HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Vártuk, hogy Magyarországra utazzunk

2011.04.05. 19:50 F. Kapus

"A japán játékosok szerettek volna játszani a budapesti világbajnokságon, elmentek volna Európába, képviselték volna a hazájukat méltósággal" – nyilatkozta Mark Mahon. Japán szövetségi kapitánya akkor lopta be magát minden magyar hokiszurkoló szívébe, amikor a szapporói világbajnokságon a magyar–japán mérkőzés után a meg nem adott góllal kapcsolatban többek között azt nyilatkozta, "a jobbik csapat nyert". Ahogy csapata a jégen viselte az akkor történteket, az is minta sportszerűségből. Ezekben a hetekben a természet állította kihívás elé a japánokat, a történtek túlmutatnak a sporton. Többek között ezért született az a döntés, hogy Japán nem vesz részt a budapesti vb-n. A kanadai edzőt Japánban érte utol a Pakk jégkorongmagazin, engedélyükkel az adásban látott és nem látott anyagok alapján megírjuk, Mark Mahon miként látja a helyzetet.

"Hihetetlen nagy pusztítást okozott a földrengés és a szökőár. Rengeteg a halott, még több az eltűnt, 300 ezren lettek földönfutóvá, elképzelhetetlen ez az egész. De a japán nemzet nagyon fegyelmezett és szorgos, újjá fogják építeni, ami elpusztult. De most még mindenki sokkban van.

Amikor az első földrengés történt, az Ázsia Liga döntőjébe jutott japán csapat éppen jégen volt. Rögtön evakuálták őket a pályáról, mindenkit kimentettek a parkolóházból is. Néhány jégpálya megrongálódott, de ismert játékosok sem estek áldozatul. De alig van család, baráti közösség, ahol nem gyászolnak valakit.

Amikor megkaptam a magyar játékosok által készített videót, egyből megnéztem. Az elején az a magyarok számára nagyon pozitív szapporói élmény látható, ami nekünk negatív, de mégis, ahogy a hat válogatott játékos kigurította az üzenetet, majd köré térdelt, és mondták sorban azokat a mondatokat, az nagyon mélyen megérintett. 9000 néző és 22 játékos vár minket, nélkülünk nem lenne az igazi, ezek a mondatok sokkal többet jelentettek annál, mint amit valaha remélhet vagy kaphat bárki egy vendéglátótól, vagy valakitől, aki ellen játszani fog. Ez egy annyira tiszta és szép gesztus volt, hogy igazán szeretném még egyszer megköszönni. Sajnos nem jöhetünk, de az biztos, hogy a videó miatt még jobban szerettünk volna ott lenni Budapesten.

Nem szeretném Spanyolország, Hollandia és Dél-Korea érdemeit elvitatni, de úgy gondolom, a vb igazából a magyar és az olasz csapat meccse lesz. Hogy ki nyerhet, azt nehéz megmondani, de a magyaroknak ott van a hazai pálya előnye, a rengeteg néző, a telt házas csarnok. Mindkét csapat nagyon felkészült, ismerem mindkét edzőt, tudom, mire képesek. Tényleg nem szeretnék feltételezésekbe bocsátkozni, de remélem, a magyar csapat él a hazai pálya előnyével, és a maga javára fordítja a rengeteg néző energiáját. Akkor legyőzhetik az olaszokat, megnyerhetik a tornát.

A japán játékosok szerettek volna játszani a budapesti világbajnokságon, elmentek volna Európába, képviselték volna a hazájukat méltósággal. Ők azt gondolták, jelen helyzetben az lenne a legjobb, amit tehetnének, hogy erősnek mutatják magukat egy világversenyen, megmutatják, ilyen helyzetben is ki tudnak állni hazájukért, megpróbálnak jó eredménnyel hozzájárulni az ország mostani helyzetében a pozitív megítéléshez. Fiatalok, természetesen játszani szeretnének, de van, ami felülírja ezt a szándékukat. Az elnökség döntését tiszteletben tartva úgy ítéljük meg, hogy az ország szempontjából a legjobb döntést hozták a szövetség vezetői.

A jégkorong oldaláról megközelítve, egész évben készültünk, vártuk, hogy újra Magyarországra utazzunk. Úgy gondoltuk, Szapporóban a magyarok érezték jól magukat, most talán mi fogjuk ugyanabból az okból, mert bíztunk benne, hogy a szerencse is mellénk szegődik. De tudjuk, minden okkal történik az életben, a következő években tovább fogunk dolgozni, ezt a döntést tiszteletből hozta meg az elnökség a tragédia áldozataiért, hiszen ami történt, az felülírja az élet más területeivel kapcsolatos terveket. Életem legnagyobb tragédiáját élem itt most meg, amikor ilyen eseményekkel állunk szemben, fejet kell hajtanunk a szenvedők és családtagjaik előtt.

Elég jól felkészültünk erre a vb-re, az utóbbi években orosz hokit játszó csapatokkal kellett küzdenünk, mint Ukrajna vagy Kazahsztán, de néhány év után végre újra más stílusú hokit játszók jöttek volna, mint Magyarország vagy Olaszország. A mostani két riválisunk a kanadai hokit játssza, ami jobban fekszik nekünk, kevesebb egyéni akcióval dolgoznak. Tavaly Ausztriával is jó mérkőzést játszottunk, szoros eredményt értünk el.

Úgy gondolom, a felkészülésünk sikeres volt. Sokat tanultunk az elmúlt években, Szapporóban bronzérmet szereztünk, utána is komoly, szoros meccseket játszottunk a feljutókkal. Sokat komolyodtak fiatal játékosaim, rutint szereztek, talán most lehetett volna a legnagyobb esélyük megmutatni, mennyit tanultak az elmúlt években. Jó felkészülési meccseket szerveztünk le, mert nyerni mentünk volna Budapestre, de mint már mondtam, ezen kár rágódni, az élet megy tovább, kapunk majd új lehetőséget."

Mark Mahon a szigetországban nemcsak a felnőtt válogatottat edzi, hanem az U16-os csapattól felfelé valamennyi korosztállyal foglalkozik, és még a női válogatott körül is vannak teendői. "Japánban a hokisok száma talán egy kicsit visszaesett, ma inkább északon népszerű. Nagyon sokat fejlődött Hokkaido szigetén a hoki, sok gyerek szereti a játékot, van utánpótlás. Persze rengeteget kell még tenni a fejlődés érdekében, sok munka vár ránk, más térségekből is be kell vonnunk gyerekeket. De egyelőre rendbe kell hozni a jégpályákat, majd ki kell dolgozni egy tervet az edzőtáborokhoz. Remélem, mire szeptemberben kezdődik a hokiszezon, lesz a játékosoknak esélyük arra, hogy újra versenyezzenek."

A kanadai szakember a 2004-es világbajnokság óta irányítja a japán válogatott munkáját, vele estek ki hét éve az A csoportból, de nem váltak meg tőle. Nagyon sokat utazik, évente nagyjából hét hónapot tölt Japánban. "Ez idén ennél több volt, mert az U18-as program keretén belül válogattam össze és edzettem a csapatot. Tokió és Németország között ingázom, ott él a családom. Persze amikor nemzetközi esemény van Európában, akkor ott vagyok, az ütemtervtől függően. Remélem, a japán szövetség eleget tud tenni a magyarok meghívásának, és ősszel ott lehetünk a magyarországi négy nemzet tornán."

Szólj hozzá!

Címkék: vb japán mahon

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása