HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Tizenkét csapatos is lehetne az EBEL?

2010.02.18. 18:18 kerusz

Még el sem kezdődött a rájátszás az Erste Bank Eishockey Ligában, máris két érdekes hírrel jelentkezett a hockeyfans.at a sorozat jövőjéről. Úgy néz ki, az új szezonban is ugyanazt a tíz csapatot láthatjuk a ligában, amelyeket idén, de később bármi lehet.

Az egyik cikk szerint biztos, hogy az Innsbruck a 2010/11-es évadban nem tér vissza a bajnokságba. A klub vezetője az egyik helyi lapnak elmondta, még csak a kétévesre tervezett konszolidációs szakasz első évén vannak túl, és egyelőre semmi lehetőséget nem látnak arra, hogy egy osztállyal feljebb lépjenek. Az első a pénzügyek rendbetétele, csak utána lehet az EBEL-re gondolni. A tiroliak szerint szükség van a liga újragondolására is. Az Olimpija Ljubljana és a Jesenice anyagi nehézségei is megerősítették őket abban, hogy az egyetlen jó döntés a Nationalliga-indulás volt.

Mindeközben további érdeklődőkről hallani. A tavalyi évben az olasz HC Bozen kalandos érdeklődése volt az egyik téma. A német ajkú olasz tartomány, Dél-Tirol legnevesebb csapatának EBEL-indulása része volt a klub és az olasz szövetség csatájának. A bolzanóiak ismét érdeklődnek, de ami még meglepőbb, jelezte érdeklődését egy lengyel csapat. Az idei lengyel szezon nem volt mentes a konfliktusoktól, a csapatok és a szövetség véleménye gyökeresen különbözött rengeteg kérdésben. A bajnoki kiírás is többször módosult a szezon folyamán, egyes hírek szerint a válogatott vilniusi fellépése is a csapatok és a szövetség küzdelmének esett volna áldozatául. Kérdés, hogy ez az érdeklődés ilyen háttér mellett mennyire komoly. A hockeyfans.at szerint a lengyeleknek kevés az esélyük, elsősorban a jelentős földrajzi távolságok miatt.

85 komment

Címkék: ebel

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@AG 2.0: uncsi már...
Amúgy Olasz csapat jó lenne az EBEL-ben meg egy Osztrák még....vagy HK Bled?
Olasz csapat nem lenne rossz, mert közel is van az EBEL-hez, de a másik csapatnak talán meg kellene próbálni vagy egy DAB-ot, vagy egy pesti csapatot bejuttatni.
Már csak valami izmos névadó szponzor kellene.
Sok fiatal fejlődhetne az EBEL-ben ilyen módon. Nem is lehetne elvárás a playoffba jutás, csak a tisztes helytállás a folyamatos fejlődés.
@orion66: en is pont erre gondoltam ,hogy ha tenyleg komolyan gondoljak akkor itt a lehetoseg meg van 1.5 szezon arra ,hogy ossze szedjek a penzt
@orion66: @qx92:
Higgyétek én is legalább annyira örülnék neki, mint Ti! De igazat kell adnom Kerusznak abban, hogy jelen állapotában egy újabb magyar csapat (főleg sok magyarral) indulása az EBEL-ben a MOL liga és a magyar bajnokság fejlődésének tenne be.
@Skyblue: Viszont a Volán a következő szezonban ismét indítani akar "B" csapatot.
Na ez megint egy szokásos europa-járós topik lesz.

A kézenfekvő a Szlovák Extraliga csapatainak importálása lenne, Pozsony és a felvidék nincs messze, de ezt a szlovák büszkeség nem tenné lehetővé, pedig ez lehetőséget teremtene arra, hogy a Mol liga a szlovák első osztállyal szövetkezzen.
@qx92:@orion66: Hát nem tudom, az ebelnek már bocs, de nem töltelék csapatokra van szüksége, hanem olyanokra, ami először is az osztrák csapatok érdekeit szolgálják. Ebbe szerintem az osztrákoknak a DAB reálisan nézve nem fér bele. Arról meg nem is beszélve, hogy a HCI -nek a nationalligában minimum 1,5x költségvetése volt a Volánnal szemben és nem vállalták az EBEL ligát, holott meghatározó játékosokat tartottak meg (Kotyk,Hohenberger,Mattie,Salfi...) Egy Dabnak hasonló kaliberű játékosokat kellene felmutatni, mint pl. Banham,Aaron Fox,Makrov,Craig,(a nevek az uccsó 4 csapatból) ahhoz, hogy versenyképes legyen. Erre szerintem se lóvé, se reális esély....
@Skyblue: Hát igen, örök dilemma, hogy mi lenne jobb a magyar hokinak. Érvek és ellenérvek az EBEL mellett és ellen. Pro és kontra.
@mike80: teljesen igazad van. Igyekszem a legnagyobb tisztelettel viseltetni a magyar csapatok nehéz helyzete iránt, de hogy elejét vegyük az újabb, irreális álmodozó/okoskodó körnek, egy nagyjából helytálló becsléssel a következőt mondhatnánk, hogy jól látszódjon a lényeg.
Ha egy magyar csapat hajlandó feláldozni az EGÉSZ ÉVES költségvetését, akkor már ki tudja fizetni egy Banham, vagy Fox fizetését. Mivel nem tudunk pontos részleteket, elképzelhető, hogy egyes csapatoknál ESETLEG két húzó légiós fizetésére is futná. Akkor már csak a többi csapattag és a klub költségvetését kell megszerezni...

Álmodozni szép, álmodozni jó, de jelenleg sajnos kb. ilyen messze van a magyar csapatoktól az EBEL.

Az Innsbruckos példa meg telitalálat - amikor a klubnak lecsökkent a lehetősége arra a szintre, ami már CSAK min. 1.5 szerese volt a jelenlegi, "minden idők legjobb Volán" kültségvetésének, vissza is mondták, hogy nem bírják el ezt a terhet. Ezek az igazán kemény dolgok.
Ne ertsetek felre en mar egyszer ezt a temat mar egyszer feldobtam es mindenki elmondta pro contra velemenyet es sajnos eletkepes megoldas nem volt. Csak azt akartam jelezni ,hogy aki tenyleg hisz abban hogy egy pesti csapat vagy akar a dab kellene induljon akkor itt az esely ennel jobb alkalom mar nem lessz szerintem.
Szoval nem akarok bele menni semmi vitaba senkivel.
@Thomas_AV: jogos. mentegetőztem is emiatt. elnézést mindenkitől, aki unja, magamat is beleértve.
A klub hivatalos honlapján megjelent információ szerint elfogytak a jegyek Zágrábba, azonban nagyon korlátozott számban (10-15 db) még lehet jegyet szerezni nálam, a 06706231020-as számon. A zágrábi kapcsolattartó tájékoztatott, hogy 100 db jegyet lefoglalt, ebből annyit hozok el, amennyire igény van, tehát a 100 jegy biztos! Aki még gondolkozik, hogy útnak indul, holnap még jelezheti.
Egy budapesti EBEL csapat szélesítheti igazából a magyar jégkorong bázisát. Mégiscsak 2 milliós városról van szó, ahol megteremtődne a lehetősége annak, hogy a szülők perspektívát lássanak, abban, hogy a fiukat hokizni adják. A székesfehérváriak remélem nem értik félre de ez a Székefehérvárhoz képest 20x-os gyerekbázist jelentene, ami másik dimenzió. Az össze többi probléma, gyengébb MOL liga stb. marginális ehhez képest és hosszú távon megoldódna. Márcsak azért is mert a TV és a szponzorok is megindulnának a hoki irányába. Okos marketinggel és (szurkolói beléptetőrendszerrel) a legnépszerűbb kultúr (családi) sportággá lehetne fejleszteni 5-10 éves távlatban. A válogatott szempontjából is ez jelentené az előrelépést, mert meg lenne a fejlődési lehetőség 4-5 sornyi tehetséges fiatal hokis számára. Aki MOL ligát félti annak meg azt mondom a szélesebb bázisból hamar utolérné a jelenlegi szintet. Az ilyen dolgokhoz bátorság kell és áldozatotvállaslás kell. Kérdezzétek csak meg az öreg Csicsót!
@Raon: alapjában teljesen igazad van szerintem. Azonban jó példa a Volán, hogy így is lehet építkezni. Ugyanis Csicsó bának is 2xBanhamre lett volna pénze 2007-ben, mégis belevágott!

... és most PO! :)
@lbsz: Egyetértek. Nagyon kéne egy EBRL csapat Pesten. Annak örülnék ha nem "patinás" csapat lenne, hanem olyan aminek a szurkolótábora inkáb kisebb, de botányoktól mentes.
Hosszú tábon akkor van esélye a magyar hokinak a fejlődésre, ha van mégegy Volánunk. Ugyanolyan okosan építkező, szerethető csapat. Azért én látok fantáziát pár csapatban.
@lbsz: Igen, én is ezzel értek egyet. A pénz valóban fontos, ez aligha vitatható, de nem gondolom, hogy semmi más ne számítana. Azt meg nem értem -magyar sajátosság és nem csak a hokiban ld. foci, vizilabda stb.- hogy minek nekünk ennyi budapesti(gyenge alapokon álló) csapat, miért nem lehet koncentrálni az erőket mintahogy azt mindenhol másutt teszik.
@lbsz: Teljesen igazad van, én se foglalhattam volna össze jobban. Nem értem mi az alapja ennek a Mol Liga/OB1 féltésnek... Most csak 7 csapat indult a Mol Ligában a tavalyi 10 helyett, de nem lett roszabb a liga, sőt sokkal kieegyenlítettebb és izgalmasabb volt. A bajnokság is roppant kiegyensúlyozott, nem is emlékszem hasonlóra a közelmúltban.
A magyar jégkorongnak alulról kell építkeznie! Szóval ha valamelyik csapat eljutna az Ebel indulásig, az csak pozitív folyamatokat indítana el. Megteremtődne egy példaképhatás, most is mindenki oda szeretne eljutni ahol a Volán van, ő az etalon. Különösen nagy motiváció lenne a fiataloknak. A szponzorok, a média, a szurkolói támogatottság és ezáltal a pénz is több lenne a magyar hokiban! Újabb csapatok indulhatnának el az OB1-ben, pl. a Debrecen. Szóval nem értem igazán miért ellenzik sokan a 2. Ebel csapat indítását, a válogatottunknak annyira kellene mint egy falat kenyér! A Fradit pl. el tudnám képzelni amint az új Kisstadionban 5-6 ezer néző ellőtt játszanának az osztrák-szlovén-horvát csapatok ellen. És igeneis van ennek realitása, mint ahogy a Dab vagy a Stars, estleg Újpest indulásának is a közeljövőben! A kétkedőknek figyelmébe ajánlanám a Zágráb esetét, ott a semmiből lett hirtelen Ebel szintű csapat 6 ezres nézősereggel...
@Raon: Barátom, nem akarlak elkeseríteni, de információim szerint az Innsbrucknak 7,5-8 m€ volt a költségvetése, és ez csökkent le mindösszesen ~4m€-ra. Szerintem ez nem másfeles szorzó, hanem inkább 3-3,5x.

Én személy szerint azokkal értek egyet, akik még egy magyar csapatot támogatnának. Dab vagy pesti, az már fogósabb kérdés.
@Bpstars: ez is jogos, de talán nem véletlen, hogy a jelenlegi klubvezetők egyelőre reálisan álmodoznak. De természetesen én is bízom abban, hogy a jelenlegi anyagi helyzet lesz sokkal jobb is.

@ekanai: nem keserítesz el.
Egyrészt én azt írtam, hogy

> min. 1.5 szerese

ami az általad írtakba belefér ugye. :)
Másrészt én is ezt hallottam tavaly, de nemrég azt is, hogy az idei szezonra még a tervezett 4 milla sem jöt össze. Szegények, magamban el is sirattam őket, micsoda problémáik vannak. :)
@AG 2.0: szerintem meg pont jó ez így, hisz három a magyar igazság... Úgy is kevés nemzeti érzelmű dolgot látni manapság az indexen és a holdudvarán, ezért meg kell becsülni minden ilyen jelenlétet. Ha tudatos volt, ha nem, a (jelenlegi) rendszerellenes szimbolikáért őszinte elismerésem. :))
Tisztelettel felhívom az álmodozók figyelmét két apróságra. Az egyik, hogy kéretik végiggondolni, a Volán milyen utat járt be hosszú éveken keresztül mielőtt bebocsátást nyert az EBEL-be.
Nem látom még egy ilyen műhelynek a körvonalait sem. Újvárosban még nagyon az út elején járnak, sokat beszélgettem Azari úrral, ő tudja a legjobban mi a realitás, neve szegénység.
A zágrábi példa nem jó, tegyük fel hogy egy jótündér leszór egy talicska lóvét és valahogyan összekukáznának háromsornyi magyar felmenőkkel rendelkező tengerentúli kivénhedt hokist, az mennyiben szolgálná a helyi fiatalok érdekeit?
Azt meg ugye senki sem gondolja komolyan hogy Galaniszék a tagadhatatlan fejlődésük ellenére megütik az EBEL szintet.
A másik bibi, még senki nem kérdezte meg az osztrákokat, vajon kiváncsiak lennének-e mégegy magyar csapatra?
@M.Messier: ezt ecseteltük Raon kollégával. Csak a bibi, hogy félreértés lett belőle. Mi is szeretnénk, ha indulna másik csapat, de más dolog a realitás, és az osztrák érdek...
Örüljünk annak hogy köszönhetően a fehérváriaknak ilyen színvonalú meccseket láthatunk harmadik éve. Én még mindig nem tudok betelni vele.
Aztán adja Isten (meg egy zsíros szponzor) hogy belátható időn belül az okozzon fejfájást hogy Fehérvárra vagy Újvárosba induljunk EBEL-t nézni!
@M.Messier: Annyit hozzáfűznék, hogy ha valamilyen csoda folytán Dunaújvárosban EBEL csapat lenne (vagy bárhol máshol) Nem feltétlenül kell az első évben azt megnyerni. :) Evvel azt akarom mondani, hogy természetesen nem ütik meg Galaniszék az EBEL szintet, de az első két évben a Volán sem sok vízet zavart. Látszik, hogy milyen szívós munkára volt szükség annak érdekében, hogy a harmadik évre elérjék azt, hogy otthon bárkit megverhetnek. (És ezt általában meg is teszik) Folyamatosan fejlődnek, és most is van még hová. Pl. idegenbeli mérleg javítása. A lényeg, hogy folyamatosan fejlődni kell, és nem szabad stagnáló állapotba kerülni. De egyenlőre ezek csak elméleti spekulációk részünkről. :)
Természetes, hogy a Fehérváriak nem rajonganak egy dunaújvárosi EBEL csapat ötletéért (még ha ez teljesen valószínűtlen is). Képzeljétek el egy "hazafutásnál" milyen csapat maradna Fehérváron?
@JoAzUgyse: tudod, nagy bajban lennél, ha vissza kellene idézned, ki és hol írt ilyet. De tudod mit, tegyünk egy próbát. Minden ilyen, helytálló idézetért a vendégem vagy egy italra...
Olvas-> felfog -> gondolkodik -> és csak utána kommentel ide. Komolyan nem értem, mi olyan bonyolult ebben...
@JoAzUgyse: Már bocs, de ki az túró írta azt, hogy nem örülnénk a DAB indulásának?
Olvass vissza, úgy kb. egy évet és a volán szurkerek is elismerték, hogy az Újvárosnak is előre kell menekülni, irány vonal az ebel!!!
@drukker60: inkább peches. Az ember idejön kikapcsolódni egy kicsit melóból, erre pofánvágja az ilyen nettó idiótizmus. Igen, dühös vagyok, nálam ezt nem egyszerű elérni, de ideírom, ha kitörlik is, mert az illető nem érdemli meg a szép szavakat.
Már megint előkerült a téma :))). Olvasgatom itt a hozzászólásokat, hogy nem nagyon van létjogosultsága még egy EBEL csapatnak. Miért is nem? Ezt nem nagyon értem, hiszen még egy csapattal éppen megduplázódna a komoly bajnokságban edződő hokisok száma. Nyilván ennek vannak anyagi feltételei, de a létjogosultságot nehéz lenne vitatni.
Hogy ez a csapat a DAB vagy pesti legyen az más kérdés, mindenesetre egyetlen feltételnek kell megfelelnie: min. 3 éves EBEL szereplést tervezzen, mert csak akkor aratható le a fejlődés gyümölcse.
Értem én, hogy Fehérváron kissé idegenkednek egy másik EBEL csapattól, hiszen 2 év múlva egy fél csapatot kell valahonnan szerezniük. Nem is jelenlegiek hazafutása a téma, hanem hogy ha távoznának egyesek, akkor hogyan pótolják őket ( a légiósokról nem is beszélve). Mert valljuk meg, hogy a jövőben esetlegesen EBEL szintet elérni képes junior vagy alig felnőttkorú játékosból sem áll a magyar hoki túlságosan jól...
@Raon: Akkor én is idóta vagyok? :))))))
@check: még egyszer és ígérem utoljára:
Kedves Dunaújvárosi Hoki szeretők!!!!
Ki a P*CSA írta, hogy idegenkedünk egy megyei EBEL csapattól! Komolyan, mi a túróért kell itt csinálni a fesztivált, ilyen hülyeségekkel?
Bocs ha indulatosnak tünnék!!!!!!!!!!!
@drukker60: Feleslegesen húzod fel magad, valóban nem írta senki. De azért érezni a dolgot a háttérben és nem feltétlenül csak e poszthoz írt kommentekből. Többször szóba került már a téma, volt is vita rendesen, szóval ne tegyünk úgy, mintha nem is létezne.
Jó ez a lelkesedés, de:
Azt senki ne feledje, hogy a Volán úgy (és azért) indult neki az első EBEL szezonnak, hogy már évek óta nem volt komoly ellenfele a magyar bajnokságban (a kötözködőknek: nem egy meccsre értem, hanem hosszabb távon), és így is törölték velünk a padlót az osztrákok sokszor. Nem kevés olyan visszhang volt akkor, hogy minek égetjük magunkat és a magyar hokit, meg annyit akarjunk, amennyit bír a farkunk.
Mielőtt beszavazunk más csapatot oda, az előbb tűnjön ki hasonlóan a magyar bajnokságból, és akkor még mindig az EBEL alsó házhoz fog legjobb esetben tartozni, ha egyátalán az osztrákok befogadják. Én nem látok az OB1-ből egyértelműen kiemelkedő csapatot most. Vagy találnak vhol egy hokiőrült milliárdost szponzornak, aki felturbózza 5-6 fő minőségi légióssal (értsd havi fizetés>15.000€/kopf szerintem) a vmelyik csapatot - erre kicsi az esély
A saját véleményem az, hogy mi is húzzuk még egy-két évig itt, aztán jövünk vissza az OB1-be
@check: nem húzom fel, de hidd el többszer beszélgettem "bika " vérű emberekkel, meg a "sajátjaimmal" és SOHA nem negatív felhanggal beszéltünk atémáról. abban egyetértettünk, hogy sokat kell fejlődni, az újvárosnak, ahogyan a Volán is tette. Abban is, hogy minőségi légiósok nélkül nehezen lehet elképzelni, lásd az idei Macsweyn igazolásotokat. DE! El KELL kezdeni!!
@mannisenmaki: A 15.000 EUR az mondjuk inkább kb. Banham bére... A Volános légiósoké ennek csak az 1/3-a kb.!
@check: te sokkal emberibben adod elő, de olvasni sajnos te sem olvasol pontosan.

> nem nagyon van létjogosultsága

Várom az idézeteket erre is...

Én pl. ugyanis azt írtam, hogy REALITÁSA nincsen. És hogy egyelőre. Nálam ezek nem szinonímák, marhára nem ugyanazt jelentik.

A másik hozzászólásodra meg tényleg azt tudom mondani, hogy ha te "ÉRZEL dolgokat a háttérben" egy netes fórumon, amelyek persze nem kizárólag a te fejedben léteznek, hanem tényleg úgy vannak, akkor azonnal hagyd ott a melód, csapj bele egy Jézus újra itt van közöttünk marketingbe, legyen ez az új értelme az életednek, mert minimum látens gondolatolvasó vagy, de szerencsés esetben lehetsz akár isteni eredetű léleklátó is, minden netes fórumok őrangyala, egy homo sapiens superlativus, az emberiség új reménysége.
@JoAzUgyse: Egy szerethetőbb:-)))
Ladányi, Vas Marci tőlem már indulhat is. Tudom, kisebbségben vagyok ezzel, de azt is, hogy nem egyedül.
@mannisenmaki: És azt sem szabad elfelejteni, hogy a 3 évvel ezelőtti Volánból mindössze 8+1 játékos található meg a mai csapatban. Ebben a 8-ban már szerepel Horváth-Tokaji-Benk, akik az akkori EBEL erősítésbe tartoztak.
A fejlődésbe nagy szerepet játszott, hogy az összes légiós magyart magukhoz tudták csábítani.
Ha indulna még egy EBEL csapat (hazai bajnokság vonzatáról most ne beszéljünk), akkor a legjobb MOL-osokat magához kellene vegye, ehhez jönne még 1 sor a Volánból (mert az biztos, hogy ők jobban megfizethetőek lennének, mint 1 sornyi hasonló szintű légiós), plusz a légiósok. Ez azzal járna, hogy a haza játékosok ára is megemelkedne és a Volán-másik csapat között konfliktus lenne az igazolások miatt.

Szerintem ennek semmi realitása. Inkább a hazai bajnokságot kell tovább fejleszteni, hogy esetleg egy visszaesésükkel a Volán is visszatérhessen komoly presztizsveszteség nélkül. Mert én azt továbbbra is fenntartom, hogy ha a legjobbjaink külföldön légióskodnak jó bajnokságokban, és nem a Volánban játszanak, akkor sem lesz rosszabb a magyar hoki.
@sutyi2: Igen, de ahhoz, hogy pl. egy DAB partiban legyen egy Klagenfurttal, 2 sornyi Banham szintű játékossal kéne rendelkezni, egy Martz-féle szint kevés lenne. Szerintem.
De ezek csak elméletek, majd a jövő eldönti mi lesz.
@OliBLOOD: Tényleg, Benk Bandi. Nem tartozom az állandóan őt ekézők közé, de ő is mehetne a saját érdekében is - több játékideje lenne nálatok. Az nem baj, ha konfliktus (én ezt vesrenynek hívnám) a klubok között.
Szerintem sincs realitása - ezért írtam, hogy kb. 2 év múlva a Volán is visszajön az OB1-be, lesz nagy játékos kavalkád, és egy igazán izgalmas magyar bajnokság. A magyar hoki színvonala esni fog (szerintem), de ez nem a Volánon/EBELen/struktúrán fog múlni, hanem azon, hogy 75-80-as születésű generáció után egy fokkal gyengébb játékosok vannak, sajnos. Hogy még később mi lesz, az már sci-fi.
@OliBLOOD: Én azt a pontot nem látom, hogy a magyar jégkorong önmagától mitől fog fejlődni?
Mitől lesz pénz benne, mitől jönnek ide minőségi játékosok és edzők, akiktől tanulhatunk?

@mannisenmaki:
Amit írsz, az lesz a magyar jégkorong igazi problémája szerintem is. Pontosan ezért kéne még minimum egy olyan bázis, amiből lehetne meríteni. Aztán, hogy ez okozna-e rivalizálást a két klubb között? Nyilván igen, de ez is azt a célt szolgálná, hogy ne szoruljunk ki az A csoportra esélyesek táborából.
@mannisenmaki: Mert amiket rövidebb távon előre jeleztél az nem sci-fi?
@mannisenmaki: Szerintem Benknek jövőre meglesz nálatok a helye. A hírek szerint jövőre lesz a Volánnak újból farmcsapata. Gondolom visszahozzák a kölcsönjátékosokat Miskolcról, Fraditól, feltöltik juniorokkal plusz az EBEL kimaradókkal. Plusz azt gondolom, hogy a legjobb MOL ligásokat is megpróbálják magukhoz csábítani, akiknek ha nem lenne hely az EBEL-ben, akkor a farmban játszanának itthon.
@Raon: De igen én pontosan olvasok. És éppen ezért érzek bizonyos gondolatokat a háttérben. Ne haragudj, de nem állok neki idézeteket keresgetni, leírtam, hogy nem feltétlenül ebben a posztban vagy a te kommentedben van a dolog.

A Jézus-szöveg nagyon jó, de max poénnak :)))))
@drukker60: Ez világos. Én csak arra reagáltam, hogy felkaptad kicsit a vizet, hogy ki és mikor írt ilyet vagy olyat. De azért az sem vitás, hogy a téma nem először kerül elő, és nem mindenki van oda az újabb magyar EBEL csapat ötletéért.
Nekem az a véleményem, hogy ha két EBEL szintű bajnokságban edződő csapatunk lenne az kétszer annyi "jobb" játékost eredményezne a válogatottnak. Szerintem innen csak előre fele lehet menekülni. Azt nem tudom, hogy mi 3 éve jól tettük-e, de jelen pillanatban az látszik beigazolódni, hogy igen. Hogy mi lesz újabb 3 év múlva, annak csak a Jóisten a megmondója. Már elnézést, de ez a tingli-tangli állóvíz ami itthon van nem visz sehova. Pontosabban visz (én is látom, hogy emelkedik a színvonal meg minden), csak nagyon lassan. Én személy szerint a Volán-Válogatott meccsen le voltam törve, hogy az általam nagyon jónak tartott újvárosi fiatalok mennyire el vannak még mindig maradva, mindemellett ugyanezek a fiatalok szétkorcsolyázták itthon a szaporói hősök Stars különítményét. Én abban a hiszemben voltam, hogy ez az árok kisebb. Egy esetleges EBEL indulással pár éven belül hatalmasat fejlődhetnének. Persze én sem vagyok jövőbe látó, csak a Sofiék példáját veszem alapul. Ha már eljutottunk válogatott szinten valahova, akkor azt foggal-körömmel kellene próbálni megtartani, és azért az látszik, hogy hol játszanak (játszottak) a válogatott játékosok. Nem sok OB 1-es van sajnos.
Összefoglalva szerintem kellene két EBEL szintű csapat, vagy maradjon minden így, viszont két sornyi játékos játsszon erős bajnokságokban, mint ahogy Godóék tették.
De az álmom egy Volán-DAB EBEL döntő 10 éven belül! :)
Vagy, hogy egy Slovan Bratislava meg egy Salzburg könyörögjön a MOL liga felvételért! :)
@mannisenmaki: Ladányi, Vas Marci nélkül, még ezeket a gondokkal küzdő szlovén csapatokat sem hiszem, hogy meg lehetett volna előzni. Fikázni mondjuk mindíg könnyebb, mint összefogni.
@OliBLOOD: Nem hiszem, hogy erre lesz pénz itt, de ötletnek jó.
@gogosz: Lehet. De ha a csapatunk elbírja, hogy a fiatalok a 3. harmadban max. 3 cserét játszanak, lehet, hogy ezt is elbírná. Amúgy nem fikáztam, az összefogást mire érted?
@mannisenmaki: Az előítéletmentes megnyílvánulás például az összefogás jele. Mert a számokkal nem lehet vitatkozni. Mind a csapat helyezését, mind a játékosok egyéni statisztikái tekintetében.
Hihetelen, hogy néhányan mennyire pesszimisták és rövidlátóak! Ha a Volán visszajönne az OB1-be az kb. a magyar hoki temetését készítené elő nem az A csoportot! Annyi jó magyar játékos, tőkeerős magyar csapat nincsen, hogy egy Ebel-hez csak megközelítőleg hasonló szintű bajnokságot csináljunk itthon. Akkor pedig csak egy lehetőség van: menekülés előre! Az Ebelbe, KHL-be, vagy akár szlovák bajnoksába. Ez nem football, a hokiban normális ha egy csapat rangosabb ligát válszt külföldön. Rövidtávon ez a magyar hoki fejlődésének záloga!
Ja az meg hogy "az osztrákok nem kíváncsiak még egy magyar csapatra" egyszerűen nevetséges! Ausztriában kapitalizmus van, magyarul csak a pénz számít, és az tök mindegy, hogy magyar vagy más nemzetiségű csapat hozza e nekik a lét! Nyílvánvaló, hogy hosszútávon az a cél, hogy minél inkább kibővísék az Ebelt, mert ez a fejlődésük záloga. És akkor kénzenfekvő lenne még egy magyar csapat.
Az elején biztos nehéz lenne, de ezek a fiatal tehetséges játékosok (pl. Dab) hamar felnőnének a feladathoz, plusz egy-két légiós, esetleg honosítás és kész is. A Mol liga temető ezeknek a játékosoknak, nem fogják azt a karriert befutni, mint amire egyébként hivatottak!
A két magyar csapat közötti esetleges rivarizálásról: mi rossz van ebben, ez versenysport! Az osztrák csapatok nem ezt teszik egymással?!
@check: nem haragszom, de így nehéz lesz szót értenünk. Tiszteletben tartva azt, hogy akár igazad is lehet, és az én figyelmem kerülték el ezek a megjegyzések, továbbra is azt gondolom, jelen helyzetben ritka nagy felelőtlenségnek számít egy ilyen sommás vélemény, ha külön kérésre sem tudod érvekkel alátámasztani. Illetve ha erősebben akarok fogalmazni, akkor ez már a szarkeverés kategóriája. Ha akkor és ott jelzed, mi a gondod, amikor ez előfordult, akkor az korrekt. De ha itt nincsenek erre utaló jelek, nem tudsz innen idézni, akkor vedd már észre légyszíves a felelősséget a véleményed mögött. Főleg tőled necces ez, hisz nem tegnap kezdted az itteni fórumozást, és ezerszer láthattad már, milyen kevés elég egy újabb értelmetlen vitához. Ez itt meg immáron nem félreértés, nem véleménykülönbség, hanem általad be nem ismert provokáció! Én készséggel elhiszem, hogy te a véleményed nem ezzel a szándékkal írtad - de ez nem sokat ér majd, ha valaki még tovább félreérti a megjegyzésed, bepöccen, és két óra múlva itt minden egy újabb Volán-utálatról fog szólni...

Veled továbbra sincs semmi bajom, nincs harag, de ez az "érvelés"... broáf a köbön.
A kell még egy magyar csapat az ebelbe hívőktől halkan megkérdezném, mi lenne így a magyar bajnoksággal?
@1116001: Átmenetileg meggyengülne az biztos, de ez másodlagos dolog, a magyar hoki érdekeit szabad csak figyelembe venni! Amúgy meg a Volánnak újra lesz egy eddiginél sokkal erősebb farmcsapata, és érkezhet rövidesen a Debrecen is.
CSak elöre!Mi más?Nézzétek a zágrábi példát!
@Mocsar: Mit értesz azon, hogy "a magyar hoki érdeke"?
@kerusz: Ez nem egyértelmű? Mi a magyar hoki érdeke? Az hogy minél több játékosunk minél magasabb szinten játszhasson, és erre az Ebelben van a legnagyobb esély. Egy sportágat a válogatott eredményei alapján ítélnek meg leginkább, illetve a klubcspatok nemzetközi eredményessége alapján... Egyiket sem a Mol Liga és az OB1 biztosítja, "hátérrországnak" viszont nagyon is alkalmasak ezek a sorozatok.
@Raon: Bocsi, hogy nettó idiótizmusomban a sok -ugyse lehet ide másik EBEL csapat, nem is kell töltelék, stb..- így értelmezem (úgy látszik nem egyedül). Általában igyekszem Olvas-> felfog -> gondolkodik ->kommentel aranyszabályt betartani, de ha ez nem az általad elvártakat hozza azért nem biztos ám, hogy olyan nagy probléma.
@Mocsar:
Tegyük fel, meg van az anyagi fedezet az indulásra, és az osztrék szövetség valamint osztrák csapatok belemennek egy újabb magyar csapat indulásába.

Hogyan nyomnád le ezt a többi magyar klub torkán?
Hogy egy újabb csapat kiválik a bajnokságból. Valószínűleg a legjobb játékosaikat is elszipkázzák.
A visszaeső színvonal miatt várhatóan visszalépő szponzorok és szurkolók távolmaradása miatti bevételkiesésről már ne is beszéljünk. Mert azért nem hiszem hogy lázba hozná az embereket egy farmcsapat elleni mérkőzés.
@Mocsar: hallo, 1-2 éven belül a fél volán a molban fogja nyomni! tehát nem 2-3 sor játékos kell egy új csapathoz, hanem 5. és bár veled ellentétben én igenis látom a fejlődést a Molban nem tudnék ennyi játékost felsorolni, akik akár némi belerázódás után EBELben lennének képesek játszani.
igenis lehet fejleszteni a "magyar" bajnokságot, ha jövőre csak a Rangers :D jön, már előrébb vagyunk.
mondjuk felhívnám az érintettek figyelmét, hogy az ebelben már tudják(?) kik játszanak ott jövőre, jó lenne nekünk is májusban mondjuk. sajnos nem hallani a szlovák I-es bővítés tárgyalását, pedig szvsz ez lenne számunkra a legjobb. vagy a dél lengyelekkel az interliga, ha úgyis van gond náluk is elég.
mondjuk egy fapadost ahoz tessék beszervezni szponzornak brassóiak. :D
@Mocsar: Hát én azt láttam ma este, hogy a magyar hoki érdeke ide vagy oda, összesen két magyar védő tudott bekerülni a Volánba. Akik korábban voltak, ikoptak, újak meg nem tudtak gyökeret verni. Nem látom, hogy például erre egy második csapat megoldást fog kínálni. De ne nekem legyen igazam.
@1116001: A kérdést se értem amit feltettél... Ez egy versenysport, és itt az erősebb kutya elve érvényesül, ha lesz olyan csapat aki előteremti az anyagiakat nem fogja megkérdezni a többi csapattól, hogy egyet értenek e az Ebel indulásukkal, esetleg hozzájárulnak e hogy eladják a legjobb játékosikat nekik.
Amikor a Volán kivált összeomlott a magyar bajnokság, elpártoltak a szponzorok vagy a nézők?
Épp ellenkezőleg, a magyar hoki helyzete jobb most mint valaha, és ez egy 2. Ebel csapattal csak tovább erősödne!
@Lazlee: Igazad van, van fejlődés a Molban. Csak az a baj, hogy nem olyan mértékű, mint az Ebelben, illetve csak egy adott szintig lehet fejlődni a Molban. Az Ebelben A csoportos szintű játékosokhoz lehet felnőni, és a Molban?
Kell is hogy tovább fejlődjön a Mol, de itt a lehetőségek nagyon behatároltak mind anyagilag, mind a játékosok fejlődése szempontjából.
@gézé: A zágrábi példa nagyjából a következő: vegyél tízegynéhány idegen játékost, honosíts annyit, ahányat csak lehet (a mai keretben honosított Kroselj kapus, Sertich és Brumercik hátvédek, Jakopic, Hecimovic, Prpic és Prpich csatárok), a maradék helyeket az első három sorban töltsd fel légiósokkal (ma Krstan kapus, Letang, MacAulay, Martin, Seeley hátvédek, Ouelette, Guidarelli, Fox, Powers, Smyth csatárok voltak a légiósok), a maradék helyeken pedig hőmérőzhetnek a többiek. Ma ezek Lovrencic, Lazic, Kanaet és Rajsar voltak. A honosítottak közül az egy szem Brumercik lehet ott a válogatottban idén áprilisban. A két kapus közül egyik sem. A farmcsapatba száműzött horvát játékosok és néhány szlovén alkotta farmcsapat (akik a válogatottban játszani fognak) már kiesett a szlovén bajnokságból, nem jutott a négy közé. Ők már csak a horvát bajnokságban fognak játszani, ahol a jónevű HK INA Sisak ellen bejuthatnak a döntőbe és az EBEL-indulás miatt kifosztott, a szlovén bajnokságban reménytelen tökutolsó Mladost Zagreb ellen döntőzhetnek.
@Mocsar: De mint látod, így az EBEL-szereplés harmadik évében a Volán is hazahozott mindenkit külföldről Szuper Levit és Széliget kivéve. Soha ilyen kevés magyar játékos nem játszott a hazainál jobb felnőtt külföldi bajnokságban, és például a tavaly már az EBEL-be beleszagolt Maklári, Tóth Ada, Hajós és Hegyi egy eseménydús évet töltött a Mol Ligában illetve az OB I-ben. Ennek kb. az az oka, hogy a Volán is kénytelen így a harmadik év környékén legalább a rájátszásba jutni, mert valamit fel kell mutatni azért a támogatóknak. A klub érdeke és a magyar hoki érdeke sosem fog tökéletesen egybeesni, és ezért nem is lehet haragudni a Volánra. Kb. ugyanezt lehet várni a következő klubtól is. Akkor lesz bevétele, amiből el tudja tartani a csapatot, ha van eredmény. Ma Magyarországon harmadannyi felnőtt játékos van, mint Szlovéniában. Látszik, hogy a jóval nagyobb merítés ellenére mit érnek a szlovén csapatok jó légiósok vagy azokkal egyenértékű (éppen ezért hasonlóan drága) hazaiak tömege nélkül. Meg lehet próbálni alapok nélkül valami nagyratörő dolgot építeni, de eléggé kártyavár-jellegű lesz ez, az első zavaró körülményre borulni fog minden.
@kerusz: Ez így igaz ahogy leírtad, és nekem se tetszik ez a honosítgatás, de az igazság az, hogy az élet őket igazolja. A semmiből raktak össze egy Ebel csapatot, pénz kérdése az egész. És ezek a honosított horvátok két év múlva már a válogatottban is ott lesznek!
De hosszú távon nézd a folyamatot, mennyire nő a sportág népszerűsége Horvátországban? Ez egy öngerjesztő folyamat, egyre több embert érdekel, így nő a bevétel, egyre több szponzor szál be, beindul az utánpótlásnevelés, és mondjuk 5-10 év múlva lehet, hogy ott fognak majd tartani mint a magyar csapat most.
@kerusz: természetesen nem soha nem játszott ilyen kevés játékos a magyarnál jobb bajnokságban, hanem az elmúlt években (mondjuk amióta a Volán az EBEL-ben játszik) nem játszott ilyen kevés...
@Mocsar: Nem ilyen egyszerű a történet a horvátoknál sem. Ugyanis a zágrábi példa üzenetének a másik rétege éppen az, hogy lehetsz ugyan Te tehetséges horvát fiatal, aki az elmúlt x évben szlovák élcsapatoknál tanulta a hokit (mint pl. Kanaet, Blagus, Trstenjak, stb.), csak epizódszerepeket fogsz kapni az egyetlen valamirevaló csapatban. Tehát teljesen felesleges elmenni külföldre hokit tanulni, mert akadni fog mindig egy Prpic vagy Hecimovic vagy akárki, akit készen, rutinosan haza tudnak hozni, két nap alatt horvát útlevelet fog kapni, és nyilván ő fog játszani, mert a többi, aki évekig hőmérőzött a padon, még 25 évesen is rutintalan lesz. Sajnos a többi csapat gyakorlatilag full amatőr náluk, a Medvescak és a Medvescak farm pedig maximum 50 játékosnak ad lehetőséget és megélhetést a tíz feletti légióssal és honosított játékossal együtt.

És őszintén szólva a magyar hoki is ott tart még, hogy néhány évig ezt az A-csoport közeli szintet honosításokkal lehet elérni (ezzel nekem nincs is komoly problémám). Van sok jó fiatal játékos jó helyen, ők olyan 5 év múlva elkezdenek majd kopogtatni a válogatott ajtaján. Sajnos, nagyon szkeptikus vagyok abban, hogy a köztes időt egy második EBEL-csapat megmentheti. Látva Vaszjunyin, Peterdi vagy Benk sorsát a Volánban, szerintem Mago is jobban járt azzal, hogy maradt a Dabnál.
@Mocsar: El kell szomorítsalak, de amikor a Volán kivált a magyar bajnokságból, nagyon komolyan visszaesett a nézőszám. De ez csak az egyik szomorú következménye volt a többi csapatra és a bajnokságra nézve annak az amúgy örömteli ténynek, hogy a Volán elindult az EBEL-ben.
@kerusz: Igen abban egyetértünk, hogy rövidtávon a honosítás (a védelembe mindenképp)lehet a megoldás.
A fiatal horvátok ha eljutnak odáig biztosan kapnak majd több lehetőséget. A fiatalokat fel kell építeni, példának itt van Sofron, Nagy, Kóger, ők is fokozatosan lettek bedobva a mély vízbe, és lám mára erősségei a Volánnak, sőt a válogatottnak is, kiszorítanak idősebb játékosokat.
A baj az, hogy egy csapatba elég korlátozott számú fiatal fér be, szóval ezért kéne legalább még egy csapat szerintem.
@kerusz: Átmenetileg lehet, hogy visszaesett a nézőszám, de mi a helyzet most? A Volán nélkül is színvonalas, izgalmas a bajnokság és ha lassan is de nő a nézőszám.
@kerusz: bocsánat, tévedtem, Rajsar is honosított játékos Zágrábban. És harmadik-negyedik soros....
@Mocsar: Na. Most nő a nézőszám, ám messze még az a szint, mint a Volán kiválása előtt. Akkor most még egy pofont adjunk neki?
@Mocsar: de a honosításhoz is az kell, hogy a csávó két évet eltöltsön magyar csapatban. Nagyon őszintén: én nem látom, hogy reális lenne az Ackeström, Bornhammar, Andersson, Alén négyes bármelyike esetében is az, hogy honosítjuk, és akkor majd két év múlva védőt játszik a válogatottban.

Akkor "a magyar hoki érdekében" ugye, úgy kellene védőt igazolni, hogy képes legyen EBEL-szintű játékra és két év elteltével válogatott lehessen. De ez nyilván nem lehet Csicsó bá' számára szempont. Ezt az évet tehát szerintem vehetjük úgy, hogy védők honosítását illetően elment a lecsóba. Flinta meg még nem ér, mert az ő esetében négy évet kell várni, és még egy percet sem játszott az EBEL-ben.
@kerusz: Úgy vitázunk ezen amúgy mintha kettőnkön múlna ez a kérdés, az egész oldalt kisajátítva! :)
Nem valószínű, hogy a következő 2-3 évben bárki eljut odáig, hogy az Ebel induláson gondolkodjon... szóval a te vágyad teljesül.
Igazából ezeknek a véleményeknek az ütköztetése mindig elvi síkon mozog. Ha létrejön egy olyan erőcsoportosulás, ami ilyen szándékkal fellép, akkor úgysem akadályozhatja meg semmi. Ettől még távol állunk. Az előrelépéshez olyan karizmatikus vezetők kellenek mint Ocskay Gábor. Egyébbként bármennyire ellenszenves is néha nekem a pályán, Kangyalt ilyennek tartom. Jól dolgoznak, és bármikor dobhatnak egy nagyot, ha eljön az ideje. De addig is becsüljük meg azt amink, és akink van.
@Mocsar: Bocs, nem ellendrukker vagyok, tehát nem az a vágyam, hogy ne legyen második csapat az EBEL-ben, hanem az, hogy a hazai bajnokság legyen a mostaninál is jóval erősebb. És ez utóbbi szerintem sokkal fontosabb is.
@kerusz: Flinta? Hogyne játszott volna az EBEL-ben! A szezon elején, több meccsen is! Egyébként tényleg elméleti ez a vita, mert gogosz egy fél mondatban megfogalmazta a lényeget: "ha lesz egy olyan erőcsoportosulás, amely ilyen szándékkal fellép, úgysem akadályozhatja meg semmi". És ez így helyes. Mert a magyar hoki érdeke az, hogy létrejöjjenek ilyen klubok. Nem? És azokat egy szintig vétek lenne visszahúzni a magyar bajnokságba, mert ez pont a fejlődés ellen lenne és hát egyébként sem túl életszerű(nem is lehetne). Ha pedig eljutunk oda, hogy lesz mondjuk 5-6 ilyen csapatunk, akkor nyílván nem kell tovább EBEL, mert itthon is tudunk hasonló komoly bajnokságot csinálni (esetleg pl. a szlovénekkel együtt egyenlő alapon - nem úgy mint most az EBEL-ben. Szlovén-Magyar Közös Bajnokság! Pl. ide kéne eljutni. No ezt tudom, legalább min. 5 év, dehát olyan nagy idő az?
@Raon: Igazából az ok csak annyi, hogy erre igazán nincs időm (keresgetni a szóban forgó kommenteket). Igazán szépen eljutottál onnan, hogy kimondtam egy véleményt, amiben egy megérzést is megfogalmaztam oda, hogy tudatosan provokálok és egyébként meg keverem a szart... Grat, szép teljesítmény.
Az adott kommentekre egyébként lehetőség szerint azonnal szoktam reagálni (talán emlékszel, azokra szoktál egész képernyőt betöltő kommenteket rittyenteni :DDD), szóval ne csináljunk már úgy, hogy eljátszom a messziről jött ember szerepét.
süti beállítások módosítása