HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Az Oranje után a piros-fehér-zöld

2009.04.25. 16:49 hello turiszt

"Hogy vannak ma? – ezzel a kérdéssel és széles mosollyal fogadott bennünket a sajtóközpont információs pultjánál dolgozó középkorú hölgy, és aztán magától folytatta: – Gratulálok, nem gondoltam volna." Körbenéztünk, hogyan tálalta a magyar sikert a nemzetközi sajtó. A frenetikus magyar–szlovák mérkőzés visszhangja következik.

A magyar csapat teljesítménye egyértelmű elismerést váltott ki mindenkiből. A szombati svájci lapokban a késői befejezés miatt többnyire csak az eredményt közlik, de néhány regionális lapban olvasható a sport.ch portál cikke. Ez A magyarok akarása nem nyerte el jutalmát címmel foglalja össze a mérkőzésen történteket. "Az esti mérkőzésen a szlovákok épphogy megmenekültek egy nagy blamázstól, a magyarok pedig nagyon közel álltak az 1939. február 11. óta legelső vb-mérkőzésükön ahhoz, hogy az újkori hoki egyik legnagyobb meglepetését okozzák." Majd így folytatják: "A magyar csapat a két, zűrös politikai viszonyban levő szomszéd derbijén technikailag és taktikailag gyengébb volt. Pat Cortina öregedőfélben levő csapata a hátrányokat egészen hihetetlen akarattal egyenlítette ki. A töretlen hit mellett a Cortina-csapatot egy második erő is hajtotta. A szurkolók százai hangos és messzemenőkig békés hangulatot varázsoltak a Kloten Arenába. Minden egyes felszabadítást, Szuper Levente minden parádéját, minden (akár csak felerészt sikeres) támadást frenetikus ünneplésben részesítettek. Csak a legnagyobb meglepetés ünneplése maradt el a végén."

Az International Hockey.net portál első napi összefoglalója ezt a címet viseli: Hoki vb, első nap: 13 másodpercre a szenzációtól. "Magyarországot a második világháború kitörése óta hidegen tartották. 70 év után visszatértek a bálterembe, és eltökéltek abban, hogy ott is maradnak. A vb nyitónapján 13 másodpercre voltak attól, hogy egy újabb fejezetet írjanak a jégkorong-világbajnokságok legnagyobb meglepetéseiről szóló könyvbe."

A nemzetközi szövetség hivatalos honlapja, az iihf.com Bartecko gólja mentette meg Szlovákiát címmel foglalja össze az esti mérkőzést. "Bátor magyar válogatott debütált hetven év után az elitben, és játszott Szlovákiával pokoli mérkőzést." Kicsit később így fogalmaznak: "Vannak pillanatok, amikor történelmet írnak, és a magyar válogatott a játékával egészen bizonyosan ezt tette Klotenben. Semmi szégyenkeznivalójuk nincs."

A 20 minuten online külön cikket szentel a magyarok svájci inváziójának. Az Oranje után most a piros-fehér-zöld? címmel megjelent cikkben ezt olvashatjuk: "A 2008-as foci Eb-n Bern narancsszínű tengerbe süllyedt a hollandoknak köszönhetően. Most Zürichet és Klotent önti el egy piros-fehér-zöld csíkos áradat, az egzotikus hokiországnak tartott magyaroknak köszönhetően. A svájci hokiszurkolókat mindenki a világ leghangosabbjának tartja, de most komoly vetélytársat kaptak. Aki péntek este a Kloten Arenában volt, megszakítás nélküli, fülsüketítő éneklést, dobszót, trombitálást hallott. Két szurkolótábor mérkőzött egymással, próbálta meg egymást túlharsogni.

Már kora délután a zürichi főpályaudvaron is nagyobb piros-fehér-zöld csoporttal lehetett találkozni, akik meg sem próbálták magukban tartani örömüket, hogy az újabb kor első világbajnoki mérkőzése előtt áll csapatuk. És ahogy 16:15-kor Kanada és Fehéroroszország megkezdte a mérkőzését, a kloteni csarnok egyik lelátója már magyar kezekben volt. A tavalyi feljutás után kitört hokilázat mutatja az is, hogy a házigazdák után a legtöbb újságírót Magyarországról akkreditálták a világbajnokságra.

Nemcsak a magyaroktól forrt az aréna, a szlovákok sem akartak lemaradni a szomszédoktól. Így igazi derbihangulat uralkodott a csarnokban, amely ennek ellenére békés volt. Mindkét tábor a saját csapatát éltette, és nem vesztegette az idejét ellenségeskedésre. Kár, hogy néhány magyar szurkoló nem tudta megállni, hogy ne vigyen be pirotechnikai eszközöket a csarnokba, amelyeket Holéczy egyenlítő gólja után meg is gyújtottak. Hogy Magyarország a mérkőzést hajszállal elvesztette, a szurkolóknak komoly csapás volt. Azonban biztos, hogy a következő mérkőzésen, vasárnap, Kanada ellen ismét csúcsformában lesznek."

A mérkőzést követő sajtótájékoztatón Cortina kapitánytól is megkérdezték, mit szólt a közönséghez. "Tudtam, hogy sokan jönnek, de azt, hogy ennyien lesznek és ennyire hangosak, álmomban nem gondoltam volna." Arra a kérdésre, hogy nem lett-e volna jobb elveszteni a mérkőzést nagyobb különbséggel, így válaszolt: "Nekünk nem az eredmény a fontos, hanem a mutatott játék. Játszottunk egy elfogadható első harmadot, egy nagyon jó másodikat, majd a második szünetben azt kértem a fiúktól, játsszunk egy jó harmadik harmadot is." A hivatalos sajtótájékoztató után külföldi újságírók (többek között kanadaiak és svájciak) vették körbe a kapitányt, aki rögtönzött áttekintést adott a magyar jégkorongról, megemlítve a legfeljebb két proficsapatot, Magyarországra kerülésének történetét, szakmai előéletét. "Ilyen szurkolást még életemben nem láttam, svájci rangadókon sem" – mondta a magyar szövetségi kapitánynak egy svájci újságíró.

Az érdeklődésre jellemző, hogy a sajtótájékoztatón megjelent Juhani Tamminen is, a finnek legendás játékosa és edzője, a finn Hall of Fame tagja, aki szakmai hozzáértésével segíti a finn válogatottat a világbajnokságon. A szlovákok részéről Lubos Bartecko is részt vett a sajtótájékoztatón, két találatát, melyek közül az utóbbi eldöntött mindent, "mindenképpen életem legfontosabb góljai"-nak nevezte.

Az orosz honlapok is a nap legnagyobb szenzációjának nevezik a magyar válogatott játákát. A Championat.ru megjegyzi, a csapatunk hatalmas erkölcsi sikert aratott, és hozzáteszi, nem sok hiányzott ahhoz, hogy ez pontokban is mérhető legyen.

A mérkőzés előtt kitört csatározásokról, amelyek során a magyar jégkorongszurkolók előtt teljességgel ismeretlen figurák – akik jó része később be sem ment a csarnokba – kötöttek bele szlovák drukkerekbe, a nemzetközi sajtó nem nagyon foglalkozik. A szlovák média természetesen igen, a TASR nemzeti hírügynökség több videót is készített az esetekről. A szlovák sajtó nem mentegeti sajátjait sem, a hokej.sk úgy tudja, drukkereik is részt vettek a szóbeli provokációban. A lelátókon már nyugalom volt, azokban a szektorokban sem voltak problémák, ahol a szlovákok és a magyarok együtt biztatták saját csapatukat, írja a szakportál. Amely ugyanakkor kitér arra, hogy a blogunkon a kommentezők elítélték az atrocitásokat és a szlovák himnuszt kifütyülő egyedeket is. A történteknek a jelek szerint nem lesznek kellemetlen következményeik. Olvasóinknak éppen ezért azt javasoljuk, lépjünk túl mi is ezen a nem különösebben épületes témán. Jön Kanada.

41 komment

Címkék: magyarország vb szemle szlovákia a csoport

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Remek írás! Ezúttal is hoztátok a nagyszerű színvonalat! Köszönjük!
Énsem értettem hogy mért kell ilyen bunkónak lenni?
Mért kell belefütyülni meg beleüvölteni már ország himnuszába, egyáltalán himnusz alatt mértnem lehet kusban maradni!?
Kanadának már nem lesz kegyelem :)
Hajrá Magyarok!
@Dave55: Ez a téma lezárva.

Kérdés: Nemzetközi sajtó szakmai elemzést ír a magyarokról?
Nagyon jó cikk, gratula!
Ír hát, az iihf.com-on található cikket beis linkeltem asszem az előzö íráshoz, de az már megtalálható itt is.
Megint királyak vagytok pár órája írtam az előző posztba hogy kellene egy ilyen cikk.

Nem tudja valaki hol jelentek meg azok a kanadai és svájci cikkek amiben Cortina nyilatkozik.
Link pls.
Fasza cikk! Végre, én is úgy érzem, hogy abszolute nem kell rágódni az utolsó perceken. "Erkölcsileg" nertünk, és ebben az a szép, hogy az eddig fitymáló szlovákok már nem fitymálnak! Csütörtökön megyünk, és nem szeretnénk csütörtököt mondani...Fiúk bármi lesz is holnap, le a kalappal előttetek!
A magyar szurkolók remekül népszerűsítették tegnap a 2014-es magyar VB pályázatot.Szurkolásukkal azt ígérték,hogy ilyen remek hangulat várja majd 5 év múlva is a VB résztvevőit,ha az illetékesek nekünk adják a rendezés jogát.Remélem ezt is figyelembe veszik majd a döntéshozók,hogyha majd szavazniuk kell.
Hát én majdnem bekakáltam a gatyámba tegnap!
Klassz cikk! Csak nem az ilyesmit hívják szakújságírásnak?!
Csodálatosnak tartom a tegnapi meccset, és még ma sem térek magamhoz...
Azt hiszem, ha ki is esünk, a tiszteletet elnyertük minden ország részéről, és ez az ami nagyon fontos.
Nagyon büszke vagyok mindegyik jégkorongozónkra!És örülök neki, hogy ők képviselik Magyarországot!
!!!!!SZÉP VOLT FIÚK!!!!!
Csak így tovább Kanada ellen!!
Gratulalok a magyroknak gyonoru destruktiv deffenziv antihokit mutattak be (az teny hogy a gyengebb csapatnak igy kell jatszani de ez nem eleg arra hogy az elitben maragyanak).De lattuk hogy csodak vannak (ott fent azt OCSKAY elintezte).
A szlovakoknak hianyzik legalabb egy olyan jatekos aki egyedul eldontene a metcset. www.youtube.com/watch?v=28pIhMkHsaI www.youtube.com/watch?v=kQCXLDrNIBQ&feature=PlayList&p=D895E768FB91994D&playnext=1&playnext_from=PL&index=35
@szlovaksrac:

Ahoj! Sokmindenben igazad van. Megtisztelő, hogy mindezt magyarul közlöd velünk! :)
De én úgy gondolom, antihokival 3 gólt ütni Szlovákiának nem lehet.
Fejtsd már ki, mitől volt ez antihoki. De most komolyan.

Borzasztóan büszke vagyok a fiúkra, most Kanada ellen egy tisztes helytállást, és utána reszkessen mindenki, aki elénk kerül! :-)
Hajrá Fiúk, veletek vagyok/vagyunk itthonról is!
Off:
ÉS borzasztóan irigy vagyok azokra akik ki tudtak menni. Így tovább, játsszanak hazai pályán a srácok:-)
On
26 éve szeretem ezt a sportot (38), de ez a csapat mindig tud valamai meglepetést okozni. Ráadásul, zömében pozitívat!
Írjam azt, hogy Kanada ellen is ilyet várok? Nem! Nem írom! :)))
Tudom, hogy mindent megtesz a CSAPAT!
@szlovaksrac: Ahoj! Pomóc! vibórnye, manka rumcájsz!
:)))
de jó volt olvasni ezt a cikket
köszi!
@szlovaksrac: naja, Gaborik egy állat :}
@defó:

Szezon és fazon. Manka és Rumcájsz nem szlovák, hanem cseh. Jicin ugyanis Csehországban van, nem Szlovákiában.
Na, erről ennyit.
:))
Hú dejó cikk! Srácok ez a honlap megérdemelne egy díjat! :)

Holnap Kanada!!!! Jiháú!

Budapestiektől kérdezem, ki, hol nézi? Gondolom sokan néztétek a szlovák meccset is sörkert/krimó-ból, hol érdemes nézni, ahol a hangulat "svájci"?! :)

!!!MAGYAROK!!!
Szlovákia ujjgyakorlat volt. Kanada: sima liba.
@szlovaksrac: Nem éreztem antihokinak, de be kell látni, egy jobban korcsolyázó ellenfél ellen ezt kell játszani: lassítani őket, aztán kontrázni, amikor lehet. Tegnap se sokszor lehetett, mert tényleg gyorsak, de azért 3 gól csak összejött valahogy.
Erre a Gaborik-gólra jól emlékszem, hatalmas volt. Én régebben mindig a szlovák tv-n néztem az A-csoportos vb-ket szobaantennával, már amikor egy magyar tv se bírta adni..
Szuper cikkek a meccs óta.
Végigolvastam, végigkönnyeztem mindegyiket.
Ez az utóbbi időszak hihetetlen.
Butaság, de...tegmap Kicsicsó fotójával a kezemben, az ölemben a magyar zászlóval néztem végig a meccset. Ha gyengébben ment a játék, odasúgtam Csicsónak: Gabi! Mi lesz! Látod ezt?
Látta, és segített a fiúknak.
Amikor emlent a közvetítés hangja, és behallatszott a több száz magyar szurkoló, igazán megható volt! Otthon, a tv előtt együtt skandáltam a kintiekkel: Ocskaygabi! Ria-Hungária! Mindenki jobbra, léolé! És a többit. Hihetetlen élmény volt! Egy hangon szólt a csarnok Svájcban és itthon is: Szuuuuperlevi!
Még most is kiráz a hideg!
A végén csalódottan hívtam az öcsköst, aki a "szénában" szurkolt: legalább egy pontunk lehetett volna! De egy fél mondata megelőzött: Ez hihetetlen! Ez így is csoda volt! És igaza volt! Itt nem lehetek csalódott, hiszen láttam a srácokat játszani a nagy szlovákok ellen, de micsoda nevek ellen! És ennyi elég! Láttam őket gólt lőni, egyenlíteni, mindent bele adni, alázattal és okosan JÁTSZANI, láttam, hogy élvezik a játékot, hogy hőssé válnak! És ennyi elég!
Dehogy vagyok én csalódott! :)
(Azért Sofi hiányzik egy kicsit.) :(

Holnap megyek én is a "szénába", már készítem a hangomat! :)
Hajrá fiúk!
Hajrá magyarok!
Hajrá magyar jégkorong!

És még egy.
Elöljáróban a meccsek pillanatainak magasságairól és mélységeiről, s arról, aki nincs már itt, de a fiúkkal lélekben ott van:

"Fűben, virágban, dalban, fában,
születésben és elmúlásban,
mosolyban, könnyben, porban, kincsben,
ahol sötét van, ahol fény ég,
nincs oly magasság, nincs oly mélység,
amiben Ő benne nincsen."

(Wass Alberttől)

Jóéjt mindenkinek! Holnap újra szép napra ébredünk! :)
Köszönjük jegkorong.blog, köszönjük fiúk, köszönjük Pat Cortina, köszönjük # 19 és végül, de nem utolsó sorban köszönjük magyar jégkorong szurkolók! Az egyetlen dolog, amivel nem értek egyet az az, hogy ez csoda. Nem az, munka, kitartás, szorgalom, tudás, alázat! Magyarország itt egy példa, tessék utánuk csinálni! Mostanra végre elhallgattak azok a hangok is, hogy miért az OB1 6., 4., 3., helyezett csapataiból került ki ez meg az. Hogy nem is látta őket Pat Cortina egész évben játszani, stb. Kiválasztotta őket, megtanította az aktuális taktikára (anti hoki?) és DIADALRA vitte, viszi CSAPATÁT! Példaképek ők mindannyian, élén evvel a remek kapitánnyal.
milyen két magyar profi klubról beszélt Cortina???
@silac: Nem tudom biztosan, de sztem fehérvár és dújváros. A többit amatőrnek minősítette. A blog írói biztosan válaszolnak erre is.
Elker ismerni,hogy a magyar hoki nagyon fejlodot utobi evekben es bar csak sztabil tagja lene az A-csoportnak.Egy jo sportszeru rivalitas szlovak-magyar csak jot tene.A mecshez csak anyit,hogy madgyarok nagyon jol betartottak a taktikat es azt jatszottak amit jatszani kelet.Szerencsejuk es volt boven,mert azert 14 kapuralovesbol 3 golt adni?Atol felek ojasmi mar nemlesz ojan hamar,de azt felemelnem hogy nemadtak fel 3:1-nel.A mijejinkez csak anyit hogy nemjatszotak jol,de sajnos van ijen is.Emlekszek mikor az akori meg cseszlovak csapat kikapot a nyito mecsen a ujoncz lengyelektol.
OCSKAYGABI!NÉMETORSZÁGBAN NÉZTEM A TEGNAPIT,egy váci barátom telefonos segítségével, mert időnként
se kép se hang nem volt. A barátom hívott 1:1-nél
és 3:3_nál én hívtam.Ezt követően jó volt a Net, a vége feléelment, azután hívott, azt hittem kihúztuk de 13 sec. hiányzott.Párszor írtam itt, hogy acsoport körben nagyon ne kapjunk ki, az önbizalom miatt.Talán most túl kicsivel kaptunk ki.REMÉLEM a fiúk nem zuhannak össze.Tegnap valaki írta, hogy a CSAPATBÓL szérumot kéne gyártani és az egész magyar társadalomnak azt beoltani, lehet, hogy ez segítene minden problémánkon.HAJRÁ MAGYAROK!OCSKAYGABI segítségével bent maradunk!Lehet, hogy a csoportból, de avégén TUTTI!
a fiukrol....nem tortek le...tudatosan keszulnek a holnapi meccsre...ok profik...ez volt eletuk alma...ott vannak es mindent megtesznek azert hogy holnap es akovetkezo meccseken is ujabb csodakat hajtsanak vegre es megmutassak a vilagnak mi a magyar virtus!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
GO HUNGARY GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!

Kulon gratulacio a 2xeres ifju KISPAPANAK!!!!!!!!!!
A legkisebb SUTIK a vb babyk!!!!!!!!!!!!!
@darend1968: Hála az égnek elég gyakran van ilyesmi szerencsénk:) Például a lettek elleni olimpiai selejtezőn is hasonló szituációban ütöttünk két gólt. Egyébként köszi a szép szavakat, bárcsak én tudnék úgy szlovákul, mint te magyarul.
az tény, hogy a szlovákok sokkal jobbak, ezért is vagyok nagyon büszke arra, hogy azt játszottuk ellenük, amit kellett, remélem a fehérruszkik ellen sem fogy majd el a szusz - örülök, hogy a szlovák sajtó nem fújta fel az ügyeket, sajnálom, hogy néhány magyar szurkoló nincs észnél.
Hatalmas grat a fiúknak, majdnem sírtam, amikor emberelőnyből egyenlítettünk!

Az IIHF oldalán is hatalmas érzés volt olvasni azt a cikket. Büszke vagyok a srácokra, bárcsak én is ott lehetnék a helyszínen.

"Szlovaksrac" által belinkelt videó kommentjeire pedig érdemes egy pillantást vetni. "SLOVAKIA-MONGOLIA (hungaria) 8:0" meg ilyenek... azt hiszem megmutattuk, hogy nem szabad már senkinek egy kézlegyintéssel elintézni bennünket, hanem igenis meg tudunk izzasztani nálunk sokkal erősebb ellenfelet is, méghozzá tétmeccsen is. És ez nagyon nagy szó.
@iceice: M4egszülettek az ikrek?? Mikor? Jól vannak?
Nagy gratula az egész Kovács familynek!!!
Sziasztok MAGYAROK!
En itt vagyok Zurichben, innen bongeszem a netet.
Tenyleg jo cikk, gratulalok!
Nehany futty a szlovak himnusz alatt, kit erdekel?
Aki futyult, kerdezze meg magatol, hogy miert.
De elotte MINDENKI elenekelte a magyar himnuszt mintha mi nyertunk volna, fantasztikus volt, ez a lenyeg, errol beszeljunk inkabb!
HAJRA MAGYAROK!!!
@869065: Igen tegnap este megszulettek az ikrek!!!!! Jol vannak a babak es jol van Anyuka is...nagyon nagyon nagyon nagy az orom!!!!!!
NAGYON SOK BOLDOGSAGOT A CSALADNAK!!!!!!!es ket uj kis hoki palantat...:-))))))
hello turiszt Köszönjük, legalább olyan színvonalas minden írásotok, mint anno Japánból! Tudom telhetetlen vagyok, de fényképek nem lesznek?
Tisztelet és alázat.. Semelyik ország himnuszába nem szabadna bekiabálni és belefütyülni. Gondolom ha fordítva lenne, nekünk sem esne jól. Mondjuk Én a kézzel való bemutatgatásokat is itthon hagytam volna. Ezeket a meccseket a világon sok ezren látják. Ezek nem magyar bajnokik, és ez a stílus nem idevaló.

Antihoki? Aki ezt mondja, az tök hülye. Holéczy gólja , Ladányi passza (!!!) Peterdi fonákja és Sille helyzetfelismerése, játékossága nem antihoki. A gyorsan korizó Szlovákok ellen csak a játék lassításával lehetett a versenyt felvenni.
A Tv előtt ülve is libabőrös voltam a magyar szurkolóktól. Ez igen!

Remélem ma mások is csillogni fognak kicsit.
HAJRÁ MAGYAROK!
Én most értem haza Zürichből! Hihetetlen nagy élmény volt! A "B-középben" fantasztikus volt a hangulat. Még mindig a hatása alatt vagyok, kár hogy haza kelett jönnöm.

Vannak fennt neten képek a mecscről és a szurkolókról?:)
süti beállítások módosítása