HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Még egyszer a Miskolc–Brassóról

2009.10.22. 09:16 F. Kapus

Az október 11-ei Mol Liga-mérkőzés két ügyet generált. Egyrészt Antal Zsombor végleges fegyelmivel büntetett szabálytalansága során súlyos sérülést okozott a miskolci Egri Gergelynek, másrészt a mérkőzés utáni nyilatkozatok is indulatokhoz vezettek. Mindkét ügyben fejlemény van, témalezáró posztunk következik, videót is mutatunk.

A miskolci meccs 38. percében a brassói Antal Zsombor megmozdulása súlyos sérülést okozott ellenfelének, a Miskolc-védő Egri Gergelynek. Az eset felvételeinek megtekintése után a magyar szövetség főtitkára, Kovács Zoltán kérte a fegyelmi bizottságot, vizsgálja meg, nem tart-e szükségesnek további szankciókat a vétkes jégkorongozóval szemben. Megkérdeztük a brassói csapat elnökét, Miklós Ervint, továbbra is úgy látja-e az esetet, mint a meccs utáni nyilatkozatában. A sportvezető elmondta, nem látta a mérkőzést, az akkori nyilatkozatot a helyszíni beszámolókra építve tette, nem sokkal azután, hogy blogunknak nyilatkozott. Hozzátette, ő maga csak egyszerű nézője a jégkorongnak, nem szakértő. "A videófelvétel megtekintése után azok a szakemberek, akikkel beszéltem, azt mondták nekem, a felvételen látható eset az IIHF szabálykönyve szerint szabályos bodicseknek minősül, kétperces kisbüntetést sem von maga után. Nagyon sajnáljuk, hogy sérülés lett a vége, de a szándékosság teljesen kizárható. Zsomborék családi barátok Gergelyékkel, az Egri család is azt mondta a meccs után, baleset történt."

A mérkőzés után a Fenestela 68 Brassó edzője és elnöke is a játékvezetőket általánosan bíráló, sőt ezen link alatt található cikkben csalással vádoló nyilatkozatot tett. A brassói nyilatkozatokra az MJSZ játékvezetői testülete (jt) nyílt levélben reagált. A jt emellett kérte a Mol Liga végrehajtó bizottságát (vb), folytasson le fegyelmi eljárást a Brassó részéről becsületsértő módon megnyilatkozókkal szemben. A vb (tagjai: a román szövetség elnöke és főtitkára, a magyar főtitkár és a Mol Liga ligaelnöke) a kérést írásbeli szabályozottság hiányában elutasította. Egyben ígéretet tett arra, hogy az eset kapcsán létrehozza a szabályozást, és a jövőben büntetni rendeli a hasonló nyilatkozatokat. Miklós Ervin Brassó-elnök blogunknak szerdán elmondta, ahogy korábban is egyértelműsítette, a Brassó többet soha nem nyilatkozik a játékvezetéssel kapcsolatban, ezért nem reagált a jt levelére sem. "A miskolci meccs után edzőnk fiatalosan, mohón elmondta véleményét. Ezt utóbb megpróbáltam simítani, de nem tudtam azt mondani, hogy nincs igaza. Hangsúlyozom, befejeztük a témát, hoztunk egy belső szabályt, aki a jövőben a bírókkal foglalkozik, súlyos büntetést kap. Sajnálom, ha megsértettünk bárkit is, nem volt szándékunkban, de amit mondtunk, nem vonjuk vissza, mert továbbra is így gondoljuk."

Jobbtól nem szégyen tanulni alapon akár az EBEL-szabályozást is átvehetnénk, természetesen a magyar viszonyokhoz igazított összegekkel. Máskülönben hasonló eset miatt az EBEL januárban 7000 eurós büntetést és egy hónapos eltiltást szabott ki Pierre Pagéra, a Red Bull Salzburg NHL-es edzőjére, aki a magyar játékvezetői hármas munkáját bírálta sértően. Az eset súlyossága miatt ez a büntetés jóval szigorúbb volt, mint a meghatározott maximum. Az osztrák szövetség és a jt teljes mellszélességgel kiállt a magyar kollégák mellett, és igazolandó, mennyire bíznak Gebei Péterékben, zsinórban háromszor őket küldték a salzburgiak meccseire. Csodák csodájára azóta felhőtlen a klub és a magyar játékvezetői hármas viszonya.

A találkozót 6-4-re a Miskolc nyerte, emlékezetes körülmények között, a Brassó 4-1-es vezetése után. A mérkőzés teljes összefoglalója itt tekinthető meg.

25 komment

Címkék: miskolc brassó mol liga miklós ervin

Fkapus, gondolom csak figyelmetlenségről van szó, de egy ilyen kényes témában, azt gondolom, nem megengedhető: a Hargita Népében megjelent, csalós nyilatkozat a nyílt levél UTÁN! keletkezett Miklós Ervin részéről, arra reagálva. Tehát amit a cikkedben állít, nettó hazugság. Sajnálom, hogy ez elkerülte a figyelmedet.
Miklós elnök úr, azért látatlanban ne nyilatkozzon semmiről! Egyébként aki elmondta neki mi történt eléggé VAKEGÉR volt.
@KCs: Szerencsétlen módon a cikk valóban a nyílt levél után jelent meg, de az interjú korábban készült. Nagy volt az átfutási idő.
Nézzük meg a szabálytalanságot a csíkos felső mögül is:
Ha jól tudom Antal ezért a "semmiségért" térdhasználatért 5-végl. fegyelmit kapott.
Nem voltam kint a meccsen de láttam már ilyet. Ott, a jv szemszögéből ez simán kinézhetett térdnek. Nem is ez a lényeg.
Hadd citáljak egy másik szabályt (forrás: hokibirok.hu/szabalykonyv) , 522. Meg nem engedett testtel való játék

"A meg nem engedett testtel való játék azon játékos cselekedetét jelenti, aki távolról érkezve hevesen támadja testtel az ellenfelet."

Ez megvolt, pipa.

Szabály:

b) Azt a játékost, aki meg nem engedett testtel való játékkal sérülést okoz ellenfelének, a Játékvezető megítélése szerint az alábbi büntetéssel kell sújtani:

- Nagybüntetés + Automatikus Végleges fegyelmi büntetés (5’ + VF) vagy
- Végleges kiállítás (VK)

Mivel nem vagyunk orvosok, de az külsősként is jól látható, hogy Egri nem szimulál, sérülése komoly, a jv. remek döntést hozott.
Sőt, ha Végl. Kiállítást adott volna, az is nagyon odaillő lett volna.

részemről befejeztem a Brassó edzőjével való foglalkozást.

az egyik csaló
"Egri szándékosan akarta palánkra lökni játékosunkat, de Antal megállt a palánknál, így Egri átesett rajta, és a jégen maradt."

Na ennek a mondatnak semmi köze a valósághoz, meg lehet nézni a videón.

Bár szerintem az a legsúlyosabb, hogy szándékos csalást emlegetnek.
Az tény, hogy nem megfelelőképpen bíráskodnak Erdélyben, Romániában és Magyarországon a hokib.írók. Az is tény, hogy Erdélyben a magyarországi, Magyarországon az erdélyi csapatokat nyesik a bírók. Az is tény, hogy megfújják a hazai pályát, bár erre volt ellenpélda Csíkszeredában az első SC-Stars meccsen, amikor Popescu az első harmadban azt hitte, hogy a Vasas a hazai csapat, nekik lejtett a pálya. És az is tény, hogy Antal nem térdelt Egrivel szemben, ha csak a seggén nem volt térd. az is tény, hogy a meg nem engedett testtel való játék magyarul tíltott testjáték, csak valakinek elgurult a google, amikor a szabálykönyvet fordította. És az is tény, hogy jogos az 5+20 Antalnak.

Én már javasoltam néhány "fejesnek", hogy erre a bírói kérdésre csak akkor lehet igazi megoldást találni, ha:
1. külföldről hívnak sípmestereket minden Mol meccsre
2. visszatérnek a négybírós rendszerre de úgy, hogy középen egy romániai és egy magyarországi zebra legyen
Sípmester: Nem térdhasználatért kapott 5+VF-t, hanem durva játékért.

Zsiguli001: Ki fogja megfizetni a külföldi bírót vagy a 4 bírót. Tavaly a Mol elődöntő 4 bírós volt, érdekes ítéletekkel...

Azt meg nem is értem, hogy valaki, akit befogadnak, utolsó a tabellán el kezd lázadozni ocsmány stílusban...

Az meg a legviccesebb, hogy a Mol ligának nincs írásos szabályozása - no comment...
@malibuhc: szerintem az esetrol nincs irasos szabalyozas...
es ez a "befogadtak" durvan hangzik... ok is egy a 7 kozul, meg akkor is ha ok csak identol jatszanak...
Elég savanyú kifogás, hogy azért nincs elmarasztaló határozat vagy büntetés, mert nincs leírva, nincs rá szabály. Úgy gondolom ezért (is) van a Fegyelmi Bizottság, ahol jogi végzettségű urak ülnek és meg tudják itélni, hogy egy sportban ez elfogadható magatartás-e avagy nem. Az sincs leírva, hgoy meccs után a bíró nem verheti fejbe az edzőt, ha mégis megteszi biztosan elmarasztalják. Amikor egy bíró "beszólt" egy játékosnak, az egy időre el volt tiltva, pedig nincs leírva sehova.

Itt a semmit tevés, kibúvó keresés és a megalkuvás a legrosszabb az illetékes urak részéről.
@zsiguli001: miből gondolod, hogy a külföldről jött bíró máshogy vezet meccset?
Egy előnye lehet, hogy külföldi. Nem érti, ha szidják. De végülis azt is megérti a gesztusokból, hanghordozásból, picskumateriből...akkor az sem jó.
Hívjatok kanadait! Az legalább tényleg máshogy fúj, azt sem értitek majd, hogy miket mutogat.
Ezt a hazai pálya dolgot meg el kéne már felejteni.
Ezzel ugyanolyan vagy, mint a brassói "szakértő".
Nem hiszem el, hogy egy felelős sportvezető az ominózus nyilatkozatot ráadásul úgy tette, hogy a meccset még csak nem is látta. Ez nagyjából mindent el is mond az egészről... Súlyos pénzbírság a minimum, persze a MOL Liga egyáltalán nem Ligaként funkcionál egyelőre, úgyhogy marad minden a régiben.

@zsiguli001: ezt már többen szóvá tettük, és ugyan feltehetően nem ezért, de azóta már ápgrédeltek is meg nem engedett testtel való játékról (mikor a vétkes teste meg nem engedett, bármit is jelentsen ez) meg nem engedett testjátékra. Ez már egy fokkal magyarabb, még pár év és elérünk a paradicsomba.
@sipmester: ha az vagy akinek gondollak ( 3ebel bíróink egyike)te is tudod hogy a mol ligában mindig a hazai pálya felé billen a bírók sípja.Hol durvábban hol kevésbé,ezt le lehet mérni a kiállításokon is.Olyan mint a volán első ebel liga idénye,amit belehetett nekünk fújni,azt befújták,míg az osztrák csapatoknak szinte csak a szándékos emberölési kísérletet büntették.Az is tény hogy nálunk rajtatok kívűl szinte nincs megfelelően felkészült spori,roppant nagy a szakadék,némelyik spori kiállitást jelző karja úgy áll,mint anno németországban a sieg heil köszöntéskor.
Nézzétek meg a videón: Zsombi egy szabályos bodycheck-et akar a fenekével, Egri-nek a bal térde hátul marad és beleakad Zsombiba... ennyi.
Szerintem nem volt szándékos
@csarpi: Na de ki állította, hogy szándékos volt? Azt maximálisan remélem és feltételezem is, hogy ebben a ligában senki nem akarja szándékosan szétszakítani a másik térdét.
@F. Kapus: Pont annyira, amennyire nem tudom feltételezni egy bíróról sem, hogy szándékosan vezessen rosszul egy meccset, hogy a csalás szót már ne is használjam.
Nem volt szándékos (a térdszakítás) ez látszik a videón is, akkor minek kell további szankció?????
@csarpi:
Mert az eseményeket olyan nyilatkozatok követték, amelyek megengedhetetlenek.
Csalással vádolni valakit elég súlyos vád. Szerintem ezt megteheti a szurkoló a lelátón (benne van a jegy árában) de nem teheti meg egy edző, egy csapatvezető valódi bizonyítékok nélkül.
@kgonzo: ezt a demagóg szart már csak bemesélitek magatoknak, hogy "benne van a jegy árában". A "szurkolónak" meg benne van a nevében, hogy minek kéne lenni... NO COMMENT
@exL:1: Azért van olyan aki aléri ezt a szintet, bár tényleg nem túl sok.
Sziasztok!
Nekem az a jó, ha fenntartja az álláspontját!
Remélem a bíróságon is ezt fogja tenni,mert természetesen beperelem!

Üdv! Hal
@sipmester: tudtam, hogy nem szeretnek a sípmesterek :)
A hazai pályát az életben nem felejtem el, mert az sajnos kiiktathatatlan a MOL Ligában. Az egész olyan, mint a székely búnyó: "hát az egész azzal kezdődött, hogy a komám visszaütött".
Idén az SC-DAB első meccsén kezdődött, szarul fújtak a bírók, nem adtak meg egy Dabos gólt, ami sokak szerint bent volt, a spori meg nem látta, mert a korong kijött a kapuból. Aszonták a Dabosok, hogy megfújták őket. Ezt Magyarországon visszaadják az SC-nek és a Brassónak, itt meg a magyar csapatok kapnak.
Tudod miért jó a külföldi? Mert valóban nem érti, ha kedves édesanyja ama nemes testrészét emlegetik, viszont őt qurvára nem érdekli a hazai pálya. Csíkban nem egy döntőt fújtak oroszok, osztrákok, velük sosem volt bajunk, sőt Bukarestben sem fújtak hazai pályát senkinek.
látod, ezt akarjuk, hogy szokjon már le egyszer a magyar bírói társadalom arról, hogy fújjuk a hazai pályát.
Én láttam Csíkban magyar bírót magyar csapatnak fújni a Sportklub ellen. Aztán az NSO-ban halálfélelméről írt. Tudod mikor volt halálfélelme? Mikor az X-edik sör után azt mondta, nem meri egyből felhajtani, mert hanyatesik, betörik a feje s a túlzott alkoholmámora miatt elvérzik. Akkor volt bassza meg halálfélelme, nem a pályán.
Tudod, a semleges bírónak mindegy ki nyer. Ők pont ezért lazábbak, nem érdeklik a rivalitások, ezért jobban odafigyelnek a játékra, és nem azt nézik, hogy kinek milyen kiállítást adhatnak.
Ismerek néhány romániai játékvezetőt. Jelenleg Lascar és Popescu a király, Galusnyák a második. A legallja Gergely. A többi a két véglet között van.

Azért várom vasárnapot, hogy meglássam, mit fúj egy SC-UTE meccsen egy semleges. Csak nehogy úgy járjon az SC, mind a Steauával Auschwitzben...
Vettem már pár jegyet,de az xÁFA-n és házirend stb. betartásán kivül olyat még nem láttam, hogy a szurkoló a jegy áráért mindent megtehet.Igaz,az sincs rajta,hogy ismerje a szabályokat.Azt azért legalább megközelitőleg illene.A birói hibák hosszú távon kiegyenlitődnek.Külföldi birók alkalmazása a hazai biráskodás megitélésének tenne rosszat.Rájuk hivatkozva, a leg könnyebb a szakmai hibát,felelősséget megmagyarázni,elháritani.
@kis Hal: Én a Te hekyedben inkább a pályán bizonyítanám be, hogy nincs igaza
Egészen egyszerűen azért sem lehet elmenni az illető kijelentése mellett, mert úgy is el lehet intézni az ügyet, hogy feljelentik rágalmazásért és becsületsértésért a bíróságon. Aztán majd vakargathatja a fejét az eljárás közben. Gondolom a rágalmazás és a becsületsértés szó jelentését, valamint súlyát nem kell magyarázni.
Nem vagyok hivatott a birók védelmére de a nyilatkozat átlép egy határt,ami nem megengedhető.
Mekkora paláver lenne a másik oldalon,ha hasonló stilusban megkérnék,hogy autót vezessen, ne csapatot.(elnézést a fogalmazásért)
Mire jó ez az állandó sz..r keverés? Nincs fontosabb dolgunk?
Ebből én kiszállok,nem birja a gyomrom.
süti beállítások módosítása