HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Magyar, szlovák – két jó barát

2010.05.25. 13:52 AG 2.0

A csoportos jégkorong-világbajnokságra járni azért szeretek, mert van valami hihetetlenül barátságos és átütő nemzetközisége. Nem kérdés, mindenki a sajátjainak szurkol nagy-nagy lelkesedéssel, amíg ott vannak, de nem dől össze a világ, ha vesztésre állnak, és akkor sem, ha kiesnek.

A szombati elődöntők egyikében az oroszok kirakták a németeket, de az alapból sokkal gyengébb hazaiak látványosan helytálltak, ami pont elég volt ahhoz, hogy a vasárnapi bronzmeccsen a sokezres orosz tábor melléjük álljon. A legendás orosz–német barátság két héttel a nagy háború végének 65. évfodulója után szárba szökkent. Mindez simán belefér, és nem kivételes, hanem természetes: egy jégcsarnokban és környékén nincsenek huligánok, és az agresszív részegek aránya sem magasabb, mint egy belvárosi romkocsmában.

Amikor a legjobbak közé óriási teljesítménnyel feljutott magyar válogatott tavaly Szlovákiával került egy csoportba a svájci világbajnokságon, előtte eszünkbe jutott, kéne akciózni valamit. Hogy egy kicsit segítsünk megérteni, miben különbözik az ilyen rendezvények hangulata egy NB I.-es futballmeccsétől, egy angol–holland Eb-selejtezőétől vagy egy lokális háborúétól. Elindítottuk a sörözzünk együtt a szlovák szurkolókkal projektet, tűrhető sikerrel. Odaát legalábbis bejött. Itthon nem bírtunk kellően nagy feneket keríteni az ügynek  – biztos azért, mert a jégkorongblog csak egy blog –, Szlovákiában viszont átvette a hírt a nemzeti hírügynökség, több országos lap, a hokej.sk c. hokiportálon meg huszonnégy órán át magyar zászló virított a címlapon.

Balhé nélkül nem bírt lemenni a meccs – ha ez a videó valahogy előkerül, még mindig szétvág az ideg –, de mindent összevetve nemcsak a csapat teljesített emberesen, az a három-négyezer drukker is, akik elutaztak Zürichbe. Igaz, együtt sörözésig nem jutottak.

Ahogy ez kinéz, egy darabig nem is fognak. Érdekes, hogy ami a románoknak vagy a szerbeknek sem fáj, mennyire irritálja a szlovákokat. Az idők változnak, a tempora mutantur, a 90-es években még a románokkal volt divat kölcsönösen utálni egymást, egy ideje Szlovákia van soron. Még szerencse, hogy kettővel egyszerre azonos hőfokon gyűlölködni nehéz. Nyilván senki sem tudja, ki ütött először, a magyarok-e, amikor kiosztottak két maflást Laborcnak, vagy a szlovákok, amikor volt pofájuk államot alapítani a komenizmus bukása után.

A kettős állampolgárság ügye mindenesetre jó sztorinak látszik ahhoz, hogy a viszony minden eddiginél lendületesebben romoljon tovább. Sose tudom, mindez csak politika-e, vagy rosszabb a helyzet. Amikor Kassára–Szakolcára megyek meccsre, vagy Selmecbányára ódon levegőt szívni, nem tűnik fel, hogy szívesen a torkomra tennék a kést. De hát az ilyesmit mindig csak azok tudják jól, akik ott is élnek.

Az tiszta, hogy egy Fidesz-kormánynak a kettős állampolgárságról szóló törvényt meg kell alkotnia, ha törik, ha szakad. A határon túli magyarok többsége igényli, és 2004. december 5. után jár is nekik. Az is tiszta, hogy Szlovákiában választási kampány van, és hülye lenne, aki nem játszaná ki a magyarkártyát. Mindegy, egyszer kikeveredünk ebből is.

Az A csoportos vb 2011-ben Pozsonyban és Kassán lesz. A magyar válogatott nem állt távol attól Szlovéniában, hogy visszakerüljön az elitbe. Az utolsó meccsünket buktuk, maradtunk a divízió 1-ben. Egyvalami  miatt nem sajnálom a kudarcot: örülök, hogy jövő év májusában nem indul el néhány ezer önkéntes hős – akik zömének minimális köze sem lett volna a világ legjobb sportjához – visszafoglalni a Felvidéket.

Úgyhogy készen is van az egyénre szabott tervem: a divízió 1-es tornán, amely Budapesten lesz áprilisban, kiszurkolom a feljutást, Szlovákiában meg jó lesz kedvencnek Szlovákia. A sörözzünk együtt projektet pedig egyszer majd feltámasztjuk. Mondjuk Finnországban, 2012-ben.

(Ezt a szöveget az Indexre írtam, hiszen több bennne a politikai aktualitás, mint a – khm – sportszakmai, kedves szerkesztőtársaim azonban azt mondták, hozzuk le itt is. F. Kapus kiegészítése: tömeges együtt sörözés valóban nem volt Svájcban, de itt-ott előfordult, és főként azok a vélhetően szlovákiai drukkercsoportok tetszettek neki, amelyek tagjai közt magyar és szlovák mezesek egyaránt előfordultak, sőt a szlovák mez, magyar sapka kombináció – vagy fordítva sem számított eretnekségnek.)

95 komment

Címkék: vb a csoport divízió 1

Hello, gratula a szöveghez teljesen egyetértek.
bár a mai rohadt politikai események után szerintem nem sokan leszünk ugyanazon a véleményen
Minden meccsen jó lenne ott lenni. Lesz kialakítva szurkolós részleg ? Legalább 2-3000 aktív szurkolónak akik szurkolnak, és nem fintorogva nézik ha valaki kiabál ?:)
@FRee: Az itthoni vbre értem persze.
addig is srácok, lehet sörözni vagy kávézni a többi szurkolóval akik idejönnek jövőre :)
A politikának semmi köze a sporthoz én is úgy tartom, de ha már ezt a cikket itt is lehoztátok, akkor itt válaszolok rá. Jó cikk, de nem értek veled egyet! Nem értem miért kéne nekem együtt söröznöm egy olyan ország állampolgárával ahol magyar ellenes törvényeket hoznak, nem értem miért kéne szeretnem egy olyan ország állampolgárát aki Anti-Hungary csoportot hoz létre facebookon áthúzott magyar zászlóval! Nem értem miért kéne tisztelnem őket, ha bármit teszek ez sosem lesz kölcsönös. Nem értem miért kéne szeressem őket, ha ők utálnak. De leginkább nem értem, miért kéne mindezt elfogadnom! Én sosem fogok oda menni és huligánkodni, vagy balhézni, csak azért mert szlovák, de viszont írhat és mondhat bárki bármit, már csak elvből sem sörözöm velük, SOHA!! És bármennyire is szimpatikus csapat volt a szlovák válogatott az olimpián, mégsem tudtam egyszer sem tiszta szívből nekik szurkolni, pedig hidd el szerettem volna, mert tényleg úgy játszottak akkor, ahogy azt én szeretem. De én nem tudom félretenni azt a rengeteg dolgot amit ellenünk elkövettek és nem is akarom. Elegem volt abból, hogy a magyarok folyton csak nyelnek és mindig mi tesszük meg az első lépést ha közeledésről van szó. NEM! Majd ha ők idejönnek hozzám, vagy ez egy szlovák kezdeményezés lett volna, akkor meggondolom. De jelenleg azt vallom, hogy én egy szlovákkal SOHA nem ülök le sörözni! Viszont balhét sem kezdeményezek velük, mert annál kulturáltabbnak tartom magam. Lehet hogy ez a komment most sok ellenségeskedést szül, de előre válaszul csak annyit mondanék, hogy én legalább nem bújok egy felhasználó név mögé. A legtöbben amúgy is ismernek, főleg itthon Fehérváron, aki nem az meg a profilomban megtudja ki vagyok. Én fel merem vállalni magam, és az elveim, sokakkal ellentétben!
Rex: Nem érted miről szól a cikk.. nem kell senkit szeretned, ezek a sorok egyszerűen arról szólnak, hogy a sport képes arra amire más nem: összehoz oilyan embereket, akiknek "elvileg" utálni kéne egymást.

Bár hozzáteszem, az egyszerű szlovák kispolgár és az egyszerű magyar kispolgár sosem utálta egymást, és bármikor leül egymással sörözni amúgy is. Ez az egész a politika akarata.
A cikk eszemeisegevel egyetertek csak az elmult egy ev esemenyei (nyelvtorveny, Solyom es most amit muvelnek) elbizonytalanitottak. Itt mar tul vagyunk azon, hogy a titkoszolgalatok manipulalnak, a politikusok politzalnak es a bekes polgarok pedig szenvedo alanyok. Szerintem ezt a hatart mar atleptek ott. A tarsadalom mar reg ertekelheto valaszt kellett volna generaljon ezekre a tulkapasokra. A maygarkartya nem hiaba ennyire kapos ott, a polgarok meg mindig vevok egy jo kis magyarozasra. Az olimpian meg tudtam nekik szurkolni (regebb csak csehszlovak majd cseh es szlovak szurker voltam) de most mar nem. Valami megszakadt bennem veluk kapcsolatban es ezzel nem vagyok egyedul. Mondom ezt ugy, hogy az egyik legjobb kollegam akivel rengeteg sort elpusztitottam az elmult evekben cseh-szlovak keverek aki nemreg kapta meg az amerikai allampolgarsagat.

Ha igy folyatatjak az osszmagyar tarsadalom elobb-utobb bojkottalni fog mindent ami szlovak, es en ezt nagyon sajnalatos dolognak tartom.
Sokszor sokan leírták már én csak idézem :
Összenő ami összetartozik (Orbán is mondta ,de eredetileg nem tőle való)
Ami a sajátom az mondat folytatása; nem kell türelmetlennek lenni. Az idő megoldja magától.
A sokszínűség a térség velejárója, csak rajtunk múlik felülünk-e a provokációnak.
Nekem Ferenc József ebben példa : Tolerancia uraim, tolerancia. Csak úgy mellékesen 48-as honvéd tiszt veteránoknak életjáradékot adott alig tíz évvel Arad után és az sem érdekelte ,hogy ezért a saját főrendjei nevezték bolondnak,
1886 -os világkiállításon szűk 40 évvel 48 után a magyarok kedves uralkodója lett, elképesztő tisztelet övezte, Horthy Miklós személyes példaképnek tekintette.
sajnos mindkét (minden) országban épp elég az idióta aki csak a hangoskodással törődik, megbékélés barátkozás még véletlenül se... évtizedes sértődések miatt nem lehet szerintük együttélni békében... érti a tököm
az meg h sikeresen mindkettőnknél a parlamentbe is bent vannak akik megoldások helyett még gerjesztik a gyűlöletet.... nevetségesen kispálya ez... focihuligántempobasszameg... 2010-ben ááááá
A kommentekből és a politikai eseményekből pontosan kirajzolódik, hogy az egész történet pont abba az irányba halad, amelyikbe azt a nagytudású politikusok szeretnék.

Akinek még nem világos, Ficoék azért magyaroznak, hogy ez legyen az általános téma az országban, ne pedig a belpolitikai/gazdasági stb. teljesítményük. Ezzel jelentős számú szavazatot lehet szerezni. Nem kell olyan nagyon messzire menni hasonló példáért, de ebbe ne menjünk bele, ha nem muszáj.

Az teljesen normális, ha egy-egy országban van 5% olyan réteg, aki alapból szereti utálni a másikat, és kb 10% olyan, akit erőteljes munkával (média, politikai tematizálás) ebbe az irányba lehet tolni.

Ami szerintem hiba (de elfogadom a másfajta véleményt is): 1. ha egy országot az 5% alapján ítélünk meg 2. az ingadozó 10%-ot nem arról akarjuk meggyőzni (pl sörözéssel) hogy béke van, hanem arról, hogy utáljuk egymást.

Sportoldalról: a jégkorong valóban azért szép, mert általános béke uralkodik a lelátókon. De valljuk be, hogy ez azért IS van így, mert kicsi a népszerűsége az olyan országokban, ahol hajlamosak a szurkolók a huliganizmusra.
@Rex: "Nem értem miért kéne nekem együtt söröznöm egy olyan ország állampolgárával ahol magyar ellenes törvényeket hoznak"

- Röviden: mert ez az egyetlen lehetséges út, ami hosszú távon legalább kecsegtet némi eredménnyel? A másik út, ez könnyen belátható, sajnos rövid és hosszú távon is zsákutca.
A múltbeli sérelmeket megváltoztatni utólag semmi nem fogja, Felvidéket visszafogalni nem fogjuk, hiszen mindkét ország ugyanannak a katonai szövetségnek a tagja.
Ahogy bagyula írja, a vége az lesz, hogy bojkottálni fogunk mindent, ami szlovák (ők meg értelemszerűen viszont). ÉS? Ettől mi fog változni? Mi lesz jobb?
A másik útban, a kölcsönös közeledésben (mert nem igaz, hogy csak mi próbálunk közeledni, hálistennek a túloldalon sem csak egységsugarú futballidióták élnek, ott is vannak hasonló kezdeményezések - ld. a cikket: a közös sörözés ügyét is jobban felkarolták odaát, mint Magyarországon) legalább benne van a lehetőség, hogy valami megjavul. A másikban nincs, az ugyanezt a szart konzerválja. Ha ezt felismerjük, szükség van-e bármilyen egyéb indokra, hogy ezt a folyamatot támogassuk, ne amazt.
Másrészről pedig az, aki itthonról mélyíti vagy konzerválja az árkokat, és egy évben csak két-háromszor jár Szlovákiában, az nem a saját faszával veri a csalánt, hanem azokéval, akik ott élnek és magyarok.

ps. Nem az álláspontod bírálatának szántam, elfogadom, hogy úgy érzel, ahogy, csak kérlek, fordítsd meg a kérdést, hogy mindettől várhatsz-e bármi eredményt. Az meg, hogy ki kezdi a közeledést... ccc, nem tökmindegy? Ha ezzel valamit megjavíthatunk, és te részese vagy ennek a folyamatnak, nem lehetsz jogosan büszke magadra?
@bagyula: Nem tudom, nekem amikor Bécsben magyar mezben voltunk a VB-n (csak hogy szokják a népek) sikerült szlovákokkal is normálisan viselkedni, sörözni is. Vhogy kloteni VB-n is siekrült, meg nem csak VB-n.
Bennem meg bennük lenne a hiba?
@Káosz Professzor: Egyetértve a poszttal jelen pillanatban neked van igazad. Rettenetes külpolitikai baklövés a szlovák választások előtt kijönni a kettős állapolgárság törvénytervezetével. Fico belpolitikai teljesítménye alapján nem lett volna megválasztva, így viszont mi adjuk az adut a kezébe, hogy ezt megjátszva miniszterelnök legyen ismét.
Jómagam Angliában laktam együtt szlovákokkal akikkel nagyon is jól elborozgattunk és bár tudják, hogy van magyargyűlölet Szlovákiában, ahogy itt is van szlovákgyűlölet, de ez marginális probléma.
Mindamellett megértem Rex álláspontját, de a sérelmek rendszeres felhánytorgatása nem vezet sehova. Hasonló kommentet egy szlovák is tudna írni, amiben mi lennénk a negatív szereplők.
Tipikus példa, hogy megint a politikusok keverik a kakit! Klotenben együtt fényképezkedtünk- söröztünk szlovákokkal,sőt az egyik meccsen a korlátra kikötött magyar zászlómra egy fiatal szlovák pár vigyázott.Megint csak a kis százalék hülyével/focihuligánnal van/volt baj. Ennyi.
@Rex:

-- Nem értem miért kéne nekem együtt söröznöm egy olyan ország állampolgárával ahol magyar ellenes törvényeket hoznak, nem értem miért kéne szeretnem egy olyan ország állampolgárát aki Anti-Hungary csoportot hoz létre facebookon áthúzott magyar zászlóval! --

Most ne haragudj, de a magyar emberek szentek? Magyar hülye politikus nem létezik? Magyar trollok a neten nem neteznek? Én még eléggé emlékszem rá, amikor saját szórakozásomra csináltam szlovák jégkorongról videót, és naponta kaptam a fenyegető üzeneteket, hogy k*rva szlovákok, kiirtjuk a családodat stb. Svájcban szlovák haverokkal mentünk ki, jól elvoltunk a magyar szurkolókkal röhögtünk. Egyszer a városban odajön egy magyar szkinhed, és megmondja a haverjaimnak ha jót akarunk azonnal vegyük le a mezünket....

- már csak elvből sem sörözöm velük, SOHA!! -

Ezzel az erővel például egy angol vagy egy osztrák elvből nem sörözne magyarokkal, mert a móri bankrablásban magyar ember lőtt agyon csupa más embert, csak mert pénzt akart.

De ez a te véleményed, és nincsen semmi közöm hozzá. Nem is kelett volna hozzászólnom, csak krvára elegem van abból, hogy szlovákai magyarként szlovákok előtt magyar vagyok, magyarok előtt meg szlovák. Ez a gyulolkodés nem vezet sehova. Szeretnék még 1 olyan élményt mint svájcban, amikor én forditottam a két tábor között és jókat röhögtünk. Szóval egy év múlva találkozzunk! Üdv
@alvering: Szo nincs arrol, hogy "egyes szlovakokkal" nem lehet sorozni. Itt arol beszelte, hogy az elmult egy evben (mar azelott is de azt meg valahogy le lehetett nyelni ugy, hogy elforitod a fejedet) a dolgok uj dimenzioba leptek odaat. Barmennyire is nehez ezzel szembenezni, de van olyan, hogy ELEG! Egyszer csak el kell donteni, hogy elfogadjuk-e, hogy szazadjara is lekopnek (miutan 99-szer letorulted a kopetet az arcodrol) vagy megmondod, hogy ennyi volt es tobbet nem engeded magad megalazni. Szerintem ide jutott el a helyzet. Ettol meg nyugodtan lehet sorozni olyan szlovakokkal akik nyiltan elitelik a politikusaik viselkedeset (ha epp ugy hozza a sors) valalva, hogy learulozzak oket otthon. Ha ezt nem valaljak, akkor nem latok okot semmilyen sorozesre. Se Pozsonyban sem Londonban. Pl a kollegam beismerte, hogy az apja magyargyulolo es, hogy ezert sosem tudta igazan szeretni az apjat. Most nagyon jo baratok vagyunk. Vagy akar felhozhatanam a roman felesegem peldajat is.
@djsanyi: Szerintem ennek nezz utanna jobban. (szerintem vannak felmeresek). Az a "kis szazalek" siman meglehet az alkotmanyozo ketharmad! Ne legyen igazam!
@Morgó Muki: Itt nincs semmilyen kulpolitika, teged is csobe huztak a szlovakok. Az allampolgarsag mindenik orszag belugye. Meg az EU sem szol bele, pedig lassan mar kozponti koltsegvetes is lesz az EU-ban ha az eurojukat meg akarjak orizni. De az allampolgarsag SZIGORUAN belugy marad! Ez igy is van rendjen.
Nem a szlovák emberekkel van a gond, hanem azzal a szarrágó Ficóval meg Slotával. Mit képzelnek ezek? Állandóan a magyarkártyát játszák meg, ahelyett hogy a görög válság maitt aggódnának ezek a hatalomhajhász szemetek. Mit képzelnek,hogy nem dolgozhatnak közhivatalban azok,akik megkapjáka magyar állampolgárságot? Meg az Unió mit fog tenni? Románoknál is identitás szerinti az állampolgárság, horvátoknál is léteztik,németeknél. A szlovák lépés meg undorító, ha kajakra megteszik, amit Ficó akar akkor az ő seggüket kell megrugdalnia az EBESZnek...Ezzel a kurva EU-val sem érünk semmit,ebből a szempontból...
@T1GRIS:
Azért szerintem ha valaki nem "ezt a folyamatot támogatja" az még nem jelenti azt, hogy "amazt" támogatja.
Sajnos azt kell mondjam, hogy szerintem is az a helyzet, hogy odaát egy kicsit magasabbra csapnak a nem megfelelő hullámok.
A közös sörözést felkarolták? De "mi" találtuk ki... Náluk a kormánypárt és a miniszterelnök az, aki folyamatosan ekéz minket, nyíltan? Igen. Nálunk az a helyzet, hogy egy politikai erő jó időben és jó helyen volt, ellenzéki párt lett belőle a Parlamentben - de még ők sem fenyegetnek a Felvidék visszafoglalásával. És ha tudnék képet csatolni akkor látnátok itt egy szlovák óriásplakátot, választási kampány, ennyi a szöveg rajta egy fickó képe alatt: "Pozsony? Nie, Bratislava!". Ilyet sem látni nálunk...
Szóval nem olyan egyértelmű ez. Valóban nevezhetjük marginális jelenségnek mindkét országban de náluk ez a marginális jelenség kormányoz éppen és intézményesíti törvényekkel mindezt.
Ettől persze azok akik egy vb-n megjelennek mint szurkolók nyilván ugyanolyan emberek mint mi és én is ott voltam tavaly, balhé mentesen... De azért van amitől nehéz elvonatkoztatni.
@Káosz Professzor: Altalaban igazad van, konkretan Szlovakiara kivetitve szerintem nem. Hihetetlen, hogy meg milyen sokan hiszik azt, hogy (szigoruan sovinizmus szempontbol!) szlovakia egy normalis orszag. Szlovakia meg kelet-europai mercevel nezve is abnormalisan soven annal az egyszeru oknal fogva, hogy meg 18 evet sem toltotte be. Egy ezereves orszag lakoja sosem ertheti meg ezt.

Az a 10% van 40-50% is, es ez meg egy konzervativ becsles volt.
@2002: Ezt természetesen nem rád értettem. Elég hosszú ideig voltam együtt egy erdélyi lánnyal, és így közelebbről is láttam milyen határon túli magyarnak lenni. De már akkor sem értettem ezt a megfogalmazást amit most te is használtál: a szlovákoknak magyar vagyok a magyaroknak szlovák. Minden értelmes kulturált magyar ember tudja, hogy nem önszántadból lettél szlovák állampolgár és ezek az emberek nem tartanak téged szlováknak, pont úgy ahogy én sem. Én úgy látom, hogy a határon túli magyaroknak más a felfogásuk, más az értékrendjük, de ettől még magyarok és ha jobban bele gondol az ember, ezek az eltérések még határon belül is léteznek. Másképp vélekedik egy dunántúli és egy alföldi bizonyos dolgokról.
@T1GRIS: Félreértettél, mert én nem a rég múlt sérelmekre gondoltam, és nem a Felvidék visszafoglalására, hanem az elmúlt 1-2évben történtekre. Azokra a dolgokra amiket magyarok illetve a magyarság ellen követtek el a NEM RÉG MÚLTBAN. Amúgy pedig a rég múltról nem ők tehetnek, hanem Trianon, és Trianonon keresztül pedig elsősorban a franciák, de ez egy másik történet.
Összefoglalva, mondhat bárki bármit, és nem érdekel mi hova vezet, én úgy tartom, egy férfinak a becsülete kell ill. kellene hogy az első legyen és az én becsületem nem engedi, hogy szlovákkal sörözzek mindaddig, amíg olyan dolgok történhetnek, mint a szlovák nyelvtörvény vagy Sólyom kiutasítása, vagy épp most a kettős állampolgárság ellen undorító módon való fellépés.
@Rex: Szerinted a szlovák hokidrukkerek is olyanok, mint az "átlagszlovákok"? Nem arról szól a hoki, hogy ott "inteligensebbek" a szurkerek?
Tényleg kérdezem, nem kötözködöm...
@jacint70: Bár nem engem kérdeztél de hadd reagáljak. :)
A választ szerintem egyikünk sem tudja de tegyük fel van egy módszer amivel aránylag pontos válasz lehetne kapni:
Van-e szerinted olyan szlovák hokidrukker aki Slota/Fico pártjára és annak programjára szavazott vagy fog most szavazni?
A választ nem tudom de nagy összeget mernék tenni az "igen"-re.
@bagyula: mert a felmérések mindenre jók és passzolnak, ugye? Én még mindig azt állítom, hogy az átlagmagyar, az átlagszlovák, az átlagromán, stb. nem hülye és nem gyűlöli élből a másik nemzet fiait. Dolgoztam Bukarestben egy-két hetet. Metróval közlekedtünk, egy erdélyi magyar kollegina kalauzolt minket végig. Egyetlenegyszer szólt be egy kis cérnakezű román, hogy beszéljek románul! Miután látványosan kiröhögtem, nem is szólt semmit! Klotenben mi szóltunk egy magyarnak, hogy minek szólogat be a két békésen söröző szlovák drukkernek! És nekünk csak egyetlen szlovák szólt be az egész VB alatt. Ezért mondtam, hogy hülyék mindenhol vannak, de nem feltétlenül többségben!Legyen igazam!
e@Rex: egy pillantásnyira sem védve a szlovák szélsőségeket... de egy tizenakárhány éves állam befolyásolható polgárai azért kapnak a félelmükhöz itthonról elég támpontot... az h ebben az országban még mindig kurens politikai fogás trianonozni... h bekerült egy finoman fogalmazva is radikális párt (nem kis létszámmal) a parlamentbe.. h semjén bácsi ma reggeli tv fellépését ne is említsem...
szóval aki félni akar.. megtalálja h mitől tegye...
aki meg gyűlölködni az menthetetlen.. s mindíg ők a hangosak.. mindkét oldalon

ezért kellene minden felelős politikusnak a párbeszéddel foglalkoznia, nem pedig a feszültség gerjesztésével..
@hosszú lépés: Ezt nyilván nem tudom... De van-e olyan, aki elmegy a vébére, és ott elkezd "magyargyűlölködni"? Mert az eredeti felhívás a vb-n megjelent szlovák szurkerekre vonatkozott...
@jacint70: nézd meg az első hozzászólásom első mondatát!
@jacint70: Ilyen valószínűleg nincs - én legalábbis tavaly nem láttam.
De az is hozzá tartozik, hogy ők rendszeresen ott vannak az A csoportos vb-n (jó nekik), így egy magyar-szlovák meccs nem a régen várt alkalom a számukra, hogy hőzönghessenek. Megkockáztatom, hogy akik a mi oldalunkról ezt tették tavaly azok életükben akkor voltak először hokimeccsen és a balhé miatt mentek, nem másért.
@djsanyi: ne haragudj, de te allitottal valamit es en szkepticizmusomat fejeztem ki allitasoddal kapcsolatosan. Mindig lehet kiveteleket talalni, es az, hogy valaki nem szol be valakinek az meg csak azt jelenti, hogy normalis nevelest kapott otthonrol. Nem mond semmit az orszaga/nemzete viszonyarol a te orszagodhoz/nemzetedhez. Azt majd a szavazournak maganyaban fejezi ki, peldaul. Mar maga az a teny, hogy a szlovak POLITIKUM(nem csak a kormany!) megtehetei azt, hogy az EU nagy valsaga kozepette ilyennel foglalkozik undorral tolt el minden joerzesu EMBER-t. Hidd el nem csak a magyarok ereznek igy. Amit az elmult evekben elmuveltek mar tul van minden civilialt viselkedesi norman.

Te egy-ket hetet dolgoztal Bukarestben, en nyolc evet ELTEM ugyanott.
Na meg ha már itt tartunk akkor a mai események egy kis kivonata, aztán én részemről berekesztem a témát mert szerintem napokig lehet rajta pörögni. :)

[i]"A szlovák parlament elfogadta a kormánypártok által benyújtott határozatot, ami elítéli a magyarországi, kettős állampolgárságról szóló törvénytervezetet. A szöveg szerint a szlovák törvényhozás ellenzi, és mélységesen aggódik amiatt, hogy a szlovákiai magyarok magyar állampolgárságot kaphatnak.

A parlamentnek kétségei vannak, hogy a magyar törvény összhangban van-e a nemzetközi joggal. Kifogásolják, hogy nem egyeztettek a szlovák kormánnyal a törvény benyújtása előtt. Szlovákia óva int a trianoni és második világháború utáni európai rendezés kétségbe vonásától.

Kormánypárti és ellenzéki képviselők is elfogadták a Magyarországot elítélő határozatot. A 150 fős parlament 113 igen szavazattal állt az aggódó tiltakozás mellé. A szavazáson a magyar képviselők nem vettek részt. Az MKP frakciója kivonult, a Híd képviselői pedig nem szavaztak."[/i]
@bagyula: Szerintem félreértettél. Ha mi hozunk egy törvényt, melyről előzetesen feltételezhető, hogy egy másik ország poltikáját meghatározó pártnak vagy politikusnak az nem fog tetszeni, ráadásul abban az országban választás közeleg, akkor mi külpolitikai hibát követünk el. De tudod mit?! Nevezzük diplomáciai hibának. A tény, tény marad. Egy általunk hozott törvény meg fogja határozni egy másik ország választási eredményét ráadásul egyáltalán nem kedvezően.
@hosszú lépés: Bocs, ezek szerint nem tudtam "megdönteni" az idézet részét...
@hosszú lépés: Szerintem tenyleg minden kommnetar folosleges ezek utan.
nekem rengeteg szlovák kollégával volt dolgom az elmúlt évek során, azt kell mondanom, hogy sokkal értelmesebbek mint a csehek és lengyelek, sokkal jobban megértettük egymást. Általában az nem szereti a szlovákokat, akinek nincs szlovák ismerőse és a politikából tájékozódik, Fico és Slota féle meberekkel azonosít majd' 6 millió embert. Persze nem akarom elvitatni a szlovákutálat jogát azoktól, akinek volt közvetlen negatív élménye (a csendőr egyenruhában Szlovákiába átmasírozó provokátorokat most nem sorolnám ide), de szerintem elég kevesen vannak azok akiket valaha is atrocitás ért Szlovákiában mint magyar túrista (engem pl. még sose, pedig vagy hússzor jártam már ott).
@Morgó Muki: igen, es ez egy ujabb szegenysegi bizonyitvany roluk.

Ha mar szobahoztad Angliat. Keves orszag kapott negativabb sajtot a szigetorszagban az elmult idoszakban mint Szlovakia (na jo meg a gorog valsag elott), pont Solyom es a nyelvtorveny miatt. Ugyhogy, korantsem "egyik kutya masik eb" a felallas.

Meg mindig Angliaban vagy?
@Rex: Ja, ha "nem érdekel, mi hova vezet", akkor nem szóltam.
@Rex: ezt a kérdést tekintve nagyon nagy tévedésben vagy
hidd el, hogy a legjobban hangoskodó állampolgáraink tótoznák vagy románoznák le először a felvidéken vagy erdélyben élő honfitársainkat
szóval nem alaptalan a félelmük...
hogy nem akarsz szlovák állampolgárral sörözni az a te bajod, de jusson eszedbe: amilyen az adjonisten olyan a fogadtatás is
mindkét országban van pár % idióta barom, de az még nem jelenti azt, hogy a többséggel ne lehetne normális kontaktust kialakítani
@hosszú lépés: normális esetben egy ekkora horderejű kérdésben illene egyeztetni a másik ország vezetőivel is a legmagasabb diplomáciai szinten
ha ott megvan a megegyezés, akkor lehet állampolgárságot osztani
illetve enélkül is lehet, de ne csodálkozzunk, ha amott ezt a döntésünket a politikusok azonnal próbálják kihasználni
szóval mindkét országban politikusoknak és idiótáknak mélyen magukba kellene szállni és elgondolkodni azon, hogy ki mennyit árt a normális egymás mellett élés írott és íratlan szabályainak
@Rex: Én meg annak örülök, hogy vannak ilyen gondolkodású emberek, mint Te. A cikkel nem értek egyet, de veled igen. Én a románoknak jégkorongban sem tudok szurkolni, pedig nagyrészt csíki játékosok vannak benne.
@Rex: Rex, az a baj, hogy a Te gondolkodásod sem kevésbé doktriner, mint azoké a szlovákoké, akikét kifogásolod. Külön súlyosbítja a helyzetet, hogy dacára annak, hogy bevallásod szerint egy erdélyi lány volt a párod évekig, nem tudsz különbséget tenni szlovák állampolgár és szlovák állampolgár között.

Az, hogy Te nem vagy hajlandó leülni (generálisan) szlovák állampolgárokkal sörözni, egyúttal azt is jelenti, hogy mondjuk Kiss István komáromi atyafival sem lennél hajlandó erre...

Mondjuk én azt ajánlanám ezeknek az idiótáknak a figyelmébe, hogy érdemes lenne bebizonyítaniuk (hogy maradjunk a hokinál), miért jelent egy Rastislav Ondrejcik, egy Vladimir Dubek, vagy például egy Sille Tamás nemzetbiztonsági kockázatot Szlovákiának. De ide sorolhatnám a hajdani veszprémi kézilabdakapus Lubomir Svajlent is, akinek a honosításáról szintén szó volt, emberi és sportemberi magatartása miatt mindenki imádta itthon is és Szlovákiában is. Szlovákiából érkezett Gergely István, a focista Pinte Attila is, és nyilván még hosszan lehetne sorolni a példákat...

Nem lett magyar állampolgár, de Magyarországon lett kiemelkedő játékos a vízilabdázó Roman Polacik (Eger, majd Vasas), játszott a magyar pólóbajnokságban a Kassa, játszik a magyar kézilabda-bajnokságban a Tatran Presov is. Talán ezeket a nemzetbiztonsági szempontból veszedelmes példákat kellene bemutatni északi szomszédainknak.
@Rex: Maximálisan egyetértek a mondandóddal!
Mindent leírtál ami az én fejemben is megfordult.
@csatoimi: Azért lényeges a különbség a te mondandód és Rex-é között. A román válogatottnak nem szurkolni, ill. "egyes emberekkel azért nem leülni sörözni, mert románok" között nagy a különbség.

Rexnek: szerintem az álláspontod teljesen érthető, egy nyilvánvaló és aljas provokációra reagálni kell. A mikéntben és a hatásokban van eltérés a te nézeteid és mondjuk az én nézeteim között.

Én azt vallom, hogy ha leülök sörözni egy jégkorongbarát szlovákkal, aki soha semmiben nem ártott se nekem, se a többi magyarnak, csak egyszerűen szlovák, azzal azt üzenem Ficonak és a többi hasonszőrűnek, hogy be lehet kapni a faxom, engem okostojás politikusok nem fognak összeugrasztani aljas indokból senkivel.
@Káosz Professzor: "A mikéntben és a hatásokban van eltérés" ezt úgy mondod mintha én minden nap hangoztatnám a nézeteim és szlovák ellenes dolgokat irogatnék mindenhova. Aki régebb óta olvassa a blogot, tudja, hogy régen nagyon sokat kommenteltem és sokat irogattam, de semmi ilyesmi nem volt jelen írásaimban, ma már szinte egyáltalán nem kommentelek, bizonyos okok miatt, de most itt volt ez a cikk és úgy éreztem, megosztom a véleményem. Tehát, teljesen félreértelmezted motivációmat. Ezek után sem fogok hasonló témában felszólalni. Nem az a célom, hogy másokat rábeszéljek a nézeteimre és nem az hogy prédikáljak. Egyszerűen elmondtam, hogy az én becsületem nem engedi meg, hogy együtt sörözzek szlovákokkal, vagy hogy bármennyire is szimpatikus egy szlovák válogatott egy tornán, nekik szurkoljak. Nem tehetem, mert én nem tudnék utána úgy tükörbe nézni.
És nincs igazad, a románokkal más a helyzet, bár nem kedvelem őket túlzottan, de ők mégis különbül viselkednek. Bár már nagyon rég óta ott van az ellentét magyar és román között is, mégis úgy érzem, megvan a kölcsönös tisztelet. Pont ez az ami megkülönbözteti őket az én szememben, és ha bár szurkolni nekik sem fogok, de velük leülök sörözni és beszélgetni.
@csatoimi: Azt azért zokon vennéd, ha valaki azért nem ülne Veled sörözni, mert egy olyan ország állampolgára vagy, amelyik galádságokat követ el saját magyar nemzetiségű állampolgárai (ideértve nyilván Téged is) ellen, ugye?

Szóval, azért nem minden szlovák állampolgárt kellene kirekesztenünk a sörözésből azért, mert oda vetette a sors, ahová.
@Theutus: 15 éve azt hallgatom, hogy trianont megérdemelte az ország, mert rosszul bántunk a nemzetiségekkel, kisebbségekkel. mondjuk ez hazugság, de nem baj, jó volt a bűnös nép elméletben, működött, hatott. mint az látszik. aztán nem győztünk eléggé kussolni, akkor is, amikor helyenként valóban vérlázító dolgok történtek a határon túli magyarokkal. nem csak az átkosban, most is. de képesek vagyunk azt mondani, hogy egyeztetnünk kéne a minket módszeresen megalázó kormányokkal egy apró gesztus kapcsán. nonszensz.
@szorgalmas:

mindig azt hiszem, hogy egy szöveg minden fontos részére odafigyelek, de aztán kiderül, hogy sosem. persze ez bizonyára nem is lehetséges

tehát csak a nyomaték kedvéért: nem, kicsit sem kellett volna előre egyeztetni a szlovák kormánnyal erről a törvényről. a jelenlegi szlovák kormány menjen a pokolba. eszembe sem jutna sörözni velük :)
A probléma nem szimmetrikus. Szlovákiában mindig voltak magyarellenesek, Magyarországon csak az utóbbi időben kaptak teret a szlovákellenesek - részben ficoék tettei miatt, részben a putyin pénzén finanszírozott média és politikai mozgalom segítségével. A magyar kormánynak mindig tojástáncot kell járnia: hatékonyan kéne védeni a határon túli magyarokat, s ez nem könnyű. Ha mosolygunk, hülyének néznek, ha keménykedünk, ők is ezt teszik. Mindenki adjon erre a helyzetre választ lelkiismerete szerint.
@AG 2.0: nem a bejegyzésre, csupán Theutus egy félmondatára reagáltam, a bejegyzéssel nagyrészt egyetértek. a kompromisszum keresése, és a meghunyászkodás nagyon távol van egymástól. gyáva népnek nincs hazája, de egy bátor nép bárkivel leülhet sörözni. aki szalonképes:)
Azért azt megjegyezném, hogy Ficóékat valakik meg is választják, nem csak úgy odaosztják őket csúnya politikusnak az ártatlanok fölé.
Ettől függetlenül én biztos nem fogok konkrét esetben pusztán szlováksága miatt megítélni senkit, mint ahogyan cigánysága vagy románsága miatt se tenném.
De remélem nem tágít a magyar politika, nem hinném, hogy bármilyen más eljárás részünkről más eredményt hozott volna. Amit meg most összehordanak az amúgy is komédia. Leginkább Szlovákiának ártanának azzal ha tíz- vagy százezreket megfosztanának szlovák állampolgárságuktól. Akkor tényleg felmerülne a kérdés, hogy minek tartoznak ezek az emberek ahhoz az országhoz.
@Rex: Szerintem te értetted félre amit én írtam, bár lehet, hogy volt amit rosszul fogalmaztam. Teljesen egyetértünk, hogy jelenleg Magyarország és Szlovákia között húzódik egy törésvonal. Teljesen egyetértünk, hogy ezt a törésvonalat a szlovák fél enyhén fogalmazva barátságtalan viselkedése mélyíti leginkább. Az utóbbi évek politikája (nyelvtörvény stb..) gusztustalan.

Ahol különbséget érzek az én hozzáállásom/véleményem/nézetem és a tied között, az az erre a viselkedésre való szükséges reakció. Én úgy hiszem, hogy elsősorban politikusoktól szított, de történelmi okokkal alátámasztott ellentétről van szó, ami véleményem szerint feleslegesen gyűrűzik be a mindennapokba (pl. jégkorongmeccsre). Azzal, hogy támogatom az "ülj le egy szlovákkal sörözni" típusú felhívásokat, tenni szeretnék egy általam is megtehető lépést a béke helyreállítása felé.

Ahogy értem, a te álláspontod, hogy szlovákokkal szimbolikus jelentés miatt sem ülsz le sörözni, mert ezzel fejezed ki egyet nem értésedet a szlovák politika/viselkedés irányába.

Részemről a te álláspontod elfogadható és érthető, de nem értek egyet vele. Nem mondom, hogy nekem van igazam, mert nem biztos, hogy így van. Épp ezért szívesen olvasom véleményedet ezután is.
@Theutus: Tényleg uccsó hozzászólásom mert ez most egy kicsit a biztosíték kiverés környékén járt részedről de próbálok higgadt maradni:
Ha képes vagy egy ilyen kérdés kapcsán magának Robert Ficonak az érvelését citálni akkor te sikeres agymosáson estél keresztül.
Ne haragudj meg a hangnemért de mégis mi a lankadt szart kell ezen bárkivel is egyeztetni? Mi a franc változik egy szlovákiai magyar életében attól, hogy lesz magyar állampolgársága IS? Mi a francos köze van ehhez a szlovák kormánynak? Ha én mint turista magyar állampolgárként semmilyen kockázatot nem jelentek amikor arra járok akkor egy ott élő bárki magyar állampolgársággal megspékelve miért? Nemzetbiztonsági kockázat? Revizionizmus? A 21. századi EU-ban? Betegek. És mindenki aki felül ennek a provokációnak.

Bocs mégegyszer ha bántó de egyszerűen elképesztő ilyesmit olvasni.
@kerusz: Nekem semmi bajom az átlag szlovákkal, de ezeket a díszpéldányokat valakik megválasztották, ők meg a többség voltak. Természetesen a szlovák állampolgárságú, de magyar nemzetiségű embereket nagyon szeretem, nekem minden magyar egyforma, határok nélkül.
@csatoimi: Így van, fel is kapom mindig a vizet amikor osztják az észt a hazai "liberális" bértollnokok (lásd a cikk szerzője, aki ugyanannál médiumnál dolgozik mint Bede Márton és Tóta W., annak gratulálok), hogy pár százaléknyi kisebbségről van szó. Egy nagy lófaXt! Ott a Smer is erősen szélsőjobba hajló, és akkor még nem is beszéltünk adócsaló slotáról. Meg míg Lengyelországba menet átutaztunk szlovákián, végül is csak kétszer mutogattak össze-vissza bőszen anyázva az autóúton(igen, ült szlávul beszélő ember a kocsiban). Jelzem, Nagy-Magyarország matrica NEM volt, se zászló.
Eleget nyeltünk, valahogy el kell érnünk, hogy visszavegyenek. Ilyen 8 év után ez nem lesz könnyű, de nem szeretnék tovább mindenféle közép-európai nép lábtörlője lenni és mindenhol szarul érezni magam a környező országokban.
@bagyula: A jelenlegi szlovák kormány kisebbségi politikája nyilvánvalóan minősíthetetlen. A szegénységi bizonyítvány jogos, ahogy a negatív kritika is, amit nem mi, hanem független országok fogalmaznak meg. (Nem vagyok már Nagy-Britanniában.)

@csatoimi: Abban igazad van, hogy valakik megválasztották a jelenlegi szlovák kormányt, de elégedetlen tömegeket igen könnyű ostobaságokkal az urnák elé állítani. Szerintem te is tudsz sorolni példát a világtörténelemből, amikor nem a valódi problémákról szólt egy kampány, mert arra csak olyan válaszokat lehetett volna adni, ami senkinek sem tetszett volna. Ilyenkor könnyű előhúzni - jelen esetben - a magyar kártyát. Ezért volt butaság éppen most telekürtölnie a világot következő kormányunknak, hogy mi lesz az "első" dolga...
@AG 2.0: ... és itt nem egyeztetést hiányolok. Csendben kellett volna maradni néhány hónapig, mert ha Ficonak meg kellett volna magyaráznia Szlovákia jelenlegi gazdasági helyzetét, lett volna baja.

(Arra külön kíváncsi lennék, hogy más blogokon, kialakult volna-e ennyire higgadt beszélgetés egy ilyen kényes témáról. Újabb érv a jégkorong mellett! :))
Elképesztő és elszomorító is egyben néhány itteni háesz.
Aki a szlovák hokidrukkereket nem tudja elválasztani a szlovák politikusoktól, az gondolom ugyanígy tesz a sz. politikus/sz. jégkorongos témakörben is, bár utóbbiból (szinte) minden magyar klub alkalmaz párat.
Meg kell adni az összes szlováknak a magyar állampolgárságot, aztán jól elveszik saját szlovák állampolgárságát mindenkinek. Ennyi.
@hosszú lépés: vannak szlovákiai magyar származású üzleti partnereim
érdemes lenne meghallgatnod a véleményüket
csak azért mert nem lengetem a karomat eszetlenül valamilyen vezér láttán, még nem estem át agymosáson...
én sem szeretem ficot, ahogy pl funart sem, de nálam vona sem szalonképes politikus
tudod ezeket és a hasonszőrűeket kellene egy lakatlan szigetre összegyűjteni és ott lerendezhetnék egymás között a dolgot, a normális emberek meg ellennének itt közép-európában
@kerusz: Az Eperjes csak valami Béke kupa keretein belül játszott edzőmeccseknek minősülő összecsapásokat a magyar alakulatokkal, semmi befolyása nem volt végül a magyar bajnokságra.

Ugyanez igaz a vízilabda bajnokságra, a Kassa Felvidékről és a Nagyvárad Erdélyből (plusz Partizán Belgrád és Vojvodina) az Interliga keretein belül játszott a magyarokkal, ezek végül edzőmeccseknél is silányabb mérkőzések voltak, mivel a magyar csapatok magasról lesz*rták. Sajnos.

Pinte Attila, mekkora kedvencem volt! Sajnos nagyon gyorsan beleszürkült az NBI-be :(
Tisztelt Alber Úr!
Nagyra tartalak mint borászati szakírót, és bizonyára a jégkoronghoz is jobban értesz nálam.
Ezt a témát viszont nem kellett volna idecitálni. Értem én (sejtem) hogy mi ennek az oka, a jégkorong az egyetlen olyan csapatsport, amelyben a szlovákok előttünk járnak (még), ezért aztán időről-időre visszatérő témák ők itt.
Ezt viszont nyugodtan meghagyhattad volna csak index címlapnak.
De ha már így tettél tegyünk néhány dolgot tisztába.
1. A politikusok nem minden rosszak a forrásai, ez egy kényelmes állampolgári atitűd, amelyben felmenthetjük magunkat. A politikusok a társadalom leképeződései, pont akkora tényezők, amekkora réteget képez a társadalomban az, amit mondanak. Ausztriában, Horvátországban, nincs magyar kártya, pedig ott is vannak szélsőségesek. Próbáljon meg mindenki megbékélni azzal a ténnyel hogy a magyarfóbia a szlovák társadalom egy jelentős rétegét áthatja. Ezen nem változat az a tény, hogy bizonyára vannak jó fej szlovákok, akikkel jól el lehet sörözni.
2. A hokiban azért nincs balhé, mert a legszűkebb társadalmi bázisa van. Csapatsportok közül a legnagyobb anyagi áldozatot igényli játszani, akinek hokizik a gyereke tudja...Ebből következik hogy távol áll az erőszakjelenségektől. A társadalmi bázis növekedésével, ennek az esélye is nő.
3. Nem árt tisztában lenni azzal hogy a sportsikerek a legjobb társadalom, közösségépítő tényezők. Jelentős szívóhatásuk van tömegekre, lefordítva ez azt jelenti hogy az asszimilációban érdekelt szomszédos államok sportsikerének felelős magyar emberként nem szurkolok, mert gyöngíti azon közösség kohézióját amiért felelősséggel tartozom, és másfelé integrál.
Ezzel együtt természetesen lehetnek nagyszerű sportemberek, gratulálok a sikereikhez, de nem szurkolok nekik.
Mert anyaországi magyarként felelősségem van!!!
Ez természetesen szabad választás kérdése, nem kötelező.
ui.: Bor blogodat a jövőben is élvezettel olvasom.
Üdvözlettel:
István
@bush84:

eláruljam, mennyit fizettek a libsik, hogy megcsináljuk ezt a blogot?
legyenek cölöpök az ember életében. Én nem sörözöm szlovákokkal, de ez nem biztos, hogy jó.
Szóval, aki akar, az sörözzön! :)
csak néhány érdekesség: Pozsony,Dunaszerdahely, nyelvtörvény, kettős állampolgárság miatti hisztéria, (megjegyzem az utóbbihoz :Szlovákiában sok embernek van pl. szlovák-cseh kettős állampolgársága) ugye nem kell velük söröznöm, de legalábbis ne én kezdeményezzek már 162.-ik alkalommal is.
@borszódával: [Nem érdemi]
Énnem vagyok meggyőződve, hogy pl. női kosárban előttük járunk.
Szlovákia nem uj állam,mert már másodszor onállosult meg!Az hogy osszeáltunk a csehekkel az egy dolog,mert akkor is Cseh-Szlovák koztársaság volt.A himnusz is nem cseh volt,hanem cseh utána szlovák himnusz szolt!Tehát aki ilyet mond hogy uj állam az kicsitt aludt a torténelem orán.Ezt még Orbán sem tudja.Trianon sem a szlovákok bune.Szlovákia nem szolt bele,hanem a nagyhatalmak.Beneš dekrétumok szintén a csehek lelkén száradnak.Ugyhogy abszolut nem buzerálnám ebben a szlovákokat.Abban az idoben kellet volna magyarországnak a port kivernie(Stalin,Rosvelt,Churchil),és nem most mikor ezzel már magyarországon kívul senki sem foglalkozik!Ficoék csak reagálnak az egészre,ami normális.Szétváltunk a csehektol referendum nélku,mert Klaus és Mečiár tudták hogy a csehek,és szlovákok egyut akarnak maradni nem lett szavazás.De ennek ellenére a legjobb kapcsolatban van a két ország.Szlovákia belépett a NATO-ba,EU-ba,megvan az euro,shengen...stb.Tehát sikeres országnak lehet mondani kisseb nagyobb gondokkal.Ma azota a csehekkel rendezunk rengeteg tv musort,szépségversenyt,ujbol akarják indítani a cseh-szlovák foci ligát,a hokin is gondolkodnak.Lehet hogy megint egyszer ossze állunk valamilyan szinten.Magyaroszágnak elég nagy gazdasági gondjai vannak,inkább Orbán azzal foglalkozhatna jobban.Az EU-ban oda mész élni ahová akarsz,nem kell ide kettos álampolgárság.Az anyám szintén lemondta a cseh állampolgárságát,mert cseh ország nem ismeri el a kettos állampolgárságot.Tehát felvette a szlovákot.Akinek nem jo szlovákián,az mehet,nyitva áll elottte a világ.A magyar is johet ide,ha akar bármikor.A világbajnokságrol meg anyit.hogy soha nem volt verekedés a hoki világbajnokságon egyetlen szlováknak SENKIVEL!Finn,orosz,kanadai,svéd soha senkivel nem volt konfliktusunk!De mikor megjottek a magyarok baj volt.Petárdák,tuz a hokin nem szokott lenni soha!Lehetett látni hogy eloszor volt magyarország az A csoportban.Nekem is az volt az érzésem hogy a nagyon sokan ossze keverték a hokit az Ujpest-Ferencváros mérkozéssel sajnos.De biztos vagyok benne hogy voltak normális magyar drukkerek.A sorozés meg olyan dolog ha akarsz sorozhetsz az orosszal,kanadaival is ha akarsz vagy a szlovákkal.Nem hinném hogy elvágja a torkotokat egy hoki meccsen valamelyikuk.Soha nem iszom sort ha hokit nézek!Nem is megyek kocsmába,mert nekem nyugalom kell nem sororzés.Vagy élloben a stadionon megiszok egy kávét,vagy kolát,és kész.Soha nem is mentem oda a finnekhez,svédekhez,kanadaiakhoz sem,csak a csehekkel szoktam beszélgetni.Ha vesztunk akkor nem szoktam kotekedni az ellenfél drukkereibe.A szlovák forumokon sokan orultek hogy magyaroszág ném megy jovore szlovákiába,mert nem akarták hogy gond legyen.Még hozzá teszem,hogy annak ellenére,hogy a csehekkel testvérek vagyunk,a forumokon sokan beszolnak egymásnak.De mecsen soha nincs gond!A jo szlovák magyar viszony akkor fog megkezdodni,ha a nem leszz visszanézve a multba(Trianon,Beneš dekrétumok),hanem csak a jovobe.Nem hiszem hogy értelme volna Németországot,Oroszországo Stalinért,Hitlerért elitélni és számonkérni,hogy csinálják vissza europát.Ok már csak elore néznek,nem hátra.
kár volt ennyit írni...
Én azt mondom, hogy vegyen mindenki nagy levegőt, igyon kurva sok bort, aludjon egy-két éjszakát és döntse el magában, ha mindenki csak ugyanazt tudja mondani, amit az elmúlt években mindig mondott, és nem jut el odáig, hogy na, a franc egye meg, lehet, hogy mást kell mondani, mint amit mondtam öt éven keresztül, mert láthatólag soha nem tudtunk megállapodni egymással.
@AG 2.0: Azt nem mondtam, hogy jó dolgokat nem csinálnak, csak a hazai médiában eltöltött szerepükhöz (hatalmukhoz) képest igen-igen keveset.
Ez a blog meg lassan kezdi kinőni egy blog kereteit, jó volna, ha fizetnének bővítésért is:P
Ha meg már itt tartunk, köszönöm a munkátokat, csak hogy ne ragadjunk le a "fasiszta fröcsögőnél".
Csakhogy a kettős állampolgárság nem csak a felvidéki magyarokról szól, ők csak egy kis része a teljes határon túli magyarságnak. Azért nehogy már Szlovákia döntse el, hogy mit adunk a székelyeknek, vajdaságiaknak, kárpátaljaiaknak, vagy akármelyik tengerentúli magyarnak. De ha mindenki megkaphatja, akkor a felvidékiek is, ebben hogyan lehetne erkölcsileg vagy technikailag kivételt tenni? Németországból is vágtak le egy szeletet a háborúban Lengyelország javára, és ott is kettős állampolgárok azok a németek akik szeretnének azok lenni, és még nem üldözték el őket. Mégse gondolja senki komolyan, hogy a németek vissza akarják venni a korábbi területüket.
Eddig Románia volt az egyetlen olyan ország, amit minden magyar utált és lenézett kivétel nélkül, Szlovákia most mindenáron át akarja venni ezt a szerepet tőle?
Egyébként nem tudom miért hallom nonstop hogy mekkora gondjaink vannak gazdaságilag Szlovákiához képest. Most a válság végén pont ugyanott tartunk, a versenyképességünk kb egyforma lett, a GDP ott egy nagyon picit több, itt a vásárlóerő nagyobb. A kétezres évek szlovák száguldása az utolérésünkről és nem a lekörözésünkről szólt, mint azt a szlovák politika hangoztatja.
Elképesztő az írás hűen tükrözi hogy hová szánták.Nem is értem a két népnek miért kéne közeledni egymáshoz bármilyen szinten,természetesen egy normális szlovákot senki nem bántana élnek itt pest megyében szép számmal a kutya nem bántja őket.Annyi miért nem elég hogy békében megférünk egymás mellett esteleg egy hoki meccsen miért kell nekünk közeledni???
@ecs: Magyarország nem volt sehol,és most sincs,és ha így folytatja nem is lessz egy ideig.A komunizmus(Szovjetunio)irányított benneteket,akár csak bennunket is.Nem vagyunk egy forma helyzetben mégha válság is volt.Ha nem kap magyarország ujjab kolcsont,akkor becsodultok.Az adosság az meg a csillagos ég!Ha 200000 szlovákiai magyar áttmenne,az is kevés volna hogy torleszétek az adoságotokat.Nekunk erre nem volt szukség a reformoknak koszonhetoen.A kettos állampolgáságot mingondolsz hogy itt sokat érdekli.Nagyon meglepodnél.Buta otlet egy buta embertol(Orbán).
Ez az írás egyszerűen gusztustalan... Magyar, tót 2 jó barát? Hol élt eddig a tisztelt cikkíró? PFEJ....

Azért a blogon is csodálkozom, hogy lehoznak egy ilyet...
@Mr. Whisky: Csodálkoztok,ha nincs jo szlovák-magyar viszony,ha totoztok minden szlovákot.Megsértodnél,ha mongol-szlovák viszony lenne ide írva ugye?
@Dukla Trenčín: Öcsém, te mindent elhiszel, amit mondanak neked? Ebből nem lesz sörözés.

Ez a buli megdöglött. Jó éjt mindenkinek.
@Dukla Trenčín: Oroszországnak még sok mindenért hátra kell majd néznie.

Szlovákia is megtehetné, hogy rehabilitálja gróf Esterházy Jánost, akit a mai napig háborús bűnösként tartanak számon. Bűne az volt, hogy egyetlenként nem szavazta meg a Tiso-féle fasiszta Szlovák állam parlamentjében a zsidótörvényeket.

De azért csak beszéljetek barna esőről nyugodtan.
@Dukla Trenčín: tót = szlovák, ahogy olasz = talján (itt megmaradt a magyar név), rác = szerb, oláh = román, lengyel = polák (itt is megmaradt a magyar elnevezés), és folytathatnánk. tehát a szlovákok hagyományos népneve. A mongol ellenben egy másik nép, mint amelyikre Te gondolsz.
nice idea! :) ..en benne vagyok! ..vagyis leszek, meg egy Magyar sapekot/mezt kell majd szereznem :)
@bush84: "Eleget nyeltünk, valahogy el kell érnünk, hogy visszavegyenek."

És ebben a harcban az egyik fegyverünk az, hogy nem sörözünk velük.
Á, világos, most már mindent értek...
Dukla Trencin ökörségeit meddig kell itt olvasni még? Fröcsög állandóan, fikázza a magyarokat folyamatosan. Mi az, hogy Magyarország nem volt sehol, most sincs, és nem is lesz? Nézz már magadba édes öcsém, aztán vegyél vissza nagyon gyorsan. Na, az ilyen himbilimbik miatt nem sörözök én egy szlovákkal sem. Miről beszélsz ember, vannak történelmi ismereteid? Kerusz már leírta , amit még ide akartam írni. Bakker , éjjel egykor kell felcseszni a vérnyomásom?
@Dukla Trenčín: és még valami: a Párizai békeszerződéseket (mert Trianon már nincs érvényben) nem Magyarország, hanem éppen Szlovákia sértette és sérti meg folyamatosan, azzal, hogy nem engedi, hogy Magyarország rendelkezzen a Duna vízhozamának felével, ahogy pedig az a békeszerződésben írva vagyon.
@kerusz: párizsi, természetesen.
@Rex: Megnéztem, nem lettem okosabb ;-)
@kerusz: És ejtsünk egy pár szót Jan Jaskóról, aki az első magyar "hoki-boom" idején a szövetségi kapitány volt... Meg emlékeim szerint Dusan Kapustaval vertük meg pont a szlovákokat az Ice centerben... (Ebben nem vagyok biztos, bocs, ha tévedek...)
@AG 2.0: Úgy tudom, szlovákia már rég "kiosztotta" a maga kettős állampolgárságait... Ha ez így van, akkor ez az egész nagyon álszent, amit művelnek, de a politikusokra annyira jellemző...
@Dukla Trenčín: Miért lenne buta Orbán? és az a 60 százaléknyi magyar aki megszavazta őt? és miért vagy te ilyen nagy hős? én ismerem a magadfajta gondolkodásmódját, sajnos már van belőletek Csíkban is elég.
@Dukla Trenčín: Hát ha nem érdekel sok ottani magyart a kettős állampolgárság akkor miért féltek tőle? Hiszen tényleg csak az veszi fel aki igazán szeretné, kényszerítve senki se lesz rá. Két ember vagy félmillió, az leginkább rajtatok múlik, de nem biztos, hogy a magyarverések meg a nyelvtörvény az ottani magyarok vagy részben magyarok szlovák identitását erősíti.
Szerintem nem is velünk kéne vitatkoznod, hanem románokkal vagy szerbekkel, hogy ott miért nem verte ki a biztosítékot ez az ügy. Arra azért kíváncsi lennék mire juttok.
@ecs: azért ne beszélj minden magyar nevében...
én pl soha nem néztem le és nem utáltam Romániát
Szép napot mindenkinek.Sokat gondolkodtam hogy hozzászóljak-e a cikkhez.Nos sokan tévedésben vagytok úgy látom, Ukrajna azért van csendben mert ugye azt mindenki tudja hogy ott hogy viszonyulnak a kettős állampolgársághoz, aki nem az nézzen utána miért van ott nyugalom.Amondó vagyok nem szép a szlovák politikusoktól ez a gesztus de ott választások lesznek és választásoknál mindig elő kerül a magyar kártya akár tetszik akár nem.Továbbá várjuk meg a magyarországi döntést ez ügyben, félő hogy a Szerbia, Románia csak azután kezd el magyarozni ha már konkrét törvény születik ez ügyben, ne legyen igazam de sajnos valami azt súgja a többi környező országban is lesznek hőzöngések.Saját tapasztalat: sok embert ismerek, sokakkal söröztünk jópofiztunk, legyen az jégkorongmeccs, labdarúgó mérkőzés, vagy szimpla koncert szórakozás, mindig jól kijöttem az emberekkel addig a pillanatig amíg eljutottunk ahhoz a kérdéshez hogy honnan vagy? És amikor megmondom akkor ledöbbennek: Bakker te nem vagy magyar?Na most erre mit válaszolhat úgy hirtelen az ember?És ez sajnos az eseteg 100%-ra igaz.
@Dukla Trenčín: Lehet, egyedül vagyok véleményemmel, de én kifejezett örömmel olvaslak, még akkor is, ha továbbra is fenntartom, változtatnod kellene a stílusodon.
Az hogy a jégkorong meccsen Ti senkivel sem balhéztatok, míg a magyar szurkolók megjelenésével lett balhé, még nem biztos, hogy azt jelenti, a mi szurkolóink voltak csak hibásak. Örömmel jelentem Neked, hogy a magyar szurkolókkal pozitív értelemben volt tele akkor a sportsajtó, mi sem balhéztunk senkivel. Amikor a szlovák válogatott itt járt Budapesten, teltház fogadta és nem emlékszem semmilyen problémára. Szóval a svájci VB-s balhé okait hozzuk le egy döntetlennek.
Magyarország gazdasági gondjai valóban nagyok, de azért egy újabb - jelentős - hitellel nem kell számolnunk. Ha jól tudom, akkor nálatok idén 7%-os lesz az államháztartási hiány a GDP-hez képest, itt 4%. Felétek sincs kolbászból a kerítés, de kétségetelen, most jobban álltok, de ne felejtsd el, hosszú évekig elfogadta volna Szlovákia a magyar gazdasági adatokat, tehát egy kicsit erős megfogalmazás volt részedről, hogy "Magyarország nem volt sehol", pláne hogy előtte egy órával azt mondtad, ne foglalkozzunk a múlttal, foglalkozzunk a jövővel. Azért ez így nehéz lesz.
Buta törvénynek nyilvánítod a kettős állampolgárságról szólót. Jogod van hozzá, bár szeretném látni, ahogy felsorolod, mi vele a problémád, hátha megértetjük Veled, nincs mitől félni. Mi tudunk mondani olyan európai országot, ahol hoztak hasonló törvényt, most kérlek sorold azokat az országokat, ahol a szlovák nyelvtörvényhez hasonlókat hoztak. Gyere át Magyarországra és nézd meg, hogyan élnek itt a tótok (az én nagyszüleim is azok voltak, jogom van mondani!), svábok, stb. Kérdezd meg őket, zavar-e bárkit, ha saját nyelvüket használják? Beszélhetnek-e, írhatnak-e bárhol bármikor saját nyelvükön?
Szlovákia és Magyarország közötti viszony rendezéséhez nem elég a jövőbe nézni. Tudomásul kellene végre vennie Szlovákiának, hogy ott jelentős számú magyar él. Területének jelentékeny részén 1000 éve ők élnek. A józan többség tudomásul veszi, hogy a történelem viharainak köszönhetően ők már nem Magyarország határain belül élnek. Azt viszont ne kívánd, hogy ne álljunk ki az érdekeikért, ahogy Te is joggal állsz ki a hazánkban élő szlovákok érdekeiért!
@Dukla Trenčín: pár éve még minden lehetőséget megragadtam volna, hogy úgy rendesen szájon vágjalak, vagy akármelyik elvbarátodat, de sajnos/nem sajnos az ember érik, öregszik, lenyugszik, és kevésbé őszinte rakciókat produkál. megpróbál pc lenni, és az egész egy ilyen diplomatikus hablaty lesz, kérlek, nézd el nekem, hogy nem küldelek el az anyádba a magas lovaddal együtt.

csak egy kérdés: neked mi a véleményed a szlovák-cseh kettős állampolgárságról?

(ééés most jött a hír sms, hogy elfogadta a magyar országgyűlés a kettős állampolgásrságot. jobb később, mint soha.)
süti beállítások módosítása