HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Nagy Krisztián Finnországba szerződik

2010.06.14. 12:31 hokikori

Az 1994-es születésű Nagy Krisztián, aki tíz éve a MAC Népstadionban nevelkedik, serdülőként a magyar ifjúsági bajnokság ponttáblázatának élén vegzett. Nem meglepő, hogy küföldről is figyelték: a finn TuTo Turku korosztályos csapata szerződteti.

Nagy Krisztián a 2009/2010 idényben rengeteget játszott. A 28 serdülőbajnoki meccs mellett 19 alkalommal kapott szerepet az UTE–MAC közös ifjúsági csapatában, és háromszor a juniorbajnokságban is számítottak rá. Ezenkívül többször játszott a serdülő-, valamint az ifjúsági válogatottban. Pontátlaga a junioroknál egy felett, az ifjúsági bajnokságban kettő felett, a serdülőben három felett alakult.

Turku komoly finnországi hokiközpont. A TPS Turku az aktuális bajnokcsapat, a TuTo Turku a második vonal egyik erős gárdája. A serdülőkorsztályban az alapszakaszban az élcsoportban végeztek, nem sok hiányzott a rájátszáshoz.

A skandináv csapat a MAC-nál korábban tevékenykedő fiatal finn edzők közbenjárása után került kapcsolatba Naggyal. A felnőttcsapat a Mestisben játszik, de korábban 12 szezont az SM Liigában is eltöltött. Több NHL-játékost is adtak a világ hokijának, Marko Kiprusoff, Sami Salo, Kai Nurminen, Jukka Porvari, Brad Turner, Fredrik Norrena és Jani Hurme is nevelkedett vagy szerepelt a TuTóban.

A magyar támadó június 1-8-ig kortársaival együtt gyakorolt Turkuban, száraz- és jeges edzéseken vett részt. A program után pozitív visszajelzést kapott, külön kiemelték a testjátékát és magas motivációs szintjét. A klub ajánlatot tett neki, a következő szezonban ott fog játszani. Meghívást kapott az augusztusi edzőtáborba is, ahol kiválasztják azt a 4-5 játékost, akik az idényben feljátszhatnak a 93-as ifjúsági korosztályba. Amennyiben ebbe a körbe nem kerül bele, az 1994-esek között hokizhat. Nagy Krisztián elmondta, a sport mellett az is motiválja, hogy a csapatnál jelentős hangsúlyt helyeznek a tanulásra, és angol nyelven készülhet az érettségire.

Nagy csatártársa, Sebők Balázs, az egy évvel ezelőtti serdülőbajnokság pontkirálya egy éve igazolt a finn korosztályos bajnokság élvonalába. Sebők remekül helyt állt, és csapatával együtt bejutottak a rájátszásba. Egyéni teljesítményével a házi pontlista második helyezettje, az összesített finn kanadai táblázaton a legjobb húsz tagja lett.

Mindkét magyar csatárnak Marton Tibor volt az edzője a MAC-nál, aki a serdülőválogazott trénere is. A svéd U18-as ezüstérmes Nemes Benjámint is négy éven át fejlesztette, Szongoth Kristóffal karöltve. A már említett játékosokon kívül most is több fiatal tehetségét csábítják külföldre, főként a svéd bajnokság második vonalába. A szakember nem szívesen engedi útjára a srácokat, hiszen komoly tervei vannak. A sportág jövőben remélt kiemelt fejlesztése a MAC-ot nem érinti felkészületlenül.

Rengeteg ötletet és konkrét elképzelést dolgoztak ki, amely a tehetségek megtartására sokkal nagyobb hangsúlyt fektet, mint korábban. Az már eddig is ismert volt, hogy az idény eleji szárazedzések és a manapság felértékelődő fizikális felkészülés a MAC-ban példaértékűen folyik. A növekvő jégfelület a jeges edzések tekintetében is megfelelő lehetőséget jelenthet. Marton Tibor blogunknak elmondta, három korosztályban is dupla csapattal indulnak, így az előkészítő, a kölyök- és a serdülőbajnokságban. Még képlékeny, hogy az ifjúsági és a serdülő korosztályban miként oldják meg játékosaik versenyeztetését. A konkrétumok említése nélkül Marton azt is jelezte, az egyik lehetséges forgatókönyv létrejötte még arra is lehetőséget nyújthat, hogy a felnőtt bajnokságban is bemutatkozhassanak a legtehetségesebbek.

21 komment

Címkék: mac marton nagy krisztián tuto turku

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hatalmas gratula mind Krisztiánnak, mind a MAC együttesének! Ha jól számolom (és tudom), mostmár négy magyar fitalaunk is kinnt lesz Finnországban (Kocsis, Nagy, Sebők, Fekti).
A MAC-cal kapcsolatban annak azonban még jobban örülnék, ha a közeljövőben indulni tudának az OB 1-ben! Van ennek realitása?
@Skyblue: a realitás, hogy jövőre egy fiatal ifi csapatot indítunk, s a következő években pedig egyre feljebb... Az önálló felnőtt csapattól véleményem szerint még elég messze járunk (létesítmény helyzet, költségvetés stb.)
Sok sikert Krisztián!
@jegkorong94: ughh, most látom, hogy félreérthetően fogalmaztam... Szval az ifi indítása 2011/12-es szezonban tűnik valószínűnek, mert úgy tudom a 2010/11-re nem nagyon maradt játékos.
Gratulálok Krisztiá! Ha tudja valaki az idei serdülő bajnokság lebonyolítását légyszi irjon. Köszi.
Remélem, 4-5 év múlva felmossuk a szlovénekkel a jeget.
@csíki ember: néhány hónapja itt volt a szlovén U-16-os válogatott, és hát bizony ők mosták fel a mieinkkel a jeget, (pedig a 94-es nálunk egy nagyon erős korosztály) fizikailag sajnos nagyon le vagyunk maradva tőlük egyenlőre
@csíki ember: Remélem még hamarabb! :)
Hajrá Krisztián, Kilitire azért még gyere! :)
Gratulálok Krisztiánnak!
Azért szeretném, ha ilyen baromságokat nem írnátok, hogy mivel x jól játszik, jönnek a megfigyelők.

Tudni illik ez nem igaz. Ja, mennek a megfigyelők a Mac meccseire. Finn Országból.
Hát nem tudom, hogy mennyire előrelépés egy magyar ifi/junior csapathoz képest egy finn 2. osztály. Ha A csoportba tartunk, akkor a legjobb serdülőnk (mellesleg ifi pontkirály) miért csak a másodosztályba kell?
@ducks: pedig a fizikai, erőnléti állapot mindennek az alapja. Nem tudom, mi az oka, hogy Magyarországon még nem veszik ezt komolyan, pedig kiemelkedő fontossággal bír. Nézzük csak meg Hári János edzésnaplóját... Ovechkin külön fizikai erőfejlesztő edzővel dolgozik. Nálunk meg akkor kezdtek igazából jönni az eredmények, amikor Hodos Laci készítette fel a fiúkat erőnlétileg. Tavaly elküldték, és ez meg is látszott, a csapat csak nyögvenyelősen hozta a bajnokságot. Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy a klubok - tisztelet a kivételnek - miért nem fordítanak elegendő figyelmet a fizikai felkészítésre.
@vasdinyey:
Őt nem a felnőtt bajnokságba szerződtették!! Még csak 15 éves :-)
Hogy a felnőtt csapat a másodosztályban szerepel nem azt jelenti, hogy az utánpótlás csapat is „másodosztályban” játszik. Hidd el, hogy előrelépés neki a külföldi szerződés.
Sok sikert Krisztián:D
@horivan:persze, egyértelmű, h nem a felnőttbe
:-), de az a mai magyar utánpótlásnevelésről mond el sokat, hogy az egyi legtehtségesebb gyerek a finn másodosztályba megy. és Te megtrónfolod azzal, hogy még az is előrelépés. Mivel nem értek hozzá, elhiszem neked, hogy az.;-) csakhát a többi fiatal, akik az elmúlt években mentek ki szinte mind első osztályba kerültek, és ahogy itt a blogon olvasom szépen helyt is álltak. De nem szeretnék kötekedni. Örülök, ha jó helyre kerül, ahol tud fejlődni. és nagyon sok sikert kívánok Neki!
@rockandroll: Igazad van, nem a MAC meccsén volt finn megfigyelő, hanem januárban az egyik edzésen.
@Kivago Ivan Györgyné: köszönöm. Így már más a leányzó fekvése. Még egyszer sok sikert kívánok a srácnak a légiós élethez!
@Kivago Ivan Györgyné: Ezek még csak azok a csapatok akik ott vannak a bajnokság előtti kvalifikációban, tehát ez még nem azt jelenti! Tavaly TuTo ebben a korosztályban a finn 2. osztályban szerepelt.
Sok sikert Krisztián!
süti beállítások módosítása