HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Kevesebb idő maradt a gondolkodásra

2010.04.29. 14:16 hokikori

Serdülőválogatottunk Marton Tibor és Szongoth Kristóf irányításával április 16-18. között részt vett a csehországi Challenge Cupon. A rendezvény mára a korosztály legrangosabb európai eseményei közé emelkedett. Értékelnünk kell azt is, hogy szereplési lehetőséget kapunk a legnagyobb hokikultúrával bíró nemzetek csapatai között.

A tornán öt mérkőzést játszottunk, kettőt nyertünk meg, végül a hetedik helyen végeztünk. Marton Tibor értékelte blogunknak a látottakat: "A torna remek versenyzési lehetőség volt, pontosan illeszkedett az U16–os válogatott programjába. A most záruló idényben sikerült tapasztalatot gyűjtenünk olyan csapatok ellen, akiknek U18-as, U20-as és felnőttcsapatuk az A csoport végén, illetve a divízió 1 elején szerepel. Gondolok itt Ausztria, Lengyelország, Szlovénia vagy éppen Franciaország válogatottjára. Velük szemben pozitív eredményt értünk el, ezt jó dolognak tartom.

A prágai tornán olyan csapatokkal találkoztunk, amelyek a sportág legsikeresebb nemzeteinek a bajnokságaiban folyamatosan magas szinten versenyezhetnek. A magyar válogatott keretét alkotó játékosok a hazai bajnokságban és a fent említett korábbi válogatott mérkőzéseken edződve ahhoz szoktak hozzá, hogy folyamatosan kontrollálják a a játékot, tehát általában náluk van a korong. Csehországban azonban egészen más körülmények között kellett helyt állniuk, és elsősorban a korong nélküli játékban rejlő lehetőségeket kellett jobban felismerniük.

Újdonság volt, hogy jóval kevesebb időt tölthettünk a korong megjátszásával, kevesebb idő maradt a gondolkodásra, gyorsabban kellett cselekedni. Ezen a szinten már más a reakcióidő, ami alatt a helyes döntést meg lehet hozni. Jelentős volt a különbség a testjáték terén is. A torna folyamán voltak játékosok, akik több bodicseket kaptak, mint az elmúlt szezon során együttvéve. Ezen a téren komoly lemaradásunk van, és nagy a különbség hazai és nemzetközi szinten a játékvezetői felfogás terén is.

A magyar csapat első számú kapusa az ifjúsági válogatottal Lengyelországban
szerepelt a világbajnokságon, a második számú kapusunk a felkészülés során megsérült. Nem tarthattak velünk, így két fiatalabb, 1995-ös születésű kapussal utaztunk Prágába. Az értékeléshez fontos adalék, hogy a csapatoknak engedélyezték korlátozott számú 1993-as születésü játékos szerepeltetését, ezzel a lehetőséggel mi nem éltünk.

A lebonyolítás egyedi volt. A tornán tíz csapat szerepelt, az első két napon a szervezők kijelölték, ki kivel játszik négy mérkőzést. Azután az első a másodikkal, a harmadik a negyedikkel és így tovább játszott egy-egy helyosztót. Mi a későbbi tornagyőztessel, a bronzérmessel és a negyedik helyezett csapattal selejteztünk. A torna végeredménye szempontjából talán nem volt szerencsés az erős selejtezőkör, de szakmailag értékes összecsapásokon vehettünk részt.

Egyetlen komolyabb vereségbe futottunk bele, ezen a meccsen egy hétperces rövidzárlat alatt sikerült öt gólt kapnunk. Mi is arattunk egy nagy gólarányú győzelmet, a HC Kometa Brnótól pedig úgy szenvedtünk egygólos vereséget, hogy teljesen beszorítottuk őket, szétlőttük a kapujukat. (Győzelmünk esetén a bronzért játszhattunk volna – a szerk.) A helyosztót megnyerve a hetedik helyet szerezte meg a csapat. Összességében remek kaland és szakmailag értékes lehetőség volt a csapat számára a szereplés."

A magyar válogatott eredményei:

Magyarország–Howe Stars (CAN/SWE) 4-2
HC TJ Jablonec nad Nisou (CZE)–Magyarország 3-0
Magyarország–Csehország 1-7
HC Kometa Brno (CZE)–Magyarország 3-2
Magyarország–HC Litomerice (CZE) 6-2

A magyar serdülőválogatott prágai kerete:

Kapusok: Berényi Balázs (Sapa Fehérvár AV19), Zaka Norbert (MAC Népstadion).

Hátvédek: Dörök Bence, Postás Ciprián (Bp. Stars), Füri Martin, Reiter Attila (Sapa Fehérvár AV19), Garbacz Ádám (UTE), Korbuly Gergely (MAC Népstadion), Magosi Erik (Dunaferr).

Csatárok: Bata Dániel, Mach Márton (UTE), Dósa Krisztián, Fliszár Zalán, Gágyor Péter (Bp. Stars), Hamvai Szilárd (Dunaferr), Hardi Márton (Notre Dame, CAN), Kozma Dániel, Nagy Krisztián (MAC Népstadion), Könczei Áron (Debreceni HK), Vincze Péter (Sapa Fehérvár AV19), Ritó László (Miskolci SI), Sebők Balázs (Karpat Oulu, FIN).

7 komment

Címkék: válogatott marton serdülő u16

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Érdekes a testjáték kérdése,hogy minden nemzetközi mérkőzésünk kapcsán,különböző korosztályokról is legyen szó, de hiányosságunkként merül fel!Emlékszem ,amikor a Kocsis Feri Finnországba ment játszani, az első beszámolójánál azt mesélte,hogy brutális hátrányban vagyunk a testjáték terén!Pedig ő itthon is egy kemény játékosnak számított a korosztályában.Mit lehet tenni,hogy ezt a gyerekek jobban elsajátítsák?
@canadien: gyakorolni. de a viccet félre: lehetőleg éles helyzetben, és ha lehet, már a legfiatalabbaknál tudatosítani kell, hogy a testjáték pont annyira a jégkorong része, mint a korcsolyázás vagy korongkezelés. a játékosok mellett ez edzői hozzáállás kérdése, meg játékvezetői megközelítésé. ezerszer lerágott csont, de mindig találunk rajta egy-két cafatot: amíg az éles, kemény, ámde szabályos ütközéseket itthon rendre (na jó, legtöbbször) befújják, addig a sunyiságokat (kampózás, apró szúrás) sokszor elengedik - vagyis még mindig fordítva ülünk a lovon, ezt szoktuk/szokták meg a játékosok, esetenként nem is értve, hogy miért kapnak büntetést egy-egy nemzetközi tornán azért, ami itthon simán mehet. az eredmény legutóbb a szlovén-magyar meccsen volt kiábrándító és figyelmeztető, sokadszor.
uppsz: nagy gratula az ifjaknak, sok-sok ilyen erőpróba kell, hadd szokják azt a meccsterhelést, azt a tempót. hajrá fiatalok!
@Nyuszí O_o: Kééévááncsivá tettél!!
Hogy is kell szabályosan ütközni?
Amennyiben nem tudja a gyerek mert nem tanították edzésen neki akkor éles helyzetben hogy gyakorolja? höö??
Láttál már ilyen gyakorlatot edzések alkalmával?
És olyan gyereket láttál e már este fürdésnél aki ezt gyakorolta?
bakker81: Nehez tanitani a sok utkozeses "daralos" jatekot, ha te is ugyan ebben a bajonksagban nottel fel, jatszottal, ahol a mentalitast inkabb a "jol vezetem a korongot" dominalja. Ezentul a magyar jatekvezetes csak az "europai stilus"-t koveti, de sajnos nincs meg azon a magas szinten. De hogy fair legyek, a jatek sincs! A lenyeg hogy 10 eve meg orultunk egy uj fedett palyanak, ami ma mar nem olyan nagy dolog. Szeritem 10 ev mulva mar nem errol kell hogy beszeljunk :)
Hajra MAGYAROK!
@nobs: Hidd el lehet. Viszont amíg megtanulja az ember ,hogy is kell normálisan ütközni azért van fájdalom is!!-)
Van itt is edző aki tanítja a szabályos ütközést.-)
Jééé, van játékos a keretben Debrecenből és Miskolcról is... Ez tök jó...
süti beállítások módosítása