HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Tilos volt, vagy nem volt tilos?

2009.02.02. 10:30 F. Kapus

Az NZ-Stars–UTE mérkőzésen és utána is a vendégek, illetve szurkolóik vitatták a hazaiak második, mint később kiderült, győztes gólját. A kérdés az, tilos felszabadítást kellett volna ítélniük a játékvezetőknek, vagy sem? Elemzés következik videóval.

A vitatott esetet lassítva mutatjuk meg. Sajnos a korong nem látszik a palánk miatt, de a játékosok és a vonalbíró mozgása és jelzése igen. És ez a lényeg.


A szabály kimondja, nem kell tilos felszabadítást íténi, ha "a vonalbíró véleménye szerint a másik csapat bármely játékosának, a kapus kivételével, lehetősége van megjátszani a korongot, mielőtt az áthalad a gólvonalon". E pont szerint egyértelműen nem volt tilos felszabadítás, hiszen két UTE-játékos is beleérhetett volna a kilőtt korongba.

Bonyolítja a helyzet megítélését, hogy a szabálymagyarázat és a gyakorlat szerint ha a játékos azért nem ér bele a korongba, mert elvéti, vagy ügyetlen, de mozgásán a korong megjátszásának a szándéka egyértelműen látszik, tilos felszabadítást szokás ítélni. Azaz: akkor nincs tilos felszabadítás, ha a vétlen fél szándékosan nem játssza meg a korongot.

Mivel a korong a felvételen nem látszik, nem lehet eldönteni, hogy hozzáért-e az UTE játékosa. Mindazonáltal az biztos, hogy az eset közvetlen közelében álló vonalbíró haladéktalanul jelezte, nem lesz tilos felszabadítás, amikor a második újpesti játékos játékba avatkozott. A lila-fehérek is követték az akciót, nem álltak meg, nem is jelezték a problémát, látszik a felvételeken, hogy észlelték a vonalbíró döntését. A gól nem közvetlenül a vitatott szituáció után esett, hanem jó néhány passzt követően.

Mivel a tilos felszabadítás megítélésének európai gyakorlata sok vita táptalaja, a játékosok a vonalbíró jelzése szerint szoktak cselekedni. Azon lehet polemizálni, hogy beleért-e az UTE játékosa a kilőtt korongba, vagy sem, de azon nem, hogy már a félpályánál egyértelmű volt, a játékot folytatni kell. Hasonló szituáció egy mérkőzésen belül több akad, ezért a döntésért nem lehet a játékvezetői hármast hibáztatni. Legalábbis véleményünk szerint. Az önök véleményére pedig kíváncsiak vagyunk.

Végezetül itt van a mérkőzés gólösszefoglalója:

60 komment

Címkék: játékszabályok játékvezetők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ennyi erővel a tilosok 80%-át továbbengedhetnék...
Azért a bekkek legalább annyira hibásak, mint a vonalzó...
Nekem erősen ellőtt lövésnek tűnik, ilyet nem lehet olyan piskóta blokkolni, átvenni. Az sem látszik szerintem, hogy az egyik lila játékos játékba avatkozott volna, nekem úgy tűnik, csak ment a korong után.

Más kamerállásból biztos kiderülne a teljes igazság.
Azt elfogadom, hogy a játékvezető jelzése szerint kell cselekednie a játékosoknak, de azt már kevésbé, hogy ezt tovább kellett engedni. Ha hihetünk a lassításnak, hogy a korong körülbelül ott volt, ahogy a kamera mozog, akkor láthatjuk, hogy Kadlubjak nem is a korongot nézni. Persze kár ezen rugózni, de azon is, hogy egy lőtt góllal nem lehet meccset nyerni (sokak olvasatában a Stars is egy szabályos gólt lőtt, mégis nyert :) ) .
Teljesen korrekt elemzés.
Jelen helyzetben teljesen mindegy, hogy a koronghoz hozzáértek-e vagy sem. A vonalbíró jó itéletet hozott.
Ha ez erős lövés lett volna akkor a másik gólvonalnál már nem csak csordogált volna a korong...
@Video Tóni: Hja, valaki mellett mindig elmegy a korong, tehát meg is játszhatná akár...
@Rakéta: Akkor viszont a vonalbírók az esetek többségében ítélnek rosszul, mert ezeket (majdnem)mindig befújják "tilos"-nak. Azt elfogadom, hogy sípszóig kell játszani, a gól a leeresztett játékosok következménye volt. Szerintem legalább annyiban maradhatunk, hogy a hazai (ezek szerint téves) gyakorlattal szembeni eset áldozatai vagyunk.
@Rakéta: Érdemes lenne akkor az ugyanezen a meccsen történt többi tilost is ilyen szinten kielemezni, és kiderülne hogy milyen szinten következetes a tisztelt sporttárs!
Mondjuk az, hogy "két UTE játékos is beleérhetett volna a korongba", ebből a videóból éppen nem derül ki. Az Újpest támadott, a logikus nem az lett volna, hogy Dubek majd Kadlubiak elengedje a korongot a palánk mellett, egészen az alapvonalig.
Szerintem nem is álltak le igazán a vendégek, látszik, hogy amikor Holéczy eléri a korongot azonnal ott van egy újpesti játékos a nyakán. A gólt azért kapták, mert a Stars játékos egyedül volt a kapu előtt.
@kerusz: Én is hasonlóan gondolom. Nem hiszem, hogy a két játékos szándékosan nem akarná megjátszani, sőt.
Túloldalon nem volt kamera?
És ha már a kameránál tartunk: szerintem sajnálatos, hogy csak a MOL ligáról volt kötelező a csapatoknak felvételt készítenie és az OB1-ről már nem. Jövőre ezen mindenképpen javítani kellene.
@Video Tóni: Pont erre gondoltam! Ha így nézzük, soha nem lenne tilos felszabadítás! Az a szokás, hiába akarná bárki is megjátszani a pakkot, mindig, mindig befújják tilosra. Ezt amúgy utálom. Itt az lehetett, hogy a vonalbíró kicsit inkább Starsos volt és úgy gondolta, most él a szabályzat adta lehetőséggel, amivel már vagy 3éve nem és nem fújja be. Ennyi. Ez nem szabályellenes, csak nem szoktak így viselkedni.
Teljesen egyetértek az előttem szólók többségével. Az esetnél a játékvezetők szabályszerűen jártak el. De nem a szabályok szelleme szerint! Ugyanis a szabályok nem azért íródnak, hogy A-tól Z-ig pontszerűen be legyenek tartva. Hanem azért, hogy egy bizonyos szellemiséget sugalljanak. Hogy meghatározzák azt, hogyan kell egy hokimeccsnek kinéznie. Ha minden játékvezető minden szabályt betartana, akkor lenne meccsenként vagy 400 perc büntetés...

Itt is ugyanez a helyzet. Szabályszerűen, de nem a szabályok szellemében jártak el. Eltértek a megszokott módszertől, vagyis attól, hogy erre a szitura 10-ből 10-szer tilost fújnak. Az meg már az Újpest pechje volt, hogy pont a Stars két leggyorsabb játékosa, Holéczy és Fodor Csanád volt a kapunk előtt, és nem értünk vissza.
@check: lehet azért, mert tilost vártak a többiek?:)
Jó lenne az európai hokiban is az NHL -ben használt tilos.Sok vitás kérdés elkerülhető lenne,és még lendületesebb lenne a játék.
@gabute: Azért mégsem szándékos csalás, szerintem. Rex, nem tudom de Volán meccseken is van sokszor, hogy ha azt látja a spori, hogy a védő nem teljes erővel megy a tilosra tartó korongért (vagy nem rakja oda az ütőt, pedig megtehetné), akkor nem fújják be a tilost. Szerintem ez rendben is van, ez a szabály a játék folyamatosságát igyekszik támogatni, szerintem helyesen.
Az látszik a videón, hogy a jobb bekk pozicióban lévő UTE játékos (79?) kb. 40-50 cm-re van a palánktól, és nekem úgy tűnik, hogy közte és a palánk között megy el a korong, és a harmadon belül álló (29?) se sokat tesz a korong benntartására. Ami látszik a videóból, a véleményem az, hogy jól döntött a bíró.
@gabute: +: pont a szabály szelleme szeint jártak el, ha azt látták, hogy a lila játékosok nem tesznek meg mindent a korong megszerzésére.
Jocca: az erősen sérülésveszélyes, inkább azt kéne átvenni, hogy a tilosra ütő csapat nem cserélhet (az EBEL-ben nem jönne jól a Volánnak, de legalább kreatívabb játékra kényszeríti a csapatokat).
@Rex: Tartalmas hozzászólás. Persze, a vonalbíró Starsos, és hatalmas összeget kapott, hogy csaljon nekik. Tulajdonképpen ebből él...
A lila színű virágokat pedig letapossa az óvoda kertjében, de csak kedvtelésből.
nem akarok ünneprontó lenni, de az UTE nem tilos felszabadításból kapta a gólt, hanem volt még utána legalább két passz és csak utána gól és a korong mellett 3 UTE védő.
@jocca: Hogy van ez a szabály az NHL-ben? Meg tudom nézni valahol, lehetőleg magyarul?
@munkagep: nem ünnep, nincs mit rontanod rajta...
@kerusz: Te láttad az esetet (+ objektív tudsz maradni még újpesti kérdésekben is - tisztelet) volt rá sansz, hogy megszerezzétek, csak már cserélni akartatok, vagy esély se volt rá?
Ennek egy kicsit olyan feelingje van,mint anno a HC-DAB utáni óvási hercehurcának... Ott ugyan alapjában véve jogos volt az újvárosnak ítélt óvás,de mégsem lehetett igazuk. Itt pedig arról van szó,hogy van egy olyan megközelítés a szabálykönyvben erre az esetre,amit bármikor fel lehet hozni ellenérvként.
Viszont ne csodálkozzon senki,ha legközelebb pl.Kangyal-nak erősen be lesz szólva,mert nem csipkedi magát a korong után,merthogy az úgyis tilos felszabadítás...:)
@progmet: Bill már nem tud gyorsabban menni, hiába szólsz be neki, szerintem :-)
nem figyeltem eddig sille nyilatkozataira,de erős akcentussal és szarul beszéli a magyart,eddigis így tolta amíg a volánba volt ,vagy csak a skalicai kitérő visszahozta az emlékeket?
@mannisenmaki: Túl sok ideje már nincs hátra a sportpályafutásából,úgyhogy csipkednem kell magam:)
Viszont erre a hétre azért háttérbe szorítom a klubérdeket!
@mannisenmaki: Engem nagyon meglepett, hogy nem fújták be. De másokat is, akikkel beszéltem, és nem az Újpestnek szurkolnak. Mondjuk egész más, amit az ember meccs közben forró fejjel lát, és más az, amit ilyenkor a videón. Meg mertem volna esküdni, hogy a korong közelében sem volt újpesti, aki elérhette volna. Ez nagyjából válasz is a kérdésedre, hogy elérhettük volna-e, vagy sem, bár a videó alapján tényleg voltak újpestiek a korong közelében.

A játékhelyzet olyan volt, hogy bennem pl. fel nem merült volna a csere. Az Újpest éppen beszorította a Starst, ilyenkor nem szokás (vagy: nem ilyenkor szokás) lemenni cserélni, sem pedig arra játszani, hogy túlütésből új buli legyen a támadóharmadban. Normális játékos megpróbálja a harmadban tartani a korongot. Ez egy vaktában kivágott korong volt, amolyan el a kaputól jelleggel, elengedték a játékvezetők és gólt kaptunk belőle (igen, munkagép, egy kapumegkerülés és egy passz után, de ugyanabból a vitatott akcióból).

Igazából azért bosszantó ez a gól, mert tegnap egyik csapatnak sem ment a góllövés, lehet ugyan azzal jönni, hogy egy góllal nem lehet meccset nyerni (dehogynem: Miskolc-FTC 1-0 büntetőkkel), de ezen kívül a Stars is csak egyet lőtt.

De tökmindegy, mert az Újpest sajnos teljesen szétesett. Látszik, hogy hajtanak, mint állat, de nagyon sokat rontanak, fejben nagyon nincsenek egyben. Szűk a keret, mindenki hullafáradt. Lehet, hogy a legtöbbet az fog segíteni, hogy - ahogy Pék nyilatkozta az utehokinak - kapnak két nap pihenőt, meg van egy pár nap szünet is a bajnokságban. Mi eddig minden meccset nagyon komolyan vettünk, nem akartunk résztvenni olyan játékokban sem, hogy a közreműködésünkkel dőljön el a MOL Liga negyedik elődöntőse, mindenkit megvertünk, hát ez a másfél hét alatti hat meccs, benne a két, SC elleni elődöntő, ahol szintén hajtás volt az utolsó pillanatig, sok volt még a társaságnak. Viszont remélhetőleg ennek a hozzáállásnak hosszú távon meglesz a pozitív eredménye.
@kerusz: OK, köszi.
Tudod: ami nem öl meg az erősít - ilyen az EBEL is nekünk.
@mannisenmaki: még annyit, hogy egyébként pont az ilyen vitatott esetek kikockázása lehet az, ami sokat segíthet azon, hogy kialakuljon egy egységes játékvezetői gyakorlat bizonyos helyzetek megítélésében. Az már valami, ha egy meccsen belül következetes a játékvezető, de az lenne az igazán üdvös, ha az mondjuk nem kellene arról kis füzetet vezetni, hogy melyik játékvezető mit néz el és mit nem.

Elég sok a kritika a játékvezetéssel szemben, ez az adott meccs bírójának sokszor szar, de most tényleg itt van egy eddig sosemvolt lehetőség a kezükben: minden meccsnek (vagy majdnem minden meccsnek) elérhető a teljes felvétele. El kellene kérni a kluboktól vagy a szövetségtől és videózni ezerrel, és megbeszélni, hogy ki mit látott. Az internet korában ehhez már nem is kell összegyűlni, elég egy tárterület, ahonnan a videók elérhetőek és egy fórummotor.
@kerusz: A felvetéseddel teljesen egyetértek. Pár évvel ezelőtt kezdeményeztem egy - nevezzük megbeszélésnek, ahol szerettem volna ha minden edző résztvesz és közös nevezőre hozzuk a kérdéses eseteket. Sajnos csak azok jöttek el, elég kevesen - edzői részről - akikkel amúgy sincs probléma, értik és alkalmlazzák a szabályokat.
Sokszor kértem video felvételeket is, de legtöbbször csak igéret maradt a küldés. Szerencsére most már elég sok elérhető neten is, itt is, de a minőség így sajnos elég gyatra, de amit lehet azt felhasználjuk.
@kákalag: Amint a teljes meccset meg tudom nézni, szívesen leírom a véleményemet.
@Rakéta: Az is lehet, hogy ezt nem fakultatív programnak kellene meghirdetni a jövőben...? Sem a videók megküldését, sem pedig a részvételt az ilyen megbeszéléseken. :)
F.KAPUS

idézem: "A szabály kimondja: nem kell tilos felszabadítást íté(l!)ni, ha "a vonalbíró véleménye szerint a másik csapat bármely játékosának, a kapus kivételével, lehetősége van megjátszani a korongot, mielőtt az áthalad a gólvonalon"

Már elnézést kérek, de én úgy tudom, ha a korong átmegy a gólvonalon azt hívják GÓL-nak!!!

Gyanítom, hogy a kedves író összetéveszti a gólvonalat az alapvonallal.
Bár szabálykönyvet nem olvastam soha, szerintem az alapvonal két kapuvas közötti része a gólvonal.

Egyébként megfigyelésem szerint az utóbbi időben egyre inkább elengedik a bírók ezeket a szitukat, a játék folytonossága végett...
ha felfogtad ,h miről van szó minek kell csesztettni a másikat egy elírás miatt?
@Fradi-Mate: felfogtam, igaz. Nem szeretnék csesztetni senkit, egyébként a tilosról szóló szabályismertetésnél is többször tévesen szerepel a gólvonal kifejezés. Későn ugyan, de ott is jeleztem, hiába...

Véleményem szerint attól még, hogy én felfogtam, és mások is, nem árt a hibát kijavítani, főleg, ha ismétlődik!

Tiszta szívemből remélem, hogy ezek a szimpatikus szerzők nem vonulnak pihenőre az előbbi kommentem miatt, mivel én is nagy fanjuk vagyok!!
@cuceró: Szia szeretném megjegyezni, hogy a HIVATALOS SZABÁLYKÖNYV 2002-2006 kiadvány 10.oldalán a következő áll a a pálya rajza mellet
Gólvonal ( alapvonal ) , piros 5 cm széles. 13.oldal szöveges rész 111.pont.
"GÓLVONALAK: A gólvonalak 4m-re vannak a jégpálya végeitől, 5cm szélesek és piros színűek" ez a szó szerinti meghatározás.ezért helyes F. KAPUS megfogalmazása.
@kerusz: Nemrég a Gebei azt nyilatkozta hogy 8000 Ft. kapnak egy OB I meccsért ami még járulék köteles is. Egy gyerek meccs 3000 Ft.
Komolyan gondolod, hogy ezek az emberek munka után elmennek sípolni, majd beülnek videózni.
Szerinted meddig nyeli ezt le egy valamire való feleség, és meddig csinálja egy normális ember?
Mindezt azért hogy a szurkolók anyázhassanak, akár íy akár úgy. Valamint ha ezt bevezetik és a bírók elkezdik nem elvállalni a mérkőzéseiket mi hova a túróba megyünk meccset nézni, mert külföldi bírókra nincs pénze ezenek a nincstelen magyar klubboknak!
Amennyire az az amatőt ligába eljut a játékvezetők csak a meccseikért kapnak lóvét a vezetés, azért hogy kielemezgesse, hogy a Lusta X és Fáradt Y zöld vagy Lila vagy kék mezben mit csinált és arra Incze vagy Nagy Barabás mit fújt egy vasat sem.
Mit mondanál nekik miért csinálják ha a szövetség nem segíti vagy támogatja ezt az egészet.
@gumikigyo: biztos hogy 4 m-re vannak ? egy kicsit soknak hangzik.
"a vonalbíró véleménye szerint" szerintem ennek a problemanak ez kulcsa.A vonalbiro velemenye szerint az Ute jatekosa megjatszhatta volna a korongot.Szoval kedves Ute szurkolok ezen most mar nincs amiert haborogni mert a vonalbiro ezt a dontest hozta es ezt nem fogja senki felulbiralni.
@gumikigyo: Akkor mit nevez gólnak a könyv? Mondom, hogy nem olvastam...

A 4 métert kicsit sokallom én is. Vagy eddig az összes pálya szabványon kívüli volt, amit láttam...
@qx92: Mint írtam a HIVATALOS SZABÁLYKÖNYV 2002-2006 kiadványában ez az adat szerepel.Ja és a pálya hossza minimum 56m max 61m lehet és minimum 26m max 30m széles lehet. Ezen adatok birtokában határozottan kijelenthetem,hogy igen. Ha szabvány méretű a pálya. DDD. De a vonalakat nem én festettem fel.
@Calgary: Szerintem kell, hogy legyen megfelelő szakmai alázat a játékvezetőkben. És úgy gondolom, hogy van is, mert ennyiért is vállalják. Szerintem a saját fejlődésk oltárán beáldoznának havi 1-2 óra videózást.
Minden bíró összegyüjthetné a saját meccseik érdekes/kétes ítéleteit (meccs után mindenki tisztában van vele), majd ezeket a jeleneteket közösen havi egyszer átbeszélnék (videófelvételek megvannak, a játékvezető pedig úgy is tudja, hogy nagyjából mikor történt az eset). Ez 2 órába beleférne és szerintem sokat segítene.
11 éve járok szinte minden hazai Volán-meccsre (sokszor idegenbe is elutazom), őszintén szólva eddig eszembe nem jutott volna, hogy az a piros vonal ami a kapu mellett (!) a palánkig húzódik, az a GÓLVONAL.

Lehet, hogy velem van a gond, de én tényleg azt hittem, hogy a gólvonal az a kapuvasak között található.

Asszem igazán még most is így gondolom...

De ez legyen az én bajom...

Na jóccakát!
@OliBLOOD: Annyi korrektséget mindenképpen megérdemelnek a játékvezetőink, hogy hozzátegyük: a csapatok vezetőedzőire és csapatkapitányaira is ráférne egy mondjuk évenkénti rendszeres szabályismertető és -magyarázó oktatás.
@cuceró: Idézem: " Gólt kell ítélni:
1- maikor a korong teljes egészében átmegy a gólvonalon a kapuvasak között, a keresztvas alatt egy támadó játékos botjától
2- ha a korong a kapuba jut a védekező játékos bármilyen akciója révén.
3- ha a korong a kapuba pattan egy támadó játékosról, melyet csapattársa lőtt.
4- ha egy támadó játékos úgy került a kapuelőterébe, hogy egy védőjátékos fizikailag akadályozta amikor a korong a kapuba jutott,és a játékvezető megítélése szerint nem volt elég ideje a kapuelőteret elhagyni
5- ha a korong a szabadon állt a kapuelőterében és egy támadó játékos azt botjával beütötte a kapuba.
6- amikor a korong egy támadó vagy védő játékos korcsolyájáról közvetlenül pattan a kapuba.
Remélem kimerítő a válasz,viszont a pálya a lelátóról mindig kisebbnek tűnik mint amikor korizol rajta ( tapasztalat DDD )
@F. Kapus: Természetesen. Egyáltalán nem szerettem volna bántani a hazai játékvezetőket.
Itthon mindenképpen egy jelentős bérezés emelésre lenne szükség (amit elsősorban a kluboknak kellene elfogadni) és utána lehet beszélni az esetleges büntetésekről.
Más csapatsportok első ligás brói nagyságrendekkel többet keresnek.
@gumikigyo:
Köszönöm a kimerítő választ!

Ellenben: nem kell tilos felszabadítást ítélni, ha "a vonalbíró véleménye szerint a másik csapat bármely játékosának, a kapus kivételével, lehetősége van megjátszani a korongot, mielőtt az áthalad a gólvonalon".
Ez véleményem szerint kimeríti az 1. pontodad, tehát gól, és nem tilos! Mivel nem írja, hogy a kapuvasak melletti "gól"vonalról van szó!

Ettől függetlenül kezdek lassan hinni Neked, bár az Én józan paraszti eszem azt súgja, hogy a gólvonal a kapuvasak között van. Sajnálom...

Bár az könnyen lehet, hogy a Szabálykönyvet nem az én észjárásom szerint szerkesztették.

Ekkor viszont meg kell kövessem F.Kapust is!
Szóval adtam egy jó nagy pofont annak a bizonyosnak...!

Minden esetre amennyiben valóban gólvonalnak hívják a kapuvasak melletti piros vonalat (is)- számomra teljesen érthetetlenül - akkor F.Kapus szíves elnézését kérem!

Üdv,


Pista
@cuceró: Tehát mg 1X az a vonal a gólvonal ( alapvonal ) de csak akkor gól
maikor a korong teljes egészében átmegy a gólvonalon a kapuvasak között, a keresztvas alatt.
Egyébként ezt a könyvet mindenkinek ajánlanám, mióta olvasgatom sok mindent kicsit másképp látok bár a szurkolás hevében néha sok minden kiesik és a játékvezetőket szidom (elnézést érte ) DDD Szia, Zsolt
@cuceró: Légy nyugodt, minden épeszű ember a gólvonalat hívja gólvonalnak és az alapvonalat alapvonalnak. Akkor is Neked van igazad, ha valamilyen szerencsétlen megfogalmazás, vagy fordítás következtében a szabálykönyvben más áll. A többi merő tévedés, illetve téves szóhasználat. Az ilyen bakik akkor "versenyképesek", ha normaszövegben fordulnak elő, mert akkor a józan ész és nyelvérzék hiányát kompenzálja a szöveg "státusza". Pedig azt is csak emberek fogalmazták...
@Calgary: Komolyan gondolom. Játékvezetőnek lenni nem kötelező, viszont felelősségel jár. Te igényesen összemostál több dolgot, amiknek közük nincs egymáshoz. Abból ugyanis, amit Te írtál, egyenesen következne az is, hogy az a játékvezető, aki hajlandó videózni és ezzel fejleszteni a tudását, más tarifát számíthat fel, mint az, aki nem. Vajon mekkora árengedményt jelentene egy hiányzás a játékvezetők szakmai megbeszéléséről?
@kákalag:
A bírókrol még csak annyit, hogy a Volán-Miskolc meccsen is történt, néhány olyan nagyon vitatható ítélete Babic sporinak ami után bizony "verbálisan történt inzultus", azért a bírói kar visszanézhetné a meccsek vidófelvételeit és "mea culpa"-zhatnának erősen!!!!! 2-2 nél Tóth Ada kilépett a saját harmadában, a medve hátulról kiütötte a bottal a lábát, síp néma! következő: támadunk, Hegyi szemből leütközi a medvét, síp -kiállítás magas bot. És lehetne folytatni....
@kerusz: Nyilván nem kötelező bírónak lenni, nem akartam csúsztatni, sorry!!!
De az elvárásoknak a ráfordított időnek és a javadalmazásnak arányban kell lennie, mert különben nem működik.
Más, ha megnézed a különböző jégpályák jégbeosztását a mérkőzéések folyamatosan mennek a korosztályonként, mikor videóztatod a bírókat szerdán este 22.00-kor.
Nincs realitás alapja annak amit írsz, már pedig vagy mindegyik videózik vagy egyikse, csak így lenne értelme. Sőt azt gondolom, hogy ilyen videózáson kellene vizsgázniuk, úgy hallottam ez jelenleg fotók alapján megy.
Mégegy részlet kérdés ha már ennyire anyagias lett a beszélgetés, hogyan finanszírozod a miskolci fehérvári dunaújvárosi alapvetően nem pesti résztvevők utazását a 3000 ft. díjaikból tankoljanak.
Szerintem a játékvezetés nagyon fontos eleme a jégkorongnak de ezt a szövetség nem veszi tudomásul, sajnos és ennek mindenki issza a levét!
@Calgary: szerintem a bírói díjazást válasszuk külön attól a kérdéstől, hogy kell-e (és ha igen, hogyan) reagálniuk arra, hogy változnak a követelmények irányukban...

Nem állítom, hogy a díjazást nem kell rendbe tenni, csak a két dolog a néző szempontjából nemigen tartozik össze. Ráadásul a nézőt nem is különösebben kell érdekelje. A nézőt az izgatja, hogy kedvenc csapatának minél kevesebb mérkőzése menjen el téves ítéleteken.

A csapatok esetében a helyzet nyilván más egy kicsit, mivel ők fizetik a játékvezetőket. De a helyzet azért az, hogy ebben a kérdésben is a játékvezetőknek kellene kiállniuk magukért egy cseppet, hiszen pl. ők tudják (érzik), milyen közreműködésért mi lenne méltányos. Nem hiszem, hogy ne lehetne egy normális indítványt eljuttatni a Ligához. Szerintem minden normális csapatvezető fogja, hogy ha javul a Liga, javulniuk kell a játékvezetőknek is, és ehhez pénz is kell.

Ráadásul nem egészen úgy működik ez, hogy "majd akkor törekszem jobban fújni, ha előbb több pénzt kapok", mert akkor a csapatok meg majd azt mondják, hogy "ez egy amolyan nyolcezer forintos játékvezetés volt". Ráadásul ugye a meccseket is a csapatok költségén rögzítik, amit a JT alighanem ingyen megkaphat, ha kéri... Ha már strigulázunk, hogy kinek mi kerül mennyibe...
@kerusz: Az hogy megvédik magukat vagy nem, reagálnak vagy sem legyen a saját döntésük.Nemrég olvastam, pont most lett náluk új főnök!

Én csak abból indulok ki hogy egy amatőr bajnokira "készülve" péntek este még rezeg a léc jön bíró vagy nem, utazzon a másik csapat vagy nem. Szerintem kevesen vannak ezért gondoltam arra, hogy keveset kapnak. Azt gondolom hogyaz a bíró aki ilyen "bérekért" csinálja az szereti ezt csinálni, és akarja is jól csinálni.

Azzal teljesen egyet értek ha már elkezdte csinálja jól, képezze magát, legyen kontroll, stb.

Nem feltétlen a bírókat akarom megvédeni, bár ahogy elnézem úgylátszik.
De ha nincsen bíró nincs meccs, legalábbis amatőrben, nem lenne jó ha ez elérné az OB I-t is, lásd korsárlabda.
Biztos nem szokványos, de első kézből mondanám mi történt néhány egyéb gondolattal persze.
Négy részre osztanám mondandómat:1, Bemutatkozás 2,Feltevések gondolatok 3,Tények 4, Üzenet.
1: Nemzetközi vonalbíró vagyok közel tíz éves rutinnal. Nem ebből a sportból élek, és adódhatnának financiális problémáim, ha lesérülnék egy meccsen. Nem hiszem, hogy jelentkezne játékos, edző, csapatvezető azért, hogy venne nekem szerelést, fizetné a csekkjeimet.
2: A STARS játékosa közepesen húzott lövéssel ütötte ki harmadából a korongot, ami épphogy átvánszorgott az alapvonalon. Holeczy még körül is nézett mielőtt megjátszotta volna - ha még egy erőteljeset lép, az alapvonal előtt éri el a pakkot.
Miért lassult le ennyire a korong?
A játékosok túlnyomó többsége saját döntésének eredményeképp határozza meg mozgását pár kritikus esetben. Ezek a les, tilos felszabadítás. Sípszóig kell játszani, ezért van bíró a pályán.
Nem egyszerű, de meg kellene bízni a sporikban. Többségük a sport szeretete miatt van a ott!
3: A korong felém mozgott, és kb. három méterre álltam a játékostól a piros vonalnál. A korong után nyúlt, és láttam,hogy el is érte botjának tollvégével. Ha nem ér hozzá, lefújtam volna, mert mindent megtett, hogy a játék menjen tovább.
4: Neked: Neked kényelmesebb hogy engem gyaláznak, minthogy megmond beleértél.
Remélem nem késtem el, még nézitek az oldalt. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást.
Üdv: Soós Miklós
@Smiki: Minden tiszteletem az öné. Köszönöm a hozzá szólását,szerintem ezt mindenkinek fenntartás nélkül el kell fogadnia mivel önnél közelebb semelyikünk sem volt.
@kerusz: Kedves Kerusz!

Ezuttal Tisztelettel ajánlom figyelmedbe az alábbi hozzászólást!
"Smiki 2009.02.03. 18:28:32
Biztos nem szokványos, de első kézből mondanám mi történt néhány egyéb gondolattal persze.
Négy részre osztanám mondandómat:1, Bemutatkozás 2,Feltevések gondolatok 3,Tények 4, Üzenet.
1: Nemzetközi vonalbíró vagyok közel tíz éves rutinnal. Nem ebből a sportból élek, és adódhatnának financiális problémáim, ha lesérülnék egy meccsen. Nem hiszem, hogy jelentkezne játékos, edző, csapatvezető azért, hogy venne nekem szerelést, fizetné a csekkjeimet.
2: A STARS játékosa közepesen húzott lövéssel ütötte ki harmadából a korongot, ami épphogy átvánszorgott az alapvonalon. Holeczy még körül is nézett mielőtt megjátszotta volna - ha még egy erőteljeset lép, az alapvonal előtt éri el a pakkot.
Miért lassult le ennyire a korong?
A játékosok túlnyomó többsége saját döntésének eredményeképp határozza meg mozgását pár kritikus esetben. Ezek a les, tilos felszabadítás. Sípszóig kell játszani, ezért van bíró a pályán.
Nem egyszerű, de meg kellene bízni a sporikban. Többségük a sport szeretete miatt van a ott!
3: A korong felém mozgott, és kb. három méterre álltam a játékostól a piros vonalnál. A korong után nyúlt, és láttam,hogy el is érte botjának tollvégével. Ha nem ér hozzá, lefújtam volna, mert mindent megtett, hogy a játék menjen tovább.
4: Neked: Neked kényelmesebb hogy engem gyaláznak, minthogy megmond beleértél.
Remélem nem késtem el, még nézitek az oldalt. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást.
Üdv: Soós Miklós"

Van neve, ha jól tudom bíró,
szerinted az ezen az oldalon gyalázkodó sok önjelölt emberke felmeri vállalni ugyanezt??????
És levizsgázik?????????????
És kimegy a jégre??????????
Óccsóért???????
Azért, hogy a szurkolónak legyen meccs???????
Mert neki az a fontos ??????????????
Hol vannak a kritizálók nevei?????

Megértem, hogy a Fradisnak minden bíró szar aki ellenük fúj, akkor is ha azt úgy kell, mert Jánosi Csaba soha sem hibázik,SOHA SEM ÉRTED, csak a lila majom, és vicaverze!!!!!!!!!!!!!!!

Én pusztán csak azt szeretném, hogy egy mezitlábas amatőr játékosnak is legyen mérkőzése bíróval, és a ne vegyék el a bírók minden lekesedését, kedvét, nevezd aminek akarod, akár anyagi érdekét attól, hogy fújjanak!!!!!!!!!!!!!!

Vagy csináld te???????
Szerinted??????

@Smiki: Nem szokványos, de én személy szerint örülök, hogy elmondtad. Kösz.
@Calgary: szerintem foglald össze kevésbé zaklatottan, mert ezt így nem egészen értem.
süti beállítások módosítása