HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Mindannyian jó játékosok akarunk lenni

2009.05.16. 20:00 F. Kapus

A most véget ért szezonban szokatlanul sok kritika érte 20 év körüli fiatal játékosainkat idősebb és válogatottbeli csapattársaik és az edzők részéről. A teljesség igénye nélkül: bírálatot fogalmazott meg ifj. és id. Ocskay Gábor, Énekes Lajos, Pat Cortina és Ladányi Balázs is. A nemzeti csapatba igyekvő hokisokkal szemben leginkább a jobb hozzáállás igényét fogalmazták meg, elismerve tehetségüket, képességeiket. A korosztály négy képviselőjét kérdeztük arról, mi a véleményük a felvetésekről és teljesítményükről.

Az A csoportban járt játékosok azt mondják, a maiak technikai és általános jégkorongos tudásszintje magasabb, mint az övék volt hasonló korukban. Ez nem is meglepő annak fényében, hogy a válogatott húzóemberei egykor alig néhány hónapot töltöttek jégen évente, akkor is szabadtéri pályákon. Azóta a lehetőségek jelentősen javultak, egész szezonban tudnak versenyezni a maiak gyerekkoruk óta, talán jobb szakemberek kezei alatt is dolgozhatnak, aki szeretne és képes rá, külföldön fejlődhet. Ladányi Balázs és Horváth András említette Zürichben: látszik a Salzburgban ügyesedő fiatalokon, hogy hozzáértők tanították őket a lövőtechnikára, mert "mi soha nem tudtunk így lőni".

Egyszóval miközben a fiatalok rengeteg dicséretet és fejlődési lehetőséget kapnak, sokan hiányolják belőlük azt a tüzet, ami a maiakat a világ elitjébe segítette. Nagy kérdés persze az is, hogy a mai 32-35 évesek hogyan álltak a játékhoz 18-19 éves koruk környékén. De jelen írásunk a maiakról szól. Vajon érzik-e ők is, hogy ennél többet várnak tőlük példaképeik, mik a terveik a sportágon belül és az életben, szükségesnek érzik-e, hogy a hozzáálláson, az elvégzett munka mennyiségén változtassanak, netán magánéletüket jobban a játék alá rendeljék. Ilyesmikről beszélgettünk négy tehetséges csatárral.

Kóger Dániel, a Red Bull Salzburg támadója, aki a világbajnokságon is játszott: "Érdekes a kérdés. Nagy Gergő éppen nálunk volt, amikor olvastuk Ladányi Balázs kritikáját. Meglepődtünk ezen, mert éppen ő volt az, aki a leginkább mellettünk állt, támogatott minket a válogatottnál. Úgy gondoltuk, felhívjuk és megkérdezzük erről. Nagyon rendes volt, elmondta, hogy semmi nagy és kirívó problémára nem gondolt, csak apróságokra, amikre jobban oda kell figyelnünk a jövőben. Hozzátette, látta, hogy rendesen készültünk az edzéseken. Én annyit érzek, hogy több pluszmunkát kell végeznünk. Megértem és elfogadom, hogy bizonyítanunk kell még az öregeknek, hogy igen, mi is rendesen edzünk, komolyan készülünk. Azt látom, hogy nem is konkrét személyekre utalnak a többiek, hanem általában a fiatalokra. Ladányi Balázzsal meg is egyeztünk, hogy a jövő csütörtöki szezonzáró vacsorán mellé ülünk, és konkrétan elmondja, mi nem tetszett neki. Örülök, hogy a problémákat így meg tudjuk beszélni egymás között. A világbajnokságra nagyon ráhangoltuk magunkat Nagy Gergővel együtt, talán túl sokat is akartunk. Nem lehet, hogy megelégedjünk magunkkal, még fejlődünk, hosszú az út előttünk ahhoz, hogy érett hokisokká váljunk. Jövőre még többet kell teljesítenünk, tisztában vagyok vele."

Galanisz Nikandrosz, a Dab.Docler jégkorongozója, aki a vb-felkészülés során viszonylag hamar kikerült a keretből: "Igyekszem mindig száz százalékot nyújtani, és nagyon sajnálom, hogy megint nem sikerült bekerülnöm a vb-keretbe. Úgy érzem, elsősorban a kondíciómmal volt probléma. Ebből a szempontból is nagy változás áll be idén a hozzáállásomban. Már most elkezdtük a felkészülést a következő szezonra, három hete edzünk szárazon. Ilyen jellegű felkészülésen és száraz edzésen még soha nem vettem részt. Ennek a munkának nagyon nagy hatása lesz a következő szezonban. Az edzőnk által kiosztott feladatokat párosával végezzük, én Borsos Attilával vagyok együtt, a munka során egymást ellenőrizzük. Jellemzően az egész délelőttünket a fitneszteremben töltjük, súlyzózunk, futunk, biciklizünk, nyújtunk. Főként izmot szedünk fel, de állóképességet is fejlesztünk közben. Jó lett volna, ha kiskorunk óta ilyen nyári felkészüléseink lettek volna, de mivel fiatal a csapatunk, J. P. MacCallum szerint nem késő pótolni ezeket a dolgokat. Szóval, én sokkal jobb szezont jósolok magunknak."

Nagy Gergő, az Alba Volán centere szintén lehetőséget kapott Svájcban: "Azt gondolom, mindenképpen tudunk az eddig látottaknál többet nyújtani. Korántsem lehetünk elégedettek magunkkal. Aki magyar válogatott akar lenni a mai fiatalok közül, annak jobb teljesítményt kell nyújtania. Ez volt az első szezonom az EBEL-ben. Az év elején kicsit meg voltam kavarodva. Szezon közben a többi fiatallal kezdtünk jobban belejönni. Az utolsó 10-15 mérkőzésen a mi sorunkba rakták Horváth Andrást. Amikor összekerültünk, sok minden megváltozott, határozottabbak lettünk, jobban ment a játék, életem legjobb formájában hokiztam akkor. Érdekes, hogy utána az OB I. rájátszásában meg talán a legrosszabb periódusom következett. Ennek okát nem tudom. A válogatottban nagy dolog játszani, együtt szerepelek példaképeimmel. Biztos, hogy jogosak a kritikák, amiket kapunk, sokat kell még tanulnunk, több területen is. Csak egy példát mondok: a jövőben magunktól kell megcsinálnunk azokat a dolgokat, amikért ma még az idősebbek szólnak, mert elfelejtenénk. Ilyen a mérkőzések utáni levezetés, ami nagyon fontos, de hajlamosak vagyunk kihagyni. Fiatalok vagyunk, tudunk változtatni még a magánéletünkön is, ez is kell lesz a jobb teljesítmény eléréséhez. Azon vagyunk, hogy jó jégkorongozók legyünk. Személy szerint nekem csak ez az egy cél lebeg a szemem előtt. Szeretnék még néhány jó szezont eltölteni az Alba Volánban, aztán mindenképpen külföldön szeretnénk játszani. Tudom, hogy ehhez még nagyon sokat kell dolgoznom."

Berta Ákos, az UTE támadója, aki az első felkészülési meccsek után került ki a keretből: "A tehetségesnek nevezett fiatalok jelenleg még a klubjukban sem száz százalékig meghatározó emberek, egyikünk sem egy Ladányi vagy egy Palkovics. Úgy látom, a rutin, az önfegyelem és a professzionalizmus hiányzik még a fejekből. De néhány éven belül összeállhat egy maihoz hasonló szellemiségű társaság. Lehet, hogy a mai öregek komolyabban vették fiatalabb korukban is a játékot, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mások voltak a körülmények. Ma a játék mellett több fontos dolog lehet egy hokis életében, például nagyon sokan tanulás mellett játszanak. Fiatal játékosaink folyamatosan fejlődnek idehaza és külföldön is. Úgy érzem, én is évről évre haladok, egyszer csak elég lesz a tudásom ahhoz, hogy bekerüljek a válogatottba stabilan. Idén is előreléptem, érettebb lett a játékom, jobb a helyzetkihasználásom, több pontot szereztem, fizikailag is fejlődtem. Mindannyiunknak az a célja, hogy jó játékosokká váljunk."

29 komment

Címkék: nagy nagy gergő kóger dániel kóger galanisz berta

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon jó téma, szép volt F.Kapus. :)
Ami pedig a nyilatkozatokat illeti, szerintem mindegyik rendben van, sőt. Engem ez csak megerősített abban, amit már régóta okoskodok itt a fórumon - hogy nemhogy nem lesz vége a magyar jégkorongnak az aranygeneráció kiöregedésével, de akik utánuk jönnek, még jobbak is lehetnek náluk.
"Majd jönnek más emberek, akik meg máshoz értenek, és szép lassan rájövünk, hogy a veszteségekkel meg lehet bírkózni így is." (thx a gondolatért, Nick)

Remélem MacCallum összerázza annyira az újvárosi első sort, hogy végre ők is a tudásukhoz méltóan fognak majd egész szezonban játszani. Aki meg jön ősztől Volán meccsekre, figyeljen, mert nekem valami azt súgja, a mi fiataljaink idén nagyot fognak robbantani! :))
segítség!

Valaki segítsen nekem megvilágosodni! Fent olvastam Ladányi Balázs kijelentését,hogy:"hozzáértők tanították őket a lövőtechnikára, mert "mi soha nem tudtunk így lőni". megértem, és elhiszem,de!: szerény megítélésem szerint a jégkorong 1 olyan sport aminek technikai szintje egyenes arányban van a jégen töltött idő mennyiségével.3 hete beszéltem egy volános sráccal, azt mondta, hogy március végén volt utoljára jégen, és majd augusztusban lesz talán újra jeges edzése. Egy stars-os srác szintén nincs már jégen, és majd augusztusban megint lesz jeges edzése... A káposztási pálya jégbeosztását, ha megnézitek délelőtt tele van üres jégidőkkel, és a centerpálya sem üzemel...akkor hol edzenek a minik, szuperminik, előkészítő, serdülő, ifi....????? Tudom , mindenki suliba jár, de nem lehetne minden reggel fél 7-től fél 8 ig suli előtt lövő edzés??
csak kéztechnika. Még le sem kell izzadni, és délután meg jöhet a rendes edzés.Simán napi 2x edzetnék a srácokkal, mondjuk 12 éves kortól.Valamit valamiért....Ha viszont nyáron csak "alapoznak" , és 3-4-5 hónap kimarad, még úgy is ,hogy van jég, meg jégpálya, akkor mire föl várjuk az eredményt????????
@zsoltihockey: 1 kis jég nélküli idő kell, de tényleg szerencsésebb lenne, ha május végétől augusztusig "pihennének" csak a srácok. Itt jön be az, hogy minden a pénz kérdése. Remélhetőleg megcsinálják végre a fehérvári jégpálya hűtését, és akkor lehetne tovább üzemeltetni, ill korábban kezdeni.
Az a helyzet, hogy a jégmentes időszakban kell annyi erőnlétet és kondit összeszedni, hogy az a jeges időszak végéig kitartson. Sajnos nálunk még mindig nem olyanok a körülmények, hogy a napi 1-2 jeges edzés mellett legyen lehetőség illetve idő a kondi fejlesztésére, mivel szinte mindenki suli vagy munka mellett kénytelen sportolni, a családosokról nem is beszélve. Egyszerűen nem marad idő mindenre. Pedig az lenne az ideális, ha család mellett csak a sportnak tudnának élni a fiúk.
A nagy -zömében 1976os- korosztályra rá építették a mindenkori csapatokat. A mai fiatalok csak kiegészítő emberek a klubcsapatokban. Kivéve újvárosban. Amikor ez változni fog akkor lesz őrségváltás.
Az újvárosi fiataloknak valóban erősödniük kell, utána sokra vihetik (már most is van legalább 6 olyan játékos aki semmiben nem lógott volna ki a vb csapatból.
Az EBEL-es srácok is hozzászoknak majd a terheléshez és beleerősödnek. Nem elég 10-15jó formában lejátszott meccs egy szezonban...
Koger Daniról lehet valamit tudni hol folytatja, talán érdemesebb lenne más csapatot keresnie, mert kell neki a jégidő, a RBS-ben meg ezt nem kapja meg.
Gratula a cikkhez!
Jó látni, h helyén tudják kezelni a sikert a srácok!
Dolgozni, dolgozni, dolgozni! :-)
a lövőtechnikát lehet szárazon is tanulni... igaz csak kicsikből indulok ki, de egy amerikai egy edző mondta nekem, hogy a betonról is el lehet lőni a pakkot, uh nyomás ki a grundra szétlőni mindent amit lehet:), ez mondjuk ütőgyilkos dolog, de vannak már nagyon pöpec bolti és házi megoldások a tollak megóvásának érdekében.
Keves zsoltihockey!
Manapság már a magyarországi élcsapatok is 8-9 hónap jeget biztosítanak a játékosaik számára.
Ez többszöröse az 5-10 évvel ezelőtti állapotoknak.Valóban a korcsolyázó tudás az egyik legfontosabb amiben a hazai játékosoknak fejlődniük kell az elitben játszó nemzetek csapataihoz képest, de emellett akad sok más dolog ami szárazon is fejleszthető. Oroszországban és a skandináv országok többségében is több hetes szárazedzéssel készülnek az idényre.Bármilyen hihetetlen is, de figurákat, korongbeviteli variációkat csapat együttmozgást akár egy teniszpálya méretű szabad felületen egy kislabdával, vagy egy tornateremben is lehet fejleszteni. Sajnos ez a megoldás kishazánkban még nem nagyon terjedt el, pedig ahogyan P. Cortina is többször megjegyezte a játékosok korong nélküli mozgása az amiben a legnagyobbat kellene fejlődnünk. Ez az alapja a korongbirtoklásnak és ennek folyamányaként a kapuralövések magasabb számának.
Többször szerveztek már Magyarországra neves szakembereket oktatási céllal.
Lehetne egy olyan oktató tábort szervezni edzők részére ahol a korong nélküli játékosok mozgásának a fejlesztése, annak a rávezető gyakorlatai, valamint a szárazon és jégen elvégezhető feladatok kerülnének esetleg korosztályoknak megfelelő tematikai bontásban bemutatásra.
Kedves hokikori, pokerface ,és sziszi_15 !
Igazatok van a pénz és a körülmények döntően befolyásolják a lehetőségeket,a fehérvári körülmények reméljük javulni fognak, hiszen az az ország hoki fellegvára( bocsánat a nem fehérváriaktól, én sem vagyok az).Azért említettem az Újpestet, illetve a stars-t, mert ott, van.ott van.télen ,nyáron! de ha nincs is jég máshol, lövőpad az lehetne. van is , csak ki van írva, hogy pattintott lövést nem lehet lőni , mert tönkre megy a kapun lévő vászon, meg a laminált parketta:::((((?????????? megragadom a lehetőséget, és felajánlok annyi parketta javítást és vászoncserét amennyi kell az országban bár hol, bár mikor!!! A vb-n meg voltak illetődve a fiúk, meg a kommentátorok, hogy , "hogy jön a korong"?? hát hogy? gyorsan, ahogy kell. ők is csak átlag emberek(kivéve Chara-t, Andrew the giant fiát)(http://www.youtube.com/watch?v=FNPXB0ATa5s)
.Az all stars gálán odamennek a koronghoz és "menet közben" meglövik 105 mph-el. és mindenki. miért? mert lőnek reggeltől estig, egyenesen, beleállva, pattintva, húzva, csuklóból.... és ez nem pénz, meg jég kérdése..., Szerintem, ha most elkezdene egy albás 16 éves játékos naponta 1 órát lőni "padon" ősszel mindenki róla beszélne, hogy mekkora tehetség született!!!itthon már készül a lövő padom, reszkessetek::)))

Berta tényleg sokat fejlődött de sajnos elég hullámzó volt a teljesítménye, volt egy 3 gólt lőtt egy meccsen, volt hogy 3-4 meccsen keresztül pontot se szerzett. De azért én nagyon szurkolok neki mert ha az Újpestben folytatja nagyon nagy szükség lesz egy olyan gólerős játékosra aki nem szlovák vagy idegenlégiós, még egyszer nem szabad abba a hibába esni hogy szinte egy sor viszi a hátán a csapatot egész szezonban, ha csak legalább mégegy ugyanolyan sorunk lett volna mint Zlocháék, sztem nem lett volna ilyen sima ez az idei OB1 döntő! De ha igazak a hírek a szlovák 5ös marad és akkor Vlado és Sziki honosításával ügyes igazolásokkal (mint tavaly) ennél is jobb csapatot lehet összehozni. Tehát az Újpesti vezetésnek kívánom hogy észszerű, logikus, jó döntéseket hozzanak az átigazolási szezonban!
Hajrá Újpest!!!!
Nem értek hozzá, de feltétlenül fontos pl. Újpesten a szlovák sornak együtt nyomnia? Nem lenne jó hatással Bertáékra egy-egy vegyes sor?
@zsoltihockey: Al MacInnis, aki kb.10x nyerte meg az All-Star gálán a legerösebb lövés kategóriát, azt mesélte, hogy kissrácként naponta több órát állt a garázsbejárójukban és rongálta a garázsajtót...:)

Ha már róla beszélünk, találkoztam egyszer Tyson Nash-el, aki akkor a Phoenixben játszott. Ö mesélte, hogy MacInnis egy szezon alatt csak a Phoenixben 7 játokosnak törte el a bokáját vagy a sípcsontját a lövésével... :D
Erről van szó! csak nálunk a játékosok nagy része panelban lakik(legalább is pesten) és hát autó felhajtót, meg garázsajtót....csak a tv ben látnak...
@sakic: Tényleg jó lenne, ha menne vegyes sorokkal a játék, de amikor Sziki sérült volt, nem igazán tudtak beilleszkedni a többiek Dubek és Zlocha mellé, igaz nekem az tetszett a legjobban amikor Berta volt a harmadik ember, de akkor meg Borbásék sora lett szétszedve....nem egyszerű a helyzet
A négy csatár után én bizony megkérdeznék négy fiatal hátvédet is a következőkről:

Hány évesek voltak, amikor először elbeszélgettek velük a sportvezetők a jövőjükről?
Hány éve játszanak hátul?
Kipróbálhattak-e több posztot?
Hogy bírják a stressz, hiszen kevesebbet hibázhatnak?
Hátulról hogy tűnik a csatárok teljesítménye?
Mivel kellene számukra többet segíteni?
Mi a tervük a következő időszakban?
@emlékező: abszolút jogos, írj négy nevet, és ötletedet megvalósítjuk
@zsoltihockey: Bútorlap, kerítésre akasztott vitorlavászon, állásonként 10-10 db. korong, aztán vezényszó: tűz! Utána: szedd össze! Sorozatokként váltva húzottan, pattintva, fonákkal, azután ismétlés elölről. Látványos a fejlődés.
Erdélyi Péter(DAB);Szirányi Bence(Bp.-Stars); Hüffner Adrián(UTE);Nagy Gábor(Miskolc)
Ezeket a játékosokat meglehet kérdezni szerintem
F. Kapus
@kohasz22: köszönöm, igen. de emlékező ötlete nagyszerű, és nekem nem jutott eszembe ez most, azért gondoltam, legyen teljes a koncepciója, válassza ki a szereplőket
@kohasz22: én is gondolkodtam azon, hogy írok neveket, de ha már emlékező ötlete volt, nem akartam közbeszövegelni. Viszont így, hogy nem látom ott Jobb Dávíd nevét, eszembejutott, hogy egy efféle megkérdezősdiből nehéz úgy kijönni, hogy ne maradjon ki egy magyar csapat képviselője sem...
F.Kapus, lehet egy olyat javasolni, hogy ha van hozzá lehetőségetek/látjátok értelmét, legyen még x-x játékos megkérdezve (csatár+védő egyaránt), hogy egy csapat se maradjon ki? Mert szerintem ez remek téma, így pl. a csatáros cikknek simán lehetne egy második része. :)
@F. Kapus: hát, ezt nehéz lenne eldönteni. A Volánnal a legkönnyebb a dolgom, tiszta sor, hogy Sofi és Jobb nyilatkozatát olvasnám szívesen. Az Újvárosból nekem Erdélyi és Magosi játéka szimpatikus (szerintem előttük mindenképpen nagy jövő állhat), de Kiss, Jonkl is érdekes lehetne. Az Újpestnél Hüffner egyértelmű, de Harmatiról is szívesen olvasnék, csatárposzton pedig Németh Péterről (akit már nálunk is jó játékosnak tartottam, és úgy hallottam, hogy a mentalitásával voltak gondok). A Starsot annyira nem ismerem, de Szappanos adja magát, és ahogy Kohász is írta, Szirányi is jó ötlet.
Fradival, Miskolccal kapcsolatban sajnos egyáltalán nem vagyok képben - de biztos ott is vannak tehetséges fiatalok, akik megérdemelnének egy kis rivaldafényt.
@Raon: hát akkor maradjunk annyiban, hogy igyekszünk, aztán meglátjuk. mindenesetre az előttünk álló hét e nélkül sem ígérkezik unalmasnak
@F. Kapus: Csak most ébredtem fel. ;)

Mások már mondtak ígéretes neveket, ezeket elfogadom, de Jobb Dávidot szeretném, ha megszólalna. Roppant szimpatikus volt alázatos, igyekvő, összeszedett munkája hibái ellenére is, melyeket minden bizonnyal ki fog nőni.

Az egész hátvéd sztori több indok miatt jutott eszembe. Első sorban a fiam miatt, aki ezen a poszton játszik már 6-7 éve. Barátom fia az U18 korosztály válogatottjában kezdő ember volt az elmúlt pár évben és a fenti okok és egyetemi tanulmányok miatt is elveszett a jégkorong számára. Ilyen értékeket, mint ő volt, meg kell tartania a sportágnak és meg kell találni versenyeztetésének módját tovább tanulás esetén is. Főleg, mikor a felnőtt válogatottban 30 év alatti védőt nem találni, csak pályafutása végéhez közeledőt.
Újpestből mindenképpen Hüffnert kérdezném meg, Starsból Szirányit, Újvárosból Erdélyi, Miskolc Nagy G., Volán Jobb D., illetve FTC-ből Rencz Dániel. Ezzel elégedett lennék :)
Nagyon szimpatikus nyilatkozatok, jó volt olvasni! Alázatos, de céltudatos srácok. A hokisokon kívül átlában csak vizilabdásoktól olvasok/hallok ilyen okos nyilatkozatokat.
@Today05: "de vannak már nagyon pöpec bolti és házi megoldások a tollak megóvásának érdekében. "
felsorolnál nekem párat?
süti beállítások módosítása