HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A magyar jégkorong-forradalom

2008.11.29. 11:48 Hblog

Nemzetközi karrierbe kezdtünk: írtunk egy cikket az IIHF honlapjának, amely meg is jelent ott. Az eredetit utánközöljük örömmel, noha sok újdonságot törzsolvasóink aligha tudnak meg belőle – a legszélesebb publikumnak szántuk, ismeretterjesztő célzattal. Sok különbség nincs a két verzió között, tán csak annyi, hogy a szerkesztők nem bírták ki, hogy ne játsszanak szójátékot a címben, továbbá odatettek egy rövid bekezdést a végére. De annyi baj legyen, ezért igazán nem orroltunk meg rájuk. Tovább alatt az írás.

A magyar válogatott az áprilisi divízió 1-es világbajnokságon feljutott az A csoportba. Hetven év szünet után szerepelnek ismét a legjobbak között. Az országban 15 éve töretlen a jégkorongsport fejlődése. Három héttel ezelőtt a három olimpiai előselejtezőn összesen 24 ezren biztatták a kedvenceket Szerbia,Horvátország és Litvánia ellen. A siker nem maradt el, februárban Rigába utazik a magyar válogatott.

Pedig az országban a nyolcvanas években még egyetlen fedett pálya sem volt. A kommunista rendszer nem támogatta Magyarországon a sportág fejlődését. A rendszer megbukott, a jégkorong levegőhöz jutott, és apró lépésekben elindult a felemelkedés útján. Sorozatban épültek a fedett csarnokok, jelenleg 16 ilyen pálya üzemel egész évben országszerte. Az igazolt játékosok száma tíz év alatt megduplázódott, ma már több mint kétezren hokiznak a nem egész 10 millió fős országban.

A minőséget kezdetben a szovjet, majd a szlovák, később a kanadai és az amerikai légiósok jelentették. A szakmai munka fejlődésében nagy segítségül szolgáltak a külföldről érkezett szakemberek. Több szlovák tréner szövetségi kapitány is volt, köztük Jan Jasko korábbi szlovák válogatott edző. Ezt követően még magasabb szintre került a szakmai irányítás Magyarországon, megjelentek a neves tengerentúli trénerek. Jelenleg a kanadai-olasz Pat Cortina irányítja a válogatottat, a szapporói feljutás is az ő keze munkája. Az ország legjobb csapatát, az Alba Volánt Ted Sator, a tapasztalt NHL-es edző vezeti. Sator korábban a szlovén válogatottat juttatta fel az A csoportba.

És az az ország, amely a kilencvenes évek elején Bulgáriával és Észak-Koreával nem bírt elbánni, mára már a legjobbakat is megszorongatja. Egyelőre csak barátságos mérkőzésen, de legyőzték a szlovák és a svéd válogatottat is. Budapesten készült fel a 2004-es prágai világbajnokságot megnyerő kanadai válogatott. Jövőre Finnország legjobbjai készülnek majd a svájci vb-re a magyar fővárosban. Természetesen két mérkőzésen a magyar válogatottal is összemérik erejüket a Jari Kurri vezette északiak.

Svájcban a magyarok negyedik alkalommal kísérelik meg elhódítani az A csoportos világbajnokság rendezési jogát. Eddig mindháromszor pozitív visszajelzéseket kaptak, sok országot meg is előztek a szavazásnál, de egy nagyon fontos dolog hiányzott: nem a legjobbak között szerepeltek. A 2009-es választáskor ez már nem lehet hátrány.

A magyar bajnokság nyitott a szomszéd országok felé. A legjobb csapat, a székesfehérvári Alba Volán az osztrák pontvadászatban szerepel. A hat magyar első osztályú csapat mellé csatlakozott négy román, és egy tízcsapatos közös ligát hoztak létre, amelyet a térség egyik legnagyobb olajipari cége, a Mol névadóként támogat. A Mol Liga játékerejét mutatja, hogy egykori NHL-es és AHL-es játékos is megtalálható a csapatokban.

És a jövő is biztató. Egyre több egyesület alakul, ahol öt-hat éves kortól nevelik a gyermekeket, ezek száma manapság 30 felett jár. Bár a felnőtt válogatott meghatározó játékosai (Ocskay Gábor, Palkovics Krisztián, Ladányi Balázs, Horváth András, Tokaji Viktor) 30 évnél idősebbek, nem kell aggódni az utánpótlás minősége miatt.

A külföldi szakedzők mellett utánpótlás vonalon nemzetközileg is egyre ismertebb hazai szakemberek gondoskodnak a jövő generációról. Ocskay Gábor és Kercsó Árpád sokat tett azért, hogy az ország U18-as és U20-as válogatottjai is az elit előszobájának számító divízió 1-ben mérkőzzenek meg az ellenfelekkel. Néhány év múlva akár ezen korosztály számára is megnyílhat az út azelőtt, hogy a legjobbak között mutassák meg tudásukat.

Többek között a fenti szakemberek munkája gyümölcseként játszik most jó néhány fiatal fejlett jégkorongkultúrával rendelkező országok korosztályos bajnokságában. Őket kisgyermekként választották ki a svéd, az orosz és a svájci csapatok, és 12 éves koruk óta külföldön erősödnek. Nagyon jó eredményeik vannak. Hári János a Färjestad BK színeiben a svéd, Galló Illés a Beliye Medvedi Moscow csatáraként az orosz, Hentes Kristóf a Kloten Flyers tagjaként a svájci ifjúsági bajnokság egyik legeredményesebb játékosa.

Magyar játékos az NHL-ben még nem játszott. A legközelebb a válogatott első számú kapusa, Szuper Levente állt ehhez, aki 9 alkalommal ült a kispadon. Rajta kívül még két magyar jégkorongozót draftoltak, Gröschl Tamást, aki azóta már ismét Magyarországon játszik, és Vas Jánost, aki jelenleg a svéd Elitserienben a Brynäs játékosa.

19 komment

Címkék: magyarország a csoport iihf olimpiai selejtezők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bravó! Ez eléggé csípheti a hivatásos sportújságírók szemét.
Profi a cikk! és jó rágondolni,hogy így is van:)
jó cikk! Úgy tudom, hogy Hári János már a svéd nemzeti színeket képviseli (és talán csk is az untánpótlás válogatottnál?), de mi a helyzet Gallóval és Hentessel? Hány évesek most? És mikor várható a bemutatkozások a magyar felnőttek között? üdv, Ebu
Eboué, korábban valóban úgy volt, hogy Hári svéd lesz, de most úgy van, hogy mégsem.

Egy írás több külföldön játszó magyar fiatalról:
jegkorong.blog.hu/2008/10/09/ot_fiatal_csatarunk_a_vilagelitben

Egy másik konkrétan Hentesről:
jegkorong.blog.hu/2008/11/23/magyar_serdulo_a_svajci_juniorbajnoksagban

De ha a keresőbe beütöd bármelyikük nevét, viszonylag sok információt találsz róluk nálunk. Kellemes itt-tartózkodást.

Nagyon király cikk!!!
Remek cikk! Csak így tovább!
A "nem támogatáshoz" szerintem kevés közük volt a "kommuistáknak". Inkább arról van szó, hogy az elit nem jár(t) hokimeccsre, nem tudták, hogy mit tud nyújtani ez a sport az embereknek. Ahol ez másként van (pl. Székesfehérvár), ott egész más a döntéshozók hozzáállása is.
A cikk zsír !De beleírhatták volna azt is ,hogy az állam most sem nagyon erölteti meg magát a támogatás terén!!!És ez a fejlődő, szép sportág várja a befektetők "rohamát".
Gratulálok a cikkhez! Nagyon jó lett!!
A szóvicc gáz, de az az utolsó bekezdés szerintem a helyén van. (Persze a cikk nem attól jó, de kicsit kerekebb.) Gratula!
Gratula. A cím ciki.
Jó a cikk, de a fordító egy kicsit lebutította.
Gratulálok a világhírhez! Abszolút megérdemlitek. A cikk pedig hozza a jól megszokott színvonalat. Én kb 10 éve játszottam gyerekként, és emlékszem még, amikor a bs leégett, hogy az egyetlen pálya veszett el Budapesten, ahol edzeni lehetett. Amíg volt, addig is egy harmad pálya volt egy csapatnak. Három csapat edzett egy időben. Ahhoz képest tényleg elképesztő a fejlődés. Nem tudom, kinek az érdeme, de nagyon köszönöm neki, hogy olyan élményekben lehetett részem, mint a svédek, vagy kanada elleni meccsek.
Nagyon jó látni, hogy egy magyar hokiról szóló írás ugrik elő a Nemzetközi Jégkorong Szövetség honlapjára kattintva! Az utánpótlás "akikre büszkék lehetünk" felsorolást azonban kicsit szűk körűnek találom. Remélem, hogy a felsorolt három kiváló játékos nem haragszik meg, nálam még jónéhány név hiányzik ebből a bekezdésből. Az utánpótlás válogatott játékosokkal való elfogultságom miatt gyakorlatilag meg tudnék tölteni egy A4-es oldalt azon játékosok nevével és az indoklással, akikre a magyar hoki szurkolói büszkék lehetnek, de most csak néhányat emelek ki. Kezdeném Nemes Benjáminnal, aki az IIHF által rendezett ügyességi versenyben (Skills Challenge) korosztályában a világon a 4. lett. Volt olyan versenyszám, amit Benji - a világ hokihatalmait képviselő játékosokat maga mögé utasítva - megnyert (transition the puck). Hozzá kell tennem, hogy a hazai versenyen Benji szoros eredménnyel győzött, így feltehető, hogy a döntő másik három résztvevője is kiemelkedő eredményt ért volna el. A magyarországi utánpótlás-műhelyeket dícséri, hogy a döntő valamennyi résztvevője Magyarországon jégkorongozik.
A következő (két) utánpótlás büszkeségünk lehet Kóger Dániel és Nagy Gergő, akik klubjukban a felnőttek között a nemzetközi szinten is nívósnak számító EBEL-keretbe játszották be magukat, és teljesítenek igen jól.
Szerencsések vagyunk, mert a tengeren túlon is jól szerepelnek a magyar játékosok, Farkas Simon és Pavuk Attila vitte el oda a magyar finesz jóhírét.
A Redbull Salzburg is elégedett az általa kiválasztott magyar játékosokkal, Kiss Dáviddal, Somogyi Balázzsal, Hetényi Péterrel és Fekti Ádámmal.
Tisztelet illeti a teljesítményéért Dancsfalvi Norbertet és Bartalis Istvánt is, hiszen csapatuk nem játszik alacsony színvonalú mérkőzéseket, ők pedig jól teljesítenek benne.
El kell ismernünk a teljesítményét azoknak a játékosoknak is, akik a MOL Ligás csapatukban stabilan helyet kapnak. Őket nem tudnám hibátlanul felsorolni, így nem is próbálkozom vele.
Szeretném, ha a véleményemet a cikkíró, vagy az általa kiemelt játékosok nem ellenvéleményként értelmeznék, hanem inkább a "jégkorong-forradalom" meglétét alátámasztó tényekként.
Bár a cikket nem én írtam, de azért hadd mondjam: a legkevésbé sem értelmezzük ellenvéleményként, amit mondasz. Sőt az jut eszünkbe: lehet, hogy előbb-utóbb meg kellene próbálnunk elhelyezni egy másik cikket kimondottan az utánpótlásról. :))
Csak egy ötlet lenne..nem lehetne megoldani h a külföldön légioskodo magyarok blogot vezesenek itt?értékelnék a mecseiket,hétköznapjaikat stb.engem pl nagyon érdekelne Vas János és a francia idegen légio(V.Marci,Szélig,Ladányi) no és persze a fiatalok is
Kedves gm!
Mivel a cikket én jegyzem, ezért válaszolok a felvetésedre. Mindenesetre hozzá kell tennem, nem egyedül dolgoztam rajta, Kerusz és Hokikori az írásban rengeteget segített, hogy az ügy titkos támogatójáról, aki segített elintézni a megjelenést, ne is beszéljek.
Természetesen szívem szerint mint az 1500 utánpótláskorú gyermeket felsoroltam volna. Ugye először írtunk arra a honlapra, amelynek tematikája és értelme nyilvánvalóan teljesen más, mint a mi blogunk.
Nem ismertük a szokásokat, nem tudtuk, mi fér bele. Ha őszinték vagyunk az egész írás nem más, mint egy voltaképpeni marketinganyag a mai magyar hokiról. Őszintén megmondom, legalább két bejegyzést azért írtunk bele, hogy megmérjük, mit engednek át a svájci szerkesztők. Magam pl. fogadást ajánlottam, hogy a három fiatalt ki fogják húzni belőle (ehelyett csak átírták őket ifiről juniorra), de arra sem mertem gondolni, hogy az Ocskay Sr.- és Kercsó-féle rész átmegy.
Átment, örüljünk neki.
Tisztában kell lennünk, hogy maximum négyhavonta-félévente lehet alkalmunk hasonló akcióra. reméljük, lesz is. Nem élhetünk vissza a vendégjoggal, úgymond. Ezért tettünk bele olyan fiatalokat, akiket valahová tudnak kötni a nemzetközi színtéren. Ez nem értékítélet, egyszerűen csak eladható anyagot akartunk az iihf.com szerkesztői elé tenni.
Azt gondolom, atöbbiek előtt is nyitva az út, hogy bekerüljenek oda, elég lehet ehhez akár csak egy kiemelkedő junior vagy ifjúsági vb-szereplés.
Máskülönben a cikk voltaképpen csak azért született, hogy legalább a nemzetközi szövetségnél a szlovákok fölé kerüljünk :-)
F.Kapus, nem akarja érteni, érted!
süti beállítások módosítása