HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Mi az a metodikai központ, és mire jó?

2009.06.30. 13:16 F. Kapus

A jégkorong-utánpótlás fejlesztésére kapott 170 millió forint felosztásáról már írtunk. Jeleztük, a metodikai központra (MK) külön is kitérünk. Az alábbiakban részletezzük, milyen eszközök, felszerelések lesznek a MK-ban, mi az értelme és a célja a projektnek.

Az MK kiszemelt helyszíne az Ice Center, a káposztásmegyeri jégcsarnok tulajdonosai a 430 négyzetméteres területet képletes, havi egyforintos bérleti díjért bocsátanák az MJSZ rendelkezésére, ez az összeg tartalmazza a fűtés költségét is. Jelenleg még zajlanak a tárgyalások, a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) elnökségének döntése alapján Kovács Csaba szakmai alelnök vezetésével. Ha a felek minden részletben meg tudnak állapodni, a csarnok főbejáratával szembeni oldalon, az első emeleti helyiségekben a központ. A szerződésben az MJSZ többéves bérletet kíván rögzíteni, illetve a letárgyalt feltételekkel további időszakot is szeretne opcionálisan beépíteni.

A MK felszerelésére 25 millió forintot fordít az MJSZ a rendelkezésére álló 170-ből, méghozzá a következőkre (a linkek nem feltétlen a konkrét beszerzendő eszközre mutatnak, csupán szemléltetésre szolgálnak): Skate Trek korcsolyázógép, Rapidshot lövőpad sebességmérőkkel, palánk, háló, plexi, lövőgép kapusoknak, amely jégen is használható, 10 db spinning bicikli, konditermi kézisúlyok, testsúlyok, speciális padok, különböző gépek, medicinlabdák, koordinációs eszközök, bordásfalak, 10 db Flexibar, 14 db Gymstick, 20 db Kettlebell, 10 db BO-SU labda, Polar team system, laptop, projektor, video, DVD-k, videóanyagok, könyvek.

A MK céljairól, a vele szembeni elvárásokról és az általa megteremtett lehetőségekről Géczi Gábort, az MJSZ edzőbizottságának vezetőjét, a MK-terv fő támogatóját kérdeztük. "A MK általunk elképzelt célja kettős lesz. Egyrészt a legmodernebb jégkorong-specifikus eszközökkel kondicionáló teremként fog szolgálni a szövetség által működtetett válogatottak, a Sport XXI. tehetséggondozó program, valamint előre megbeszélt időpontokban a klubcsapatok 10 évnél idősebb korosztályai részére. A fiatalabb játékosok korcsolyázása még bizonytalan lehet, ezért csak már stabilan korcsolyázókat várunk.

Másrészt az MK az MJSZ tudásbázisa is lesz, azaz oktatási helyiséget is kialakítunk, ahol az utánpótlás-játékosok, az edzők és a bírók képzését, továbbképzését tudjuk megoldani, valamint a szakmai anyagok, a cikkek és a videók készítését még nagyobb intenzitással fogjuk elvégezni. Korcsolyázógépen, illetve jégen fogjuk az itt megjelent jégkorongozók korcsolyázótechnikáját analizálni, javítani, az ezekről készült analízist a játékos klubedzőjének átadjuk, a javasolt technikai feladatokkal együtt. A felsőbb korosztályoknál már a korcsolyázás közbeni korongvezetés, lövés is szerepelni fog a programban, szintén a korcsolyázógép segítségével.

A játékosok szinte minden paraméterét képesek leszünk mérni és analizálni, amit elsősorban a válogatottaknál és a Sport XXI. tehetséggondozó játékosainál fogunk elvégezni. Ezek az információk a klubedzőkhöz is eljutnak, hiszen az egész lényege a jó kapcsolat és a kommunikáció a végeken dolgozó edzőkkel. A speciális gépekkel példát is szeretnénk mutatni a kluboknak a saját edzőtermük berendezéséhez. Célunk, hogy a Hokimágia DVD-sorozat mintájára az eszközök megfelelő használatához filmes és írott anyagokat készítsünk, amelyeket a regisztrált edzők ingyenesen kapnak meg. Személy szerint ennek a kettős funkciónak a kiteljesedését várom, ezáltal az edzők, a bírók és a játékosok szakmai felkészültsége és a játékosok korcsolyázókészségének nagymértékű fejlődése a cél."

Főleg Kandában és az USA-ban vannak ehhez hasonló központok, ilyen például a Hockey Performance Center (HPC), vagy itt látható egy másik példa. A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) a finn szövetséggel közösen működteti az International Ice Hockey Centre of Excellence-t Vierumäkiban. Ennek szellemiségét is igyekszik majd átvenni a MK, amelynek működtetését az MJSZ végzi. Az MJSZ ez ügyben jelenleg tárgyalásban áll a NUSI-UPI vezetésével.

"A MK minden jégkorongozó számára nyitva áll, mindenki használhatja majd – teszi hozzá Géczi Gábor. – Az utánpótlás-korosztályok ingyenesen, ha az egyesületük szervezésében jönnek; egyénileg, illetve felnőtt csapatoknak fizetniük kell a használatért. Ennek összege megfizehető lesz mindenki számára, a lényeg a legteljesebb körű használaton van, hiszen ez hozza meg az előző pontokban már leírt eredményt. Az MK ebben a formában nemcsak Magyarországon, hanem a régióban is kivételes fejlesztő központ lesz, reményeim szerint külföldről is érdeklődőket vonz majd."

46 komment

Címkék: géczi géczi gábor metodikai központ

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hmmm... Ez nagyon jól hangzik. Remélem nem lesz morgolódás a helyszin miatt, és hogy sokat fog segíteni hogy még profibbak legyenek a magyar hokis srácok. Még sok ilyet!!!! :D
Ez jó, tetszik!

A NUSI-val csak óvatosan!:) okulva az elmúlt hónapok történéseiből.
Tisztára XXI. század!

És amit tesztelnek, eddzenek az MK-ban, azt pár lépésnyire ki lehet próbálni a jégen élesben is! :)
Egy lövőpadot eltudnék viselni itthon :D
Viccet félretéve ez tényleg nagyszerű, hogy lesz ilyenünk is, remélem a későbbiekben máshol is lesz, nemcsak Budapesten.
tök jó, csak a Bp-től távoli csapatoknak igen nehéz lesz a feljutás, még ha maga a központ ingyenes is.
Remélem gyorsan fog elterjedni, és közelebb hozzák hozzánk is.
Pesszimista vagyok affelől, hogy a stars kifogja fizetni a saját csarnokában lévő MK használati díját.
De ne legyen igazam!

Mikor lesz olyan hogy a fővárosiak nem kapnak élből előnyt?
Mert megint a zsebükben hagyják az utazási költséget.
nem hinném, hogy arra játszanak h a pestieknek ne kelljen fizetni az utiköltséget. Mindig mindenki talál valami rosszat a jóban, nem értem én ezt. Örüljünk, ha egy ilyen van. Eddig ez sem volt.
@Gabberboy:
Persze, hogy jó meg kell és minden pozitív.

Csak már megint a fardi a dózsa stars, mac szájába repül a falat!
Ez nagyon jó! De miként lesz a beosztás!A helyi csapat éjjel-nappal vagy csak meghatározott napon?
Mert ez egy burkolt támogatás lenne csak nekik! Vagy csak UTE MAC VASAS Géczi Úr!
@KicsiÉn: Ennek szerintem az az oka, hogy "vidéken" nem nagyon van olyan csarnok ahova beférne ez a sok cucc, meg nincs olyan hely ahol ennyi csapat tudná használni. Ezt kell megértenünk, jelen pillanatban ez volt az ésszerű megoldás, biztos vagyok benne, hogy később Fehérváron, Dunaújvárosban, vagy éppen Miskolcon lesznek további központok.
@KicsiÉn:
fgyu, szerintem gondolkozz kicsit egy felelős vezető szemszögéből!
- melyik városban húznál fel egy ilyen metodikai központot? (hogy minél több csapat, játékos számára hozzáférhető legyen)
- piaci alapon fizetnél érte bérleti díjat v. kihasználánád azt a lehetőséget, ha vki ingyen rendelkezésedre bocsájta az ingatlant vagy felépítenél egy teljesen új MK-t 10-20 m huf-ból?

Ha ezekre választ adsz, akkor eljuthatsz a legracioálisabb megoldáshoz. És most végre ezek voltak az értékelési szempontok a különböző megoldások között. Itt nincs helye érzelmi döntéshozásnak. PONT
@KicsiÉn: Ezt a lerágott "a pestiek mindenben előnyt élveznek" c. korlátolt dumát most már be kéne fejezni, mert manapság olyan messze áll a valóságtól, mint Makó Jeruzsálemtől. Nincs olyan sportág a mai Magyarországon, amelyik egyesületi szinten ne kapna több támogatást vidéken, mint a fővárosban, legalábbis, amíg az egyes önkormányzatok képesek és akarják támogatni az élsportot. Erre a fővárosban esély sincsen, nem véletlen, hogy a legtöbb csapatsportágban vidéki csapatok nyerik a bajnoki címeket... Azt már meg sem említem, hogy Budapest könnyen megközelíthető az ország minden irányából, míg pl. Debrecenből nem sokan utaznának le szívesen mondjuk Kaposvárra.
Ez a központ a mgyar hokiban óriási lehetőség lesz arra, hogy a legmodernebb eszközökkel lehet segíteni az utánpótlás fejlődését. Az edzőknek is segítséget fog nyújtani a játékosaik fejlődésében.
Ez a fererencia központ meg fogja mutatni, hogy milyen fejlesztési lehetőségek vannak a szakmai munkában.Nagy örömmel fogadom ennek a központnak a létrehozását, melyben egységes fejlesztési munkára lesz lehetőség.
Egye, fene, csináljanak Dunaújváros és Székesfehérvár között is egyet, valamelyik tanyát alakítsák át Perkáta és Seregélyes között, az úgyis kb. félúton van! :))
Barkácsolnék itthonra egy lövőpadot, vkinek vmi ötlete, linkje, hogy hogyan kéne csinálniŰ??
Q-rva egyszerű. 100cm x 60cm bútorlap.Felesleges polc a szekrénysorból, és kész. 10 db. korong, egy segéd, adogató személyzet. 5 x 10 lövés húzva tenyérrel, 3 x 10 fonákkal húzva, kortól függően a sorozatszám pattintva. A cél , vagyis a korongfogó 2 db. betonnal kiöntött szgk. kerékabroncsba állított 230 cm . magas vasoszlopok közé kifeszített ponyva, vitorlavászon. Megtekinthető Bp. IX. ker. Csengettyű utcai játszótéren a görhoki pálya mellet 07.06.tól minden hétfőn és szerdán 17 órától aug. 10-ig.
@Bertuzzi:
Tudod a nagybátyám focizott fiatalon. Az ifi csapatból elakarta vinni a honvéd, hogy az nb I-t már náluk kezdje. De Ő nem akart menni, elment az a honvéd edzője a "vidéki" edzésre agitált meg minden, de akkor sem. Két nap múlva hívatta nagyapámat a helyi párttitkár, hogy beszéljen a gyerekkel, mert a főváros az mégis csak a főváros, ott még a fű is zöldebb. De a gyerek akkor sem megy, mert nem akar, hangzott el a válasz.Láss csodát mindjárt jött a behívó a seregbe, és honvéd mezben találta magát.
Ez az én történetem, és ez alapján amíg élek megvetem ezt a pesi tempót.Szerintem az akkori döntéshozók unokái, ma megint haszonélvezők, és a többiek megint kevesebbet kapnak a közösből, amibe egyformán teszünk be, de a kiáramlás az nem mindig korrekt.
De mint már írtam jó dolog ez az MK, és legyen még több, szintén közös pénzen.
Viszont nem tudok tapsolni a helyszínhez.
Egy életre elegem lett.
Tudom ez politikai, de sajnos túlpolitizáltak a mindennapjaink, és előítéletekkel telik.
@KicsiÉn: szerintem meg szimplán szűklátókörű vagy. Hány csapat van hazánkban, akiknek jó jönne egy ilyen fejlesztés? 10? Gyerekekkel együtt 20? És hánynak nem kell nyavalyognia a helyszín miatt a budapesti megoldással? (ha háromnál kevesebb felnőtt csapat jön ki, akkor számold újra)
Hány olyan más magyar várost tudsz, ahol van ugyanennyi csapat? Vagy szerinted ha az Egerszeg-Kaposvár-Debrecen vonalon lesz kiválasztva a helyszín, akkor hányan kérnék ki maguknak? Kevesebben vagy többen, mint most?
A megoldás ilyen egyszerű.

A történeted megható, a jelenség szomorú és nem túl korrekt voltával még egyet is értenék, de jelen helyzetben te akarod szarkának látni a verebet, és ezen nem változtatnak az amúgy kétségkívül jól hangzó érveid sem.
@KicsiÉn:
Ne legyél már ilyen paranoia-s. Budapest az egy 2M-ós város. Ráadásul agglomerációval együtt még több. Az M0-ás átadásával a csarnok is jó helyen van, könnyen elérhető mindenkinek.

Ráadásul minden Bp.-en van. Ez már csak így van, még ha nem túl szerencsés, akkor is. Vízfejű ez az ország és ezzel kell együtt élnünk. Ha letennék Zalaegerszegre, vagy Miskolcra, akkor az utánpótlás nagyobb részének lenne messzebb, mint így. Pl Miskolc-Zalaegerszeg távolság. Kb. 500 km.

Nyílván úgy kell majd intézni, hogy amikor úgyis megy a csapat játszani, akkor beiktatnak egy látogatást, edzést.
@KicsiÉn:
Ha Te olyan okos vagy, akkor írd meg hol lenne jelen pilanatban jobb helye ennek a centrumnak. Kiváncsian várom, és azt is hányan kőtnek bele a Te általad kíválónak tartot helyszin megjelölésén.
Akkor itt a lehetöség, bizonyits!!!!!!!!!
@KicsiÉn: Drága! Ezt a cikkből másoltam
"A MK általunk elképzelt célja kettős lesz. Egyrészt a legmodernebb jégkorong-specifikus eszközökkel kondicionáló teremként fog szolgálni a szövetség által működtetett válogatottak, a Sport XXI. tehetséggondozó program,"
Hol szokott ezeknek a vállogatottak az összetartása, nemzetközi tornákra a felkészülése lenni? Káposztásmegyer. Sztem nincs miről beszélnünk...
@borsz: És a Felnőtt válogatottról se felejtkezzünk meg.

De @KicsiÉn: szidhatod Ramada Resort – Aquaworld Budapest
1044 Budapest, Íves út 16. hotelt is mert a Felnőtt csapat itt volt elszállásolva a felkészülés alatt,és így utólag azt kell mondanom igazad van mert lehetek volna máshol is vidéken de mindig a Pestieknek jut a zsíros falat, bár a nevében benne van hogy, FŐVÁROS.
@KicsiÉn:
Hová tüntél????
Nyugtas meg, hogy nem gyalog keresed a központ ideális helyét.
@bonsay: Nem ,nem a pulitzer díjadért lobbizok! :-)
@bonsay: Illetve OB4 ezt írta: "Ráadásul minden Bp.-en van. Ez már csak így van, még ha nem túl szerencsés, akkor is. Vízfejű ez az ország és ezzel kell együtt élnünk."
Ha úgy érzed csak a pestieknek lehet jó élete Magyarországon intézkedj és zárasd be a "Vidéket", habzsolj be mindent, aztán gyapadj és sokasodj.
Sok sikert, de tényleg!!!
@KicsiÉn:
Te tényleg nem érted a lényeget! Van három fővárosi csapat és van három vidéki amelyből kettő egy órányira van a fővárostól.Ráadásul Káposztáson van M.o. egyetlen kétjégpályás létesitménye, ahol a válogatott is készül. Ezek után mégegyszer megkérdem Te hová tennéd ezt a központott?????????
Hagyjuk, szaladj le a 4 metróba és menj egy kört. Ha nem találod, telefonálj le modjuk Szolnokra, hogy holnaptól gyalog járnak, mert te elveszed a pénzüket a buszaikat meg mindent mert az kel Budapestnek.
@KicsiÉn:
Természetesen az előbb felnőtt csapatok utánpotlására gondoltam és érveltem, de nem szabad elfelejteni a többi nevelő egyesületet sem.
@KicsiÉn:
Már fáj a hülyeséged!!!!!!!
Egyébként nem Pesti vagyok.Lősz még őngólt????
Mikor válaszolsz már, hogy Te hová tennéd a központot!
@bonsay: már leírta, csak elkerülte a figyelmünket. Még vacilál Balmazújváros és Kozmármisleny között, de tegnap óta bajban van, mert felvetődött benne Peking belvárosának Xicheng körzete is, és lehet az lenne a legjobb megoldás, mert az a magyar csapatokra nézve egységesen "elérhetetlenul kurvamesszi" távolságban van...
@bonsay: Nem írtam azt, hogy te pesti vagy!!!
@KicsiÉn:
Nem írtad, de a metróra való emlitéssel utaltál rá.Lehet, hogy nem tudok róla, de javits ki Pest közelében máshol nem jár a metró.Vagy tévedek???
Könyörgök írj már egy megfelelő helyet már a központnak!!!!
@bonsay: Te is tudod, hogy nincs megfelelő helyszín.
Lobbi van, érdekek vannak, stb.
Vízfejű országunk van, Pestre teszik és pont.
Majd utazik akinek kell, és akit beengednek.
@KicsiÉn: Ne haragudj, de most már végképp nem értelek, ha szerinted sincs olyan hely ami mindenkinek megfelelne akkor inkább ne is legyen?
Most én tudom, hogy benzin meg minden, és az idő is pénz, de ma Magyarország nagyvárosai között, az autópályánakl köszönhetően már nincsenek elérhetetlen távolságok, de Budapest mégis csak középen van.
@KicsiÉn:
És ha két ilyen központott lenne, akkor megtudnád oldani a helyzetett????Ugye hogy nem!
Egyébként most a csarnok olyan kezekben van, hogy biztos hogy beengednek.Ezt a központott nem egy csapatnak hanem a magyar utánpotlásnak csinálták.
Lobbi???
A csarnoknak vannak kihasználatlan területei akkor miértne ajánlották volna fel.És ha az ott edző gyertekeknek több lehetöségük van hát istenem.....De ha ez neked, fáj akkor vegyél valamilyen utazási bérletet a gyerekeknek, hogy használat előtt kerüljék meg a fél országott. Sajnos a többi csarnokban /tisztelet a kívételnek/ még megfelelő öltözöje sincs, nemhogy többszáz négyzetméteres szabad kapacitása.Te ezzel ugy vagy, hogy inkább dögöljön meg a szomszéd tehene, mert neked nincs!
@KicsiÉn: Pesszimista vagyok afelől, hogy a stars kifogja fizetni a saját csarnokában lévő MK használati díját.
Tudomásom szerint piaci alapon kapjuk a jeget a csarnok üzemeltetőjétől, tehát legyél optimista, ezért is fizetni fogunk úgy mint mások.Mert tudod van büfé is a csarnokban mégis fizetünk ha igénybe vesszük a szolgáltatását.
A SZEVIÉP a Tulaj! Tudtommal csak az üzemeltetést adták át egy ott játszó gyermek szülőjének! De egy a kérdés kimikor milyen beo. szerint használhatja a központot!Géczi Úr!Ez itt a kérdés?
@heves jeges:
Tulajnak és az üzemeltetönek ott játszik a gyereke.
@bonsay: Most őszintén ennek mi köze az egészhez, szerintem örülni kéne annak ,hogy mint jégpálya üzemel és nem valami sz@ros filmstúdió lett belőle.Volt lehetőségük és éltek vele ezért tisztelni és nem megszólni kéne őket. Ja és 2 gyerekről beszélsz, tudod egyáltalán hány gyereknek van lehetősége korizni, ovi, suli, egyesületi szinten, és az amatőrökről ne is beszéljünk.
@gumikigyo:
Legalább annyi fáradságott vegyél, ha hozzá szólsz egy témához, ne csak az utolsó hozzá szólás egy két sorát olvasd el hanem egy kicsit hátrébb is.Akkor nem érne kellemetlenül, hogy megtudd egy hajóban evezünk.A fiam is a Stars játékosa.................
@bonsay: Priviben ment az email remélem elolvastad. Azért így mert nem a témához kapcsolódik szorosan a válaszom.
Mikor nyit? Tud valaki, valamit?
süti beállítások módosítása