HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Oda kell figyelnünk a játékosok lelkére

2009.03.29. 10:57 F. Kapus

Nehéz a koordináció, amikor a kapitányi híd üres, mondta Énekes Lajos, a válogatott edzője. Beszélgetésünk során az emlékezés mellett a jövő kérdései is szóba kerültek. Az is, hogy ki játszhat Palkovics Krisztián mellett centerként a világbajnokságon.

Az Alba Volán és a válogatott trénere több mint harminc éve ismerte Ocskay Gábort. "Amikor az édesapja 1977-ben leköltözött Székesfehérvárra, hogy felépítse itt a jégkorongsportot, sok gyereket gyűjtött össze, hogy hokist neveljen belőlük. Ekkor kerültem az Alba Volánhoz. Azóta ismerem Gábort, mert 2-3 évesen is állandóan a pályán volt, ott nőtt fel. Sokáig jóval fölötte játszottam. Akkor kerültünk egy csapatba, amikor ifiként elkezdett a felnőttek között játszani. Közel tíz évig csapattársam volt, amíg edzővé nem váltam. Onnantól kezdve pedig a játékosom."

Rendszeresen hallható, olvasható, hogy Ocskay tökéletes alany volt a munkához. "Köztudott, hogy játékosként agilisebb volt, mint bárki más. Még az edzőinél is többet várt el magától. És a csapattársaitól is. Gábor tényleg maximalista volt. Mindenféleképpen a klub és a válogatott legmeghatározóbb játékosának számított."

Idősebb Ocskay Gábor azt mondta, fia játéka ha nehezen is, de pótolható, integráló személyisége nemigen. Erről Énekes véleménye a következő: "Gábor játéka talán valaha tényleg pótolható lesz, de ez nem rövid idő alatt következik be. Semmiképpen sem oldható meg ez a svájci világbajnokságig. De igazából az is kérdéses, hogy valaha valaki felér-e erre a szintre Magyarországon. Az, hogy valaki ekkora lendületet adjon csapatának, ami így viszi előre a társaságot, nagyon ritka. Amíg az ő generációja aktív, bizonyosan nem tudjuk pótolni a hiányát semmilyen téren."

Van-e elképzelés arról, ki szerepelhet Palkovics mellett centerként Svájcban? "Valaki nyilván játszani fog ezen a poszton, de az biztos, hogy még csak az elvárások sem lehetnek vele szemben azonosak. Kizárt dolog, hogy ugyanaz a csapat lesz ez nélküle. Most egy másik gárdát kell építeni, ami minőségében Gábor nélkül nem lehet olyan, mint az előző volt. A mostani keretben van három centerünk, Vas, Majoross és Nagy, és két csatárunk tud centerezni, illetve játszott ott korábban, Fekete és Vaszjunyin. Jelenleg Fekete Dánielt tartom a legesélyesebbnek arra, hogy Palkovics társa legyen. Persze annyira sok időt már soha senki nem fog Krisztiánnal együtt játszani, mint Gábor. Palkovics még Kovács Csabával szerepelt együtt huzamosabb ideig, de ő nem center." A válogatott edzője azt is hozzáfűzte, hogy a rendkívüli helyzet miatt elképzelhetőnek tartja, hogy Palkovics Krisztiánnak legyen beleszólása a társválasztásba. De igazából nem hiszi, hogy a szakvezetés és a szélső gondolatai kereszteznék egymást ez ügyben.

A felkészülési menetrend annyiban módosul, hogy a válogatott szerdán részt vesz társuk temetésén Székesfehérváron. "Természetesen az edzőtábor alatt a mentális felkészítésre sokkal nagyobb szükség lesz, fokozottabban oda kell figyelnünk a játékosok lelkére." A Marian Cozma tragédiájával kapcsolatos párhuzam Énekes Lajos szerint sántít, ez a helyzet teljesen más. "Ocskay Gábor pótolhatatlan vezéregyénisége volt a csapatnak és a válogatottnak. A sportért feláldozta az életét, pontosan tudta, hogy mivel játszik. Ebből is látható, a jégkorong mindennél fontosabb volt az életében. Igenis benne volt a pakliban, hogy az életét áldozza fel azért, amit a legjobban szeretett az életben."

A szívproblémák 2004-ben merültek fel először. Öt év után sokan úgy értékelték, túl vagyunk ezen a gondon. "Majdnem mindenki úgy gondolta, hogy Gábor túl van a problémán. Bár rendszeresen járt kontrollra, ő is egy kicsit így vélekedett, ebben reménykedett. Még az EBEL utolsó hónapjaiban is, ha egyáltalán valamit kifogásolt, akkor azt, hogy még többet szeretne játszani a mérkőzéseken, mert ezzel még többet tudna segíteni a csapatának. Sokszor szólt, hogy bírnának többet is, legyen fent többet az első sor. Pedig az elvárások ennél nagyobbak nem is lehettek volna vele szemben, és az edzők által elvártaknak maximálisan megfelelt. A szezonbeli jó szereplés ismét az első sornak volt a legnagyobb mértékben köszönhető."

Ocskaynak semmiféle panasza nem volt az év során, gyakorlatilag a keret egyetlen játékosa volt, aki nem hiányzott betegség vagy sérülés miatt. Mindig a legfelkészültebb volt. "Az edzések előtt az edzőknek illik a legkorábban megjelenniük a pályán. Gábor nehéz helyzetbe hozott minket ebből a szempontból, mert nemritkán elsőként volt kint a csarnokban. A motyóját rendezgette, a melegítéssel foglalkozott. Sokáig küzdött azért, hogy professzionális játékossá váljon, nyugodtan mondhatom, hogy azzá is lett."

45 komment

Címkék: vb énekes gyász ocskay

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pótolhatatlan mind a Válogatottban mind a VOLÁN-ban!!!
Kegyetlen egy szituáció.
Most nézem, a francia légió eltűnt 5 -1 verés a vége.
A legnagyobb volt, példakép lehet mindenkinek!
Nagyon fog hiányozni!
Kegyetlen nehez lesz nelkule, minden teren... felfoghatatlan, h tobbe nincs koztunk
Cozma halála után mindenki azt mondta (nagyon helyesen), hogy "Cozmáért fogunk küzdeni, hajtani, játszani!" És bár Ocskay Gabi annyiban különbözik Cozmától, hogy valóban a legjobb játékosunk volt, de vigyázzunk rá, hogy a csapatot ne tegyük kishitűvé, ne bizonytalanítsuk el a helyére bekerülő játékos(oka)t. Hanem a Veszprémiekhez hasonlóan, KÜZDJÜNK, HARCOLJUNK, JÁTSSZUNK GABIÉRT!!! Adjon plusz motivációt és erőt ez a katasztrófa.
Szerintem ezt a vonalat kéne erősíteni a vébére készülő játékosokban.
Szurkolj velünk Gábor!
Mondjuk a mostani (30+3 fős) keretben vannak még centerek az említetteken kívül is.
nincsenek, illetve most még vannak, de nemsokára már nem lesznek, ez azért elég világos... :(
Elképzelni nem tudom, milyen állapotban lehet Palkovics Kriszitán is. :(
Sajnos nem ismerem őt mentálisan (se), tehát nem is sejtem, hogy most saját maga árnyékaként fog a pályán "kóvályogni" vagy akkora erőt merít a tragédiából, hogy szárnyalni fog. Nehéz, nagyon nehéz ügy, kíváncsian várom a csütörtöki találkozót, majd a vb-szereplést.
Előre kell nézni, sajnos már egymást licitáljuk túl, hogy mit kéne Csicsóról elnevezni (apropó: Újbudán a Bocskai út egyik tábláján le lett ragasztva fehér szigszalaggal a B betű és egy filccel az Y-t is megoldották).
Adjuk meg neki a végtisztességet és őrizzük az emlékét sokáig, többet nem tehetünk és nem is kell többet tennünk. Ott lesz velünk Svájcban és figyeljétek meg, ami eddig kifelé ment a vasról, most valahogy be fog menni.

@vaze: Nem tudom elképzelni, hogy ilyen helyzetben valódi centert ne vigyen a kapitány magával. Öngyilkosság volna....
@Rock me Amadeus: Hidd el a Fehérváriak nem tudnak ezen csak ugy túl lenni!
És azt is hidd el, hogy a válogatott sehol sem lesz Csicsó nélkül( bárcsak ne lenne igazam)
@comp3232: Sajna en is ettol tartok.. Elso sor nelkul gyakorlatilag megint Godoeknak kell a vllan vinni- golloves teren- a csapatot. Pedig mar annyra orultem, h megusztuk serules nelkul a legjobbainkkal.. Erre tessek. Raadasul a Sabres sem vmi playoff-eselyes, ugyhogy Vanek urral is 80% h talalkozunk...
@comp3232: Bocs,ha rosszul fogalmaztam: nyilván nehéz napok ezek, de néhányan azzal akarnak kitűnni, hogy ki mond nagyobbat. Én ez ellen vagyok csak. Viszont örülök, hogy annyira nem bulvárosodik a téma!
@Rock me Amadeus: Nagyon igazad van, nem kellene elgiccsesíteni a dolgot. Ocskay remek játékos, nagy ellenfél volt, nyilván mindenkinek hiányzik majd, de tovább kell lépni, mert ezt kell tenni. Nyilván ez Fehérváron sokkal nehezebb, mint másutt, ezt megértem.
Nem igazán ide tartozik,mégis ugy érzem muszály mejegyeznem.A Gábor halála óta az egyetlen,nemzetközi meccset játszó eggyüttes a magyar labdarugó válogatott szombati fellépése volt szombaton.A nemzeti tizenegyünk...Magyarországon, csapatszinten a közvetlen világ élvonalához tartozó eggyüttesünk, három,talán négy van.Manapság a jágkorongválogatottnak köszönhetően,lázban égett az ország.Ennek a válogatottnak egyik legnagyob egyénisége Ocskay Gábor volt,és talán azt is mondhatom,ez idő tájt az orszá egyik legismertebb sportolója.Szerda óta az országban nem kezdődött ugy el mérkőzés(vizilabda,kézilabda és még sorolhatnám)hogy ne tartottak volna gyászszünetet.Ez Albániában nem volt lehetséges,hiszen nem hazai mérkőzés volt.De! Igenis elvártam volna ezektől az agyonkényesztetett sete-suta lábu futtballistautánzatoktól,hogy egy igazi magyar sportoló elhunyta után,aki ráadásul szintén egy nemzeti csapat tagja volt,legalább egy vékonyka gyászszalagot feltegyenek a karjukra!Azt gondolom nem az elfogultság iratja ezt velem,talán elég annyi,jó pár sportolót elveszített az utobbi időben a magyar társadalom,de egyikről sem neveztek el (talán nem is fognak)létesítményt.Persze ez nem kritikája annak hogy milyen sportolók voltak!Mindössze arra szerettem volna rávilágítani,hogy nem akármilyen EMBERT ÉS SPRTOLÓT veszítettünk el,és az első válogatott csapatszintű mérkőzés után(ráadásul a tragikus eset után három nappal)nem jött ki annyi a magyar futballszövetségből,hogy: srácok,elment kiscsicsó,huzzatok fel egy szalagot magatokra,igy tisztelegjünk az emlékére!Nem tudom hogy csak engem érintet meg ilyen érzékenyül,mindenestre nagyon hiányoltam.Csak ennyit akartam
Egyébként érdekes Énekes elképzelése Ocskay helyettesítéséről. Szerintem 2 változat létezhet (nevek nélkül)
1. Plakovics és a másik szélső (aki mellesleg elég sokat változott) közé keres a kapitány centert, ebben az esetben igazi center kell.
2. Palkovicsot rakja egy összeszokott pár mellé.
A másodikat jobbnak látom.
@check: És kire gondolsz, mint összeszokott pár? Nem sok ilyen van sajna. Godóék mellé Vas Jani pont passzol, más hirtelen most nem jut eszembe.
@sziszi_15: Pont rájuk gondoltam pedig. Vas Jankó annyiból univerzális, hogy meglehetősen keveset játszott együtt a válogatottal és Godóékkal is, emellett a játékstílusa miatt szinte bárhova berakható.
Annyiban kiegészíteném Énekes okfejtését, hogy ismereteim szerint Holéczy is center és még Galanisz is ott van, hacsak nem számolnak vele már előre.
@check: az a baj, hogy, ha Palkó nem érzi az erőt a sorában, hajlamos nem hajtani. Azt hiszem Csicsón kívül talán Godót tudná elfogadni partnerként, de akkor már csak egy sorunk lenne, ezenkívül sohasem játszottak együtt. Úgyhogy szerintem ennek az egyenletnek nincs megoldâsa, az élet pedig biztos megy tovább- másutt...
Hát ez a baj! Ilyen körülmények között én inkább bővítettem volna a keretet! De hogy szűkíteni?????? Anélkül, hogy megnéztem volna őket????? Komoly játékosokról van szó, egy komoly helyzetben!
@vaze: én nem értek egyet a keret szűkítésével, mármint ahogy az történik, de semmi közöm hozzá:-(
Hadd legyek populista, góg és demagóg: Dubeket a válogatottba!
Nézzétek az RTL -t! A heti 7 -es után Kis Csicsóra emlékeznek!
@Rock me Amadeus: ha jól tudom ő még nem magyar állampolgár
És Sikorcinnal mi a helyzet? Megkapta az állampolgárságot?
@comp3232: Mondjuk ez nem egy előnyös tulajdonság... Mindazonáltal tartom a véleményem, hogy nem mellé kell keresni embereket, hanem őt kell egy összeszokott pár mellé tenni.
@tibmondia:
Kedves Barátom!!!
A felvetés is "sértő" (Csicsóra nézve)!!
Ezek a "labdarugók" a korcsolyáját sem pucolhatták volna ki a Gábornak!! Az , hogy egy fekete szalagra nem tellett, az meg kínos!! Majd ha, netán, úgy kétszáz év múlva a focisták is az "A" csoportba szerepelnek, akkor, talán, lesz annyi vér a pucájukban az agyon dédelgetett, túlfizetett "sztároknak", hogy megemlékezzenek egy, a MAGYAR válogatottért sokat tett, igaz, más sportágban sikereket elért EMBERRŐL. Az illetékesek meg nézzenek magukba.
@check: Én úgy gondolom, hogy az ominózus sor úgy fog kinézni, hogy Palkó és Kovács Csabi lesz a két szélső, középen pedig vagy az Énekes által említett Fekete, vagy esetleg Holéczy kap helyet szerintem. A Ladányi-Vas-Vas sort pedig sztem kár lenne megbontani.
Ja még annyit, hogy a harmadik sort centerben gondolom Majoross kapja, de nagyon remélem, hogy a negyedik sorunkba középre Nagy Gergő kerül.
@nagypi: @nagypi: Ettől félek én is, hogy így lesz. Csak így a Plakovics-sor félkarú.
sziasztok!

nem tudtok nekem egy weboldalt, ahol találok Ocskay Gabis 19-es mezéről képet?

Be szeretném tenni háttérképnek a mobilomra a vb végéig (hadd lássa mindenki, hogy elmondhassam annak, ki még nem tudja, hogy egy ÓRIÁSI SPORTOLÓ ÉS EMBER hagyot el minket nemrég), de eddig nem találtam "csak" olyat, amin Gábor személyesen van rajta...

Előre is köszi mindenkinek
@check: Hát olyan sohasem lesz az a sor mint előtte az biztos, de én úgy gondolom hogy a jelen helyzetben egy Palko-Holéczy-Kovács sor lenne a "legjobb" megoldás. Feketét vagy Vaszjunyint inkább szélsőként használnám. Na de engem nem Pat-nek hívnak.
@1116001: Az utolsó fél perc még most sem megy könnyek nélkül...
Sziasztok!

Most lett vége a sajtótájékoztatónak. A talán legfontosabbak, hogy a CSAPAT új neve: Alba Volán 19. A temetés időpontjában (15:30) az Alba Volán valamennyi autóbusza megáll ott, ahol épp van, és 5 mp dudaszóval tiszteleg Csicsó emléke előtt! Stadion névtábla leleplezés elsején délben...
Hihetetlen, hogy ilyen dolgokról kell írni...
@MZX11: google képkereső. sok van nagyon..
Március 25 óta csak ma olvasom,lapozgatom a blogot.
Ezidáig sem erőm,sem kedvem nem volt hozzá.
Azon a reggelen a velem együtt hokirajongó fiam
hivott és a szokásos helyett,csak annyit kérdezett-,
Hallottad?
Csak kérdések voltak és döbbenet!
A halál,-önmagában-természetes de szülőnek,gyermeket temetni rettenetes,ép ésszel fel nem fogható.
Már minden család temetett.
Most egy nagyon nagy család temet.

Az eltávozottat,szivében őrizve,soha nem elfeledve,őrzi,óvja megmaradt családját.
UGYE MI NAGY CSALÁD VAGYUNK?!!
Menni,menni kell tovább!

Ne rakjunk terhet annak a vállára,akinek az Ő helyén kell majd játszani,ne várjuk el, hogy pótolja,mert azt nem lehet.

Ha valakik tudják,hogy mit kell tenni,akkor ŐK azok és hiszem,sőt tudom,hogy meg is teszik.

Azt mondják,hogy egy pillangó szárnycsapása,a világ másik végén,szélvihart kavar.

A mi szivünk együtt dobbanása rengesse meg az egész hokivilágot!

GÁBOR! MOST ÉRTED SZOL MINDEN HARANG!
Március 25 óta csak ma olvasom, lapozgatom a blogokat.
Ezidáig sem erőm,sem kedvem nem volt hozzá.
Azon a reggelen,a velem együtt hokirajongó fiam hivott és a szokásos helyett csak annyit kérdezett
Hallottad?!!

Csak kérdések voltak és döbbenet.

A halál,-önmagában-természetes,de szülőnek,gyermeket temetni rettenetes,ép ésszel fel nem fogható.
Már minden család temetett.Most egy nagyon nagy család temet.
Az eltávozottat,szivében őrizve,soha nem feledve őrzi,óvja megmaradt családját.

UGYE MI NAGY CSALÁD VAGYUNK?!!

Védjük,őrizzük mi megmaradt.
Menni,menni kell tovább.

Ne rakjunk terhet annak a vállára aki majd a helyén játszik,ne várjuk el,hogy ŐT pótolja,mert azt úgy sem lehet!
Ha valaki tudja,hogy mit kell tenni,akkor a többiek azok és hiszem,sőt tudom,hogy meg is teszik.

Azt mondják,hogy egy pillangó szárnycsapása a világ másik végén szélvihart kavar.

A mi szivünk együtt dobbanása, rengesse meg majd az egész hokivilágot!


GÁBOR! A HARANGOK ÉRTED STÓLNAK!
A hibáért elnézést,az ismétlés nem értem de nem baj.
az új centernek nem (csak) technikailag hanem mentálisan kell erösnek lennie, kibírni azt a terhet, ami Csicsó örökségéböl és a közönség elvárásaiból nehezedik majd rá.
Pat meg fogja találni a megfelelöt, ez nyugodtan lehet egy védekezösebb center - Kovács Csabinak és Palkónak kell majd kombinálni és a gólokat hozni, SZVSZ.
süti beállítások módosítása