HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Szervezi az orosz olajlobbi az ellen-NHL-t

2008.02.13. 10:42 F. Kapus

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom alelnöke úgy döntött, kezébe veszi az orosz hoki ügyét. Eddig sikeres volt az akció: maga alá gyűrte az orosz jégkorong-szövetséget.

Leegyszerűsítés lenne a legendás kapus, Vlagyiszlav Tretyak vereségeként értékelni az eseményeket. Mégis azt kell megállapítani, hogy Medvegyev két hónap alatt beteljesítette álmát, óriási befolyást szerzett a következő évi orosz bajnokságban. Hónapokig úgy nézett ki, saját ligát akar a Gazprom (az angol nyelvű beszámolók legtöbbje megemlíti, hogy a cég piaci értéke 304 milliárd dollár, amivel a világ hatodik legjelentősebbje) erős embere, nyilatkozatai is erre utaltak. Összeurópai bajnokságban gondolkodott, amely rövid távon az NHL méltó riválisává válna. A befektetők és a szövetség közötti megállapodást Szergej Nariskin miniszterelnök-helyettes is jóváhagyta, ő lesz az új szülemény igazgatótanácsának az elnöke.

A bejelentés szerint a múlt héten 14 pontos együttműködési megállapodást írtak alá a felek. Április 15. kulcsdátum, ekkor Moszkvában megkötik az új bajnokság alapszerződését. A versengés 2008 októberében indulhat.

Úgy tűnik azonban, hogy az európai élcsapatok nem harapták rá a lehetőségre, vagy nem kellő intenzitással. Némi oroszszkeptikusság érződik a visszajelzésekben, mintha kivárásra játszanának. Ezt érezhette meg Medvegyev, aki nagyjából ezen a ponton döntött úgy, lecsap az orosz szuperligára, és a már meglévő alapokon működteti először az angolul Open Russian Hockey League-et (ORHL, orosz nyílt liga), majd a hírek szerint Kontyinyentalnaja Hokkejnaja Liga, nemzetköziül Continental Hockey League sorozatot. Egy csapatban végig vakon bízhatott: a SZKA Szanktpetyerburgnak ő a tulajdonosa.

A CHL elnevezés nem szerencsés, több liga is fut jelenleg ilyen néven, és a múltban is sok egyező volt már, következésképpen önmagában nem áll meg, mindig hozzá kell majd tenni, hogy az orosz CHL. Az is lehet, hogy az orosz rövidítés szerinti KHL terjed el.

A viceprezident hat céget szervezett be, mindannyian az orosz gazdasági élet bástyái. Ők féltucatnyian fejenként hatmillió dollárt költenek az előkészületekre. A kartell tagjai: az ismert Gazprom, az olajvezeték-hálózat monopoltulajdonosa, a Transznyeft, az első orosz tulajdonú multinacionális pénzügyi csoport, a VTB Group, az orosz állam pénzügyi transzfereinek legfontosabb lebonyolítója, a Vnyesekonombank, továbbá két biztosítótársaság, a Roszgoszsztrah és az Oleg Gyeripaszka oligarcha birtokában lévő Ingoszsztrah.

Az ötletet Tretyak sokáig ellenezte, tulajdonképpen csak az elmúlt egy-két hétben nyitott az idea iránt. A kezdetekkor így nyilatkozott: "Egy csomó probléma van ebben a pillanatban. A klubok ódzkodnak az új liga ötletétől, nem tudják, hogyan lehet 16-20 csapattal két bajnokság. Az az érzésem, egyelőre nem tudják, mit akarnak." Ma már tudják, és Tretyak is tudja, ezek a fiúk nem csak merik, teszik is.

Jelenleg úgy tűnik, 20 orosz csapat alkotja a mezőnyt, hozzájuk csatlakozhatnak az egyéb európai klubok. Nem kell rohannunk, fontos, hogy a válogatott és az utánpótláscsapatok érdeke ne sérüljön. Ezek már Vlagyimir Geraszimov hokiszövetségi szóvivő szavai.

Vjacseszlav Fetyiszov, sokak szerint minden idők legjobb hátvédje is megszólalt az ügyben. Szerinte a CHL méltó kihívója lesz NHL-nek a világ legjobb ligája címért folytatott versengésben. Ha saját tehetségeinket itthon tudjuk tartani és draftolunk hozzájuk szerte Európából kiváló játékosokat, nagyon komoly riválisokká válhatunk, mondta. Az orosz sportminiszter szavai igazak. A kérdés annyi, hogy sikerülnek-e ezek a tervek. Ehhez elismert és jól finanszírozott bajnokságra van szükség, és akkor az új Ovecskinek, Malkinok és Kovalcsukok Oroszországban maradnak, nyugtatta meg a kételkedőket Fetyiszov.

A CHL szervezőcsapatát erősíti egy másik legenda, Igor Larionov és Scott Bowman, 9-szeres Stanley Kupa-győztes edző, valamint az NHL-játékosszervezet korábbi kulcsembere, Bob Goodenow.

Medvegyev (képünkön középen, a szemüveges úriember Bowman) gondol az anyagiakra. Ígérete szerint az új ligában minden szerződés és fizetés nyilvános és tiszta lesz, hasonlatosan az NHL-hez. A csapatonkénti 25 játékos összfizetése 10 és 22,5 millió dollár között alakulhat. Az NHL-ben most 50,3 millió dollár ez a szám. A pletykák szerint ma a legjobban fizetett oroszországi játékos Alekszej Morozov, aki 4,5 millió dollárt kap.

A fő feltételek, szabályok az NHL-előírásokra emlékeztetnek, a jobbtól nem szégyen tanulni alapon fogalmazták meg a tervezeteket. Fontos különbség, hogy Stanley-kupa helyett Taraszov-kupáért küzdenek, továbbá, hogy csapatonként négy légiós lesz a limit. Tretyak nagy álma, a külföldi kapusok kiebrudalása Oroszországból, a múlté.

Az igazi kérdés az, hogy piaci alapon sikerül-e ezt működtetni. Vagy ha nem, meddig tudják az oligarchák eltartani a ligát.

7 komment

Címkék: oroszország medvegyev tretyak chl

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömteli arcpír és szívdobogás helyett inkább a hányinger kerülget, ha azt hallom, hogy az orosz állam (ne szépítsük, a Gazprom az orosz állam gazdasági szárnya), néhány KGB-s/vállalkozó/oligarcha gyarmatosítani akarja az európai jégkorongot. És hogyan lesz majd? Például az HC Sokil Kyiv megverheti majd Medvegyev csapatát, vagy akkor automatikusan növekszik a földgáz ára Ukrajna számára? Indulhat-e a Volán, ha a magyar kormány a Nabucco projektet merészeli támogatni az orosz földgázvezeték helyett?
Sajnos még mindig nyögjük azokat az időket, amikor a magyar labdarúgás (tessék megnézni az állapotát!) állami kézben volt, meg arra is, hogy utána muszáj volt szoci vagy kisgazda szakosztályelnököket igazolni. Ehhez képest az kismiska volt.
Nem vagyok meggyőződve arról, hogy az oroszok értik a sport demokratizmusát és/vagy az üzleti modelljét.
Így első ránézésre azt mondom, hogy ugyanaz az "új liga", mint a jelenlegi.. Most is négy légiós lehet, és most is 20 csapat van... Nagyjából annyi lesz a különbség, hogy később kell kezdenem az orosz bajnokság honlapjának szerkesztését...
És az előző hozzászóláshoz: szerintem ne a Szokol Kijevre, és ne az Alba Volánra gondoljuk, mint lehetséges plusz csapatok... (egyébként a Szokol az orosz másodosztályban van) Inkább a svéd, finn, és talán a német csapatokra kell gondolni...
A szerkesztőkhöz: ha írok a KHL-ről az oldalamon, akkor meg kell jelölnöm forrásként ezt a honlapot?
Ha nem vagy "meggyőződve",akkor a fent leirtak baromságok!Sokan néznénk örömmel,élőben Datcjukot,Ovecskint meg a többi "KGB"-st.
Gyuba, te nem csak a sorok között nem tudsz olvasni.
Nekem is hasonló, rossz mellékízt okoz ez a dolog, mint quintznek. Malkin bizonyára véletlenül szökött (szó szerint) Amerikába. Ennél több bizonyíték nem kell nekem.
Malkin azért szökött Amerikába, mert Amerikában szeretett volna játszani. Több pénzért, mint addig. Noha addig is több pénzt keresett, mint amennyit bárhol kereshetett volna - Amerikát leszámítva.

Kicsit sztereotipikus azt gondolni, hogy Oroszország a gonosz birodalma. Annyi az egész, hogy csak tizenöt éve vagyunk túl az eredeti tőkefelhalmozáson. De legalább az eredeti tőke legkomolyabb felhalmozói olyan dolgokba is ölik a pénzüket, mint a jégkorong. Nem mikromaffiózók sürgölődnek a sport körül, hanem a komolyabbak. Ha innen nézzük, előbbre járnak, mint mi - a mi vonatkozásunkban persze nem a jégkorongra, hanem a futballra gondolok.

És bizony meg lehet verni bárkit - ahogy meg szokták verni az Omszkot vagy a SZKA-t is.
süti beállítások módosítása