HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Négy kiváló hokis a serdülők közül

2009.08.27. 10:47 hokikori

Négy 1994-ben született tehetséges serdülőválogatott játékosunk vett részt az IIHF szervezésében évről évre megrendezésre kerülő jégkorong-fejlesztési táborban. Az egyhetes rendezvény helyszíne hagyományosan a finnországi Vierumäki. A két védő és a két támadó rövid beszámolója és portréja következik.

Füri Martin a magyar felnőttbajnok utánpótlás-nevelésének egyik büszkesége. Már nyolc éve űzi a sportágat az Alba Volánban. Korábban a néptánccal ismerkedett, de a jégkorong 2001 óta magához láncolta. Sikeres pályáját a következő szakemberek egyengették: Orgovány István, Feil Richárd, Bedő Lajos, Szongoth Kristóf, Fekti István és Fekti Bálint. A legutóbbi szezont a serdülő korosztályban játszotta végig, remek védőmunkája mellett 24 mérkőzésen 5 (1+4) ponttal segítette elő csapata sikeres szereplését. Büszke arra, hogy a finnországi edzőtáborban is hatékonyan támogatta a csatárok munkáját, 7 gólpasszal hívta fel magára a szakemberek figyelmét. A kinti képzés sajátosságaként megemlítette, az sokkal technikásabb, és a csapatmunkára nevelést helyezik előtérbe. Számára a leghasznosabb dolgot a finnországi szakmai munka során a tenyeres és a fonák oldalon egyaránt tökéletes passzolás elsajátítására vonatkozó képzés jelentette. A nemzetközi mezőnyhöz képest lövéserősségben és fejbeli gyorsaság terén kell többet fejlődnie. Hozott haza magával házi feladatot is, amit következetesen végre is akar hajtani. Sok pihenésre nyáron sem volt ideje, július 27-én már elkezdődtek az edzések, edzőtáborban is volt csapatával. A 2009-10-es bajnokságban csapata legjobbja szeretne lenni, és jó eredményt kíván elérni a bajnokságban.

Korbuly Gergő a budapesti utánpótlásképzés egyik bástyájában, a MAC-ban tanulta a jégkorong alapjait. Védőként a serdülőcsapat 24 mérkőzésén 8 (3+5) pontig jutott, volt lehetősége két meccs erejéig az ifjúságiak között is hokizni. Több mint 10 éve a városligeti műjégpályán kezdett korcsolyázni, felfigyeltek a mozgására, hamar elcsábították hokizni. A szuperminiben Buzás Norbert és Lévai Pál, miniben és előkészítőben Marton Tibor és Kalle Valiaho, kölyökben Dobos Tamás, Buzás Norbert és Lévai Pál, serdülőben Marton Tibor és Ari Greus egyengette pályafutását. Korbuly külön kiemeli Marton Tibor nevét, aki fejlődését végigkövette, mindvégig támogatta. A frissen befejezett idényben a serdülő korosztályban megszerzett bajnoki ezüstérmére a legbüszkébb.

A képen a teljes magyar küldöttség soraiban sárga pólóban látható fiatalember az északi kalandra így emlékezik: "Csapatépítő programokon vettünk részt. Korcsolyatechnikai gyakorlatokat végeztünk, ezek nagy részben hasonlítottak az itthoni feladatokra. A korcsolyatechnikámat még csiszolnom kell, erre felhívták a figyelmemet, és a testjátékban is agresszívabbnak kell lennem." Ő is hozott haza személyre szabott feladatokat, szárazedzésekre koordinációs gyakorlatokat, a jégen a korcsolyatechnikát kívánja fejleszteni a közeljövőben. Javában készül klubjában az új szezonra, akkor lenne boldog, ha a korosztályos válogatott szűk keretében helyet kapna, továbbá klubcsapatával a legutóbbi szezonban elért jó eredményt tudnák az idén is produkálni.

Könczei Áron a debreceni jégkorong egyik legnagyobb tehetsége. Miután klubcsapata az előző szezonban elbúcsúzott a rájátszástól, lecsapott rá a Bp. Stars, a rájátszásban ott lett magyar bajnok. A támadó az idényben az alapszakasz során 17 mérkőzésen 51 (28+23) pontot termelt, amire még rátett a rájátszásban 10 mérkőzés alatt 12 (7+5) egységet. Már több mint kilenc éve űzi a sportot, kétéves kora óta korcsolyázik. 8 éven keresztül úszott, búvárúszóként indult versenyeken is, ám egy idő után ezt nehéz volt összegyeztetni a hokival, így abba kellett hagynia. A víz folyékony halmazállapotban továbbra is megmaradt a talpa alatt, az utóbbi 2 évben, ha ideje és a szélviszonyok engedik, szörfözik. Az első két edzője Korcsinszky Péter és Mezei Barna volt. Miután megépült Debrecenben a fedett pálya, Fekete Albert keze alá került. Állítása szerint neki köszönheti, hogy eddig eljutott, de igyekszik hozzátenni, Maszlov Dmitrijtől is sokat tanult a fővárosban.

Természetesen a legutóbbi magyar bajnoki sikerre a legbüszkébb, de hálás a vierumäki szereplési lehetőség miatt is. Az edzőtáborról elmondta, rengeteg ismeretséget kötött. Svéd, dán, német és francia fiatalokkal tartja azóta is a kapcsolatot. Sok új dolgot tapasztalt, de úgy érzi, hogy a magyar edzők is fejlődnek, tanulnak, átveszik más országok edzésstílusát. Ami feltűnt, sokkal több jégpálya, erősítő- és ügyességfejlesztő eszköz áll a kintiek rendelkezésre. A kint tartózkodás legnagyobb haszna: "Fel tudtam mérni, hol tartok a nemzetközi mezőnyhöz képest, sokat tudtunk tanulni egymástól, a más-más országból érkezett játékosoktól."

A testjátékban kell fejlődnie, ezt egy amerikai edző mondta el neki, és gyorsulnia kell, bár ebben nem különösebben volt lemaradva a többiektől. Fontos feladatának tartja, hogy a finnországi tapasztalatait megossza edzőivel és csapattársaival. Készülnek már a debreceniek is az idényre, és Könczei Áron a serdülő mellett a helyi ifjúsági csapatban is helyet kaphat. Szeretné minél több pontot szerezve megkeseríteni az ellenfelek életét.

Ritó László serdülőkorú támadóként már az ifjúsági csapatban is jóval egy pont fölötti mérkőzésenkénti átlagot produkált. A miskoci fiatalember 17 meccsen szerepelt a nagyobbak között, 22 (10+12) pontot hozott össze. Eközben a serdülőbajnokság 22 mérkőzésén 72 pontot (47+25) ért el. Már óvodás korában elkezdett korcsolyázni, Nagy András volt az oktatója. "Az ő biztatására néztem meg egy jégkorongos edzést, ami rögtön elnyerte a tetszésemet."

Minden sportot kipróbál, kézilabdázik, focizik, szeptembertől az iskolai floorballcsapatban is játszik majd. Időrendben a következő szakemberek keze alatt fejlődött: Nagy András, ő tanította meg korcsolyázni, Kiss Zoltán szupermini, Antal Előd mini korosztályban volt mellette, Bíró Ignác az előkészítős évek alatt, de azóta is folyamatosan figyelemmel kíséri munkáját, a serdülőben pedig az időközben a miskolci nagycsapat edzőjévé is előlépő Mayer Péterrel dolgozott.

Ő is évek óta vesz részt a Bp. Stars edzőtáborain és nemzetközi tornáin, ahol Maszlov Dmitrij az edzője. Sok dolog van, amire büszkén emlékszik. Ilyen első gólja, amelyet Szegeden lőtt 5 éves korában, de az is, hogy a magyar–finn meccsen telt ház előtt az U16-os válogatott tagjaival közösen szedhették össze a kabalákat, amelyeket a nézők az első magyar gól után dobáltak a jégre. Emellett minden nemzetközi torna nagy élményt jelent számára. A finnországi rendezvényen újabb barátokat szerzett, és a sportszakmai étékek mellett az idegennyelv-tudását is továbbfejlesztette.

Úgy véli, a képzés hasonló volt, mint hazánkban. A menete is szinte ugyanaz volt. "A konkrét feladatok is hasonlóak voltak, csak sokkal gyorsabbak, pörgősebbek." Örült annak, hogy a világ minden részéről találkozhatott vele egykorú jégkorongosokkal, akikkel összehasonlíthatta magát, reális képet kapott saját képességeiről. A külföldi edzők véleménye alapján testjátékban kellene a legtöbbet fejlődnie, több ütközésre lenne szüksége. Erre a jövőben meg is próbál jobban odafigyelni. Emellett a korcsolyázásán is van még mit fejleszteni, rövidebbeket kell lépnie, így növelheti a mozgékonyságát. Házi feladat még az angol nyelv tanulása, mert a táborban rájött, mennyire fontos ez a nyelv az élet számos területén.

Több célt is megfogalmazott az új évadra. Egyénileg a legfontosabb a fejlődés, szeretne az U16-os válogatott tagja lenni, nemzetközi tornákon szerepelni. Csapatjátékosként szeretné, ha a miskolciak a bajnokságban jól szerepelnének, és azt reméli, a döntéshozók továbbra is támogatják a sportágot Miskolcon. A sokoldalú ifjú sportember a következő gondolatokkal zárta a beszélgetést: "Sokat köszönhetek a jégkorongnak. A nemzetközi tornák révén 11 országba jutottam el eddig. 2007-ben megkaptam a Magyar Köztársaság Jó Tanulója Jó Sportolója címet, 2008-ban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Jó tanuló Jó Sportoló-díjat."

3 komment

Címkék: serdülő könczei korbuly füri ritó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Még egy történet fontos Korbuly Gerivel kapcsolatban,ami igazán jellemzi őt, előkészítős korában nagyon komoly gerincsérülést szenvedett egy pozsonyi tornán utána hosszú ideig korházi kezelésre szorult. Mi azt hittük a pályafutása befejeződik,Ő másképp gondolta….
Gratulálok a macik Lacijának!:))))))
Laca a sztár *** mert Life is Life :))
Szép volt Laca :D már egyszer ki fogok menni egy meccsedre, kész szégyen hogy eddig nem voltam eggyen se...
süti beállítások módosítása