HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Milyen legyen az OB I?

2010.07.30. 11:29 Hblog

Kedden délután fontos ligaülést tart a felnőtt első osztályban érdekelt hat egyesület. A két leglényegesebb megtárgyalandó kérdés a 2010/11. évi OB I. lebonyolításával kapcsolatos. Dönteni kell arról, induljon-e a Fehérvár EBEL-csapata az OB I.-ben, és arról is, hogy milyen formában folytatódjon a magyar bajnokság a Mol Liga lezárása után.

A Fehérvár indulásáról sokszor folyt már vita, blogunkon is. Rengeteg érvet sorakoztattak fel mind a mellette, mind az ellene érvelők. Ezek általában mindkét oldalról megállják a helyüket, úgy tűnik, igazságos és megkérdőjelezhetetlen döntést nem lehet hozni ez ügyben. Ennek legfőbb oka, hogy ez a vita elvi, sőt erkölcsi alapokon áll. De a nemzetközi példák is jelentős szórást mutatnak a megoldások tekintetében.

A Dab.Docler ügyvezetője korábban mindannyiszor úgy foglalt állást, céljuk a legjobb magyar csapat legyőzése az OB I. döntőjében. Valóban, elfogadható álláspont az, hogy a legjobb csapat legyen a bajnok. De nehéz vitatkozni azzal a felvetéssel is, hogy mit keres egy olyan csapat a rájátszásban, amely szeptembertől márciusig egy másik ország ligájában versenyzett. Az utóbbi időben több klubvezető is megemlítette, nehéz úgy szponzorokkal tárgyalni, hogy legjobb esetben is a második hely megszerzése jöhet szóba. A Fehérvár vezetői többször elmondták, szívesen vesznek részt a magyar bajnokságban, ahová azért is jönnek vissza az EBEL után, mert a többi OB I.-es klub így szavazott.

Érdekes, hogy az eddigi három EBEL-szezonban különbözőképpen vett részt a magyar bajnok a hazai playoffban. 2007/08-ban az Alba Volán farmcsapata versenyezte végig a szezont idehaza, majd az EBEL-keret játékosai lejátszották a fiatalok helyett a rájátszást. Ez az a megoldás, ami nagyon visszatetsző, és aminek nem szabadna megismétlődnie.

A tapasztalatokból tanultak a csapatok, a következő szezonban szétválasztották a farm- és az EBEL-csapat szereplését. 2008/09-ben ugyanaz volt a helyzet, mint most lesz. Indulnak a fiatalok az OB I.-ben, és különálló keret játszik az EBEL-ben. Két éve az elődöntőben kapcsolódott be az EBEL-ben a legjobb nyolc közé nem jutó Volán, a fiatalok elvéreztek hamarabb. A két csapat közötti átjárást szabályozták, a rajt előtt megnevezett 15 játékos nem játszhatott vissza a farmcsapatba, a többiek igen.

Egy évre rá, azaz a legutóbbi szezonban ismét fordult a kocka, nem indított farmcsapatot az ekkor már Sapa Fehérvár AV19 néven versenyző egyesület. Így először fordult elő idehaza, hogy a bajnokságban részt nem vevő gárda helyet kapott a rájátszásban. A 2009/10-es Fehérvár ráadásul minden idők legerősebb magyar klubcsapatának tűnt, jelentős fölénybe került az itthoniakkal szemben. Ez a különbség a rájátszás derekára felerősítette azokat a hangokat, amelyek szerint a Fehérvár más dimenzió, nem értelem- és sportszerű, hogy visszatér végigverni a hazai mezőnyt. Mi több, ezt a nézetet a székesfehérvári szurkolók közül is sokan osztották.

Ugyanakkor ne feledjük, az EBEL-t megelőző utolsó évben, 2006/07-ben is jelentős volt az Alba Volán fölénye. Rendes játékidőben és ráadásban is csak egyszer-egyszer kaptak ki, ráadásul nem magyarországi csapattól, mindkétszer az SC Csíkszereda bizonyult jobbnak náluk. Tehát önmagában az az érv, hogy a Volán az EBEL-szereplés miatt került behozhatatlan versenyelőnybe a hazai mezőnyben, nem áll meg a lábán.

Éppen ezért a döntéshozatalt a magunk részéről a legilletékesebbekre bíznánk, azaz az érdekelt csapatokra. A felelős, a klub és a magyar jégkorong érdekeit mérlegelő döntés mindenképpen elvárható a szavazásra jogosult hat (esetleg öt) klubvezető részéről. Mint ahogy az is, hogy a többségi döntést minden érintett elfogadja.

Ugyancsak komoly kérdést vet fel a Mol Liga befejezését követő szakasz lebonyolítási rendje. Természetesen erről is jelentős diskurzus folyt blogunkon. A leginkább vitatott eleme az elmúlt évi versenykiírásnak, hogy a Mol Ligát követően a csapatok az addigi eredményeiket elvesztik, helyette az első három csapat bónuszpontokat (2008/09-ben 9, 6 és 3, 2009/10-ben 6, 4 és 2 pontot) visz magával a középszakaszba. Érdemes lenne végiggondolni, miért is kell törölni a szezon nagy részét átívelő Mol Liga után a magyarországi csapatok egymás elleni eredményeit.

A kevés bónuszpont osztogatása és a teljes anullálás helyett nem lenne-e jobb, ha a csapatok magukkal vinnék a Mol Liga alapszakaszában egymás ellen elért eredményeket? Nem növelné-e ez a Mol Liga tétjét és komolyságát? Miért kell három külön szakaszra vágni a szezont, amelynek során háromszor indulnak a csapatok gyakorlatilag tiszta lappal? Az biztos, hogy mindez a szezon során egyenletesen jól teljesítő, az igazolási politikában perspektivikusan gondolkodó, a már augusztusban csapatot építő egyesületek ellen ható rendelkezés. Márpedig az ilyen módon versenyző csapatokat büntetni kontraproduktívnak tűnik. Természetesen jól hangzó érv a mezőny sűrítése és a bajnokság izgalmasabbá tétele, de erre elegendő kedvezmény a rájátszás egyenes kieséses szakasza, ahol az akár negyvenpontos hátránnyal végzett csapat is bizonyíthat az alapszakaszgyőztes ellen.

A lebonyolításhoz tartozó kérdések még: hány fordulóból álljon a magyar bajnokság középszakasza, hány csapat kerüljön a rájátszásba, milyen rájátszás legyen. Erőteljesen befolyásolja a döntést a Liga tagjainak az első kérdésre adott válasza, nevezetesen, hogy jön-e a Volán EBEL-csapata az OB I-be, vagy sem. Ha a részvételük melletti döntés születik kedden, akkor több forgatókönyvet kell kidolgozni, hiszen ez csak egy elvi lehetőség. Hiszen ha a legjobb 8 között sikeresen szerepelnek az EBEL-ben, akkor időpont-egyeztetési nehézségek miatt mégsem vehetnek részt az OB I.-ben.

Másrészt adott a versenynaptár, tudjuk a divízió 1-es világbajnokság időpontját, és azt, hogy a Mol Liga vége és a bajnoki döntő lehetséges legkésőbbi dátuma között is véges a napok száma. A Mol Liga-döntő hetedik mérkőzését január 26-ára írták ki. Ez azt jelenti, hogy heti három forduló esetén 3 kört, azaz 15 mérkőzést játszhatna a hat csapat. Ha két teljes kört kívánnak lebonyolítani, akkor alkalmanként heti négyet is. Az biztos, hogy ez utóbbi az igazságosabb, hiszen így mindenki mindenkivel ugyanannyiszor játszik hazai pályán.

Az előző szezonban úgy tűnt, tetszett a szurkolóknak a felpörgetett ritmusú OB I. Kérdés, miként értékelték ezt a csapatok vezetői. Ha a döntéshozók ez utóbbi megoldást választják, akkor arra mindenképpen ügyelni kell, hogy a mérkőzéseket az előző idénybelinél egyenletesebben osszák el, ne forduljon elő olyan, hogy az egyik csapat már 11 mérkőzésen van túl akkor, amikor a másik még csak 4-en.

2009/10-ben jó tapasztalatokat szerezhettünk a három győzelemig tartó elődöntő és a négy győzelemig tartó döntő rendszeréről. A váltott pályaválasztás mellett zajló párharcok még akkor is tartogattak izgalmakat, amikor a csapatok között jelentős különbség volt. Fontos megválaszolni még azt a kérdést is, hogy a középszakasz után az alsóház hogyan versenyez tovább, de ez is nagyban függ a Fehérvár sorsától.

103 komment

Címkék: fehérvár liga mol liga ob i.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon nehéz kérdés, de meggyőződésem, hogy a Volán nléküli bajnoki címnek nem lenne igazi értéke, ahogy Azari is mondja.
Lehetne az is a megoldás, hogy a Volán nélküli oB1 győztese játszana a Volánnal egy "szuperbajnoki" (bár ez nevetségesen hangzik) döntőt 4 győzelemig.
Ami még érdekes lehet, hogyha a Volán nem vehet részt a rájátszásban (OB1), akkor, ha nem jutnak az EBEL rájátszásba, mit csinálnak a válogatottak a hazai rendezésű VB-ig? Nem hinném, hogy jót tenne nekik.

Szóval nem irigylem a döntéshozókat.
@petyagergő: pedig szerintem is valami szuperkupa kene... mittom en, ob1 elso 3 es a volan. persze nincs ra ido...
mind1, ebben a temaban sztem olyan megoldas hogy kecske s kaposzta, olyan ugysincs...
Akárhogyan is lesz megoldva az egész, mindig lesz pozitív és negatív oldala. Én is úgy gondolom, ahogyan Azari, Volán nélkül nem az igazi egy bajnoki cím. Viszont azt sem túl jó nézni, ahogy tönkreverik a kedvenc csapatomat a bajnoki döntőben. Ha lenne idő, én is azt támogatnám miszerint az OB1 győztese csapjon össze a Volánnal ilyen vagy olyan formában, talán ez lenne a legigazságosabb. Tényleg nagyon nehéz kérdés, de azért hátha akad egy mindenki által kedvelt forgatókönyv.
@Gabberboy: nekem meg olyan elképzelésem lenne, hogy (a farmba is legyen lejátszás, és mondjuk) aki a rájátszásig a meccsek harmadán részt vesz, az mehet a rájátszásba. így a farm elleni meccsek se lennének azért annyira könnyűek, esetleg pihenhetnének az egyébként (kétharmadot) az EBELben játszók is. meg mondjuk akár Miskolcon is láthatnának egy Palkovicsot esetleg.
@Gabberboy: Sajnos szerintem nincs ilyen ilyen forgatókönyv. Ami megütötte a fülemet (szememet) ebben az írásban az az, hogy a Volán EBEL szereplése előtt is, bőven kimagaslott a mezőnyből, akkor miért az EBEL-re fogjuk az egészet...
Fogadjuk el a csapatvezetők döntését, ők dolgoznak ebben évek óta, el tudják dönteni, hogy mi jó nekik. Az meg hogy a szurkolóknak mi jó, egy másik, ámde fogós kérdés...
Örüljünk együtt, hogy így fejlődik az egész magyar hoki!
A lebonyolítás elég nehéz mert sok szidást kapott a volán az utóbbi években mióta EBEL csapat miért játszik vissza és miért kiemelet!

Hát talán az volna a legszerencsésebb hogy indul a volán farm csapata és ott lesznek ugy mond kettős igazolásu játékosok akik a az EBEL cspatban is játszanak tehát reális esélyük van a rájtszásba kerülésért csak az a kérdés hány kettős igazolást engedélyez a liga és mennyit akar a volán ez is egy jo "meccs" lesz! Na de a lényeg hogy a farm csapatnak reális esélye van a play offra a MOL ligába és az OB1be is ugy hogy amit most benevez keretet a volán az játsza végig a bajnokságot!Ha nem nyerné így meg a volán az OB1t akkor az OB1 győztesével játszon egy 4 nyert meccses párharcot a legjobb magyar csapat cimért vagy szuperkupáért egy a lényeg ez a farm csapat tagokkal szemben is sportszerűbb mert volt olyan idény h ob1 alapszakaszáig ők játszottak az ob1be és jött a nagy csapat és parkoló pályára küldtéka fiatalokat!
@Szoljanka: Már bocsánat, de ez az egész a szórakoztató ipar része. Ne legyen már másodlagos kérdés a szurkolók véleménye. Én speciel az egész szezon végigszurkolása után egy meccset néztem a döntőből. Rendjén van ez így? A Volán annyira kimagaslik, hogy már nem áll az az érv h fejlődni lehet ellene. Egy meccsen mindenki meg lehet verni. Erre lenne jó a szuperkupa. De 7-ből 4x-er nem fog kikapni a Volán egy nyilvánvaló.
@eradam: Világos, nem másodlagos a szurkolók véleménye, de mint Te is láthattad az utóbbi években ebből az egészből csak ellenségeskedés születik...
Igen, talán a legkevésbé rossz megoldás (mert szerintem jó nincs), az a szuperkupa lenne, vagy az, hogy határozza meg a szövetség, hogy hány EBEL kerettag játszhat le az OBI-be...
@Szoljanka: Mondjuk 2 sor EBEL 2 sor farm? Így menne neki a Volán a rájátszásnak. Talán még ez a legigazságosabb.
@Szoljanka: ha jól emlékszem a 2002-2003-as szezon óta bajnok a Volán. De majd kijavítanak ha tévednék, ez elég kimagasló?

Szuperkupát! Arénában, hogy szokják a "hazai pályát"
@eradam: Ne határozzuk meg, hogy ki melyik keret tagja, egyszerűen , csak, hogy kik játszhatnának az OBI-ben, és kik nem...
Talán ezt elfogadnák a többi magyar csapat szurkolói is.
Nem?
A volán ki emelt lesz mint tavaly és szerintem idén is !!! Az lenne a legjobb ha volánt mégis ki emeltként tekintik akkor ha kiesne a EBEL-ből akkor ne automatikus OBI döntő legyen ha nem mérkőzőn meg a OB I bajnokával a szuperkupáért... OBI 1.-4.el 2.-3al. játszana és a a 4.helyezett és a 3ik helyezett csapat lenne a pályaválasztó nem a jobbik helyezésű csapat ... Tartana 3 nyert meccsig és a Döntő is hátrább lévő csapat kezdene pályaválasztóként 4 meccsig tartana ! És akkor a OBI bajnoka játszik a Volánnal... Ez most úgy nézett ki eddig teljes szezont lejátszott a volán az EBELBE és haza jött és meg nyerte a OB I-et !
@Szoljanka: Korábban is kiemelkedett, az EBEL csak még jobban megerősítette vezető pozíciójukat, de ezzel szerintem nincsen semmi baj, és mindenki el is fogadja.

Soha nem lehet ebben teljes igazságot tenni, addig ez marad, amíg fel nem nőnek a csapatok a Volán szintjére, addig le kell nyelni kisebb nagyobb problémákat a csapatok szurkolóinak, hol ennek, hol annak.
maradjanak az EBEL-be a farmcsapata pedig jatszon az ob-1 ben. eleg kedvezmenyt kaptak eddig is. nem hiszem, hogy a volanrol keljen szoljon a magyar jegkorong. csicso ba akart oda menni
maradjanak ott es erjenek el sikereket ezt kivanom de a magyar bajnoksagba nemkellenek
@bazilika: Na, pont az ilyen kommentek miatt vannak az ellenségeskedések általában.
Az EBEL csapatra vonatkoztatva speciális légiós szabály kell. Például a Volán csak 2 légiós nevezhet kapussal együtt az OB 1-be.
(Mondjuk, ha Mihály és Martz magyar állampolgár lesz, akkor nem sokat számítana.)
Én meg azt nem értem, mi szükség van egyáltalán OBI középszakaszra. Menjen a szezonon végig a MOL-liga. A legjobb magyarországi csapat meg játszon egy OBI döntőt a Volánnal. A többiek helyezése pedig a MOL ligában lejátszott hazai meccsek alapján kiszámítva. Nagy marhaság lenne?
Szerintem semmi szükség kitalált kupára meg ilyesmire.A bajnoki címnek csak úgy van értelme ha a Volán is itt van.Akkor kéne csak kitalálni valamit ha bejut a 4 közé.A többi csapatnak meg legyen az a célja,hogy minnél előbb szorítsa meg őket vagy verjék meg.Különben idén már nem lenne olyan KO mint tavaly.
@Rettenet tábornok: Az sem egy buta gondolat, ha szezonon végig megy a MOL, és a legelőkelőbb magyar helyezett a magyar bajnok, vagy minek is hívjuk. Aztán ha van idő, lehet rendezni egy magyar kupát a Volán részvételével. Csak itt előjön újra a Volán nélkül nem bajnok a bajnok, és az, hogy Romániában elég nehezen megoldható lenne, hiszen a többi csapat mit kezdene magával a Brassó, HSC és Steli nélkül!?
Értem, hogy Te kicsit máshogy gondoltad, ez az én továbbfejlesztett verzióm, ami persze hemzseg a hibáktól :)
Én csak annyit mondanék:

OrBitális 1 legyen :)
Már szezonok óta hangoztatom és remélem idővel végre ráébrednek, hogy nem beszélek hülyeséget.

1. Nem kell OB1 középszakasz! Hosszabb Mol-liga kell és a szezon végén egy rövid rájátszás az OB1-nek.

2. Csak olyan csapat nyerhessen bajnoki címet aki az adott sorozatot végig játszotta.

3. Létre kell hozni a "Szuperkupát"! Ami azt jelenti, hogy minden MJSZ-nél regisztrált csapat aki nem a Mol-liga vagy OB1-ben indul, hanem ezeknél erősebb sorozatban,lehetősége legyen a szezon végén kihívni az aktuális OB1 bajnokát 3 nyert meccses sorozatra.
@Rock me Amadeus: Tény hogy egy erősebb fradi mellé jó lenne egy jó újpest már csak azért is mert meg lennének a presztízs rangadók mert egy ÚTE-FTC vagy DAB-VOLÁN mindig rangadó és sok nézőt csal ki a pályára de reméljük lesz olyan hogy 4-5 közel azonos képességű csapat vív a bajnoki döntőért mert az nagyon jó meccseket hozna, és szolgálná a magyar hoki éredekét fejlődését!
@Pentele: esetleg ha a harmadik pontban említett kupa maga lenne a Magyar Kupa, nem lenne némileg nagyobb presztízse? Ha már az általad vázolt képben a Volánnak nem lenne helye az OB1-ben, legalább visszaadna valamit az, hogy egy nívós és hosszabb magyar kupát rendeznek. Tudom szép álom :) De elég szépen szétszedtük már ezt a bajnokságot mi szurkolók.
Nem értem a vitát. Mi az ,hogy EBEL és farm csapat, Ha egy egyesület képes 40 játékost eltartani akkor senki ne mondja meg, hogy melyik játékos hol játsszon, csak az edző.A volán benevezett mindkét bajnokságra akkor oldja meg, hogy mindenhol helyt tudjon állni és nyerje meg mindkét sorozatot.
Hajrá Volán
Benő 51
Fehérvár Ördögi Kör
@Gabberboy: Ezzel nekem csak az a gondom, hogy egy ilyen rendezésű Magyar Kupában mint amit felvázoltál, a döntőt csak az OB1 bajnoka és egy másik ligában induló csapat között zajlana. Akkor a többieknek miért is lenne tétje?
@Pentele: Igen, nem olvastalak el elég világosan, kapkodtam. Kicsit máshogy értettem, hogy a Liga után az összes csapat részvételével zajlana le ez a Kupa. Persze időhiány miatt erre nem lenne lehetőség, ha kinyújtanák a Mol Ligát. Viszont ha be lehetne szorítani, nem lenne baj azzal, hogy a Volán ha nem játszik az OB1 rájátszásban, a játékosok nem játszanak eleget a VB előtt.
Mindegy, mindenhogyan rossz ez az egész, valamit majdcsak alkotnak a fejesek odafent, én csak találgatok.
@benö51: Ezzel több probléma is van.
Pl.:
Az "A" csapat ellenfélnek kapja a Volán farmot és hozza a 3 pontot, míg a rivális "B" csapat megkapja az EBEL erősségű csapatot és esélye sincs pontot szerezni. Igazságtalanul befolyásolja a sorozatot, mert "B"-nek esélye sincs ugyan olyan feltételekkel ugyanannyi pontot szerezni mint a másik csapatnak. Főleg akkor, ha feltételezzük, hogy "B" eleve erősebb mint az "A" csapat.

A Volán farm utolsó helyen bejut a rájátszásba. Az alapszakasz győztesét pedig az EBEL csapat várja. A sorozatot végig játszó legerősebb csapatnak így még a negyeddöntőbe sem lesz esélye bekerülni.

Még sok példát lehetne hozni. Biztos sokan tudnak is még érdekes szitukat írni.
ossszefoglalom:

volan szurkerek: azt akarjuk h legyen a volane az osszes kupa, hisz a volan a legerosseb magyar csapat

tobbiek: mi ertelme van h a volane legyen minden kupa?

:)
Bejutunk az EBEL-rájátszásba és nincs is miröl beszélni!!!Ilyen egyszerű!
@yeti2:
Ha meg mégse jutnátok be,akkor meg jólesz azért az a lesajnált bajnokság aranya a vitrinben.........
Nekem a következő javallatom lenne:
A bajnokság alap (vagy közép) szakasza után a Volán (Ebel-es)játsszon mindegyik csapattal 2 nyert mérkőzésig tartó játszmát. (Természetesen az utolsóval kezdene.) Az első kettő meccset idegenben kellene játszania. Ha elbuknak: vége! Ha mindenkit sikerül legyőzni: Magyar bajnokok! ( remélem a dolg lényege érthető)
@bonsay: Ha játszik a volán,ha nem a magyar bajnokságban akkor is a legjobb MAGYAR csapat marad az elmúlt 10 évben,és remélem még vagy 30 évig így marad!
@yeti2: Én meg azt remélem, hogy nem így lesz. Az a magyar hoki érdeke. :)
@yeti2:
Mindenki tudja, hogy a legjobb csapat itthon. Ezt senki nem vitatja.Csak olyan szinezete van az egésznek számomra mint pl. ificsapat amely a bajnokságában nem a legacélosabb, szezon után levezetésként és hogy legyen egy kis siker élménye a csapatnak és a közönségének lemegy a serdülő bajnokságba egy kicsit villogni......
@bonsay:
Miért savanyú a szőlő???
Ki tiltotta, tiltja meg a többi csapatnak, hogy hasonló "magasságokban", bajnokságokban, osztályokban játsszon???
Mindenkinek aki ide szeretne jutni elsőre kellene igazolni egy "ÖREGET", aki a feltételeket elő tudja teremteni!!!
@gogosz:
Szerintem a magyar hoki érdeke, hogy minél több csapatunk ilyen szinten játsszon. Akkor talán nem kellene másik ország bajnokságába benevezni!
@kadle: Ami késik nem múlik. Idén már vannak olyan jelek, amik előre vetítik a jobb jövőt.
Nekem egyáltalán nem savanyú mert globális hoki drukker vagyok.Fehérváron születtem Fradi drukker vagyok, a fiam a Starsban hokizik.Ami nem tetszik, amikor Guliver a törpék közt játszik.Az "öreg"-ről meg csak annyit ő lenne az első aki keresztbe tenne egy másik magyar csapat indulásának az EBEL-ben.
@kadle: biztos, hogy ilyen magas lóról kell beszélni? A Volán elég jó csapat ahhoz, hogy a fanok megengedhessék maguknak a szerénység luxusát.
@bonsay: Ne írjál már hülyeséget!Szerinted az "öreg" akadályozza meg,hogy más magyar csapatnak ne legyenek tőkeerős szponzorai,megfelelő anyagi háttere,jól képzett játékosai,és biztosan szólt az EBEL vezetőségének,hogy ne vegyenek fel más magyar csapatot mert neki sokkal egyszerübb 500-600km-t buszozni mint 50-60-at!
@bonsay:
Nem szeretnék vitába szállni Veled, de szerintem az "Öregnek" nem sok köze van ahhoz, hogy ki induljon az Ebel-ben.
"Pénz beszél,kicsi kutyu vau-vau"!
Ha lenne (egy-kettő...) csapat aki a feltételeknek (PÉNZ...stb) meg tud felelni, akkor a Volán nem sokáig lenne tag.
(De ha lenne, akkor nem kellene másik ország bajnokságába is nevezni!)
@1885*:
Bocsi! Melyik volt a "magas ló"??
@kadle: hát ez:"Miért savanyú a szőlő???
Ki tiltotta, tiltja meg a többi csapatnak, hogy hasonló "magasságokban", bajnokságokban, osztályokban játsszon???
Mindenkinek aki ide szeretne jutni elsőre kellene igazolni egy "ÖREGET", aki a feltételeket elő tudja teremteni!!! "
@1885*:
Nem értem miért volt ez "magas ló", de mindegy!
Ha valaki másik bajnokságba nevez az ne játszon bajnoki döntőt!Ha nem jó neki a bajnokság színvonala akkor ne legyen jó az arany se!Erre mondják, ha nincs ló jólesz a szamár is.......
Az öreg meg külön vita téma.
Ha végigolvastátok a jégkorszak című könyvet,tudhatjátok,hogy működik a Magyar jégkorong vagy 25 éve.Tisztelem az Öreget de sok olyan dologba belenyúlt a hosszú évek alatt amibe nem kellett volna.Megmerem kockáztatni nem egy pályafutást tőrt ketté.
@Pentele: Ha igazolt játékosa a Volánnak és nevezve van a MOL ligába és az OB1 be akkor játszhat is ott mindenki. Ha valaki megsérül az EBEL keretből és ott még nem fér be a csapatba, de egészségileg játékra alkalmas az miért ne játszhatna formába hozó meccset a farm csapatban?,
@bonsay: Neveztek mind a kettőbe, de 40 játékossal, amit nem tilt semmi, hogy egy csapatnak hány játékos lehet...
@benö51: Sántit az elméleted! A Te logikád szerint egy csapatként kell kezelni a kettőt. Ok. De akkor csak egy játszik a bajnokságban, tehát ha a farmnak mondott gárda nem jut elődöntöbe, akkor nincs bajnoki cím. Ugye? :)
Igy van. Ennyi jó játékossal úgy kell összerakni a csapatot, mint a Dead Bull hogy minden helyen jó legyen.
@gogosz: Az elmélet csak akkor működik,amit mindenki állít, hogy átjárás van a farm és Ebel között, ha mindenki elé nagy feladatokat tűzünk ki..
@yeti2: Nem marad így, nyugodj bele...
@benö51: Sajnos ez nem ilyen egszerű. Ha jól tudom, van egy sajátos EBEL szabály. Meg kell nevezni 15 játékost a szezon előtt, akik csak az EBEL-ben léphetnek pályára, amíg a csapat versenyben van. Talán itt egy halvány említés volt róla.. jegkorong.blog.hu/2010/07/28/a_fehervar_ebel_kerete_is_edzesbe_allt
Lehet itt elméleteket gyártani, de nem mi döntjük el. Magam részéről remélem, hogy ugyanúgy lesz mint eddig. Aki magyar bajnok akar lenni az legyen a legerősebb csapat. Ha az a volán akkor ő a bajnok. Ennyi, minden csapatnak van esélye szponzort szerezni és jó játékosokat vásárolni, és nyerni. Ennyi. Ha tetszik ha nem. Nem hinném, hogy teljesen felszabadultan tudna örülni bármelyik magyar csapat is úgy az aranynak, hogy nem játszott a volánnal és tudja nagyon jól, hogy adott esetben jobb nála a volán. Ez az ÉN véleményem el lehet fogadni vagy nem, akkor is az enyém marad.
1. Be kell tiltani Fehérváron a jégkorongot.
2. Jövőre indulhat a Volán szupermini csapata az OB1-ben.
3. Szuperbajnoknak ki kell nevezni az UTÉ-t - mint a profi ökölvívásban - így csak akkor jönne vissza az OB1-be, ha akarna.
4. A 2. helyért folyó harc lebonyolítási rendjét dobókockával dönteném el.

Jaj, telefon, mindjárt folytatom.
@Rock me Amadeus: hat a Kerusz lett a Mol Liga manager. Te meg OB1 manager lehetnel. Tiszta jol gondolkodsz, en mondom :P
@Azt az elkényeztetett hokiszurkoló mindenségit.: szerintem is, like-olom ;) várom a folytatást... nagyon jó kis 5letek.
Medvegyev volt az, de valami keleti lepukkant ligáról beszélt, így letettem.

Szóval:
5. A bírókérdést megoldanám egy bíróválasszal.
6. Ahogy már mondtam egy blogtársnak, nincs kőbe vésve az EBEL-es 15 fős szabály (bár ez az 1-es pont miatt már okafogyott), ahogy Ovi hazakergette az IMF-t a hülye követelései miatt, így az EBEL sem jelenthet gondot nekünk.
7. A játék maga teljesen el van férfiasodva, ami sérti a nők egyenjogúságát, ezen is el kellene gondolkoznia a T. szövetségben valakinek.
8. A légiósok számát makszimum az itthon játszók rovására lehetne alkalmazni, eggyel se többet.
9. A bajnokságot 3 szakaszra osztanám, ebből kettő lenne a hegyi szakasz.
10.

afene, újabb telefon
Olyan megoldást úgysem lehet találni , ami minden csapatnak,szurkolónak tökéletesen megfelel.Induljon e a volán az Ob1 rájátszásban vagy sem ,this is a question.Akármilyen megoldás születik,itt a blogon lesz róla vita bőven ...
Elég nagy arca van itt egy két Volánosnak, de egyszer fent egyszer lent....
A legnagyobb vicc, hogy másfél hónappal a liga indulása előtt kell kitalálni, hogy milyen is lesz.
Ebből így nem lesz komoly bajnokság sose.
@Rock me Amadeus: a 7. pontnál mire gondoltál, hogy kívánod orvosolni a problémát :)
"A kevés bónuszpont osztogatása és a teljes annullálás helyett nem lenne-e jobb, ha a csapatok magukkal vinnék a Mol Liga alapszakaszában egymás ellen elért eredményeket? Nem növelné-e ez a Mol Liga tétjét és komolyságát? Miért kell három külön szakaszra vágni a szezont, amelynek során háromszor indulnak a csapatok gyakorlatilag tiszta lappal?"

én ezt már pár éve felvetettem! -de a lényeg, hogy sikerüljön bevezetni-
Egy példa jut eszembe más sportágból, a rallyból. Vannak az ún. WRC-k, amik kimagasló technikák, nyilván a tehetősebb (nem feltétlenül jobb) pilóták mentek velük, de a nézők 90%-át ezek érdeklik. Néhány -magát legjobbnak gondoló-, de ilyen technikához nem jutó versenyző kilobbizta, hogy ne számítsanak bele a bajnoki értékelésbe a WRC-k. A pályán mentek, a nézők élvezték, de a bajnok nem közülük került ki, hanem az utánuk következő legjobb lett az. Hogy ki ő? A fene se tudja. Kit érdekel? Ő a sokadik, csak bajnoknak nevezik... Remélem érthető a párhuzam, nem sértésnek szántam a nem fehérváriaknak.

Nem hiszem azt sem, hogy egy szponzor könnyebben ad pénzt arra, hogy "végre nem lesz itt a Volán, mi lehetünk a bajnokok", mint arra a célra, hogy mutassuk meg mi is, hogy eljutunk erre a szintre, és legyőzzük a legjobbat. Ez lesz az igazi dicsőség, és nyilván be is fog következni egyszer.
Kívánom minden csapatnak, hogy húzzanak bele, szurkolóinak meg, hogy bírják kivárni ezt. (ahogy mi is kivártuk, hogy végre megszakítsuk a Fradi, majd Dunaferr hegemóniát)
Mellesleg mit érezhetnek a nem veszprémi férfi kézilabda, és nem győri női kézilabda szurkolók???
@petyagergő: "Nem hiszem azt sem, hogy egy szponzor könnyebben ad pénzt arra, hogy >>végre nem lesz itt a Volán, mi lehetünk a bajnokok<<" Pedig de. Igaz, nem pont ez a stratégia. Azt pl. nem kell mondani a szponzornak, hogy itt van-e a Volán, ahogy a Detroit Red Wings hiányát sem kell megemlíteni.
@petyagergő:
Csak az emlitett kíváló kézis csapatok, ebben a bajnokságban játszanak itt edződnek. Volán meg egy sokkal erösebb bajnokságban edződik, majd jön ide oktatni.Nem hiszem, hogy a Dunaújvárosiak annyira élvezték a bajnoki döntöt.Aki nem játszik egy adott bajnokságban az ne legyen ott bajnok.Szerintem.
@bonsay: melletted itt nem sokan rúgnak labdába nagy arcból, ember.
Azért én megpróbálom. :)

Ami a cikket illeti: okos, alapos, minden benne van, ami kell. A kérdés eleve nem egyszerű, és erre tényleg nincs jó válasz. Én fehérváriként is azt mondom, hogy valami olyasmit lenne érdemes kitalálni, ami enyhít a többi csapat/szurkolók sérelmein.
És persze hogy meglegyen a kötelező fehérvári nagyarc (hiszen hogy máshogy vélekedhetne egy Volános erről a kérdésről ugye), én azt mondom, meneküljünk előre, és próbáljuk még jobban megalázni a magyar bajnokságot - mutassuk meg, hogy a keretünk felével is meglesz az a bajnoki cím!

A marháskodást félretéve mondjuk tényleg azt gondolom, hogy egy ilyen megoldás korrektebb helyzetet teremtene - hogy természetesen visszajöhet a Volán a bajnoki rájátszásba, de az aktuális meccsre nevezetteknek maximum az 50 %-a állhat olyan játékosokból, akik egy percet sem játszottak a bajnokságban (és ha megvan az EBEL-es 15 fő szabály, akkor tulajdonképpen nem is maard kiskapu). Nem utolsósorban a mi fiataljaink is megkapnák azt az esélyt, amit pl. két éve a döntő kapcsán (szerintem amúgy ordenáré bunkó módon) elvettek az akkoriaktól (hogy a Titánokból senki nem léphetett jégre a döntőben, még csereként sem). És hogy a szokásos nagy arccal zárjam: így még talán némi izgalom is összejönne a mindent eldöntő meccseken. :)

üdv,
Raon
Fehérvár Ördögi Kör
@Raon:
Idézél tölem légyszíves arcoskodást.
tán azért nem lehet kitolni a MOL ligát, mert az A és C VB közt több mint egy hónap van...

@Rock me Amadeus: 5 és 9 pontokon szakadtam :D

@bonsay: én személy szerint de. egyáltalán a tényt, hogy ott voltunk. hogy ott mi volt más kérdés, de azt meg ráfogom a rendkívül sportszerű versenynaptárra.
@bonsay: éppenséggel te is idézhetnél pár fehérvári arcoskodást, ha már te kezded a minősítgetést. Én az egy Kadle bejegyzésen kívül nem láttam ilyet, az első, amin felkaptam a fejem, a te minősítgető bejegyzésed volt. Illetve ez nem teljesen igaz, mivel már ez előtt is érdekes szövegeket nyomtál 16:52 és 19:03 között, de mondjuk, hogy azoknál csak rezgett a léc.

Azzal semmi bajom nem lenne, hogy nem tetszik neked a Volán szereplésének még a lehetősége sem - csak szerintem kicsit beteges ezt minden órában, újra meg újra átfogalmazva idepötyögni.
@petyagergő: Szerintem a WRC hasonlatod ott sántít, hogy ők ugyanazon futamon vesznek részt, itt pedig az a gond, hogy nem ugyanabban sorozatban indulnak. Itt a "WRC" csak a mindent eldöntő futamon indulna.

Én semmilyen presztízs veszteséget nem érzek Volán részről, ha azt a bajnokságot amiben nem indul nem is nyerhetné meg. Viszont egy "Szuper Kupa" rendszerben, ha nyerne mégis elmondhatná, hogy ő volt a legerősebb. Kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad.
@Raon:
Én azt hittem, hogy azért van a blog, hogy véleményt formáljunk.Lehet, hogy minden órában /Te szerinted/ betegesen írok a Volán játéka ellen, de akkor Te meg betegesen harcolsz mellettük. Nézőpont kérdése az egész. Egyébként már írtam nekem nem szálka a Volán mert én is Fehérvári születésű vagyok..........Egyszerüen nem tetszik a lebonyolitási rendszer és azoknak a munkáját szorakozását teszi tönkre, akik ebben a bajnokságban játszanak.Nem hiszem, hogy a Újvárosi játékosok marha büszkén jártak egész nyáron, hogy mennyire kikaptak a nagy Volántól.
Amiket tölem idéztél azok pikir megjegyzések, köszönö viszonyban sincs arcoskodással.Ha már valakit megvádolsz valamivel legyél tisztában a kifejezéssel.
Jó éjszakát!
Ha megengeditek, nekem is lenne egy ötletem:

A Volán "Ebel" csapata NE induljon a magyar bajnokságban!
A Volán viszont nyugodtan.
Ha Fehérvár ki tud állítani két csapatot, akkor induljon két bajnokságban. (Ha hármat, akkor nevezhet tőlem egy harmadikba is. :-) )
Én is azt mondom, hogy csak az nyerjen egy sorozatot, aki részt is vesz benne.
Az átjátszást viszonylag egyszerűen el lehet kerülni: azonos napon legyenek az ebel és a OB1 mérkőzések. A Volán vezetősége meg döntse el, melyik bajnokság fontosabb neki. Ha olyan jók, akár mindkettőben szerepelhetnek jól, de ha eltaktikázzák, akkor két szék közt a pad alá is eshetnek.
Ha valaki most arra hivatkozik, hogy Ő mindkét csapatot szeretné látni és nem tud egyszerre két helyen lenni, azt ....... :-)
Amennyiben valamelyik bajnoki idegenben van, akkor nézze meg az otthonit (legalább az OB1-es meccsen is sokan lesznek), ha meg mindkettő hazai, akkor hurrá, kettős rangadó! :-)
(Persze, az adott bajnokság határozná meg a légiósok számát, pontrendszert, stb.)
Egyet viszont ebben az esetben meg kell követelni: NINCS HALASZTÁS! Aki nem áll ki a kiírt időpontban, az automatikusan bukta a mérkőzést.
@bonsay:
> Én azt hittem, hogy azért van a blog, hogy véleményt formáljunk.

Persze, hogy azért van. Ezért ne csodálkozz azon, ha az általad beírt dolgokra alapján is vélemények formálódnak.
Esetenként még az is előfordulhat, hogy ha olyat írsz, ami másoknak nem tetszik, akkor azt jelezni is fogják neked. :)

> Lehet, hogy minden órában /Te szerinted/

Nem, a kifejezés, amit keresel: a tények alapján.

> betegesen írok a Volán játéka ellen

Én ugye nem ezt írtam. Azt írtam, hogy azzal semmi bajom, hogy neked nem tetszik a Volán - az viszont, AHOGY ezt idekommunikélod, szerintem már KICSIT beteges.
Elég masszív a különbség, ne ferdítsük ezt el légyszíves.

> , de akkor Te meg betegesen harcolsz mellettük.

Tényleg? Mire is alapozod ezt? Arra, hogy szóltam neked, állj és ne tovább? Végül is a vélemény szabad, ha így gondolod, lelked rajta. :)

> Nézőpont kérdése az egész. Egyébként már írtam nekem nem szálka a Volán mert én is Fehérvári születésű vagyok..........

Én a kettő között nem látok semmilyen oksági kapcsolatot. A véleményed meg csak az alapján tudom összetenni, amiket ide írsz. Ha az itteni öt bejegyzésedből négy fröcsög a Volán ellen, a fentin kívül nehéz bármiyen más következtetést levonni.

> Egyszerüen nem tetszik a lebonyolitási rendszer és azoknak a munkáját szorakozását teszi tönkre, akik ebben a bajnokságban játszanak.Nem hiszem, hogy a Újvárosi játékosok marha büszkén jártak egész nyáron, hogy mennyire kikaptak a nagy Volántól.

Látod, ha csak ennyit írsz le és így, akkor azt mondom, hogy korrekt és egyetértek! Ezért is írtam le, hogy alapvetően nem a véleményeddel van bajom (ezt amúgy is illik tiszteletben tartani), hanem azzal, AHOGY kommunikálod.

> Amiket tölem idéztél azok pikir megjegyzések, köszönö viszonyban sincs arcoskodással.

Az gondolom pikírt akart lenni.

> Ha már valakit megvádolsz valamivel legyél tisztában a kifejezéssel.

Tisztában vagyok vele. De tudod, ez úgy van, hogy általában nem az szokta eldönteni, mi arcoskodás és mi nem, aki előadja, hanem aki látja, elszenvedi ennek hatásait a túloldalon.

Ha csak pikírtnek szántad ezeket a dolgokat, én ennek örülök, mert ez azt jelenti, hogy senkit nem akarsz itt csesztetni, csupán határozott véleményed van. Látod, ez mindjárt közös is bennünk, és ezzel már elő is húzhatunk egy tiszta lapot további kommunikációnkban.
Ezesetben csaksi arra szeretnélek kérni, hogy a további viták megelőzése érdekében légyszíves találj meg egy bizonyos határt a pikírtkedéseiddel.

üdv,
Raon
Fehérvár Ördögi Kör
Véleményem szerint egy ország jégkorongcsapata akkor lehet bajnok, ha LEGYŐZI az előző évi bajnokot.....tehát az ebel előtt is bajnok volt a volán, azóta sem verte senki. Majd ha ez egyszer eljön akkor lehet beszélgetni nem indulásról. Ha ez eljönne az azt jelentené, hogy van jobb csapat sok jó játékossal, ez jó lenne hazai viszonylatban. Addig meg....lehet harcolni.
Szerintem sok játékosnak jót tesz ha a volán ellen játszhat és bizonyíthat a bajnoki döntőben.
Aki úgy akar bajnok lenni, hogy nem veszi el az előző évi bajnoktól a címet, annak valami nem stimmel ott fent...vagy csak az érem számít neki....
Újváros bizonyitott...........
Visszakérdezek:nektek nem az érem számit? Valamivel kárpotolni kell titeket mert EBEL-ben éremre nem nagyon számithattok.
Ha volán itt indulna, és itt verne tönkre mindenkit senkinek nem szúrná a szemét, hogy ő a bajnok.
@bonsay: Nah persze....kitalálnátok akkor is valamit....amikor tavaly sok nullára verte a döntő egyik meccsén az újvárost a volán akkor is mi volt??? Miért kell így megalázni őket meg hasonlók..hagyjuk már ezt. Tessék megverni az előző évi bajnokot, hajrá, én drukkolok.
Én is drukkolok nektek, hogy legalább egyszer EBEL bajnokok legyetek.Erre annyi esély amennyi, hogy egy magyar csapat elveri a Volánt.
@bonsay: @Pentele: A Veszprém és a Győr sajnos a BL-ben edződik, a bajnokságot meg megnyeri.
De persze értem a problémátokat, és igazatok is van. Viszont szerintem MAGYAR BAJNOKnak a mindenkori legjobb magyar csapatot kell nevezni. Miután ezek szerint azt minden csapat elismeri, hogy a Volán kiemelkedik, akkor az OB1-ben ne engedjék indulni, sem beszállni (mármint az EBEL Volánt), de akkor a neve ne Országos bajnokság legyen, hanem mondjuk Nemzeti Hoki Liga (NHL). Na, az ebben való szereplésre biztos könnyen jönne szponzor. (Csak meg kell tanulni a stratégiát Fejér Lillától! Lásd fentebb.:::)))
Komolyra fordítva, ennek a ligának a győztese aztán megmérkőzne a Volánnal a Magyar bajnoki címért.
Mint írtam én értem a ti álláspontotokat, viszont ti is értsétek meg, hogy nehéz lenne elfogadni, hogy egy nálunk gyengébb csapat nevezheti magát Magyar Bajnoknak, ami itthon a legnagyobb cím. Mindenképpen ki kell derülnie minden évben, hogy jobb-e már valaki a Volánnál.
@Floki: Mennyire vagytok büszkék egy olyan bajnoki címre, amikor az adott bajnokságból csak 2 csapat ellen játszottatok? Ennyi erővel az OB1/B és az amatőr bajnoki címét is követeljétek magatoknak, hiszen ti vagytok a legjobbak.
Adott egy bajnokság. Annak a bajnoka legyen az azt a bajnokságot végigjátszotta. De ez a bajnoki cím nem azt jelenti, hogy ez a csapat az adott ország legjobb csapata, hanem hogy az adott bajnokság legjobb csapata. Ezért lenne jó, ha egy külön kupában lehetne eldönteni az ország legjobb csapata címet.
@Raon:
Nem értem, hogy a fehérváriak miért írják le alapból a farmcsapatukat és gondolják azt, hogy ők biztosan nem jutnak a hazai rájátszásba. Ha esetleg előfordulna egy Volán1-2 mérkőzés, akkor előfordulhtna, hogy az egyik játékos egyik meccsen az 1-es, másik meccsen a 2-es csapatban játszana. Ami teljesen nevetségessé tenné a kiírást. De az a felvetés is elég vicces, hogy olyan játékos játszon a döntőben és kapjon aranyérmet, aki esetleg még a saját csapatában rájátszásba sem jutna. Ezt kivédendő ha csatlakozna az EBEL Volán, akkor ott csak olyan játékos játszhatna, aki az átigazolási határidő után nem lépett jégre az OB1-es Volán csapatában. Hiszen külön csapatról beszélünk.
@petyagergő: "A Veszprém és a Győr sajnos a BL-ben edződik, a bajnokságot meg megnyeri." Ez az érvelés sajnos ott (is) sántít, hogy a Szeged is a BL-ben edződik, mégsem nyeri meg a bajnokságot. Másrészt ugye, a Veszprém és a Győr végigjátssza a hazai bajnoki idényt is. Úgyhogy még cizellálni kellene az elméleten.
@Raon: Te nagy arcú, azt sem tudod ki vagy?:) Testvérem, augusztus 6-8. Kurultajra jössz?
@OliBLOOD: Igazatok van....volán ne induljon, nem számít még egy "porosodó" bajnoki érem.......sőt a válogatott is volán játékosok nélkül induljon. Magam részéről befejeztem. Nem ér ennyit, ahány ember annyi vélemény. Lehet kardosokodni érvelni, úgyis bajnok lesz a volán idén megint itthon, ha tetszik ha nem. A többi néma csend.....
a legszarabb duma fehervari reszrol az, hogy a tobbi csapat is jusson fel a AV19 szintjere es meg van oldva a problema.
Évek óta averzióm van az OB1-ben rendszeresített alap/közép/akármilyen szakasz + playoff rendszer tekintetében. Fentebb már írták, és nagyon egyetértek, hogy teljesen komolytalanná teszi az alapszakaszt a középszakasz rendszere, mivel nulláról (ill. egyesek bónuszpontokkal) indulnak neki. Emellett nagyon helyes a cikkben szereplő megállapítás, miszerint ez a rendszer a perspektivikusan üzemelő klubokat hozza kifejezetten hátrányos helyzetbe, ami semmiképpen sem használ sem a szezonnak sem hosszabb távon a sportágnak. Mindemellett kódolva van a bizonytalanság a szezonra ahelyett, hogy a kiszámíthatóság felé mozdulnánk el. Én nagyon nem értem, hogy miért nem lehet a MOL Liga utáni szakaszt is az alapszakasznak tekinteni (semmilyen egyéb változást nem hozna) és megtartani az addig elért eredményeket. A nagy, komoly bajnokságok is mind alapszakasz/playoff rendszerben üzemelnek...

A Volán indulása vagy nem indulása kérdése lerágott csont, mindenki a saját érdekének megfelelően alakítja ki a véleményét. Azt azonban nem szabadna elfelejteni, hogy a Volánon túl is van élet, és a jelenlegi lebonyolítás nem kedvez a többi csapatnak. Tökéletes megoldás nem lesz, de kompromisszumos lehetne, ha a szándék meglenne a felek részéről. Személyes meglátásom szerint egyébként pillanatnyilag a helyzet az, hogy a Volán "fenntartja magának a jogot" a bajnokság megnyerésére. Egyetértek azokkal, akik szerint a legjobb magyar csapatot is le kell győzni, hogy erkölcsileg is meglegyen a bajnokság, de az OB1-et szerintem külön is lehetne kezelni.

Az, amit a fehérvári érzelműek szoktak elég sűrűn emlegetni (el kell jutni a Volán szintjére, ki akadályozza, hogy több szponzor legyen, igazoljanak mások is jobb játékosokat, stb.) a hülyeség netovábbja szerintem. Volt itt nem olyan rég egy elég jól összerakott cikk többek között e kérdésről is és nagyon helyesen levonta a következtetést, hogy a jelenlegi játékosállománnyal még egy EBEL csapat indulása (ha egyáltalán lehetséges volna is) a hazai bajnokságban maradt csapatok elsorvadását eredményezné. Na ezért mondják elég sokszor, hogy le lehet szállni a magas lóról...
@check: A Volán indulása vagy nem indulása valóban lerágott csont. Senki nem mondta, hogy a Volánon túl nincs élet, illetve igaz, hogy fenntartja magának a jogot, hogy megnyerje a bajnokságot, de szerintem minden csapat így tesz.
Kicsit vonatkoztassunk el a Volán Ebel indulásától és nézzünk vissza arra az időszakra, amikor a Volán ugyanúgy bajnok volt, mint most. Akkor sok jelenlegi játékos a Dunaferrben, DAC-ban, és még a többi néven játszó Dunaújvárosban játszott. Kvázi a mostani Magyar válogatott a Dunaújvárosból állt. Persze nekünk volt egy Palkovics-Ocskaynk, meg pár jól megválasztott légiós és így is több évig a Volán volt a bajnok. Emlékszem valamelyik Continental kupán volt szerencsém vendégül látni az egyik vezérszurkolótokat, aki egyébként lelkes kommentelő is, Ö mondta, hogy a Volán kinőtte már a Magyar bajnokságot, miért nem megy már el monjuk az Osztrákokhoz, vagy Szlovákiába? Rá második évre elment és most az sem jó, mert tönkreteszi a Magyar jégkorongot.
Másik gondolatmenetként el kell ismerni, hogy a Volán múltbeli és szerintem jelenlegi utánpótlás nevelése egyáltalán nem jó. Ezzel szemben a DAB utánpótlás nevelése példaszerű volt az elmúlt években.
Én személyes véleményem az, hogy nálunk is el kell jönni 1-2 év türelem évnek, amikor a saját fiataljainkat játszatjuk és nem haragszunk rájuk, ha majdnem mindig veszítenek, utána viszont megint lesz új, nagy Volán. (persze ez csak az én forgatókönyvem)
A jelenlegi felállás, szerintem ebben a szezonban lesz utoljára. Mint nyilt titok az, hogy az Oroszok megvásárolták a Vasművet és a hírek szerint jövőre nem kis pénzzel szálnak be az újvárosi sportba. Én tisztelem az összes játékost, aki nálunk játszik, de tisztában vagyok vele, hogy csak a megfelelő szintű játékért, illetve megfelelő szintű pénzért vannak itt. Szóval szerintem, amint máshol több pénz lesz, azonnal nem lesznek itt.Mondjuk az még érdekes lesz, hogy a jelenlegi DAB játékosok közül ki kerül ki, ha visszamegy mondjuk 1-1,5 sor öreg játékos?
Amiért ez a hosszú komment kijött belőlem az az, hogy nem csak nekünk kell leszállni a magas lóról, mert az is elég uncsi már, hogy csak a DAB-nak van itt erkölcsi alapja mindenre és a szemét, rabló Volán meg mit akar és takarodjon az OBI-ből...
Sok DAB-os kommentelő szerint a Volán vezetői, játékosai, szurkolói, mind-mind tolvajok és a Magyar jégkorong tönkretételén dolgoznak. Persze csatlakoznak hozzájuk éleslátású pesti szurkolók és még jónéhány székely szurker is.
A Volán az EBEL-el előre menekült, amiből nem kis lett a haszna a Magyar jégkorongnak, de nemsokára jönnie kell a türelem évnek-éveknek...
@Floki: "Véleményem szerint egy ország jégkorongcsapata akkor lehet bajnok, ha LEGYŐZI az előző évi bajnokot..."
Akkor véleményed szerint nem legitim bajnok a Volán már pár éve, mert nem verte meg saját magát.
@Licsimi: Azt hiszem kissé félreértettél.
Nem vitatom a Volán EBEL indulásának poizitív hatásait a sportágra és komolyan mondom, hogy nem is zavar, hogy az EBELben szerepel. Én arra próbáltam célozni, hogy egyszerűen a jelen helyzetben nincs annyi játékos és pénz a sportágban, hogy legyen értelme még egy magyar csapatot indítani az EBELben. Erre mutatott rá az említett cikk is.
Én sosem mondtam, hogy nem kell a Volán és az a fordulat, hogy "a Volánon túl is van élet" arra íródott, hogy azzal, hogy a Volán a playoffra visszatérve évente simán besöpri a bajnoki címet a többiek lehetőségeit szűkíti pl. a támogatók megszerzése terén. Ezért írtam azt, hogy kompromisszumos megoldást kell találni, mert egyébiránt ahhoz, hogy valaki a legjobbnak mondhassa magát a regnáló legjobbat is le kell győznie. Másrészt a folytonos vesztes szerepe (a döntőre értve) nem egy motiváló állapot még akkor sem, ha a fejlődést nyilván szolgálja a legerősebbel szembeni megmérettetés.
Azért az erős, hogy más csapatok szurkolói mindenkit "tolvajnak" néznek Fehérváron, de lássuk be, hogy a Volán elsősorban annak köszönheti az elmúlt 8-9 évbeni döntő fölényét, hogy más csapatoktól szerzett meg játékosokat (+ légiósok) ill. esetenként jól érvényesítette érdekeit szövetségi szinten.
Egyetértek azzal, hogy a jelen felállás Fehérváron az utolsó lesz ebben a formában. Azt azonban nem hinném, hogy ha a DABba beszállna esetleg egy tőkeerős támogató, akkor testületileg szerződtetnék a jelenlegi ex-újvárosi Volán játékosokat. Azari nyilatkozata úgy szólt, hogy 3 éven belül kell olyan állapotban lennie a csapatnak, hogy kész legyen felvenni a versenyt a Fehérvárral. Szerintem ebbe nem igazán fér bele idősebb sorok szerződtetése, mert nem úgy kellene felvenni a versenyt, hogy gyengítjük a riválist.
Még véletlenül sem csak arról van szó, hogy kizárólag a DABnak van erkölcsi alapja bármire is. Én az előző hsz-ben is a többi klubot említettem, szándékosan azért, mert nem csak a DABra érvényesek a megállapítások, legfeljebb jobban érvényesek rá. Azonban azt vegyük észre, hogy egyes (és nem mindegyik!) Volán érzelmű kommentelő elég lazán bepötyög olyan véleményeket, amelyek sértik azon csapatok szurkolóit, akik nem kevés tényezővel járultak hozzá a Volán eddigi teljesítményéhez, és még nem is tényszerűek. Még egyszer: nem vitatva azt, hogy az idáig vezető úton a Fehérvár is sokat tett le az asztalra.
@Rock me Amadeus: Saját magát egy másik csapat szokta megverni... :DD
@Rock me Amadeus: Vagy megveri másik csapat és akkor az a bajnok, vagy....megvédte és akkor megint ő. Mit nem lehet ezen érteni?
Egyébként meg nem értem mi a probléma azzal, hogy a volán más csapatoktól igazol játékosokat, nem hiszem, hogy nem látjátok...ez MINDENHOL így van. Az igazolás nem csalás ám!!!! Tudom hihetetlen de ez teljesen normális dolog.
@OliBLOOD: érdekes érvelés, de van benne valami. Én nem feltétlenül hiszem azt, hogy a farmcsapatunk ne jutna be a rájátszásba (bár ilyet efféle háborús terepen már leírni sem mer az ember, így is kap a klubunk eleget) - de abban igazad van, hogy az általam javasolt megoldásban ez egy ngy logikai hézag.

@kiralyfi: van ez így néha. :)
Azt hiszem, ezt most még kihagyjuk testvér, ocsmány anyagi okok miatt. Jövőre viszont már elég nagy lesz a gyerek is, hogy el tudjuk vinni. :)
a Volán továbbra is szálljon csak be a magyar bajnokság rájátszásába, ha erre van lehetősége és dőljön el a pályán, hogy adott évben ki a legjobb csapat...még akkor is, ha a Volán a toronymagas favorit (a vb előtt illene játékban maradni és láthatják a válogatottunk gerincét adó játékosokat itthon is játszani)
ha a Volán továbbmegy az Ebelben akkor jöjjön az úgynevezett szuperkupa a bajnokság "győztese" és a Volán között
ha így lenne asszem a szíve mélyén minden jégkorongot szerető szurkoló ennek a párharcnak a győztesét tekintené a bajnoknak...
szóval, ha vki bajnok akar lenni győzze le a pályán a Volánt
és hiszem, hogy nem kell sokáig várnunk erre...
@Raon:ami miatt a klubotokat sok vád érheti pl. a korábbi első helyen történő kiemelés volt (asszem a legtöbben azt sérelmezték, hogy a Volánnak nem pályaválasztóként is illene hoznia a kötelezőt)
vagy pl. a tavalyi kiírás, amikor a bajnoki döntő első meccse a héten a negyedik meccsünk volt és sorolhatnám a hasonló anomáliákat
ezekről a dolgokról az illetékes elvtársak elgondolkodhatnának
sokszor érveltek vele, hogy Azari szerint az a magyar bajnok, aki...
ennek kapcsán szívesen hallottam volna az Öreg szájából egy ezzel analóg, a fair play szellemével egyező gondolatot, még akkor is, ha az relatíve hátrányosan érinti a csapatát:)
@Licsimi: a mondandót tolvajos részét nem minősíteném, mert értelmetlen dolog
azonban te is érzed, hogy veszélybe kerül abban a pillanatban a vezető pozíciótok, ha valahol felsejlik a pénz, mint lehetőség
többek között ezért szajkózzuk sokan Dújvárosban és Bpesten is egyre többen, hogy amilyen hasznos volt, olyan álságos egy Ebel kirakatcsapat normális bajnokság nélkül, mert az adja a hoki hátországát
örülök neki, hogy ráébredtél 2 Ebel csapatot nem igazán tudunk kiállítani addig, amíg nincs kellően erős hátország hozzá
szóval a magyar hoki érdeke az lenne, ha lenne egy stabil és erős hazai bajnokság - nevezhetjük Mol ligának is - amelyben kellő mennyiségű mérkőzésszámmal megkapnák a játékosaink azt a terhelést, ami válogatott szinten is elég lehet az előrelépéshez
és ez szerintem fontosabb annál, hogy esetlegesen 2 év múlva mi játszunk az Ebelben vagy ti, esetleg mindkét város csapata
de tekinthetjük azt is célnak, hogy a Mol liga pár év alatt érje el az Ebel erősségét...nos ez lenne a magyar hoki érdeke
Nem egyszerű ügy ez, az már biztos.

A fent leírtakat végigolvasva nekem az az érzésem hogy ez a konkrét "22-es csapdája".

Ha érdekelt vagy , akkor csakis személyes érzelmek, érdekek alapján lehet erről írni.
Az viszont biztos hogy a döntés olyan lesz, ami a Fehérvárnak és ezáltal talán a válogatottnak is kedvező.

Érdekes még az ujvárosi "nagypénzek" megemlítésekor a fehérvári "majdnempánik".

Ha tisztán érzelem mentesen nézem a dolgot akkor, az EBEL csapat játéka a Magyar Bajnokságban , mondhatni valóban nem esztétikus.
Érthető az Újvárosiak aggodalma.
Azt, meg még végig sem gondoltam hogy mi lesz akkor, ha nem az Újváros lesz a másik fél.
Ám pont leszarom az esztétikát ha a válogatott visszajut.

Remélhetőleg az idén már mi is kardosabb menyecskék leszünk és az EBEL csapatot látjuk majd Miskolcon.
@leonov: "Ám pont leszarom az esztétikát ha a válogatott visszajut."
Abszolút.
Szerintem a mol liga egymás elleni meccseket igenis be kell számolni!

Továbbá az OB 1 rájátszását meg lehetne oldani úgy, hogy egy kiesik a 6.-ik és ehhez jön az AV 19 6.-nak.

A válogatott fontosabb, és kell a válogatott magnak (AV 19) a meccsszám. Majd 2-3 év múlva nem lesz ilyen biztos a Fehérvár győzelme szerintem...mert a Mol liga erősödni fog, ékes példája, hogy mennyi mol ligás válogatott játékos volt az idei vb-n és mennyi 2 éve?
@Theutus: szerintem az Öreg már mondott ilyeneket - igaz, tény az is, hogy nem rögtön az első évektől. Azt pedig, hogy a kiírások miért úgy alakulnak, ahogy, szeritnem a magunkfajta mezei szurkerek sosem tudják meg. Én el tudom fogadni, ha mások úgy látják, hogy a Volán maffia érdekérvényesítő képessége az oka - csak ezzel természetesen nem értek egyet. :)
Komolyra fordítva a szót: teljesen igazad van abban, hogy az elmúlt években voltak "érdeksségek". Gyanítom, hogy ez az aranynyerő sorozat önmagában elég frusztráló lehet a rivális szurkolóknak ahhoz, hogy ne szeressenek minket, és ennek fényében a legapróbb inkorrektség (vagy annak látszata) is kiemelt jelentőséggel bírhat. Ezzel a jelenséggel viszont szerintem nem lehet mit kezdeni, ez mindig meglesz - annyit tehetünk, hogy igyekszünk minimálisra csökkenteni a támadási felületet.

üdv,
Raon
Fehérvár Ördögi Kör
süti beállítások módosítása