként, akár háromezren is. Vannak ugyan próbálkozások, és elindult valami, de az igazi mag még nem alakult ki véleményem szerint
@M.Lac: Az a néhány senkiházi salzburgi szurkoló nem ordította le a 3000 fehérvárit a saját otthonában! Nem tudom Te melyik meccsen voltál... vagy talán nem figyeltél erre eléggé. Ami mérvadó volt a salzburgiak szurkolásában az a két hatalmas dob volt. Ennek a két dobnak volt olyan erős hangja, hogy tényleg nem volt egyszerű kellően hangosan szurkolni, de emlékezetem szerint nemegyszer megtettük.
Én személy szerint nem tudok 2 órán keresztül folyamatosan ordítani. De az biztos, hogy mára nem maradt hangom. (Ez nem panasz.) :-)
El kell küldeni Satort, ennyi pénzből kijön simán egy európai edző, aki szakmailag is ott van és esetleg motiválni is tud + marad még 3 játékosra is belőle..

Vannak csodák, szívvel is lehet nyerni, ilyen az Innsbruck vagy a KAC ellni győzelem, de a játék, a taktika nem sokat változik... Lehet, h nincs tekintélye Satornak???
@miki78: Én már félve írom le,de egyetértek veled abban,hogy edző cserére lett volna szükség. Ugyanaz a sablonos játék szezon eleje óta.
biztos hogy Sator mester hozzáértésével nincs is semmi gond.de tény az tény.frissiteni kellene az edzöi poszton.kint voltam én is a mecssen küzdésböl jeles,pp-siralmas/gyakorolni-gyakorolni gyakorolni.ja a játékvezetés meg botrányos.sajna most ez a hejzet de fel a fejjel.HAJRÁ VOLÁN.MINDENT BELE.
Személy szerint nem értem meg, hogy miért nem lehet időt kérni, a meccs közben esetleg akkor felrázni a csapatott ez az edző felelősége.Tudja valaki mennyibe kerülne egy ilyen nagydob mert hangulatott lehet vele kelteni ha valaki tudja űtni szivesen beszálok a vásárlásba.
pic2: egy normálisabb nagydob több, mint 100e ft. amúgy 2 ilyen dob, megfelelő dobossal a "legütősebb" szurkolói elemek egyike tud lenni, lásd és halld: Capitals otthonában.
@Cirmos01: a másik különbség meg az volt, hogy a meccs kezdete előtt 15 perccel elkezdtek énekelni, és a meccs vége után 15 perccel még mindig énekeltek, csak a szünetekben tartottak ők is szünetet.
@ekanai: Szió! Felvetettem, hogy dobjuk össze az árát, ha ezer szurkoló csak egy százast dob be akkor is meg van. Viszont állítólag már valami elkezdődött dob ügyileg, ha valaki tud bővebb infót, ne tartsa vissza magát.
@Cirmos01: Szia! Nem akarlak elkeseríteni, de ahol én voltam nem igazán szakadt meg a közönség a szurkolásban, viszont már egyszer írtam, hogy nem vagyunk egyformák, akik nem üvöltik rekedtre magukat, azok is szorítanak a csapatnak, különben nem fagyoskodnának a jégpályán, szükség lenne egy nagy dobra, hiszen hallható volt a hatás.
@Cirmos01: Valóban sokat lendít a dob a szurkoláson. De ez akkor is sovány vígasz, amikor 3000 embert elnyom 2 dob és 40-50 ember.

Mindez azért volt számomra bosszantó, mert amikor fel lett vetve, hogy tartsunk össze, lásd: jegkorong.blog.hu/2008/12/08/mutassuk_meg_hogy_egysegesek_vagyunk akkor a nagy többség úgy látta, hogy nem az ellenféllel, hanem saját csapatunkkal kell foglalkozni, az Alba Volánt kell éltetni. Jöttek a nagy lendületben írt kommentek, hogy majd mi aztán megmutatjuk. És persze most az a mosakodás, hogy az ellenfélnek volt dobja. Háát nem tudom...

@beth01: Valóban, láttam én is felvetést a
"vegyünk egy dobot" témában. Folyamatban vannak már a dolgok dob beszerzés témában, egyenlőre azonban nem tudok többet mondani róla.
Azért ezzel a vendégszurkolók leszurkolnak minket dologgal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az akusztikai hatás rendesen rásegít az efféle benyomásra. A hang alapvetően előre terjed, oldalra kevéssé - ezért van az, hogy a Voláb csarnokban a vendégek szurkolása sokkal erősebben hallatszik felénk, még akkor is, ha tizedannyian szurkolnak, mint mi, és ugyanezért van az is, hogy ha mondjuk a BB belekezdt valamilyen nótába, és a közvetlen szomszédaik nem veszik át a szurkolást, tíz méterrel odébb már alig hallatszik valami belőle. Ez sokszor nem a hangerőn múlik. Nem véletlen, hogy a legtöbb szurkolótáborban van egy beéneklő ember, aki a szurkolók felé fordulva ordít, hogy mások is be tudjanak szállni a nótákba.

Voltam már olyan focimeccsen, ahol a meccs közben a tábor szélén állva folyamatosan dühöngtem azon, hogy a szurkolótáborunk ennyire alapjáraton van, később a tv-s felvételt megnézve meg megdöbbentem, hogy az a hatezer fehérvári majd szétrobbantotta a stadiont.

A vendégszekorban óriási előnyben vannak a szurkolók, ez van. Ezzel együtt a szurkolás tényleg nem sikerült túl jól, ha meg lesz dob, az sokat fog segíteni a helyzeten.
Ami kimaradt: a jégen pedig más az összhatás, mint a nézőtéren, bár erről a játékosok tudnának többet mondani.
Örülnék neki ha a szakvezetés illetve a szponzorok tudnának tenni az érdekében valamit hogy ne kelljen a 7végét utazással eltölteni.
Lásd.: linzből Ljubljana felé kéne venni az irányt....ha ez nem fog menni akkor én személy szerint semmi esélyt nem látok arra hogy vasárnap akár csak 1pontot is szerezzünk.
Én azt hiszem hogy egy valamit mindenki elfelejt!! Sajnos talán mi vagyunk a legöregebb csapat az ebelben!Ja és nekünk van a legkevesebb pénzünk, nekünk erre tellik!Szerintem mindenki örülne ha több pénzünk lenne és tudnánk MINŐSÉGI légiosokat venni!! Addig meg csak várjuk hogy néha sikerül elcsipni egy-egy meccset!!!!!
@bandita4: Milyen öreg csapat? Mégis miről beszélsz?

Az EBEL pontlistáját egy 38 éves hokis vezeti, a második 37 éves. A Viennában ott van a házi góllövőlistán második 39 éves Riihijarvi, a 38 éves védő, Ignatjevs. A Ljubljana vezéregyénisége, Elik, 43 éves, 32 meccsen 38 pontja van.

Nem számít a kor.
Már megint az így szurkolok én, ti meg nem aranylemez van a lejátszóban. Sokszor elmondtam már, csak ismételni tudom magam, mindenkinek úgy szurkol vagy nem szurkol ahogy akar. És itt most nem a pocskondiázókra és a dobálókra gondoltam.
@bandita4: KCs-nek igaza van nem a kor számít. Tudom hogy más dimenzió de Selanne, Sundin, vagy Chelios esetében sem érdekel senkit a koruk.
@M.Lac: Bocs, hogy megint a Te hozzászólásodra írom a választ... :-)
Nem mosakodás szándékozott lenni, viszont teljesen logikusnak látom a tiéd utáni hozzászólásban Raon meglátását az akusztikáról. Ismét jelzem, ez nem mosakodás, hanem megoldáskeresés. Lehet, hogy ha a vendégszektorral szembeni lelátóról is lenne szurkolás (dobbal) akkor más lenne az érzet.

Természetesen én is szívesen hozzájárulok a dob árához, ha van valami reális elképzelés.

HAJRÁ VOLÁN!
@Cirmos01: Rendben, semmi gond! Köszi a felajánlást!
@KCs: csak nézd meg hogy melletük kik játszanak!
süti beállítások módosítása