HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Oroszország nyerte a világbajnokságot

2009.05.10. 23:03 D. Gromov

Roppant drámai csatában, mindössze tizenhét kapura lövéssel nyerte meg a svájci világbajnokságot az orosz válogatott. Az első harmadban egyenlő erők küzdöttek és jutottak el 1-1-ig, a másodikat és a harmadikat végigtámadta Kanada, de gólt csak az orosz válogatott szerzett. Amely emellett hősiesen védekezett, és ezen a mérkőzésen a helyén volt Ilja Brizgalov kapus is. Az oroszok 2-1-re nyertek, megvédték címüket.

Hatalmas lendülettel kezdtek a csapatok, az első percekben az oroszok támadtak, Ilja Kovalcsuk többször is úgy száguldott be a támadó harmadba, mintha védők nem is lennének, de a szokott utolsó hiba mindig becsúszott a passzokba vagy a lövésekbe. Shane Doan csapatkapitányt 3:20-nál kiállították, ennek is egy halom ziccer lett a következménye, de gól nem esett. Abból az elsőt a kanadaiak ütötték, röviddel azután, hogy kiegészültek. Doan visszajött a büntetőpadról, le sem ment, és milyen jól tette – legalábbis kanadai szemszögből –, hogy fent maradt. Shea Weber távoli lövése visszajött Brizgalov kapusról, a csapatkapitány zseniálisan passzolta vissza a kapu elé, Jason Spezza bekotorta. Megzavarodtak az oroszok, újabb ziccereket alakítottak ki a kanadaiak, de a második nem jött össze. A második kanadai kiállítás a 13. percben következett, a játék késleltetéséért kapta Coburn. Pontosan 13 másodperc kellett az oroszoknak az egyenlítéshez. Atyusov lőtte meg a korongot, Szaprikin beleért az ütője tollával, bepattant. A harmad maradék részében változatlanul tempósan mentek a csapatok, bármelyikük megszerezhette volna a vezetést megint, de egyiküknek sem sikerült.

000T TRPar2550101

A második menet egyértelműen a kanadaiaké volt - a kapura lövéseket 16-5-re nyerték ebben a szakaszban –, gólt mégis az oroszok szereztek. Addig azonban rengeteg kanadai támadást lehetett regisztrálni, az első tíz percben szinte kizárólag Brizgalov kapuja előtt alakultak ki helyzetek, jó néhány lövés ki is jött róla, de mindig volt kinek takarítania. Aztán a 35. percben Gorovikov okosan ugratta ki a meglóduló Radulovot, a Szalavet Julajev csatára középre húzott a védők mellett, és óriási gólt lőtt, Rolosonnak esélye sem volt. A maradék időben még nagyobb fokozatra kapcsoltak a kanadaiak, 5 az 5 ellen is percekre felálltak, nem töltöttek, csak lőttek, de az orosz védelem állta a sarat. Derek Roy, az elődöntő kétgólos hőse az utolsó percben nagyon csúnyán rácsúszott a kapuvasra, be is ment az öltözőbe haladéktalanul.

Az utolsó 20 percre semmi sem maradt az oroszok kombinatív támadójátékából, szinte kizárólag a kanadaiak akcióztak, de nem bírták begyötörni az egyenlítő gólt. Nagyjából a harmad felénél még megindultak néhányszor a címvédő csatárai, utána viszont már nem maradt erejük semmire, ha megszerezték a korongot, megpróbálták tartani, de azt is inkább kevesebb, mint több sikerrel. Ezzel együtt a végére a kanadaiak is elfáradtak, egyre kevesebb helyzetük volt. A végén értelemszerűen lehozták a kapust, 6 az 5 ellen nyomtak, de hiába. Az utolsó pillanatok feszülten, óra-visszaállításokat beiktatva teltek, de igazi lövőhelyzet sem alakult ki Doanék előtt, maradt a 2-1.

Oroszország 2008 után 2009-ben is megnyerte a világbajnokságot, a címvédés utoljára éppen a kanadaiaknak jött össze 2003-ban és 2004-ben. A tengerentúliak egymás után másodszor lettek másodikak. Ezzel Oroszország az örökranglistán is átvette a vezetést 25 világbajnoki címmel. A világranglistán is az oroszok az elsők mostantól.

A szakemberek a torna legjobb kapusának Andrej Mezint (Fehéroroszország), legjobb hátvédjének Shea Webert (Kanada), legjobb csatárának Ilja Kovalcsukot (Oroszország) választották.

A média válogatottja: Andrej MezinShea Weber, Kenny Jönsson (Svédország) – Ilja Kovalcsuk, Marty St. Louis (Kanada), Steven Stamkos (Kanada)

A torna legértékesebb játékosa: Ilja Kovalcsuk

A végeredmény: 1. Oroszország, 2. Kanada, 3. Svédország, 4. Egyesült Államok

100 komment

Címkék: vb kanada oroszország döntő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

juppík.
a vége izgalmas volt, de azért...
Nem volt kifejezetten jo meccs, inkabb kuzdos, hajtos, mint nagyon technikas.
vége vaaaaaan áá most mit lehet majd nézni a tv-ben este? na nembaj 1 évet úrja nem kell várni nemsokára ittvan Vancouver :D
Micsoda gólt lőtt Radulov!

Doan nem Doen, hanem Dón :)
jók voltak az oroszok, megérdemelték,
persze Kanadának szurkoltam... :-D
OROSZORSZAG A LEG LEG ES LEG JOBB!!!!! ES A LEG JOBB RADULOVI gól!!!!!
a svájci tv-n a meccs elött a magyar szurkolokat mutaták
Szerintem se volt túl jó meccs, inkább csak hajtós és küzdelmes. A tavalyi döntő nekem jobban tetszett az nem volt annyira taktikus mint a mai.
Mindenesetre egy kicsit meglep, hogy a KHL-es orosz válogatott abszolút de egy szinten van a kanadai NHL-es capattal.
@Horiko: Azért a húzó emberek nhl-esek, ex nhl-esek voltak az oroszoknál is
@Horiko: ezen lehet,hogy csak te lepődsz meg...
fene, Kanadának szurkoltam :(, már csak azért is, mert a mi csoportunkban voltak :)
ok volt 2 NHL-es, és talán 6 ex NHL az 8 és a többi mind KHL, azért a többség.....
Kovalcsuk szerintem nem attól húzó ember, hogy az NHL-ben játszik hanem attól, hogy orosz iskolában tanult. Magyarul nem az NHL-től vált jó játékossá és húzó emberré.
Szerintem sem volt nagy meccs. Kár, hogy nem nyert Kanada, és még azzal sem vigasztalódhattam, hogy a ruszkik a szokásos extra játékukkal villogjanak. Volt egy-két nagy játék, mindenki a jégen mindent tud az ütővel, sőt. De összességében meddő harc volt.
Gratulálok a muszkáknak! Szép játék volt.
A fenébe! Ennyi erővel mi is lehettünk volna ezüstérmesek, egy gólt mi is tudtunk ütni a ruszkiknak :D
Kovalcsuk az MVP??? Hát ez nagyon érdekes...én
kapásból Mezinnek adtam volna, v Webernek...kár,
h a díjkiosztókon csak a csatárok tarolhatnak, pedig a hátul végzett munka is legalább olyan fontos mint az elöl végzett...na mind1 grat a győztesnek! Jövőre megpróbálunk feljutni mi is!
Hajrá Magyarok!
szerintem ezt az oroszok nem erdemeltek meg legalabbis a mai meccs alapjan kb 1 harmadot hokiztak
Putyin megint bedopta magáát!:)
Nem tudja valaki, hogy Ovechkin miért nem játszott az oroszoknál? Sérült, vagy be sem válogatták?
@Macskanátha:
Ovecskinnek még dolga van az NHL-ben. A Washington Capitals jelenleg még versenyben van a Stanley kupárt.
@Skyblue: Köszi, így már értem. Bár, ha ma éppen nem volt meccse, akkor legalább a döntőre elkunyerálhatták volna az oroszok. Nagyon gólszegény meccs volt, ő talán lőtt volna 1-2 gólt!
EGY SZER HUNGARY ES VILAG BAJNOK LESZ......
@Macskanátha: Azért ez nem így megy... Először is repülnie kellett volna egy kiadós oda-visszát, másrészt aklimatizálódnia kellett volna, harmadszor meg mindezt pihenés helyett... Negyedszer meg ott a sérülésveszély...
Mondjuk elég gáz ez az egész, hogy amerikában ennyire semmibe veszik a VB-t, de ez van...
Természetesen először is gratula a címvédőnek a győzelemhez, Radulovnak a szép gólhoz!
Biztos vagyok benne, hogy a kanadaiak megpróbálnak majd revansot venni az olimpián.

Nem utolsó sorban pedig gratulálok a magyar válogatottnak a helytállásért, a "nagyok" között!
Őszintén szólva, a magyarok meccsei után már nem érdekelt a VB, nem is volt erőm nézni.
Azért örülök, hogy az orosz Mol-liga legyőzte a kanadai EBEL-t.
Jó hajtós és izgalmas meccs volt szerencsére orosz győzelemmel :)
@qx92: Ők megnyomták az első és a második harmad elejét, a harmadikban már nem volt hova sietniük... Őszintén: mi értelme lett volna támadni?
Elég uncsi meccs volt, az elődöntők sokkal jobban tetszettek néző szemmel. A "hatalmas taktikai harc" az általában unalmas mérkőzést jelent :)
Kovalcsuk végülis megérdemelten lett MVP, kapusnak (Mezin) csak akkor adnám, ha legalább döntőbe "védené" a csapatát (mint pl. fociban Kahn 2002-ben).
16. Magyarorszag !!!!

Szerintem megerdemlik fiaink, hogy egy listan legyenek a vilag elvonalaval!

Hajra Magyarok!
nehanyunk velemenyevel ellentetben nekem nagyon tetszett a donto. habar sokaig nem tudtam eldonteni, hogy melyikuk gyozelmenek orulnek jobban. a mutatott jatek nem hiszem, hogy az egysegsugaru nezoknek volt - vagy epp nem volt - elvezheto. a kicsit felkentebbeknek viszont szamtalan csemegevel szolgalt. minden poszton. bar magamat a legkevesbe sem tartom _hokisza'g'ertonek_, nekem nagyon sokat mutattak peldaul a vedok - ugy general az egesz VB alatt.

igazuk van azoknak, akik azt mondogatjak, hogy a csilivili csatar cselcsodak mit sem ernek egyfelol biztos, pontos kiszolgalo egysegek nelkul, masfelol egy olyan vedelemmel szemben amilyennel peldaul a donto ket csapata is rendelkezik. szoval nekem nagyon bejott a donto meg ha ehhez az is kellett, hogy nem szurkolokent neztem a meccset.
Nem is tudnak, hogyan kell játszani, de mindenki tudja bírálni másokat.... Az egy igazi Magyar! és az eredmények magukért beszélnek....
Éljen a legjobb és legokosabb nemzet a világon!!!
@eurocat: Ez más sportban is így van: egy csatár, ha 5 helyzetből üt (lő) 2 gólt, ő az isten, míg egy védő, ha 5 támadásból 3-szor hibázik és kapnak 1-2 gólt, leszedik a fejét.
@jacint70: Nézőpont kérdése: a fociban a VB várja meg, hogy vége legyen a szezonnak...
@bupsky: Ez a mivagyunkalegszarabbnemzetebbőlislátszik hozzáállás is igazi magyar. Sajnos.


Most a vb végeztével asszem elmondhatjuk hogy a KHL első szezonja máris minőségi változásokat hozott a nemzetközi hokiba. Minden benne részt vevő nemzet elérte kitűzött célját, kazahok simán visszajutottak az A-ba, beloruszok és lettek playoffba kerültek a vb-n, és már bárkivel szemben képesek az ellenállásra, oroszok KHL gerincű csapattal pedig megint nyertek. Igazából egyetlen dolog miatt nem lett söprés a szezon, a Magnitka csúnya veresége a BL döntőben csak a kakukktojás.
A skandinávok meg a csehek és szlovákok ha nem akarnak lemaradni vagy igyekezhetnek minél több csapatot benevezni amint lehet, vagy legalább saját bajnokságaikat egymásba integrálni.
hát ezt az oroszok nem érdemelték meg. az egész kieséses szakaszt végigmákolták. ettől az orosz csapattól sokkal jobb volt az amerikai és a cseh válogatott is. semmi elképzelés nem volt ebben a csapatban, semmi összjáték. ez a csapat fényévekre van az úgynevezett "orosz hoki iskolától". van két három egyénileg kiváló képességű játékos de azok is teljesen eltűntek. ilya mint mvp? akkor már bryzgalov ha oroszt kell választani habár ő sem volt annyira meggyőző.
@Kotit: Az ameikai profiligák semmibe veszik a világ többi részét, nem csak hokiban, kosárban is pl. Önkényesen szabályokat módosítgatnak, nem alkalmazkodnak semmiben a többiek közös, és amúgy nem amerika-ellenes konszenzusaihoz, minden további nélkül lerabolják a tehetségeket, tudomást sem véve az amerikán kívüli jogi szabályokról.
Ha a KHL ki tud bővülni és fel tud erősödni anyagilag és reklámértékben, és innen el lehet menni VB-re, olimpára, és ez szerepet fog játszani a játékosok klubválasztásában, egykettőre meg lesz oldva az NHL-ben is ugyanez. Csak addig csinálnak azt amit akarnak, amíg ez nem megy saját kárukra.
Ha olyan rossz játékal, mint az oroszoki volt lehet nyerni a világbajnokságot, mirol a vitá?
@ecs: szerintem félreértetted. Ezt írta: "EGY SZER HUNGARY ES VILAG BAJNOK LESZ......" és itt sztem nem az a nyomdahiba, hogy szar->szer, hanem az, hogy egyszer->egy szer :-)
Lehet, hogy a dontoben arnyalatnyival jobbak voltak a kanadaiak, de az egesz vb en mutatott teljesitmeny alapjak a muszkak megerdemeltek.
Sokkal szebb jatek, kombinativabbak, tisztabban, sportszerubben kuzdottek.
Es a dontoben ok elvegeztek a dolgukat, lottek pont egy gollal tobbet. igy normalis volt, hogy Kanada kelljen rohamozzon, ha egyenliteni akar. Kanada meg elvolt az egesz vb n, az emberelonyos goljaival, azonkivul ok se jatszodtak valami nyilt hokit. Igaz hatekonyak.
es meg valami. Oroszorszag=CSAPAT, Kanada=sztarkollekcio, akiket a vb elott par nappal kaptak osszes. Az oroszok mar regota igy jatszodnak, ez a keret volt nehany kivetellel a tavalyi gyoztes, mig Kanada majdnem teljesen kicserelodott.
Ezert volt kepes Oroszorszag egy emberkent, a korongba is befekudve, onfelaldozoan kuzdeni. AMig a kanadaiak csapkodtak, gyakran oknelkul utkoztek, addig pl Kova turte a fejre utest, a konyokos palankra nyomast, nem csapott vissza, hogy a csapatat ne tegye ki 2 perceknek. pedig o is 105 kilo.
mar varom a vancouveri talalkozot, ott lesz nagy esellyela zbornaja lovassaga is: Ovi, Malkin, Datszjuk, Szjomin, Varlamov, huha, mar borsodzik a hatam.
MEg a sved legio, Zetterbergekkel. MEg a klasszis finnek. meg. meg...
szerintem jó meccs volt, bár lehet, hogy azért látom így mert a technikás oroszoknak jobban drukkoltam... :-) Viszont a kapuralövésekből ne vonjunk már le nagy következtetéseket... Az oroszok is tudnának ennyit lőni, csak más a játékstílusuk, jobb szeretik a kombinatív játékot, kevesebb lövöldözéssel. Ziccereket tekintve nem volt akkora különbség, ha volt egyáltalán. Az egész 3. harmadban azt éreztem, hogy a kanadai támadások teljesen meddők, hiába lövöldöznek, szerintem megérdemelték az oroszok a bajnoki címet, főleg a torna egészén mutatott teljesítmény alapján.
@ecs:
"Az ameikai profiligák semmibe veszik a világ többi részét, nem csak hokiban, kosárban is pl. Önkényesen szabályokat módosítgatnak, nem alkalmazkodnak semmiben a többiek közös, és amúgy nem amerika-ellenes konszenzusaihoz"

Mondjuk azért ők találták ki effektíve mind a kosárt, mind a hokit, ezt azért ne felejtsük el.
Az miért baj, hogy nem alkalmazkodnak az eu trendhez a saját bajnokságaikban?
Tudtommal a hokit, meg a kosárt is "európai" szabályokkal játszák a világversenyeken.
@csiki drukker: Abban igazad van, hogy az oroszok jóval összeszokottabbak voltak, mint a kanadaiak. Abban nincs, hogy Kanada sztárkollekció. Épp a sztárok maradtak ki. Az oroszoknál vége a KHL-nek, minden ottani sztár jöhetett. Az NHL-ben az első playoff kör ment, mikor a vébé már tartott.
Vancouverben nem csak malkin, meg Ovecs, Dacjuk lesz, hanem Crosby, Getzlaf, Thornton, Staal, Pronger, Niedermayer, Savard, stb. És akiktől és sokat várok, az amerikaiak (chicagoi, bostoni fiatalok).
Egyébként mérget nem vennék rá, hogy Bikov nagyon kicseréli majd ezt a csapatot. Pár sztár biztos befér, de a mag ugyanez lesz majd (nagyon helyesen). Varlamovval meg azért várjunk még legalább egy fél alapszakaszt. Most nagyon megy neki, de azért fiatal ő még és a szekér sem fog ennyire futni mindig.
@munkagep: Azért tegyük hozzá, hogy a döntőbe 2 megpattanó koronggal kerültek be.
Mondjuk én is úgy éreztem, hogy a majd' 40 lövés helyett több lett volna 25, de végül is mindegy.

Az oroszok nagyon jól védekeztek. Ezzel nyerték a döntőt.
hol tudnék megnézni egy összefoglalót?
@Walmer: azert irtam, hogy meg... meg... mert tudtam, hogy sok kulonbozo csapat drukkere elvarna, hogy az o kedvenceit is felsoroljam. ketseg nem fer hozza hogy Kanadanak meg van legalabb 30-40 hasonlo vagy jobb kaliberu jatekosa. De ezek (kozul) is sztarok. a lenyeg a kolekcion volt es az eszak amerikai mentalitason. Amelyik szerint beteg, hogy meg akarunk nyerni egy olimpiat vagy vb t de elotte 10 nappal meg nem tudjuk kit kuldunk ki, es ez van kosarban, atletikaban. Pl amikor Carl Lewis t nem engedtek a vb re, mert a selejtezon 41fokos lazzal, "csak" 9.97 et futott 100 on, de abban a szezonban volt harom negy eszmeletlen ideje. es az a "csak 9.97 " is eleg lett volna egy dontore. es kozben vilag es olimpiai bajnok volt,mellekesen.
es en se mondtam, hogy ezeket a sracokat bykov kidobja, de azert gondolom, hogy OVi, Malkin szintu jatekos csak belefer egy kb 25os roosterbe.
mar egy ideje mennek azok az okfejtesek, hogy az europai - jelesul az orosz hoki felnott a tengeretuli stilushoz, bizonyos tekintetben tul is nott rajta.

a tegnapi meccsen lattam egy csapatot, aki a sajat stilusat jatszotta - unos untalan lathat ilyet barki, aki vegig nez egy NHL-es talalkozot. lattam egy masikat is, amelyik ugyszinten a sajatjat jatszotta. ami nekem feltunt mint kulonbseg a ket csapat jateka kozott az az volt, hogy mig a kanadaiaknal nagy rahagyassal ugyan de negyjabol meg tudtam hatarozni azt a pillanatot, amikor "egy begyakorolt akcio, figura" elkezdodott, addig az oroszoknal ez szamomra sosem volt ennyire kitapinthato. nem egyszer veltem latni a kanadaiakon is, hogy ok sem nagyon talaltak a fonalat a nagy orosz keveres kozepedte...semmi sem kovetkezik ebbol az okfejtesbol, plane nem igazolasa annak ami a dontoben tortent. csak egy eszrevetel, semmi tobb. tegnap az orosz hoki iskola legyozte a kanadait. slussz.
@reader613: Nem arra az írására reagáltam, de lehet hogy a másikat is félreértettem, kissé kusza volt :)

@Walmer: A britek meg a focit találták fel, mégse szabhatnak meg semmit egyedül. Egy világverseny és nemzetközi szövetség még akkor sem "európai", ha történetesen csak eu és amerikai csapatok és országok az érintettek.
Megértem én az amerikaiak gondolkodását, nem is remélem, hogy kényszer nélkül változatnának rajta, hisz a sportpolitika, akárcsak a hagyományos politika csak valamilyen belső vagy külső veszélyeztettség (verseny) miatt hajlandó a fejlődésre.
De azért zavar, hogy cseppet sem véletlenül tesznek keresztbe a nemzetközi szövetségeknek. Nyilván egy olyan kemény és sok meccses szezon után mint amit ők csinálnak nem szolgálja se a játékosok fejlődését, se az amerikai klubok érdekét semmilyen további felőrlő verseny. A spotágak nemzetközi érdekét és fejlődését szolgálja ugyan, de az meg hol érdekli őket, amíg náluk megvan a piaca a sportnak.
Az IIHF-nek nincs az NHL-el szemben erő a kezében, de IIHF-fel együttműködő, NHL-el egy kategóriában lévő bajnokságnak vagy bajnokságoknak lenne. Én csak ezt szeretném, leginkább mert nem az usában élek, és szerintem minden nem ott élő hokibarátnak ez az elemi érdeke.
@Horiko: Azt azert tartsd szem elott hogy a KHL kremje jott el szemben az NHL also felevel es igy is csak a szerencsejuknek koszonhettek hogy nyertek
@Walmer: Valszeg ha a britek a fociban önkényesen megváltoztatnák mondjuk a lesszabályt, egyszerűen kizárnák őket a BL-ből, mondván hogy a bajnok csapatuk nem abban a sportban szerepelt mint amiben a BL-t játszák. Emiatt nem fognak változtatni legfeljebb közös változtatást javasolni. Ilyen az amikor egy nemzetközi szövetségnek van erő a kezében. Ez hiányzik az amerikaiakkal szemben.
@kovacsistvan: Nem tudod hogy Radulov mennyit keres a KHL-ben? Szerintem nem csak a penzert ment haza,nehanyuknal eros lehet a honvagy is es eltudom kepzelni,hogy egyszeruen csak otthoni kornyezetben akart jatszani. A tegnap hihetetlen nagy golt utott
@ecs: "A britek meg a focit találták fel, mégse szabhatnak meg semmit egyedül"

A saját bajnokságukban? Dehogynem.
Az NHL csak Észak-Amerikában úr. Ott azt csinál amit akar. Mint ahogy a KHL is Oroszországban.

Nyilván nekünk jobb lenne ha egy vébé, olimpia, akármilyen világverseny tényleg olyan fontos lenne nekik, mint nekünk. De ezt elvárni tőlük szerintem abszurd.
Észak - Amerikát nem nagyon érdekli a világ többi része a major sportok terén. Lásd a kanadai vb, ahol a legnagyobb szurkolótábora az oroszoknak volt, és a kanadai meccseken nem volt teltház.
Ott a Stanley az isten, itt meg a vébé, olimpia.
Nem vagyunk egyformák.
De hál'isten ma már olyan viláég van, hogy kis túlzással bármelyik NHL meccset meg tudod nézni valahogy;-)
@csiki drukker: Nem, ők úgy álltak a vébéhez, hogy ha megnyerik jó, ha nem, kit érdekel. Nézdd meg mennyit foglalkoznak kinnt a vébével és mennyit az NHL play-off-al.
OFF
Carl lewis esete teljesen más tészta. A szabály: Aki a válogatón az első 3-ban végez, megy az olimpiára. Előjogot nem élvezett sem világbajnok, sem Lewis, csak ezért mert ő Lewis. a legdemokratikusabb válogatási rendszer (nota bene a kenyai ugyanilyen). Annyit mára már változtattak rajta úgy tudom, hogy a címvédő automatikusan mehet.
ON
@ecs: mondjuk azt, hogy nem ugyanazt a lesszabályt használnák (például náluk az egyvonal mondjuk már nem lenne les).
Ez ugye azért sem fog soha megtörténni, mert az IFAB ( a foci szabályait alkotó testület) 8 tagjából 4 UK állam. Tehát ha ők nem mennek bele egy szabálymódosításba, akkor nincs szabály módosítás. Ennyi előjoga van valakinek, ha kitalál és megalkot egy csapatsportot;-)
@csiki hokis: Pénzösszeget nem találtam, de júliusban írtuk: "Már két éve folyamatosan hívtak az ufaiak, ideje volt igent mondanom nekik, főként, hogy kitűnő feltételeket garantáltak, mondta a csatár a Szportexpressznek. Erős csapatban akartam játszani, a lehető legmagasabb célokkal, és az sem volt utolsó szempont, hogy jégre léphetek a Bajnokok Ligájában, magyarázta."
@qx92: Lőtt gólok számítanak, nem az érdemek.

A legjobb nyert. Radulov iz dö men!:o)
@csiki hokis: Radulovra meg el lehet mondani, hogy "hazament", de Jagr nem orosz, meg az amcsi kapus Esche vegkepp nem. oket biztos nem a honvagy hajtja.
en orvendek, hogy kezdtek megtorni az NHL hegemoniajat. legyen kis konkurencia. es nekem szemely szerint az orosz vagy finn hoki jobban tetszik mint a kanadai.
@Walmer: az azert latszott, hogy faj nekik az elvesztese. megha nem is a legjobb kerettel jonnek.
Azért milyen hiányzók voltak...
Ovecskin, Malkin, Semin, Fedorov, Kovalev, Frolov, Antropov, Zubov, Samsonov, Afinogenov, Nabokov, Khabibulin, Markov, Varlamov stb....
A legjobbak - kivéve Ilja - nem voltak itt.
Persze, Datsyuk is ide értendő - Mea culpa!
Ésd a svédek még rendkívül foghíjasok voltak....
@Belial666: Frolov ott volt.
Afinogenov nem fért be, ellenben 3 kapust írtál, amiből max egy védhet. Persze beszállhat mind a 3 is, de akkor is csak egy védhet.
Írjam a kanadai hiányzókat? Crosby, Getzlaf, Savard, Staal, Nash, Iginla, Thornton, Carter, Pronger, Niedermayer, Green, stb, stb.
Hogy az amerikaiakról, svédekről szó ne essék;-)
@csiki drukker: persze hogy fájt. Heatley szerintem meg is könnyezte...
De a kanadai közvéleményt nem különösebben rázta meg. Már aki tudta egyáltalán, hogy vb van...
@csiki drukker: Spillerék azt mondták, hogy Jagr menne vissza Amerikába, Esche nem különben.

Én egyébként örülök a KHL európai sikerének. Ez a követendő út. Össze kellene hozni még egy Európi ligát (EHL), amiben egyesülnének a svéd, német, svájci, finn, cseh elitcsapatok, a többi ország (akár mi is) meg valami AHL szerű dolgot csinálhatnának.
@Wallmer. Igazad van, virtuális szóbotlás volt Kozlov-ot akartam írni...
A svédeknél valóban masszív hiányzók voltak. Gondolok főleg a detroiti (Lidström, Franzen Zetterberg stb.) és vancouver -i (Sundi, Sedin-ék stb.)különítményre. Hej, régi szép idők....Forsberg, Naslund, Sundin stb.
Kesler-re lennék kíváncsi az amerikaiak közül, meg néhány chicago-i spílerre. Ott is ki lehetne rakni egy szép kis csapatot!
@Walmer: Jagrt még egy évig köti a szerződése, Esche pedig egészségügyi okok miatt jött Oroszországba, mert nem bírta az NHL-es terhelést. Kíváncsi leszek, kik mennek, és kik maradnak a KHL-ben.
Szép lenne az európai liga, csak a nemzeti hagyományok miatt nem biztos, hogy összejönne. Elvileg ez lenne a Bajnokok Ligája (CHL) dolga.
@Belial666: A chicagoiak/bostoniak nagyon jók.
Ryan írt egy remek postot az amerikai utánpótlásról, kezd beérni a gyümölcse.
A svédek következő generációját viszont nem látom. Naslund visszavonult, Sundin nyugdíjkorban van, Forsberggel nemtom mi van, de a detroitiak (Lidström, Holmsrtöm) is elhullatták már a csikófogaikat. A 2 Sedin meg tényleg jó, de Forsber-naslund-Sundin mércével mérve sehol sincsennek.
@kovacsistvan: Csak az a baj, hogy a bajnokok ligája gondolom nem úgy épül fel, mint az NHL, vagy a KHL. Diviziók, sokmeccses alapszakasz, aztán a playoff állandó csapatokkal. Szerintem ez a jövő.
Én nem tudom mekkora hagyománya van a német hokibajnokságnak, de nem tudom elképzelni, hogy akkor presztízse lenne, mint mondjuk fociban a Bundesligának, vagy egy Premier League-nek.

Ha össze lehetne hozni egy olyan 30-40 csapatos összeurópai ligát, azzal szerintem mindenki qrva jól járna. nagyobb liga, nagyobb érdekérvényesítő képesség, több pénz, stb..
@kovacsistvan: Koszonom szepen. De azert gondolom hogy milliokban kell gondolkodni
@kovacsistvan: Azt tudod-e hogy mekkora a koltsegvetese egy olyan csapatnak mint a Szalavat Julajev? En ilyen hatvan millio dollar-ra emlekszem valahonnan csak nekem ez kicsit soknak tunik
@csiki hokis: "Salavat Yulaev has a team budget of about 620 million rubles, or roughly $26.5 million" Ezt találtam így hirtelen.
@kovacsistvan: Koszi. Nem keves ez sem. Kivancsi lennek hogy az europai top ligak csapatainak kb mennyi lehet. Meg tudjak egyaltalan kozeliteni az oroszokat?
@kovacsistvan: a finneknél 2 millió átlag? Szerintem az kevés. Gondolom itt euróban kell gondolkodni vagy nem?
Фазель: я буду резко выступать против расширения КХЛ на Запад

Президент ИИХФ Рене Фазель считает, что КХЛ внесла большой вклад в усиление некоторых сборных на прошедшем чемпионате мира в Швейцарии.
«Я не уставал повторять об этом на протяжении всего турнира. Все мы должны сказать КХЛ спасибо за то, что она помогла сделать чемпионат мира интереснее. Как вы знаете, со следующего года в элите будет выступать и Казахстан, выигравший свою группу в дивизионе В. Не исключено, что остальным командам придется поломать голову над тем, как остановить экспансию бывших советских республик (улыбается), – сказал ФАзель в интервью «Спорт-Экспрессу». – КХЛ готова к расширению на Запад? На мой взгляд, ей этого делать не стоит. Не стану скрывать: я буду резко выступать против этого шага, поскольку европейскому хоккею он ничего не принесет. Шведские, финские и чешские сборные сильны потому, что у них есть приличные национальные чемпионаты, позволяющие игрокам расти, тогда как у Латвии и Казахстана не остается другого выбора. Я был бы против включения шведских команд в КХЛ. Надо брать пример с футбола. Почему он сегодня так успешен? Потому что у него есть своя система – сильные чемпионаты, подразумевающие сильные сборные. Здесь все очевидно. Я предпочел бы, чтобы КХЛ обратила внимание именно на те страны, где хоккей не может прогрессировать в силу отсутствия сильных внутренних чемпионатов. Число занимающихся хоккеем там не столь велико, чтобы можно было поднимать вопрос о создании мощной национальной лиги. Мне кажется, варианты с Польшей, Украиной и, возможно, Венгрией могут оказаться для КХЛ не самыми плохими. Последняя пусть всего на год, но смогла спустя почти 20 лет вернуться в элитный дивизион, что говорит о хорошем потенциале
GEPI forditas

Fázel: Én határozottan ellenzi a bővülés a West KHL

Rene Fázel IIHF elnöke úgy véli, hogy a KHL jelentős mértékben hozzájárult, hogy az egyes csoportok megerősítését az utolsó Világ-bajnokság Svájcban.
"Nem vagyok fáradt, hogy ismételje meg ezt az egész versenyen. Csak annyit kell mondani kösz a KHL, ez segített, hogy a Világ-kupa több érdekes. Mint tudja, a következő évben az elit járna és Kazahsztán, a nyertes csoport Division B. Lehet, hogy más csapatok volna törve fejét, hogyan lehet leállítani a kiterjesztését a volt szovjet köztársaságok (mosolyog) - Fázel mondta egy interjúban "Sport Express ". - KHL készen áll arra, hogy bővítse a West? Véleményem szerint, nem. Nem elrejtése: Én határozottan ellenzi ezt a lépést, mivel az Európai hoki, aki ezt nem tette. Svéd, a finn és a cseh csapat erős, mert egy tisztességes nemzeti bajnokságok játékosok növekszik, míg Lettország és Kazahsztán nincs más választása. Én ellentétes lenne, amely a svéd csapat a KHL. Meg kell vizsgálnunk a labdarúgás. Miért olyan sikeres ma? Mert megvan a saját rendszere - egy erős bajnokság, ami egy erős csapat. Ez nyilvánvaló. Inkább KHL felhívta a figyelmet az országban, ahol a jégkorong nem előrelépés hiánya miatt erős hazai bajnokságot. A számot a hoki nem olyan nagy ahhoz, hogy vesse fel a kérdést, amelynek célja egy erős nemzeti ligában. Azt hiszem, a megoldás Lengyelország, Ukrajna, és lehetőség szerint Magyarország lehet a KHL nem nagyon rossz. Legutóbb az összes, még egy évig, de képes volt arra, hogy csaknem 20 éve, hogy visszatérjen a szétválás elit azt mondta, hogy jó a potenciális
@bupsky: Én is láttam reggel, bele akartam fogalmazni egy készülő cikkbe. De lelőtted :)
@kovacsistvan: Remélem, nem vagy sértve, bocsi
@bupsky: Te nem sértettél meg, csak René Fasel
@durex26: nem kevés. A finneknél a 2007-2008-as szezonban az SM-Liiga hazai játékosai átlagban 66436 eurot kerestek a teljes szezon alatt. Ez 5500 eurós havi fizetésre jön ki. Az adatok egy, a játékosok körében elvégzett felmérésen alapulnak, amelyre a játékosok 87%-a válaszolt. A finn bajnokságban a legalacsonyabb az átlagos fizetések szintje az európai topligák között, alacsonyabb, mint a szlovákoknál.

Az eredeti cikk itt van: hockeyinfinland.wordpress.com/2008/02/28/66436/
@kovacsistvan: Nagyon koszonom. Egesz addig tanulmanyoztam mig kezdodott a Pittsburgh-Washington. Ezek szerint magasan a KHL vezet. Kivancsi lennek egy olyanra is hogy kb mit kereshetett egy Weinhandl szintu jatekos Svedorszagban es mit keres az oroszoknal. Azt olvastam hogy csak kolcsonben van a Linkoppingtol a Dinamo Moszkvanal es ez egy evre szolt de azert o meg maradni akar. Gondolom hogy nala ez mar nem a honvagy
@csiki hokis: Weinhandl tuti marad, Martensson is játszana tovább a KHL-ben.
@kovacsistvan: Azt elkepzelem. Szerintem tizszeres penzt keres mint a svedeknel. Az en tippem egy es ket milla kozott van dollarban szezononkent
@kerusz: Ez érdekes, esély nincs egy ilyen költségvetéssel a khl-be. Aszem 6-7 milla a minimum a jelentkezéshez.
@kovacsistvan: Ahogy nezem meglesz a sved sor a Dinamo Moszkvanal is
@durex26: a fizetések összes kerete nem egyenlő a csapat költségvetésével. Egyébként szerintem a finn csapatok nem nagyon vágynak a KHL-be, és én a magam részéről nem is örülnék annak, ha egy orosz maffiózók pénzével támogatott liga szétverné a komoly európai bajnokságokat.

Egyáltalán nem hiszem azt, hogy az Európai jégkorong számára az a fejlődés útja, ha az NHL-lel szemben egy másik birodalmi ambíciójú liga alá mennek "önként és dalolva" a csapatok, hátrahagyva mindenhol egy kivéreztetett bajnokságot.
@durex26: Még annyit, hogy a Dinamo Riga honlap cikke a csapatok költségvetéséről ír, a finnekről szóló cikk pedig Salary Budget-ről, ami a költségvetés fizetésekre fordított része.
@kerusz: Ez az orosz maffiozosdi kicsit durva. Talan ismered oket vagy Te is csak ha mar orosz es penze is van akkor az maffia kell legyen alapon jelented ki roluk ezt
@kerusz: Dinamo Riganal még néztem, aztán azt hittem, mindegyik ugyanaz és már csak a számokat néztem :). Ezért tűnt iszonyú kevésnek.
Egyébként én sem örülnék ha összevonnák a ligákat, mindenhol van egy kedvenc és akkor csak bajban lennék :).
@csiki hokis: Medvegyev például egy grál-lovag.
@kerusz: Akkor az NHL-esek az araboktól ellopott olajból tartják fenn magukat? Maradjunk színtisztán a jégkorongnál. Hogy honnan szedik az orosz, cseh, szlovák, német csapatok a pénzt, az nem érdekel.
@kerusz: Berlusconi? Laporta? Tőlük miért nem féltik mondjuk a focit?
de az NHL csapatok mögött álló pénzemberek is biztos nagyon keményen dolgoztak 9-től 5-ig, hogy sok pénzük legyen.
Egyébként Medvegyevvel mi a bajod? Tudsz valamit? Ő az Al capone?
vagy csak a szokásos "ha ruszki és pénze van, akkor csak gonosz maffiózó lehet" fröcsögést nyomod.
@kovacsistvan: @Walmer:

berlusconi, laporta, perez és az összes többi számomra élvezhetetlenné tették a futballt. már nem tud érdekelni, hogy melyik világválogatott veri meg a másik világválogatottat

ami medvegyevet illeti, voltunk vele egy légtérben egyszer-kétszer, és nagyon nem rokonszenvesek a megnyilvánulásai. meg hát elég sok orosz cikket olvasok, némelyik tartalmát veletek is megosztom, és medvegyev a nyilatkozatai alapján rendkívül ellenszenves. varlamovról például azt mondta, amikor tavaly nyáron minden abuzálás ellenére sem volt hajlandó oroszorszában maradni, hogy menjen csak a maga kis szaros farmcsapatába, majd sírva fog visszajönni

ettől persze a khl-t fontosnak gondolom, nem tartom gondnak, hogy sok jó játékos európában maradhat általa, de én sem örülnék, ha emiatt más bajnokságok sorvadnának el
@D. Gromov: De én nem azt mondom, hogy olvadjon bele a KHL-be minden, hanem szerintem jót tenne az európai hokinak, ha a KHL MELLETT lenne egy 30-35 csapatos bajnokság finn, svéd, német, svájci, cseh, stb csapatokkal.
Akik nem férnek bele, azoknak meg valami olyat kellene csinálni, mint mondjuk az AHL Észak-Amerikában.

Én Medvegyevről vajmi keveset tudok, bár oroszul folyékonyan olvasok, csak sajnos egy qrva szót sem értek belőle, de attól, hogy egy bunkó, még nem biztos, hogy bűnöző.
@Walmer:

én fontosnak gondolom a nemzeti bajnokságokat. mellettük kellene csinálni mondjuk egy erős bajnokok ligáját, de az pont a gazprom és medvegyev miatt nem lesz. tavaly még szerződést kötöttek arra, hogy nyomják a pénzt a bl-be, aztán most mégsem akarják
@Walmer: @D. Gromov: @kerusz: Medvegyev tényleg már más tészta, kissé túlzás NHL-csapatokat a KHL-be importálni, és hasonló tervekkel előállni. Egy csehszlovák és egy skandináv liga pedig tényleg jó lenne.
@Walmer: Medvegyevvel konkrétan több bajom is van. Az egyik, hogy nem szavahihető. Tavaly kötött egy hároméves szerződést Gazprom-elnökként az IIHF-fel a CHL-re, majd idén egyetlen elegánsnak egyáltalán nem nevezhető lépéssel kilépett a megállapodásból. Ezt többek között az Alba Volán fogja idén megszívni, további 14 ország csapatával egyetemben. Egyöntetű vélemény volt Bernben az ott jelenlevő újságírók között, hogy Medvegyev zsarolja az IIHF-et a CHL-támogatás megvonásával. Hasonlóakat hallottunk IIHF-tagoktól is. Mindezek alapján (is) az a véleményem alakult ki az említett úriembernek nem nevezhető alakról, hogy hatalmát, politikai befolyását és (köz)pénzét nem feltétlenül a köz érdekében használja fel.

Röviden és tömören ennyi.

Másrészt: tőlem nyugodtan kérdezhetitek, hogy "és az NHL...?" Aki ismer, az pontosan tudja rólam, hogy éppen annyira nem vagyok lelkes az NHL-től, mint a KHL-től, már ami a sportélményeken túli dolgokat illeti.
süti beállítások módosítása