HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Sakic nem megy a Zagrebhez, de segít

2009.05.17. 23:05 kerusz

Nemcsak a jégkorong, az egész horvát sport kivételes sikere, hogy a Medvescak Zagreb az EBEL csapatai közé került, fogalmaz cikkében a tekintélyes zágrábi sportnapilap, a Sportske Novosti. Szerzője úgy véli, mindez a zágrábi klub elmúlt két évben nemzetközi szinten nyújtott sikeres szereplésének a következménye, különös tekintettel a 2008-2009-es szlovén bajnokságban mutatott teljesítményre. Ahogy mi is megírtuk, a horvátok komoly küzdelemre késztették a döntőbe jutásért az Olimpija Ljubljanát, és bár végül nem mentek tovább, kiderült, nincsenek messze az EBEL végétől.

A lelkes hangvételű cikk a későbbiekben így fogalmaz: "A horvát hokiszurkolók nagy örömére az elit jégkorong hosszú évek után visszatér az országba. Az EBEL küzdelmei számos televíziós csatorna és hírügynökség munkatársait is elhozza a zágrábi Dom Sportova lelátóira, belföldről és külföldről egyaránt. Az EBEL tíz élcsapatot tömörít Ausztriából, Szlovéniából és Magyarországról, és ettől az ősztől kezdődően már Horvátországból is. Ez a nagy siker széles kaput nyithat a horvát hoki számára ahhoz, hogy visszatérjen a világ elitjébe.

"A horvát olimpiai család nagy örömmel és elégedettséggel fogadta a hírt, hogy a Medvescakot felvették az EBEL-be. Nagy győzelem ez a horvát jégkorongnak, és jutalma a klub vezetői évek óta tartó elszánt munkájának. Tagjává válni az osztrák, szlovén és magyar hokistársadalomnak nagy megtiszteltetés a klubnak, de az egész horvát jégkorongnak is. Alig várjuk a szezon kezdetét!" – nyilatkozta a lapnak Zlatko Matesa, a Horvát Olimpiai Bizottság elnöke.

A cikk megemlíti, hogy az EBEL a 750 000 nézőjével 13%-os növekedést könyvelhetett el, előkelő helyen áll a legnézettebb európai sportesemények rangsorában, és hogy a legtöbb helyen érezhető növekedést regisztráltak az idegenforgalomban is.

Nikola Svigir, a Horvát Jégkorongszövetség elnöke azt várja, hogy az EBEL-szereplés komolyan segíthet a jégkorong népszerűsítésében. "Remélem, hogy ismét sokan akarnak majd jegyet váltani a Medvescak mérkőzéseire. Így a média és a szponzorok érdeklődése megnő a jégkorong iránt, és ez segít abban, hogy szövetségünk többi tagja is hozzájusson a nemzetközi szerepléshez szükséges anyagiakhoz. Így minden játékosunk komoly sorozatokban vehetne részt."

Damir Gojanovic, a KHL Medvescak elnöke szerint "nyilvánvalóan megérte a játékosok, az edzők, a vezetők és a klub minden alkalmazottjának erőfeszítése. Az, hogy újra eljöhetnek a régi dicsőséges idők, igazolta, hogy nagyon jó szezonunk volt a szlovén bajnokságban, újra elfoglaltuk a bajnoki dobogót. A hivatalos befogadásunk az EBEL-be nagyon nagy dolog a klubunknak, a horvát jégkorongnak és az egész horvát sportnak. Nagy munka áll előttünk, hiszen pár hónapon belül Zágráb kitűnő házigazdája kell legyen csapatoknak, rengeteg újságírónak, nézőnek Európa számos országából, akik mind megszokták, hogy nagyon magas színvonalon szolgálják ki őket. Sokat kell dolgoznunk a csapat megerősítésén is, nagyon jó játékosokat kell igazolnunk, akik új minőséget jelentenek a klubban. Ez a nagy siker nagy felelősséggel is jár, de biztos vagyok abban, hogy mindez nagyszerű sportélményeket fog nyújtani szurkolóinknak."

A horvátok azt is várják ettől a lépéstől, hogy külföldön fejlődő tehetséges fiataljaik, mint Rendulić, Kanaet, Trstenjak, Šilović, visszatérhetnek hazájukba.

A kék-fehérek felvételével a legnagyobb aréna a ligában immár Zágrábban lesz. A horvát csapat hazai mérkőzéseit a város nyugati részén 1972-ben felépült Dom Sportovában fogja rendezni. A két nagyobb és számtalan kisebb termet magában foglaló létesítmény legnagyobb csarnokában több mint hétezer szurkoló fér el a mérkőzéseken. Kétségünk sem lehet felőle, ha jól megy a csapatnak, telt ház fogja biztatni a fiúkat.

Hogy az elnök nem beszélt a levegőbe a csapat megerősítését illetően, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az első hírek a csapat igazolásairól. Elsőként arról kaptunk hivatalosan is információt, hogy Robert Kristan, a szlovének válogatott kapusa, aki az előző szezonban a svéd Allsvenskanban szereplő Mora csapatában védett, Zágrábba igazolt. Meghosszabbította szerződését a szintén szlovén Luka Zagar, új jövevény a fiatal tehetség Janko Supih Kvaternik, és közel áll a szerződéshez a horvát-svájci kettős állampolgár Toni Bezina. A klub terveiről az index.hr portál is beszámolt az elnökkel készített interjúban. Kiderül, hogy mintegy tízmillió kunás (mintegy 1,3-1,4 millió eurós) költségvetéssel indulnak a szezonnak. Ha további pénzekhez sikerül jutni a szponzorok révén, akkor azt az igazolásokra költik majd. Kell is ez ahhoz, hogy bejussanak a playoffba, a legjobb nyolc csapat közé, ahogy tervezik.

"Elsősorban horvát emigránsokat és leszármazottaikat keressük, kanadai horvátokat, akiknek lehet horvát állampolgárságuk, így nem számítanának légiósoknak. Ez több mozgásteret adhat nekünk a nagy nevek keresésében. Az a tervünk, hogy hét-nyolc kanadai horvátot hozzunk, és öt játékost NHL-tapasztalatokkal."

Arra kérdésre, hogy Joe Sakic jön-e, az elnök így válaszolt: "Nem, befejezi a hokit a szezon végén, de kapcsolatban vagyunk vele, és segít nekünk megtalálni a megfelelő embereket. Ezek persze nem kizárólag erre a szezonra szóló tervek. Az osztrákok azt mondják, a legfontosabb, hogy ha egyszer bekerültünk, maradjunk is bent sokáig. A legfontosabb, hogy tartsuk be a játékszabályokat. Biztos vagyok benne, hogy a szurkolók vissza fognak térni. Sosem volt gondunk a közönséggel, csak a nagy meccsek hiányoztak. Ez egyértelműen téli sport, olyankor játsszák, amikor nincs foci. Ez csúcsminőségű sport, biztos, hogy lesz sok szurkolónk."

15 komment

Címkék: ebel medvescak medvescak zagreb

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Remek Sportkomplexummal rendelkezik Zágráb,hasonlók kellenének nálunk is!
Milyen dicsőséges múltról beszélnek a horvátok?
Igazán levehetnék a KHL előtagot, engem zavar :)
Sakic visszavonul :(? Reméltem még egy szezont lehúz. Kár érte.
Nagy tervek, jó cikk! Kíváncsi vagyok azért, mennyi valósul meg a dolgokból. Elsőre volt egy kis para, de az eddigi konkrétumok Kristanon kívül nem annyira félelmetesek, a hazavárt horvátok mind kb 17 évesek, az amerikásokról meg semmi konkrétum. Kíváncsian várom a fejleményeket.
@barbredi: az 1989., 1990., 1991. évi jugoszláv bajnokságot megnyerték. Abban az időben tele voltak nagyszerű orosz játékosokkal. Az 1990-1991. évi jégkorong BEK-ben a döntő előtti körbe jutottak, ahol szoros meccseken kaptak ki az akkoriban fénykorát élő Düsseldorfer EG-től és a TPS Turkutól, így csoportharmadikként (A Rouent megverték) lemaradtak a döntőről. Érdekesség, hogy az eggyel korábbi csoportkörben (a Bolzano és az akkoriban bombaerős,nem sokkal később BEK-et nyerő VEU Feldkirch mellett) a Lehel HC volt az ellenfelük.
A végén még jobb csapat lesz mint az Innsbruck volt :) :S
@Dave55:

Az nem feltétlenül okozna problémát, ha jobb erőket képviselne mint a HCI. (már csak ezért is, mert az Innsbruck nagyon jó csapat volt) A lényeg, hogy a Volánnál ne legyen jobb, akkor talán előrébb is végezhetnénk mint tavaly.

Azért én a Medvescak szereplését hasonlóan a Volán első éves produktumával gondolnám, (messze uccsónak várom) de persze erre erősen rá is cáfolhatnak. Utóbbi esélye erősen pénz kérdés :-))
Le fogunk maradni. A szlovén hoki most már 7 sornyi játékost tud majd , magasabb szinten versenyeztetni, mi meg csak 3-3,5 sort.
Fontos lenne, ha az UTE és a STARS akár közös csapatként, nem a szlovák 1. osztályban, hanem EBEL-ben gondolkodna, simán összerakható volna egy MOL ligás és egy EBEL-es keret, sok gond megoldódna a fiataloknak lenne hely, és perspektíva is.
Persze mint minden ez is pénz kérdése.
Zágrábban meg lesz, van.
az EBEL-ben milyen gyorsan lehet honosítani valakit? Mert az kétségtelen, hogy legalább 5 millió horvát él a világban, olyanok, mint az írek, mindnehol vannak, többen mint otthon és gondolom Kanada is tele lehet velük. Az más kérdés, hogy 400 millió Ft kevés ahhoz, hogy hirtelen 10 jó légiós is leigazoljanak. / honosítsanak.

Egyébként nagy PR duma ez, szerintem inkább a szponzoroknak szólt, mint realitás lenne.
Azt nem tudjátok, hogy a zágrábiakat is kötelezi az osztrák szövetség, hogy járuljon hozzá a szállás- és utazási költségekhez?
Ha nem is minden valósul meg a leírtakból azért csak-csak jó lesz kimenni kicsit idegenben szurkolni!
Csak ne úgy fogadjanak minket, mint Zvezda szurkolókat :)
@Szoljanka: a fociszurkolók szerencsére Horvátországban sem járnak annyira hokimeccsre, a Medvescaknak olyasfajta szurkolói lehetnek mint a Starsnak, azzal az eltéréssel, hogy Zágrábban ők az egyetlen valamirevaló csapat.
@munkagep:
Hát,ezzel az "olyasfajta szurkolói lehetnek mint a Stars-nak" egy picinkét vitatkoznék!
A csapatot a Dinamo Zagreb futballcsapatának a szurkolói sajátjuként érzik(kb.mint a'90-es évek elején még létező Tungi kosár és röpi csapatát az újpestiek),és ha olyan meccsek vannak láthatáron,ki is járnak:méghozzá sokan!(lásd a mellékelt képet!)

http://www.hockeyarenas.net/index.php3?page=3000&lcID=hr&tmID=1222&arID=835

De,egy pár éve -amikor az akkor még létező Interliga leggyengébb csapata volt az övék- jöttek szurkolóik Újpestre,drapikkal(abban a szezonban egyedüli vendégszurkolóként külföldről).
Igaz,csak 7-8-an voltak,de simán felálltak annak a kb.15 hazai keménykedőnek,aki a 3.harmad elején 1-2-nél rájuk támadt...(a vége 3-2 lett az UTE-nek)

Szóval,ha lesz jó csapat,lesz félelmetes szurkolás(és attól tartok lelátói bunyó is...)a zágrábi Dom Sportovában(úgy,ahogy a Maksimirben már megszokta "jónép" :-))
Nekünk is ezt kellene, igazolni szépen a magyar származásúakat a világból(meg az elcsatolt területekről). Veszteni nem vesztenénk vele semmit.
Mások felismerik ezt a lehetőséget. Mi persze nem. Jellemző.
süti beállítások módosítása