HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A MAC Népstadion az első bajnoki döntős

2010.02.09. 09:16 hokikori

Több olyan csapat is esélyes a magyar bajnoki címre utánpótlásvonalon, amelyek a küzdelmek első fázisában szerényebb teljesítményükkel nem tartoztak a legjobbak közé, de fordított példa is akad. Volt alakulat, amely végig meggyőző teljesítményt produkálva a tabella éléről a mélybe hullott, és elesett az első helyekért zajló csatározástól.

A bajnoki mérkőzések sorozata szeptemberben indul, márciusig tart. Korosztálytól függetlenül január második fele tűnik a formaidőzítés szempontjából a legkritikusabb szakasznak. Úgy tűnik, több klubnál tudatosan ekkorra időzítik a csúcsformát. Az is igaz, hogy a csapatok nagy része a bajnokság előtt nem is tud jeges edzésekkel készülni, és van, ahol emiatt kénytelenek például a hazai mérkőzéseiket az ősz vége felé elkezdeni. Főleg a fiatalabb korosztályokban vannak olyan helyzetek, hogy teljesen új sorokat kénytelenek kialakítani a szakvezetők, részben vagy teljesen új résztvevőkkel. Az összeszokás jó ideig eltart. Akadnak azonban olyan műhelyek is, ahol a bajnoki érem megszerzésére törekedve tudományos alapon dolgozzák ki a formaidőzítést. Van arra példa, hogy a bajnokság kellős közepén esetenként egy-két mérkőzés eredményének rovására találnak helyet a többnapos erőnléti edzéseknek.

Ezek után lássuk a látványos feltámadókat és a kellemetlen meglepetést okozókat. A kölyök korosztályban későn kezdték a megméretést a Zalai Titánok és az Egerszegi Titánok. Mindkét csapat felkészülése nehéz volt, de lassabb, döcögősebb start után a tél beálltától nagy sebességre kapcsoltak, és rendkívül magabiztosan győzték le ellenfeleiket. Az Egerszegi Titánok ebben az idényben az alsóházban indultak, nem tudták megmutatni, hogy a legjobbak között is meg tudnák-e állni a helyüket. Mindenesetre csapatukból még az U14-es válogatottba is hívtak játékost, ez jelzés értékű.

Ebben a korosztályban már a bajnokság elindulása előtt jeleztük, minden idők egyik legszínvonalasabb küzdelemsorozata indul útjára. A finishez közeledve csak megerősíteni lehet a megelőlegezett értékelést. Rendkívül erős és kiegyensúlyozott volt a nyolc csapat felsőházi alapszakasza. Az előkészítő korúakkal teletűzdelt Újpesti TE B kivételével minden együttes képes volt a bravúrra. Az utolsó előtti pillanatig a Bp. Stars állt az élen, az osztályozó első fordulójában azonban kettős vereséggel elvérzett az alapszakaszt az utolsó előtti helyen befejező, jól taktikázó SC Csíkszeredával szemben. Ez a kudarc talán az összes utánpótlás-bajnokság legnagyobb csillaghullásának számít.

Időközben a fokozatos és szisztematikus építkezés keretében a finn Lasse Viitasaari és a fiatal Keresztury Kristóf által vezényelt MAC Népstadion A az osztályozón százszázalékos teljesítményt mutatva először a Sapa Fehérvár AV19-t, majd az elődöntőben az addig parádézó Újpesti TE A-t kétszer is legyőzve elsőként jutott a bajnoki döntőbe. Február közepén kiderül, hogy a Zalai Titánok vagy az SC Csíkszereda vár rájuk az aranyéremért folyó csatában.

Parádés mérkőzésekkel indult a serdülőbajnokság középszakasza. A tradicionálisan legerősebb csapatoknak mondható hat klub a felsőházban, az alapszakaszt kevésbé sikeresen záró öt az alsóházban folytatta a küzdelmeket. Nem kis meglepetés volt az Újpesti TE győzelme a fehérvári U16-osokkal szemben, vagy a MAC döntetlenje a bombaerős székely csapat ellen. A nagy meglepetés ugyan elmaradt, de csak bő öt percen múlott, hogy az alapszakaszban pontot alig szerző dunaújvárosiak legyőzzék a serdülőválogatottak sorát foglalkoztató Bp. Starst.

A top hat összecsapásai várhatóan sok izgalmat tartogatnak a bajnokság fennmaradó részében, és ha a magasztos jelzőkkel nem fukarkodtunk a kölyökbajnokság jellemzésénél, akkor ezt a serdülőbajnokság esetében is illő megtenni. Az ifjúsági és a juniorkorosztály egyelőre nem a meglepetésekről szól, de érdemes kiemelni, hogy a 18 év alattiaknál a dunaújvárosiak valószínűleg a hiányos korosztálynak köszönhetően nem tudták kiharcolni a legjobb négy közé jutást, míg jó döntésnek tűnt az UTE-MAC összefogás, mert remek mérkőzéseket produkálva éremesélyes az így dolgozó gárda.

A junioroknál a szerb Crvena Zvezda fokról fokra haladt, és mára bebizonyította, érdemes volt bevenni a buliba. Ezt a bajnokságot erősen befolyásolja, hogy a három élen álló csapat az EBEL-ben vagy a magyar bajnokságban is foglalkoztatja játékosait. Az viszont már most elmondható, hogy nem a katasztrofális gólkülünbségű mérkőzések jellemzik a küzdelemsorozatot.

34 komment

Címkék: bajnokság ifjúsági kölyök serdülő utánpótlás junior

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hajra, CSIKSZEREDA.!!!!!
Hokikori! Jó lenne egyszer elfogulatlan,pártatlan összefoglalókat olvasni.Hajrá UP!
Ez most olaj a tűzre.

Első szikraként: pl a bp stars csapatában komplett ek-s 3. sor játszotta végig a szezont.
Az első sorban pedig lányok.

A 6.20-tól edző titánok, a csarnok nélkül kezdő másik titánok.

A lebonyolítás megannyi nyűgje.

Lesz mit javítani jövőre. Szerintem főleg az eredménykényszert kéne levenni a gyerekek válláról. Vidámabb lenne. :)
Tény, hogy ebben a korosztályban jelentősen meglátszik egy-egy csapat eredményességén, ha egy vagy több játékosa időlegesen (pl. sérülés vagy betegség) vagy végleg (pl. Galló) nem szerepel a mérkőzéseken. Én személy szerint ezért nem lepődtem meg egyik, vagy másik csapat "hullámzó" teljesítményén.

De említhetem itt a Csíkszereda két játékosát is, akik a bajnokság második felében kapcsolódtak be (vagy fogalmazzunk pontosan az "első túrán" nem szerepeltek), s termelik szépen a pontokat, ezzel mérkőzést vagy mérkőzéseket tudnak eldönteni.
@MeLa: A Biró-ikrekre gondolsz?? Ők az SC-ben játszó Biró Ottó testvérei, nagyon tehetséges família. Hajrá, Szereda!
Meg lett volna az a győzelem a serdülőben a Dunaferrnek a Stars ellen, ha az a bírónak nevezett valami nem akarja másképp.
@poraszabolcs: Szia! Nem rájuk gondoltam, hanem:
69 PÉTER Balázs
41 ISZLAY Gergő
Bíró vezetéknevű játékos nem szerepelt a Csíkszereda kölyök csapatában ebben a szezonban.
Közben megnéztem a Bíró ikrek már a serdülőben vitézkednek, nem is eredménytelenül:
Bíró Mátyás 9 21 10 31
Bíró Gergő 15 12 9 21
@JoAzUgyse: A bírónak nevezett vminek én voltam a vonalbírója......két rosszul játszó csapat meccse volt , a szerencse is döntött és a végén fejben dőlt el....nagy közhely , de be kell lőni az emberelőnyöket ;)
@icehockey66: jah elnezest felre ertettem :P:)!
@icehockey66: Azt a hét emberelőnyt amivel többet adtatok a Stars-nak? A két rosszul játszó csapat kb. a szabálytalanságokból is egy szinten volt. Ha ennyit tudtok akkor nem szabad meccset vezetni, ha pedig nem (feltételezem) akkor szégyelje magát a vezetőbíró. Egyébként elég jó esélyei vannak a Starsnak azokon a meccseken, ahol ő a bíró.
Kedves Startrek!
A bajnokság első szakaszában azért voltam elfogult mert a Sztárok majd minden korosztályban elért addigi 100%-os szereplését megemlítettem és nem szóltam külön az UTE egyik korosztályának hasonlóan sikeres szerepléséről. Most éppen mivel is sértettem meg a elfogulatlan,pártatlan összefoglaló
elvét?
@MeLa: Okay, elsőre a serdülőkre gondoltam:-)
Hajra SC Csikszereda!Tudom hogy minden korosztalyban vallaltuk hogy Magyaro-on jatszunk,de most a kolyok elodontoben jo lenne Csikba rendezni a Titanokkal a meccseket(meggyozni oket).Szerintem osszegyulne parszaz szimpatizans es ez a gyerekekre pozitivan hatna,persze ezt nem en dontom el!Tovabbi sok sikert minden korosztalyban a szeredai gyerekeknek de nem csak nekik hanem az ellenfeleknek is!
Csatlakozom STARTREK kollégámhoz ez vicccccc!!!!!!!!!!!
Tényleg különös, hogy nemrég olvashattunk itt a blogon egy egészen átfogó és színvonalas összefoglalót az egyes korosztályok történéseiről hosszú idő után, most meg viszonylag hamar megjelenik ez a méltatás egy ilyen főcímmel. Az írás szemmel láthatóan a kölyök korosztályra és a MAC-ra koncentrál, a többit - egyfajta "alibiként" - csak érinti. Ez még valahol érthető is annak ismeretében, hogy a MAC-os kölyökcsapat valóban elismerésre méltó tettet hajtott végre a döntőbe jutással, főleg ha arra gondolunk, hogy a MAC emberemlékezet óta egyetlen igazán komoly eredményt sem tudott felmutatni a magyar bajnokságban egyik korosztályban sem, pedig nem olyan rövid múltra tekinthet vissza, mint pl. a KÁ-féle zalaiak vagy éppen a káposztásmegyeriek. Startrek kolléga talán erre gondolhatott, de nem szeretnék senkinek sem a fogadatlan prókátora lenni. Mindenesetre nekem is furcsa egy kicsit az egész. Mondom ezt úgy, hogy megemelem a kalapom a MAC-os kölykök mostani teljesítménye előtt.
@Vincent: Kedves Vincent, azon most ne is kezdjünk lovagolni, hogy a "rövid múltra" visszatekintő csapatok (BpS, ZT) hogyan/honnan verbuválták össze az embereiket az induláshoz, mert hirtelen feljebb megy a vérnyomásom, és erre most nincs szükségem.
Viszont szerencsére az "emberemlékezet" nem egyenlő a te emlékezeteddel, mert bizony a mac serdülő vívta a döntőt tavaly a Sztársszal.
@octavarium: Nem szerettem volna vitát gerjeszteni, csak megjegyeztem, hogy én is különösnek találtam ezt az írást. Az általad felidézett, a MAC által simán elveszített döntőről nem felejtkeztem meg, inkább arra nem emlékszem, hogy nyert-e valaha az egyesület bajnokságot bármelyik korosztályban. Ezt nevezem én komoly eredménynek - főleg akkor, ha a magas színvonalú szakmai munka eredményeként több különböző korosztályban is sikerül megszerezni az aranyérmet az évek során. Nem emlékszem, hogy ilyen előfordult volna a MAC esetében. A tavalyi serdülő ezüstön kívül még két MAC-os harmadik hely rémlik különböző korosztályokból az elmúlt 7-8 évből, de nyugodtan javíts ki, ha hiányosak lennének az ismereteim, nem fogok megsértődni. Egyszerűen csak szerettem volna tárgyilagos maradni.
@Kekfeher: nem hiszem, hogy ennek túl sok realitása lenne, mert a mérkőzések ezen a hétvégén kerülnek (02.13-14) megrendezésre.
Kedves Vincent!
Ez az írás nem hivatott kiváltani az időszakosan megjelenő átfogó összefoglalót és a megszokott szerkezet sem fog elmaradni. Pusztán arról van szó, hogy a rendszeres publikációk között is adódnak olyan hírek amelyekről szeretnénk tájékoztatni az olvasókat. Ilyen az például, ha tél közepén már megvan az első résztvevője a magyar bajnokság döntőjének, vagy ha elindul egy rendkívül izgalmas és szokatlanul színvonalas rájátszás, mint ez esetben a serdülőknél, vagy ha korábban parádézó csapatok meglepően hamar búcsúznak a bajnokság rájátszásától, vagy ha korábban szerény teljesítményt nyújtó gárda megtáltosodik. A főcímben említett MAC kölyök pusztán ezért lett most kiemelve, de a bajnokságot még közel sem nyerte meg és bármelyik székely érdekeltségű alakulat lesz is az ellenfele legalább akkora eséllyel küzdenek majd az aranyért mint a budapesti alakulat.
szerintem sem kell mélyebb okokat keresni a dolgok mögött.

Az elmúlt években a MAC szép sikereket ért el és idén is van pár bajnokság, ahol nagyon jól mennek.
Grat Nekik!

Hokikori, jó az írás! :)
Szerintem is jó az írás, nem kell foglalkozni a (frusztrált) hokiapukákkal.
Azért az mennyire kellemetlen, hogy bármilyen utánpótlással kapcsolatos írás jelenik meg a blogon, vagy be kell tiltani a kommentelést, vagy annyira egymásnak esnek itt a hozzászólók, hogy "öröm olvasni". Milyen sérelmek lehetnek a magyar hoki utánpótlása körül, hogy ennyire nagy a széthúzás? Vagy csak ez is egy újabb hungarikum?
Való igaz szépen jön felfelé Szakács Feri junior csapata a Crvena V. A tegnapi meccsen elegáns és biztos győzelmet arattak az UTE felett. Sajnos a végén érthetetlen és felesleges kakaskodásba kezdett Nagy P. (mint midig, menetrendszerűen)
Figyelemre méltó teljesítményt nyújtott viszont (a rövid idő ellenére) az UTE serdülő kapusa Cziller A. akit Ancsin J. edző melegítés nélkül(?) küldött be a 49. percben.
@Vincent:
Láttad a döntő második meccsét? Annyira sima azért nem volt az.
Egyébként meg a viszonylagos sikertelenség megállapítása mellé ha nem teszed oda az okokat, akkor nagyon fals képet kapsz.
Egyrészt ott van az, hogy nincs egy normális pálya. Illetve nincs felnőtt csapat. Ez egy öngerjesztő folyamatot indított be, sztem még nagyon régen, aminek eredményeképp a tehetségesek serdülő/ifi tájékán elmennek más egyesületbe, mert nincs jövőkép. De hogy is lehetne, ha elmennek a tehetségesek... ördögi kör.
De ami még nagyobb baj, hogy a szakosztály "kompetens" (válaszott, nem szakmabeli) vezetői az n+1-edik külföldi edzőt hozzák ide jó pénzért, mert azt hiszik az a baj, hogy nincs jó magyar edző. Namost képzeljük el azt a szakmai nagyságot, aki eljön egy noném ország utánpótlás-csapatát edzeni egy fél/egy évre... Aztán folyton másik edző van, nincs egy irányvonal, ami mellet a gyerekek fejlődhetnének. Sajnos itt is igaz, hogy a fejétől bűzlik a hal.
Szóval mindezekhez képest szerintem egészen szép eredményeket ér el a mac.
@Ringleader:
ja ja
Már egyszer kifejtettem: nem szeretem az utánpótlás szót.
Ezek a gyerekek nem utánpótlásai semminek.
Én akkor minek vagyok az utánpótlása? Mindannyian kukacutánpótlásban vagyunk érdekeltek ki-ki hol pl. Kerepesen.
Lehetőleg a srácok ma akarják jól érezni magukat, nem holnap és nem 10 év múlva.
Ebben nagyban meggátolja őket,hogy lépten nyomon lemocskosújpestizik, vagy lemocskosszárszosozzák, vagy lemocskosvolánosozzák őket (bocs nem sorolok fel mindenkit) elmebeteg felnőttek.
@ob4: utánpótlás...rossz beidegződés...de a kérdésemnek nem ez volt a lényege? Valóban annyira nagyok az ellentétek junior, ifi, serdülő, előkészítő szinten, edzők-edzők, szülők-edzők, szülők-szülők között, mint amennyire itt tapasztalom?
Egyszer talán már volt egy szóváltásunk, de mint akkor említettem nem hokis berkekben edzősködöm (én csak szeretem, mit szeretem, imádom a hokit!), és a puszta kíváncsiság vezérel.
@octavarium: Ha jól emlékszem, az álatalad hivatkozott meccsnek a második felét éppen láttam, bár nem voltam semmilyen módon érintve benne, de az átlaghoz képest viszonylag sok meccset látok mindenféle korosztályban, hiszen sokszor téblábolok jégpályák környékén - immár 17 éve. Ami pedig a többit illeti, könnyen el tudom képzelni, hogy teljes mértékben igazad van. Egyszer szívesen meghallgatnám mondjuk egy sör mellett, milyen is belülről nézve ott az élet. Tudom, hogy kívülállóként sokszor másként fest.
Ezt nem tudom.

Fusztráció van, amit a gyerekeken vezetünk le.
Sajnos ők is a mi fusztrációnkat vezetik le. Ők még normálisak, de már dolgozunk rajta.
Mivel egy normális felnőttet sem ismerek sikerülni fog, ez biztos.
Ez nem hokis betegség, ilyenek vagyunk....

:)
Látom alakul kölyök döntő!
@hokikori: Az ifi döntőről miért nem írsz...?Ha nem vagy elfogult?
@canadien:
Te miért nem írsz róla?
Ugyan Te elfogult vagy, de azért talán kíváncsiak lehetnek a Te véleményedre is. Engem biztos érdekel.
süti beállítások módosítása