HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Az oroszok örülnek, és van is minek

2009.05.12. 13:18 D. Gromov

Egy évvel ezelőtt bebizonyítottuk, tudunk támadni, most meg azt, hogy védekezésben is jók vagyunk. Ez az orosz örömnyilatkozatok vezérgondolata a világbajnoki címvédés után. A diadalt főként három személynek köszönik: Bikov kapitánynak, Kovalcsuk MVP-nek és Brizgalov kapusnak. A bajnokok azt mondják, ezek után meg kell nyerni az olimpiát is.

"Ideje újraértelmezni a tradíciókat, meg kell nyernünk minden tornát, amelyen elindulunk" – ragadta el a győzelmi mámor Ilja Kovalcsukot, akit a svájci vb legértékesebb játékosának választottak. Az Atlanta támadója kétségkívül kiemelkedően játszott, nemcsak pontjai révén tűnt ki a mezőnyből, de minden egyéb szempontból is. A kanadaiak elleni meccsen több mint harminc percet töltött a jégen, nála többet csak egyvalaki játszott, Shea Weber, az ellenfél legjobb védője, nyilván ő sem véletlenül.

"Lenyűgöző volt a hangulat a csapatban, mindent egy célnak vetettünk alá, mindenki győzni akart – magyarázta Kovalcsuk. – Már a döntő előtt biztosak voltunk benne, hogy nem veszíthetünk. Aztán a kanadaiak jöttek és jöttek, de nem éreztük bennük az erőt. A tavalyi vereség után azt mondták, nem volt szerencséjük. Most mit mondanak?"

"Ha egy éve még némelyek kételkedtek is bennünk, most bebizonyítottuk, hogy nagy bajnokok vagyunk – lelkendezett Vlagyiszlav Tretyak, az orosz jégkorongszövetség elnöke. – Kétszer egymás után világbajnokságot nyerni az edzők és a csapat érdeme. Tudom, hogy sokan bírálták Vjacseszlav Bikovot a keret összetétele miatt, de kiderült, hogy jó döntéseket hozott, tudta, kiket kell beválogatni. Ezért ő a szövetségi kapitányunk. Bikov ezen a vb-n nagy edzővé vált."

Maga Bikov rengeteg interjút adott rengeteg médiának, a Szport tv-csatornának pl. ilyeneket mondott: "Az orosz válogatottat a játékhoz való hozzáállása miatt az egész világ megszerette, ez is mutatja, hogy nem dolgoztunk hiába. Fiatal játékosaink már másodszor érezhették meg a győzelem ízét, ami csak jobbá és jobbá teszi őket. Úgy gondolom, emiatt is jók az esélyeink a jövőben. Kovalcsuk, Ovecskin, Malkin és a többi tehetség nemzedéke sokszor szerez még örömöt az orosz jégkorong híveinek. Ez sport, a vereség ellen senki sincs bebiztosítva, de mi most csak a győzelmekre gondolunk."

Sokan méltatták Ilja Brizgalov kapus teljesítményét is, aki a kanadaiak 38 lövéséből 37-et megfogott a döntőben. A phoenixinek nem volt könnyű dolga, a torna alatt gyakran bizonytalannak tűnt, a fehéroroszok elleni negyeddöntő második szünetében le is kell cserélni. A döntőben viszont ahogy ment előre a meccs, egyre szilárdabban állt a helyén.

Vlagyimir Miskin, a legendás kapus szerint jól jött az Anaheimmel Stanley-kupa győztes Brizgalov NHL-es tapasztalata. "A válogatott két utolsó meccsét Kanadával és az Egyesült Államokkal játszotta. Olyan hokisok ellen léptünk jégre, akik húzásait, stílusát Brizgalov jól ismerheti. Tudja, mit kell tenni ellenük. Vjacseszlav Bikov kapitány Brizgalovot állította az orosz kapuba, és döntésének helyessége tökéletesen beigazolódott."

A két Ilja – mármint Kovalcsuk és Brizgalov –, valamint a kapitány érdemeinek méltatása mellett kissé háttérbe szorul a győztes gól szerzőjének szerepe. Alekszandr Radulov, a Szalavat Julajev kissé szertelen támadója is nagy hokissá lett Bernben. Színt vitt a játékba, ment előre mindenáron, és bár összeszedett egy-két felesleges kiállítást is olykor, a győztes gólt mégiscsak ő lőtte be. Nem is akárhogyan.

"Nincs értelme bárkit is kiemelni. 25-en voltunk a keretben, plusz az edzők, a gyúrók, a felszerelésmenedzserek, az orvosok, az adminisztrátorok. Mindenki kivette a részét a győzelemből, mindenki megérdemelte az aranyérmet. Mindenki előtt megemelem a kalapomat" – szerénykedett első nyilatkozatai egyikében Radulov.

És máris sokan gondolnak a vancouveri olimpiára. "A kanadaiak itt is revánsról beszéltek, de nem jött össze nekik – mondta Kovalcsuk. – Most már féljenek tőlünk ők. Nyilvánvaló, hogy Vancouverben rengeteg jó játékosunk lesz. Van okunk abban bízni, hogy azon a tornán is sikerül ugyanolyan jól szerepelnünk, mint ezen a világbajnokságon."

22 komment

Címkék: vb oroszország olimpia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Előreláthatólag nem gyenge összecsapásoknak lehetünk majd szemtanúi! Azt hiszem be kell szerezni valamiféle eszközt amivel a meccseket fel lehet venni!
Azóta is azt bánom, hogy azokat az ominózus Kanada kupa meccseket nem vettem fel…
Gretzky. Lemieux, Messier (ezt volt az első csatársor)
a mostanit biztosan nem hagyom ki!
"ezek után meg kell nyerni az olimpiát is" - Isten őrizz!!!
Nem szeretem a védekező hokit, de Bikovval kivételt teszek. Játékosként is nagy kedvencem volt. Mi lenne, ha még Homutov is ott lenne mellette? ;-)
Salt Lake City olimpia Kanadai csapata se volt kutya, sőt az egész mezőny brutális volt
Sajnos az eppen folyo NHL szezon mindig kicsit arnyekot vet a vilagbajnoksagra, de az olimpian mindenki ott lesz, mar alig varom.
Gyönyörű az oroszok játéka, bár a döntőn ebből a végére valóban kevés maradt.
Bárcsak láthattam volna Kharlamovot és a 72-es orosz első sort játszani, túl kicsi voltam sajnos.
Asszem még mindig nagyot néznénk...
@fabot: de-de, muszáj lesz :)

@Howillo: én láttam, de kiskamaszként nem szerettem őket, mert szovjetek voltak. most már évek óta kompenzálok, és végre nyernek is :)
Én is a szovjetségük miatt nem állhattam Makarovékat kiskoromban - és kergetett a plafonra Knézy Jenő rajongása -, persze, mostanra elismerem őket, tavalyi vb-sikerük pedig 15 év után már nagyon kijárt, kb. olyannak ítéltem, mint a Ferrari sikerétt nem is tudom hány év után 2000-ben Schumival, vagy a magyar vízilabdásokat a 2000-es olimpián 24 év után. Aztán Schumacher volt az, aki miatt szép lassan leszoktam a forma-1-ről... (Tán a vetélytársaknál is ezt okozzák pólósaink, ez legyen az ő bajuk). Mindenesetre summa summárum: nagyon nem szeretném az orosz egyeduralmat, már csak a jégkorong érdekei miatt se, én se szeretnék ráunni a hokira, és előjöttek a szovjet emlékek is, ami az újra előszedett, csak putyinira költött szövegű régi CCCP-himnusz miatt is lehet (legyen bármi világverseny, én a kezdő taktusoknál legkésőbb elkapcsolok). Úgyhogy szép volt, jó volt, jöjjön más!
@kispufi: hát jó, ha akad még olyan, aki ilyen szép hokit játszik, had jöjjön!!! (de ki?)
Kovalcsuk egy kicsit elvan tevedve vagy csak tulertekeli a sikeruket. Szerintem a realisabb az olimpia lesz ahol ott van mindenki. Ott majd meglatjuk
@csiki hokis: első örömében miért lenne visszafogott? egy-két nap, és leszállnak a földre :)
na Kovalcsuk elmehet a p.csába, hogy kinőtte magát. Tavaly alig lehetett szóra bírni a döntőig, most meg itt pattog. És igenis kis szerencsével simán nyer kanada :), még ha nem is volt bennük "erő". Nagy játékos de már Ovecskin lett belőle, többet nem érdekel :D.
Oké, hogy Kanada a sportág szülőhazája, de akkor is ezerszer szebb jégkorongot játszanak az oroszok, technikásak, cseleznek, passzolnak, nem pedig lőnek vaktában mindenhonnan, vagy éppen eltörnek egy-két kulcscsontot. Lehet ütközni ész nélkül, majd ha megtanulnak a kanadaiak is úgy játszani, mint az oroszok lehet keresnivalójuk...
Szóval nagyon is jól van így, hogy NYERT a Rosszija Hokkej!!! :)
@durex26:
Szerintem van mire pattognia. Brutális mit játszott a döntőben (is).
@Szoljanka:
A mostani kanadai csapat sem játszott csúnyán, időnként igazán szép akciókat vezettek. A keménység és a durvaság azért nem azonos. Az oroszok sem mentek a szomszédba némi keménységért (durvaságért.)
@kispufi:
Hát ha Te egy himnusz miatt nem nézel egy versenyt az a Te bajod. Amúgy nem hiszem, hogy mostantól orosz uralom jönne. A kanadaiak jövőre nyerni fognak. (Vagy a finnek!)
Amúgy a mostani döntő sokkal jobban tetszett, mint amikor cseh vagy szlovák belháború volt.
Ha ott lesz mindenki sokan be sem férnek majd ezekből a csapatokból, teljesen más meccseket láthatunk majd. Jön Crosby, Habibulin, Ovecskin stb. stb. Milyen meccsek lesznek ezen???? Te jó ég...
@celebesz: Hát igen ez jo kérdés. De ki?
Hát szerintem is az Orosz hoki a legszebb a világon!!!
Szerintem Szaprikin is nagy hokissá vált, és kiderült hogy Radulovval remek párt alkotnak. Csak fizikailag nem annyira erős.

@Howillo: Éppenséggel nekem vannak akkori hokimeccsek dvd-n ha érdekel. Szovjet-Kanada "Több mint hoki (bolse csem hokkej)" sorozat, meg CSZKA (Krilja, Dinamo)-NHL szuperszériák.
@kapusLaci: Szia Laci!!
Szerintem is az Orosz a legjobb a világon!! Befűzik az oktatófilmet nagyon!! Szép volt!!!
@Bubo99: Szia Bubo99!
Legkésöbb összel az EBEL meccseken találkozunk!
Üdvözöllek
Szeva kapusLaci azért a hétvége sem volt kutya
@farkas11: Jo volt,jo sokat izzadtunk,igy legálább rádolgoztunk a sörre :)))
süti beállítások módosítása