HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Vlade Divac is harcolt a Mol Ligáért

2012.07.26. 17:06 Hblog

Szomorú és tanulságos fordulatot vett néhány csapat sorsa a környező országokban. A szlovén Maribor és Bled, valamint a horvát Mladost Zagreb alól az osztrák–szlovén Inter-National League – és nyomában az eddigi szlovén bázisú nemzetközi liga, a Slohokej megszűnése – húzta ki a komoly versenyzési lehetőséget. A Partizan Beogradnak volt még egy esélye, a Mol Liga, de mint az közismert, végül visszakozni kényszerültek. A helyzet követhetetlenné vált. Mint az egy hétfői híradásból kiderült, a belgrádi fekete-fehérek sehol nem fognak indulni a következő idényben. Szerdán viszont érkezett valamiféle cáfolat, majd még aznap délután megjelent a klub közleménye is, amely szerint szó sincs a jégkorong megszűnéséről. Hajtás után megpróbáljuk kibogozni a szálakat.

Az időrendben első, hétfői cikk arról számol be, hogy a megszűnés legfontosabb oka a belgrádi Pionir-csarnok nem megfelelő hozzáállása volt. "Egy pillanat alatt omlott össze mindaz, amit hét éven át építettünk – mondta erről Nikola Bera, a Partizan hokicsapatának titkára. – A Pionir-csarnok vezetői 40 ezer eurót akartak tőlünk azért, hogy augusztusban jeget biztosítsanak. Ez arcátlanság. Sajnos nem vagyunk abban a helyzetben, hogy eleget tudjunk tenni a feltételeiknek." Mint elmondta, sokakat megkerestek, de senki nem segített. A jég hiánya pedig nemcsak a Partizan, hanem a szerb nemzeti csapat számára is komoly gondot jelent. "Felvettük a kapcsolatot a sportminisztériummal, a polgármesterrel és annak helyettesével, valamint az olimpiai bizottsággal, azonban mindenhol süket fülekre találtunk. Nem tudom, hogy mindez a választások utáni új politikai helyzet következménye-e, de mindenképpen nagy szégyen" – fogalmazott a hírportál szerint Bera.

A játékosok közül néhányan talán külföldi szerződéshez juthatnak, folytatja az írás – erre elsősorban három kiváló csatárnak, a korábban Kanadában játszó, remek felépítésű Marko Kovacevicnek, Marko Milovanovicnak és Marko Sretovicnak van esélye –, a többiek elsősorban a Vitezbe, illetve más szerb csapatokba igazolhatnak, és sokan valószínűleg abba fogják hagyni a játékot.

Két nappal később a Partizan egy nem hivatalos oldalán megjelent, bennfentes információkra hivatkozó cikk részint cáfolta a Kurir állításait, részint sejteni engedte a vezetők ambiciózus terveit is. Mint a honlap fogalmaz, a Partizan kitörési pontnak tekintette a Mol Ligát. Ennek megfelelően a klub történetének legerősebb kerete körvonalazódott. Leszerződtek John Murray kapussal, aki a csapat első Slohokej-győzelmekor kiemelkedő teljesítményt nyújtott, továbbá Pavle Kavcic edző javaslatára öt orosz KHL-játékossal is megegyeztek.

Az egyetlen akadály a cikk szerint a város tulajdonában álló Tasmajdan-sportcentrum és ezen belül a Pionir-csarnok vezetőinek hozzáállása volt, amelyen sem Djilas polgármester, sem Vlade Divac, a korábbi világhírű kosárlabdázó, a Szerb Olimpiai Bizottság jelenlegi elnökének közbenjárása nem változtatott. Egy állítólag a Crvena Zvezda által felhalmozott adósság kifizetéséhez kötötték a jég biztosítását. A folytatáshoz – így a cikk – először fel kell mérni, mik a lehetőségek. A Slohokej Liga végül nem minden csapatával együtt egyesült a Nationalligával, vannak kimaradók. Először ezekkel az elsősorban horvát csapatokkal kell tárgyalni, hátha fel lehet éleszteni a Pannonia Ligát. Ha ez nem is sikerül, akkor a hazai klubokkal kell egy olyan bajnokságot életre lehelni, amely a lehetőségekhez képest érdekes is.

A szóba jövő versenytársak a Crvena Zvezda, a Vitez, a Vojvodina, a Spartak Subotica és a Beostar. Az biztos, hogy a tervekkel ellentétben nem lesz proficsapat a Partizannál. Ugyanakkor a külföldi szerződéseket nagyrészt cáfolják. Mint írják, lehet, hogy páran abbahagyják, hiszen meg kell tudni élni valamiből, talán egy-két játékos, de nem a legjobbak, elmegy Izlandra, de a többiek folytatják.

Hasonló értelmű a klub által kiadott, első hivatalos nyilatkozatnak tekinthető közlemény is, amely a Sportal című portálon olvasható. Mint fogalmaznak, a klub amatőr alapon folytatja tovább, mert képtelenség volt megegyezni a Pionir-csarnokkal arról, hogy legyen jég időben Belgrádban. Ehhez csak nagyon súlyos összegek kifizetése után járult volna hozzá a létesítmény vezetése, ideértve egy Crvena Zvezda által örökül hagyott adósságot is. Mint fogalmaznak, sajnálatos, hogy senki nem fogta fel, milyen fontos lett volna a szerb hokinak, hogy egy olyan ligában játszhattak volna, amelyben a világbajnoki ezüstérmes Szlovákiából, a divízió 1 élmezőnyéhez tartozó Magyarországról és a szintén divízió 1-es Romániából érkeznek a klubcsapatok. Ez nemcsak szakmai, hanem a turizmus révén egyéb hasznot is hozhatott volna. Minimális segítőkészség kellett volna csak, de ez hiányzott, amelyet a klub nagy arcul csapásként él meg.

Akármi is lesz a Partizan sorsa, a szerb hoki rendkívül nehéz helyzetbe került. Az elmúlt három idényben folyamatosan és rendkívül gyorsan épült le a sportág déli szomszédainknál. Nem érdektelen röviden összefoglalni, hogy vezetett az út idáig. Ha a szerb–horvát együttműködés nem jön létre, akkor a Partizan vezetőinek döntésével ugyanis a szerbeknek jelen állás szerint egyetlen olyan csapatuk sem maradt, amelyik komolyan vehető ligában játszik. Nem volt ez mindig így. A 2008/09-es szezonban még kiváló légiósokkal megerősítve öt csapat vetélkedett a hazai bajnokságban és a horvát csapatokkal közös Pannónia Ligában. A következő idényben elindultak a negatív változások. Az egyesületek elkezdték a maguk útját járni, és senki nem volt, aki előre gondolkozott volna.

A Crvena Zvezda benevezett a magyar juniorbajnokságba, a Partizan felnőttcsapata a szlovének ligájába kapcsolódott be, a jégkorongosként valamit elérni akaró játékosok pedig elkezdtek hozzájuk vándorolni. A hazai bajnokság alapszakaszára két csapat kiesése és egy új nevező érkezése után mindössze hárman maradtak, jelentősen meggyengülve. A szlovéneknél játszó, és első ottani idényében remek teljesítménnyel ezüstérmet szerző Partizan csak a bajnoki döntőre érkezett volna haza, ezt azonban csak a zöld asztalnál rendezték meg, mivel a döntőbeli ellenfél, a végig otthon játszó Spartak magáénak érezte a bajnoki aranyat, így nem állt ki.

Egy évvel később jelentkezett volna egy új csapat, a Vitez, őket azonban nem engedték elindulni a bajnokságban, amelynek alapszakaszában több mérkőzés dőlt el a zöld asztalnál, mint ahányat lejátszottak. Legalább a bajnoki döntő megvolt, azon a Partizan meggyőzően verte a korábban szintén ambíciózus terveket dédelgető Zvezdát. A szlovéneknél ugyanakkor a második szezon meghozta a Partizan első bajnoki címét. Szerbiában a káosz azonban tovább nőtt. Bár a Vitez zöld utat kapott, a Crvena Zvezda immár sem felnőtt-, sem juniorcsapatot nem indított, a bajnokságot pedig ki sem tudták írni normálisan. Végül a bajnoki döntőt sikerült megrendezni, amelyen a Slohokej Ligában bajnoki címét megvédő Partizan jelentős fölénnyel nyert az idei Kontinentális Kupában a HSC Csíkszereda ellenfeleként induló Vitezzel szemben.

A szerb jégkorongcsapatokat az elmúlt években szinte kizárólag olyan mecénások tartották életben, akik gyermekeik révén kötődtek az adott klubhoz. Ha a mecénás érdeklődése elmúlt, és nem sikerült újabb áldozatkész szülőt találni, vagy ha a normális működés ellehetetlenedett, akkor a klub is megszűnt működni, legjobb esetben is takarékon folyt tovább a munka. Ennek esett áldozatául a HK Novi Sad, részben a Crvena Zvezda, most pedig a Partizan is. A szövetség kezében pedig ilyen körülmények között gyakorlatilag semmiféle eszköz nincs, amellyel egy klubot szankcionálni lehetne, ha az a többiek érdekét figyelmen kívül hagyva a maga feje után megy.

Az idő sürgeti a szerb szövetséget, mindenképpen valami megoldást kell találnia, mivel a világbajnoki indulás feltétele is egy minimális elvárásoknak megfelelő hazai bajnokság megléte. A szerbek ennek már az előző két idényben sem tudtak megfelelni, elsősorban a csapatok közötti széthúzás és a megegyezési készség hiánya miatt. Akkor még megúszták, mert az IIHF moratóriuma érvényben volt, de ez 2013-tól kezdve már nem fog segíteni rajtuk.

komment

Címkék: szerbia partizan partizan beograd

süti beállítások módosítása