HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Mégsem indul újra a Bajnokok Ligája

2010.03.09. 12:51 Hblog

Tavaly októberben azt állította a Nemzetközi Jégkorongszövetség, hogy ha első körben csak hét nagy hokiország csapataival is, de újraindul a Bajnokok Ligája, amelyet egy szezon után a gazdasági válságra hivatkozva állítottak le. Az ok valójában az volt, hogy a KHL és az IIHF nézeteltérései miatt a Gazprom mint főszponzor kihátrált a sorozat mögül. Mindenutána olyan új szereplőt most sem találtak, aki hajlandó lett volna finanszírozni a projektet, így a 2010/2011-es BL-szezonból sem lesz semmi. Az IIHF kedden bejelentette, a klubok és a topligák nem jutottak egyezségre, nem tudtak kialakítani egy hosszú távú, közösen elfogadott tervet a BL lebonyolításáról, adta hírül az MTI. Mindez megítélésünk szerint egyértelműen a KHL malmára hajtja a vizet, más kérdés, hogy a nyugati terjeszkedésről egyelőre hiába jönnek hírek, a releváns konkrétumok még hiányoznak. A svéd szövetség például néhány hete megakadályozta az AIK Stockholm csatlakozását, és bár a Hradec Kralovéval született valamifajta előzetes megállapodás, aligha alkalmas arra egy cseh másodosztályú csapat, hogy esetleges KHL-szereplése áttörést jelentsen.

71 komment

Címkék: bajnokok ligája iihf khl

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mindenki maradjon a saját határain belül. A KHL is.
@kovacsistvan: Ez nem igy van. En mondtam Neked, hogy a BL nem letezik. Ha valaki tud angolul, az iihf.com-on van egy cikk a csehekkel akik a KHL-be igyekeznek. En szivesen varom oket. :)
@kovacsistvan: De miért baj az, ha terjeszkedni akarnak és minél több, kiváló csapatot akarnak egy ligában megmérettetni? Ez a nézőknek és a játékosoknak is egyaránt jó.Minden számottevő csapatsportágban a Bajnokok Ligája vagy az Euroliga biztosítja ezt, most kiderült, hogy erre a jégkoronszövetség képtelen.Akkor szerinted mi a megoldás?
@Henry The Navigator: Nem tudom ha te olvastál kinti fórumokat. Én a tavaly a svédet mikor volt a tv mizéria, hát egy forumozot se olvastam, hogy akarna khl-t és logikus is. Inkább megnéz egy fajerstad djurgarden derbit, mint egy teszem azt vityaz meccset. A finnek egyenesen nevetségesnek tartották, még idén is. Ahogy mondta Dukla a csehek is, gondolom a szlovákok is. És hogyha lenne négy olyan szintű csapat mint a volán itthon, senki se lenne kíváncsi a Lubliana meccsekre.
Amúgy a BL még új dolog, sok klub sok országból, előbb utóbb lesz megállapodás, esetleg Imi feléleszti :D, szerintem hagyni kell, hogy kibontakozzon.
A BL-t nagyon sok csapat nem támogatja.Jo hír hogy nem lessz,mert abszolut nem érdekes.Ami cseh másodosztályu Hradec Královét illet,hogy aligha alkalmas a KHL-re,akkor hozzá kel tenni,hogy nem azokal a játékosokal indulna!Nem azt kell nézni,hogy 1 cseh ligában van,hanem ha bejut,akkor más lassz acsapat.Ezért akarnak két csapatot.Egy cseh liga,másik KHL.Pénz beszél.Ugyhogy a Hradec Králové cseh-szlovák játékosokkal nagyon is alkalmas a KHL-re.De nekem akkorsem tetszikez a KHL-es otlet.A cseh-szlovák liga ujraindítása már tobszor felmerult,aminek jobban orulnék.
@durex26: Szerinted a kralovéi nézők húzzák majd a szájukat? Azt tudom, hogy a szurkolók egy része fél a KHL-től, ezzel nincs is semmi baj. De, hogy alapból elutasítsuk, miközben lehet, hogy egy északi-divizióban egymással játszanának a svéd élcsapatok, keletiben csehek, és utána jönne egy mini-BL a playoffban az szerintem igenis a legnagyobb marketing értékkel bírna. Nyilván ez évek kérdése és meg is kell tudni szervezni, de engem zavar ez a kapásból elutasítás.
@Henry The Navigator: @durex26: Természetesen nem a te részedről zavar, hanem az európai topcsapatok részéről, ha félreérthető lettem volna.
@Dukla Trenčín: Félreértetted a cikket, az volt a lényege, hogy a cseh másodosztályú csapat nem fog áttörést jelenteni, hogy esetleg más ligából induljanak. Amúgy nekem a bl nagyon tetszett, ahhoz képest, hogy mennyire kezdő cipőben járt. És egyetlen esélyed, hogy a cseh és szlovák csapatokat egymás ellen lásd rangos tornán :D.
@Henry The Navigator: Dukla írta, hogy a fórumozok duzzognak, és szidják az orosz pénzt :D. Azt nem olvastam. Ha mondjuk az lenne ahogy te mondtad, nekem jelentéktelenné válna az egész hoki, nekem most van kedvencem a cseheknél, finneknél, svédeknél oroszoknál ha ezek egy ligába tartoznának szart se érne :D. Meg egy finn csapatot se tudnék elképzelni, hogy jobban hajtana a gagarinra mint a kanadamalajaért. Maximum kényelmi szempontból lenne jó, hogy egy oldalon minden infó megvan, de én nem vagyok lusta, ha a hokiról van szó :D.
@durex26: Elfogadom az érveidet, ez is egy érthető álláspont. Én viszont szeretném egész évben a legjobbak küzdelmét nézni egymással, nekem meg ez a vágyam;)Ahogy a vak is megmondta(és itt nem csatóimire célzok:)): Majd meglátjuk.
Nekem mondjuk furcsa, hogy nem akarják a cseh, szlovák vagy finn nézők a KHL-t, mert amikor csapataik találkoznak KHL-esekkel, nem sűrűn szoktak győzni. Talán mégis előrelépés lenne szakmailag. Meg akkor lehet hogy nem venné meg szezon közben is akár bármelyik KHL csapat bármelyik cseh ligás játékost egy nap alatt.
Az egy csapat kiválásának megértem hogy vannak ellenzői, de furcsa, hogy alapjában véve vetik el az ötletet.
Én is örülnék, ha lenne cseh csapat a KHL-ben, mert a közelben lehetne meccseket nézni.
De: annak nem látom értelmét, hogy a legjobb cseh játékosok összetömörüljenek egy csapatba, és így gyengüljön a cseh liga színvonala. Ugyanez vonatkozik a svéd, finn irányra. Az már más kérdés, hogy lett, fehérorosz és kazah mintára összpontosítsa valamelyik második vonalas ország ország a csapatát: pl. Ukrajna, Lengyeország, Magyarország, talán még Norvégia.
Szerintem a KHL fejlődésének nagyon ót tenne Svéd, Finn, Szloák, Cseh és talán Német csapapt is.
MOndjuk hogy ha a KHL terjeszkedni fog akkor a gazdasági vonatkozása érdekes lenne. Gondolok arra, hogy egy cseh csapat mennyit fizete utazásra szállásra, stb stb. rengeteg pénz. Bár ugye van a Lukoil, a Jukosz, a Rusznyeft stb. Nem tudom hogy egy bejövő csapat hogy tudná a versenyt felvenni ezzel, még a "dúsgaadag Sóvár" sem hiszem hogy van ezen a sziten...
Milyen szép lenne egy magyar-erdélyi-román-ukrán-szerb-szlovén-horvát-osztrák-szlovák 2. közös bajnokság. Ott tudnánk fejlődni... Kicsit kiterjesztett MOL Liga:)

Hajrá Magyar Hoki
Sztem az európai hokinemzetek (svédek, finnek,csehek, szlovákok, svájciak...) soha nem fognak melléállni annak, hogy egy csapatuk betagozódjon egy orosz rendezésű sorozatba, ami a Gagarin-kupáért folyik. A nemzeti szövetségek hozzájárulása nélkül meg ugye...
Egy Európa Liga nekem nagyon tetszene, de ugye az rengeteg pénz, már csak az utazások miatt is, uh. nem sok esélyt látok rá... :(
Alapvetően más a szemlélet. Ez Európa az meg Észak-Amerika, nemzeti bajnokság kontra "világbajnokság" ,hiszen az ottani média egyszerűen csak a világ legjobbjának hívja az NHL győztest.
A bővítés meg nem biztos ,hogy azzal az eredménnyel járna, mint amit KHL gondol, egy összeurópai ligában igenis kitermelődnének az európai központokban pl. Németország is olyan tőkekoncentrációk ,amik egy-egy komplett orosz sort foglalkoztatni tudnának.
Esetleg egy-egy svéd csapat a svéd válogatottal azonos erősségű csapatokat állítana ki, ami szintén azt eredményezné ,hogy az eddig keletre csábított nyugati sztárok helyben maradnának.

A másik lényegi probléma, ha elfogadjuk ,hogy az európai liga az első osztály a nemzeti bajnokságok meg a másod osztály, félő ,hogy erre a másod osztályra már nem lenne elég szponzor, még Észak Európában sem, ami a bázisok fokozatos elhalásához vezethetne.
@lakota: Szerintem se, főleg, hogy egy BL megszervezésében már probléma van (bár ez lehet azért van, mert Dukla szerint hülyeség :D) hát akkor egy egész bajnokságot.
@Henry The Navigator: Lehet, hogy én vagyok túlzottan konzervatív, de egyelőre nem látom, miért is olyan fontos a KHL-nek az, hogy _hívatlanul_, nem kölcsönös előnyöket nyújtva a másiknak betegye a lábát más, amúgy jó színvonalú bajnokságot rendező országokba, miközben a hazai csapataik jó része is nehezen tudja teljesíteni a pénzügyi követelményeket. Illetve dehogynem: azt hiszik, hogy majd akkor a halódó orosz csapatokat ki lehet váltani nem orosz pénzből fenntartott csapatokkal, miközben az oroszok gondolnak diktálni a ligában. Ez az egyfajta nyomulós és mindenképpen túláradó hódításvágy azonban aránylag kevés hívet fog szerezni a KHL-nek az érintett országokban, nem is beszélve arról, hogy el nem tudom képzelni azt, hogy a csehek, svédek, finnek, stb. örömmel fogadnák, hogy az oroszok lépésről lépésre szétszedjék a bajnoki rendszerüket.
@lakota: És nem fogják hagyni, hogy egy ország diktálja a feltételeket.
@kerusz: A kölcsönös előnyöket is lehetővé tenné, ha mondjuk nem hódítókként tekintenének rájuk, ahogy mondjuk te, hiszen feltételeket és garanciákat követelhetnének maguknak azok a csapatok együttesen akikre pont az általad felvázolt okok miatt szükség van orosz részről.Ha csak egy csapat lép be egyszerre, akkor nyilván más az érdekérvényesítő képesség, mint ha öt-hat klubról lenne szó.De a Kralove egy próba, ha bejön nekik szakmailag és anyagilag is a KHL,akkor bizony el fog majd gondolkodni néhány csapat, város az indulással kapcsolatban.
Ha netán volna magyar-osztrák-román,cseh-szlovák,svéd-finn bajnokság azt még elfogadom,mert helyben vannak.De hogy a KHL-ben cseh,szlovák,svéd,német csapatok?Ha volna is rá pénzuk akkor is hulyeség.Azok a borzaszto távok.KHL jo igy ahogy van.Legyen csak tista orosz,kazah,belorusz,lett,ukrán.Olyan mint az NHL nem lessz.Hiába van pénzuk,meg erolkodnek az oroszok.Sokat nezem a KHL-t,és nem nagy eresztés az biztos.Nem mondom hogy jobb a cseh vagy a szlovák liga,de néha nem látok kulombséget ha mecset nézek a KHL kozt.Hová akarnak terjeszkedni?Van amikor uresek a mecsukon a leleátok.Nekem meg érdekesseb volna egy Sparta Praha-HC Košice derbi.
@Dukla Trenčín: Te igen, de en az abszolut KHL dontore szavaznek egy cseh-szlovak donto helyett ha nem haragszol meg! Egy Jyp Jyvaskyla - Salavat vagy egy HV 71 - Sparta Praha dontot, mondjuk...
@Joegep: :D csak azt mond meg, hogy ezt a döntőt miért pont a KHL-ben várod?
@Joegep: Támogatom ezt a döntőt - a BL-ben.
@Henry The Navigator: Amíg a KHL más országok csapatait keresi meg, és nem más országok ligáit, addig elég nehéz ezt másképp látni, mint hódításnak/leszalámizási kísérletnek. Egyértelmű, hogy a cseh, svéd, szlovák, finn szövetség/liga sosem engedné el egy csapatát a KHL-be, hiszen azzal saját maguk alatt vágnák a fát. A KHL taktikája egyébként teljesen nyilvánvaló: Patinás csapatokat keresnek meg, amelyek önhibájukból nehéz helyzetbe kerültek, és most alsóbb osztályban szerepelnek a rövid időn belüli javulás reménye nélkül. Ígérnek nekik sok pénzt, és néhány vezető azt hiszi, hogy ezért nem nagy ár a KHL sem. Csak Svédországban vagy Csehországban pl. amúgy is minőségi hoki van, nem fog a néző sok különbséget látni az Elitserien vagy az O2 liga és a KHL között. Az egyszeri svéd drukkert példának okáért sokkal inkább felvillanyozza egy AIK-Djurgarden derbi, mint teszem azt a Traktor Cseljabinszk vendégjátéka. A cseh drukker is valószínűleg szívesebben nézné a évtizedes ellenfél Sparta Prága játékát, mint a jónevű Amur Habarovszkét.
Európában nemzetállamok vannak többnyire, ezért nehéz lenne kombinálni a cirill stílust a latin stílussal.
@durex26: Ha "abszolut KHL" akkor nem az oroszokra gondolok,hanem egy Europat atfedo sorozatra, ahol nem az oroszok diktalnak,illetve nem csak! Szerintem igy lehetne fel venni a versenyt akar kozeptavon az NHL-el! Szvsz,persze!:)
@kovacsistvan: Akar BL! Szerintem szukseg van egy olyan sorozatra ahol, Europa legjobbjai kozul kerul ki a legjobb!
@Joegep: Te igen, mert Neked érdekes látni egy KHL-csapatot.
@Joegep: így evvel én is egyet értek, hogy egy másik sorozat ahol... De hogy beleolvasztani mindezt egy ligába nem érdemes.
@Joegep: de ez a sorozat nem az AIK-val, Hradec Královéval kibővített KHL lesz. Egy zárt liga ugyanis sosem lehet ilyen.
@kerusz: Amíg a ligák elutasítják alapból a KHL-t, addig nem tudom, hogyan tudnák ezt másképpen megoldani. Amit mások is mondtak,az most is érvényes: ezek a mérkőzések amiket te említesz ugyanúgy létre jöhetnének a KHL-ben is. Nem most, de pár év múlva igen. De van aki ezt szeretné(AIK Stockholm pl.)van aki pedig nem(élcsapatok, szövetségek).Lehet, hogy én magyarként másként látom azt mi lenne jó, mint azok az országok, melyek érintettek, a véleményem ettől még változatlan.
@kerusz: Igaz, ezert az en velemenyem:) De tovabbmenve is igazad van, mert peldaul Csikszeredat korantsem tuzelte fel annyira egy Kontinentalis Kupa merkozes, mint az SC-Steaua vagy a HC-SC meccsek... De ez megint csak az en velemenyem,hogy mondjuk egy sved Farjestad szurkolojakent en beszarnek a bolodgasgtol, ha az en csapatom lenne Europa legjobbja, es mondjuk az NHL gyoztes Washingtonnal jatszana egy Vilagkupa feleseget:) Szerintem nem hangzik rosszul:DD
@kerusz: Miért, kinek ne lenne érdekes látni egy KHL-csapatot? :)
@kerusz: Jelenleg zart,de nem muszaj ez mindig igy legyen, en egy NHL es AHL mintajara "irodott" KHL-rol beszelek, de tudom ,hogy ez a kozeljovoben elkepzelhetetlen, de nem lehetetlen
@kovacsistvan: Ahogy irta az elobb,hogy az Elitserienen vagy a Cseh Extraligan felnott szurkolonak nem biztos...
@Joegep: Úgy igen, de én szimplán arra gondoltam, hogy egy meccs erejéig, mint az Európában túrázó NHL-csapatok.
A KHL semmi más csak egy felfujt lufi.Meg sem kozelíti az NHL-t.
@Dukla Trenčín: Most erre mondhatnám: A szlovák liga egy felfújt lufi. Meg sem közelíti a KHL-t.De nem mondom..;)
@Henry The Navigator: De miért ne utasítanák el? Miért hiszed azt, hogy a svéd liga csapatainak érdeke a KHL-tagság? Egy olyan európai ligában, amelyben valóban a legjobbak vesznek részt, tíz orosz csapatnál többen tuti, hogy nem lennének. De amikor így egyesével csipegetne a KHL más országokból, akkor a roppant neves Vityaz Csehov meg Avtomobiliszt Jekatyerinburg mellé keresnek még csapatokat.

Az egyszeri svéd szurkoló nem fog hasraesni attól, hogy maga Jarda Jagr teheti tiszteletét náluk, mert láthatta már számtalanszor korábban is, VB-ken, EHT-tornákon, felkészülési meccseken. Ráadásul az egész KHL egy katasztrófa gazdaságilag. Kicsik a csarnokok és hihetetlenül nagyok a távolságok. Stockholmból a legközelebbi KHL-csapat is kb. 700 km. és ilyenből van kettő, a többi mind 1000 km felett van.

A hazai bajnokságban a meccsek nagyobb részére nem kell repülő, a KHL-ben más szóba sem jöhet. A kis csarnokok miatt az egész KHL reménytelenül függ a mecénások pénzétől. Ha belemennének, akkor Medvegyev kényének-kedvének szolgáltatnák ki magukat.

Amúgy a CHL bukásának is az egyik legfőbb oka pont ez. Az európai hoki-infrastruktúra mellett képtelenség kezelni azokat a költségeket mecénások nélkül, amiket a CHL jelentene (repülőgépes utazások hetente, kb. 40 embernek, plusz szállás, ellátás, stb.)

Ráadásul az Elitserien a maga svéd provincializmusával magasan a leglátogatottabb liga Európában a második svájciakkal és a harmadik németekkel együtt. Csak negyedik a KHL erősen leszakadva, alig megelőzve az SM-Liigát és a cseh O2 Extraligát (2009-es nézőszámok itt: hockeyarenas.net/?size=0&arOrder=arOrt&show=10000&page=0701&c=eu&ctID=eu&atType=0&show=10000&tdSaison=2009 ). Mindamellett az Elitserien csapatai a világ legbőkezőbb tévészerződésével a hátuk mögött versenyeznek. Abban pedig egészen biztos vagyok, hogy minden svéd bajnoki fordulóban lenne olyan meccs, ami több nézőt érdekelne, mint a feltételezett aktuális svéd KHL-csapat KHL bajnoki meccse, abban tehát nem lehet bízni, hogy a tv-jogdíjakból jobban járnának. A svédeknek ilyen körülmények között egészen biztosan nem hozna semmit sem a KHL-tagság. Hogy Medvegyev miért próbálkozik mégis az AIK-val, azt elég nehéz megérteni anélkül, hogy ne a hódítás vágyát feltételeznénk róla.
@Joegep: Az NHL és az AHL éppenséggel szintén zárt liga.
@Joegep: Az rendben van, de kérdés, mitől lesz valaki Európa legjobbja. Normálisan azt mondaná erre az ember, hogy attól, ahogy pl. a Zürich Lions az lett. Otthon jogot szerzett a CHL-ben való indulásra, megnyerte azt, így jogot szerzett a Victoria kupán való indulásra, és a sok derék svájcinak biztos nedves is lett az alsónacija a gyönyörűségtől, hogy ott is nyertek. De mondjuk szerda esténként a derék svejci drukker inkább a helyi rivális Klotent vagy a legendás Davost, Ambri Piottát várja, nem a Csehovot. És ha hét végén a csapat megy idegenbe, akkor beül az autóba vagy felül a vonatra és elutazik a csapattal idegenbe, mert belefér. Ugyanez KHL-szinten nem fér bele.
@barnabas7: A KHL fejlődésének nyilván jót tenne, ezért is akarja Medvegyev annyira. Mondjuk az érintett ligák fejlődésének viszont nagyon rosszat tenne. Ezért is nem akarják annyira. Szerintem elég rossz biznisz, hogy egy liga úgy fejlődik, hogy közben öt másik romlik.
@kerusz: Amit mondasz azzal nagyjából egyetértek. Én továbbra is azt tartom a legproblémásabbnak, hogy nem szeretem azt az általános felhördülést amit egy-egy új csapat megjelenése kelt.Ha Kralove városa úgy dönt vagy az AIK mint klub, hogy indulni szeretne a KHL-ben, akkor ne övezze már ezt ilyen szintű ellenszenv, sőt elutasítás. Nem tudom, mi lett volna, ha a Volánt nem engedi indulni az EBEL-ben a magyar szövetség. Tudom, most erre az az érv, hogy ugye az fejlődés. De a Kralove és az AIK számára ez ugyanolyan fejlődést generálhat, illetve generálhatott volna, cseh vagy svéd hoki, ide vagy oda. Az meg hangsúlyozom csak a vágyam, hogy Európa legjobb csapatai egy közös ligában játszanak,ti. én a BL-ben semmiféle potenciált nem látok.
@kerusz: Rendithetetlen vagy:(
@Henry The Navigator: Az AIK és a Hradec Králové számára ez semmilyen fejlődést nem jelent, viszont rengeteg veszéllyel jár. Az nem fejlődés, hogy adnak Neked egy valag pénzt, hogy csinálj egy KHL-szintű csapatot. Ez még nekünk is menne, szerénytelenség nélkül.

A gond ott van, amikor XY, aki a KHL-kalandra a pénzt adja, egyszer csak azt mondja, mostantól nem adok. Hogy erre jó esély van, azt éppen a CHL-példán láttuk. Ugyanaz a tőkéscsoport, aki most AIK-t meg Hradec Královét csábít, feledkezett meg az ígéretéről egyik napról a másikra, és lehetetlenítette el ezzel egy év után a CHL-t.

Ott fog állni a klub bambán, és gondolkozhat, hogy mihez kezdjen. Az orosz piacon nincs úgy beágyazódva, hogy pikk-pakk összeszedjen kismillió dollárt, otthon meg nem igazán vonzó a KHL-es kaland, mert van más, jó minőségű hoki. Ugye, a csapat helye eközben az Allsvenskanban vagy a cseh 1. Ligában be van töltve már, az alsóbb ligákból is jöttek felfelé a csapatok, hogy betöltsék az űrt. Kezdjék újra a stockholmi körzeti bajnokságban meg a cseh járásiban? Azért itt olyan országok csapatairól beszélünk, ahol ez nem evidens kérdés. Összehasonlításul: nyilván nem ugyanez a helyzet a Volánnal meg az EBEL-lel, ha ők ott nem bírnák tovább, meglenne a helyük a magyar első osztályban, hiszen nincs is más bajnokság.
@Henry The Navigator: Ahogy megírtam csak pénzben jobbak.Nem látok benne semmit.Akik kimentek az olympiára cseh-szlovák hokisok,mind megmondták,hogy Vancouverben sokal gyorsabb hoki volt NHL szintem mint a KHL-ben!Mikor elment a Skalica oroszba az UFE kupára 2008-ban,elég jol jájszottak ahoz képest,hogy nem a legjobb szlovák csapat.Ráadásul Pállfy nem is ment ki akkor a Skalicával oroszországba.Avangard Omsk-HK36 Skalica 6:3,Salavat Julaev Ufa-HK36 Skalica 4:3,
@Henry The Navigator: HK36 Skalica-Traktor Celjabinsk 2:3(0:0,2:1,0:1-0:1),Spartak Moskva-HK36 Skalica 2:3(0:1,0:1,0:2-0:0,0:1),HK36 Skalica-Metallurg Magnitogorks3:4.
@Dukla Trenčín: 2 merkozes ket vereseg,iden meg nagyobb lenne a kulonbseg, jovore annal is nagyobb, ha lesz penz tovabbra is,akkor szerintem egy szakadek fog kialakulni az Europai elitligak es a KHL kozott, ami evrol evre csak mellyebb lesz. Ennek az eredmenye pedig a legjobb hokisok importalasa Szlovakiabol Csehorszagbol Svedorszagbol, Finnorszagbol vagy akarhonnan Europabol. Hosszu tavon ez az elitligak gyengulese, tehat ugyanott vagyunk!
@Dukla Trenčín: Akkor az NLA olyan szint mint az NHL mert a Zürich legyőzte a Chicagót? De én csak arra reagáltam, ahogy egy "kézlegyintésel" elintézted a KHL-t, most vitatkozzak arról, hogy a szlovák extraliga gyengébb mint a KHL? Azt hittem ez egyértelmű.@kerusz: Nem értünk egyet,mást gondolunk a fejlődésről és a klubok autonómiájáról.Neked más a lényeges mint nekem, ez van. A közös nevezőnk pedig vagy így vagy úgy a hoki szeretete.
@Henry The Navigator: Butaság.Kulomben a Slovan is csak szétlovésben kapott ki a Tampa Bay-tol.
@Dukla Trenčín: Persze, mert annak szántam. Te nem ismered az iróniát?
@Henry The Navigator: A klubok autonómiája roppant egyszerű dolog. Ezek a klubok ugyanis tagjai az országuk szövetségének, így a szövetségük alapszabály szerinti megfelelő fórumainak határozatai rájuk nézve is kötelezők. Az így kijelölt/kialakult kereteken belül a klubok természetesen teljesen autonómak.
@kerusz: és én ezt a rendszert nem találtam elég rugalmasnak, igen.A nemzetközi szövetség pedig még egy BL-re sem tud szponzort szerezni, ha nincsenek oroszok, ez pedig egy vicc.
Egy kis negatív azoknak akik csak az érme egyik felét látják, tudják a KHL-rol.A Hokejportál.sk írtak egy listát,ahol leírják a negatívokat a KHL-rol.1:Nem létezhet,hogy egy gigantikus szponzoron fugjon egy csapat az egész ligában.Az sem lehet hogy egy csapatnak van XY osszege,és sok csapatnak sajnos a nézok bevétele szinte minimális.Hasonloan mint a klubok a KHL is csak egy szponzoron fugg. Gazprom.2:Csak 4 olyan jégpája van,amelyiknek tobb mint 10ezer férohelye van.Ebbol 11 csarnok megsem haladja a 6000 nézohelyet.Ligára amelyik konkuráni akar az NHL-nek arra nagyon gyenge.Erre márt a cseh-szlovák liga simán tultenné az oroszokat!3:Az orosz életszínvonal(Kaz,Belor,Lat)akár tetszik akár nem,de befolyásolhatja a játékosok áttigazolását más ligába.Vagy inkáb elcserélnék a svéd,finn vagy svajci luxsust egy Chabarovks,Magnitogorks,vagy más városért.Kivétel talán Moskva,Petrohrad.4:Draft.Talán ez volt a KHL legnagyobb tévedése.Nemcsak Tomáš Tatar(Detroi Red Wings),hanem a tobbi játékos sem tudta,hogy valamelyik KHL-es csapat draftolta.Az oroszok nem értették meg,hogy a junior bajnokság más szisztémben mukodik,ahogy a KHL-is mint az NHL.Ezért az NHL draft europai szisztémen nem mukodhet.5:Totális dominálás az orosz klubokal.Ha normálisan kellene a KHL-nek 30 csapattal mukodnie,mint egészeuropai bajnokság nem játszhat benne 20 orosz csapat.Minimálisan 4 europei ország bajnoksága nagyon egyforma eros,és beteges lenne,hogy ezekbol csak egy-egy csapat indulna.Azt nem is mondva,hogy tobb csapatnak vannak jobb korolményeik,mint némelyik orosz csapatnak.Az NHL egyszerub USA van pénz,CAN van játékos.6:Marketing,piac.Nézzétek meg néhány KHL-es csapat oldalát.Csak ugy kiválasztotam 3-at egyiknek sincs lefordítva angolul.A mai világban aligha fognak az orosz csapatok a határon tuli piacon érvényesulni,ha nincs a angolul írva az oldaluk.Ami a reklámot illeti abban az oroszok abszolut nem kaphatok.A KHL hogyan fogja unnepelni az europa bajnokot?Akarunk venni valami szuvenírt?Szerencsés az lessz aki tudja az azbukát,de akkor sincs nyert ugye.7:A klubok nagyon nemzeti szisztémen vannak.Ha KHL konkurálni akar az NHL-nek,akkor nagyon fura,hogy Lett csapatban nagymenyiségu lett,esetleg svéd csapatban teli svéddel.Ezzel csak az bizonyosodott be,hogy europa,mint egyutes bajnokság még nincs felkészulve egy kozos bajnokságra a jovoben.Semilyen más nemzeti ligában nem hiszek.8:Nyelv.Minthogy az elob írtam,ha netán a kozeljovoben lessz EU liga,akkor is majdnem mindegyik játékos a saját klubjában fog hokizni a nyelv végett.Liga olyan csapatokkal,ahol 8 orosz,6 svéd,5 finn,4-4 cseh-szlovák,német az csak utopia.Itt is megint az NHL-nek van a lehnagyobb elonye az angol.A KHL-ben ez nagy hátrány.A végére azt gondolom,hogy a KHL egy felfuj lufi.ami egy charitán mukodik az orosz gazdagok joindulatábol.Talán 6-7 csapatot kivéve a színvonal elég gyenge.Ha ossze hasonlítjuk a gyengébb NHL csapatokat a gyenge KHL csapatokkal,márt az NHL ott felulmulja oket színvonalban.
Ne gyertek már folyton a Csehovval, azt a csapatot úgyis kiraknák, ha lenne más a helyére.
Az oroszok akár 35 csapatig is hajlandóak lennének bővíteni, amiből max. 20 lenne orosz, de a szuperliga korábbi létszámából ítélve 15 is elég lenne nekik. Ez szerintem elég reális, és nem ultradominancia.
A ligákkal azért nem lehet tárgyalni, mert a helyi vezetők féltik a saját pozícióikat, nem akarnak elnök helyett csak részlegigazgatók lenni.
Nyilván ha több csapat csatlakozna akkor az azonos divízió miatt a saját helyi riválisával sokat meccselne, és csak egyszer kéne vendégül látnia az Amur Habarovszkot. Viszont egyszer odamenne fixen a Szalavat Julajev Ufa is meg a Metallurg Magnitka, amire ha a cseh vagy svéd néző nem kíváncsi akkor az a néző szimplán hülye. Még az is lehet, hogy akkor a Magnitka cseh triója a Sparta Pragában játszana.
A BL szerintem nem egy nagy ötlet, mert kevés meccsből áll, azt meg látjuk, hogy még azonos képzettségi alapokkal is ha valaki egy gyorsabb vagy számára kellemetlenebb, szokatlanabb játékstílussal találkozik, az simán kikap. Ehhez viszont sok meccsel lehet hozzászokni, lásd Fehérvár az EBELben. Fejlődni így lehet, nem valami 5 meccses kupasorozattal.
@ecs: "Viszont egyszer odamenne fixen a Szalavat Julajev Ufa is meg a Metallurg Magnitka, amire ha a cseh vagy svéd néző nem kíváncsi akkor az a néző szimplán hülye"

Ezt en is igy gondolom.
Akkor én is azok a hulyék kozé tartozok,akik nem kiváncsiak az ijen mecsekre.Martin Strbák megmondta,hogy a KHL-nek van egy sotét oldala is,nem rossz liga,de sok csapat gyenge.Ahogy írják,meg én is állítom ez csak felfujt valami.Oroszban érdekes,de máshol nem nagyon rajonganak érte.Tiszta baromság az EU liga.Csak orosz liga az sokkal szimpatikusab.Maradjon csak ugy ahogy van most.A pénz amit kinálnak a KHL-ben az nagyon jo,ráadásul adozás nélkul kapod a fizetést,nem mint az NHL-ben.Ez egy nagyon nagy plussz.De logikus dolog,hogy a svédek,finnek,csehek,szlovákok,svajc sem rajong érte,mert van egy stabil bajnokságuk.Karlové Varynak megvolt minde arra hogy belépjen,és mégis megondolták magukat.Bolcs dontés volt.
@Henry The Navigator: Az IIHF-et illetően abszolút egyetértünk, az a rugalmasság viszont, ami szerinted jó lenne, nem más, mint a káosz.
@Dukla Trenčín: Azért ne vedd magadra :) De csehszlovák liga is azért nincs mert a vezetőségek magukat féltik, nem mert a szurkolók élőfalat alkotnak a határon.
Strbák véleményét nem osztom, jóval kisebb a különbség, mint az átlag európai ligákban, pl. egy Dinamo Minszk meg Riga is versenyképes nemzetközi szinten, és nem éppen a KHL nagyágyúi. Szerzett pontokban sincs egetverő különbség a liga eleje és vége között.
@kerusz: Nem feltétlenül, nem szélsőséges változásokról beszélek,inkább szemléletváltásról,ahol az adott helyzetet kezelhetnék másképpen bizonyos esetekben. A szabál az szabál kiindulópont néha rém konzervatív tud lenni, nem halad a korral.Más. Egy felvetés: ha úgy döntene a KHL, hogy eltörli a légióskorlátozást az orosz csapatoknál,akkor is szétverhetné a cseh ,svéd vagy finn ligát, mert nagy rangadók meg nemzeti érdekek ide vagy oda,úgy vándorolnának oda a legjobbjaik mint a pinty. Ez ellen tényleg nem tudnának mit kezdeni az európai topcsapatok.Na ezt tenné egy hódító( NHl-ben ilyen korlátozás ugye nincs).
@Dukla Trenčín: Meggondolták magukat a csehek? A "pénzügyi ok" szerintem nem az.
@Dukla Trenčín: Honnan veszed? Ha linkelsz olyan cikket, elhiszem.
@Dukla Trenčín: Itt hol találom meg?
Én akkor is a "többségnek" hiszek egy szlovák bloggal szemben. Volt már magyar nyelven szlovák blog, ott is voltak őrült dolgok...
@kovacsistvan: kattincsrá,és menj le amíg megnem látod a Vary logot.Itt is sok hasznos infot talász:www.khl.sk,www.khlpro.cz
@kovacsistvan: Ez a két eredeti szlovák,cseh KHL-es oldal!Szlovákiai magyar sport oldalt kár olvasni,mert tényleg butaság amit írnak.
@Dukla Trenčín: Legalább már tudom a cseh oldal címét, mert a khl.cz-re nem ad ki semmit.
Egyébként sehol nem találom az adott Energiéről szóló cikket. De inkább hagyjuk. Nézem tovább a negyeddöntőt.
süti beállítások módosítása