HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Fehérvár utánpótlása szinte hibátlan

2010.11.03. 13:52 hokikori

Egy évvel ezelőtt A Sztárok még nem vesztettek pontot címmel indítottuk az utánpótlás-bajnokságokról szóló cikksorozatunkat. Arról már szóltunk, hogy komoly átrendeződés zajlott a fiatalok mezőnyében, és ennek eredményeként a korábban komoly sikerrel rendelkező klub helyére törve egy másik gárda eredményessége emelkedik.

Az új idényt a székesfehérvári utánpótlás indítja kiemelkedően. A magyar jégkorong fővárosa minden olyan korosztályban, ahol nevezett, nagy gólkülönbséggel dominál. A korábbi évek utánpótlássikereiről híres káposztásmegyeri alakulat – miután több meghatározó szakembere és játékosa távozott – szerényebb teljesítményt nyújt. A rengeteg korosztályos csoport áttekintése miatt több részletben foglalkozunk az eredményekkel, ezúttal az idősebbek vetélkedését elemezzük.

A juniorok küzdelme a székesfehérvári fiatalok nélkül, az OB I./B-s csapatokkal kibővítve indult útjára. A legelső megállapodáshoz képest az UTE beszállásával eggyel több csapattal vágtak bele a szezonba. Jó döntésnek tűnik az egyelőre hiányos korosztály bajnokságának bővítése, hiszen olyan felnőtt csapatokkal is küzdenek a fiatalok, amelyek közül egy-kettő a későbbi OB/I.-es indulásra való felkészülésnek tekinti ezt a szintet.

A hazai juniorok már az előző idény második felében megtapasztalhatták a szerb utánpótlás legjobbjaként számon tartott Crvena Zvezda erejét. A szomszéd ország csapatát Szakács Ferenc irányítja, a többnyire két és fél sorral küzdő keret legyőzése komoly kihívást jelent a hazai mezőny számára. Miután szombaton meggyőző eredménnyel felülkerekedtek a legutóbbi OB I./B-szezon döntős csapatán, ideiglenesen a táblázat élére ugrottak a belgrádiak.

A ferencvárosiakkal közösködő dunaújvárosiak és a Vasas egy ponttal kevesebbet gyűjtve követik a határon túli csapatot. A debreceniek rutinos és fiatal játékosokat vegyítő csapata vasárnap magabiztosan verte a Mol Ligában vitézkedő játékosait nélkülöző UTE-t, és visszavette a vezetést a szerbektől.

A legeredményesebb csatárok között az első tízben a szerbek dominálnak. A Csíkszeredában nevelkedett, jelenleg az FTC-ben játszó és a Mol Ligában is eredményes fiatal Tranca Dániel 5 mérkőzésen 7 gólt szerzett.

A top 10-ben több felnőtt játékos mellett csak három olyan junior szerepel, akik a korosztályos magyar válogatottban potenciálisan szóba jöhetnek. Ketten a Vasas HC-ban kergetik a korongot. Maszlov Szergej három mérkőzésen gyűjtött 15 (4+11) pontjával a szerb Brkusanin Markóval holtversenyben vezeti a kanadai táblázatot, miközben +10-es mutatója is kiemelkedik a mezőnyből. A dunaújvárosi nevelésű Bene Márk az osztrák harmadosztályból tért haza, 11 (4+7) pontjával negyedik a csatárok versenyében, míg a debreceni Könczei Áron 9 (5+4) pontot gyűjtött.

A belgrádi csapat kapusa, Rankovic Arsenije öt mérkőzésen védett, és 3,55-ös kapottgól-átlagot produkált. A Dunaferr-FTC kapusa, Onodi Ottó-Ákos az egyedüli, aki eddig kapott gól nélkül megúszta, igaz, csak egyszer védett. Rajna Miklós (Vasas HC) eddigi két mérkőzését 1,5 meccsenkénti kapott góllal hozta le.

A nyolccsapatos ifjúsági bajnokság küzdelmeibe a ISK-HSC Csíkszereda még nem kapcsolódott be, a többiek már hat mérkőzésen vannak túl. Egyszer mindenki találkozott mindenkivel. Az erőviszonyok alapján máris úgy tűnik, kettészakad a mezőny. A Sapa Fehérvár AV19 hibátlan teljesítménnyel, 18 ponttal és 50-5-ös gólkülönbséggel vezet. A táblázaton 14 (FTC-Dunaferr), illetve 13 (Vasas HC) ponttal álló fővárosi csapatokat a Debrecen–Miskolc vegyes követi. Az említett négy gárda magabiztosan hozza a táblázaton utánuk következők elleni mérkőzéseket.

A csatárok vetélkedésben Turbucz Martin Zoltán (UTE) áll az élen 21 (11+10) ponttal. +18-cal ő az első a plusz-mínusz mutatóban is. A miskolci Ritó László (Jegesmedve-DHK) egy ponttal lemaradva, 20 (8+12) egységgel áll a második helyen. A junioroknál is remeklő román korosztályos válogatott Tranca Dániel (FTC-Dunaferr) egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, mint a többiek, 16 (7+9) ponttal rendelkezik, Turbuczhoz hasonlóan +18-as a mutatója. Az említett csapatok mellett a Vasas HC és a fehérváriak tehetséges csatárai szerepelnek még a legtöbb pontot szerzők között.

A kapusok versenyét magasan vezetik a Sapa Fehérvár AV19 játékosai. Vég Ádám közel 100 perc alatt nem kapott még gólt, míg Vay Ádám négy mérkőzésen 1,27-es átlagot produkált. A junioroknál is remeklő Onodi Ottó-Ákos (FTC-Dunaferr) 1,94-et teljesített.

18 komment

Címkék: ifjúsági u20 utánpótlás junior u18 obi/b

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kölyöknél más a helyzet!
Idézet innen:

www.icehockey.hu/index.php?pg=news_3_1758
"A légiósok közül ez alkalommal David Vychodil, Christopher Eade, Branko Mamics, valamint a csatársorban Linus Schellin (ő aztán már az első harmadban megsérült) és Daniel Tranca jutott szóhoz."

Ez a Tranca gyerek most akkor székely vagy román?
@Rock me Amadeus: biztosan van román felmenője (legvalószinűbb hogy az apja az), azt hogy minek vallja magát nem tudom, de mivel még nincs magyar állampolgársága (mint ahogy a legtöbb székelynek sincs) ezért légiósnak számit magyarországi csapatban.
@l.isti: Meg kell nézni, hogy borotválja-e a talpát.
@l.isti: Ő volt az aki spc, vagy valami ilyesmi néven írt volt ide, s minden áron erősítgette, hogy jobb lesz a román válogatott mint a magyar hamarosan :-)
@l.isti: Nem ő volt az spc, hanem Okos Csanád.
@Csak a Sportklub : @Puckman Éliás:
Szerintem nem kell egy 15 éves gyerek írásait felhozni, és piszkálni. A román jégkorongszövetség FELNŐTT „székely” vezetői is megérik a pénzüket a kábítással, és félrevezetéssel, és mellébeszéléssel. Lehet, hogy hitt nekik. Hokizzon, és majd eldönti, hogy hol, és melyik válogatottba akar játszani. Már volt U18-as román válogatott, így ha magyarba akarna játszani 4 évet kellene kihagynia a VB-éken. Ő szerintem a magyar korosztályos válogatottba is beférne.
@Rock me Amadeus:

Trancă Dániel székely gyerek csak román családnévvel
De jó végigolvasni az egész cikket, de a legjobb:
"az új idényt a székesfehérvári utánpótlás indítja kiemelkedően. A magyar jégkorong fővárosa ..."
ez így van...:))
@Szoljanka: Az a kérdés mennyire jó az, hogy mostmár utánpótlás szinten is igyekeztek összeszedni minden meghatározó játékost (a MAC mellett).
Természetesen a Magyar hoki nevében történik az is, hogy a serdülőben egy iszonyatosan (mesterségesen) megerősített Fehérvár tönkre tud verni mindenkit. Biztos rosszabb lett volna a hokinak ha a játékosok többsége marad az eredeti nevelő klubbjában és éles meccseket lehetett volna játszani az Utéval, Starsal is (persze tudom a játékosokat nem kényszerítették).
@JoAzUgyse:
Máshol is stabil állandó hátteret, és jó fejlődési lehetőséget kell teremteni, akkor nem lesz elvándorlás, de sajnos ez nincs így. Állandóan változnak a feltételek a háttér az UTE-ban, a Starsban. Sok olyan klubvezető kellene, mint Fehérváron Gabi bá.

Azért a fehérvári akadémia jó lehetőség a határon túli magyaroknak is. Remélem, hogy legtehetségesebb székely fiúk is kihasználják,és lehúznak 2 évet Magyarországon (15-16 évesen), és így az U18-as válogatottban a VB-n már a magyar himnuszt hallgathatják, és piros-fehér-zöldben játszhatnak.
Biztos igazad van. Valószínű a jégkorong érdekében ki kéne mazsolázni még például a Ritó-Köncei duót a Miskolc-Debrecen ifiből, mert nem bántva őket nekik sincs "Gabi bá" szintű vezetőjük (nemhiába kell közösködni) és persze az összes határon túli játékosnak ott a helye Fehérváron. Persze lehet, hogy ellenfél nélkül mégse olyan frankó a fejlődés?
@JoAzUgyse:
Nem kell mazsolázni, olyan környezetet teremtenek, ami miatt általában maguktól mennek oda. Sajnos a szabadpiac ilyen, nem lehet röghöz kötni a játékosokat. Fehérvár a Salzburgot tekinti példaképnek az ottani rendszert akarják másolni. Salzburgban elég sok magyar játékos volt kint, és jött vissza, pl. Nagy Gergő, Kóger Dani. Tehát van, lehet visszaáramlás is.

Attól, hogy egy székely gyerek 2 évet lehúz, egy magyar utánpótlás klubban nyugodtan játszhat Csíkszeredán is később, vagy bárhol. Ha viszont 2 évet nem játszik magyar klubban, akkor marad neki a „szép” piros, sárga mez örökre. Egyszerűbb 15-16 évesen egy jó helyen lehúzni azt a 2 évet, ami magasabb szintű /intenzívebb képzést adhat, mint esetleg Erdélyben kaphat.
Elbeszélünk egymás mellett!
Fehérvári szempontból természetesen jól csinálja id. Ocskay. Viszont ellentétben veled nem tartom egézségesnek az utánpótlásban az 1-2 szuperklubba való tehetség felhalmozást. Szerintem ehhez túl szűk még a bázis a jégkorongba. Nekem továbbra is az a véleményem, hogy a fejlődést elsősorban (a jó edzésmunkán túl természetesen) a kemény kiegensúlyozott meccsek hozhatják ami kiegyensúlyozott bajnokságot igényelne. Nem hiszem, hogy vissza kéne kívánni az utánpótlásba a Duneferres időket idéző eredményeket.
@JoAzUgyse:
Ha az egyik klub 1-2 évvel előrébb tart a képzéssel, azt feljátszással is kezelni lehet. Ha annyira jók a Fehérváriak jövőre induljanak 1 korosztállyal fentebb. De ezt nem lehet megakadályozni adminisztratív eszközökkel, hogy a játékosok vándoroljanak. Ha valakit a szülei Fehérvárra akarnak vinni, és jó játékos, akkor miért tiltanák meg neki, hogy ott játsszon. Hogy kiegyenlítettebb legyen a bajnokság? Játékost és a szülőket az önös érdekek vezérlik.
A járható út, ha a szövetség kelet Magyarországon támogatna anyagilag egy új képző központot.
Egyetértek "horivan"-nal: nem volt mazsolázás... MAC részről legalábbis biztosan nem! Az idén azért vándorolt át oda olyan sok gyerek, mert korábbi egyesületüknél nem úgy mentek a dolgok (és nem biztos, hogy elsősorban szakmai szempontból), ahogyan azt elvárták, elvárhatták volna. Ilyen helyzetben természetes, hogy mindenki a saját, illteve a gyereke érdekeit nézi!
süti beállítások módosítása