HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Milyennek látta 1 finn a 2 magyar–finnt?

2009.04.09. 18:57 Hblog

A finn jégkorong-válogatott tud ennél sokkal szebben és összeszedettebben is játszani, állapította meg FTP nevű kedves olvasónk. Akiről azt kell tudni, hogy finn, de régóta Magyarországon él. Úgy gondoltuk, megkésve is érdekes lehet közreadni beszámolóját, amelyben egyebek közt közelről megismerszik Janne Ninimaa világbajnok is.

Minden, amit leírok, teljesen szubjektív. Érdekességét az adhatja, hogy egy vagyok azon kevés finn drukker közül, akik mind a két mérkőzésen kint voltak.

Már több mint húsz éve eltántoríthatatlan szurkolója vagyok a finn jégkorongcsapatnak. Volt idő, amikor rádión hallgattuk a közvetítéseket, sőt előfordult, hogy a szomszéd településre utaztunk vb-közvetítést nézni kivetítőn, mert nálunk nem volt senkinek előfizetése. Régi idők. Már akkor vártam, hátha egyszer találkozik a finn és a magyar válogatott. Eljött az idő, egész héten nem is tudtam másra koncentrálni, csak a közelgő összecsapásokra. Aztán egyszer csak csütörtök lett.

Első körben hadd emeljem ki azt a fantasztikus hangulatot, amit a magyar szurkolótábor teremtett. Nem sokan voltunk finn mezben – és bár volt egyfajta "kisebbségi" érzésem –, mégsem éreztem ellenségesnek a szurkolókat. Senki sem tett rosszalló megjegyzést, nem vetett ránk sanda pillantást, barátságosan telt a meccs. Amikor a finn csapat gólt szerzett, és öten felugrottunk, nem volt senki, aki ránk szólt volna. Köszönet érte. Magyar gólnál egyszer lógattak be elém nemzetiszín zászlót, de ennyi belefér.

Az első mérkőzés után keserű szájízzel távoztam. Kissé csalódtam a régi kedvencekben: sokkal jobb, szebb jégkorongot vártam tőlük, akik mindenkor motiváltak, küzdenek a győzelemért. Megsértve éreztem magam, hiszen a kedvenceim nem adtak bele mindent. Bár nem írom le szívesen, de az alulmotivált honfitársaimmal szemben bizonyítani akaró magyar válogatott megérdemelte a győzelmét. Igaz, hogy finnjeim jobban, szebben, gyorsabban korcsolyáztak, de az akarat hiányzott. És a magyar kapus sokkal jobb volt.

Pénteken abban a megtiszteltetésben volt részben, hogy három közeli barátommal mi vihettük el Miskolcra a világbajnok Janne Niinimaa-t. Janne annyira barátságos és beszédes, amennyire azt egy finn jégkorongozótól elvárhatjuk. Péntek óta tudom, hogy mindig is ő volt a legjobb finn, még akkor is, amikor nem játszott, vagy amikor miatta kaptunk ki az oroszoktól Salt Lake Cityben. Elmesélte, hogy Káposztásmegyeren edzett minden nap, olykor egyedül. Mondta, hogy a finn játékosok hangulatát a csütörtöki mérkőzés után leginkább a "szégyen" szóval lehetett leírni. Mindenki érezte, hogy amit nyújtott, nem méltó a világ egyik legerősebb válogatotthoz. Arról is mesélt, hogy a mostani válogatottból nagyjából 4-5 játékost láthatunk viszont Svájcban. Ami a legnagyobb meglepetést okozta: Herald Tribune-t olvasott.Eddig azt hittem, a jégkorongozók nem törődnek olyan száraz dolgokkal, mint világgazdaság és a politika.

A miskolci mérkőzés hasonló hangulatban telt, mint a budapesti, legalábbis a második harmad elejéig. Az összecsapás végére elhalkult a magyar szurkolótábor, volt, amikor a ria-ria csak azért tört elő, hogy elnyomja a négyfős "Suomi, Suomi" skandálást. Bár a második finn gól ünneplése közepette megdobtak egy kidurrantott tapspálcikával, egyéb összetűzésünk nem volt a drukkerekkel. A mérkőzés sokkal jobb és szebb volt a csütörtökinél, de továbbra is azt tartom, összeszedettebben kell játszania a válogatottunknak. Nem lehet, hogy egy sor lövi az összes gólt, és a többiek bekkelnek.

A vidéki meccsen két igazán bántó momentum volt: a biztonságiak ellenszenvesen adták tudtunkra, hogy nem lehet kimennünk az autónkhoz a szünetben, és nem tudták, hol van a mellékhelység. És sajnáltuk, hogy nem nyertünk jobban, mint két éve a svédek.

Kissé csalódott voltam a finneket elnézve. A csapat tud ennél jobban és szebben, összeszedettebben és taktikusabban is játszani. Már akkor reméltem, Svájc ellen alaposan
összeszedik magukat. Megtörtént.

25 komment

Címkék: magyarország vb finnország felkészülés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

en is finn mezbe voltam... de ugrottam a magyar golnal es vegig nekik szurkoltam:D...nagyon ugyes beszamolo...
ha olyan vb lesz amilyent en akarok(:D) akkor a magyarok bentmaradnak, a finnek pedig vb-t nyernek (remelem nem az oroszokkal szemben, mert ok a masik nagy kedvenceim es akkor nem tudnam kinek szurkoljak)...
HAJRA MAGYAROK!
@pisti.sportklub: hehe :) nekem is a ket kedvenc csapatom a finn es a magyar
Érdekes ilyen szemszögből az összefoglaló! Kössz FTP!

Amúgy Miskolcon tényleg nem voltak a leg barátságosabbak a biztonságiak. De hát minden nem lehet tökéletes.
Úgy tudom amúgy, hoyg Niinima metal zenét hallgat, ez igaz? Fel akartam menni amúgy pestre megnézni a meccset, de nem baj h nem tudtam mert Karalahti sajnos már nem keret tag:P
Miskolcon tényleg tahók a biztonságiak, pl még régebben, amikor több volt az időm, elkísértem az Újpestet Miskolcra. A végén elkezdtem bedobálni a csokikat, amit vettem, erre a biztonsági felordibált nekem, hogy mégis mit képzelek. LOL...
@PhoeniXfromUT: minden második finn metál zenét hallgat.
A finn meccs után kiesett a számon a Children of Bodom zenekar neve, erre az egyik finn csaj a nyakamba ugrott és kiabált, hogy ÁJLÁVJÚÚ :)
Most így utólag belegondolva lehet, hogy az lett volna a legjobb, ha felsorolom az összes finn bandát, amit ismerek. Vajon az eredmény ezzel arányosan változott volna? ;D
Reális értékelés - motiválatlan finn C csapatról, amelyik a 2. meccsen kicsit jobban odatette magát (határozottabbak voltak a védők, ha 5 percenként arra portyázott valamelyik magyar, s a kapu előtt jobban koncentráltak).
Egyébként két finn újságíró is volt, s a 6-0-t is igen únott pofával, dumálva, sörözgetve nézték. Érdemes lenne a cikkjüket közzétenni.
@showtimes: hát ez a finn C simán verte az erős svájciakat.
Nem FTP volt a bőrdzsekis az Arénában, aki osztotta az észt meccs végén?
@showtimes: a finn újságírók azt is unott pofával, beszélgetve nézték, amikor a csapatuk az oroszokat kiverve vb-döntőbe jutott moszkvában. az újságírók már csak ilyenek, az embernek szinte elnézést kell kérnie, ha felugrál köztük egy kanadai-szlovák negyeddöntőn :)
Jó fej vagy FTP!
A hokiban ez a klasz, hogy nyugodtan sétálgathatsz mezben más szurkolók között, nem az a primér reakció, hogy akkor most jól agyonütünk...
Hajrá Magyarok! Hajrá Finnek!
@PhoeniXfromUT: Finnországban mindenki metált hallgat. Ez olyan alap, mint a szauna, meg hogy korcsolyával a lábukon születnek.
Nem vicc.
Mellettünk egy erősen középkorú finn pár ült,
nem lehetett őket nem észrevenni :) :) :)
És nem azért mert a helyükön ültek, miközben mi ugráltunk körülöttük, mert
AAAAAAkkora finn zászlót lengetett a bácsi, hogy az előtte - illetve mögötte ülő két sor szemét folyamatosan veszélyeztette a lengetésével :) :) :)
Amit folyamatosan, minden - akár finn, akár magyar helyzet volt, meg is tett :)
Szünetenként benyomtak a nénivel egy korsó sert, és vígan pacsiztak minden magyarral, mikor jöttek vissza a helyükre. Szóval a finn-magyar barátságot ápoltuk rendesen :)
@csarpi: ha jol sejtem akkor te csiki vagy es talakoztunk a magyar-finnen... jol sejtem ugye?
@1nf3rn0: Ja a Bodom, kb. az ottani Tankcsapda.

Bár kb. nem hallgattam vagy 10 éve.

Igazából az is vicces, mikor az ember zenéről beszél akármilyen északi emberkével,
és mi magyarok sokszor jobban vágjuk az ottani undergroundot, mint ők...
Hoppácska, kedvenc Ganxsta-számom pont illik a cikkhez!:

www.youtube.com/watch?v=HwiJ2SE0lyI

A lengyelek a barátaink, a finnek a testvéreink:)
Timokám! Jó a beszámolód, a lényeg, h a 2 csapat végre találkozott és igazságos 1:1 született. :P
Ne felejtsd el, h a Miskolcon játszó magyar csapat erősen tartalékos volt és nem volt nagy szám ennyire megverni. ;)
A hokiidény zárásakor még gyere játszani egyet, a Budai Görények visszavárnak!
Az a baj, hogy én soha nem teszem ezt, de most kénytelen vagyok más sportág szurkolóit idézni... Náluk megszokott hogy két ellenfél tábora összeverik egymást... Én azt soha nem értettem és ez akkor primitív dolog. Most mondjuk ha kikapunk miért üssem le a másikat? Jobbak voltak, kész, elkell fogadni, ennyi. Meg pl. én tiszteletben tartom, hogy ő más nemzetiségű, egyértelmű hogy azért nem fogom agyonverni mint sok szurkoló meg ember. Ezt soha nem értettem, épelméjű, intelligens ember ilyet nem csinál (elvileg)...
@pisti.sportklub: igen jol sejted. @csarpi csiki es talakoztunk, 4en voltunk. En voltam az egyetlen aki Sportclubos mezben volt(Hozo nagyon orvendett nekem), @csarpi es a tobbiek pedig magyar mezben:)

Hajra Sportclub! Hajra Magyarorszag!
@PMilan83: Úgy tűnik az ellenségeskedés (illetve annak tettleges, megfélemlítő változata)egy szinten alul mentális élvezetet okoz...
Igazából én sem értem, hogy mitől van ez... Egy igazi finn párt én is láttam a büfében (A csaj nagydarab, szőke és "lóarcú" volt, ebből meg abból, hogy finn keresztnév (talán Tiimo) volt a fickó hátán gondolom, hogy igazi finnek voltak, nem csak finn mezesek...), de értelemszerűen nem volt semmi konfliktus, csak mosolygás...
hajrá Magyarok!! hüva Suomi!!
Hajrá Magyarok! Üdv. a Finneknek!

A magyaroknak szurkolok és a finneknek is ,ha nem velünk játszanak. Vannak finn ismerőseim, jártam kinn, tanultam 1 évig a nyelvüket. / Hű, de nehéz! /

Sajna egyik meccset sem láttam a helyszínen. A TV meg nem adja vissza a hangulatot.

Először akkor lepődtem meg, amikor Ausztriában megmotoztak a csarnokba való belépés előtt; majd a szektorunk felett, alatt volt vagy 8 biztonsági./Mi nem voltunk annyian./ A végére csökkent a számuk; gondolom rájöttek, hogy nem esszük meg a szektorunkba belátogató hazaiakat, akik barátkozni jöttek.
A második "pofon" az UTE csarnokban ért: külön beléptetés, ketrecbe zárva, rohamrendőrök a széleken,. büfé csak rácson át, 15 perc várakozás a mérkőzés végén......
Pedig - mi jó barátok vagyunk - mármint UTE és Volán szurkolók.
@EisHockey: nálunk sem mindenki barátkozós és így legalább mindenki biztonságban van.
Üdvözlök mindenkit az újdonsült finn bajnok városából, Jyväskyläből. Fiammal kinn voltunk több meccsen is, többek között az elődöntő és a döntő egy-egy meccsén. Fantasztikus élmény volt. Szubjektív beszámolóm a döntő kapcsán a saját blogunkon, az alábbi címen olvasható:
schneiderkeleti.blogspot.com/2009/04/tamas-jelenti-bajnok-jyp.html

süti beállítások módosítása