HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A finnek nagy meglepetésre készülnek

2010.02.15. 22:31 Ryan O'Brien

Szinte mindenki a kanadai és az orosz válogatott párharcáról beszél a téli olimpiával kapcsolatban, pedig nem szabad megfeledkezni az északiakról sem. Annál inkább, mert a svéd válogatott címvédő, és a finnek is roppant erős válogatottal érkeznek. C csoport.

Svédország 1920-ban is ott volt olimpián, negyedik lett, 1994-ig kellett várni az első aranyéremre. 2006-ban ismételtek, az olimpiák történetében nyolcszor álltak dobogóra, az említett két arany mellett két ezüst és négy bronz a mérlegük. Torinóban nem kis meglepetésre nyerték a tornát, méghozzá úgy, hogy a csoportkörből csak a harmadik helyen jutottak az egyenes kieséses szakaszba. Ott aztán a szlovákokat, a cseheket, a finneket is legyőzték, elsősorban Daniel Alfredsson nagyszerű játékával, aki 5 gólig és 5 gólpasszig jutott a pontlistán, a harmadik legjobb lett.

Alfredsson sérülése után úgy tért most vissza klubcsapatába, az Ottawa Senatorsba, hogy 15 meccsen 18 pontot hozott össze, a Sens pedig 11 meccset nyert sorozatban. Akikben azonban a svédek a legjobban bíznak, azok a Sedin ikrek, a Vancouver ászai. Henrik a második (25+55), Daniel a 28. (16+38) az NHL-ben pillanatnyilag. A svédeknek nagyszerű kapusuk van, Henrik Lundqvist a New York Rangersből. A védelemben Nicklas Lidström a legnagyobb név, igaz, csapata, a Detroit az utóbbi évtized legpocsékabb szezonját éli. Az utolsó pillanatban kidőlt a világ egyik legjobb erőcsatára, Tomas Holmström. Helyére klubtársa, a szintén Detroit-játékos Johan Franzen érkezett. Ne feledkezzünk meg Peter Forsbergről sem. Kérdés, az egykori zseni sokszor sérült térde hogyan bírja az olimpiát. A svéd válogatott nem fiatal csapat. Nagy kérdés, képesek lesznek-e 18 év után először megvédeni olimpiai bajnoki címüket.

A vancouveri olimpián a finnek okozhatják a legnagyobb meglepetést. Négy éve majdnem odaértek. Temu Selanne és Saku Koivu kétszer lett az olimpia legponterősebb játékosa. Mindketten túl vannak pályafutásuk csúcsán, de Selanne még most is a világ egyik legjobb emberelőnyös csatára, a tengerentúli szakértők szerint nyerőember lehet. A kapuban a legutóbbi olimpia legjobbja, Antero Niittymaki és Miikka Kiprusoff, a védelemben az NHL legjobb finn hátvédje, Joni Pitkanen (33 pont a Philadelphiában) vitézkedhet. A csatárok közül a már említett sztárok mellett nem szabad megfeledkezni Olli Jokinenről, aki kezdi megtalálni a helyét a New York Rangersben. A finn az olimpia egyetlen válogatottja, amelynek keretében egyetlen, hazai bajnokságban szereplő játékos sincs. A válogatott négy éremnél tart, két ezüstjük és két bronzuk van, még nem nyertek soha.

A német csapat hat NHL-essel érkezett Vancouverbe. De ezzel a hat játékossal akár a legjobb nyolc közé kerülhetnek. Kiemelkedik a Vancouver védője, Christian Ehrhoff, a Minnesota csatára, Marcel Goc, és a Boston támadója, Marco Sturm. Goc ebben a szezonban 52 meccsen 21 pontot szerzett, Sturm két meccsel többet játszva 28-nál tart. Németországban is nagy meglepetést keltett, hogy a remeklő Buffalo-center, Jochen Hecht kimaradt a keretből. Németország 1936-ben és az NDK révén 1976-ban bronzérmet nyert, a két válogatott eddig 19 olimpián szerepelt.

A C lehetett volna a torna legkiegyensúlyozottabb csoportja, ha a fehéroroszok három legjobb hokisa nem esik ki. A harmadik olimpiáján szereplő válogatott, amely 2002-ben a negyedik helyig jutott, le kellett mondjon a védő Ruszlan Szalej mellett a térdműtéten átesetett Andrej Kosztyicinról, valamint a csuklótörést szenvedett Mihail Grabovszkijról. Kérdés, a KHL-esekre épülő válogatott ezek után képes lesz-e megszorongatni a vetélytársakat. Persze a németeket legyőzve akár a negyeddöntőig is eljuthatnak.

45 komment

Címkék: olimpia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tenyleg, vajon miert maradt ki a nemeteknel az NHL-es tamado? Nem hiszem, hogy a tudasa miatt. Valami mas lehet a hatterben.
@csatoimi: azóta visszakerült, miképp egy korábbi NHL-es, Butenschön is :)
results.iihf.com/og2010/IHM400005_33__1_0.pdf
@F. Kapus: Akkor csak Ryan vezet meg nap mint nap? :)
Egyszerűen én nem tudtam a svédek aranyának örülni, azok után a oscar díjas alakítás után amit a csoportmeccsen szlovákiával csináltak ...
@csatoimi: nem, ez friss hír, 4 csere lesz a németeknél valószínűleg, mondjuk azt nehéz érteni, Hecht miként maradt ki az elején
Hajrá Suomi, hajrá Finnország!!! Megérdemelnétek már egy Olimpiai bajnoki címet, legutóbb hajszálon lógott! Lehtinen, Koivu, Peltonen, Selanne, Kapanen... Csodálatos lenne, nektek szurkolok, minden meccseteken!!!
Ihanaa leionat ihanaa!
@forestjr: Ez meg mit jelent? Lefordítanád? Köszi!
El tudnék viselni még egy finn-svéd döntőt...:)
De nagy bajban lennék szurkolás terén...:/
@Skandinávia-mánia: Egyetértek! Nálam azért valamivel egyértelműbb (A szurkolás- a svédekkel sincs semmi bajom!)
@suomi 1995: Ezzel buzdítják a csapatot, körülbelül azt jelentheti, hogy csodás oroszlánok, legalábbis a finn barátaim ilyesmit magyaráztak :) .
@F. Kapus: A poszt sem olyan regi. :)
@forestjr: Köszönöm! Ezt fogom skandálni minden meccsen!!! JÓ neked, hogy vannak finn (hokirajongó) barátaid! Írigyellek érte! Üdv.
@csatoimi: látod, rohanó világunkban mit számít fél óra? :)
@suomi 1995: Az túlzás, hogy hokirajongók (inkább forma 1), de az alapokat azért tudják :) .
@F. Kapus: Nehez ezt felfognia egy olyan embernek, aki kedvenc csapata merkozeseire tiz orakat kell utazzon. :)
Es miert feledkeztek meg Christopher Shubert rol??????? nehogy mar ne ferjen be kerem szepen
@csatoimi: MEGOLDÁS: repteret Szeredába és Fehérvárra is! :)
(bár Fehérvár mellett Börgöndön van reptérnek nevezett vmi:) )
akkor csökkennének az időtartamok ;)
bocsi az OFF-ért :)
@forestjr: nem azt jelenti, hogy: 'hozz egy sört!' ?
Mi is latolgattunk, a posztszovjet térség csapatainak lehetséges szerepléséről itt lehet olvasni: www.oroszvilag.hu/?t1=posztszovjet_terseg_hirei&hid=79
Nos akkor hyva suomi :D, jó lenne egy finn arany.
@Thomas_AV: Most már csak egy gép kéne, sok minden megoldódna azzal...:)
@durex26: Valami Teged nagyon vonz az orok masodikok fele. Detroit, Loko, a finnek . . . :)
Finnorszag nyeri az olimpiat!!:) :-p Suomi
@csatoimi: azért már a redwnigs letett egy pár stanleyt az asztalra mióta nekik drukkolok :). Ha jól emlékszek csak tavaly lettünk másodikok, kivéve 95-96-ot, de akkor még vajmi keveset tudtam a csapatról.
@csatoimi: ja és a finn lányoknak is esélyük van, alázták az oroszokat :D.
@Skandinávia-mánia: Én is el tudnám viselni, egyik szemem sírna a másik nevetne.
@durex26: A lanyoknal Kanada, a ferfiaknal a sved az dontos lesz, csak nem tudom, hogy kivel.
@csudto: Megiscsak ket, harminc even feluli orosz hatved lesz az olimpian. :)
@durex26: A finneket en is az elodontobe varom, onnan meg ugye csak egy meccs kell a dontoig, tehat barmi lehet.
Fiuk en csak anyit mondok hogy az Oroszok tarolni fognak itt is ..... RUSSIA
az orosz keret szinte verhetetlen Ovechkin Kovalchuk Malkin Fedorov Afinogenov Morozov Zaripov Zinoviev Frolov Radulov ki fogja ezeket a fiukat megallitan ??
ja es Dacjuk akit veletlenul kifelejtettem
@csatoimi: Ejnye, ejnye Imre. 10 óra.. Te nem tartod be a sebességhatárokat, ugye?!
@durex26:
Nos akkor: Hyvää Suomi!!!! vegre egyszer elonyom van abbol ,hogy finn billentyuzetem van :D
@qx92: Hasbol irsz be orosz neveket?
@krumplee: De, beszoktam tartani, ahol lehet. De hat ket napig en sem mehetek. :)
@csatoimi: nincs valamelyikuk benne a keretben?
@csatoimi: nekem az oroszok a kedvenceim a magyarok utan es ott jatszik az egyik kedvenc jatekosom Ovechkin is :)
@qx92: Ha annyira a kedvenceid, miert nem nezted at a keretet? Legkonnyebb ismert orosz neveket beirogatni, annelkul, hogy egy pillantast is vetnel a keretukre.
@csatoimi: vegig neztem a keretuket mibol gondolod ,hogy nem neztem vegig ? igy van ok a legismertebbek de ennek kb az az oka ,hogy ok a legjobbak vilagklasszisok de akarkit lehetne irni az orosz csapatbol Kanilin Tyutin Grebeshkov stb eleg nehez ebben a csapatban nem ismert oroszt talalni
@qx92: Frolovot melyik keretben lattad?
@csatoimi: igazad van Frolov nincs benne pedig volt szo errol ,hogy benne lesz vagy nem elnezest az en hibam , egy kicsit tul lelkes voltam bocs
amugy Frolov sem egy rossz jatekos
@qx92: Nem rossz, de ha nem jatszik, nem tud segiteni. Te meg vele riogattal minket. :)
süti beállítások módosítása