HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Mégis lehet juniorbajnokság

2010.06.22. 21:40 hokikori

Az utánpótlás-bajnokságok nevezési határidejét hat héttel kitolta első elnökségi ülésén a szövetség, így június közepe helyett július végén derül ki pontosan, melyik korosztályban hány csapat indul. Ám az eredeti határidőre leadott nevezések jó néhány évjárat tekintetében már most bizakodásra adnak okot. A fiatalok rendszerben tartásának a nehézségeit nemrég alaposan kielemeztük. Ezúttal megnézzük, milyen a pozitív fejlemények kibontakozásának az esélye. Jó hír, hogy mégis lehet juniorbajnokság.

Az egyes korosztályokban érdekelt csapatok a szövetségben egyeztettek arról, hogy miben kellene változtatni a versenykiírás kidolgozásakor. A legfontosabb vita az előkészítő korosztályban alakult ki. AZ U12-eseknél évek óta nincs hivatalos eredmény, a találkozók 0-0-val végződnek, nem avatnak bajnokot. Ez az első korosztály, ahol nagy pályán játszanak a fiatalok, a csere irányított, fix sorok lépnek jégre, meghatározott időközökkel. Rendszeresen felmerül a vita, jó-e ez így. Ezúttal sem volt másként.

Információink szerint a klubok arra szavaztak, hogy a jövőben legyen hivatalos eredmény, és vezessék a bajnoki tabellát. Végül is a kötelező sorcsere rendszerét nem kívánják megváltoztatni. Úgy tudjuk, ennek ellenére kevés esély van a változtatásra, mert az MJSZ szakmai bizottsága nem támogatja a módosítást. Márpedig a versenykiírást először a szakmai bizottság, majd az elnökség hagyja jóvá. Érdekesség még, hogy az eredeti határidőre egyedül a hírek és a jelek szerint nagy változásokon átmenő UTE adott be minden korcsoportra nevezést.

Az ifjúsági korosztályban az előző szezonbeli hét helyett várhatóan nyolc, esetleg kilenc indulóval kell számolni. A kívánt 25-30 körüli mérkőzésszám úgy jöhet létre, ha az alapszakasz 16 mérkőzését követően a felső- és alsóházban küzdő négyes két köre után az érmek sorsát három nyert mérkőzésen döntik el.

Míg tavaly a kölyökbajnokság induló létszámát jellemezhettük robbanásszerűnek, addig az előttünk álló sorozatban várhatóan a serdülőkorosztályról mondható majd ugyanez. 11-ről 18 résztvevőre növekszik a létszám. Jönnek új egyesületek, de a MAC és a Bp. Stars mellett a székesfehérváriak is két csapattal tervezik az indulást. Külön érdekesség, hogy az SC Csíkszereda mellett a Crvena Zvezda is elindul U16-ban.

A serdülőknél várhatóan a legutóbbi kölyökbajnokság mintájára előselejtezőt kell vívni a felsőházi részvételért. Legutóbb a bajnok 33 mérkőzést játszott, amit nem lenne jó alább adni. Az egyik elképzelt lebonyolítás szerint az előkvalifikáció utáni felsőház 10 tagja egy alapkör után két részre osztva folytatná a küzdelmeket. Az első hat egymás között játszana oda-visszavágót, a maradék négyhez az alsóházi 8-as legjobb két csapata csatlakozna, és játszana két kört. Ezután az első nyolctól egyenes kiesés rendszerben folyna a rájátszás. Az érmekért folyó párharc az egyik csapat két győzelméig tartana.

A kölyökkorosztályban várhatóan tovább növekszik a résztvevők száma, és elérheti a húszat. A lebonyolítás a tavalyi selejtező mintájára akár a fenti serdülőknél bemutatott elvet is követheti, de meglátjuk, mit tartalmaz a versenykiírás.

Az előkészítő korosztályban is nagy a tolongás, nagyjából az U14-hez hasonló létszámmal lehet számolni. A két legfiatalabb kategóriában, a miniknél és a szuperminiknél csak júliusban alkothatunk képet a küzdelembe bekapcsolódó csapatok számáról.

A nők elsősorban az U18-as válogatott eredményei révén egyre inkább felhívják magukra a figyelmet. A fejlődés az ő esetükben is érzékelhető. Az új idényben akár 8 csapatosra is bővülhet a női bajnokság, ahova az UTE 2 csapattal, a Fradi, az Erzsébet (amely lehet, hogy MTK néven indul ismét), a Dunaújváros és a Fehérvár jelentkezett. Számítani lehet még a Miskolc és a Bp. Stars csatlakozására. Mivel a nők csak a felnőtt korosztályban versenyeznek önállóan, a fiatalabbak a fiúk között kapnak játéklehetőséget. Ezért a tervek szerint a női U18-as válogatott csütörtökönként a kölyök felsőházi csapatokkal meccselhet, természetesen versenyen kívül.

A két legnagyobb korosztályt a végére hagytuk. A felnőtteknél biztos, hogy az OB I.-ben hat egyesület, a Dab.Docler, az FTC, a Miskolc, a Sapa Fehérvár AV19, az UTE és a Vasas Bp. Stars szerepel. Hogy hat vagy hét csapattal, tehát hogy a magyar bajnok EBEL-kerete csatlakozik-e a mezőnyhöz az EBEL-szereplést követően, ezt még nem tudjuk. A legvalószínűbb forgatókönyv az előző évi kiírás megismétlése. Tehát ha az EBEL-ből akkor esik ki a Fehérvár, amikor az OB I.-hez még tud csatlakozni, akkor részt vesz a magyar rájátszásban.

A magyar–román közös ligában, amely az elmúlt két évben Mol Liga néven futott, nagyobb a bizonytalanság. Nem tudni, marad-e a névadó szponzor. A Vasas Bp. Stars továbbra is kacérkodik a szlovén ligával, de a többiek, az öt magyarországi csapat mellett az SC Csíkszereda, a Fenestela 68 Brassó és a Steaua Bucuresti minden bizonnyal elindul ebben a sorozatban. Ne feledjük, a Stars korántsem zárta ki ezt a lehetőséget. Egy évet előretekintve az látszik, hogy két csapat csatlakozhat a mezőnyhöz. A Debrecen évek óta úgy tervezi, 2011-ben indul az OB I.-ben, míg remélhetőleg a gyergyószentmiklósi jégkorong két év után megerősödik annyira, hogy a Progym visszatérjen.

A junioroknál, ahogy várható volt, nem tolonganak a csapatok. Itt továbbra is nagyon hiányzik a kelet-magyarországiak jelenléte. Magyarországról a Bp. Stars és a Dab.Docler adta be a nevezést, és a szerb Crvena Zvezda is jelezte részvételi szándékát, amely ismét U21-es csapatot indítana. Jó esélye van annak a javaslatnak, amely szerint a juniorbajnokság és az OB I./B (a másodosztályban ugyanazzal a négy csapattal számolhatunk, mint tavaly, azaz: Tisza Volán, MAC, Debrecen, Dab.Docler-Jégtörők) alapszakaszát összevonnák, és egy oda-vissza kör után válnának szét. Ez ügyben jövő héten többet tudunk, a részletek és feltételek kidolgozásra várnak. Miként egy másik ügyben is: elképzelhető, hogy a Tisza Volán a szabadkaiakkal közösen indul.

18 komment

Címkék: bajnokságok utánpótlás mjsz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lehet tényleg jó lenne ha szlovéneknél indulna a Stars. Így 8 csapatos közös bajnokság lehetne 3 körrel (előzetes hírek szerint 9 csapat esetén csak 2 kör lenne).

Itt viszont egy kis ellentmondást érzek:
"Érdekesség még, hogy az eredeti határidőre egyedül a hírek és a jelek szerint nagy változásokon átmenő UTE adott be minden korcsoportra nevezést."
"A junioroknál, ahogy várható volt, nem tolonganak a csapatok... Magyarországról a Bp. Stars és a Dab.Docler adta be a nevezést"
@OliBLOOD: Ez a szerző költői szabadságának manifesztációja :)
@F. Kapus: Ez nem a szerzői, hanem az MJSz költői szabadságának a manifesztációja mely a versenybizottság egy hivatalos táblázatában öltött testet.Ebben a kimutatásban éppen nem a Dab.Docler neve szerepel a Bp. Stars mellett másodikként!
Ha tudja valaki sorolja fel a serdülőben induló 18 csapatot, a verseny kiírásról tudni valamit? Köszi.
"Érdekesség még, hogy az eredeti határidőre egyedül a hírek és a jelek szerint nagy változásokon átmenő UTE adott be minden korcsoportra nevezést".

de minek is?
@ob4: Most az a baj, ha neveznek?
nem baj! csak nekik nem szóltak, hogy nem kell nevezni, csak majd 2 hónap múlva?
én sem látok hibát, legalább időben vannak,
jobb előbb mint soha!
@hokikori:
Lehet tudni hol akarnak ennyi mérkőzést lebonyolítani? Mikorra tervezik a kezdést?
Ha ennyi meccsnek kell pályát biztosítani augusztusban el kell indítani egy, két korosztályt, szerintem.
Nagyon jó hogy ennyi csapat lesz, de én kicsit kevésnek érzem a használható pályák számát.
Ne legyen igazam!
@ob4: nincs rajtunk sapka!... ööö vagy van? ehh.
@celebesz:
ne már ... ez csak egy vicc volt. :)

csak ennyi rohadt szúnyog ne lenne
@ob4: oké-oké, vili! (és hát nyilván nem te tehetsz arról, hogy ezelőtt a szezon előtt valahogy sehogysem bír mosolyra görbülni a szám.)
A serdülő versenykiírás nagyon korrektnek tűnik. Idén az alsóházban is nagy küzdelmek várhatóak,mert van tétje a mérkőzéseknek.Tavaly sokan azt sérelmezték,hogy az alsóház legjobbjai nem tudják felmérni ,hol tartanak a felsőházi csapatokhoz képest.Idén erre lesz lehetőség.
@canadien: A "tervezett"kiírás tűnik korrektnek.
A bpstars honlapján találtam

pont ezen gondolkodtam én is:

"Van remény, hogy lesz junior-bajnokság

Bár csak három csapat adta le nevezését az U21-es bajnokságba (Bp. Sztárok SE; Dunaferr SE; Crvena Zvezda (szerb)), mégis van rá halvány remény, hogy idén is megrendezik a versenysorozatot, bár más formában. Ezúttal az OB1/b-s alakulatokkal lehetne összevonni a korosztály csapatait. Ezzel a négy csapattal kiegészülve (Tisza Volán, MAC, Debrecen, Dab.Docler-Jégtörők) egy komolyabb alapszakaszra van kilátás, majd az U21-esek egymás közt döntenék el a helyezések sorsát a rájátszásban.
Döntést várhatóan júliusban hoznak az érintettek."

már csak egy hónapot kell várni, hogy eldöntsék
hülye vagyok, ez benne van az eredeti szövegben, vagy hülye vagyok?
@KicsiÉn:
Az előselejtezőket augusztus vége szeptember elejére tervezik. Nem biztos, hogy 3X20 percesek lesznek az előselejtező mérkőzései és az sem biztos, hogy kötelező jégfelújítások lesznek a szünetekben. A múlt évi kölyök előselejtezőre sajnos nem volt túl nagy tolongás, így nincs arra biztosíték, hogy ez másképpen lenne a most következő kölyök és serdülő megmérettetésen. Ezeket két hétvége alatt le lehet majd bonyolítani egy káposztásmegyeri létesítményben, vagy két helyszínen.
A rendes bajnokság lebonyolítását nem látom kérdőjelesnek, hiszen a serdülő bajnok a mögöttünk hagyott idényben is 33 meccset játszott és igen korán befejeződött a bajnokság.
@hokikori:
Az előselejtezőről hol lehet infót találni, a tavalyiról?
Milyen rendszerben zajlott, stb. stb.?
Kedves KicsiÉn!
Javaslom, hogy kukkants be ide:
jegkorong.blog.hu/2009/09/08/a_kolyokbajnoksag_versenykiirasa
és a linkekre kattintva választ találsz a kérdéseidre.
süti beállítások módosítása