HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Jobbnak lenni a világbajnok bokszolónál

2008.11.04. 13:47 F. Kapus

Fontos, hogy a következő néhány napban a játékosok fejében rendet tegyünk, és tudatosítsuk, csak teljes erőbedobással nyerhetünk Szerbia, Horvátország és Litvánia legjobbjai ellen – nyilatkozta a jégkorongblognak Énekes Lajos. A válogatott edzője a játékosok kiválasztásáról, a versenyhelyzetről, Gröschl Tamás mellőzéséről, az e heti feladatokról és a világbajnoki keret kialakításának szempontjairól is beszélt.

Pat Cortina vagy Énekes Lajos jelölte ki a 38-as bő, majd a 28 fős keretet?

A listát Pattel közösen, egyetértésben állítottuk össze.

Mivel ön és Pat Cortina sem nagyon ér rá Mol Liga-mérkőzéseket nézni, milyen módszerrel választják ki azokat, akik az eddigieken kívül szóba jöhetnek?

A Mol Ligában szereplő játékosok statisztikai adatait látjuk. Rendszeresen konzultálunk a csapatok edzőivel, kikérjük véleményüket, várjuk ajánlásaikat. Adott egy mag, azok a játékosok, akik eddig bizonyítottak, megmutatták, mit tudnak. Természetesen mi is látjuk, hogy előbb-utóbb cserélődnie kell a keretnek. Korosodik a csapat, fiatalítanunk kell. De ez nem egyszerű feladat. Kevés az edzőtábor, kevés a mérkőzés. Ezzel együtt minden összetartás alkalmával lesz lehetőségük a fiataloknak a bizonyításra. Azt is tudni kell, hogy nyilván több esélyük van az erősebb ligában szereplőknek. Ha valaki itt, a válogatottban is bizonyít, bekerülhet az utazók közé. Fontos dolog, hogy a lehetőséget a bajnokságban teremti meg a maga számára mindenki, de a bizonyítás itt történik, a válogatott edzőtáborában és a felkészülési mérkőzéseken. Van a bő keretben játékos, akit már láttunk, és van olyan is, akiről tudjuk, hol tart most. Ez is szempont volt a 28-as keret összeállításánál. Ha valaki most nincs itt, az a vb-szereplés szempontjából semmit sem jelent. Vannak, akik a Mol Ligában kiugró teljesítményt mutatnak. Ők is kapnak majd esélyt. Többen bekerülhetnek a keretbe, megmutathatják, beleillenek-e a csapat képébe. Mert ez is fontos. Sokszor kapunk kritikát, hogy ez vagy az a játékos, gólkirály miért nem válogatott. Az edzői trió határozott szakmai elképzelésekkel áll a munkához. Vannak játékosok, akik színvonalban tudnak olyat, mint egyik-másik vb-résztvevő. Lehet, hogy igazságtalannak tűnik, de mi a csapat érdekét nézzük, és hiába jó valaki, lehet például, hogy más stílusban játszik, lehet, hogy emberileg nem fér be az általunk ideálisnak vélt csapatba.

Említette, hogy kikérik az edzők véleményét. Milyenek a tapasztalatai?

Természetes dolog, hogy mindenki egy kicsit hazabeszél. Van, aki többet és többet szeretne játékosai számára elérni a válogatottnál. Nem mindig egyezik a véleményünk. Ezzel együtt szívesen segítették munkánkat, együttműködtek velünk. A válogatott szakmai stábjának nevében mind a szurkolóktól, mind a szakemberektől egy kis bizalmat kérünk. Úgy gondoljuk, tudjuk a helyes irányt a vb-csapat kialakításánál. Ha azt tapasztaljuk, hogy ez az irány nem jó, ígérjük, módosítani fogunk rajta.

Év közben milyen sűrűn egyeztet Pat Cortinával?

Hetente több alkalommal beszélünk, a válogatott események előtt még rendszeresebben, napi szinten. Pat sűrűn konzultál Ted Satorral, az Alba Volán amerikai vezetőedzőjével is.

Milyen stábbal szeretnének Svájcban a vb-n együtt dolgozni? Hány fős lesz a szakmai csapat? Az edzői teamre is gondolunk, de lesz-e orvos, masszőr, fizioterapeuta, videóedző, ahogy más csapatoknál megszokott?

Az átlagos A csoportos stábnagyság 10-14 fős. Ha jól tudom, a mi költségvetésünk 8 embert engedélyez, nagyjából ennyien voltunk Japánban is. Nem lenne rossz még egy edzőt foglalkoztatni, de nem biztos, hogy lesz rá anyagi lehetőség.

Ha már eljutott addig a magyar jégkorong, hogy 38 és még egynéhány játékos neve felmerül a válogatottnál, nem lenne érdemes egy B válogatottat kialakítani, és foglalkozni velük?

Az ötlet nagyon jól hangzik. Az A csapat szempontjából viszont csak akkor lenne értelme, ha ugyanaz a szakmai stáb foglalkozna velük is. Viszont erre pénz és idő sincs. Ezeken a rövid összetartásokon maximum 25-28 játékossal tudunk foglalkozni. Nem panaszképpen mondom, de így is szinte 24 órás program vár ránk ezekben a napokban.

Ha egy fiatal játékos annyira képes, mint egy eddigi törzsgárdatag, ki fog utazni a vb-re? Mi kell ahhoz, hogy valaki kiszorítson egy szapporói kerettagot?

Egy új játékostól az kevés, ha annyit mutat, mint az, akit ki kell szorítania. A helyzetet ökölvívásból vett példával tudnám érzékeltetni. Egy világbajnok bokszolót alaposan és egyértelműen meg kell verni, hogy a kihívó kapja meg a világbajnoki övet. Nálunk ráadásul nem elég egy alkalommal és éppen csak jobbnak lenni, hanem többször és tartósan kell bizonyítani.

A szapporói győztesek közül most csak Gröschl Tamás maradt ki? Miért?

Gröschl kizárólag a sérülése miatt nincs velünk. Nemrég épült fel, sokat kihagyott.

Többféle verziót is olvastunk a végleges olimpiai selejtezős keretszámról. Végül is hány főt nevezhetünk?

22 fő plusz 1 tartalékkapus nevezését kell leadnunk csütörtök estig. A jegyzőkönyvekbe 22 játékost lehet beírni, egy kapusunk mindig pihenni fog.

Hány olyan játékost építenek be a világbajnoki csapatba, aki nem volt Szapporóban?

Nem szeretnék tippelni, nincsenek előre eldöntve a dolgok. Ráadásul messze van a vb, és sok függ a formától és sok az addig hátralévő időtől. De nem kerülöm meg a kérdést. Érzésem szerint 3 és 5 fő között lesz ez a szám.

Ezen az olimpiai selejtezőn mi a fontos? Az eredmény, a csapatépítés, vagy a világbajnoki szereplés előkészítése?

A válaszom határozott: elsődleges az eredmény. Tovább akarunk jutni. Sajnos a közvélemény, még a szakmai is, alábecsüli ellenfeleink játékerejét. Fontos, hogy a következő néhány napban a játékosok fejében rendet tegyünk, és tudatosítsuk, csak teljes erőbedobással nyerhetünk Szerbia, Horvátország és Litvánia legjobbjai ellen. Az eredmény után az is lényeges, hogy ha a szituáció engedi, olyan játékelemeket is kipróbáljunk, amelyeknek a vb-n is hasznát vehetjük majd.

10 komment

Címkék: magyarország énekes válogatott olimpiai selejtezők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bertának már igazán adhatnának egy esélyt :(
Bertát állítólag maga Pék mester sem tartotta alkalmasnak a válogatottságra, sem a hozzáállása, sem az edzésmunkája alapján...
ezt mikor mondta?csak olyanokat olvastam péktől,hogy isteníti meg mittomén
az index fórumán mondta egy újpest-tűzközeli kolléga
annyira nem istenítheti, mert a Macik ellen 3. soros volt. lőtt is két gólt, szerintem ezzel stabilizálta is a helyét abban a sorban! :DDD
Nagyon tetszett, korrekt volt ez a cikk.
Ilyen és ehhez hasonló őszinte nyilatkozatokra van szükség.
Nem a mellébeszélésre.
E téren is példát lehet venni...
Valóban határozott, egyenes beszéd. A fociedzőktől nem ilyen nyilatkozatokat szoktunk hallani...
A mai sajtótájékoztatón Cortina egyértelműen kiállt a sapporói keret mellett. Elmondta, hogy ez egy komoly tétre menő erőpróba, nincs helye a kísérletezésnek. Ezt az idényt velük képzeli el, fiatalításra, új emberek beépítésére csak jövőre lát esélyt.
A szakmai kérdések eldöntését hagyjuk meg neki, eddig sem csinálta rosszul...
Előtte azonban arról beszélt - és mert első helyen említette, talán fontosabbnak is tartotta - hogy reméli, a játékosai élvezni fogják ezt a hétvégét, amely alkalmat ad lazításra. Ez így lefordítva persze sután hangzik, de az, hogy "relax and enjoy", inkább utal a jutalmazásra, semmint arra, hogy mindent elsöprő szempont lett volna az eredményesség. Persze az sem mellékes, sőt!
Az is beszédes volt, hogy amikor a légiósok állapotáról kérdezték, Omarról azt mondta, fogalma sincs, milyen állapotban érkezik a selejtezőre, "de hát nagyfiú, kellő tapasztalattal, így nem lehet probléma".
Már megvannak a jegyek mind a 3 napra!
Cortina mesterék értenek a dolgukhoz, megérdemelnék a maximális bizalmat.
Hajrá Fiúk! Hajrá Magyarok!
süti beállítások módosítása