HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A magyarok nagyon akartak tanulni

2009.08.07. 12:18 hokikori

Szerdán közöltük a Marian Gaborikkal készített interjúnkat és a róla szóló posztot. Kis rálátás abból is nyílt a trencséni hokiséletre, de mindenképpen érdemes külön anyagot szentelni ennek az északnyugat-szlovákiai kisvárosnak, amely bő 3 órás autóútra van Budapesttől. Egyrészt, mert világviszonylatban is talán itt a legmagasabb az egy főre jutó, helyi utánpótlásképzés által kinevelt NHL-játékosok száma, másrészt, mert magyar játékosok tucatjai vettek részt náluk két különböző nyári táborban.

A városban két jégcsarnok is található. A Dukla Trenciné, ahol az extraligás helyi csapat gyakran közel hatezer néző előtt játssza bajnoki mérkőzéseit, és ahol a helyi hokiakadémia is működik, valamint a Gaborik család által üzemeltetett létesítmény, amelyet Marian Gáborik építtetett. Mint írtuk, a New York Rangers sztárja 50 millió koronáért húzatta fel az objektumot, amelyet 2005 nyarától használhatnak a sportág szerelmesei.

A jól felszerelt sportcentrumot egy a család által életre hívott alapítvány működteti. Az alapítvány legfőbb célja, hogy a fiataloknak az egészséges élet alternatíváját nyújtsák. Mint mondják, reményeik szerint ezáltal kevesebb kábítószeres és céltalanul lézengő gyermek tekereg majd az utcákon. Ezen a nyáron is folytatták a nyári felkészítő táborok szervezését, de a korábbi évektől eltérően Marian Gáborik személyesen is bekapcsolódott az utánpótlás-fejlesztésbe, mi több, maga állította össze az edzői csapatot. Korábbi szakmai stábja ez idő alatt egy ugyancsak magas színvonalú tábort szervezett a város másik pontján, a már említett Dukla-csarnokban. A jégkorongblog szerkesztői a helyszínen járva gyűjtötték össze a tapasztalatokat. Tekintettel arra, hogy július közepén mindkét rendezvény sok magyar fiatalt vonzott, az alábbiakban meg is osztjuk ezeket olvasóinkkal.

Marian Gaborikék rendezvényén idén összesen 25 magyar gyermek járt, a következő egyesületektől, illetve városokból: MAC (ők hárman voltak, az első turnusban, a többiek mind a negyedikben), UTE, Csíkszereda, Dunaújváros, Debrecen, Dragó Skorpiók, Linz. Az itt dolgozó két legnevesebb szakember Ernest Bokros, aki edzőként cseh és szlovák bajnoki címig jutott, a szlovák válogatottal világbajnok volt, és Otto Hascak, sokszoros csehszlovák, majd szlovák válogatott, csapatkapitány. A kapusedző a Svájcban élő Dusan Sidor volt, aki a svájci élvonalbeli HC Luganónál dolgozik. Sidor olaszországi kapustáborában korábban Hetényi Zoltán is részt vett.

A fiatalabb edzőgeneráció is zserepet kapott. Michal Krupa többszörös szlovák ifjusági vállogatott, felnőttként játszott több szlovák extraligás csapatban megfordult az OHL-ben is, jelenleg utánpótlásedző és a Colorado Avalanche európai játékos-megfigyelője. Milos Melicherik több szlovák extraligás csapatban játszott, hat éve az angol Guildford Flames játékosa, valamint utánpótlásedzője U8-tól U18-as korosztályig. Marian Gaborik minden korcsoportnak tartott egy edzést, amelyek során nemcsak a legfontosabb mozgásokat mutatta be és korrigálta, valamennyi gyerekkel külön fénykép is készült vele. A táborozás során a fiataloknak szervezett beszélgetésen és autogramosztáson Gaborikon kívül Marcel Hossa is jelen volt. A szülőknek lehetőségük volt egyénileg is elbeszélgetni az edzőkkel, véleményt, tanácsot kérni gyermekükkel kapcsolatban. Szabadidős programokat is szerveztek: uszoda, vizifoci, várnézés. További érdekesség is akadt: a Gaborik-csarnokban a rolbás nem más, mint Milos Rehák, akinek a meze ott lóg a torontói halhatatlanok csarnokában, Stan Mikitaé és Peter Stastnyé mellett.

A HK Dukla Trencin rendezvényén, július 18. és 24. között tizenegy 1996 és 1999 között született Zalai Titán- és négy dunaújvárosi hokis vett részt. A trencséni hokiakadémia edzőtáborának szervezői a közel 100 jégkorongozót három csapatba osztották be. Az U17-esek (1993-1994) a Sabres, az U14-esek (1996-1997) a Canucks, az U12-esek (1998-2000) a Red Wings megnevezésűbe kerültek. Mindhárom csapat napi 2x1 órás intenzív jeges edzésen vett részt, változatos időben, akár reggel 7.15-től, vagy éppen este 20.50-től. Az edzések előtt, után, vagy éppen a köztes időben szárazedzést, és/vagy tornatermi mozgáskoordinációs foglalkozást is a programba iktattak. Minden csapattal egy főedző, 3-4 edző és az asszisztensek foglalkoztak a jégen, ahol edzésenként 5-6 különböző gyakorlatot kellett elvégezniük a 4-5 fős csoportoknak.

Pihenésre nem volt sok lehetőség, 15-20 másodperc elteltével a feladatot elvégző már újra nekiindulhatott, hogy tíz perc múlva a következő stáció következzen. Az edzők névsorát a teljesség igénye nélkül írjuk meg, a fő tudnivalókkal. Juraj Boldis (ex-Dukla Trenčín felnőttedző, HK Bulldogs Trenčín 2008), Vladimir Pekarcik (Presov, HK Bulldogs Trenčín 2008), Ladislav Boros (HK Prievidza, Zalai Titánok), Marcel Sakác (edző, kapusedző, kétszeres világbajnok), Marcel Simak (Montpellier Vipers, játékosedző).

Dagadt a magyar fiúk melle, amikor Pekarovíc főedző a torna végén kiemelte: "A magyar játékosokkal végzett munka példa értékű volt, hiszen- a nyelvi nehézségek ellenére nagyon koncentráltan, minden pillanatban tanulni akarva végezték az edzésmunkát, és ennek gyümölcse már a hét vége felé meg is mutatkozott." A csütörtöki edzés után elszabadultak az érzelmek, a gyermekeknél és a kísérő felnőtteknél egyaránt, hiszen beszélgetős-autogramosztós délelőtt keretében meglátogatta a tábor résztvevőit Marcel Hossa (ex-New York Rangers, Dinamo Riga), Andrej Sekera (Buffalo Sabres, a Zalai Titánok edzőjének, Ladislav Borosnak a nevelése), Tomás Kopecky (Chicago Blackhawks), Milan Kytnar (Edmonton Oilers) és Pavol Demitra (Vancouver Canucks), akik nyári szabadságuk alatt bekapcsolódtak a HK Dukla edzéseibe, nem kisebb mester vezetésével, mint az öreg Hossáéval. Feltűnt még a csarnokban Zdeno Chara is.

A résztvevők helyszíntől függetlenül kiemelték a korcsolyázótudás képzésének kiemelt szerepét. Olyan, a hazai gyakorlatban még nem ismert technikákat oktattak, amelyek rendkívül hasznosak és látványosan javítanak a korcsolyázásban eddig tapasztalt hiányosságokon. A szakmai stáb állandóan figyelte a gyakorlatozókat, és azonnal javították az egyéni hibákat. A résztvevők folyamatosan érezték a törődést, és azt, hogy a stáb a tökéletességre törekedve igyekszik átadni tudását. Köszönet illeti a lelkes szülőket, akik információkkal látták el stábunkat, név szerint is kiemelendő Sebestyén Tíbor, valamint Gáspár Péter, akik tényekkel és képekkel is segítették munkánkat. 

9 komment

Címkék: utánpótlás trencsény

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

komolyság:) jól jönne nekünk is egy hasonló beállítottságú, és hasonlóan sikeres NHL játékos, aki egy pár havi fizuját feláldozná, hogy felhúzzon egy jégcsarnokot :) egyébként maximális tiszteletem az egész brigádnak odaát.
Köszönet ezekért a beszámolókért, nagyon érdekesek! Jó látni, hogy szemben más sportokkal, mennyire nem szakadnak el a gyökereiktől a hokisok.
Jó látni és olvasni, hogy ilyen edzőktől és játékosoktól tanulnak a mi fiaink. Minden ehhez hasonló cikk örömmel tölt el.
Ez az!!! A profik odaadása, a tábor, a magyar gyerekek szereplése (és a dícséret), plusz még a cikk is - szóval az egész, ahogy van: nagyon szép.
@celebesz:
(Kedves, soha nem felejtjük el, hogy kitől és milyen körülmények között kaptuk a hokimezeinket Dani fiammal)
Van egy ötletünk, hogy belső Ferencvárosban építenénk egy ideiglenes hokipályát.
Ha tudtok, majd segítsetek benne. A részletekre kb. 2 hetet kell várni, de szerintem összehozható.
Főleg, ha a Hokiblog is mellénk áll.
Énis akarok menni ilyen táborbaaa!!!! :D
totalis respect minden erintettnek!!!!!
süti beállítások módosítása