HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Nagy csaták az alsóbb osztályokban

2009.11.10. 10:00 kerusz

Megkezdődött a szezon az alsóbb osztályú bajnokságokban is. Legkorábban a NAJB, majd a MAJL, legvégül pedig az OB I/B startolt. Örömteli, hogy egyre több csapat alkotja a hoki hátországát, idén 26 csapat indul a három sorozatban.

A Magyar Jégkorong Szövetség az OB I. és a Mol Liga mellett az OB I/B-ben szervez felnőtt bajnokságot. Jó ideig úgy tűnt, hogy idén itt is nemzetközi mezőnyre lehet számítani, a Spartak Subotica érdeklődött az indulás iránt. Végül nem jöttek, és a Hargitai Farkasok tavalyi távozása után kiszálltak az Újvárosi Hokillák is. Ez egyfajta profiltisztítást is jelent, a hobbihoki irányából a hangsúly eltolódik a komolyabb játék felé.

Az idei nevezők mindegyikében számos olyan ifjúsági és junior korú játékos játszik, akik anyaegyesületük felnőtt csapatában nem jutnának lehetőséghez. A MAC Népstadion soraiban az Alba Volán, a Dab.Docler-Jégtörőknél a Dunaferr, a Tisza Volánban a Budapest Stars, a Debrecenben a 2011-es OB I-es indulásra készülő helyi csapat ifi- és juniorkorú játékosai is kapnak lehetőséget. Néhányan tavaly még az első osztályban játszottak, köztük például a korábban a Ferencvárosban hokizó Kling Sándor. A debreceniek soraiban a legendás jászberényi bajnokcsapat három tagja is jégre lép.

A megmaradt négy csapat az alapszakaszban két teljes kört játszik egymással. A 12 fordulót követően 2010. március 13-14-én dunaújvárosban kerül sorra a final fourra. Az alapszakaszelső a negyedikkel, a második a harmadikkal játszik a döntőbe kerülésért. Másnap a győztesek a bajnoki címért, a vesztesek a bronzéremért küzdenek. A vasárnap esedékes első forduló a korábban megszokottnál kevesebb gólt, de kiélezettebb mérkőzéseket hozott. A szegediek ellen a MAC már öt góllal is vezetett, a vége azonban izgalmas lett, az utolsó előtti percben kettőt is lőttek a hazaiak. A végeredmény 3-5. A Dunaferr fiataljai nélkül utazott Debrecenbe a Jégtörők, és igazán fordulatos mérkőzést vívott a DHK-val. Előbb a vendégek vezettek két góllal, majd a hazaiak, de a második harmad végére 4-4 lett az állás. Az utolsó játékrészben egyetlen gól esett, ezt a debreceniek érték el, ezzel lett 5-4 a vége.

A régebbi amatőrliga, a MAJL indulóinak listája sokáig nem volt végleges. A tavalyi tízcsapatos mezőny megmaradt, de vannak változások. Nem tudott indulni a Zalai Mamutok, de érkezett a Szombathelyi Pingvinek, ezzel hosszú évek után a felnőtt hoki visszatér Vas megyébe. Az Újvárosi Hokillák amatőrjei neveztek, de visszaléptek, viszont leadta nevezését a Szittyák csapata. Eltűnt egy patinás név a magyar hokiból, a BVSC az idei szezontól az UTE amatőrcsapataként szerepel a MAJL-ban. Mellettük a Debreceni Sólymok, a Drago Skorpiók, a Fehérvári Jegesmedvék, a honlapjuk szerint "Magyarországon méltán világhírű" Ferencvárosi Pingvinek, a sokszoros bajnok, szintén fehérvári Hevület, a friss bajnok Jégveled és a White Sharks alkotja a mezőnyt. A liga célja hosszú távon az, hogy minél több magyarországi jégpályát bekapcsoljon a szervezett jégkorongéletbe.

Két ötös csoportban lebonyolított egy oda-vissza körös alapszakasz után a rájátszásban minden csapat még hatszor lép jégre. A végén a hagyományoknak megfelelően egy mérkőzésen döntenek a bajnoki címről, valamint a 3., 5. és 7. helyről. A küzdelmek az elmúlt héten kezdődtek meg, a Jégveled biztosan győzte le a Drago Skorpiókat, a Hevület az Újpestet. Részleteket a MAJL honlapján ismerhetnek meg az érdeklődők.

Tavaly hat csapattal indult útjára a liberálisabb játékengedély-politikát alkalmazó NAJB. Erre az évre a létszám megduplázódott. Minden tavalyi csapat elindult, hozzájuk csatlakozott még hat. A mezőny itt is két csoportban játszik, a tízmeccses alapszakasz után a csoportok legjobb négy helyezettje jut a felsőházba. Itt keresztbejátszással, egyenes kieséses rendszerben dől el, kik mérkőzhetnek az 1. és a 3., 5., 7. helyért. A maradék 4 csapat az alsóházban dönt a 9-12. helyről. A mezőny legérdekesebb csapata kétségkívül az újonc Skate Trek Masters, amely a Chicago magjából alakult meg, de a Ferencváros rengeteg korábbi sokszoros bajnok játékosát is soraiban tudja. A nosztalgiázni vágyó szurkolók Hudák Gábor, Szergej Oreskin, Babay Miklós, Bóna István, Gergely Csaba, Horváth Csaba, Kiss Tibor, ifj. Kiss Tibor, Mayer Károly, Paraizs Ernő, Pindák László, Simon Ferenc, Szajlai László játékát is nézhetik. Egy kivétellel a csapat minden tagjának van OB I-es múltja. Velük azonos csoportban szerepel a másik sok OB I-es múltú játékost felvonultató csapat, a Jászberény is. Kettejük mérkőzése bizonyára komoly rangadó lesz. Rajtuk kívül a Szigeti Bikák, a Jéglovagok, a Zuglói Piranhák és a Legio Sopianae szerepel ebben a csoportban. A másik ágon a Hargitai Farkasok, a Jégsólymok, a Hockey Monkey, a BMF, az Újvárosi Hokillák és a Kaposvári HC küzd. Kaposvárról most először indul csapat valamilyen felnőttbajnokságban.

Ebben a ligában kezdődtek legkorábban a küzdelmek, már a negyedik fordulót játsszák. Az A csoport élén az egyaránt hibátlan Skate Trek masters és a Jászberény áll, a B csoportban egyedül a Hargitai Farkasok hibátlan. Akik részletes eredmények, statisztikák iránt érdeklődnek, minden tudnivalót megtalálnak a NAJB honlapján.

25 komment

Címkék: ob 1/b majl najb

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Magyarországon méltán világhírű" Ferencvárosi Pingvinek... ez jó.
Hajrá Drago Skorpiók!
A Jégtörők 2 sorral játszva kapott ki Debrecenben.Gratuláció a helytálláshoz.
Ma jön valaki a Tisza Volán - Dab.Docler-Jégtörők meccsre?
@kovacsistvan: talán guriga uram jr....?
@kerusz: Az jó lenne, ha jönne, engem a blogos pólóról könnyű felismerni :) Valaki más Szeged-DABra?
@kovacsistvan: Gyere el Te a Volan-Kac meccsre. Meghivlak. :)
@csatoimi: kell néző Szegedre is!
Egy nagyon jó hír:

www.jaszinfo.hu/

Itt a következő cikket kell keresni: Ünnep a jégen
@orion66: Hát ha jó hír az, amit az alábbi mondat sejtet...: "Megbeszélést kezdeményeztünk az önkormányzattól Szántai Tibor úrral, annak érdekében, hogy a jászberényi jégkorongos gyerekeket ne kelljen utaztatni Budapestre, hanem a jászberényi főiskola területén lévő jégpályán kapjanak lehetőséget, heti 2-3 alkalommal egy-egy óra edzésre."

Nekem valahogy természetes lenne, hogy a gyerekeket nem kell hetven kilométerre cipelni edzésre. Ha erről Jászberényben külön tárgyalni kell, akkor ott kurva nagy baj van.
@kerusz: Ezt nagyon nem vágom miért van.
Pedig azt már olvastam, hogy az önkormányzat támogatja jégidővel a város óvodásait, általános iskolásait, meg középiskolásait.
A felnőtt jégkorongosok pedig megveszik a jégidőt. Meg a közönségkorisok is fizetnek, hogy ott lehetnek.
De az utánpótlás hokisok nem tudom, hogy miért nem kaptak több lehetőséget, miért kell utaztatni őket. És az önkormányzat őket miért nem támogatja...Ezt majd valaki illetékestől kellene megkérdezni, remélem Kapus megteszi majd.

Na de nem is erre gondoltam ez esetben, hanem a cuccokra, amit kaptak. Használják őket egészséggel, rongyosra! :)
@orion66:
Ezt szerintem Kerusz kollega is tudja.
A Berényi pályát a rövidpályás gyorskorcsolya hazai bázisának építették. Ebben a Hoki Legnagyobb Barátja (Bathó Ferenc) volt a legnagyobb segítség. Mivel a pálya befedése még nem történt meg, így mindenki fél, hogy erre szánt pénzt nem kapják meg, ha a hoki is bekerül.
Nem Magyarországon lennénk, ha a szomszédos házak lakói már nem tiltakoznának a pálya megléte ellen, amiben annyi igazság azért van, hogy a elég visszhangos helyről van szó. A pálya a főiskola udvarán van, kb. 3/4 részt épülettekel körbevéve, így eléggé visszaverődik a hand. Ezért is fontos lenne a pálya befedése, így talán a szomszédok is megnyugodnának.
És tényleg sok hokis van Jászban.
@Tillasz: szép kis játék, mondhatom. Kezdődött a Gyakorlóval, ahonnan ezek szerint hamarosan költöznek a short trackesek és megmarad tisztán "műköris fellegvárnak".

Jó dolog a sátor, de azért senki ne gondolja, hogy felér egy fedett pályával. Se megfelelő mennyiségű kiszolgáló létesítmény (öltözők, tusolók), se megfelelő légtechnika nincs benne. Tipikus magyar megvalósítás, "Kicsit sárga, kicsit savanyú, de legalább a miénk", mármint a hokisoké...
@Tillasz: Azt is tegyük hozzá, hogy a Nagy Barát Sportvezető saját szövetségén belül is meglehetősen szelektíven támogat:
sportgeza.hu/sport/telisport/2009/11/25/a_hitelem_is_alig_tudom_fizetni_de_segitenek/
@F. Kapus: jah, kérem, ahhoz a sporthoz nem kell fedett pálya... Mindamellett az a véleményem, hogy az országról állítunk ki szegénységi bizonyítványt, ha egy olimpiai kvalifikáció közelében álló versenyzőt nem támogatunk a felkészülésben.
@MeLa: illetve kell a fedett pálya, csak ugye ilyen nagyságú csarnok itthon nincs.
Egyszer már rá kellene jönni: Mindig az üzemeltetés a necces, az építést, még csak csak meg lehet finanszírozni, de senki nem akarja fenntartani. Olyan pályát kell építeni amit ingyen tudunk fagyasztani, nincs mese. És az a legyszebb az egészben, hogy ez elérhető technolőgia. Csak MAgyarországon senki nem tud együtt működni senkivel. pl pesterzsébeten normális esetben kb 70 %-ot lehetne spórolni, ha az uszoda egy rendszeren lenne a jégpályával.
Egy jégpálya nem attól modern, hogy be van-e fedve, hanem hogy mennyit fogyaszt, mennyi a villanyszámla? Mert ha ez alcsony akkor lehet gyüjteni tetőre, és ha magas akkor előbb utóbb szétrohad az egész. Persze vannak olyan megoldások, hogy valaki kipótolja a hiányzó pénzt, pl állambácsi, de Magyarországon a jégpálya az elektromos művek zsebét növeszti. Lehet, hogy Itthon még nem hallottak a geotermikus energiáról a döntéshozók? Vagy szerintük ez humbuk?
@F. Kapus:
Azért az ember a barátairól nem mindent árul el!:-)
Én értem, hogy nagy hagyománya van a városban a rövidpályás gyorskorcsolyának, de a jégkorongnak még nagyobb hagyománya van, szerintem.
Előbb-utóbb csak megtörténik a befedés, aztán a hokit már nem lehet onnan kitiltani, főleg ha kifizetik normál áron a jégidőt, mint eddig is tették.
Csakhát így hogy lesz utánpótlás, azt nem tudom. :S
@ob4: Ha minden igaz, éppen most van negedélyezés és tervezés alatt egy geotermikus erőmű Jászberény határában.
Más megoldásként talán hőszivattyúval is lehet hűteni, nem? Nagy-nagyon kis fenntartási költéseggel.
@Tillasz: legjobb tudomásom szerint már megkapták a pénzt, csak valahogy vagy megduplázódtak a költségek, vagy másra költötték...
Hőszivattyú működés és fogalmak:
www.acrux.hu/heat_pump/hoszivattyu.html

Nem hiszem, hogy annyira drága lenne.
Ma Tisza Volán-Debrecen. Jön valaki? Múltkor blogos pólóban voltam, ma bevállalom a vörös csillagos KHL All-Star mezt :)
süti beállítások módosítása