HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A szövetség nevetségessé tette a ligát

2009.08.03. 20:07 kerusz

Három hete arról írtunk, hogy kialakult az osztrák másodosztály mezőnye. Ami ezután történt, arra a legélénkebb fantáziával megáldott osztrák szurkolók sem gondolhattak, a legrosszabb álmaikban sem. Tanulságos három hét áll az osztrák jégkorong mögött.

Az események akkor vettek újabb, nem várt fordulatot, amikor a Nationalliga műsorát véglegesítő ligaülés utáni második munkanapon bejegyezték a csődbe jutott EK Zell am See helyett az EK Zeller Eisbärent. Az új egyesület rögtön felvételét kérte a Nationalligába. Kissé zsarolásízű kérelmükben jelezték, hogy vagy ott indulnak, vagy sehol. A szövetség elnöke a liga nyolc csapatát megszavaztatta a zelliek indulásáról, heten voksoltak (a Red Bull Salzburg-farm tartózkodott), az eredmény egyöntetű nem volt. Két napra rá újabb szavazást kért a szövetség, ismét egyhangú nemleges döntés született. Kalt szövetségi elnök azonban mindent megpróbált, hogy az új csapatot bevigye a Nationalligába. Felvetődött, hogy az egyik stájerországi gárda helyett indulhatna a Zell. Ennek hatására az érintett két stájer csapat ultimátumot intézett a szövetséghez, és mivel az nem teljesült, visszaléptek a Nationalligától. Közben a szövetség elnöke saját hatáskörében döntött arról, hogy a Zeller Eisbären indulhat a másodosztályban.

Az ATSE Graz és a Zeltweg visszalépése után kedélyes egymásra mutogatás kezdődött. A graziak elnöke szerint Kalt tönkreteszi a ligát, és a szövetségnél egy gyereksítábor is jobban szervezett. Megszólalt a maradók képviseletében a liga lustenaui szóvivője és a három másik vorarlbergi csapat vezetője is. "A szövetség fényévekre van attól, hogy felismerje a klubok gondjait, nevetségessé tették a ligát és a szövetséget", lehetett hallani tőlük többek között. Az elnök mindezekre azzal válaszolt, hogy ismét a klubérdekek kerültek előtérbe, megvádolta a graziakat azzal, hogy az indulásukhoz szükséges biztosítékot sem voltak képesek befizetni, és megkérdőjelezte, hogy képesek lettek volna elindulni a Nationalligában.

Július 25-én aztán véglegesítették a Nationalliga, majd 28-án az Oberliga névsorát és programját. Az osztrák jégkorong földrajzi megosztottsága immár majdnem tökéletes, a hidat kelet és nyugat között Salzburg jelenti. Az EBEL hat osztrák indulója közül a legnyugatabbra a Salzburg található. A Nationalligában a legkeletibb csapat a Red Bull Salzburg farmcsapata, rajtuk kívül a Zell am See, az Innsbruck és a négy vorarlbergi gárda, a Feldkirch, a Lustenau, a Dornbirn és a Bregenzerwald indul. Az Oberliga kilenccsapatos lesz. Az ATSE Graz és a Zeltweg mellett az ugyancsak stájer Kapfenberg, az EC Bulls Weiz, a HC die 48er Wien, a Black Wings Linz farmcsapata, az EC Wels, a Tarco Wölfe Klagenfurt és legnyugatibb csapatként a Salzburg Oilers indul.

A Nationalligában három légióst alkalmazhatnak a csapatok, és három oda-vissza kört játszanak egymással az alapszakaszban. Az első kettő után a csapatok addig szerzett pontjait megfelezik. A 36 forduló után utolsó helyen álló csapat befejezi, a harmadik a hatodikkal, a negyedik az ötödikkel játszik az alapszakasz első két helyezettje mellett kiadó maradék két elődöntős helyért.

Az Oberliga-csapatok egy oda-vissza körrel kezdik a szezont. A fejenként 16 meccs után három hármas csoportot alakítanak ki (1-3, 4-6, 7-9). Ezekben az alapszakaszpontokat törölve egy oda-vissza kört (csapatonként négy mérkőzés) játszanak még. A 7-9. helyezettek csoportjának leggyengébbje befejezi a szezont, a többiek az így kialakult sorrend alapján a negyeddöntőktől kezdve kieséses rendszerben mérkőznek a bajnoki címért. Ebben a bajnokságban csapatonként egy légióst lehet nevezni. Nyilvánvaló, egyelőre a Nationalliga lesz az erősebb és a komolyabb a két sorozat közül. Az ATSE már el is engedte néhány játékosát, akiket a Nationalliga miatt vittek Grazba.

17 komment

Címkék: ausztria nationalliga oberliga

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez a szégyen nem a faláb :)
és még a magyarok benne se voltak! :D
@Lazlee: mert akkor még tartana az ügy :D :D
leszarom a hülye labancokat :P

meg titeket is
A NationalLiga vagy az Oberliga erősségben hol helyezkedik el a MOL ligához képest ?
@Guido: Köszi :) ez igazán kedves volt :) :D
@juliusbond: Az Oberliga egészen biztosan gyengébb. A Nationalliga nehezen megítélhető. Játszanak ott levezető korábbi sztárok, légiósok, de a csapatok fele legalább amatőr.
@kerusz: És nem lehetne a MOL ligába csábítani a kimaradt csapatokat? Vagy nem lenne értelme? Egy nagy Közép Európai Ligát kellene szervezni...akár több osztályosat, és offtopic, de nem csak hokiban, de fociban is
Már azt hittem, hogy a mi szövetségünk kavart:)
@juliusbond: Elképzelhető lenne az osztrákok szereplése, ha a játékerejük megfelelő.
@kazincbarcikai hokis az öreg Borsodból: először én is azt hittem. már kezdtem félni :) De szerencsére nem a mi szövink csinálta :)
@juliusbond: először el kellene dönteni, hogy mi legyen a MOL Liga illetve a magyar csapatok jövőképe. Ha megelégszenek azzal, hogy másodhegedűsek lesznek a Volán mögött, akkor lehet. Egyébként mást kellene kitalálni.
@kerusz: sok pénz kellene, ahhoz sok néző, sok rajongó, hogy legyen reklámértéke. Szerintem az irány itthon jó, max. lassan halad a szekér. A volán azért lehet sikeres, mert tudtak befektetni, és mostmár valamennyire aratni is. Csak szponzorációval és marketinggel lehet továbbfejlődni, és persze nagyon sok szakmai munkával.
@juliusbond: Ezeknek a teljesüléséhez nem feltétlenül a Nationalligával (pláne nem az onnan kimaradó és a játékosaik egy részét így eladogató csapatokkal) kell összeállni.
@kerusz: Hanem először is a maradi klubvezetéseknek nyitni kellene marketing terén is, mint mondjuk Székesfehérváron, vagy kicsiben Miskolcon.
Tavaly-tavalyelőtt volt pár Nationalliga meccsünk Retyével és Marcival, és párszor külön-külön is.
A színvonal kb. az OBI teteje a Volán nélkül, de volt pár gyenge meccs is. A nézők általában csak a helyiek, néha szinte balkáni a hangulat. Söröspoharak repkednek, rettenetes cigarettafüst, sokszor csak ordibálás szurkolás helyett. Meglepett minket.

Az Oberliga elvileg ennél alacsonyabb szintű, de Ósztriában a liganevezés mindig pénzügyekhez is kötött, úh. simán el tudom képzelni, hogy jó meccsek is lehetnek.
erre éneklik mindig, hogy "Kärtner Maffia, Kärtner Maffia"....:D

Az Oberliga-ban, különösen a HC 48er-nél sok ember játszik, akiknek valamikor közük volt az élvonalhoz. Pl 21 éves korukig játszottak, utána nem fértek be az elsö csapatba és elmentek dolgozni, a hoki meg "abbahagyták". De játszik ott pl. 3szoros osztrák bajnok, kb. 15 évvel és 30 kilóval a bajnokavatás után... :D
@sipmester: Sok osztrák meccset láttam már(nekünk ezek vannak közel)de az én tapasztalataim mások.Irigykedve nézem a pontos alapos szervezést,az embereket nem úgy kell odébb lökni ha egy kis önkéntes munkáról van szó,nem egymásra vár mindenki,hanem minden kérdésnek meg van a lelkes intézője.Arról nem is beszélve milyen csarnoka van egy Landesligás (III.oszt)Traunseenek vagy az ugyan itt szereplő Amstettennek és még sorolhatnám.Persze EBEL meccsekre is járunk de ezekről úgysem kell nagyon mesélni. Természetesen nem vonom kétségbe sípmester észrevételeit, csakhogy a pozitívum ezerszeresen több.
süti beállítások módosítása