HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Az a fontos, hogy a játékosok erősödjenek

2010.01.02. 16:07 hokikori

Kész lennék olyan munkát végezni, ahol a különböző korosztályos válogatottak szárazedzés-technikáján javítanánk. Örömmel vennék egy ilyen lehetőséget, de ehhez a szövetség és a csapatok akarata is szükséges – nyilatkozta blogunknak J. P. MacCallum, a magyar juniorválogatott edzője. A debreceni divízió 2-es junior-világbajnokság csalódást okozó eredménnyel ért véget. Az eseményeket kellő távolságból szemlélve interjúztunk.

 Korábban egyetlen elfogadható célkitűzésként az első helyet jelölték meg. Gondolt a torna előtt arra, hogy valamelyik ellenfelünk borsot törhet az orrunk alá?

– Sokan úgy gondolták, a brit csapat lesz az egyetlen igazi kihívás számunkra. Ez be is igazolódott. El kell mondjam, a többi csapat szerényebb játékereje meglepetés volt számomra. A britek játéka nem ért váratlanul minket, a hét folyamán volt lehetőségünk megtekinteni ellenfelünket, amely hozzánk hasonló sikerrel hozta le a meccseit. A britek komoly előnye ismert volt számomra, tisztában voltam azzal, hogy egytől egyig minden játékosuk a szigetország két professzionális ligájában edződik. Az a csapat, amelynek tagjai nap mint nap erős bajnokságban küzdenek, komoly mentális és fizikai előnyt élvez.

 A végeredmény ismeretében a spanyolok és a koreaiak feletti csodálatos győzelem és a szerényebb tudású ellenfelek elleni gólzáporos meccsek feledésbe merültek, mindenkiben csak az maradt meg, hogy csapatunk a divízió 2-ben rekedt. Milyen érzések kavarognak az edzőben a mögöttünk álló események után?

– Ebben az évben nagyszerű csapattal készültünk, amely bizonyította, hogy a képessége messze a divízió 2 fölötti. Így igencsak elkeserítő a tudat, hogy jövőre ismét ezen a szinten kell küzdenünk. Tudom, hogy a jövő évi csapat is hasonló képességű, ezért úgy vélem, újra csak két csapat fog harcolni az aranyéremért.

 Mit mondott a fiúknak az angolok elleni mérkőzés szüneteiben?

– A meccs alatt azzal voltunk elfoglalva, hogy javítsuk a támadásunk hatékonyságát. A kapura lövések számában (44-34) felülmúltuk a briteket, de abban a tekintetben jó munkát végeztek, hogy kevés esetben tudtunk igazi gólhelyzetet kialakítani a kapujuk előtt. Tudtuk, hogy erős a támadójátékunk, és az ellenfelünknek gondjai vannak kapusposzton, de nem voltunk képesek folyamatosan nyomás alá helyezni őket.

Mit mondott a mérkőzés után?

– Nagyon komor volt a hangulat az öltözőben, nem igazán volt mit mondani. Mindenki, aki a csapat tagja volt, tudta, hogy az aranyéremért jöttünk. Különösen idegesítő volt az a tudat, hogy szétlövéssel veszítettük el álmainkat. Kanadai felfogásban gondolkodom a jégkorongról abban a tekintetben is, hogy bármilyen rájátszás vagy éremért folyó harc csakis úgy dőlhet el igazságosan, ha a csapatok addig játszanak a rendes játékidőn túl is, ameddig az egyikük győztes góllal nem dönt. Véleményem szerint egy ilyen fontos meccset szétlövéssel eldönteni nem a hokihoz méltó dolog. A szétlövés az alapszakaszban helyénvaló, mert viszonylag gyors izgalomról gondoskodik, és a jéghasználat is kontrollálható. De nincs helye az úgynevezett nagy meccseken, ahol a feljutásról, a győzelemről, az éremről születik döntés.

 A szakmai stáb kielemezte már a történteket?

– A mérkőzés után összegyűlt a szakvezetés, hogy megosszuk egymással a döntővel kapcsolatos gondolatainkat. Egyetértettünk abban, hogy 50-50%-os eséllyel vártuk a büntetőlövéseket. Tudtuk, hogy a harmadik harmadban kihagytuk a lehetőségeinket, és a hosszabbításban is akadt két komoly helyzetünk, amivel meg tudtuk volna szerezni az aranyérmet, így kiengedtük a döntés lehetőségét kezeink közül, másra bíztuk magunkat.

 A Mexikó elleni meccs utolsó harmadától kezdve az angolok rápihentek a döntőre. A mi csapatunk több mint 3 órával később még az utolsó percekben is teljes erőbedobással hajtott, hogy minél több góllal szolgálja ki a közönséget. Kétség nem fér hozzá, hogy ez a valódi professzionális hozzáállás, és hosszú távon ez alakítja az utánpótláskorú játékosok karakterét a helyes irányba. Ennek ellenére nem érzi úgy, hogy a britek győzelme veszélyeztetheti az egész háború végkimenetelét, azaz a taktika győzedelmeskedik a hosszú távú professzionális karakterfejlesztő munka felett?

– Nem gondolom, hogy a brit csapat szándékosan leállt volna a mexikói meccs utolsó harmadában. Szerintem egyszerűen lusták voltak, megelégedtek azzal, hogy 20 percen keresztül passzolgassák a korongot. Soha nem szeretnék az általam irányított csapatnál ilyen felfogással találkozni. A mi Kína elleni utolsó mérkőzésünknek semmilyen hatása nem volt a következő napi erőnléti állapotunkra. Annak ellenére, hogy folyamatosan nyomtunk, és késő estig tartott a meccs, ez fizikailag könnyű mérkőzés volt.

 Visszatekintve érez olyan momentumot, ahol a szakmai stáb nem jó döntést hozott?

– Teljesen meg vagyok győződve arról, hogy a rendelkezésre álló játékosok közül a legjobb húszat vittük a tornára. A kulcsfontosságú pillanatokban a legjobbak voltak a jégen, az ötmérkőzéses sorozat minden meccsén nagyrészt négy sorral játszottunk.

 A fiatal játékosok fejlesztésénél mit tart elsődlegesnek?

– Nemcsak a fiatalok esetében, hanem általában is azt mondhatom, a magyar hoki előrelépése szempontjából az a legfontosabb, hogy a játékosok fizikálisan erősödjenek meg. Meg kell tanulniuk a megfelelő edzésmódszereket, ami által képesek lesznek egyre dominánsabbá válni a jégen. Amikor a csapat végül felkerül a divízió 1-be, a fizikai képesség lesz a siker legfontosabb tényezője. Az a három felkészülési mérkőzés, amelyet Szlovéniában, Bledben divízió 1-es csapatok ellen játszottunk, egytől egyig megterhelőbb volt, mint bármelyik Debrecenben lejátszott csata. Klubcsapatom, a Dab.Docler bizonyítja, hogy a tudatos, eltökélt szezonon kívüli edzésmunka hihetetlen teljesítményt tud a jégen is generálni. Szívesen segítenék ennek előremozdításában a magyar jégkorongon belül szélesebb körben is. Első lépésként kész lennék olyan munkát végezni, ahol a különböző korosztályos válogatottak szárazedzés-technikáján javítanánk. Örömmel vennék egy ilyen lehetőséget, de ehhez a szövetség és a csapatok akarata is szükséges.

 Kívánja értékelni a játékvezetők tevékenységét?

– Úgy általában az egész torna során a játékvezetők működése jó volt, dacára annak, hogy az utolsó meccsünkön az áldozatai lettünk két nagyon rossz ítéletnek. Úgy vélem, a televíziós visszajátszás fényében nyilvánvaló, hogy a britek első két gólját nem lett volna szabad megadni. Az első gólnál a kapu mögötti kamera felvétele alapján látszik, ahogyan a brit játékos a megengedett magasság felett piszkál bele a korongba. Megértem, hogy ezt nehéz jól megítélni, hiszen az esemény nagyon gyorsan történt. A második gól megítélése azonban komoly értelmezési zavarnak tudható be. A visszajátszás mutatja, hogy zavarták a kapusunkat, magas bottal leszedték a korongot a háló tetejéről, majd ezt követően az angol játékos a bal kezével húzta be a kapuba a korongot. Számomra érthetetlen, hogy ezen három szabálytalanság közül egy sem volt elég ahhoz, hogy érvénytelenítsék a találatot. Tudomásul veszem azt is, hogy ezen a szinten nincs arra elég pénz, hogy videóbírót alkalmazzanak, de három szempár állt rendelkezésre ahhoz, hogy különböző okok miatt érvénytelenítsék a második angol találatot. Tudva azt, hogy ilyen gólok járultak hozzá az aranyérem elvesztéséhez, nehéz a keserű pirula megemésztése.

 Milyen üzenetet fogalmazna meg a klubok ifjúsági és juniorkorú játékosokkal foglalkozó szakmai stábjai felé annak érdekében, hogy a jövőben hatékonyabban szolgálják a válogatott szakvezetésének munkáját?

– Az összes utánpótlásedzőnek arra kellene összpontosítania, hogy a játékosok erőnlétét és gyorsaságát fejlesszék. Ezáltal jobban megfelelnek a felnőtt férfiligákra jellemző kívánalmaknak. A speciális játékszituációk közül a védekező játék az, amin még sokat kell dolgozni. Ha a játékos magabiztos és képes a hokipályán koncentráltan dolgozni, egy idő után azt veszi majd észre, hogy egyre gyakrabban áll a győztes oldalon.

 Remek játékosok, komoly, magas szintű szakmai munka, megbízható menedzsment, a torna majd minden elképzelhető statisztikai mutatója a magyar csapat masszív fölényét mutatta, de így is csupán az ezüstérmet sikerült megszerezni. Milyen hangulatban van ezután, elment a kedve az egésztől, elvesztette a hitét, vagy a csak azért is megmutatjuk elv alapján a következő alkalommal feljutunk?

– Élveztem a munkát, remek team és kiváló játékosok voltak együtt. Mind a felkészülés, mind a torna során professzionális volt az együttműködés. Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire értékelem ennek a fiatal gárdának a mentális hozzáállását. Az én szakmai segítőim, Mayer Péter és Fekti István nagyszerűen tették a dolgukat, Prohászka Zoltán masszőr úgy kezelte a csapatunkat, mintha profik lennének, Géczi Gábor és Mariann végig nagyszerűen szerveztek meg mindent körülöttünk. Bárcsak azt mondhatnám, hogy a torna óriási élmény volt. De ha az ezüstéremre, vagy a megnyert mérkőzésekre gondolok, akkor sem volt remek élmény, hiszen a csapatok tudása között igen nagy volt a különbség. Edzőként a legnagyobb kihívás az volt, hogy arra ösztönözzem a játékosokat, hogy még többet adjanak ki magukból, holott voltak mérkőzések, amelyeket úgy nyertünk meg, hogy húsz gólnál is többet ütöttünk. Az edzőtábor és a felkészülési meccsek alatt is kiderült, amit később bizonyítottak a játékosok a vb-n is, hogy remek a hozzáállásuk. A végeredményben talán egy pozitív dolog van, az, hogy nagy tanulság volt minden érdekelt számára. A kudarc rávilágít azokra a pontokra, amelyek erősítésével előre lehet lépni a divízió 1-es szintre, ahová egyértelműen tartozunk, és ahol a verseny már nagyszerű csapatok között zajlik.

66 komment

Címkék: vb u20 juniorok maccallum

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Profi edző, profi nyilatkozat. Nagy áldás lenne a magyar jégkorongnak, ha még nagyobb szerepet kaphatna!
@Lajos a mizse: Nem lehet egy lapon emlegetni a két edző tudását...
@Stommy: végre egy elfogulatlan ember is elismeri. Pék for president!
@Rock me Amadeus: bírom azt a lila humorodat:)
@Raon: hacsak nem sikerül megint elcseszni valamit, jó magyar szokás szerint:)
Nem tudom, hova írhatnám, talán külön postot is megérdemelne a dolog: A Magyar Jégkorong Szövetség nevében Kovács László írt nekem egy e-mailt, amiben elnézést kért a Winter Classicon történtek miatt, és a Szövetség emellett igyekszik kárpótolni is. Ezúton, itt a nyílvánosság előtt is szeretnék köszönetet mondani nekik, erre nem számítottam, igazán megleptek, és nagyon pozitívan csalódtam. Köszönöm.
@Vincenzo90: Elnézést az érintettől, elírtam, szóval aki az e-mailt írta: Kovács Zoltán. Még egyszer köszönöm neki is és az egész Szövetségnek!
JP nagyon jó klubedző! Úgy tűnik hosszútávú munkára tökéletes.

Egy U-válogatott szöv. edzői posztja nem biztos, hogy fekszik neki.
@Vincenzo90: Kovacs Zoltan egy uriember, ezt mar megtapasztaltam tobbszor is, Kanadaban a vb alatt egy szallodaban laktunk es sokat beszelgettunk, amikor meg Mihaly Arpi elso meccset jatszotta a MAGYAR valogatottban, odajott hozzam es megkoszonte a magyar jegkorongnak nyujtott segitsegemet. Mit mondjak, jol esett. Orulok, hogy a Te ugyedet is pozitivan kezeltek es fontosnak tartottak, hogy ezek a nagyon fontos dolgok oldodjanak meg keseru szajiz nelkul, mert ugye az emberekert csinalunk mindent, nem onmagunkert. Koszonom en is nekik, hogy igy reagaltak a szurkolokat ert kellemetlen incidensekre. Meg szerencse, hogy a szovetsegnel nincsenek olyan emberek, akik az ilyen eseteket "vihar a poharban" -kent kezelnek. Kovacs Zoli, KOSZONJUK.
@kiralyfi: Én tényleg kedvelem Péket a meccs végi interjúi élményszámba mennek, olyan világvége hangulatot tud kelteni még egy sokgólos győzelem után is mintha pont nélkül lennének ligautolsók. Engem leginkább Gregg Popovichra (SA Spurs) emlékeztet. Az őrült húzásait is bírom bár ha UTE drukker lennék biztos nem élvezném ennyire.
@csatoimi: Hát veled csak egyetérteni lehet? :) Komolyan, néha értelmetlennek érzem, hogy kommenteljek, mert te úgyis leírod, amit gondolok. :) Csató Imik, és Kovács Zoltánok kellenek még a magyar jégkorongnak... :)
@Vincenzo90: Igaz magyar emberek mindig egyet ertenek :) A szovetseg karpotlasa melle en is felajanlok neked egy Mihaly Arpad AV19 mezt es remelem, hogy tobbet egy derek szurkolo sem marad ki az altala valasztott sport esemenyrol.
@csatoimi: for president:) még hányszor bizonyosodik be, hogy a MAGYAR az mindig EMBER marad.
@csatoimi: Hűűha, nagyon szépen köszönöm, egy ilyen ereklye többet ér bárminél. Nagyon pofátlan vagyok, ha megkérdezem, hogy alá lehet-e irattatni? Nem is tudod, mekkora örömet okoztál te is, és a Szövetség is, szüleim épp utaznak haza Székelyföldről, nem bírtam ki, hogy ne újságoljam el nekik. Egyre inkább kíváncsi vagyok, milyen ember lehetsz a való életben, remélem minél hamarabb összefutunk egy meccsen, bár nem tudom, van-e értelme bármiről beszélgetnünk, úgyis elmondod a gondolataimat... ;) :D
@Vincenzo90: Majd Te megmondod, hogy mit irjon ra, mert ugy szervezem meg, hogy egy meccs utan az Arpi adja at neked. Ha neked is jo, akkor jovo vasarnap.
@csatoimi: Tökéletes, ott leszek, tényleg nagyon szépen köszönöm. Igazából csak egy egyszerű aláírásra gondoltam, egy Pire mez dedikálva, ennél szebben nem is kezdődhetne az új év. Szerintem e-mailben értekezzünk(roth_adam@citromail.hu) a továbbiakban, nem biztos, hogy mások is kíváncsiak az örömömre, bár azt feltétlen látniuk kell, hogy a Szövetség mennyire jól kezeli a dolgot, és hogy egy igaz magyar ember minden helyzetben igaz emberként viselkedik, és segít ha tud társain.

Gondolom ezek szerint te nem leszel ott a meccsen, és ez az elsődleges oka, hogy Pire adja át a mezt. Azért remélem egyszer egy meccsen tényleg találkozunk. A hálám úgyis üldözni fog, csak vigyázz, utol ne érjen! :)
@csatoimi: "Igaz magyar emberek mindig egyet ertenek :)" Kivéve, ha egy másik válogatott olimpiai keretéről van szó. :)

A cikkhez: Iszonyat jó fogás volt JP a Dabnak (és a Magyar hokinak), a Volánnál is el bírnék viselni egy hasonló felfogású fiatal kanadai edzőt.
@Vincenzo90: Én is örülök, hogy végül is happy enddel zárul a sztori... Ha nem titkos, leírnád, hogy mivel kárpótolnk?
Kovács Zoli tényleg úriember, ezt már én is többször tapasztaltam...
@Vincenzo90:
De jó egyeseknek:)

Amúgy pesten lehet valahol venni Volán mezt? Vagy csak fehérváron?
@sziszi_15: Nem véletlen, hogy fokozatosan jön egyre feljebb a DAB...
@jacint70: Meghívtak egy válogatott meccsre, bár nem tudom, hogy ezt leírhatom-e így nyilvánosan, mert nem örülnének, ha most mindenki kitalálná, hogy ő sem jutott ám be, és nekiállna kuncsorogni. Talán ezt a postot nem olvassa el bárki. Kovács Zolinak és Csató Iminek meg óriási köszönettel tartozom, ezt nekik soha nem fogom elfelejteni.
@1116001: Sportmánia árul. Van webshop is, és itt megtalálod a nyitvatartást, valamint az üzletek címét: www.sportmania.hu/index.php?main=main-hu&page=rovat&rovatid=6&cikkid=86&action=show
@sziszi_15: Jo edzo, de en meg mindig nem tudtam megbocsajtani neki a vb kisiklast. Neki pedig igenis nagy felelossege volt ebben es ezt egy szoval sem ismerte el a fenti beszelgetesben.
@csatoimi: Nekem még az nem tetszik a nyilatkozatban, hogy szerinte a brittek egyszerűen lusták voltak, miközben szerintem egyértelmű, hogy rápihentek a meccsre. Lehet, hogy tévedek, de nagyon meglepődnék, ha csak úgy ellustálkodták volna, és nem lett volna előre megfontolt, és szándékos stratégiai húzás.
@1116001: A Madonna Stúdió budapesti, mintha ők gyártanák a Volán mezét.

Itt a weboldaluk: www.madonnastudio.hu/index.html
Egyszer rágtam a fülüket egy madonnás Fradi mezért, sajnos az már régen elfogyott, raktáron se maradt fölös darab belőle.
@Vincenzo90: Ezt a mondatat en is nagyon furcsalottam, szerintem is taktikusan rapihentek a dontore.
@peterszky: @1116001: Igen, ők gyártják, és Fehérváron meccseken árulják is. Aki Volán mezt akar venni, az gondolom jár is meccsre, akkor meg meg van oldva. Hacsak nem ajándékba lesz.
@Vincenzo90: Jó, de ez egy korosztályos válogatott, itt inkább a tapasztalatszerzés a cél, mint az eredmény... Lehet, hogy ez a kudarc jó lesz ahhoz, hogy később "felnőttben" jól oldjanak meg egy ilyen szituációt... (A 2002-es VB-n nagy csoda lett volna, ha sikerül a feljutás, egyszerűen még nem volt rá megérve szerintem a társaság...)
@csatoimi: erre is van válasz. Szerintem még fiatal, azért van. Amúgy nem sok edző ismeri el, hogy ha hibázik, főleg nem szurkolóknak. De ha tényleg jó edző, akkor magában már tudja, hogy mit csinálna másképp.
@jacint70: Nem feltétlen értek most egyet veled, mert nem ezen az egy tornán fog fejlődni az állóképességük, viszont jobb stratégiával feljuthattak volna, ami viszont lelkileg sokat jelentett volna a srácoknak.
@jacint70: igen, csak nem mexikó és kína ellen kell tapasztalatot szerezni, hanem pl a brittek, lengyelek ellen
@jacint70: Ha feljutsz ott tobb es jobb tapasztalatot szerzel, mint itten. Az eredmeny is fontos lett volna, mondjuk ki batran.
Van egy olvasat is, hogy van olyan edző, aki kiváló klubedzőnek, de egy válogatott irányítása nem biztos, hogy fekszik az ő edzői stílusának. És van hogy ez fordítva igaz. Szerintem JP-nél pont az első rész az igaz. A Dabnál nagyon jó munkát végez, le a kalappal előtte, de a válogatottnál megbukott, ha a száraz tényeket vesszük. Tavaly, szezon közben a Dabbal sem tudott csodát tenni; fél-egy szezonon át felmérte, próbálgatta a dolgokat. Megszületett benne a stratégia, nyáron, majd a szezon folyamán folyamatosan megvalósítja és látszik az eredmény. A válogatottnál erre nincs idő...
@csatoimi: @sziszi_15: @Vincenzo90: Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam... Arra gondoltam, hogy jobb, hogy "korosztályosan" tapasztaltak meg egy ilyen kudarcot, ennek a "mentális feldolgozása" jöhet jól felnőttben, egy kiélezett szituációban... Ha jól emlékszem, az elején vezetést szereztünk, majd két olyan góllal fordítottak a brittek, ami finoman szólva is botrányos volt (a második egyértelműen "kergetés-díjas", de az első is "nagyon magas bot" volt)...
Az eredmény valóban kudarc volt. Sopánkodni lehet, de attól még nem lesz jobb. Van úgy, hogy mindenki megtesz mindent ami tőle tellik, és mégsem sikerül neki. Ugyanis van a pályán egy ellenfél is aki szintén a vérét adja a sikerért. Ez a sport lényege. Egyáltalán nem biztos hogy valaki hibája miatt nem sikerült feljutni. Ilyen az élet.
@peterszky: Ha jól tudom, az Icecenternél a kinti új hokis boltban még lehet kapni, de nem mondom 100%-ra.
@jacint70:
Valamint nem az edző van a jégen. A játékosoknak kell kialakítani a helyzetet és beütni a pakkot.
@1116001: Akkor ez minden edzot felment, hisz egyik sincs soha a jegen.
@csatoimi:
Ezt arra írtam, hogy statisztikákban nayrészt vertük az angolokat. És ahogy JP is mondta kimaradt néhány nagy helyzet, amit be kellett volna lőni.

Szerintem nem kell itt most siránkozni. Nem sikerült kész. Előre kell nézni. Esetleges hibákat megpróbálni kijavítani. Jövőre újból nekifutni. A felnőtteknél is így sikerült.
Vannak dolgok, amiket semmelyik edző nem tud megtanítani a játékosoknak, mert csak a tapasztalat hozza meg a tudást hozzá. Beszélt is erről JP: "A britek komoly előnye ismert volt számomra, tisztában voltam azzal, hogy egytől egyig minden játékosuk a szigetország két professzionális ligájában edződik. Az a csapat, amelynek tagjai nap mint nap erős bajnokságban küzdenek, komoly mentális és fizikai előnyt élvez."
@kerusz: Na, én is ilyesmit akartam leírni, mint Te az első mondatoddal ;-)
@kerusz: Úgy gondolom, a mentális részen azonnal beleavatkozhat a meccsbe az edző, pl. egy látványos időkéréssel - tiltakozásul a szabálytalan gól ellen. Persze így feladja a meccs végi időkérés lehetőségét, ugyanakkor nyomást gyakorol a résztvevőkre, nem feltétlenül csak a saját csapatára.
Annak ellenére, hogy nagyon szimpatikus a nyilatkozat és maga J.P. személye, edzői tevékenysége is, a magam részéről nem mentem fel a felelősség alól.
Én elfogult vagyok, úgyhogy nem mondanék ítéletet vele kapcsolatban. A szavai nálam azt jelentik, hogy nagyon is elismeri a felelősségét, nem véletlenül beszél más lehetséges munka- és szerepkörökről, mint az edző. Szerintem a torna 2 alapvető hiányosságunkra hívta fel a figyelmet. Az egyiket már említette kerusz: nálunk nagyon kevesen játszanak felnőtt ligában, a másik, hogy a védelemben nagyon komoly lyukak vannak.
Felre ne ertsen senki, szamomra is nagyon szimpatikus a J.P. szemelye es elismerem szakmai felkeszultseget is, csak meg szimpatikusabb lett volna ha azzal kezdi ezt a beszelgetest, hogy gyerekek ezt elkurtuk rendesen, erre nincs semmilyen elfogadhato magyarazat, a brittek taktikaztak, mi meg sajnos azt hittuk, hogy annyival jobbak vagyunk, hogy erre mar nincs is szukseg. A donto elott mindannyian arrol beszelgettunk, hogy minimum 4-5 gollal verjuk a britteket, most meg mosakodunk, hogy ok milyen eros bajnoksagokban is jatszanak.
@csatoimi: csak beszélgetünk, mindenkit lehet kritizálni, pláne, ha el is buktunk egy tornát. Persze, ha nincs az a sok "ha" 4-5 gól lett volna ide, de nem azért írtam a fentieket, hogy felmentést adjak (nem is volnék abban a helyzetben), hanem mert meglepett pl. sok külföldön játszó csatárunk látványos "eltűnése".
@vaze: Az engem is meglepett nagyon, en meg az utolso percekben is valami olyasmivel altattam magam, hogy na, eddig szorakoztunk, de most valamelyik ilyen csatarunk elveszi a korongot, vegigmegy es beteszi. Persze ahogy alakult a jatek kepe, egy rossz erzes vegig bennem volt, csak remenykedtem, hogy hatha megis csak meglesz, meg kertem az Istent eleg surun, hogy valahogy oldodjon meg. De nem oldodott meg, ugy latszik ez nem volt eleg.
@vaze: Farkas Simon is csak a canadai papirok miatt töltötte itthon az Ünnepeket, s együtt néztük, hogy mindegyik sorba beférne brutális, ám csúnya hokijával, amit remélünk áprilisban megmutathat a világbaknokságon.
Boldog Új Évet Kivánunk mindenkinek!
Kedves Hozzászólók!
Egy idézet a riportalany válaszából:
"a rendelkezésre álló játékosok közül a legjobb húszat vittük a tornára."
Aki a torna mérkőzéseit végig követte az láthatta, hogy igen meggyőző remek támadómunka jellemezte a hazai csapatot. Nem a Kína és Mexikó elleni mérkőzések a mérvadóak, de a finn és észak-amerikai junior ligákban edződő, angolokkal rendes játékidőben döntetlent játszó spanyolok szinte ki se tudtak jönni a harmadukból.
Az eredmény és a következménye fájó, de utánpótlás csapatról beszélünk, akik közül 7-8 játékos kivételével mind ott lesznek jövőre is és az aktuális szakemberek rendelkezésére fognak állni. Az angolok tapasztalt csapatában azonban fordított a helyzet hiszen csak 7 játékosuk lehet ott a következő D1 VB-n.
Négy gólt lőttek a srácok a döntőben és tízzel többször lőttek kapura, mint az ellen. A múlt évi U18 sikercsapatunk végig oktatta a mezőnyt, de a lengyelektől 9:0-ra kikapott úgy, hogy szinte minden úgynevezett sztár csatárunk a pályán volt. Van ilyen főleg utánpótlás korban. Én úgy vélem, hogy a debreceni U20 VB magyar csapata rendkívül meggyőző és biztató hokit mutatott. Nekem az a pirruszi győzelem ha egy csapat ugyan néhány győztes meccset abszolvál miközben az ellenfél rendere kétszer annyit lő kapura. Főleg a korosztályos válogatottak esetében tartom félrevezetőnek egy-egy besikerült mérkőzés eredményére koncentrálni ahelyett, hogy az összteljesítményt értékelnénk. Ezt a blogot azok a srácok és hozzátartozóik is olvassák akik az öt meccses tornát végig küzdötték.Az a kérésem, hogy
tartózkodjunk azon fikciók beírogatásától, hogy mi lett volna ha "Buga Jakab" játszott volna.
A csapat tagjai mint ahogyan a fenti képről is látszik kellőképpen maguk alatt voltak, de most már legyen vége a búsmagyarkodásnak és ahogyan az interjúban a szakvezető is a jövőről, előre mutató javaslatokról a kiútról beszél, hagyjuk a srácokat újra felemelt fejjel tovább dolgozni és ne kelljen már szégyenükben elbujdokolni, mert mindenki vagy a kérdőjeles bírói ítéletekkel és büntető lövésekkel elbukott mérkőzésről beszél, vagy arról, hogy mennyien nem voltak ott akiknek ott kellett volna lenniük és elfelejtik azt a felhőtlen örömöt amelyet azt megelőzően a közönségnek okoztak.
@hokikori: öööö, te most miről beszélsz?
A szárazedzős témához: Szerintem nem lenne nagyon ártalmas a magyar jégkorong számára, ha lehetőséget kapna J.P. arra, hogy egy-két edzői szemináriumon hasznos tanácsokkal lássa el a klubjukkal mentális és fizikai felkészítés terén hasonló eredményességre vágyó kollégákat.
@guriga uram jr.: vajon hány edző menne el arra a szemináriumra?
@kerusz: Ha jól tudom, tavaly JP-nek már volt egy ilyen "fellépése", ahol a többségnek tetszett, amit mondott (elfogult, nem megerősített forrás), talán mégis többen elmennének! Azt meg végképp nem tudom elképzelni, hogy a hokiban is olyan morális állapotok uralkodjanak, mint pl. a fociban, ahol ezt a szerencsétlen hollandot az utolsó senki is bátran ekézi a bulvárnemzetisportban, csak az nem megy, amikor a több milliárdból épült telki edzőközpontban, két homár között személyesen lehetne tőle kérdezni. Ne ábrándíts ki! :)
@kerusz: Itt most szerintem nem a létszám a lényeg, hanem az, hogy ha valaki tanulni akar, legyen rá lehetősége.:)
@vaze: Remélhetőleg lesz még több ilyen, esetleg bemutató edzésekkel fűszerezve, más edzőkkel (pl. Viitasaari, Dever, Williamson), korosztályokra bontva. Ez utóbbi azért fontos, mert napjainkban sok edző nincs tisztában azzal, hogy a különböző korú gyerekeket milyen szempontok szerint kell felkészíteni. Egyesek előrehozzák az idősebbek "tananyagát", mások még junior korúaknak is előkészítő-feladatokat adnak. Felölelve mindezt: idehaza kissé káoszosan működik a játékosok képzése, ennek kéne valami szilárd talajt adni az előadások, párbeszédek, bemutatók és nem utolsósorban szakirodalom terjesztése által.
Apropó, még egy dolgot kiemelnék: a kapusok posztspecifikus képzése kevés helyen működik, ehhez jó lenne meghívni a témában jártas műszaki szakikat is. Valami olyasmire gondolok, mint a Vanbiesbrouck-edzés, csak elméleti résszel.
@1116001: Nálad a pont,rátapintottál a lényegre!
@1116001: Nálad a pont,rátapintottál a lényegre! Előre kell tekinteni és dolgozni tovább! A csapatnak bőven van lehetősége fejlődni.
@vaze: JP fellépéséről én is ilyeneket hallottam és csak ilyeneket, tehát abszolút pozitív volt a fogadtatása. A hazai edzői kar meglepően nagy számban jár az ilyen alkalmakra, tehát igenis van értelme, ne ábrándulj ki. Ráadásul szeretett sportágunkban a homár helyett a pogácsa a menő. :)
A GTHL csapatainál, így a North York Rangersnél (AAA Midget)is júliustól március végéig minden héten legalább kettő száraz edzés van; olykor a jeges után egy kis lépcsőzéssel vagy bringával fűszerezve, napi nyujtásokkal.
Dehát ahhoz a csúnya és brutális játékhoz kell legalább 85 kg izom, ami a fiamat is megvédi...
@FLI: Akkor84kg nem eleg?Akkor mi vedi meg a 85 kg alattiakat?csak a gondviseles?
A gyerekeink még felszedhetnek 10-15 kg izmot a következő években, hogy necsak a Gondviselés védje őket, mert a koritudás és a szerencse (fent a fej!) olykor nem elég.
Ami pedig a halvány jelzőt illeti: sajnálom, de csak azt az egy meccset láttuk, s az a kemény GB hokihoz kevés volt.
@hokihari: A gyerekeink még felszedhetnek a következő években még 10-15 kg. izmot, hogy necsak a
Gondviselés óvja őket, ha már a koritudás és a (fent a fej!)szerencse olykor kevés.
A sokak által lesajnált angol juniorok egyik sztárja Robert Farmer a kontinentális kupa döntőjének 5. percében már pontot szerzett:
stats.iihf.com/Hydra/232/live/2798.html
@hokikori: Már ne is haragudj, de pont Te voltál az, aki mindenféle statisztikák mögé bújva a magyar csapat fölényét bizonygattad a britekkel szemben. Nem túl ízléses most azzal jönnöd, hogy "sokak által lesajnált angol juniorok"...
Kedves KCs!Dehogy haragszom én, miért is tenném.
Még most is a magyar csapat fölényét hangsúlyozom, de milyen szép is az ha utólag bebizonyosodik, hogy ezt a fölény nem is akármilyen csapattal szemben sikerült bizonyítanunk. Kerusz még az U20 VB előtt hírdette, hogy az ánglius juniorok nem ám akármilyen csapatokból lettek verbuválva!!!
Mellesleg Farmer időközben egy nem is akármilyen csapat ellen még a gólpassza mellé egy gólt is bevágott. Azon sem csodálkoznék, ha Szlovéniában is találkoznánk a nevével.
süti beállítások módosítása