HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Büntetések, 2. rész

2009.03.24. 14:21 F. Kapus

A játékvezető-testület segítségével sorozatot indítottunk. Kedvenc sportágunk szabályai nem egyszerűek. Végigvesszük a fontosabb pontokat. A büntetésekkel két részben foglalkozunk, az elsőben a fő szabályok voltak terítéken, most pedig az apró betűs, de éppoly olyan fontos részletek következnek.

Kezdjük az úgynevezett kiegészítő fegyelmi szabályokkal. Az ezen szabályok alapján kiszabott felfüggesztésen kívül az illetékes szervek a mérkőzés befejezése után bármikor kivizsgálhatnak bármilyen esetet, és további felfüggesztéseket szabhatnak ki bármilyen szabálytalanságért, amit a mérkőzés előtt, alatt vagy után a jégen vagy a jégen kívül követtek el, akár büntette ezeket a szabálytalanságot a játékvezető, akár nem.

Kapusbüntetés végrehajtása. Kapus soha nem megy a büntetőpadra. A kisbüntetés vagy az első fegyelmi büntetés esetén a kapus folytatja a játékot. Büntetését egy másik játékosnak kell letöltenie a csapatából, aki a jégen volt akkor, amikor a játékot megszakították, hogy kiszabják a szabálytalanságért járó büntetést. A büntetést letöltő játékost a csapatvezető vagy az edző jelöli ki, és a csapatkapitányon keresztül tájékoztatja erről a játékvezetőt.

Nagybüntetés, végleges fegyelmi büntetés vagy végleges kiállítás esetén a kapust le kell küldeni a jégről a mérkőzés hátralévő részére. Helyette a cserekapusnak kell bejönnie, ha van. Amennyiben nincs, akkor egy csapattársának kell váltania, akinek tíz percet kell engedélyezni, hogy a teljes kapusfelszerelésbe beöltözzön.

Nagybüntetés vagy végleges kiállítás esetén az ötperces büntetést a csapat egy másik játékosának kell letöltenie, aki a jégen volt, amikor a játékot megszakították, hogy kiszabják a szabálytalanságért járó büntetést. A játékost a fenti módon jelölik ki.

Egybeeső büntetéseknek nevezi a szabálykönyv az eseteket, amikor egyenlő számú azonos büntetést (kisbüntetés, nagybüntetés vagy végleges kiállítás) szabnak ki mindkét csapatra ugyanabban a játékmegszakításban. Amikor ilyen büntetéseket osztanak ki, a büntetések idejére azonnal cserejátékost kell beküldeni, és ezeket a büntetéseket nem lehet késleltetett büntetésként figyelembe venni.

Abban az esetben, amikor a büntetett játékosok a mérkőzésen maradnak, el kell foglalniuk a helyüket a büntetőpadon, és azt nem hagyhatják el a saját büntetéseik lejártát követő első játékmegszakításig.

A szabály alól csak egy kivétel van. Amikor mindkét csapat teljes létszámban játszik a jégen, a büntetett játékosok helyett nem lehet cserejátékost engedélyezni, ha csak egy kisbüntetéssel sújtanak mindkét csapatból egy játékost ugyanabban a játékmegszakításban. Ekkor négy a négy ellen folytatódik a játék. Ezen szabály alkalmazásakor a kisbüntetés és a technikai kisbüntetés azonosnak számít.

Késleltetett büntetés. Ezt a szabályt csak akkor kell alkalmazni, amikor kisbüntetést, technikai kisbüntetést, nagybüntetést vagy végleges kiállítást szabnak ki. Ha bármelyik csapatból a harmadik játékos kap büntetést, miközben két csapattársa büntetését tölti, az ő büntetési ideje nem kezdődhet el, amíg a másik játékosok egyikéé le nem telik. A játékosnak azonnal a büntetőpadra kell mennie, de helyette cserejátékosnak kell bejönnie a jégre. Amikor bármelyik csapatnak egy időben három vagy több játékosa tölti a büntetését, és a késleltett büntetés szabály miatt a harmadik vétkes játékos helyett cserejátékos jött be a jégre, a három büntetett játékos közül egyik sem térhet vissza a jégre, amíg a játékot meg nem állítják, kivéve, ha a büntetése lejárta okán a büntetett csapatnak több mint négy játékosa lehet a jégen, beleértve a kapust is. Ez esetben a büntetett játékosokat a kiállításaik sorrendjében kell visszaengedni.

Büntetések kiszabása. A szabályok megszegése miatt büntetést kell kiszabni.
Ha a vétkes játékos csapata birtokolja a korongot, a játékvezetőnek azonnal bele kell fújnia a sípjába, és ki kell szabnia a büntetést. A bedobást a semleges harmad legközelebbi bedobópontján kell elvégezni, ahol a játékot megszakították, kivéve, ha a megszakítás a vétkes játékos támadó harmadában történt.

Ha a vétkes játékos csapata nem birtokolja a korongot, a játékvezetőnek fel kell emelnie a karját, ezzel jelezve a büntetést, és a korongot birtokló csapat akciójának befejezésekor bele kell fújnia a sípjába, és ki kell szabnia a büntetést. Ha azután, hogy a játékvezető felemelte a karját, bármilyen módon gólt kap a vétlen csapat, saját akciójának eredményeképpen, a gólt meg kell adni és a büntetést ki kell szabni a szokásos módon. Ha azután, hogy a játékvezető felemelte a karját, gólt lő a vétlen csapat, a gólt meg kell adni, és az első kisbüntetést nem lehet kiszabni. Az összes többi büntetést ki kell szabni. Ha a vétkes csapat már emberhátrányban játszott, a jelzett kisbüntetést el kell törölni, de az összes egyéb büntetésnek, amit a büntetőpadon töltenek, érvényben kell maradnia. Az összes egyéb büntetést, ami ugyanazon akció során történt, ki kell szabni.

A bedobást a semleges harmadban kell elvégezni, a korongot lövő csapat kék vonalánál, ahol a játékot megszakították, kivéve, ha a késleltetett sípszó idején, amit a korongot nem birtokló csapat játékosának büntetése idézett elő, a korongot birtokló csapat tilos felszabadításra üti a korongot, vagy úgy lövi ki a korongot a saját védekező harmadából, hogy az kimegy a pályáról, vagy nem lehet megjátszani.

A sorozat eddigi részei:

A les
A késleltetett les
A tilos felszabadítás
Végleges fegyelmi, végleges kiállítás
Mi van, ha a bíró rúgja a gólt?
Korongozás kézzel-lábbal
A térdhasználat
A palánkra lökés
A magas bot
A csere szabályai, 1. rész
A csere szabályai, 2. rész
A bulik
Játékidő, időkérés
Büntetések, 1. rész

2 komment

Címkék: játékszabályok játékvezetők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"és a korongot birtokló csapat akciójának befejezésekor bele kell fújnia a sípjába"

Az akció befejezése mit jelent; elég, ha a vétkes csapat játékosa beleér a korongba, vagy birtokba is kell vennie (vagy megjátszania, szóval irányítottan passzolni)? Én ez utóbbit figyeltem meg, de lehet tévedek...
A vétlen csapatnak birtokolnia kell a korongot, tehát nem elég ha beleér, jók a megfigyeléseid!
Üdv
süti beállítások módosítása